Japonya Evlilik Vizesi

Japonya Evlilik Vizesi Nedir, 2023'te Başvurusu Nasıl Yapılır?

Japonya evlilik vizesi Japon vatandaşı ya da Japonya’da oturma iznine sahip yabancı uyruklu bir vatandaş ile evli olan kişinin, Japonya’ya gelme amacıyla talepte bulunduğu vize türüdür. 21 yaşını doldurmuş ve Japonya yasalarına göre bir Japon vatandaşı veya Japonya’da oturma izni olan yabancı ile evlenen yabancı uyruklu eş, uzun süreli oturumlar için evlilik vizesine başvurabilir.

2019-2022 yılları arasında danışmanlık hizmeti verdiği Japonya vize başvurularında %95,6 onay oranı ile Türkiye’deki en yüksek onay skoruna sahip olan akredite acente Vizem.net, Japonya evlilik vizesi başvurularında vize evraklarının kontrolü ve başvuru takibi dahil olmak üzere tüm süreç için danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

Ön bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Kimler Japonya Evlilik Vizesi Alabilir?

Japon vatandaşı ile evli olup onunla birlikte yaşamaya karar veren kişiler, Japonya’da geçici ya da kalıcı oturma iznine sahip olan yabancı uyruklu biriyle evli olan veya onun çocuğu olan kişiler evlilik vizesi alabilir. Evlilik vizesi Japonya’daki eşin yanına kalıcı yerleşim planı yapan kişilere verilmektedir; kısa süreli ziyaretler için Japonya turist vizesi alınması gerekmektedir.

Japonya Evlilik Vizesi Nasıl Alınır?

Japonya evlilik vizesi, ikamet edilen ilin yetki alanında bulunan Japonya Konsolosluğuna şahsen başvuru yapılarak alınır. Vize başvuru işlemlerinin başlatılabilmesi için öncelikle Japonya’daki eşin yetkili yerlere yapacağı başvuru ile alınan vize uygunluk belgesine sahip olunması gerekmektedir.

Vize uygunluk belgesinin alınmasının ardından Türkiye’deki başvuru sahipleri konsolosluklarla iletişime geçerek vize randevusu alabilmektedir. Vize randevu tarihinde ilgili konsolosluğa gidilerek evrak tesliminin yapılması gerekmektedir. Vize başvurusunun onaylanması durumunda vize ücretin ödenmesinin ardından vize işlemleri tamamlanmaktadır.

Japonya Evlilik Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Japonya evlilik vizesi için gerekli evraklar listelenmiştir.

  • Pasaport: Seyahat bitiminden sonra en az 6 ay daha geçerliliği ve en az 2 adet boş sayfası bulunan pasaport ve fotokopisi sunulmalıdır.
  • Japonya vize başvuru formu: Japonya Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinden alınan eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulan form ıslak imza ile imzalanmalıdır.
  • Japonya uygunluk belgesi: Japonya’da yaşayan eş tarafından Japonya’daki bir Göçmenlik Ofisinden alınıp doldurulmuş uygunluk belgesi eklenmelidir.
  • Fotoğraf: İyi kalitede, beyaz arka fonda ve son üç ay içinde çekilmiş, yüzün tamamen göründüğü pasaport boyutunda 1 adet fotoğraf gereklidir.
  • Sponsor mektubu: Başvuru sahibinin Japonya seyahati ve Japonya’da bulunduğu süre içinde masraflarının kim tarafından karşılandığını açıklayan mektup sunulmalıdır.
  • Evlilik cüzdanı: Japon yasalarına göre resmi olarak evliliğin gerçekleştiğini gösteren ve kişiler arasındaki ilişkiyi kanıtlayan evrak gereklidir.
  • Sponsorun maddi yeterlilik düzeyine dair belgeler: Japonya’da yaşayan eşin yıllık gelir kanıtı ve vergi ödeme dekontu sunulmalıdır.
  • Sponsora ait meslek belgeleri: Japonya’da bulunan eşin ülkedeki profesyonel kariyer hayatı hakkında bilgi verilmelidir.
  • Sponsora ait kimlik ve oturum belgeleri: Japonya’daki eş Japon vatandaşı ise pasaport ve oturum kartı, Japonya’da oturum iznine sahip ise pasaport, vize ve kayıt sertifikası sunulmalıdır.

Japonya Eş Vizesi için Uygunluk Belgesi Nasıl Alınır?

Japonya eş vizesi için uygunluk belgesi vize başvurusu sırasında talep edilen zorunlu bir belgedir. Bir ön koşul olan uygunluk belgesi, Japonya Göçmenlik Hizmetleri’nden alındığı için Japonya’da bulunan eş yardımıyla belge alınabilmektedir.

Japonya vizesi için uygunluk belgesi, Japonya’da yaşanılacak olan bölgedeki Göçmenlik Bürosu’na yapılan başvurunun ardından 1 ile 3 aylık bir süre içerisinde alınmaktadır; belge Japonya’daki sponsor tarafından teslim alındıktan sonra vize başvurusunda sunulmak üzere vize başvuru sahibine gönderilmelidir.

Japonya Evlilik Vizesi için Sponsor Belgesi Nasıl Olmalıdır?

Japonya evlilik vizesi sponsor belgesi kişinin seyahat ve Japonya’da kalma masraflarını karşılayacak kişinin yazdığı aynı zamanda garantör belgesi olarak da adlandırılan bir evraktır. Sponsor tarafından yazılan garantör belgesi yetkili kişi ve kurumlara kalma süresi boyunca başvuru sahibinin maddi masraflarını üstleneceğini doğrulamaktadır. Japonya sponsorluk belgesinin içinde başvuranın ve sponsorun kişisel bilgileri yer almalıdır.

Japonya evlilik vizesi için garantör belgesi görseli aşağıda verilmiştir.

Japonya Evlilik Vizesi için Sponsor Belgesi Nasıl Olmalıdır?
Japonya Evlilik Vizesi için Sponsor Belgesi Nasıl Olmalıdır?

Japonya Evlilik Vizesi Başvurusu için Randevu Nasıl Alınır?

Japonya evlilik vizesi başvurusu için randevular başvurunun yapılacağı Japonya Konsolosluğu ile iletişime geçilerek alınabilmektedir.

Japonya İstsnbul Başkonsolosluğu telefon numarası 0212 317 4600; e-posta adresi ise ryoji@it.mofa.go.jp’dir. Ankara Japonya Büyükelçiliği telefon numarası 0312 446 05 00; e-posta adresi ise ryoji@an.mofa.go.jp’dir.

Japonya Eş Vizesi Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Japonya eş vizesi başvuru ücreti 230 TL’dir. Japonya evlilik vizesi ücreti vize başvurusunun onaylanması durumunda ilgili konsolosluğa TL cinsinden ödenmelidir. Vize başvurusunun reddedilmesi durumunda vize ücretinin ödenmesine gerek yoktur.

2022 yılı için Japonya evlilik vizesi başvurularında; vize harcı, başvuru formu doldurma, otel ve uçak rezervasyonları, seyahat sağlık sigortası, gerekli görüldüğü durumlarda yeminli tercüme ve danışmanlık ücreti dahil olmak üzere toplam masraflar ortalama 35 dolar tutmaktadır.

Japonya Evlilik Vizesi Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Japonya evlilik vizesi başvurusu başvuruyu takip eden 5 iş günü içinde sonuçlanmaktadır; ancak bu süre konsolosluğun yoğunluğuna, ek belge talep etmesine veya resmi tatil günlerine denk gelmesine bağlı olarak daha uzun sürebilmektedir.

Japonya Evlilik Vizesi Ne Kadar Süre için Verilir?

Japonya evlilik vizesi durum ve talebe bağlı olarak altı aydan üç yıla kadar süreler için verilebilmektedir. Evlilik bir yıldan daha kısa bir süre önce gerçekleştiyse genellikle bir yıllık eş vizesi alınabilmektedir. Alınan vize süresi fark etmeksizin, vize süresi dolmadan önce eş vizesi uzatma başvurusu yapılabilmektedir.

Japonya Eş Vizesi Uzatma İşlemi Nasıl Yapılır?

Japonya eş vizesi uzatma işlemi mevcut vize süresinin dolmasına 3 ay kala Göçmenlik Ofisi’ne başvurularak yapılmaktadır.

Japonya vize uzatma formu, pasaport, oturma izni kartı, fotoğraf, maddi yeterlilik kanıt belgeleri, aile kayıt belgesi fotokopisi, eşe ait ikamet kaydı fotokopisi, gelir ile kariyer belgeleri ve garantör belgesi ile birlikte Göçmenlik Ofisi’ne vize uzatma başvurusu yapılabilir.

Evlilik Vizesi ile Japonya'ya Gittikten Sonra Ne Yapılmalıdır?

Evlilik vizesi ile Japonya’ya gittikten sonra giriş yapılan sınır kapısından bir iniş izni alınması gerekmektedir. Giriş izni alınması ile tek girişli vizeler geçersiz kılınır, ancak çok girişli vizeler daha sonra kullanılmak üzere geçerliliğini korur.

İniş izni, vizenin yerini alır ve yasal olarak Japonya’da kalınmasına izin verir. İniş iznine ek olarak oturma kartı ve yeniden giriş izni de alınması gerekmektedir.

Eş Vizesi ile Japonya Oturum İzni Kartı Nasıl Alınır?

Eş vizesi ile Japonya oturum izni kartı Narita, Haneda, Kansai veya Chubu havalimanlarından alınabilmektedir. Başka bir limandan yapılacak girişlerde yerel belediye ofislerinden ikamet kartı alınması mümkündür.

Kalacak yerin ayarlanmasının ardından 14 gün içinde yerel belediye ofislerinden birine yapılacak adres bildirimi, adresin oturum izni kartına yazdırılması açısından önem taşımaktadır.

Evlilik Vizesi Sahipleri için Japonya Yeniden Giriş İzni Nasıl Alınır?

Evlilik vizesi sahipleri için Japonya yeniden giriş izni ülkeden ayrıldıktan sonra tekrar giriş yapabilmek için gerekli bir belgedir. Vize süresi içerisinde Japonya’dan ayrılmak ve daha sonra tekrar giriş yapmak için, Japonya yeniden giriş iznine yerel Japonya Göçmenlik Ofisi’nden başvurulabilir. Japonya dışında geçirilecek süre 1 yıldan kısa ise özel yeniden giriş izni alınmalıdır.

Özel yeniden giriş izni, ülkeden ayrılmak üzere Japonya havalimanında iken başvuru formunun doldurulması ile alınır. Başvuru formunda, kişisel bilgiler, yurt dışında kalış süresi ve dönüş tarihleri yer almalıdır. Yeniden giriş izni formunda bulunan bir fiş, ülkeden çıkış ve ülkeye yeniden giriş işlemlerinde ibraz edilmek üzere pasaportun içine yerleştirilir.

Sık Sorulan Sorular

Japonya evlilik vizesi hakkında en sık sorulan sorulara ve yanıtlarına aşağıda yer verilmiştir.

Boşanma Durumunda Japonya Evlilik Vizesi İptal Edilir Mi?

Boşanma durumunda Japonya evlilik vizesi iptal edilmektedir. Vize, mevcut ilişki sebep gösterilerek alındığı için evlilik birliğinin bozulması durumunda 14 gün içinde göçmenlik makamlarına durum bildirilmelidir. Japonya’da ikamet etmeye devam etmek isteyen kişilerin 6 ay içinde yeniden vize başvurusunda bulunması gerekmektedir.

Evlilik Vizesi ile Japonya'da Çalışılabilir Mi?

Evlilik vizesi ile Japonya’da, yalnızca bir Japon vatandaşı veya Japonya kalıcı oturma izni bulunan bir yabancı uyruklu kişiyle evli olunması halinde çalışılabilmektedir.

Japonya’daki eş, kalıcı oturum izni dışında herhangi bir başka izne sahipse sadece evlilik vizesi çalışmak için yeterli olmamaktadır ve Japonya’ya gelecek eşin Göçmenlik Hizmetleri’nden eş vizesinden bağımsız bir şekilde Japonya çalışma izni alması gerekmektedir.

Japonya Eş Vizesi ile Kalıcı Oturma İzni Alınabilir Mi?

Japonya eş vizesi ile kalıcı oturum izni alınabilmektedir.

Japon vatandaşı veya kalıcı oturum iznine sahip olan biri ile 3 yıl boyunca evli kalmak ve 1 yıl aralıksız Japonya’da ikamet etmek şartlarının sağlanması durumunda kalıcı olarak Japonya oturma izni başvurusunda bulunulabilir.

Japonya Evlilik Vizesi ile Vatandaşlık Alınabilir Mi?

Japonya evlilik vizesi ile vatandaşlık alınabilmektedir. Çiftlerin 3 yıl aralıksız evli kalması ve evliliğin Japon kültürüne uygun nikah ve düğün ile gerçekleştirilmesi sonucunda vatandaşlık başvurusunda bulunulabilir.

Akıcı bir şekilde Japonca konuşulması ile Japon kültürü, tarihi, siyaseti, aile yapısı ve hukuku hakkında bilgi sahibi olunması vatandaşlık başvurusunun kabul edilmesi için önemli bir etkendir. 21 yaşını doldurmuş bireylerin evliliği Japonya Aile Bakanlığı ve Göçmenlik Ofisi tarafından sıkça kontrol edilmekte ve başvuru sahibinin sadece Japonya vatandaşlık başvurusu için evli kalmadığı kontrol edilmektedir.

Damla Kızılkoca Yazan: Damla Kızılkoca

Damla Kızılkoca 2022 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler yüksek lisans eğitimini tamamladı ve 2022 yılının şubat ayından beri vizem.net için vize danışmanlığı yapmaktadır.

Paylaş: