Küba'da Yaşam

Küba'da Yaşam Şartları ve Maliyetleri

Küba yaşam şartları ve maliyeti, uygulanan düşük asgari maaşlardan ve temel ürünlerin çoğunlukla ithal olmasından ötürü pahalıdır ancak Küba vatandaşlarının konaklama masrafları, sağlık masrafları ve çeşitli fatura giderleri devlet tarafından karşılanmaktadır.

Küba, yabancı kişiler tarafından yurt dışına yerleşmek için tercih edilebilen bir ülkedir. Küba’ya yerleşecek yabancı ülke vatandaşlarının kendi ülkelerinde gelirleri olduğu durumda Küba’da yaşam standartları yüksek olabilmektedir ancak Küba’nın siyasal iklimi ve ekonomik durumu yabancı kişiler tarafından Küba’da hayat sürdürmemek için bir neden olabilmektedir. Küba’nın aktif olarak kasırga tehlikesi altında olan bir ülkesi olması, yabancılar tarafından yaşamak için tercih edilmeme nedenlerinden biridir.

Küba’da Yaşam Nasıldır?

Küba, Legatum Refah Endeksi göstergeleri ve verilerine göre 2021 yılında dünya ülkeleri arasında 102. sırada yer almaktadır.

Legatum Refah Endeksi sonuçları Küba yaşam kalitesi, sağlık hizmetleri, eğitim sistemi, kişisel güvenlik, sosyal yaşam, çevresel kalite, iş ve gelir, eğitim gibi değişkenlere göre belirlenmiştir. Küba sağlık hizmetleri ve sosyal sermaye alanlarında oldukça gelişmiştir ancak ülkede girişimcilik ve yatırım faaliyetleri yeterince gelişmemiştir.

Küba Mutluluk Oranı Nasıldır?

Küba halkının yaşamı Mutlu Gezegen Endeksi’nin 2012 yılı verilerine göre 12. sırada ve Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve İzlanda gibi ülkelerden üst sıralarda yer almaktadır

Suç Oranı Nasıldır?

Küba’da hırsızlık oranı ve suç oranı düşüktür.

Küba devleti Küba’da suç oranları verilerini resmi olarak açıklamamaktadır. Küba’da hırsızlık oranı ve yaşam kalitesi açısından en güvenli olan şehirler; Old Havana, Santa Clara ve Varadero şehirleridir.

Küba’da Sağlık Hizmetleri Kalitesi Nasıldır?

Küba’da sağlık hizmetleri kalitesi oldukça iyi düzeydedir. Küba sağlık sistemi modeli etkisi ile Küba’da ortalama yaşam süresi, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 2020 yılının verilerine göre 184 ülke içerisinde 33. sıraya yerleştirilmiştir. Küba’da çocuk ölüm oranı, Dünya Bankası’nın 2020 yılı verilerine göre 215 ülke arasından 40. sıradadır.

Küba’da faaliyet gösteren özel sağlık kurumları bulunmamaktadır ve ülke vatandaşlarının sağlık ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmaktadır. Küba sağlık hizmetleri giderleri, ülkenin gayri safi milli hasılasının yıllık ortalama %10’luk bir kısmını oluşturmaktadır. Küba sağlık sistemi içerisinde iyi düzeyde sağlık hizmeti sunulmakta ve aşı çalışmaları gibi tıbbi çalışmalar sürdürülmektedir.

Küba’da Eğitim Kalitesi Nasıldır?

Küba'da Eğitim Kalitesi Nasıldır?
Küba'da Eğitim Kalitesi Nasıldır?

Küba’da eğitim kalitesi yüksektir. Küba eğitim sistemi, uluslararası beğeni alan bir sistem olma özelliği taşımaktadır. 2011 yılının verilerine göre halkın tamamının okur yazar olduğu Küba’da eğitime oldukça önem verilmektedir. Dünya Bankası’nın verilerine göre Küba’nın gayri safi milli hasılasının yıllık ortalama %12’lik bir kısmını eğitim sistemi giderleri oluşturmaktadır.

Havana Üniversitesi’nin de aralarında olduğu birçok dünyaca kabul gören iyi üniversiteye sahip olan Küba’da eğitim dili İspanyolcadır. 1998 yılında UNESCO tarafından yapılmış bir çalışmaya göre Küba öğrencileri yüksek düzeyde akademik başarı sergilemektedirler. UNESCO’nun verilerine göre Küba’da genç okur yazarlık oranı 168 ülke arasından altıncı, yetişkin okur yazarlık oranı 171 ülke arasından yedinci ve yaşlı okur yazarlık oranı 168 ülke içinden dokuzuncu sıradadır. Dünya Bankası’nın verilerine göre Küba eğitim sistemi, 18 Latin Amerika ve Karayipler ülkeleri arasından birinci sırada yer almaktadır.

Küba’nın Ulaşım Koşulları Nasıldır?

Küba’nın ulaşım koşulları içerisinde en çok tercih edilen ulaşım araçları otobüsler ve taksilerdir. Küba’nın başkenti Havana’da hizmet veren eski tip Amerikan arabası görünümünde birçok taksi bulunmaktadır. Havana’da otostop çekmek de yasaldır ve birçok turist bu yöntem ile seyahat etmektedir. Küba’nın yolları içerisinde ana yollar genellikle iyi düzeydedir ancak kimi ara yolların oldukça az aydınlatılmasından ve bakımsız olmasından ötürü trafik sorunları olabilmektedir.

Küba’da Çalışma İmkanları ve Koşulları Nasıldır?

Küba'da Çalışma İmkanları ve Koşulları
Küba'da Çalışma İmkanları ve Koşulları

Küba’da çalışma imkanları inşaat, sağlık, turizm ve tarım alanlarında geniştir. Küba’da işsizlik oranı 2020 yılının verilerine göre %3.87’dir. Küba’da asgari ücret aylık 2100 Küba Pesosu olarak uygulanmaktadır ve bu tutar 80 Amerikan Dolarına denk gelmektedir. 2020 yılının verilerine göre Küba’da bir çalışana verilen ortalama aylık maaş 22,000 Küba pesosudur.

Küba’da kişinin çalıştığı işten bağımsız olarak günde en fazla 6 saat çalışmasına izin verilmektedir. Küba’da çalışmak isteyen kişilerin öncelikle Küba’da faaliyet gösteren bir işveren ile anlaşmaları ve ardından Küba çalışma vizesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Küba’da Yaşam Maliyetleri Nasıldır?

Küba’da yaşam maliyetleri, yabancı bir ülkeden maaş alan fakat maaşını Küba dövizi ile harcayan kişiler için oldukça uygundur. Küba’da çalışan ve yaşayan kişiler için ise Küba yaşam maliyeti yüksektir. Küba’da maaşların düşük olması ve yaşam maliyetinin fazla olması yaşam koşulları üzerinde etkili olmaktadır.

Küba’da market fiyatları, birçok yiyeceğin ithal edilmesi nedeniyle oldukça yüksektir, örneğin bir litre süt fiyatı Küba’da uygulanan asgari maaşın tamamı kadar olabilmektedir. Küba’da çalışanlara verilen asgari ücret düşünülerek değerlendirildiğinde ulaşım ücretlerinin de oldukça yüksek olduğu görülebilmektedir ve 9 Dolar ücret alan birinin ulaşım masrafları neredeyse 6.5 Dolar gibi yüksek bir miktar tutabilmektir.

Küba’da giyim ürünleri oldukça pahalı fiyatlara satılmaktadır ve jean pantolon ürünleri ortalama 40 Dolar, spor ayakkabı ürünleri ise ortalama 80 Dolar gibi Küba için yüksek olan bir fiyata satılmaktadır. Küba’da uygulanan düşük maaşlar nedeniyle Küba vatandaşlarına devlet tarafından konaklama imkanı sağlanmaktadır. Küba vatandaşı olmayan kişilerin ise konaklama ücreti ödemeleri gerekmektedir ve Küba’da şehrin içindeki ve dışındaki evlerin kiraları arasında 350 Dolar gibi yüksek farklar olabilmektedir.

Küba Market Fiyatları Nasıldır?

Küba market fiyatları aşağıda listelenmektedir.

  • 1 litre süt, 68 Küba Pesosu (42 Türk lirası)
  • 500 gr taze ekmek, 18 Küba Pesosu (11 Türk lirası)
  • 1,5 litre su, 21 Küba Pesosu (13 Türk lirası)
  • Yerli bira, 35 Küba Pesosu (22 Türk lirası)
  • Marlboro marka sigara, 70 Küba Pesosu (43 Türk lirası)
  • 1 kg elma, 169 Küba Pesosu (104 Türk lirası)
  • 1 kg portakal, 34 Küba Pesosu (21 Türk lirası)
  • 1 kg peynir, 150 Küba Pesosu (93 Türk lirası)
  • 12’li yumurta, 24 Küba Pesosu (15 Türk lirası)
  • 1 kg patates, 42 Küba Pesosu (26 Türk lirası)
  • 1 baş marul, 21 Küba Pesosu (13 Türk lirası)
  • 1 kg domates, 52 Küba Pesosu (32 Türk lirası)
  • 1 kg soğan, 52 Küba Pesosu (32 Türk lirası)
  • 1 kg sosis, 239 Küba Pesosu (147 Türk lirası)
  • 1 kg salatalık, 28 Küba Pesosu (17 Türk lirası)
  • 1 kg armut, 202 Küba Pesosu (125 Türk lirası)

Küba Ev Fiyatları Nasıldır?

Küba ev fiyatları, evin şehrin içinde ve dışında olmasına bağlı olarak değişmektedir. Küba’da şehrin içinde yer alan 1 yatak odalı bir evin ortalama kirası 450 Dolar civarındadır. Küba’da şehrin dışında yer alan 1 yatak odalı bir evin kirası ise 200 Dolar civarındadır.

Küba’da şehrin içinde yer alan 3 yatak odalı bir evin ortalama kirası 1300 Dolar civarındadır. Küba’da ev fiyatları evin konumuna bağlı olarak da değişmektedir. Küba’da şehrin dışında yer alan 3 yatak odalı bir evin kirası 450 Dolar civarındadır.

Küba’da satılık ev fiyatları, evin büyüklüğüne ve evin şehrin içinde ya da dışında yer almasına bağlı olarak değişmektedir. Küba’da şehrin içinde yer alan bir ev için metrekare başına fiyat ortalama 350 Dolar iken şehrin dışında yer alan bir ev için metrekare başına ortalama fiyat 240 dolardır.

Küba’da Hayat Pahalı Mıdır?

Küba’da hayat, Türkiye ile kıyaslandığında pahalıdır. Küba’da verilen düşük maaşlar ve marketlerdeki ürünlerin çoğunlukla ithal olmasından ötürü pahalı oluşu gibi nedenler, Küba’da hayatın pahalı olmasına sebep olmaktadır.

Küba’da Yaşam Hakkında En Çok Merak Edilenler Nelerdir?

Küba’da günlük yaşama dair bilinmesi gereken detaylara aşağıda yer verilmiştir.

Küba Gece Hayatı Nasıldır?

Küba Gece Hayatı Nasıldır?
Küba Gece Hayatı Nasıldır?

Küba gece hayatı, turistlerin oldukça ilgisini çeken özelliklere sahiptir. Küba’da gece hayatı Küba’nın zengin kültüründen etkilenmesi nedeniyle hareketli müzikler ve danslar sunmaktadır. Küba gece kulüpleri ülkeye seyahat eden turistler arasında oldukça popülerdir ve birçok farklı eğlence türü sunmaktadır. El Tropicana Night Club, Casa de la Música, Habana Café ve La Bamba Disco Küba’da yer alan en popüler gece kulüplerinden bazılarıdır. Küba’da gece hayatının en hareketli olduğu gece kulüpleri Havana, Trinidad ve Santiago şehirlerinde yer almaktadır.

Küba Yaşam Tarzı Nasıldır?

Küba yaşam tarzı, Küba’nın zengin kültüründen etkilenmiştir ve müzik ile dans Küba yaşamı için önemli bir yer tutmaktadır. Küba yaşam biçimi içinde festivallere, müziğe ve eğlenceye değer verilmektedir.

Küba Güvenli Midir?

Küba seyahat etmek ve yaşamak için güvenlidir. Küba’da suç oranları oldukça düşüktür. 2021 yılı Küresel Barış Endeksi verilerine göre Küba 163 ülke içerisinden 87.sırada yer almaktadır. Küresel Barış Endeksi verilerine bakıldığında Yunanistan 66. sırada, Fransa 55. sırada ve Amerika Birleşik Devletleri 122. sırada yer almaktadır. Amerika ve Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında Küba’da yaşamın güvenli olduğu söylenebilmektedir.

Küba’da Yaşayan Türkler Hangi Şehirlerdedir?

Küba’da yaşayan Türkler Havana şehrinde ikamet etmektedir.

Küba’da Yaşamak için Şartlar Nelerdir?

Küba’da yaşamak için kişilerin belirli şartları karşılaması gerekmektedir. Küba’da yaşamak isteyen yabancı ülke vatandaşlarının Küba’da yaşamak için iş ya da eğitim temelli amaçlarla geçici bir Küba oturum izni almaları gerekmektedir. Küba’da yaşamak isteyen kişiler; Küba’da faaliyet gösteren bir işveren ile iş sözleşmesi yaparak ya da Küba’da yer alan bir eğitim kurumundan kabul alarak Küba’ya gidebilmektedirler.

Küba’da kalıcı olarak kalmak ve Küba’ya yerleşmek isteyen yabancı ülke vatandaşlarının; Küba vatandaşı biriyle evli olması ya da Küba’da kalıcı oturum statüsü bulunan birinci dereceden bir akrabası bulunması gerekmektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: