Hırvatistan İçecek Kültürü

Hırvatistan'da İçecek Kültürü Nasıldır, En Ünlü Hırvatistan İçecekleri Nelerdir?

Hırvatistan içecek kültürünün arihi Antik Yunanistan’a kadar dayanmaktadır. Hırvatistan hem çeşitli bira yapımında (alkollü ve alkolsüz) hem de şarap kültüründe oldukça gelişmiştir fakat bu kültür temelini çeşitli meyvelerden ve çerezlerden, hatta bazı bölgelerde ökse otundan alan ve adına rakija denilen bir konyak türünden almaktadır. Dünyada büyük bir üne sahip olan rakija saf halde renksiz olmasına karşın rengini içine konulan aromalardan ve meyvelerden kazanmaktadır. Alkollü içeceklerin yanı sıra Türk kahvesi, espresso bazlı kahveler ve farklı bitkilerden demlenen çaylar Hırvatistan sokaklarında her gün görülebilen yaygın bir tüketime sahiptir.

Hırvatistan’da İçki Kültürü Nasıl Gelişmiştir?

Hırvatistan içki kültürü, milattan önce 5. yüzyılda Hırvatistan sahillerine ulaşmış olan ve günümüzden 2.500 yıl önce Güney Dalmaçya Adaları’nda yaşamış Antik Yunan göçmenlerinin yaptığı şaraplara dayanmaktadır. M.Ö. 27 ve M.S. 395 yılları arasında Roma İmparatorluğu’nun himayesinde şarap üretimi büyümüş ve daha düzenli hale gelmiştir. 18. yüzyıldan günümüze kadar olan süre ise Hırvatistan için şarap üretiminin en verimli zamanları sayılabilmektedir. Dünya çapında ün kazanmış diğer eski şarap üreticileri gibi Hırvatistan’ın yerel üzüm çeşitliliği günümüzde hala canlılığını korumaktadır. 300’den fazla kalite ve menşe onaylı şarap üretim yerine sahip olan Hırvatistanda, özellikle son 10 yılda devlet tarafından işletilen ve seri üretimi yapılan şarap üretim tesislerinin sayısı artmaktadır. Hırvatistan’da şaraplar Vrhunsko Vino (yüksek kalite şarap), Kvalitetno Vino (kaliteli şarap) ve Stolno Vino (masa şarabı) olarak 3 farklı kalite testine göre sınıflandırılmaktadır.

Dünyadaki geçmişi şarap kadar eski olan biranın Hırvatistan’daki tarihçesi ise ancak son yüzyıllarda başlayabilmiştir. Antik zamanlarda ve Orta Çağ’da çok sık görülmeyen bira, Hırvatistan için popülaritesini ancak modern dönemde endüstriyel üretimin başlamasıyla ve 19. yüzyılda üretiminin artmasıyla kazandığı ekonomik itibara borçludur. Günümüzde ise Hırvatistan’daki yetişkin nüfusun yaklaşık olarak yarısı düzenli bira tüketmektedir. Bu artan tüketim ülkedeki barların ve alkol tüketim yerlerinin çoğalmasına neden olmuş ve günümüzde biranın barlarda önemli bir içecek olmasını sağlamıştır. Mekanlarda siparişler bira ile başlarken geniş ölçüde fıçı bira çeşitleri olmasına rağmen yerel halk, şişe bira sipariş etmeyi tercih etmektedir ve Hırvatistan’da satılan biraların yüzde 90’ı yerli biralardan oluşmaktadır. Hırvatistan’da asıl amaç alkol tüketimi olduğu için birahanelerde yemek tüketimine veya atıştırmalıklara çok büyük bir ilgi duyulmamaktadır. Genel olarak Hırvatistan’ın her kasabasında veya tatil yerlerinde bar bulunabilmektedir.

Hırvatistan İçki Fiyatları Nasıldır?

Hırvatistan içki fiyatları ve en meşhur içecekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Gravesevina Raralelag(0.75 Lt.), 59.40 EUR
  • Malvazija ‘La Prima’ (0.75 Lt.), 40 EUR
  • Malvazija 2020 (0.75 Lt.), 15.90 EUR
  • Biska (0.70 Lt.), 30 EUR
  • Biska Extra - Yüksek Kalite (0.70 Lt), 110 EUR
  • Yerli Bira (0.50 Lt.), 2.13 EUR
  • İthal Bira (0.33 Lt.), 2.66 EUR
  • Cola/Pepsi (0.33 Lt), 1.86 EUR

Hırvatistan’da yerli alkol tüketimi hem kalitesinden hem de ucuzluğundan dolayı ithal alkollere göre çok daha fazla olduğu için Hırvatistan’ın neyi meşhur sorusunun en temel cevabı yerli içkiler olabilir.

En Ünlü Hırvatistan İçkileri Nelerdir?

En ünlü Hırvatistan ulusal içkisi olan rakija diğer Balkan ülkelerine ve dünyaya ihraç edilmekle beraber, bitkisel özlerden yapılan travarica daha yerel bir tüketime sahiptir. Bir anlamda travarica’ya bitkisel rakija da denilebilir ve genellikle yemeğe başlamadan önce kuru incir ile servis edilir.

Hırvatistan’da bölgeden bölgeye coğrafi özellikler değiştiği için üretilen rakijaların aromaları farklılık göstermektedir. Dalmaçya adalarında cevizden yapılan rakija tercih edilirken, Hırvatistan Dubrovnik gece hayatı ve gece kulüplerinde ballı veya ökseoutlu rakija daha çok tüketilmektedir. Rakija her ne kadar Hırvatistan alkol kültüründe başta olsa da şarap ve diğer alkol türleri de geçmişten günümüze geniş bir kültürün parçası olarak gelmektedir.

Hırvatistan’da en çok tüketilen 10 alkollü içecek aşağıda listelenmiştir.

  • Rakija
  • Plavac Mali
  • Loza
  • Slavonska sljivovica
  • Istarska malvazija
  • Maraschino
  • Biska
  • Dingac
  • Posip
  • Grasevina

Biska Nedir, Nasıl Üretilir?

Biska, bir İstirya geleneksel konyağıdır ve içerisinde, adına komovica denilen ve hacim olarak yüzde 50’si alkolden fazla olan bir içki ile üzüm posasının ve kuru ökse otu yapraklarının birleşiminden oluşur. Biska açık sarıdan koyu yeşile kadar farklı renklerde olabilmektedir.

Graševina Nedir, Nasıl Üretilir?

Grasevina, Hırvatistan’ın en önemli beyaz şarap üzümüdür. Çiçekli aromaya, tatlı ve bol sulu bir yapıya, olgun ve ahenkli bir tada sahiptir. Grasevina şarapları köpüklü, kuru ve yarı şekerli lezzet özelliğine sahip olabilir.

Pošip Nedir, Nasıl Üretilir?

Posip, Korcula Adası’nda şans eseri keşfedilmiş olan Hırvatistan yerel üzümüdür. Alkollü içecek yapımında asit ve alkol dengesi açısından mükemmel bir uyuma sahiptir. Posip şarapları, özellikle deniz kabukluları ve balıklarla donatılan Dalmaçya sofralarına kusursuz bir uyum sağlamaktadır.

Dingač Nedir, Nasıl Üretilir?

Dingac, Peljesac Peninsula üzerinde bulunan Hırvatistan’ın popüler şarap üretim bölgelerinden biridir. Hırvatistan’ın en kaliteli kırmızı şarap üzümlerinden olan Plavac Mali’nin yetiştiği koruma altında olan bir bölgedir.

Loza Nedir, Nasıl Yapılır?

Loza, mayalanmış üzümlerden damıtılarak yapılan şeffaf, renksiz ve alkollü bir içecektir. Uzun ömürlü, üzüm aromalı ve minimum yüzde 37.5 alkolden oluşan bir içecektir. Loza bir çok üzüm çeşidinden yapılabilir.

Maraschino Nedir, Nasıl Yapılır?

Maraschino, vişne aromalı, açık renkli bir Hırvatistan likörüdür. Maraschino’nun tarihçesi 16. yüzyılda yaşamış olan Zadar’daki Dominikli keşişlerin dönemine kadar gitmektedir. Maraschino’yu eşsiz kılan Marasca vişnesi, yoğun bir aromaya ve kendini hemen belli etmeyen bir acıya sahiptir.

Istarska Malvazija Nedir, Nasıl Yapılır?

Istarska Malvazija, ağırlıklı olarak İstirya Yarımadası’nda yetişen, Hırvatistan’ın yerel beyaz üzüm çeşididir. Malvazija şarapları en iyi beyaz balık, deniz ürünleri ve beyaz trüf mantarı ile eşleşmektedir.

Slavonska šljivovica Nedir, Nasıl Yapılır?

Slavonska sljivovica ya da Slovenya erik konyağı, Doğu Hırvatistan’daki en popüler içkidir. Bölgedeki olgunlaşmış eriklerden damıtılarak yapılmaktadır. Slavonska sljivovica’nın rengi Slovenya meşe ağacının yaşına göre açık sarıdan bal rengine kadar değişiklik gösterebilir. Slavonska sljivovicanın alkol oranı çeşidine göre yüzde 37.5 ile 42.5 arasındadır.

Plavac Mali Nedir, Nasıl Yapılır?

Plavac Mali, Güney Hırvatistan’ın Dalmaçya Bölgesi’nde yetişen bir kırmızı üzüm çeşididir. Plavac Mali şarapları, en iyi barbeküde kızartılmış yağlı balık ve kırmızı et ile eşleşmektedir.

Rakija Nedir, Nasıl Yapılır?

Rakija, Rakia ya da Raki olarak üç farklı ada sahip olan bitkisel likör Balkanlarda popüler bir tüketime ve üretime sahiptir. Rakija’nın alkol oranı normalde yüzde 40’dır fakat evde yapılan rakijalar daha sert olabilmektedir. Hırvatistan’ın en önemli likörü olan rakija meyveden ve farklı bitkilerden yapıldığı için kayısı, erik, ökse otu aromalı gibi bir çok çeşidi bulunmaktadır. Rakija, temel olarak Hırvatistan, Sırbistan, Bosna, Karadağ ve Kuzey Makedonya ile ilişkilendirilebilir. İçinde diğer bitkiler ve aromalar katılmadığı sürece renksiz ve şeffaftır. Bazı Rakijalar bal rengini kazanmaları ve aromalarının oturması açısından meşe fıçılarının içinde bekletilmektedir. 30 cc veya 50 cc olan küçük cam bardaklarda içilmesi önerilir. Hırvatistan’da Rakija yemeğin yanında içilerek, yemek öncesinde kuru incir ile beraber tüketilerek veya yaygın alkol tüketilen yerlerde sek içilerek farklı tüketim alanlarına sahip olmuştur.

En Popüler Hırvatistan Kahveleri Hangileridir?

En popüler Hırvatistan kahveleri arasında, Osmanlı zamanında tanıştırılan Türk kahvesi de bulunmaktadır. Kahve içerek iş görüşme, arkadaşlarla buluşma gibi sosyal aktiviteler hala günümüzde devam etmektedir ve bu kültür Osmanlı İmparatorluğu zamanında kazanılmıştır. 18. yüzyılda ise Avusturya-Bulgaristan dönemi başlamış ve kahve hedonist bir aktivite olarak değerlendirilmiştir. Hırvatistan’da günümüzde daha baskın olan İtalyan kahve kültürü benimsenmiştir ve açılan kahve dükkanlarının sayısı giderek artmaktadır. Genellikle sütlü veya sütsüz içinde espresso içeren kahveler tüketilmektedir. Fakat Avrupa’daki gibi hızlı bir espresso tüketiminden ziyade daha çok sosyal aktivite olarak görülüp oturularak içilmektedir. En çok macchiato veya cappucino gibi sütlü kahveler tüketilmektedir. Bunlardan en popüleri ise ‘kava s mlijekom’ sütlü kahve olarak geçmektedir.

En popüler Hırvatistan kahveleri aşağıda listelenmiştir.

  • Kava s mlijekom (sütlü kahve)
  • Macchiato
  • Cappuccino
  • Latte
  • Flat White

En Popüler Hırvatistan Çayları Hangileridir?

En popüler Hırvatistan çayları aşağıda listelenmiştir.

  • Papatya çayı
  • Caj (çay)
  • Cedevita

Hırvatistan’da Alkol Yasaları Nasıldır?

Hırvatistan’da alkol yasaları diğer Avrupa ülkeleri ile benzerlik göstermektedir. Hırvatistan’da halka açık yerlerde alkol içilebilir. Alkol içme yaşı için kesin bir sınır yoktur fakat alkol satın alınabilmesi için 18 yaşından büyük olmak gerekmektedir. Alkollü araba kullanabilmek için kandaki yasal alkol limiti ise yüzde 0.05 olarak belirlenmiştir. Kapalı alanlarda sigara içmek yasak değildir.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: