Mısır'da Yaşam

Mısır'da Yaşam Şartları ve 2023 Maliyetleri

Mısır, tarih sahnesindeki köklü geçmişi ve bu geçmişe ait piramitler gibi dikkat çekici yapıları ile hem tarih, arkeoloji ve antropoloji bilimleri için her zaman bir odak noktası olmuş, hem de turizm sektöründe kayda değer bir popülariteye sahip olmuştur. Mısır, ilginç manzaralara sahip olması ve mistik özellikleriyle dünya genelinde merak yaratan ve popülaritesini koruyan bir ülkedir. Dikkat çekici ve merak uyandırıcı özellikleri sebebiyle Mısır, birçok insanın sadece ziyaret etmek değil yaşamak da isteyebildiği ve bundan dolayı da yaşam şartlarını merak ettiği bir ülkedir.

Mısır’da genel olarak tek kişinin barınma hariç bir aylık masrafı ortalama 6.800 Mısır lirası iken dört kişilik bir ailenin aylık masrafı ise ortalama 24.500 Mısır lirası olarak hesaplanmıştır. Mısır’da geçinmek, Türkiye’de geçinmek ile kıyas yapıldığında oldukça benzerdir, ancak Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında Mısır’da geçinmek daha kolaydır.

Mısır’ın yabancıların belli koşullar ve şartlara bağlı olarak mülk alabilmesini sağlayan yasası, Mısır’a yerleşmeyi ya da Mısır’da çalışmayı planlayan yabancılar için bir avantajdır. Mısır, konut seçenekleri açısından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir; özellikle ülkenin sahil kesimleri manzarası ve yapılabilecek aktiviteleri ile ilgi çekmektedir.

Mısır’da bulunan doğal ve tarihi yapılar ile yaygın toplu taşıma ağı yabancıların ülkeye yerleşmesinde olumlu rol oynasa da Mısır’ın eğlenceli ve canlı bir gece hayatının olmaması, kültürüne bazı yönleriyle zor adapte olunması, trafiğinin yoğun ve toplu taşımasının kalabalık olması gibi faktörler ülkeye yerleşmek isteyenler için caydırıcı olabilmektedir.

Mısır’da eğitim, devlet okullarının dilinin Arapça olması ve kalite olarak düşük okullar olması yabancılara hitap etmese de, ülkede uluslararası okul seçenekleri de bulunmaktadır; özellikle Gize ve Kahire’de yüksek ücretli birçok uluslararası okul bulunmaktadır.

Mısır'da Hayat Standartları Nasıldır?

Mısır’da yaşam koşulları ile ilgili Birleşmiş Milletler tarafından verilen raporda, Mısır nüfusunun %20 ila %30 arasındaki bir kısmının yoksulluk sınırı altında yaşadığı belirtilmiştir; buna rağmen daha yüksek hayat standartlarında yaşayan ve eşit olmayan gelişmeden doğan zengin bir kesimin bulunduğu da bilinmektedir.

Mısır, Birleşmiş Milletler’in paylaştığı verilere göre İnsani Gelişmişlik Endeksi dünya sıralamasında 116. sıradadır.

Birleşmiş Milletler’e ait veriler incelendiğinde, Mısır’daki ortalama yaşam süresi 72 yıldır. Ülkedeki okur-yazarlık oranı %71,2’dir. Mısır nüfusunun %42,7’si kentlerde ikamet etmektedir. Ülkedeki nitelikli işgücü %57,2 oranındadır ve nüfusun %23,8’lik kısmı tarım sektöründe ve %48,5’lik kısmı ise hizmet sektöründe çalışmaktadır.

Mısır Arap Cumhuriyeti'nde Yaşamak Güvenli Midir?

Mısır Arap Cumhuriyeti’nde yaşamanın güvenli olup olmaması, yaşanan bölgeye ve şehre göre, aynı zamanda ülkede yaşanan döneme göre değişebilmektedir. Daha önce Mısır’da Ocak 2011 yılı itibariyle belirli siyasi kargaşalar yaşanmış, yakın tarihte de ülkede zaman zaman şiddet içeren protestolar, yürüyüşler ve gösteriler düzenlenmiştir; bu dönemlerde kargaşa yaşanan alanlarda bulunmak güvenli değildir.

Ülkede suç oranları genel olarak çok yüksek olmamakla birlikte zaman zaman turistler gasp, hırsızlık, cinsel taciz ve otel odası gibi kalacak yerlerde zorla girme gibi durumlarla karşı karşıya kalabilmektedir.

Yoksul bölgelerde güvenlik düşük olmasına rağmen Mısır’ın çoğu kentsel yerleşim alanı ve büyük şehri çoğunlukla güvenlidir.

Mısır Suç Oranları Nasıldır?

Mısır’daki suç oranları, Numbeo verilerine göre ortalama düzeydedir; ülkede en çok uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama, dolandırıcılık ve karaborsa gibi farklı suç türleri ile karşılaşılmaktadır.

Mısır’da cinsel taciz en sık sorun yaşanan suçlardan biridir. Mart 2020 tarihinde yapılan bir ankette dünyadaki 19 büyükşehir arasında Kahire, kadınlar için en güvensiz ve cinsel taciz açısından en yüksek riskli şehir olarak belirlenmiştir.

Mısır’da günümüzde kadın ve kız çocuklarına karşı aralarında aile içi şiddet, tecavüz, cinayet ve cinsel taciz gibi suçlar ile özel araç ve motosiklet hırsızlıkları gibi suçların sayıları artmaktadır.

Mısır Kültürü ve Yaşam Tarzı Nasıldır?

Mısır Kültürü ve Yaşam Tarzı Nasıldır?
Mısır Kültürü ve Yaşam Tarzı Nasıldır?

Mısır’da günlük yaşam başkent Kahire üzerinden incelendiğinde, insanların büyük çoğunluğunun apartman şeklinde binalarda yaşadığı ve hemen hemen her şehirdeki gibi insanların gün içerisinde iş ve okula gittikleri bir hayat akışından bahsedilebilir.

Mısır toplumunun büyük çoğunluğu Müslümandır ve bu sebeple devlet kurumu ve ofisler cuma günleri, resmi tatil sayıldığından, hizmete açık değildir.

Mısır’da örgün eğitime çok önem verilmektedir; dini değerler ise çoğunlukla çocuklara aileleri tarafından anlatılmakta ve aktarılmaktadır. Genelde çocuklar yetişkin olduklarında da evlenene kadar aileleri ile yaşamaktadır. Mısır’da gün içerisindeki yemek alışkanlıkları Türk kahvaltısına benzer hafif bir kahvaltı ile başlar. Diğer Akdeniz ülkeleri gibi öğlen yemeği Mısır’daki en önemli öğündür ve akşam yemekleri de geç saatte yenilmektedir. Mısır kültüründe de çay ve kahve önemli bir yer kapsar ve gün içerisinde sıklıkla tüketilir. Gün içerisinde kahvehanelere gitmek en sık tercih edilen sosyalleşme seçeneğidir ve bu genellikle erkekler tarafından tercih edilir. Mısır’daki kahvehanelerde daha yoksul ve televizyon, radyo gibi aletleri olmayan ailelerin medyayı takip etmesi de karşılaşılan bir durumdur. Akşam saatlerinde dini kitap okuma, pembe dizi izleme gibi etkinlikler neredeyse Mısır’daki her kesim tarafından gerçekleştirilmektedir.

İslam kültürünün etkisi Mısır’da oldukça etkilidir; bundan dolayı Ramazan ayı gibi Türkiye’ye yabancı olmayan uygulamalar ve bu dönemlerde gerçekleşen benzer gelenekler gözlemlenebilir. Mısır kültürü, mutfak açısından incelendiğinde Türkiye, Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerinin etkisine maruz kalmış olduğu ve bazı unsurları alarak etkilendiği söylenebilir.

Mısır'da Yaşam Maliyetleri Ne Kadardır?

Mısır’da yaşam masrafları şehirlere göre değişebilmektedir. Mısır’da barınma için masraflar incelendiğinde, merkezde tek odalı bir dairenin kirası ortalama 3.000 Mısır lirasıdır ve bu miktar merkezden uzaklaşınca ortalama 2.000 Mısır lirasına kadar düşebilmektedir. Mısır’da üç odalı bir dairenin merkezi bölgelerde kiralık fiyatı ortalama 7.000 Mısır lirasıdır ve bu miktar merkezden uzak bölgelerde ortalama 4.500 Mısır lirasına kadar inmektedir.

Mısır’da fast food zincirinden alınan bir menü ortalama 85 Mısır lirası, ucuz bir restoranda yemek ise 80 Mısır lirası tutmaktadır.

Mısır’da toplu taşıma için aylık kart doldurma yaklaşık 200 Mısır lirası, tek yön toplu taşıma bileti ise 5 Mısır lirasıdır. Normal tarifede 1 saatlik taksi ücreti Mısır içerisinde ortalama 30 Mısır lirasıdır.

Sosyal etkinlikler incelendiğinde, bir kişilik sinema bileti 90 Mısır lirası iken dışarıda bir kahve ücreti ise ortalama 35 Mısır lirası tutmaktadır. Mısır’da ithal giyim ürünlerinin fiyatları yüksektir.

Kira haricinde Mısır’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık masrafı ortalama 25.000 Mısır lirasıdır ve yalnız yaşayan bir birey için bu miktar yine kira eklenmemiş şekilde 7.000 Mısır lirasıdır.

Mısır'da Ev Fiyatları Ne Kadardır?

Mısır'da Ev Fiyatları Ne Kadardır?
Mısır'da Ev Fiyatları Ne Kadardır?

Mısır’da ev fiyatları, evin bulunduğu şehre ve şehir merkezine yakınlığına göre değişebilmektedir.

Ülkede, yabancılara ve geliri yüksek olan Mısır vatandaşlarına hitap eden oldukça lüks konutlar bulunabildiği gibi daha basit ve bütçe dostu konutlar da mevcuttur. Mısır ev fiyatları bireylerin bütçeleri, ihtiyaçları ve benzeri faktörlere uygun olarak farklı maliyetlerde olabilmektedir.

Mısır’ın başkenti Kahire içinde ve şehir merkezinde bulunan bir apartman dairesinin ortalama fiyatı metrekare başına 12.000 Mısır lirasıdır; şehirden uzaklaştıkça metrekare başına düşen ücret 7.000 Mısır lirasına kadar inmektedir.

Mısır’da kiralık ev fiyatları, şehre göre değiştiği gibi, evin konumuna ve boyutuna göre de farklılaşmaktadır. Şehir merkezlerindeki 1 odalı evlerin kiraları 1.500 ile 6.500 Mısır lirası, şehir merkezinden uzak 1 odalı evlerin kiraları ise ortalama 1.000 ile 4.000 Mısır lirası arasındadır.

Mısır'da Aylık Faturalar Ortalama Ne Kadardır?

Mısır’da, 85 metrekarelik ortalama bir apartman dairesinin elektrik, iklimlendirme, su ve atık için aylık fatura masrafları ortalama 600 Mısır lirasıdır ve internet için ödenen fatura ise yaklaşık 300 Mısır lirasıdır.

Mısır'da Market Fiyatları Ne Kadardır?

Mısır market fiyatları temel gıda ürünleri için aşağıda listelenmiştir.

  • 1 litre süt 16 Mısır lirasıdır.
  • 500 gram taze beyaz ekmek 11 Mısır lirasıdır.
  • 1 kilogram beyaz pirinç 12 Mısır lirasıdır.
  • 12 adet yumurta 25 Mısır lirasıdır.
  • 1 kilogram yöresel peynir 65 Mısır lirasıdır.
  • 1 kilogram tavuk fileto 89 Mısır lirasıdır.
  • 1 kilogram biftek 170 Mısır lirasıdır.
  • 1 kilogram elma 26 Mısır lirasıdır.
  • 1 kilogram muz 13 Mısır lirasıdır.
  • 1 kilogram portakal 9 Mısır lirasıdır.
  • 1 kilogram domates 11 Mısır lirasıdır.
  • 1 kilogram patates 7 Mısır lirasıdır.
  • 1 kilogram soğan 6 Mısır lirasıdır.
  • 1 adet kıvırcık marul 5 Mısır lirasıdır.
  • Mısır’da 1,5 litrelik su 5 Mısır lirasıdır.

Mısır'da Ulaşım Masrafları Ne Kadardır?

Mısır'da Ulaşım Masrafları Ne Kadardır?
Mısır'da Ulaşım Masrafları Ne Kadardır?

Mısır’da başkent Kahire’de toplu taşıma seçeneklerinin arasında otobüsler, Nil feribotları, trenler, tramvay, metro ve taksiler bulunmaktadır ve ayrıca limuzin servisleri mevcuttur.

Mısır’da araba kiralama servisleri de sıklıkla tercih edilmektedir.

Mısır’da toplu taşıma için ortalama tek yönlü bilet fiyatı Mısır lirasıdır, aylık ulaşım kartı ücretleri ise 100 ile 500 Mısır lirası arasındadır. Mısır’da normal tarifeli bir taksinin açılış fiyatı Mısır lirasıdır, normal tarifeli bir takside, taksimetre kilometre başına Mısır lirası eklemektedir.

Mısır'da Benzin Fiyatları Ne Kadar?

Mısır’da benzin fiyatı, 2022 yılı Haziran ayı itibariyle litre başına 9,75 Mısır lirasıdır. Mısır’da dizel yakıt fiyatı, 2022 yılı Haziran ayı itibariyle litre başına 6,75 Mısır lirasıdır.

Mısır'ın Sağlık Sistemi Nasıldır?

Mısır'ın Sağlık Sistemi Nasıldır?
Mısır'ın Sağlık Sistemi Nasıldır?

Mısır’da sağlık sistemi, Türkiye’deki gibi devlet ve özel olarak iki kolda hizmet vermektedir.

Mısır’da Sağlık Bakanlığı belirli tıbbi tesisleri işletmektedir. Sağlık Bakanlığı aracılığıyla verilen sağlık hizmetleri kamu sağlık sigortası kapsamına girmektedir. Mısır’daki finansman ve bütçe sebebiyle kamu sağlık sigortası kapsamındaki sağlık hizmetlerinin kalitesi düşüktür ve bazı eksikliklere sahiptir. Kâr amacı güden özel sağlık kuruluşlarından, ödeme yapılarak hizmet alınabilmektedir.

Mısır'ın Eğitim Sistemi Nasıldır?

Mısır'ın Eğitim Sistemi Nasıldır?
Mısır'ın Eğitim Sistemi Nasıldır?

21. yüzyılın başından itibaren Mısır eğitim sistemi devlet destekli olarak geliştirilmeye çalışılmaktadır. Eğitim sisteminin geliştirilmesi Mısır’ın milli olarak kalkınma ve gelişme planı için oldukça önemli olarak kabul edilmiştir.

Mısır eğitim sistemi; 4-14 yaş arası temel eğitim, 14-17 yaş arası orta öğretim ve üniversite basamağı olarak üç aşamadan oluşmaktadır. Mısır’da eğitim 2 yıl anaokulu, 5 yıl ilkokul ve 3 yıl hazırlık okulu olarak temel eğitim ile başlamaktadır ve Mısır’da 8 yıl eğitim 6-14 yaş aralığı için zorunludur.

Devlete ait tüm eğitim kurumlarında eğitim ve öğretim ücretsiz olarak gerçekleşmektedir.

Yabancı uyruklu öğrenciler için eğitim dili Arapça olmayan uluslararası özel okullar bulunmaktadır.

Mısır’da birincil ve ikincil eğitim aşamalarında kaliteli eğitim eksikliği mevcuttur ve bu durum özel eğitimcilerin yayılmasına ve özel ders almanın artmasına sebep olmuştur.

Üniversite Eğitimi Mısır'da Ne Kadardır?

Mısır’da üniversite eğitimi için ödenecek tutar, kredi başına saat hesabı ile belirlenerek ücretlendirilmektedir. Gerekli kredi saat sayısı kurstan kursa değişim göstermektedir, ancak genelde her biri 500 dolar tutarında 15-20 kredi saat alınmaktadır.

Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan Amerikan Üniversitesi bünyesinde lisans eğitimi alan yabancı öğrenciler her yıl aldıkları kredilere göre 14.556 - 19.400 ABD doları arasında bir eğitim ücreti ödemektedir.

Mısır'da Çalışma Koşulları Nasıldır?

Mısır’da çalışma saatleri günde 8 saat, haftada 6 gün, haftada maksimum 48 saat şeklindedir ve dinlenme süresi olarak belirlenen süre haftada en az 24 aralıksız saattir. Mısır’da bir çalışan günde 8 saatten fazla çalışıyorsa, gündüz çalışması için %35, gece çalışması için %70 ikramiye hakkına sahiptir. Mısır’da emeklilik yaşı 60’tır.

2020 yılı itibariyle Mısır'daki en düşük ücret aylık olarak 2.000 Mısır lirasıdır; mesleklere ve kıdeme göre maaşlar değişmektedir. İşverenler çalışanlarına sigorta ödemek durumundadır.

Mısır'ın İşsizlik Oranı Nedir?

Mısır işsizlik oranı, Macrotrends tarafından internet üzerinde yayınlanmış verilere göre 2020 yılında %10,45’tir.

Mısır'da Ortalama Maaş Ne Kadar?

Mısır’da iş kolları arasındaki ortalama maaş farkı oldukça fazladır. 2022 yılı itibariyle Mısır’da maaşlar 2.000 Mısır lirası ve 40.000 Mısır lirası arasında değişmekte olup ortalama maaş tutarı aylık 9.200 Mısır lirasıdır.

Mısır'da Asgari Ücret Ne Kadardır?

Mısır’da genel asgari ücret bulunmamaktadır ancak kamuda çalışanlara minimum 1.200 Mısır lirası maaş ödenmektedir.

Ülke genelinde sosyoekonomik olarak sınıf farkı bulunduğundan ve Mısır asgari ücret uygulaması da olmadığından ülkedeki maaş aralığı oldukça yüksektir ve çalışanlar yaklaşık 2.000 ile 40.000 Mısır lirası aylık ücret almaktadır.

Mısır'da Yaşamanın Avantajları Nelerdir?

Mısır’da yaşamanın avantajları arasında ülkenin eşsiz manzaralarına ve tarihine tanıklık etmek yer almaktadır; Mısır’ın başkenti Kahire’de neredeyse her bölgeden piramitlerin günlük hayatın bir parçası olarak izlenmesi oldukça ilgi çekicidir. Mısır halkı yabancılara karşı misafirperver ve sıcaktır; insanların sıcak ve canayakın oluşu, ülkede kültüre, dine ve dile alışmayı kolaylaştırmaktadır. ve ülke hakkında bilgilenmeyi kolaylaştırdığı gibi güzel dostlukların da yaşanmasını kolaylaştıracaktır.

Mısır’da Mısır lirası yerine euro veya dolar gibi yabancı bir para birimini kazanan bireyler oldukça lüks ve rahat bir hayat sürdürebilmektedir; iş kolları arasındaki maaş farklılıkları göz önünde bulundurulduğunda Mısır lirası kazanırken dahi birçok meslek dalında oldukça iyi bir gelir ve rahat bir yaşam elde edilebilmesi mümkündür. Mısır’da yabancılar için bir başka avantaj da uluslararası okul seçeneklerinin oluşudur. Mısır’a yerleşen yabancı aileler okul seçeneklerinden kendilerine uygun olanı bularak çocukları için kaliteli bir eğitime ulaşabilmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın sunduğu sağlık hizmetlerinin yetersiz kaldığı noktalarda, özel hastanelerden sağlık hizmeti almak da mümkündür.

Mısır mutfağının fava, humus gibi çeşitli geleneksel sebzeli mezelerinin vejetaryen hatta vegan bireyler için uygun olması da bir avantajdır. Akdeniz mutfağı etkisiyle çeşit açısından bol, Türk mutfağıyla da bazı ortak yemeklere sahip Mısır mutfağına alışmak oldukça kolaydır. Mısır güvenliksiz ve yoksul bölgelere sahip olsa da yabancıların daha rahat edebileceği kaliteli yaşam alanları açısından yelpazesi geniştir. Sıcak ve kuru bir iklime sahip olan Mısır, soğuk iklimlerden hoşlanmayan bireyler için uygundur.

Ülkeye yerleştikten sonra, turistik bölgeler yerine Mısır’ın yerel alanlarında vakit geçirildiğinde bir gün içerisinde oldukça az para harcanabilir. Turistler sık sık ziyaret ettiğinden kalabalık da olsa, vakit geçirilebilecek çok sayıda sahil ve plaj seçenekleri mevcuttur.

Mısır'da Yaşamak için Oturum İzni Nasıl Alınır?

Mısır’da yaşamak için oturum izni, Mısır’dan alınmaktadır; bu sebeple kişilerin öncelikle Mısır turist vizesi alarak Mısır’a giriş yapması gerekmektedir.

Turist vizesi ile Mısır’a giriş yaptıktan sonra Mısır oturum izni başvurusu, Mısır Göç Ofisi’ne yapılmalıdır.

Vizem.net, Mısır oturum izni başvuru ve takip işlemlerinde danışmanlık ve takip hizmeti sunmaktadır.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: