Hırvatistan Kültürü

Hırvatistan Kültürü ve Gelenekleri Nelerdir?

Hırvatistan kültürü ve gelenekleri; Hırvatistan halkının sanat, müzik, yemek, tarih, mimari gibi konularda davranışlarını içeren ve Hırvatistan halkının her türlü yaşayış, düşünce ve sanat varlıklarının toplamı olan kültürün adıdır.

Hırvatistan kültürü, coğrafi konumu sebebiyle dört farklı kültürel alanın bir karışımını temsil etmektedir.

Hırvat kültürünü oluşturan kültürel alanlar aşağıda listelenmiştir.

  • Hırvatistan dini kültürü
  • Hırvatistan edebiyat ve sanat kültürü
  • Hırvatistan yemek kültürü
  • Hırvatistan halk dansı kültürü
  • Hırvatistan halkının giyim kültürü
  • Hırvatistan spor kültürü
  • Hırvatistan müzik kültürü
  • Hırvatistan eğlence kültürü

Hırvatistan’ın Dini Kültürü Nasıldır?

Hırvatistan’ın dini kültürü büyük bir ölçüde Hristiyanlığın Katolik mezhebinden etkilenmiştir, çünkü Hırvatistan’da resmi bir din olmamasına rağmen, Hırvatistan’ın ortalama yüzde sekseni Katoliktir.

Hırvatistan dini kültüründe Katolik mezhebi gereğince bazı dini bayramlar kutlanmakta olup bunlar; Aziz Stefan günü, Azizler günü, Kül Çarşambası, Kutsal Perşembe, Çile haftası, İsa’nın Metamorfozu, İsa’nın Göğe Yükselişi, Müjde bayramı, Meryem Ana’nın Günahsızlığı bayramı, Meryem’in Göğe Yükselişi, Paskalya, Noel, Hamsin Yortusu, Katolik Yortusu, Dallar bayramı, Epifani, Kutsal Cuma, Kutsal Cumartesi, Kutsal Kalp bayramı gibi dini bayramları bulunmaktadır.

Hırvatistan dini günlerinden Kül Çarşambası ve Paskalya’da oruç tutulması gerekmektedir.

Hırvatistan diğer dini günlerinde ise genellikle gerçekleşen önemli dini olaylar anılmakta ve yad edilmektedir.

Hırvatistan’ın Mitolojik Kültürü Nasıldır?

Hırvatistan mitolojik kültürü Slav mitolojisine dayanmaktadır. Hırvatistan’da Perun adı verilen tanrı, gök gürültüsü tanrısı olarak bilinmekte olup Yunan mitolojisindeki Zeus’a denk gelmektedir. Slav mitolojisinde Svarog adında bir tanrıdan söz edilmekte fakat ne tanrısı olduğu bilinmemekle birlikte en önemli tanrı kabul edildiği bilinmektedir. Batı Slav tanrıları arasındaki en önemli tanrı ise Svantevit’tir. Slav kabilelerinin Rugevit, Previt ve Porentius adlı çok başlı tanrıları bulunmakta, Gerovit adlı savaş tanrıları, Lada adında doğurganlık ve güzellik tanrıçaları bulunmaktadır.

Hırvatistan Edebiyat ve Sanat Kültürü Nasıldır?

Hırvatistan’da edebiyat ve sanat kültürü çok eski yıllardan beri süregelmektedir.

Hırvat edebiyatı 11.yüzyıl sonrasında dini eserler barındırmaya başlamıştır. Hırvatistan’da edebiyat ve sanat 15 ve 16. yüzyıldan sonra özellikle daha çok gelişmiş ve dünyaca bilinen sanatçılar ve yazarlar ortaya çıkmıştır.

Hırvatistan’ın en çok bilinen sanatçıları ve edebiyatçıları aşağıda listelenmiştir.

  • Ivan Meštrović: Heykeltıraş
  • Edo Murtić: Heykeltıraş, ressam
  • Vlaho Bukovac: Ressam
  • Miroslav Kraljević: Hırvatistan’da modern sanatın öncüsü ressam, heykeltıraş ve grafiker
  • Juraj Dalmatinac: Mimar
  • Ivan Rendić: Heykeltıraş
  • Julije Knifer: Ressam
  • Adolf Waldinger: Ressam
  • Miroslav Šutej: Hırvatistan bayrağını da tasarlamış bir tasarımcı
  • Ivan Kožarić: Heykeltıraş
  • Vilko Gecan: Ressam
  • Ivo Vojnović: Yazar
  • Otto von Habsburg: Yazar
  • Josip Broz Tito: Yazar
  • Dušan Vukotić: Yazar
  • Jagoda Kaloper: Yazar
  • Mirko Kovač: Yazar

Hırvatistan Yemek Kültürü Nasıldır?

Hırvatistan yemek kültürünün kökleri çok eski zamanlara dayanmaktadır. Hırvat mutfağı, bölgelerin mutfağı olarak bilinmektedir, çünkü Hırvatistan’ın her bölgesinin kendine özgü bir mutfak geleneği bulunmaktadır. Hırvatistan yemek kültürü, gıda maddelerinin seçimi ve pişirme biçimlerindeki farklılıklar ile en çok ana karadakiler ve kıyı bölgesindekiler arasında farklılık göstermektedir. Hırvatistan ana kara mutfağı daha çok önceki Slav, Macar ve Türk mutfağı ile yakın ilişki içindedir.

Hırvatistan’da Ne Yenir?

Hırvatistan’ın en ünlü yemekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Siyah risotto: Yerel olarak crni rižot olarak bilinen bu mürekkep balığı veya kalamar; zeytinyağı, sarımsak, kırmızı şarap ve kalamar mürekkebi ile yapılmaktadır ve yoğun bir deniz ürünü aroması ve siyah renk vermektedir.
  • Boškarin: Beyaz-gri, uzun boynuzlu Istria öküzleri bir gurme lezzetidir. Boškarin, en iyi restoranlarda ve tavernalarda carpaccio da dahil olmak üzere çeşitli şekillerde servis edilmektedir. Boškarin makarna veya gnocchi ile tuzlu sosta; salam veya biftek olarak; ve boškarin kuyruk çorbası olarak servis edilmektedir.
  • Brodetto: Balıkçı yahnisi, İtalya’nın Marche bölgesinden gelmektedir Geleneksel olarak balıkçılar, günün avını kullanarak açık ateşte pişirmişlerdiri. Güveci birkaç gün saklamak için tencereye bolca sirke eklemişlerdir Brodetto’nun hazırlanışı da İtalya’nın Marche bölgesinde hazırlanan güveçten esinlenmiştir.
  • Buzara: Sarımsaklı ve ekmek kırıntılı bir şarap suyundaki basit midye yemeği olan Buzara, Hırvat kıyılarında popülerdir. Buzara ‘güveç’ anlamına gelir ve hazırlanışı Fransızların moules marinière yapma şekline benzemektedir.
  • Fritule: Adriyatik kıyılarında yaygın olarak bulunan bu çörek benzeri kızarmış hamur işi bölgeden bölgeye değişmektedir; yumurta sarısı, kuru üzüm, rendelenmiş limon veya portakal kabuğu ve hatta rakı veya rom bile karışıma girebilmektedir. Geleneksel olarak tatillerde servis edilseler de tüketimi Hırvatistan’da oldukça yaygındır.
  • Fuži and pljukanci: 5’e 5 cm’lik kareler kesilerek ve her bir parçayı bir tahta kaşığın sapına sararak yapılan tüy şeklinde ev yapımı makarnadır. Genellikle trüf kremalı sos veya dana eti, boškarin, tavuk, horoz ya da yabani av eti gibi hafif kırmızı soslarla servis edilmektedir.
  • Istrian ham: Istrian pršut, deniz tuzu ile kuru tuzlanmış ve biber ve sarımsak gibi doğal baharatlar ve bazen defne yaprağı ve biberiye ile tatlandırılmış derili domuz bacağından yapılmaktadır. Istrian jambonu, hava koşullarına bağlı olarak en az 12 ay ve 18 aya kadar yaşlandırılmaktadır.
  • Peka: Hırvatistan’da popüler olan bu yumuşak et ve sebze yemeğine ispod čripnje da denmektedir. Pişmiş toprak altında veya yanan közün üzerinde demir kapak altında pişirilen bir yiyecektir. Peka; genellikle patates eşliğinde ahtapot, kuzu eti, dana eti veya tavuk içerebilmektedir.

Hırvat yemekleri ana karada eski Slav topluluklarının mutfağıyla ilişkili olup Hırvatistan kıyı taraflarında deniz ürünlerinin yoğun tüketimi söz konusudur.

Hırvatistan Halk Dansı Kültürü Nasıldır?

Hırvatistan dans kültürü Sırbistan ve Balkan izleri taşımaktadır. Hırvatistan’ın geleneksel dansı olarak bilinen “kolo”, topluluklarda farklı seviyelerde kolektif kimlikleri teşvik eden önemli bir bütünleştirici sosyal işleve sahiptir. Hırvatistan ulusal kimliğinin bir simgesi ve yerel ve bölgesel toplumsal kimliklerin damgasını taşımaktadır. Kolo; düğünlerde, sosyal, kültürel ve dini törenlerde yapılmaktadır.

Hırvatistan Halkının Giyim Kültürü Nasıldır?

Hırvatistan geleneksel kıyafetler Slav ve Balkan geleneksel kıyafetleriyle benzerdir. Hırvatistan geleneksel kıyafetlerde genel olarak geometrik tasarımlarla ağır işlenmiş beyaz kıyafetler giyilmektedir. Nakış panelleri, kıyafetin kollarını ve eteklerini süslemektedir. Kadınlar mercan kolye takmaktadırlar. Hırvatistan kravat aksesuarının ilk çıktığı yerdir. Kravat, Hırvat kelimesinin Fransızca yanlış bir telaffuzudur. Fransız askerleri ilk olarak on yedinci yüzyılda kravatları giyen Hırvat paralı askerleri görmüştür. Hırvatistan kravatları, modern kravatlardan daha geniştir.

Hırvatistan Geleneksel Kıyafetleri
Hırvatistan Geleneksel Kıyafetleri

Hırvatistan’ın Yöresel Kıyafetleri Nasıldır?

Hırvatistan yöresel kıyafetlerinde kadınlarda mavi-beyaz dantel işi, saçaklı şallar, çiçekli başlıklar, dokuma sasheler ve yelekler yer almaktadır. Bol paça pantolonlar, çeşitli bölgelerdeki Hırvat erkek kostümlerinde görülebilmektedir ve siyah yelekler de yöresel Hırvat kıyafetlerinin tipik bir parçasıdır.

Hırvatistan Yöresel Kıyafetleri
Hırvatistan Yöresel Kıyafetleri

Hırvatistan Spor Kültürü Nasıldır?

Hırvatistan’da da en kalıcı spor futbol olmakla birlikte tüm ülkedeki tüm yaş grupları arasında amatör ve profesyonel seviyelerde oynanmaktadır. Hırvatistan spor kültüründeki diğer önemli takım sporları ise hentbol, ​​basketbol, su topudur ve su topu kulüpleri Hırvatistan’ın her yerinde bulunmaktadır. Buz hokeyi, Hırvatistan’ın iç kesimlerinde popüler olan bir başka takım sporudur. Hırvatistan’daki en popüler bireysel sporları ise tenis, dağ kayağı ve yüzme ile bir dereceye kadar masa tenisi ve satrançtır.

Hırvatistan’da picin gibi çeşitli amatör spor oyunları popülerdir. Hırvatistan’ın en ünlü takımları ise Dinamo Zagreb, Osijek Croatia gibi futbol takımlarıdır. Hırvatistan’da futbol Hırvatistanlı ünlüler tarafından da büyük destek görmektedir.

Sporun Hırvatistan Kültüründeki Yeri Nedir?

Hırvatistan’da en popüler spor futbol olmakla birlikte hentbol, ​​basketbol ve su topu da oldukça rağbet görmektedir. 2020 yılında Hırvatistan’da spora yatırılan her bir euronun brüt katma değer olarak 74 sent ürettiği belirtilmektedir.

Hırvatistan’ın spor sektöründe 44.861 işçi çalışmakta olup spor sektöründe toplam çalışan sayısının %2,9’u istihdam edilmektedir ve bu da Hırvatistan’ı, sporda çalışan sayısının AB iş gücünün %2,72’sini oluşturduğu 27 güçlü AB ülkesinde dördüncü sıraya yerleştirmektedir. Hırvatistan Maliye Bakanı Zdravko Maric, Hırvat ekonomisi için sporun desteklenmesinin rolünün altını çizmiştir.

Hırvatistan Futbol Takımları Nelerdir?

Hırvatistan 1.lig futbol takımları aşağıda listelenmiştir.

  • GNK Dinamo Zagreb: Hırvatistan’ın en başarılı futbol kulübüdür.
  • HNK Gorica: 2010-11 ikinci lig şampiyonu olduktan sonra 1. lige yükselmeye hak kazanmıştır.
  • HNK Hajduk Split: Hırvat futbolunun en üst seviyesi olan Hırvat Birinci Ligi’nde oynayan Split merkezli bir Hırvat profesyonel futbol kulübüdür.
  • NK Istra 1961: Şu anda Hırvat Birinci Ligi’nde oynayan Pula merkezli bir Hırvat profesyonel futbol kulübüdür.
  • NK Lokomotiva Zagreb: Zagreb merkezli bir Hırvat profesyonel futbol kulübüdür.
  • NK Osijek: Yugoslav Birinci Ligi’nde en çok sezon geçiren Slovenyalı kulüptür ve 1992’de Hırvatistan’ın bağımsızlığından sonra, Hırvatistan Birinci Ligi’nden hiç düşmeyen dört kulüpten biridir.
  • HNK Rijeka: HNK Rijeka, kurulduğu 1992 yılından bu yana üyesi oldukları Hırvatistan’ın en üst bölümü HT Prva liginde mücadele etmektedir.
  • NK Slaven Belupo: Hırvatistan’ın kuzeyindeki Koprivnica şehrinde bulunan bir Hırvat profesyonel futbol kulübüdür.
  • HNK Šibenik: Šibenik merkezli bir Hırvat profesyonel futbol kulübüdür.

Hırvatistan Müzik Kültürü Nasıldır?

Hırvatistan müzik kültürü ülkenin bölümleri gibi, Slovenya dahil ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde bulunan Orta Avrupa etkisi ile Dalmaçya ve Istria’nın kıyı bölgelerinde bulunan Akdeniz etkisi olarak iki büyük etkiye sahiptir.

Hırvatistan’da hem pop hem de rock müzik oldukça popülerdir, ayrıca Dalmaçyalı veya Slav halk unsurlarından etkilenen pop müzik de bulunmaktadır. 20. yüzyılın ortalarından bu yana, schlager ve chansondan ilham alan müzik, Hırvatistan popüler müziğinin temelini oluşturmuştur.

Hırvatistan Müzik Festivali Ne Zaman Kutlanır?

Hırvatistan’daki en popüler müzik festivalleri aşağıda listelenmiştir.

  • Sonus Festivali: Bir tekno Cenneti olan Sonus, yıllardır tekno öncülerini kutlamakta ve en yeni yeraltı yıldızlarına şans vermektedir. Bu festival 21-25 Ağustos’ta Novalja’da gerçekleştirilmektedir.
  • Ultra Europe Müzik Festivali: 8-10 Temmuz’da Split’te gerçekleştirilmektedir.
  • Outlook Origins Festival: 28 Temmuz-2 Ağustos arasında Tisno’da gerçekleştirilmektedir.
  • Defected Croatia Festivali: House, disko ve yeraltı elektronik müziğinden oluşan samimi bir festivaldir. 4-9 Ağustos’ta Tisno’da gerçekleştirilmektedir.
  • Xistence Festivali: Psytrance hayranlarını güneş, deniz ve uhrevi seslerin büyülü bir yorumuyla geri karşılayan festival, türün hayranları için kısa sürede vazgeçilmez bir yaz kaçamağı haline gelmiştir ve onlara keyifli mavi gökyüzü altında ve yemyeşil kumsalların yanı sıra sahnenin en iyi isimlerinden bazılarıyla parti yapma şansı vermektedir. 27-30 Haziran’da Novalja’da gerçekleştirilmektedir.
  • SuncéBeat Festivali: Butik bir festival olan SuncéBeat, güneşin bol olduğu cennet köşesinde sergilenen house, disco, funk ve R&B türlerinden oluşan ustalıkla hazırlanmış bir diziyi bir araya getirmektedir. Partilerle dolu hafta boyunca, festivale katılanlar günlerini ve gecelerini sahil kenarında ve masmavi Adriyatik Denizi’nde tekne partilerinde dans ederek geçirebilmektedirler. 21-28 Temmuz’da Tisno’da gerçekleştirilmektedir.
  • Dimensions Festivali: 1-5 Temmuz’da Tisno’da gerçekleştirilmektedir.
  • Fresh Island Festivali: 1-8 Temmuz’da Novalja’da gerçekleştirilmektedir.
  • Hideout Festivali: 3-7 Temmuz’da Novalja’da gerçekleştirilmektedir.
  • INmusic Festivali: INmusic Festival, Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de her yaz başında dünyanın en büyük sanatçılarından bazılarını şehre getiren devasa bir rock ve indie müzik festivalidir.

Hırvatistan’da Eğlence Kültürü Nasıldır?

Hırvatistan’da eğlence kültürü; güçlü bir tiyatro, klasik müzik ve halk müziği geleneğine sahiptir. Müzik performansları yıl boyunca, ancak özellikle de açık hava ortamlarında sergilendikleri sahildeki yaz festivallerinde gerçekleştirilmektedir. Pag Adası’nda Split, Tisno ve Zrće’de düzenlenen türe adanmış büyük festivallerle EDM (elektronik dans müziği) Hırvatistan’da büyük yer tutmaktadır.

Hırvatistan Dubrovnik gece hayatı da eğlence sektöründe oldukça öne çıkmaktadır.

Hırvat Düğün Gelenekleri Nasıldır?

Hırvat düğün geleneklerinde herkes tören için kiliseye gitmektedir ve bir kişi Hırvat bayrağını taşımaktadır. Bayrak taşıyıcıları tüm tören alayı boyunca bayrağı sallamakta, giderken bağırmaktadırlar. Davetlilere düğün törenine girerken, karşılama işareti olarak sol taraflarına tutturulmuş kurdeleye sarılmış küçük biberiye demetleri verilmektedir. Misafirler normalde biberiye iğneleri karşılığında bağış bırakmalıdırlar. Gelin ve damat, evin patronunun kim olacağını belirlemek için resepsiyonda bir oyun gibi çeşitli neşeli etkinliklere katılmaktadırlar. Konuklar para karşılığında gelinle dans etmesi şansına sahiptir. Bir gün ve bir gece içki içtikten sonra konuklara gulaş veya sarma, bazı bölgelerde balık yahnileri ve kahve ikram edilmektedir.

Hırvatistan Milli Bayramları Nelerdir?

Hırvatistan milli bayramları aşağıda listelenmiştir.

  • İşçi bayramı: 1 Mayıs
  • Hırvatistan Devlet Günü: 30 Mayıs
  • Anti-Faşist Mücadele Günü: 22 Haziran
  • Zafer ve Vatan Şükran Günü ve Hırvat Savunucuları Günü: 5 Ağustos

Hırvatistan Festivalleri ve Karnavalları Hangileridir?

Hırvatistan festival ve karnavalları aşağıda listelenmiştir.

  • Rijeka Karnavalı: Rijeka Karnavalı, Hırvatistan’daki en büyük ve en renkli karnavaldır ve yıla her zaman muhteşem bir patlama ile başlamaktadır. Kutlamalar ocak ayının ortasında başlamakta ve bir dizi geçit töreni ve kutlama ile şubat ayına kadar devam etmektedir. Zvončari adlı hayvan derileri giymiş yerel erkeklerin devasa çanları çalarak kötü ruhları kovalamasıyla başlamaktadır.
  • Zagreb Işık Festivali: Her mart ayında Zagreb şehri, ışıkla boyamak için en son ışık projeksiyon teknolojisini kullanan sanatçılar için bir tuval haline gelmektedir. Tarihi şehir, renkli ve ilginç görüntülerle aydınlatılmakta ve Zagreb’in her yerinde nefes kesici ışık kurulumları ve konseptleri bulunmaktadır.
  • Rovinj Paskalya Yemeği Festivali: Üç günlük bir gastronomi festivalinde Paskalya’yı Hırvatistan’ın diğer büyük tutkusu olan yemekle birleştirdikleri bir festivaldir.
  • Ljelje/Kraljice, Gorjani Baharın Gelişi: Bahar Alayı bir zamanlar Slovenya, Baranja ve Syrmia’da yaygın olmuştur. Evlenebilecek yaştaki kızlar özenle hazırlanmış kostümler giyer, yanlarına bir kılıç bağlar ve ara sıra şarkı söylemek ve dans etmek için durup köyde dolaşırlar. Günümüzde sadece Gorjani adlı küçük bir köyde varlığını sürdürmektedir.
  • Korčula Kılıç Dansı Festivali: Başlangıçta Mağribi işgalini yeniden protesto etmek için yapılan bu dövüş dansı, bir zamanlar Güney Avrupa’da yaygındı. Şimdi, yalnızca küçük Adriyatik Adası Korčula’da, geleneksel olanı canlı tutmaya adanmış dokuz yerel dans grubuyla devam etmektedir.
  • Yarım Yılbaşı Arifesi: Gelenek 20 yıl önce başlamıştır. Gecenin kendisi, bütün gece gürültülü partilerle ve çok fazla eğlenceyle kutlanmaktadır. Bu geceye giden hafta içinde etkinlikler, atölye çalışmaları ve sokak performanslarıyla dolu dolu bir takvim gerçekleştirilmektedir.
  • Uluslararası Folklör Festivali: 1966’dan beri Zagreb’de düzenlenen Uluslararası Folklor Festivali, etnik azınlıkların yanı sıra Hırvat mirasının çeşitliliğini de gözler önüne sermektedir.
  • Špancirfest: Eski sokak sanatının bir kutlamasıdır. Gezici müzisyenler, sihirbazlar, uzun bacaklı yürüyüşçüler ve hokkabazlar, Arnavut kaldırımlı sokaklarda gezmeye teşvik edilmekte, yaz için şehre gelen ziyaretçileri ve yerlileri eğlendirmektedir.
  • Görsel Festivali: En son 3D haritalama ve aydınlatma teknolojilerini kullanan Pula şehri, her yaştan ziyaretçi için gerçek bir gösteri olan büyülü bir ışık gösterisi yaratan nefes kesici kurulumlara ev sahipliği yapmaktadır.

Kültürel festival ve karnavalları deneyimlemek için Hırvatistan vize işlemleri tamamlanıp Hırvatistan’a gidilmelidir.

Hırvatistan Cadılar Bayramı Nasıl Kutlanır?

Cadılar bayramı geleneği, insanların şenlik ateşi yaktığı ve hayaletleri kovmak için kostümler giydiği eski Kelt Samhain festivali ile ortaya çıkmıştır. Sekizinci yüzyılda, Papa Gregory III, 1 Kasım’ı tüm azizleri onurlandırma zamanı olarak belirlemiştir. Zamanla, Cadılar Bayramı şaka mı şeker mi, fener oymacılığı, bayram toplantıları, kostüm giyme ve ikramlar yeme gibi etkinliklerle dolu bir güne dönüşmüştür. Hırvatistan Cadılar Bayramı her yıl 31 Ekim’de kutlanmaktadır.

Hırvatistan’da genel olarak cadılar bayramı kutlamaları pek yaygın olmamakla birlikte son yıllarda eğlence hayatında popülerleşmiştir.

Hırvatistan’da Yılbaşı Kutlamaları Nasıldır?

Hırvatistan’da hemen hemen her şehrin bir tür yılbaşı kutlaması vardır. Daha büyük şehirler, ana şehir meydanlarında açık hava kutlamaları hazırlamaktadırlar. Hırvatistan açık hava kutlamaları Advent’in bir parçası olarak popüler şarkıcıların veya müzik gruplarının konserlerini içermektedir. Hırvatlar ayrıca özel partilerde, otellerde ve restoranlarda yılbaşını kutlamayı sevmektedirler.

Hırvatistan Denince Akla Gelen Kültürel Özellikleri Nelerdir?

Hırvatistan denilince kırmızı-beyaz dama tahtası tasarımı akla gelmektedir. Hırvatlar için futbol hayatın çok önemli bir parçasıdır ve Hırvatistan halkı bağımsızlığa büyük önem vermektedir. Hırvatistan kültüründe ailenin yeri çok büyüktür.

Hırvatistan Neyi ile Ünlüdür?

Hırvatistan şelale ve adalar gibi doğal güzellikleriyle ünlü olmasının yanı sıra tarihi mimarisi, Dalmaçyalılar, Hırvatistan kravatı, pag peyniri ve lavanta tarlaları ile ünlüdür.

Hırvat ve Türk Kültürü Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Hırvat ve Türk kültürü arasındaki farklılıklar aşağıda listelenmiştir.

  • Hırvatistan çoğunlukla Katoliktir, Türkiye ise Müslümandır.
  • Hırvatlar selamlaşırken genellikle göz teması kurarak el sıkışmaktadır, Türkler ise sarılmayı tercih etmektedir.
  • Hırvatistan’da genellikle önce soyad daha sonra ad söylenmektedir, Türkiye’de bu durum tam tersidir.
  • Hırvat kültüründe dakiklik oldukça önemlidir ancak Türk kültüründe öyle değildir.
  • Hırvat kültüründe yalnızca ölen kişiye çift sayıda çiçek verildiğinden birine çift sayıda çiçek vermekten kaçınılmaktadır.

En Çok Bilinen Hırvat Atasözleri Nelerdir?

En çok bilinen Hırvat atasözlerine arasında; “cennet kendilerine yardım edenlere yardım eder” bulunmaktadır ve “kişi, başı belaya girdiğinde her şeyden önce durumunu iyileştirmek için elinden geleni yapmalıdır” anlamına gelmektedir. “Tanrı bir kapıyı kapatır, yüz kapıyı açar” atasözü ise “bir yönde şaşkına dönen biri umutsuzluğa kapılmaz, amacına giden başka bir yol bulur” anlamına gelmektedir. “Eldeki serçe damdaki güvercinden iyidir” ise “şu anda kesin olarak sahip olduğunuz bir şey, elde edebileceğiniz daha iyi bir şeyden daha değerlidir” anlamına gelmektedir. “Yuvarlanan taş yosun tutmaz” atasözü “huzursuz kişi gelişmez” anlamında kullanılmaktadır. “Anasına bak kızını al” atasözü ise kız çocuklarının anneleri gibi görünüp davrandığı durumlarda kullanılmaktadır.

En Çok Bilinen Hırvatça Deyimler Nelerdir?

En çok bilinen Hırvatça deyimler; “Hadi Pedro’yu asalım”, bir günah keçisi bulunulması anlamına gelmektedir. “Gözlerine krem atmak” birinin başka birine yalan söylediği açıkça anlaşılmakta olduğunda kullanılmaktadır. “Biz kurt hakkında konuşurken kurt kapı eşiğinde” kendinden bahsedilen biri bahsedildikten hemen sonra geldiğinde kullanılmaktadır. “Kedi küçük kapıya gelir” deyimi ise ne ekersen onu biçersin anlamına gelmektedir. “Kimin annesinin siyah yün boyadığı belli” ifadesi ise kara koyunların, yapağıları boyamaya uygun olmadığı için beyaz arkadaşlarına göre değersiz görülmesi ile ilgilidir.

Hırvatistan’da Kültürel Tanıtımından Sorumlu Kuruluşlar Nelerdir?

Hırvatistan’da kültürel tanıtımından sorumlu kuruluşlar aşağıda listelenmiştir.

  • Hırvatistan Kültür Bakanlığı: Hırvatistan’daki turistlere ülkenin kültürünü tanıtmak için çeşitli etkinlikler düzenlemektedir.
  • Hırvatistan Bilim ve Sanat Akademisi: Hırvat kültürel mirasını ve onun dünyadaki onayını yürütmek, bilimsel araştırma ve sanatsal yaratıcılığın sonuçlarını yayınlamak ve Hırvatistan için özel önem taşıyan alanlarda bilim ve sanatın ilerlemesi için öneri ve görüşler vermektedir.
  • Zagreb Çağdaş Sanat Müzesi: Birçok önemli Hırvat sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan dünyaca ünlü bir müzedir.
  • Hırvatistan Tiyatro Eleştirmenleri ve Tiyatro Akademisyenleri Derneği: Tiyatro alanında önemli çalışmalar yapmaktadır.
Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: