Japonya Aile Birleşimi Vizesi

2023'te Japonya Aile Birleşimi Vizesi Başvuru Süreci 2023

Japonya aile birleşimi vizesi, Japon vatandaşları ya da Japonya’da çalışma, eğitim gibi nedenlerle ikamet eden kişilerin eşleri ile bakımından sorumlu tutulduğu kişilerin birlikte yaşayabilmesine olanak sağlayan geçiçi ikamet ya da uzun süreli bir vize türüdür.

Japonya aile birleşimi vizesi, Japon vatandaşıyla evli olan yabancılara, Japon vatandaşının kendisine bağımlı çocuğu ile evli olan yabancılara, geçici ya da kalıcı olarak mevcut durumda Japonya’da yaşayan kişi ile evli olan ya da bu kişinin çocuğu olanlara verilmektedir.

Japonya aile birleşimi vizesine sahip olan kişiler 90 günden daha fazla Japonya’da bulunma hakkına sahip olmasının yanı sıra Japon vatandaşı ya da kalıcı ikamet iznine sahip olan bir kişi ile evli olma durumunda, aile birleşimi vizesi ile Japonya’da çalışmak mümkündür.

Vizem.net, Türkiye’den yapılan Japonya aile birleşimi vizesi başvuru sürecinde, evrakların hazırlanmasından vize randevu işlemlerinin tamamlanmasını kapsayan tüm süreçlerde danışmanlık hizmeti vermektedir.

Detaylı bilgi için: 0850 241 1868

Kimlere Japonya Aile Birleşimi Vizesi Alabilir?

Japonya aile birleşimi vizesi, Japonya’da ikamet eden yabancı kişinin eşine ya da ekonomik açıdan kendisine bağlı olan kişiye, sadece Japonya’da ikamet eden yabancı kişinin profesör, sanatçı, dini faaliyetler gerçekleştiren kişi, gazeteci, yüksek nitelik gerektiren meslek sahibi, işletme müdürü, hukukçu, sağlık ve muhasebe alanında çalışan kişi, stajyer, eğitimci, sosyal bilimler ile ilgilenen kişi, uluslararası alanda çalışma yetkinliğine sahip mühendis ya da uzman, şovmen, nitelikli işçi, kültürel faaliyette bulunan kişi olması halinde verilmektedir.

Japonya Aile Birleşimi Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Japonya aile birleşimi vizesi için başvuru, ikamet edilen ilin yetki alanında bulunan Japonya Konsolosluğuna şahsen yapılır. Kişinin vize işlemlerine başlamadan önce vize uygunluk belgesini alması gerekmektedir. Japonya aile birleşimi vizesi için kişinin uygunluğunu gösteren belge, Japonya’da bulunan eş ya da ebeveyn tarafındandan yetkili makamlara başvuru yapılmasının ardından alınır.

Vize uygunluk belgesinin alınmasının ardından Türkiye’de bulunan başvuru sahibi, ilgili konsoloslukla iletişime geçerek vize randevusu alır. Vize randevusunun verildiği tarihte, konsolosluğa gidilerek talep edilen belgeler teslim edilir. Vize ücreti, vize başvurusunun onaylanması durumunda ödenir ve vize ücretinin ödenmesinin ardından vize işlemleri tamamlanır.

Japonya Aile Birleşimi Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Japonya aile birleşimi vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Japonya vize başvuru formu: Başvuru formunun doğru bilgilerle ve eksiksiz bir şekilde doldurularak başvuru sahibi tarafından ıslak imza ile imzalanması gerekmektedir.
  • Fotoğraf: Son 3 ay içerisinde çekilmiş, kişinin yüzünün net bir şekilde belli olduğu ve beyaz arka plana sahip olan fotoğraf 45 mm x 35 mm boyutlara sahip olması gerekmektedir.
  • Pasaport: 10 yıldan daha eski olmayan geçerli pasaportun en az 2 adet boş sayfası bulunmalıdır.
  • T.C. kimlik kartı: Pasaport bilgileriyle uyumlu bilgileri içeren kimlik kartının fotokopisi talep edilen belgeler arasında bulunmaktadır.
  • Vize uygunluk belgesi: Japonya’da bulunan eş ya da ebeveyn tarafından yapılan başvuru sonucunda ilgili birimlerden alınan belgenin konsolosluğa teslim edilmesi gerekmektedir. Belgenin alınmasından itibaren 3 ay geçmiş ise, belgenin hala geçerli olduğunu gösteren bir evrak da sunulmalıdır.
  • İkamet belgesi: Japonya’da bulunan ebeveynin sahip olduğu ikamet belgesinin kopyası ya da başvuru sahibi ile arasındaki aile ilişkisini gösteren resmi belge talep edilmektedir.

Japonya Aile Birleşimi için Vize Uygunluk Belgesi Nasıl Alınır?

Vize uygunluk belgesi, Japonya aile birleşimi vizesi başvurularında talep edilen zorunlu belgeler arasındadır ve Japonya’da bulunan eş ya da ebeveyn tarafından başvuru yapılması ile alınabilmektedir. Uygunluk belgesi için eş ya da ebeveyn Japonya’da ikamet edilecek olan bölgede yetkili göçmen bürosu ile iletişime geçmesi ve başvuru yapması gerekmektedir. Uygunluk belgesinin onaylanması durumunda başvuru sahibine mail üzerinden iletilmekte ve başvuru sahibi vize işlemlerine başlayabilmektedir.

Vize uygunluk belgesinin veriliş tarihinden 3 aydan fazla süre geçmiş ise, vize başvurusunda Japonya’daki akrabadan alınan belgenin hala geçerli olduğunu belirten bir evrak da sunulmalıdır.

Japonya Aile Birleşimi Vizesi için Garantör Belgesi Nasıl Olmalıdır?

Sponsor belgesi olarak da adlandırılan garantör belgesi, başvuru sahibinin Japonya’da bulunacağı süre kapsamında Japonya’da ikamet eden ikinci kişi tarafından başvuru sahibinin finansal olarak destekleneceğini ve yasa ile belirlenen kurallara uyacağı gibi çeşitli taahhütlerin sağlandığını gösteren bir belgedir. Belge, başvuru sahibine garantör olacak kişi tarafından doldurulmaktadır.

Garantör belgesi formunda, başvuru sahibinin ismi, soyismi, doğum tarihi, yaşı, uyruğu, mesleği, cinsiyeti gibi kişisel bilgiler bulunmakta iken garantör kişinin ismi, soyismi, doğum tarihi, yaşı, uyruğu, mesleği, ikamet ettiği adres, iletişim numarası, başvuru sahibi ile arasındaki ilişkinin niteliğine yönelik çeşitli sorular bulunmaktadır. Garantörlük belgesinde şirket ya da kuruluşun garantör olması durumunda şirket veya kuruluşun tam adı, telefon numarası, fax numarası, departmanı gibi çeşitli kurumsal bilgiler talep edilmektedir.

Japonya aile birleşimi vizesi için garantör belgesinin ekran görseli aşağıda verilmiştir.

Japonya Aile Birleşimi Vizesi için Garantör Belgesi Nasıl Olmalıdır?
Japonya Aile Birleşimi Vizesi için Garantör Belgesi Nasıl Olmalıdır?

Japonya Aile Birleşimi için Vize Randevusu Nereden Alınır?

Japonya aile birleşimi için vize randevusu, başvuru sahibinin başvuru yapacağı ilgili Japonya Konsolosluğu ile iletişime geçilerek alınır.

Ankara Japonya Büyükelçiliği; Reşit Galip Caddesi, No:81’de bulunur ve elçilik ile 0312 446 05 00 numaralı telefon ya da ryoji@an.mofa.go.jp mail adresi üzerinden iletişime geçilir. İstanbul Japonya Başkonsolosluğu; Esentepe Mahallesi, Büyükdere Caddesi, No: 209’da Tekfen Tower 10. katta bulunur ve başkonsolosluğa 0216 922 0270 numaralı vize danışma hattı ya da ryoji@it.mofa.go.jp mail adresi üzerinden ulaşılabilir.

Japonya Aile Birleşimi Vize Ücreti Ne Kadardır?

Japonya aile birleşimi vize ücreti 230 TL olarak belirlenmiştir. Başvuru sahibi vize ücretini aile birleşimi vize başvurusunun onaylanmasının ardından TL cinsinde ilgi konsolosluğa ödemektedir. Kişinin vize başvurusunun olumsuz sonuçlandığı durumlarda vize ücretini ödemesine gerekmemektedir.

Japonya aile birleşimi vizesi başvuruları için 2022 yılında geçerli olmak üzere vize harcının ödenmesi, başvuru formunun doldurulması, talep edilen belgelerin kontrol edilmesi, rezervasyon işlemlerinin yapılması, seyahat sağlık sigortası, yeminli tercüme ve danışmanlık ücreti ile birlikte toplam yapılması gereken masraflar ortama 48 dolar tutmaktadır.

Japonya'dan Aile Birleşimi Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Japonya’dan aile birleşimi vizesi genel olarak vize başvurusunun yapıldığı günden sonra ortalama 5 iş günü içerisinde çıkmaktadır. Konsolosluğun yoğun olması, başvuru sahibinden ek belge talep edilmesi ya da değerlendirme sürecinin resmi tatil günlerine denk gelmesi durumunda vizenin çıkma süresi uzayabilmektedir.

Japonya Aile Birleşimi Vizesi Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Japonya aile birleşimi vizesi kişinin özel durumuna göre değişkenlik göstermek ile birlikte 6 aydan 3 yıla kadar geçerli olabilmektedir. Kişinin 1 yıldan az evli kalması durumunda bir yıllık eş vizesi alması daha olası iken, vize süresinin önemi olmadan, vize süresinin uzatılması için başvuru yapılması mümkündür. Japonya aile birleşimi vizesi için uzatma talebinde bulunulması durumunda, daha uzun süreli bir vize alma imkanı bulunmaktadır.

Japonya Aile Birleşimi Vizesi Uzatma İşlemi Nasıl Yapılır?

Japonya aile birleşimi vizesini uzatmak isteyen kişiler, ikamet ettikleri bölgeden sorumlu olan göçmen bürosu ile iletişime geçmelidir. Göçmenlik bürosuna gidilmeden önce internet sitesi üzerinden edinilen vize süresini uzatmak için ilgili formun doldurması gerekmektedir. Başvuru formuna ek olarak kişiden pasaport, ikamet edilen adresi gösteren belge, son 3 ay içinde çekilmiş fotoğraf, kişinin Japonya’da yaşamaya devam etmesi durumunda ihtiyaçlarını giderebilecek finansal kaynağa sahip olduğunu kanıtlayan ilgili belgeler, Japon vatandaşı ya da yabancı uyruklu eş ya da ebeveynin aile kaydının kopyası, Japon vatandaşı ya da yabancı uyruklu eş ya da ebeveynin gelirini ve mesleğini gösteren belge, Japon vatandaşı ya da yabancı uyruklu eş ya da ebeveyn tarafından yazılan teminat mektubu göçmenlik bürosuna ibraz edilmesi gerekmektedir.

Japonya aile birleşimi vizesi uzatma işlemi vizenin sona ermesinden 90 gün öncesine kadar yapılabilmekte iken, uzatma işlemi için 4.000 Japon yeni ödenmesi gerekmektedir.

Aile Birleşimi için Japonya'ya Gittikten Sonra Yapılması Gereken İşlemler Nelerdir?

Aile birleşimi için Japonya’ya gidilmesinin ardından ülkeye giriş yapılırken iniş izninin alınması gerekmektedir. Kişinin tek girişli vizeye sahip olması durumunda vize, iniş izni alındığında geçersiz hale gelmektedir. Kişinin daha uzun geçerliliğe sahip olan çok girişli bir vizeye sahip olması durumunda iniş izni alındığında, vize geçerliliğini korumaya devam etmektedir.

Kişinin iniş izni alması vizenin yerine geçmektedir ve Japonya’da bulunmasını yasal kılmaktadır. İniş izni haricinde kişinin oturma izni kartı ve yeniden giriş izni alması gerekmektedir.

Aile Birleşimi Vizesi İle Japonya'da Oturma İzni Kartı Nasıl Alınır?

Aile birleşimi vizesi ile Japonya’da oturma izni kartı; Narita, Haneda, Kansai ya da Chubu havalimanlarından giriş yapılması durumunda giriş esnasında alınmaktadır. Farklı bir havalimanından giriş yapılması durumunda Japonya’da bulunan yerel belediye ofislerine müracaat edilerek oturum izni kartı alınmaktadır.

Oturum izni kartının alınmasının ardından kişi, Japonya’da ikamet edeceğiniz yeri belirledikten sonraki 14 gün içerisinde yerel belediye ofislerine ikamet adresini bildirmelidir. Bildirilen adres kişinin Japonya oturma izni kartına işlenmektedir.

Japonya Aile Birleşimi Vizesi İle Yeniden Giriş İzni Nasıl Alınır?

Japonya aile birleşimi vizesi ile yeniden giriş izni, kişinin vize süresi boyunca Japonya’dan ayrılmasına ve Japonya’ya yeniden giriş yapmasına imkan tanır. Yeniden giriş izni, kişinin gerek geçiçi gerek kalıcı olarak Japonya’da ikamet ettiği süreçte Japonya’dan ayrılıp yeniden dönüş yapmak istemesi halinde alınan bir izindir. Yeniden giriş izninin amacı Japonya’dan ayrılan yabancı kişilerin vize statüsünde herhangi bir kayıp yaşamasını engellemektir.

Yeniden giriş izni alınması için bölgede faaliyet gösteren göçmenlik bürosuna başvuru yapılması gerekir; Japonya dışında geçirilecek sürenin bir yıldan az olması durumunda yeniden giriş izni yerine özel yeniden giriş izni alınmalıdır. Japonya’ya yeniden giriş izni için, doldurulan ve imzalanan yeniden giriş izni başvuru formu, mevcut vizenin olduğu pasaport ve ikamet kartı talep edilmektedir. Kişinin, Japonya’dan ayrılırken havaalanında özel yeniden giriş izni başvurusu yapmak için ülkeden ayrılma sebebi, kişisel bilgiler, ne kadar süre için Japonya’dan ayrılacağı ve Japonya’ya ne zaman dönüleceğine dair olan bilgilerin yer aldığı belgeyi doldurması gerekir. Belgenin doldurulmasından sonra kişinin durumunu belirten bir fiş pasaporta eklenir.

Aile Birleşimi Vizesi Sahipleri Japonya'da Çalışabilir Mi?

Aile birleşimi vizesi sahipleri Japonya’da çalışabilmesi ancak bir Japon vatandaşı ile ya da kalıcı oturma iznine sahip bir kişi ile evli olunması durumunda mümkündür.

Japonya’da yaşayan bir yabancı ile evli olunması ya da bir yabancının bakmakla sorumlu tutulduğu bir kişi olunması durumunda çalışmak için ilk olarak göçmenlik bürosundan Japonya'da çalışma izni alınması gerekmektedir.

Japonya Aile Birleşimi Vizesi İle Kalıcı Oturma İzni Alınabilir Mi?

Japonya aile birleşimi vizesi ile kalıcı oturma izni alınması mümkündür. Kişinin kalıcı oturma izni alması için belirli bir süre Japonya’da ikamet etmesi gerekirken oturma izni alma süresinin belirlenmesinde puan değerlendirme mekanizması önemli bir rol oynamaktadır.

Kişinin sahip olduğu puan, evli olduğu kişinin uyruğu ya da eş ya da ebeveynin sahip olduğu ikamet türü, kişinin Japonya’da bulunduğu süre boyunca yasalara uygun ve sosyal eleştiri almayarak iyi davranış sergilemesi, Japonya’da kalınan süreçte kişinin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak finansal yeterliliğe sahip olması, vergilerin ve çeşitli katkı paylarının zamanında ödenmesi, Japon vatandaşı ya da daimi olarak Japonya’da oturan bir kişinin kefil olması gibi unsurlar, kişiye kalıcı oturma izni verilirken değerlendirilen kriterlerdir.

Aile Birleşimi Vizesi İle Japonya Vatandaşlığı Alınabilir Mi?

Japon vatandaşlığına sahip olmak için kişinin, 5 yıl ya da daha fazla süreçte aralıksız olarak yasal bir vize ile Japonya’da ikamet etmesi gerekmektedir. 20 yaşında ya da daha büyük bireylerin Japon yasalarına uygun bir şekilde yaşamış olması ve buna bağlı olarak sabıka kaydının olmaması gerekmekte iken, eylem ve tutumlarının dürüst olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Yabancı bir kişinin Japon vatandaşlığı alması için karar merci Adalet Bakanlığı olarak belirlenmiştir.

Kişinin Japon vatandaşlığı alabilmesi için yeterli ekonomik koşullara sahip olmasının yanı sıra, bazı istisnalar haricinde genel olarak mensubu olduğu diğer vatandaşlıktan vazgeçmesi gerekmektedir. Japon hükümetini devirmeyi planlayan ya da aynı amaç ile kurulan bir örgüt oluşturulmaması veya bu nitelikleri taşıdığı bilinen herhangi bir örgüte üye olunmaması, Japonya vatandaşlık şartları arasında bulunmaktadır.

Damla Kızılkoca Yazan: Damla Kızılkoca

Damla Kızılkoca 2022 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler yüksek lisans eğitimini tamamladı ve 2022 yılının şubat ayından beri vizem.net için vize danışmanlığı yapmaktadır.

Paylaş: