Japonya Çalışma Vizesi Başvuru Süreci 2023
Japonya çalışma vizesi, Japonya’nın mesleki kriterlerini karşılayan ve Japonya’da bir kurumla iş sözleşmesi yapmış kişilere verilen vize türüdür. Japonya çalışma vizesi şartları arasında; çalışılacak şirketle iş sözleşmesi yapmış olmak, Japonya’dan uygunluk belgesi almış olmak ve vize için gerekli belgeleri sağlamak bulunmaktadır.
Japonya’da iş fırsatlarının en fazla olduğu sektörler; satış ve pazarlama, finans, bankacılık, sağlık, hukuk ve havacılık sektörüdür.
Japonya’da yabancı işçilere yapılan bir ankete göre işçilerin %77'si işlerinden çok memnun veya memnun olduklarını dile getirmektedir ve memnuniyetlerinin en büyük beş faktörünü; çalışılan pozisyon, iş ilişkileri, çalışma saatleri, iş güvenliği ve sosyal yardımlar olarak sıralamaktadır.
Japonya’da çalışmak isteyen yabancılar için, ülkede İngilizce bilme oranının düşük olması ve İngilizce işlerin azlığı dezavantaj olmaktadır.
Vizem.net, Japonya'dan iş teklifi almış kişilere çalışma vizesi başvurularında gerekli evrakların hazırlanmasından vize takip işlemlerine kadar olan tüm süreç için danışmanlık hizmeti sunan akredite acentedir.
Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868
Japonya Çalışma Vizesi Türleri Nelerdir?
Japonya çalışma vizesi türleri aşağıda listelenmiştir.
- Japonya çalışma vizesi: Japonya hükümeti tarafından belirlenen meslek gruplarına verilen vize türüdür.
- Japonya yüksek vasıflı profesyonel vize: Başvuru sahibinin akademik ve çalışma geçmişi gibi kriterlere göre incelendiği Japonya değerlendirme sisteminde en az 70 puan alan kişilere verilen vize türüdür.
- Japonya working holiday vizesi: Japonya ile ikili anlaşması bulunan ülkelerden vatandaşların yaz tatili döneminde yarı zamanlı olarak Japonya'da çalışmasına izin veren vize türüdür.
Japonya'nın Çalışma Vizesi Verdiği Meslekler Hangileridir?
Japonya çalışma vizesi verilen meslekler aşağıda listelenmiştir.
- Fotoğrafçı, besteci, şarkı yazarı, heykeltıraş, müzisyen, gibi sanatçılar
- Müdürler, başkanlar gibi işletme yöneticileri
- Bilgisayar mühendisi, çevre mühendisi, endüstri mühendisi, inşaat mühendisi, elektrik mühendisi, otomotiv mühendisi, makine mühendisi, tercüman, yabancı dil öğretmeni gibi mühendis veya sosyal bilimler uzmanları
- Kameraman, spiker, aktör, dansçı, sporcu gibi eğlence sektörü çalışanları
- İlkokul, ortaokul veya lise öğretmenleri
- Yabancı bir ülkeden Japonya’da bir şirkete transfer edilecek işçiler
- Gazete veya dergide çalışan, editörler, haber kameramanları, spikerler gibi gazeteciler
- Avukat, hakim, muhasebeci gibi hukuk veya muhasebe çalışanları
- Doktor, diş hekimi, eczacı ve hemşire gibi sağlık çalışanları
- Din görevlileri
- Araştırma enstitülerinde çalışan araştırmacılar
- Aşçı, pilot, hayvan eğitmeni gibi belirli bir alanda eğitimi ve yeteneği bulunan vasıflı işçiler
- Teknik stajyerler
Japonya Çalışma Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Japonya çalışma vizesine başvurabilmek için öncelikle Japonya'da bir şirkete veya kuruma iş başvurusunda bulunmak ve kuruma kabul edilmiş olmak gerekmektedir; sonrasında Japonya çalışma vizesi başvuru işlemlerinin başlatılabilmesi için Japonya'da çalışılacak kurum tarafından yetkili yerlere başvuru yapılarak vize uygunluk belgesi alınmaktadır.
Japonya çalışma vizesi için uygunluk belgesi çıktıktan sonra, başvuru sahibinin ikamet ettiği ilin yetki alanında bulunduğu Japonya Konsolosluğu'ndan çalışma vizesi için randevu alması, randevu gününe kadar gerekli evrakları hazırlaması ve randevu günü geldiğinde şahsen konsolosluğa giderek evrak teslimi yapması gerekmektedir
Japonya çalışma vize başvurusunun onaylanması durumunda vize ücreti ödenmekte ve vize işlemleri tamamlanmaktadır.
Japonya Çalışma Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Japonya çalışma vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.
- Japonya çalışma vizesi başvuru formu: Japonya Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden indirilmesi, çıktısının alınması ve eksiksiz olarak doğru bilgilerle doldurulduktan sonra başvuru sahibi tarafından imzalanması gerekmektedir.
- Pasaport: Son 10 yılda alınmış olması, seyahat bitiminden sonra en az 6 ay daha geçerliliği bulunması ve en az 2 adet boş sayfaya sahip olması gerekmektedir.
- Vize uygunluk belgesi: Yetkili bir temsilci tarafından Japonya’daki bir Göçmenlik Bürosuna başvurarak alınması ve başvuru sahibine e-mail yoluyla gönderilmesi gerekmektedir.
- Fotoğraf: 4 cm x 3 cm boyutunda, son 3 ay içerisinde çekilmiş, arka planı beyaz fotoğraf sunulması gerekmektedir.
- İş sözleşmesi: Başvuru sahibinin çalışacağı pozisyon, kimlik bilgileri, maaşı ve sözleşmenin geçerlilik tarihini içermesi gerekmektedir.
- Özgeçmiş: Başvuru sahibinin daha önceden çalıştığı işleri ve sürelerini belirten belgeler ve akademik hayatına dair diploma gibi belgelerin sunulması gerekmektedir.
- Şirket belgeleri: Şirket tescili, şirketin kar- zarar tablosu gibi çalışılacak şirkete dair belgelerin sunulması gerekmektedir.
Japonya'da Çalışma Vizesi için Uygunluk Belgesi Nasıl Alınır?
Japonya çalışma vizesi başvurularında zorunlu bir belge olan uygunluk belgesi, Japonya'daki çalışılacak kurum ya da işveren tarafından Göçmenlik Bürosuna başvurarak alınmaktadır.
Japonya uygunluk belgesi alabilmek için; başvuru sahibinin Göçmenlik Hizmetleri Ajansının web sitesinden uygunluk belgesi başvuru formunu indirmesi, eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurması ve 4 cm x 3 cm boyutlarında bir fotoğrafı ve iş sözleşmesiyle beraber Japonya’daki çalışılacak kuruma postalaması gerekmektedir.
Başvuru sahibinden gerekli belgeler alındıktan sonra, Japonya'daki şirket veya kurum tarafından Göçmenlik Bürosuna gidilerek uygunluk belgesi başvurusu yapılmaktadır ve belge alındıktan sonra başvuru sahibine e-mail olarak yollanmaktadır.
Japonya Çalışma Vizesi Randevusu Nasıl Alınır?
Japonya çalışma vizesi için vize randevusu, başvurunun yapılacağı Japonya Konsolosluğu ile iletişime geçerek alınabilmektedir.
İstanbul’da bulunan Japonya Başkonsolosluğu’ndan randevu almak için; +90-212-317-4600 ve +90-216-922-0270 numaralar aranabilmekte veya ryoji@it.mofa.go.jp üzerinden mail ile iletişim kurulabilmektedir.
Ankara’da bulunan Japonya Büyükelçiliği’nden randevu almak için; +90-(0)-312-446 05 00 numarası aranabilmekte veya ryoji@an.mofa.go.jp üzerinden mail ile iletişim kurulabilmektedir.
Japonya Çalışma Vizesi Ücreti Ne Kadardır?
Japonya çalışma vizesi başvuru ücreti 230 TL’dir ve vize başvurusunun onaylanması durumunda ilgili konsolosluğa TL cinsinden ödenmektedir; vize başvurusunun reddedilmesi durumunda vize ücretinin ödenmesine gerek olmamaktadır.
2022 yılı için Japonya çalışma vizesi başvurularında; vize harcı, başvuru formu doldurma, otel ve uçak rezervasyonları, seyahat sağlık sigortası, yeminli tercüme, noter onayı ve danışmanlık ücreti dahil olmak üzere toplam masraflar ortalama 46- 70 dolar tutmaktadır.
Japonya Çalışma Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Japonya çalışma vizesi, başkonsolosluk veya elçilik başvuruyu teslim aldıktan sonra ortalama 5 iş günü içinde çıkmaktadır.
Japonya çalışma vizesi sonuçlandırılma süresi; başvurunun detaylı incelenmesi için Tokyo Dışişleri Bakanlığı’na gönderilmesi, başvuru sürecinin iki ülkeden birinin resmi tatil günlerine denk gelmesi veya ek evrak istenmesi halinde uzayabilmektedir.
Japonya Çalışma Vizesinin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
Japonya çalışma vizesinin geçerlilik süresi, başvuru sahibinin mesleği ve iş sözleşmesi gibi kriterlere göre belirlenmektedir ve 3 ay, 4 ay, 1 yıl, 3 yıl veya 5 yıllığıma verilmektedir.
Japonya çalışma vizesinin geçerlilik süresine bakılmaksızın gerekli kriterleri sağlayan kişiler vize bitmeden başvuru yaparak çalışma vizesini uzatabilmektedir.
Japonya'da Çalışma Vizesi Uzatma İşlemleri Nasıl Yapılır?
Japonya çalışma vizesini uzatmak için, vize bitmeden en az 90 gün önce Göçmenlik Bürosuna giderek; pasaport, çalışma vizesi uzatma formu, biyometrik fotoğraf, maddi yeterlilik belgesi, iş sözleşmesi ve şirket gelir belgesi gibi belgelerin sunulması gerekmektedir.
Çalışma Vizesi ile Japonya'ya Gittikten Sonra Yapılması Gereken İşlemler Nelerdir?
Çalışma vizesi ile Japonya’ya gidildikten sonra, göçmenlik memurları tarafından başvuru sahibinin ziyaret amacını gösteren belgeler incelenmektedir ve başvuru sahibine karaya çıkış izni verilmektedir.
Karaya çıkış izni izni alan çalışma vizesi sahiplerinin, oturum kartı ve ülkeden 1 yıldan fazla süre için çıkmayı düşünmeleri halinde yeniden giriş izni alması gerekmektedir.
Japon Çalışma Vizesi ile Oturum Kartı Nasıl Alınır?
Japon çalışma vizesi ile oturum kartı; Narita, Haneda, Kansai ya da Chubu Havalimanlarından giriş yapanlara havalimanında verilirken, başka havalimanından giriş yapanların Japonya'da yaşayacakları semtte bulunan yerel belediye ofisinden alması gerekmektedir.
Japonya’ya giriş yapıldıktan sonraki 14 gün içerisinde, havalimanı veya belediye ofisinden alması fark etmeksizin her başvuru sahibinin belediye ofisine giderek oturma kartına adresini yazdırması gerekmektedir.
Çalışma Vizesi ile Japonya'ya Yeniden Giriş İzni Nasıl Alınır?
Yeniden giriş izni, Japonya çalışma vizesinin geçerli olduğu süre içerisinde ülkeden 1 yıldan fazla süre ayrılıp geri dönmek isteyenlerin başvurması gereken izin türüdür.
Çalışma vizesi ile Japonya yeniden giriş izni almak için; pasaport, oturum kartı ve doldurulmuş yeniden giriş izni başvuru formu ile Japonya Göçmen Bürosuna giderek başvuru yapılması gerekmektedir.
Farklı Bir Vize Türü ile Japonya'ya Giden Kişiler Çalışma Vizesi Alabilir Mi?
Öğrenci vizesi, evlilik vizesi gibi farklı bir vize türü ile Japonya’ya giden kişiler çalışma vizesi alabilmektedir.
Farklı bir vize türü ile çalışma vizesi almak için, Japonya’da bir işe kabul edilmesi ve iş sözleşmesi, pasaport, oturma kartı gibi gerekli belgelerle Göçmen Bürosuna giderek başvuru yapılması ve ücret ödenmesi gerekmektedir.
Vizeyi çalışma vizesine çevirme işlemleri 2 hafta ile 1 ay arasında sürmektedir ve başvuru esnasında 4000 yen (Ağustos 2022 itibariyle 524 TL) başvuru ücreti ödenmektedir.
Japonya Turist Vizesi Çalışma Vizesine Çevrilebilir Mi?
Hayır, Japonya turist vizesi çalışma vizesine çevrilememektedir.
Japonya turist vizesi, Japonya’da seyahat etme, turistik etkinliklere katılma gibi amaçlarla verilmektedir Japonya'da gelir getiren bir işte çalışma hakkı tanımamaktadır.
Sık Sorulan Sorular
Japonya çalışma vizesi ile ilgili merkezimize en sık yöneltilen sorulara ve cevaplarına aşağıda yer verilmiştir.
Japonya'da Çalışma İmkanları Nasıldır?
Japonya’da yabancı ülke vatandaşları için çalışma imkanları gelişmiştir ve en çok aranan meslekler; İngilizce öğretmenliği, otomobil mühendisliği, yazılım mühendisliği ve operasyon direktörlüğü gibi meslekler olmaktadır.
Japonya’da en çok çalışan alımı yapan sektörler; satış ve pazarlama, finans, bankacılık, sağlık, hukuk ve havacılık sektörü olmaktadır. Japonya iş imkanları gelişmiş sektörlerde çalışan kişiler yüksek maaşlar almaktadır; yazılım mühendisleri için yıllık kazanç ortalama 6.261.293 yen (821.249 TL) olurken, otomotiv mühendisleri için yıllık ortalama kazanç 8.817.981 yen (1.156,714 TL) olmaktadır.
Japonya Skilled Worker Vizesi Nedir?
Japonya skilled worker ya da diğer adıyla nitelikli işçi vizesi, belli bir düzeyin üstünde yeteneği ve eğitimi olan bireylerin, göçmen işçi çalıştırmak için onaylı bir lisansa sahip işverenler bünyesinde yüksek maaşla çalışması için verilen vize türüdür.
Japonya skilled worker vizesi alabilmek için; başvuru sahibinin akademik ve mesleki hayatı gibi ölçütleri değerlendiren Japonya puan değerlendirme sisteminde az 70 puan alınması gerekmektedir. Japonya işçi vizesi alabilecek kişiler; Japonya'da bir kamu veya özel kuruluşta eğitim, araştırma veya araştırma rehberliği yapacak kişiler, doğa bilimleri veya beşeri bilimler alanında uzmanlaşmış beceri veya bilgiye sahip olan kişiler ve Japonya'da bir kamu veya özel kuruluşu işletecek veya yönetecek kişiler olmaktadır.
Work And Travel Vizesi ile Japonya'da Nasıl Çalışılır?
Japonya work and travel programı, yaz tatillerinde Japonya’da çalışmak isteyen 18- 26 yaş arası gençlerin başvurabileceği bir programdır.
Japonya work and travel programına katılabilmek için; 18- 26 yaş arasında olmak, programa ilk kez katılacak olmak, geçerli bir pasaporta sahip olmak, herhangi bir bulaşıcı hastalık taşımamak ve Japonya’ya gidiş- dönüş uçak bileti dahil olmak üzere Japonya’da yaşanacak sürede geçinebilecek maddi kaynaklara sahip olmak gerekmektedir.
Japonya work and travel vizesi, başvuru sahiplerinin yarı zamanlı olarak çalışmasına izin vermektedir ve Japonya’nın ikili anlaşma yaptığı ülke vatandaşları için geçerli olmaktadır. Türkiye’nin Japonya ile ikili anlaşması bulunmadığından, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Japonya work and travel programına katılamamaktadır.
Japonya Çalışma Vizesi Sahibi Ailesini Yanına Getirebilir Mi?
Evet, Japonya çalışma vizesi sahibi ailesini yanına getirebilmektedir.
Japonya çalışma vizesi sahibinin ailesini yanına getirmesi için Japonya’dan uygunluk belgesi alması ve Türkiye’deki partner ve çocuk için Japonya aile birleşimi vizesi başvurusu yapılması gerekmektedir.
Çalışma Vizesi Sahiplerinin Eşlerine Japonya'da Çalışma İzni Verilir Mi?
Evet, çalışma vizesi sahiplerinin eşlerine Japonya’da çalışma izni verilmektedir.
Japonya çalışma vizesi sahiplerinin eşlerinin çalışabilmesi için Göçmenlik Bürosuna başvurarak Japonya çalışma izni alması gerekmektedir.
Japonya Çalışma Vizesi ile Kalıcı Oturma İzni Alınabilir Mi?
Japonya çalışma vizesi ile kalıcı oturma izni alınabilmektedir.
Japonya çalışma vizesi ile kalıcı oturma izni almak için, en az 5 yıl çalışma izniyle çalışmış olmak ve en az 10 yıldır Japonya oturma izni ile Japonya’da kesintisiz ikamet etmiş olmak gerekmektedir.
Çalışma Vizesi ile Japonya Vatandaşlığı Alınabilir Mi?
Çalışma vizesi ile Japonya vatandaşlığı alınabilmektedir.
Çalışma vizesi ile Japonya vatandaşlık şartları; 20 yaşından büyük olmak, en az 5 yıl boyunca kalıcı oturma izniyle Japonya’da ikamet etmek, Japonya’da yaşayabilecek maddi kaynağa sahip olmak ve sahip olunan vatandaşlıktan vazgeçmektir.
Damla Kızılkoca 2022 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler yüksek lisans eğitimini tamamladı ve 2022 yılının şubat ayından beri vizem.net için vize danışmanlığı yapmaktadır.