Hindistan Kültürü

Hindistan Kültürü ve Gelenekleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hindistan kültürü ve gelenekleri Hindistan Cumhuriyeti’nin asırlar öncesine uzanan tarihine dayanmaktadır ve Hint kültürü dünyanın en eski kültürleri arasında yer almaktadır. Genellikle birkaç kültürün kombinasyonu olarak etiketlenen Hint kültürü, özellikle İndus Vadisi uygarlığı ile başlayan birkaç bin yıllık bir tarihten etkilenmiştir ve Hindistan kültürünün izleri Hint sineması, Hint mutfağı, Hint müziği ve Hint dansında görülmektedirr.

Hint kültürü, eşsiz gelenek ve göreneklerle doludur ve kültürel yönler, Hindistan'ın 28 eyaleti ve yedi bölgesinde büyük farklılıklar göstermektedir.

Hindistan'ın Kültürel Özellikleri Nelerdir?

Hindistan’ın kültürel özellikleri; ülkedeki ırksal yapı ve dillerdeki farklılıklar nedeniyle giyim, yeme alışkanlıkları, sosyal gelenekler ve inançlar açısından önemli farklılıklara yol açmaktadır ve Hindistan halkının kültürel farklılıkları eyaletten eyalete değişiklik göstermektedir.

“Hindistan” adı, çevresinde 5.000 yıl önce İndus Vadisi uygarlığının geliştiği İndus Nehri'nden türetilmiştir. Hindistan, Hinduizm ve Budizm dahil olmak üzere dört büyük dinin doğduğu yerdir ve inek, ülke nüfusunun %80'inden fazlasını oluşturan Hindistan Hinduları için kutsaldır. Oruç pratiği Hinduizmin ayrılmaz bir parçasıdır. Hindistan'da en yaygın günlük selamlama "namaste"dir ve din, Hint filmleri ve kriket oyunu Hindistan kültürünün kutsal üçlüsüdür.

En Ünlü Hint Gelenekleri Nelerdir?

En ünlü hint gelenekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Hindistan’daki dünyevi bir ritüele göre gün doğumundan önce Ganj Nehri’ne dalarak tüm günahlardan arınılmaktadır.
  • Hindu kültüründe, aileye barış ve refah getirmesi için yılanlara tapınma festivalleri düzenlenmektedir.
  • Namaste, en popüler Hint geleneklerinden biridir ve bu selamlama şekli Hindu kutsal metinlerinde bahsedilen, çeşitli vesilelerle birçok ülkede kullanılan ve bilinen selamlama şeklidir.
  • Hindistan; ebeveynler, eşler, çocuklar ve bazı durumlarda akrabaların birlikte yaşadığı aile kavramına sahiptir.
  • Hindistan’da elle yemek yemek gelenek haline gelmiştir ve elle yeme geleneğine göre sağ elle yenmesi gerekmektedir çünkü sol el pis kabul edilmektedir.
  • Hint kültüründeki gelenek ve göreneklere göre Hindistan’daki tapınaklara girmeden önce banyo yapmak, duş almak veya en azından olumsuz düşüncelerden ve kötü etkilerden arınmak için ellerin ve ayakların yıkanması gerekmektedir.
  • UNESCO Dünyanın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesinde yer alan Budist Rahip İlahisi geleneği, Buda'nın öğretileri ve felsefesi eşliğinde geleneksel kıyafetler giyilerek ve çan, davul, zil ve trompet kullanılarak yapılmaktadır.
  • Hinduların dini inanışına göre inek dokunulmaz kutsal bir hayvandır ve Hindistan’ın çoğu eyaletinde ineklere zarar vermek ve inek eti yemek yasaktır.
  • Hindistan’da kız çocukları 7 yaşına girdiklerinde köpekle evlendirilmektedir çünkü bir erkekle evlenene kadar köpeklerin kızları koruduklarına inanılmaktadır.
  • Hindistan geleneklerine göre Hindistan’da intihar etmek günah değil; bilakis erdemli bir davranıştır.

Hindistan'ın Dini Kültürü Nasıldır?

Hindistan’ın dini kültürü, dharma ve karma kavramları temelinde Hinduizm, Jainizm, Budizm ve Sihizm gibi Hint kökenli dini inanışlara dayanmaktadır ve Hint kökenli dinler bir bireyin niyet ve eylemlerinin kişinin geleceğini etkilediği bir neden ve sonuç ilkesi temelindedir. Hint inanışına göre iyi niyet ile iyi işler, iyi karmaya ve daha mutlu yeniden doğuşa katkıda bulunmaktadır.

Hint dinlerine inanan Hindular, Sihler, Jainler ve Budistler Hindistan nüfusunun yaklaşık %82'sini oluşturmaktadır ve ülkede dini inanışın yerel Hint halkları ve kültürleri üzerinde kayda değer bir etkisi olduğu gözlemlenmektedir. Hindistan dini kültürünün Hint felsefesi, edebiyatı, mitolojisi, mimarisi, sanatı ve müziğinde büyük ölçüde etkileri görülmektedir ve Hindistan dini kültürü din felsefelerinin temeline göre farklı dini inanışlara karşı hoşgörülüdür.

Hindistan’da Giyim Kültürü Nasıldır?

Hindistan’da Giyim Kültürü Nasıldır?
Hindistan’da Giyim Kültürü Nasıldır?

Hindistan giyim kültürü ülkenin bölgelerine göre büyük farklılıklar göstermektedir ve yerel kültür coğrafya, iklim, kırsal ve kentsel yaşam ortamlarından büyük ölçüde etkilenmektedir. Ülke genelinde Hindistan kıyafet kültürü kadınlar için sari ve mekhela sador gibi Hint elbiseleri, erkekler için dhoti, lungi veya panche gibi dökümlü giysilerden oluşmaktadır.

Hintli kadınların moda anlayışı makyaj ve süs eşyaları ile özdeşmektedir ve bindi, mehndi, küpe, bilezik ve diğer takılar kadınlar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Evlilik törenleri ve bayramlar gibi özel günlerde Hintli kadınlar, altın, gümüş, değerli taş veya diğer yöresel taşlarla yapılan renkli kıyafetler, erkekler ise genellikle kurta giymektedir. Günümüzde Hintlilerin kıyafetleri kentsel ve yarı kentsel bölgelerde genellikle kot pantolon, pantolon, gömlek, takım elbise, elbise veya kurta olarak gözlemlenmektedir ancak geleneksel kıyafetler de ülke genelinde büyük ölçüde kullanılmaktadır.

Hindistan Mutfak Kültürü Nasıldır?

Hindistan Mutfak Kültürü Nasıldır?
Hindistan Mutfak Kültürü Nasıldır?

Hindistan mutfak kültürü oldukça çeşitlidir ve Hint mutfağında çok sayıda malzeme ve baharat kullanımı, farklı pişirme teknikleri ve sunumlar görülmektedir. Hint mutfağı, dünya çapında en popüler mutfaklardan biridir ve Hindistan mutfağı Orta Asyalılar, Araplar, Babürler ve Avrupalı ​​sömürgeciler gibi tarih boyunca Hindistan'a giren çeşitli kültürel gruplardan etkilenmiştir.

Hindistan, yemek ve baharat sevgisi ile tanınmaktadır ve Hint yemek kültürü bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Genel olarak Hint yemekleri ülkenin yerel ürünlerini, kültürel çeşitliliğini ve çeşitli demografik özelliklerini yansıtmaktadır. Hint mutfağı kuzey, güney, doğu, batı ve kuzeydoğu olmak üzere beş kategoriye ayrılmaktadır ve Hint mutfağının çeşitliliği, birçok baharat ve bitkinin farklı kullanımı, çok çeşitli yemek tarifleri ve pişirme teknikleri ile karakterizedir.

Hint mutfağında en çok kullanılan malzemeler; karanfil, mercimek, susam, çemen otu, kişniş, nohut, hindi, sarımsak, soğan, kakule, hardal, tarçın, kötü, Hindistan cevizi sütü, biber, pirinç ve undur. En popüler Hint yemekleri; samosa, rogan josh, naan, vindaloo ve biryanidir.

Hindistan Eğlence Kültürü Nasıldır?

Hindistan eğlence kültürü özellikle Hindistan’ın geleneksel festivalleri ile bağdaşmaktadır. Hindistan; düğün ve geleneksel kutlamalar, Hint klasik müzik ve dans konserleri, tiyatro prodüksiyonları, sanat sergileri, Bollywood filmleri ve gece kulüpleri sunan yoğun eğlence kültürüne sahiptir ve Hindistan halkı özellikle geleneksel Hint müzikleri eşliğinde Bharatanatyam dansı ve Kathak dansını yapmaktan hoşlanmaktadır.

Geleneksel Hindistan Düğünü Nasıldır?

Geleneksel Hindistan Düğünü Nasıldır?
Geleneksel Hindistan Düğünü Nasıldır?

Geleneksel Hindistan düğünleri genel olarak üç gün sürmektedir ve yapılan farklı törenlerin her biri aynı özenle yapılmaktadır. Misri adı verilen ilk törende evlenen çift dua, çiçek ve altın yüzük alışverişinde bulunur ve geleneksel olarak, damadın ebeveynleri geline bir sepet dolusu hediye ve geleceğin tatlılığını temsil eden kaya şekeri olan misri vermektedir. Misri töreni ardından çiftin arkadaşları ve ailelerinin çifte verdiği değeri kanıtlamak amacıyla yaptığı koreografik dans gösterileri Sangeet partisinde sunulmaktadır ve daha sonra Hint düğünü gelenekleri arasında en popüler olan Mehndi töreninde, çiftin bağlılığını sembolize eden tasarımlar kına ile ellere ve ayaklara çizilmektedir.

Hindistan’da düğün günü sabahında çifti kutsamak adına Haldi töreni yapılıp Baraat, Mandap, Laja Homa, Mangal Pheras ve Saptapadi gibi çok çeşitli geleneksel adetler yerine getirilip düğün tamamlanmaktadır ve misafirlere düğün törenleri boyunca her gün çeşitli düğün yemekleri sunulmaktadır.

Hindistan düğünlerinde gelinler genellikle geleneksel Asya gelinliği veya lehenga, damatlar kurta veya gömlek giymektedir ve gömleğin üzerine angavastram örtü kullanmaktadır.

Hindistan'da Düzenlenen Festivaller Hangileridir?

Hindistan'da Düzenlenen Festivaller Hangileridir?
Hindistan'da Düzenlenen Festivaller Hangileridir?

Hindistan’da düzenlenen festivaller aşağıda listelenmiştir.

  • Diwali Işık Festivali en büyük ışık festivallerinden biridir ve festival Hindistan için önemli Kartika zamanı olan ekim ayı ortası ile kasım ayı ortasında kutlanmaktadır. Diwali Festivali zamanında evler, binalar ve tapınaklar diya adı verilen ışıklar ile süslenmektedir ve festival genellikle beş gün sürmektedir.
  • Bahar, aşk veya renk festivali olarak bilinen Holi en popüler Hindu festivalidir ve genellikle mart ayında düzenlenmektedir. Holi Festivali katılımcıları şenlik ateşleri etrafında şarkılar söyleyip, dans edip, renk tozları, su tabancaları ve renkli su dolu balonlarla oynamaktadır.
  • Dussehra festivali eylül veya ekim ayında gerçekleşen ve 10 gün boyunca ülkenin her yerinde kutlanan dini bayramlarından biridir.
  • Navratri Festivali 26 Eylül ile 4 Ekim arasında ülkenin her yerinde kutlanan bir festivaldir ve festival tarihleri arasında oruç tutulup, dini yerler ziyaret edilip, geceleri Dandiya Raas dansları yapılmaktadır.
  • İki günlük dini bayram olan Hemis, Hindistan'ın en önemli festivallerinden biridir ve her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti Ladakh, Jammu ve Keşmir şehirlerine çekmektedir. Hermis festivalinde rahipler tarafından çalınan geleneksel zil, davul, trompet müziğinin melodisine göre Cham dansı yapılmaktadır ve festival genellikle temmuz ayının başında kutlanmaktadır.

Hindistan’daki popüler festivaller arasında yer alan Hindistan yemek festivalleri; Ulusal Sokak Yemekleri Festivali, Grub Festivali, Goa Yemek ve Kültür Festivali, Büyük Hint Yemekleri Festivali ve Sattvik Yemek Festivali’dir.

Hintlerin Mizah Anlayışı Nasıldır?

Hintlerin mizah anlayışı genel olarak ahlaki şakalara, siyasi mizaha, ülkedeki farklı gelenekler ve ekonomik farklılıklar üzerine toplumsal şakalara, Bollywood ve öğrenci hayatını içeren esprilere dayanmaktadır.

Hindistan Sanat Kültürü Nasıldır?

Hindistan sanat kültürü için müzik, dans, resim, heykel, edebiyat ve sinema gibi birçok sanat dalının önemi oldukça büyüktür ancak Hindistan ile bağdaşan sanat dalları, Hint dansı, Hint müziği, heykel sanatı ve Hint sinemasıdır.

Hindistan’da görsel sanatlar ve mimari genellikle dini ve mitolojik öğelerin bir parçası olarak ortaya çıkmıştır ve tablolarda mitolojik hikayeler resmedilirken, heykellerde dini öğretiler temelli tanrılara adanan heykeller üretilmiştir. Hindistan’ın en bilinen ikonik heykeli 57 metre yüksekliğindeki Gommateshwara heykeli, en bilinen mimari harikasıdır.

Hindistan’ın en ünlü oyuncu ve yönetmenlerinden biri Aamir Khan, en ünlü müzisyenlerinden biri Chitalkar Ramchandra, en ünlü yazarlarından biri Chetan Bhagat ve en ünlü ressamlarından biri Raja Ravi Varma’dır.

Hindistan’a Müzik ve Dans Kültürü Nasıldır?

Hindistan’a Müzik ve Dans Kültürü Nasıldır?
Hindistan’a Müzik ve Dans Kültürü Nasıldır?

Hindistan müzik ve dans kültürünün MÖ. 200’lere kadar uzandığı düşünülmektedir ve müzik ile dans Hindistan kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Hint dans sanatı, insandaki iç güzelliğin ifadesi olarak görülmektedir ve Hint danslarındaki hareket ile yüz ifadeleri duyguları iletmek için kullanılmaktadır. Hindistan dans kültürü sekiz klasik dans formu; bharatanatyam, kathak, kathakali ve mohiniattam, kuchipudi, yakshagana, odissi, manipuri ve sattriyası danslarını içermektedir.

Hindistan müzik kültürü çok çeşitli dini, klasik, halk, film, rock ve pop müziklerini içermektedir ve geleneksel Hint müzikleri için kullanılan enstrümanlar genel olarak sitar, tabla, sarangi, sarod, veena, mridangam ve shehnai gibi müzik aletleridir.

En ünlü Hintli şarkıcılar; Lata Mangeshkar, Shreya Ghoshal, Alka Yagnik, Asha Bhosale, Neha Kakkar, Arijit Singh ve Sonu Nigam’dır.

Hindistan Sinema Kültürü Nasıldır?

Hindistan sinema kültürü temelleri 1890’lardaki sessiz filmlere dayanan, Güney Asya'da ve 90'dan fazla ülkede geniş bir izleyici ve hayran kitlesine sahip olan küresel bir girişimdir.

Hindistan sineması yılda 1800’den fazla film çıkarmaktadır ve Hindistan dünyanın en çok film üreten ülkesidir ve Hindistan sinema sektörü açısından ülkenin merkezi Mumbai’deki Bollywood’dur.

Hindistan film yapımları arasında en popüler türler müzikal filmler, dram filmleri ve çok dilli filmlerdir ve Hindistan’ın en popüler oyuncuları Aamir Khan, Shah Rukh Khan, Salman Khan ve Akshay Kumar, en ünlü yönetmenleri Aamir Khan, Anurag Kashyap ve Mani Ratnam’dır.

Hint Kültürünü Yansıtan Sinema Filmleri Hangileridir?

Hint Kültürünü Yansıtan Sinema Filmleri Hangileridir?
Hint Kültürünü Yansıtan Sinema Filmleri Hangileridir?

Hint kültürünü yansıtan sinema filmleri aşağıda listelenmiştir.

  • Pather Panchali
  • Gandi
  • Lagaan
  • Rang de Basanti
  • Passage to İndia
  • The Great Gambler
  • Chak De
  • Dilwaale Dulhaniya Le Jaayenge
  • pk
  • Barfi
  • Zindagi Na Milegi Dobara
  • Hum Aapke Hain Koun
  • 3 İdiots
  • Hindi Medium

Hindistan Cumhuriyeti'nin Politik Kültürü Nasıldır?

Hindistan Cumhuriyeti'nin politik kültürü, ülkenin Anayasası çerçevesinde şekillenmektedir ve Hindistan parlamenter demokratik laik bir cumhuriyettir. Hindistan, merkezi otorite ve eyaletlerden oluşan, doğası gereği federal olan ikili yönetim sistemini takip etmektedir ve bir üst meclis ile Hindistan federasyonunun eyaletlerini temsil eden bir alt meclis bulunmaktadır.

Hindistan’da yaygın olan siyasi görüş sağ merkezli muhafazakar ideolojiye dayanan siyasi partilerde ağırlık göstermektedir ve Hindistan politikası genel olarak muhafazakar, neoliberal, sağ popülizm, integral Hinduizm ve milliyetçilik temelli olduğu için Hindistan halkı ulusal değerleri, ilkeleri, dinleri, kültürel ve geleneksel kimlikleri konusunda hassastır.

Hindistan'ın Milli Bayramları Nelerdir?

Hindistan’ın milli bayramları aşağıda listelenmiştir.

  • 1 Ocak Yılbaşı
  • 13 Ocak Lohri
  • 14 Ocak Makar Sankranti
  • 26 Ocak Cumhuriyet Günü
  • 1 Mart Maha Shivratri
  • 18 Mart Holi
  • 2 Nisan Ugadi
  • 10 Nisan Ram Navami
  • 14 Nisan Mahavir Jayanti, Ambedkar Jayanti
  • 15 Nisan Good Friday
  • 3 Mayıs Eid-ul-Fitr
  • 16 Mayıs Buddha Purnima
  • 10 Temmuz Bakri Eid
  • 9 Ağustos Muharram
  • 11 Ağustos Rakshabandhan
  • 15 Ağustos Bağımsızlık Günü
  • 19 Ağustos Janmashtami
  • 31 Ağustos Ganesh Chaturthi
  • 8 Eylül Onam
  • 2 Ekim Gandhi Jayanti
  • 5 Ekim Dussehra
  • 9 Ekim Eid-e-Milad
  • 24 Ekim Diwali
  • 8 Kasım Guru Nanak Jayanti
  • 25 Aralık Noel

En Bilindik Hint Atasözleri Nelerdir?

En bilindik Hindistan atasözleri aşağıda listelenmiştir.

  • Akıllı adam, akılsız adamın son yaptığını ilk önce yapar.
  • Başkasından üstün olmamız önemli değildir. Asıl önemli olan şey, dünkü halimizden üstün olmamızdır.
  • Beyaz olan her şey süt değildir.
  • Bilgeyi övsen de bir yersen de, fırtına kayaları sarsar mı?
  • Bir maymun zencefilin tadını ne bilir?
  • Demircinin bir vuruşu, kuyumcunun yüz vuruşuna denktir.
  • Dostunuzu sık sık ziyaret ediniz, çünkü üzerinde yürünmeyen yollar diken ve çalılarla kaplıdır.
  • Kuşlar tarlayı yedikten sonra ağlamanın ne faydası var?
  • Kuvvetine güvenerek zayıfları hor görenin kuvveti başına bela olur.
  • Hırsız herkesin çaldığını zanneder.
  • Zamanı yakalayacak bir el yok.
  • Bir filin başı belada olduğunda, bir kurbağa bile onu tekmeler.
  • İğne nereye giderse, iplik de oraya gider.
  • Büyük beyinler fikirleri tartışır, orta beyinler olayları tartışır ve küçük beyinler insanları tartışır.

Hindistan Neyi ile Meşhurdur?

Hindistan kültürünün sembolü haline gelen meşhur şeyler; Hindistan Birlik Heykeli, kriket oyunu, yoga ve meditasyon, Tac Mahal, dharma ve karma temelli Hinduizm, Sihizm, Jainizm ve Budizm dinleri, Hint baharatları, Bollywood, ipek Hint kumaşları ve Hint kıyafetleri, murgh makhani, tandoori tavuğu, naan ve daha pek çok lezzetli Hint yemekleri ve Holi Festivali’dir.

Hint ve Türk Kültürleri Arasındaki Benzerlikler ve Farklılıklar Nelerdir?

Hint ve Türk kültürleri arasındaki benzerlikler oldukça azdır ancak düğün kültüründeki bazı törenler kısmen benzerlik göstermektedir.

Hint kültüründe çoğu kültürel öğe ülkenin ağırlıklı dini olan Hindu dini temelli şekillendiği için Türkiye ile özellikle dini, sanatsal ve eğlence kültürü bakımından büyük ölçüde farklılıklar gözlemlenmektedir.

Hindistan'daki Kültür ve Sanat Kuruluşları Nelerdir?

Hindistan’daki kültür ve sanat kuruluşları aşağıda listelenmiştir.

  • Kültürel Kaynaklar ve Eğitim Merkezi
  • Hindistan Hükümeti Kültür Bakanlığı
  • Adbee Markaz Kamraz
  • Adivasi Lok Kala Akademisi
  • Hindistan Antropolojik Araştırması ( AnSI)
  • Bharatiya Lok Kala Mandal
  • Dastkar
  • Hatbor Kendriya Natya Samaj
  • Jaipur Kathak Kendra
  • Kabir Kala Manç

Hindistan’da Hint kültürünü ve öğelerine ilişkin araştırma faaliyetinde bulunacak kişiler için özel vize uygulaması bulunmaktadır ve Hindistan'a girmek için özel vize gerektiren öğrenciler, profesörler, doktorlar, arkeologlar, çevreciler ve diğer meslekler araştırma faaliyetleri için Hindistan araştırma vizesi veya R vizesi alabilmektedir.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: