Mısır Ekonomisi

Mısır Ekonomisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler ve Güncel Veriler

Afrika'nın en büyük 2. ekonomisi olan Mısır ekonomisi gelişmekte olan ekonomiler arasında yer almaktadır. 2021 yılı Vikipedi verilerine göre ekonomik büyüklük açısından dünya genelinde 35. sırada yer alan Mısır ekonomisinin temel kaynakları tarım, turizm, sanayi ve enerji sektörleridir ve bu sektörler Mısır ekonomisi içinde GSYİH'nin büyük bölümünü oluşturmaktadır.

Mısır Para Birimi Nedir?

Mısır Para Birimi Nedir?
Mısır Para Birimi Nedir?

Mısır'ın para birimi, Mısır lirası ya da paunddur. Mısır Para birimi kısaltması EGP, uluslararası sembolü LE'dir.

1 Mısır Lirası Kaç TL?

2022 yılı Haziran ayı itibariyle 1 Mısır lirası 0,92 Türk lirasına eşittir.

1 Dolar Kaç Mısır Lirası?

2022 yılı Haziran ayı itibariyle 1 dolar 18,73 Mısır lirasına eşittir.

Mısır Ekonomi Politikası Nedir?

Mısır, günümüzde 2016 yılından beri 2030 yılını hedef alan Mısır Vizyonu 2030 projesi doğrultusunda ekonomik adımlar atmaktadır. Mısır Vizyonu 2030 projesi kapsamında enerji, inşaat ve teknoloji sektörleri alanlarında yatırımlar teşvik edilmektedir. Mısır Vizyonu 2030 kalkınma projesi ile Mısır'ın ekonomik gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi, yaşam kalitesinin yükseltilmesi, sürdürülebilir ve çevre dostu enerji üretimi, geleceğe yönelik teknolojik yatırım ve yenilikler ile birlikte kalıcı barış ve teknoloji ve yenilenebilir enerji alanlarında öncü ülke konumuna gelmeyi hedeflemektedir.

Mısır'ın ana ticaret ortakları arasında ABD, Suudi Arabistan, Türkiye, İtalya, BAE, Almanya, Rusya ve Hindistan bulunmaktadır. Mısır ekonomik anlaşmalar kapsamında İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Fonu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, Uluslararası Para Fonu, Arap Para Fonu, Afrika Birliği gibi Mısır politikası için önem arz eden birçok uluslararası topluluğa üye bir devlettir.

Güncel İstatistiklerle Mısır Ekonomisi Nasıldır?

Mısır'ın ekonomik durumuna ilişkin güncel veriler aşağıdaki başlıklarda paylaşılmıştır.

Mısır Milli Geliri Ne Kadardır?

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı verilerine göre Mısır'ın yıllık ortalama milli geliri 242,8 milyar dolardır. Mısır milli geliri 2018 yılında bir önceki yıla oranla 5,3 oranında artış göstermiştir ve son yıllarda artış eğilimindedir. 2020 yılı Vikipedi verilerine göre Mısır GSYİH sıralamasında dünya genelinde 34. sırada yer almaktadır.

Mısır Kişi Başı Milli Gelir Ne Kadardır?

2021 yılı Dünya Bankası verilerine göre Mısır'ın kişi başına düşen milli geliri 3.832 dolardır ve dünya ülkeleri arasında 112. sırada bulunmaktadır. Mısır'ın kişi başına düşen milli gelir oranları son yıllarda artış eğilimi göstermektedir.

Mısır'da Enflasyon Oranı Kaçtır?

2022 yılı Mısır Merkez Bankası mayıs ayı verilerine göre Mısır'da mevcut enflasyon oranı %13.529 olarak saptanmıştır. Mısır'da son dönemlerde enflasyon oranı yukarı yönlü artış eğilimindedir.

Mısır'da Asgari Ücret Ne Kadardır?

Mısır'da genel asgari ücret bulunmamaktadır ancak kamuda hizmet veren çalışanların aylık ortalama geliri 1.200 EGP'dir. Mısır'da genel olarak ortalama maaş 9.200 EGP'dir.

Mısır'da maaşlar meslek ve çalışılan şirkete bağlı olarak oldukça farklılık göstermektedir. Kamu sektöründe belirlenen maaş alt sınırı, genel yaşam maliyetlerinin karşılanmasına yöneliktir ve genel geçim masraflarının karşılanması için gerekli olan Mısır asgari ücret oranı en az 1.200 EGP olarak belirlenmiştir.

Mısır'da İşsizlik Oranı Nedir?

2021 yılı Dünya Bankası verileri doğrultusunda Mısır'da İşsizlik oranı %9.3'dür. Mısır'da işsizlik oranı önceki yıllara oranla yukarı yönlü artışına devam etmektedir.

Mısır'da İşsizlik Maaşı Ne Kadardır?

Mısır'da işsizlik maaşı alınabilmesi için işten çıkarılma tarihinden itibaren daha öncesinde en az 6 ay prim ödenmiş olması şartı bulunmaktadır. Mısır işsizlik maaşının ödenmesi kişinin aldığı son maaşa ve ödediği prime göre değişiklik göstermektedir. Mısır'da işsizlik maaşı işsiz bireyin aldığı son maaşın %60'ı olarak hesaplanmaktadır ve işsizlik maaşı 16 ya da 28 hafta süreyle verilmektedir. Mısır'da işsiz bireyin 28 hafta işsizlik maaşı alabilmesi için en az 24 ay prim ödemiş olması gerekmektedir.

Mısır işsizlik maaşı oranları ortalama maaş aralıkları üzerinden hesaplandığında en az 1398 EGP, ortalama 5520 EGP ve en fazla 24,660 EGP'dir.

Mısır'da Emekli Maaşı Ne Kadardır?

Mısır'da emeklilik maaşları emekli olunmadan önce alınan son maaşa bağlı olarak değişim göstermektedir. Mısır'da emeklilik maaşları yaklaşık son alınan maaşın %75'ine tekabül etmektedir. Mısır'ın aylık ortalama maaş değerleri üzerinden hesaplandığında Mısır'da en düşük emekli maaşı ortalama 1750 EGP, orta seviyede 6900 EGP ve en yüksek düzeyde ortalama 30.500 EGP şeklindedir.

Mısır'ın Geçim Kaynakları Nelerdir?

Mısır'ın geçim kaynakları aşağıda listelenmiştir.

  • Tarım sektörü
  • Enerji sektörü
  • İnşaat sektörü
  • Endüstri sektörü
  • Hizmet sektörü
  • Turizm sektörü

Mısır Tarım Sektörü Nasıldır?

Mısır Tarım Sektörü Nasıldır?
Mısır Tarım Sektörü Nasıldır?

Tarım sektörünün Mısır ekonomisindeki payı %11,7'dir. Mısır, hurma üretiminde dünya genelinde birinci, incir üretiminde ikinci ve patlıcan ve soğan üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır. Mısır'ın başlıca tarım ürünleri; hurma, narenciye, incir, üzüm, domates, karpuz, çilek, portakal, patlıcan, soğan, patates, buğday, pirinç, şeker kamışı ve mısırdır.

Mısır’da Endüstri Sektörü Nasıldır?

Mısır’da Endüstri Sektörü Nasıldır?
Mısır’da Endüstri Sektörü Nasıldır?

Mısır ekonomisinin %34,3'ünü oluşturan endüstri sektörü bünyesinde, tekstil, otomotiv üretimi, demir- çelik sanayi, kimyasal üretim sanayi ve elektronik eşya üretim sektörlerini barındırmaktadır. Mısır otomotiv sektörü 1962 yılından beri aktif üretim yapmaktadır ve Mısır'da toplam 6 adet otomobil üretim markası bulunmaktadır. Mısır'ın endüstri sektörü içinde yer alan ana üretim ürünleri ise azotlu gübre, amonyak üre, küçük ve büyük ev aletleri, plastik, çelik ve tekstil ürünleri şeklindedir.

Mısır’da Enerji Sektörü Nasıldır?

Mısır’da Enerji Sektörü Nasıldır?
Mısır’da Enerji Sektörü Nasıldır?

Mısır ekonomisinin ana parçalarından biri olan enerji sektörünün toplam Mısır ekonomisi içindeki oranı yaklaşık %13,6'dır. Mısır'ın enerji sektöründeki varlıkları, fosil yakıtlar ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanmaktadır.

Mısır 2013 yılında Kıbrıs ve Yunanistan ile yaptığı EuroAfrica bağlantı projesi ile Afrika ve Avrupa arasında bir enerji üssü olmayı hedeflemiştir. Günümüzde Mısır, 2050 yılına kadar enerji kaynaklarını yenilenebilir enerji kaynağına çevirmeyi planlayan bir enerji politikasını izlemektedir.

Mısır’da İnşaat Sektörü Nasıldır?

Mısır inşaat sektörü GSYİH'nin %6,2'sini oluşturmaktadır. Mısır'da inşaat sektörü ağırlıklı olarak konut ve enerji üssü yapıları üzerine çalışmaktadır.

Mısır hükümeti 2020 ve 2025 yılları arasında inşaat sektörü alanında 4. nesil şehirler kurmayı planlanmaktadır. Mısır’da inşaat sektörünü geliştirmek adına açıklanan teşvik paketleri ile yatırım teşviği yapılmaktadır. Mısır'da büyük inşaat projelerini gerçekleştiren Mısır inşaat firmaları arasında ACC, El- Hazek, Mısır İnşaat ve Ticaret gibi şirketler yer almaktadır.

Mısır’da Turizm Sektörü Nasıldır?

Mısır’da Turizm Sektörü Nasıldır?
Mısır’da Turizm Sektörü Nasıldır?

Mısır'da turizm sektörü tarihi mekanlar ve deniz turizmi çerçevesinde oldukça gelişmiştir. Turizm sektörü, tarım sektörünün ardından Mısır'da ekonomiye en çok katkı sağlayan sektördür. 2017 yılı verilerine göre Mısır turizm geliri sıralamasında dünya genelinde 34. sırada yer almaktadır.

Turizm sektörünün Mısır ekonomisindeki payı %14'den fazladır. 2020 yılında Mısır'ı yaklaşık 3,5 milyon turist ziyaret etmiştir ve 2020 yılında Mısır'ın turizmden elde ettiği gelir yaklaşık 4 milyar dolar olmuştur. Mısır en çok Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ülkelerinden gelen vatandaşlar tarafından ziyaret edilmektedir.

Mısır’ın İhracat Rakamları Nasıldır?

2020 yılı OEC (Ekonomik Karmaşıklık Gözlemevi) verilerine göre Mısır'ın ürün ihracatı 33,6 milyar dolar, hizmet ihracatı 25,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Mısır ihracat rakamları son yıllarda artış eğilimindedir.

Mısır'ın İhracat Ürünleri Nelerdir?

Mısır'ın ihracat ürünleri aşağıda listelenmiştir.

  • Mineral yakıtlar
  • Elektrikli elektronik aletler
  • Plastik ürünleri
  • Değerli taşlar ve inci
  • Tarımsal gıda ürünleri

Mısır İthalat Rakamları Nasıldır?

OEC (Ekonomik Karmaşıklık Gözlemevi) verilerine göre 2019 yılında Mısır'ın ürün ithalatı 76,4 milyar dolar, hizmet ithalatı 21,2 milyar dolar olmuştur. Mısır ithalat rakamları son yıllarda düşüş eğilimi göstermektedir.

Mısır'ın İthalat Ürünleri Nelerdir?

Mısır'ın ithalat ürünleri aşağıda listelenmiştir.

  • Mineral yakıtlar
  • Gıda ürünleri
  • Ahşap ürünleri
  • Endüstriyel makine ve ekipmanlar
  • Kimyasal ürünler

Mısır’da Bulunan Bankalar Hangileridir?

Mısır bankaları aşağıda listelenmiştir.

  • Kahire Bankası
  • İskenderiye Bankası
  • Ticari Uluslararası Banka
  • Mısır Birleşik Bankası
  • Kuveyt El Ehli Bankası
  • Mısır Al Baraka Bankası
  • Süveyş Kanalı Bankası
  • Abu Dabi İslam Bankası
  • Mısır Faysal İslam Bankası
  • Mısır HCBS Bankası

Mısır'ın Türkiye ile Ekonomik İlişkileri Nasıldır?

Türkiye ve Mısır'ın ekonomik ilişkileri 1925 yılına dayanmaktadır. 1925 yılından günümüze kadar olan süre zarfında Türkiye ve Mısır'ın ekonomik ilişkileri 2 kere askıya alınmış, askıya alınmadığı dönemlerde iki ülke arasında ekonomik anlamda iyi ilişkiler kurulmuştur. Günümüzde 2013 yılında Türkiye ve Mısır arasında yaşanan siyasi gerilimle birlikte ekonomik açıdan durağan geçen 9 yılın ardından ikili ekonomik ilişkilerin yeniden canlanması için iki taraflı adımlar atılmıştır.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: