Hindistan Sağlık Sistemi

Hindistan Sağlık Sistemi ve 2023'te Hindistan'da Tedavi Olmak

Hindistan sağlık sistemi kamu ve özel sektör olarak ikiye ayrılmaktadır. Kamu sağlık hizmeti her Hindistan vatandaşı için ücretsiz olup özel sektöre kıyasla daha çok kırsal yerleşim yerlerinde tercih edilmektedir.

Hindistan yabancı ülke vatandaşları tarafından tedavi olmak için tercih edilen bir ülkedir. Hindistan’a sağlık sorunları sebebiyle gelenler genellikle geleneksel tedavi yöntemlerine ilgi duymaktadır. Hindistan hastalık tedavilerinde gelişmiş olup, Kara Mantar hastalığı ve kas hastalıkları üzerinde dünyaca ünlü tedavi imkanları sunmaktadır. Medikal turizm Hindistan'da son yıllarda büyüyen bir sektördür. 2020 yılında Hindistan'ın medikal turizm sektörünün değeri 6 milyar dolar olarak belirlenmiştir. 2017 yılında 495.056 hasta Hindistan'ı ziyaret etmiştir. Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu ve Ernst & Young 2019 yılı raporuna göre, Hindistan'a sağlık turizmi için gelen ülkelerin çoğu Güneydoğu Asya, Ortadoğu, Afrika ve Güney Asya bölgesinden gelmiştir.

Hindistan sağlık vizesi başvuruları teşvik etmek ve sağlık turizmi için seyahat sürecini kolaylaştırmak adına Hindistan hükümeti, Şubat 2019'da e-turizm vize rejimini tıbbi vizeleri de kapsayacak şekilde genişletmiştir. Hindistan hükümeti Hindistan sağlık vizesi ve sağlık personeli vizesi olmak üzere iki vize uygulamasını başlatmıştır. Hindistan sağlık vizesi kapsamında maksimum kalış süresi 6 aydır.

Hindistan Cumhuriyeti'nin Sağlık Politikası Nasıldır?

Hindistan Cumhuriyeti’nin sağlık politikası sağlık turizmini arttırmaya yöneliktir. Hindistan şu anda dünya nüfusunun %18'ini oluşturmakla birlikte dünyanın en büyük ikinci nüfusuna sahip bir ülkedir. Hindistan nüfusunun yüksek olması sebebiyle sağlık sistemini geliştirmiştir.

Hindistan Hükümeti, sağlık hizmetlerinin sosyal güvenlik ve kalkınmanın önemli bir bileşeni olduğunu vurgulamakta ve herkes için sağlık politikasını uygulamaktadır.

Hindistan hükümeti sağlık turizmini desteklemek ve bu turizmi artırmak amacıyla yabancı ülke vatandaşlarına 6 ay kalış süreli sağlık vizesi vermektedir. Hindistan hükümeti acil tıbbi yardım sunarak herkesin hayatını koruma yükümlülüğü getiren temel yaşam hakkını güvence altına alma politikası izlemektedir. Hindistan hükümeti cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve HIV, AIDS gibi hastalıklarının bulaşmasını önlemek adına fuhuş ve insan ticaretini yasaklamıştır. Hindistan hükümeti yaşlılık, hastalık ve maluliyet hallerinde kamu yardımı sağlama politikası yürütmektedir.

Hindistan'ın Sağlık Sistemi Modeli Nasıldır?

Hindistan'ın Sağlık Sistemi Modeli Nasıldır?
Hindistan'ın Sağlık Sistemi Modeli Nasıldır?

Hindistan'da sağlık sistemi modeli kamu sektörü, özel sektör ve düzenli olmayan bir ortamda hizmet sunan sağlık hizmetlerinden oluşmaktadır. 2005 yılından bu yana Hindistan sağlık sektöründe yükselme yaşanmıştır. Hindistan’da sağlık sistemi Hintliler ve sağlık hizmeti almak amaçlı gelen turistlerden oluşmaktadır.

Kamu sağlık hizmeti tüm Hindistan vatandaşları için ücretsizdir. Hindistan kamu sağlık sektörü, ayakta hasta bakımının %18'ini ve yatan hasta bakımının %44'ünü kapsamaktadır. Hindistan'da yaşayan orta ve üst sınıf bireyler daha çok özel hastaneleri tercih etmektedir.

Hindistan’da bulunan hastanelerin %58'ini, hastane yataklarının %29'unu ve doktorların %81'ini özel sektör oluşturmaktadır.

1970 yılında Hindistan hükümeti ilaçların tıbbi patentleri almayı yasaklamıştır. Hindistan hükümeti 1995 yılında, tıbbi patentlere izin veren, ancak herhangi bir ilaç şirketinin herhangi bir patentli ürünü bir ücret ödeyerek üretme hakkına sahip olduğu zorunlu lisansı belirleyen TRIPS anlaşmasını imzalamıştır. 2005 yılında, yeni bir mevzuat ile bir ilacın bilinen etkinliğinin arttırılması ile sonuçlanmaması durumunda patent alınamayacağını yayınlamıştır.

2010 yılında dünyada kişi başına en fazla antibiyotiği Hintliler üretmiştir.

Hindistan Devlet Hastaneleri Hangileridir?

Hindistan Devlet Hastaneleri Hangileridir?
Hindistan Devlet Hastaneleri Hangileridir?

Hindistan’da 25.778 tane devlet hastanesi bulunmakta olup, en bilinenleri aşağıda listelenmiştir.

  • Sri Sathya Sai Yüksek Tıp Bilimleri Enstitüsü
  • Devlet KBB Hastanesi
  • Gauhati Tıp Fakültesi ve Hastanesi
  • Assam Tıp Fakültesi
  • Silchar Tıp Fakültesi ve Hastanesi
  • Tata Hastanesi
  • Delhi Kanser Enstitüsü

Hindistan'daki Özel Hastaneler Hangileridir?

Hindistan'daki Özel Hastaneler Hangileridir?
Hindistan'daki Özel Hastaneler Hangileridir?

Hindistan’da 43.486 bulunmakta olup en bilinen özel hastaneler aşağıda listelenmiştir.

  • Apollo Hastaneleri
  • Billroth Hastaneleri
  • Hıristiyan Hastaneler Konseyi
  • Dr. Agarwal'ın Göz Hastanesi
  • Dr. Mohan'ın Diyabet Uzmanlık Merkezi
  • Fortis Sağlık
  • Yeni Çağ Wockhardt Hastanesi
  • Metro Hastanesi ve Kalp Enstitüsü

Hindistan’daki Yaygın Tedavi Yöntemleri Nasıldır?

Hindistan’daki Yaygın Tedavi Yöntemleri Nasıldır?
Hindistan’daki Yaygın Tedavi Yöntemleri Nasıldır?

Hint tedavi yöntemleri modern tıp ve geleneksel yöntemler olarak ikiye ayrılmaktadır. Hindistan geleneksel tedavi hizmetlerinde en çok bilinen uygulamalar; Homeopati, Siddha, Yoga, Ayurvedik Tıp ve Naturopati’dir. Hindistan geleneksel tıp uygulamaları devlet kurumları tarafından desteklenmekte ve ülkenin sağlık turizmine çok önemli katkılar sağlamaktadır.

Hindistan’ın kalp ameliyatı gibi enfeksiyon riski çok yüksek olan zor ameliyatlarda başarı oranın yüksek olması yabancı ülke vatandaşları tarafından tercih edilme sebepleri arasındadır. Hindistan'da en sık tercih edilen tedaviler; göz tedavileri, kanser, kozmetik tedaviler, diş, ortopedik operasyonlar, kas hastalığı tedavileri, kısırlık tedavileri ve organ nakilleridir.

Hindistan bitkisel tedavi yöntemleri; felsefe temelli Ayurveda, Siddha, Unani, Yoga, Naturopati ve Homeopati’dir. Hindistan geleneksel tıp uygulamaları, sağlık turizmi açısından büyük önem arz etmekte ve çok sayıda turist çekmektedir. Ayurveda, en eski ve en yaygın Hindistan geleneksel tıp yöntemidir. Ayurveda ile bireyin sağlığının güçlenmesi desteklenirken, belirli hastalıklar da tedavi edilmektedir.

Hindistan'da Tedavi Olunabilecek Hastalıklar Hangileridir?

Hindistan’da tedavi olunabilecek hastalıklar aşağıda listelenmiştir.

  • Hindistan kara mantar hastalığı tedavisi
  • Hindistan DMD hastalığı tedavisi
  • Hindistan diş tedavisi
  • Kemik iliği nakli
  • Göz ameliyatı
  • Kalça protezi tedavisi
  • Kısırlık tedavisi
  • Kanser
  • Ortopedik tedaviler
  • Kalp hastalıkları

Kara Mantar Hastalığı Hindistan'da Nasıl Tedavi Edilir?

Kara Mantar hastalığı Hindistan’da Modern tıbbi yöntemlerle tedavi edilmektedir. Kara mantar hastalığı diğer adı ile Mukormikoz, çok nadir görülen bir mantar enfeksiyonudur. Kara mantar hastalığı toprak, bitki, dışkı veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüne yol açan mantar ile temas sonucu meydana gelmektedir. Kara Mantar hastalığı bazı vakalarda iki gözün birden alınması ve çene kemiğinin alınması sonuçlara sebep olabilmektedir. Hindistan mantar hastalığı tedavisinde kullanılan yalnızca bir ilaç vardır. Kara mantar hastalığı tedavisinde kullanılan ilaç enjektörle yapılıp, ilacın her bir dozu 48 dolardır. Kara Mantar hastalığının tedavisi 8 hafta boyunca her gün yapılmaktadır.

Hindistan DMD Tedavisi Nasıldır?

Hindistan DMD hastalığı tedavisi kök hücre naklidir. DMD bir tür kas hastalığıdır. Muskuler Distrofi DMD diğer adıyla kas erimesi hastalığının tedavisine yönelik merkezler Hindistan’da çok yaygındır. Hindistan kas hastalığı tedavisi kök hücre tedavisi ile yapılmaktadır. DMD için şimdiye kadarki en gelişmiş ve kesin kas tedavisidir. DMD hastalığı tedavisi Hindistan sağlık sektöründeki en başarılı tedaviler arasında olup yabancı ülke vatandaşları tarafından rağbet görmektedir.

Hindistan'da Ortalama Tedavi Masrafları Ne Kadardır?

Hindistan’da ortalama tedavi masrafları 3.000-10.000 dolar arasındadır. Hindistan’da ortalama tedavi masrafları hastalığın türüne göre değişiklik göstermektedir. Hindistan'da kanser tedavisi maliyeti 3.200- ile 8.000 dolar arasında değişiklik gösterirken kalça protezi tedavisi 9.500 dolardır.

Hindistan Nüfusunun Sağlık Hizmetlerine Ulaşımı Nasıldır?

Hindistan'ın nüfusunun sağlık hizmetlerine ulaşımı tedarik, kullanım ve erişim açısından kolay değildir.Hindistan'da hastanelere erişim cinsiyete, ekonomik duruma, eğitime ve ikamet yerine bağlıdır.

Hindistan’da en çok sağlık hizmetine ihtiyaç duyan kesim bu hizmete erişilememektedir. 2022 yılı Hindistan Cumhuriyeti nüfusu dünyadaki en yüksek nüfuslar arasında olduğundan yeterli sağlık tesislerinin sağlanması veya tedarik edilmesi güçtür. Hindistan’da yoksul bireylerin yoğun olarak bulunduğu bölgelerde sağlık sektöründe yeterli altyapı bulunmamaktadır.

Hindistan Sağlık Turizminin Ülke Ekonomisine Katkısı Nasıldır?

Hindistan sağlık turizminin ülke ekonomisine katkıları çok büyüktür. Hindistan’da sağlık sektörünün gelişmesi, modern ve geleneksel tıbbın popüler olması ile birlikte yabancı vatandaşlar ülkeye akın etmeye başlamıştır.

Son beş senede her yıl yaklaşık %25-30 oranında büyüme gösteren Hindistan, sağlık sektörünün dünyada önde gelen ülkelerden haline gelmiştir. Hindistan’ın sağlık turizmindeki gelişimi Hint ekonomisi üzerinde olumlu etki sağlanmıştır. Hindistan devleti sağlık turizmi amaçlı Hindistan'a gelecek kişilerin vize işlemlerini kolaylaştırmak için Hindistan sağlık vizesi uygulamasını başlatmıştır.

Hindistan'a sağlık turizmi için en fazla; Güneydoğu Asya, Ortadoğu, Afrika ve SAARC bölgelerinden turist gelmektedir. Cia.gov 2021 verilerine göre Hindistan dünya sağlık turizmi sıralamasında 10. sırada yer almaktadır.

Yabancı Ülke Vatandaşları Hindistan'da Tedavi Olabilir Mi?

Yabancı ülke vatandaşları Hindistan’da tedavi olabilmektedir. Hindistan tedavi amaçlı Hindistan'a gidecek kişilerin vize işlemlerini kolaylaştırmak adına Hindistan sağlık vizesi uygulamasını başlatmıştır.

Hindistan sağlık vizesi, Hindistan’da tedavi görmeyi sağlayan bir vize türüdür. Gelişmiş sağlık tesisleri, yetenekli doktorları ve sağlıklı yaşamı teşvik eden yoga ve ayurveda gibi popüler geleneksel tıp uygulamalarına ev sahipliği yapması Hindistan’ı sağlık turizmi için ideal bir ülke haline getirmektedir. 6 ay geçerlilik süresine sahip olan Hindistan sağlık vizesi, e-vize başvurusu yapılarak alınabilmektedir. Hindistan vizesi için e- başvuru yapılarak hızlı bir şekilde vize alınabilmektedir.

T.C Vatandaşları Hindistan E-Sağlık Vizesi Alabilir Mi?

T.C vatandaşları Hindistan e-sağlık vizesi alamamaktadır. Hindistan'a tedavi amaçlı gidecek T.C. vatandaşları standart vize başvurusunda bulunmalıdır.

Türk vatandaşları Hindistan sağlık vizesi başvurusu yapmak için öncelikle online işlemleri tamamlamalıdır. Hindistan sağlık vizesi başvurusu için online işlemlerini tamamlayan T.C vatandaşları konsolosluktaki işlemleri de tamamlayarak vize alabilmektedir. Türk vatandaşları Hindistan e vize başvurusu yerine standart sağlık vizesine başvuru yapmalıdır.

Vizem.net, Türkiye'den Hindistan'a tedavi olmak için gidecek kişilere sağlık vizesi başvurularında hem online hem de konsolosluk vize işlemleri için danışmanlık hizmeti veren akredite acentedir.

Detaylı bilgi için: 0850 241 1868

Hindistan'da Tedavi Olacak Kişilerin Refakatçileri Hangi Vizeye Başvurmalıdır?

Hindistan'da tedavi görecek hastanın refakatçilerine sağlık görevlisi vizesi verilmektedir. Hindistan’a tedavi için gelen sağlık görevlilerine ve hastanın aile üyelerine verilen sağlık görevlisi vizesi MED X, medikal vize anlamına gelmektedir.

Hindistan’a medikal vize ile tedavi için gelen bir ebeveyne refakat eden çocukların reşit olmaması durumda asıl vize sahibine Hindistan tıbbi vizesi ile birlikte yeni bir vize verilmektedir. Hindistan’da tedavi görecek hastanın refakatçisinin sahip olacağı Hindistan sağlık görevlisi vizesi tedavi boyunca Hindistan’da bulunma hakkı vermektedir.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: