bulgaristan oturum izni ve liçna kart

Bulgaristan Oturum İzni Nasıl Alınır?

Bulgaristan oturum izni; Bulgaristan’da eğitim görmek, iş kurmak, çalışmak, aile birleşimi gerçekleştirmek, yatırım yapmak ve Bulgaristan’a göç etmek için alınır.

Bulgaristan’da oturum izni almak için; en az 6 ay süre ile 10 Bulgar vatandaşını istihdam edecek bir şirket kurmak, Çalışma ve Sosyal Politika Bakanlığından izin alınarak bir iş sözleşmesi kapsamında Bulgaristan’da bir şirkette çalışmak, Türkiye’den emekli olarak Bulgaristan’a yerleşmek, aile birleşimi sağlayarak Bulgaristan topraklarında yaşamak, Bulgaristan’da belirlenen asgari miktarda yatırım yapmak veya Bulgaristan’da eğitim görmek gerekmektedir.

Bulgaristan’da bir çalışma izni ya da vizesi kapsamında 5 yıl boyunca geçici bir oturum izni ile ikamet eden kişiler süresiz oturum izni için başvuru gerçekleştirme hakkına sahip olmaktadır.

Bulgaristan oturum izni almak için D tipi uzun dönemli bir vize kapsamında Bulgaristan’a giriş yapmış olunması gerekmektedir.

Liçna Karta Nedir?

Liçna Karta, Bulgaristan’da kullanılan ulusal kimlik kartıdır. Liçna Karta, Bulgaristan’da oturum iznine sahip olan vatandaşlara oturum kartı olarak verilmektedir ve kişilere ilk defa verilen Liçna Karta 1 yıllık süreyle düzenlenir. Kişiler Liçna Karta’larının süresi dolmadan en geç 30 gün öncesinde uzatma başvurusunda bulunmalıdır.

Bulgaristan’da Oturma İzni Almayı Gerektiren Süreçler Nelerdir?

Bulgaristan’da oturma izni alınması gereken süreçler aşağıda sıralanmıştır:

  • Lisans eğitimi için oturma izni
  • Bulgaristan’daki yüksek lisans eğitimi için oturma izni
  • Bulgaristan’daki dil okulu için oturma izni
  • Bulgaristan’da iş kurmak için oturma izni
  • Bulgar vatandaşı ile evlilik yaparak oturma izni
  • Bulgaristan’dan ev alarak oturma izni
  • Emekliler için oturma izni
  • Aile birleşimi kapsamında oturma izni

Bulgaristan’da Eğitim Görmek için Oturma İzni Nasıl Alınır?

Bulgaristan’da eğitim görmek için oturma izni, Bulgaristan’da 90 günden uzun süreli eğitimlere katılacak öğrencilere verilmektedir. Bulgaristan’da eğitim için oturma izni alacak öğrencilerin lisans, yüksek lisans ya da 90 günden uzun süreli dil eğitimlerine katılmaları gerekir.

Bulgaristan’da eğitim görmek için alınacak oturum izni türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Bulgaristan’da Lisans Eğitimi Kapsamında Oturum İzni
  • Bulgaristan’da Yüksek Lisans Eğitimi Kapsamında Oturum İzni
  • Bulgaristan’da Dil Eğitimi Kapsamında Oturum İzni
  • Bulgaristan’da Staj Eğitimi Kapsamında Oturum İzni

Bulgaristan Lisans Eğitimi için Oturum İzni Nasıl Alınır?

Bulgaristan lisans eğitimi için oturum izni, Bulgaristan’da bulunan bir yüksek öğretim kurumu tarafından lisans programına kabul edilmiş öğrencilere verilmektedir. Bulgaristan lisans eğitimi oturma izni almak için öğrencilerin öncelikle Bulgaristan üniversiteleri tarafından yazılmış bir kabul mektubuna sahip olmaları gerekir.

Bulgaristan’a lisans eğitimi görmek üzere gidecek kişilerin Bulgaristan D tipi vizesi başvurusu gerçekleştirmeleri gerekir. Üniversite kabul mektubu, eğitim ücretlerinin yatırıldığına dair dekont, vize başvuru ücreti dekontu, banka hesap dökümleri gibi gerekli Bulgaristan öğrenci vizesi belgeleri ile D tipi vize başvurusu gerçekleştirilmelidir.

D Tipi bir vize kapsamında yasal olarak Bulgaristan’a giriş yapan öğrenciler, giriş tarihlerinden sonraki 90 gün içerisinde Bulgaristan oturum izni için en yakın Göçmenlik ofisine başvuru gerçekleştirmelidir.

Bulgaristan oturma izni başvurusu için öğrenciler kendilerine en yakında bulunan İçişleri Bakanlığı’na bağlı olan Emniyet Müdürlüğü Göç Dairesi Şubesine giderek aşağıdaki belgeler ile Bulgaristan oturum izni başvurusunda bulunmalılardır:

  • Üniversite kabul mektubu: Bulgaristan’daki üniversiteden alınmış olmalıdır.
  • Dönemlik öğrenci belgesi: Bulgaristan’daki üniversiteden alınmış olmalıdır.
  • Yurt belgesi ya da ev kira sözleşmesi: Konaklama detaylarını içermelidir.
  • En az 150 Euro miktarında banka teminatı dekontu
  • Bulgaristan oturum izni başvuru formu
  • Pasaport: oturum izni başvurusundan itibaren en az 1 yıl geçerliliği bulunan bir pasaport

Öğrenciler için Bulgaristan oturum izni ilk etapta 6 aylık verilmektedir. Öğrenciler Bulgaristan oturum izinlerinin süresi dolmadan önceki en geç 30 gün içerisinde Bulgaristan oturum izni yeniletme başvurusunda bulunabilir.

Bulgaristan Yüksek Lisans Eğitimi için Oturum İzni Nasıl Alınır?

Bulgaristan yüksek lisans için oturum izni, Bulgaristan’da bir üniversite tarafından yüksek lisans eğitimine kabul edilen öğrencilere verilmektedir. Bulgaristan’da yüksek lisans programlarına başvuru gerçekleştirecek öğrenciler üniversite diplomalarını, IELTS/TOEFL gibi dil sınavı belgelerini Bulgaristan’daki üniversiteye göndermelidir.

Yüksek lisans başvuruları doğrultusunda Bulgaristan’da bir üniversiteden kabul mektubu alan öğrenciler, D tipi Bulgaristan öğrenci vizesi başvurusu gerçekleştirmelidir.

D Tipi bir vize kapsamında Bulgaristan’a yasal olarak giriş yapan öğrenciler 90 gün içerisinde oturum izni başvurusunda bulunmalıdır.

Yüksek Lisans eğitimi görecek öğrenciler ülkeye giriş yaptıkları ilk 90 gün içerisinde Bulgaristan İçişleri Bakanlığına bağlı olan Emniyet Müdürlüğü Göç Dairesi’ne giderek oturum izni başvurusu gerçekleştirmelilerdir.

Bulgaristan yüksek lisans için oturma izni ilk etapta 6 aylık ya da 1 yıllık süre ile düzenlenmektedir. Bulgaristan oturma izni süresini uzatmak isteyen öğrencilerin süre bitiminden önceki 30 gün içerisinde uzatma başvurusu gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Bulgaristan’da Dil Okulu için Oturma İzni Nasıl Alınır?

Bulgaristan’da bir dil eğitimi kapsamında Bulgaristan dil okulu için oturma izni alacak öğrencilerin 90 günden uzun süreli dil eğitimi programlarına kabul almış olmaları gerekir. 90 günden kısa süreli dil okulu eğitimleri için Bulgaristan oturum izni verilmemektedir. 90 günden kısa süreli eğitimlerde öğrenciler Bulgaristan C tipi vizesi süreleri kapsamında Bulgaristan’da ikamet etme hakkına sahip olmaktadırlar.

Birçok Avrupa ülkesine kıyasla öğrenciler için daha uygun olan Bulgaristan dil okulları ve fiyatları, kişilerin Bulgaristan’da dil eğitimi almayı tercih etme sebeplerinden biridir.

90 günden uzun sürecek dil okulu eğitimleri için öğrenciler Bulgaristan’a giriş yaptıkları ilk 3 ay içerisinde en yakın Göç Dairesi’ne giderek Bulgaristan oturum izni başvurusu gerçekleştirmelidir. Öğrenciler okul ücretinin ödendiğine dair dekontu, yurt/kira sözleşmeleri, okul kabul mektupları ve Bulgaristan vize belgeleri ile Bulgaristan oturum izni başvurusunda bulunabilirler.

Bulgaristan’da İş Bulmak için Oturum İzni Nasıl Alınır?

Bulgaristan’da iş bularak oturma izni alınabilmektedir. Bulgaristan’da geçici çalışma izni ve uzun süreli çalışma izni olarak 2 tip çalışma izni bulunmaktadır. Bulgaristan’da geçici çalışma izinleri C tipi kısa süreli vizeler kapsamında verilmektedir. Geçici çalışma izni sahiplerine Bulgaristan oturum izni düzenlenmemektedir.

Bulgaristan’da uzun süreli çalışma izni sahipleri D tipi vize kapsamında ülkeye giriş yapmalıdır. Uzun süreli çalışma izni ve vizesi sahiplerine Bulgaristan oturum izni düzenlenmektedir.

Bulgaristan çalışma ve oturma izni için kişilerin Bulgar bir işveren ile anlaşmış olmaları gerekmektedir. Kişinin başvuru gerçekleştirdiği işte çalışabilmesi için Bulgaristan vatandaşı olma zorunluluğu bulunmamaktadır. İş başvurusu gerçekleştirilen Bulgaristan’daki kurumda çalışan yabancı işçi sayısı toplamda çalışan işçi sayısının %10’unu geçmemelidir.

Gerekli kriterlere uygun iş başvurusu gerçekleştiren ve Bulgaristan iş olanakları kapsamında Bulgar bir işveren tarafından onaylanan kişiler Bulgaristan D tipi çalışma vizesi başvurusunda bulunmalıdır. Bulgaristan çalışma izni başvurusu için Bulgar işverenin davet ettiği çalışanı adına Bulgaristan Çalışma ve Sosyal Bakanlığı’na başvuru gerçekleştirmesi gerekir.

Bulgaristan çalışma izni sonuçlanma süresi yaklaşık 45 iş günüdür. Bulgaristan çalışma iznini elde eden kişiler Bulgaristan D tipi vize başvurusunda bulunarak ülkeye giriş yapabilmektedirler.

Bulgaristan D tipi uzun dönemli vize kapsamında çalışmak üzere Bulgaristan’a giriş yapan kişiler 90 gün içerisinde oturum izni başvurusunda bulunmalıdır. Bulgaristan oturum izni başvurusu esnasında iş sözleşmesi, Bulgaristan çalışma izni belgeleri, vize belgeleri gibi talep edilen belgeler beyan edilmelidir.

Bulgaristan’da Staj Yapmak için Oturma İzni Nasıl Alınır?

Bulgaristan’da staj için oturma izni, Bulgaristan’da 90 günden uzun süreli staj yapacak kişilere verilmektedir. Bulgaristan’da 3 aydan kısa süreli staj eğitimlerinde oturum izni verilmez.

Bulgaristan’a D tipi bir vize kapsamında staj yapmak amacıyla giriş yapan kişiler 90 gün içerisinde staj sürelerine bağlı olarak oturum izni başvurusu gerçekleştirmelidir. Kişilere staj süreleri boyunca Bulgaristan oturum izni sağlanmaktadır. Bulgaristan’daki stajlarını bitiren Türk vatandaşları Türkiye’ye geri dönmek zorundadır.

Bulgaristan’da İş Kurmak için Oturma İzni Nasıl Alınır?

Bulgaristan’da iş kurmak için oturma izni alacak kişiler aşağıdaki koşulları sağlamalıdır.

  • Bulgaristan’daki oturum süresi boyunca en az 10 kişiye istihdam sağlamak
  • Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası’na bir Türk şirket temsilcisi olarak kayıt yaptırmak
  • Bulgaristan’da en az 600.000 leva (307.000 Euro) değerinde yatırım yapmak
  • Bir Bulgar şirketi sermayesine en az 600.00 leva yatırım yapmış olmak ve şirketin en az %50 pay sahibi olmak
  • Bir Bulgar şirketi sermayesine en az 250.00 leva (128.000 Euro) yatırım yapmak ve aynı miktarda yatırımı Bulgaristan’ın az gelişmiş bölgelerine yaparak en az 5 kişiye istihdam sağlamak

Bulgaristan’da iş kurmak için oturum izni alacak kişiler Bulgaristan Hükümeti tarafından belirlenen politikalara uygun iş yatırımları gerçekleştirmelidir. Kişiler gerekli yatırım belgeleri ve iş sözleşmeleri ile öncelikle bir D tipi yatırımcı vizesi başvurusunda bulunmalıdır.

İş kurmak için Bulgaristan oturum izni başvurusu gerçekleştirecek kişiler ülkeye girdikten sonraki 90 gün içerisinde Yabancılar Şubesi’ne giderek gerekli evrakların teslimini sağlamalıdır.

Bulgaristan’da Ev Alarak Oturma İzni Nasıl Alınır?

Bulgaristan Cumhuriyeti emekliler için düzenlediği program kapsamında Bulgaristan’da yaşam imkanı sunmaktadır. Bulgaristan’da ev alan emeklilere Bulgaristan oturma izni verilmektedir. Türkiye’de emeklilik hakkı elde eden kişiler Bulgaristan’dan ev almak şartıyla oturum iznine sahip olabilmektedirler.

Bulgaristan’dan ev alarak oturum izni almak isteyen emeklilerin, emekliliklerini Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınmış belgeler ile kanıtlamaları gerekmektedir.

Emeklilerin Bulgaristan’da alacakları gayrimenkul için minimum tutar bulunmamaktadır. Herhangi bir gayrimenkul yatırımı ile kişiler Bulgaristan oturum izni alabilmektedir. Emeklilerin Bulgaristan’da yaptıkları yatırımın ardından oturum izni sahibi olabilmeleri için Bulgaristan’da ikamet edecekleri süre boyunca yaşam masraflarını karşılayabileceklerini kanıtlamaları gerekir.

Emekliler 5 yıl boyunca bir oturum izniyle Bulgaristan’da ikamet ettikten sonra Bulgaristan vatandaşlığına başvurma hakkı kazanmaktadırlar. Emekliler için Bulgaristan’da yaşam koşulları diğer Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla daha ucuzdur.

Bulgaristan’da Evlilik Yaparak Oturma İzni Nasıl Alınır?

Bulgaristan’da evlilik yaparak oturum izni almak mümkündür. Bir Bulgar vatandaşı ya da Bulgaristan oturum iznine sahip kişi ile evlilik yapan Türk vatandaşlarının Bulgaristan oturum izni başvurusunda bulunma hakkı vardır.

Türkiye’de ikamet eden eşin D tipi vize kapsamında eş vizesi başvurusu gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bulgaristan eş vizesi ve evlilik vizesi aslında bir Bulgaristan aile birleşimi vizesidir.

Kişiler evlilik cüzdanı, ikamet bilgileri, çocuk varsa doğum belgeleri gibi talep edilen gerekli evraklar ile bir eş vizesi başvurusu gerçekleştirmelidir.

D tipi bir eş vizesi kapsamında Bulgaristan’a giriş yapan kişi 90 gün içerisinde en yakın Emniyet Müdürlüğü Göç Dairesi’ne Bulgaristan oturum izni başvurusunda bulunmalıdır. Evlilik kapsamında Bulgaristan’da oturum izni alabilmek için partnerlerin aynı evin içerisinde yaşamaları gerekmektedir.

Evlilik kapsamında gerçekleştirilen Bulgaristan oturum izni başvurularında başvuru sahibi ve Bulgaristan’da ikamet eden partneri göçmenlik bürosu tarafından mülakata çağrılmaktadır. Gerçekleşen mülakatın başarılı geçmesi durumunda Bulgaristan oturma izni başvurusu onaylanır ve başvuru sahibine 1 yıllık oturma izni kartı verilir.

Bulgaristan oturum izni süresini uzatmak isteyen kişiler süre bitiminden en geç 30 gün önce uzatma başvurusunda bulunmalıdır.

Bulgaristan’da Uzun Süreli Oturum İzni Başvurusu için Şartlar Nelerdir?

Bulgaristan’da uzun süreli oturum izni başvurusu şartları aşağıda listelenmiştir:

  • Yabancı ülke vatandaşlarının en az 5 yıl boyunca Bulgaristan’da bir vize ve geçici oturma izni kapsamında ikamet etmiş olmalıdır.
  • Başvuran kişinin 5 yıllık ikamet süresi içerisinde kişinin Bulgaristan dışında kesintisiz 6 ay ve toplamda 10 ay ikamet etmemiş olmalıdır.
  • Öğrenci ve stajyerler için eğitim sürelerinin ardından 5 yıllık ikamet sürelerini doldurmaları gerekmektedir. (Bulgaristan’a öğrenci ya da stajyer olarak giriş yapan kişilerin ülkede bulundukları sürenin yarısı zorunlu ikamet süresi sayılmaktadır)
  • Uluslararası korunma haklarından faydalanılması (Bulgaristan’a İltica başvurusu yapan kişiler için geçerlidir)
  • Kişinin 5 yıllık zorunlu ikamet süresi boyunca Bulgaristan’da herhangi bir suç sayılacak eyleme katılmamış olmalıdır.
  • Kişinin 5 yıllık ikamet süresi boyunca Bulgaristan devlet fonlarına başvurmadan kendi gelir kaynakları ile ülkede ikamet etmiş olması gerekmektedir.

Bulgaristan’da Uzun Süreli Oturum İzni Almak için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Bulgaristan oturum izni başvuru evrakları, oturum izni başvurusu gerçekleştirecek kişinin durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Bulgaristan uzun süreli oturum izni için kişilerin uzun döneli bir vize kapsamında Bulgaristan’da 5 yıllık zorunlu ikamet süresini tamamlamış olmaları gerekmektedir. Zorunlu ikamet süresini dolduran kişilerin uzun süreli oturum izni başvurusu gerçekleştirme hakkı bulunmaktadır.

Uzun dönemli oturum izni başvurusu için kişiler 5 yıllık zorunlu ikamet sürelerini doldurduklarını gösteren belgelerle göçmenlik bürosuna başvuru gerçekleştirmelilerdir.

Bulgaristan oturum izni başvurusu için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir:

  • Pasaport: En az 2 yıl geçerliliği bulunan bir pasaport olmalıdır.
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Sabıka kaydı: Bulgar tercümeli ve noter tasdikli olmalıdır.
  • Zorunlu Bulgaristan seyahat sağlık sigortası: Seyahat süresini kapsayan en az 30.000 Euro teminatlı ve Bulgaristan’da geçerli sigorta sunulmalıdır.
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği: Tüm aile bilgilerini gösteren nüfus kayıt örneği tercüme edilmiş ve apostilli hali ile bulunmalıdır.
  • Bulgaristan oturum kartı fotokopisi: Eş/aile birleşimi oturum izinleri için Bulgar vatandaşı bireyin oturum kartı fotokopisi bulunmalıdır.
  • Bulgar doğum belgesi: Bulgar vatandaşı çocuk üzerinden oturuma başvurmak için gereklidir.
  • Taahhütnameler: Aile fertlerinin birlikte oturacağına, evliliğin sahte olmadığına, tüm bakım ve masrafların üstlenildiğine dair yapılması gerekli olan taahhütnameler başvuru dosyasında bulunmalıdır.
    • Eğitim amacıyla oturum izni başvurusu yapacak kişilerin kabul belgesi, kurumdan alınan yazılar, eğitimlerinin tamamladıklarını ve ikamet sürelerini doldurduklarını gösteren belgeler
    • Emekliler için emekli olduğunu kanıtlayan belgeler
  • Uzun süreli tedavi dolayısıyla seyahat edecek kişilerin ilgili sağlık kuruluşundan aldıkları tedavi belgeleri
  • Temsilcilik belgesi: Bulgaristan’da ticari temsilciliği olan başvuru sahiplerinin bu temsilcilik üzerinden oturum alabilmesi için Ticaret ve Sanayi Odası Tasdik Belgesi
  • Davet mektubu: Bulgaristan’da ikamet eden 1. Derece akrabalar tarafından gönderilen davet mektubu
  • Bulgaristan’da ikamet edilen evin sözleşmesi/kira kontratı
  • Şirket üzerinden yapılan oturum izinleri için şirket evrakları

Bulgaristan’da Oturma İzni Alarak Vizesiz İngiltere’ye Gidilebilir Mi?

Bulgaristan’da süresiz oturum izni sahibi olan kişiler İngiltere’ye 90 güne kadar vizesiz seyahat etme hakları bulunmaktadır.

İngiltere’nin (Avrupa Birliği) AB üyeliğinden ayrılarak Brexit sürecine girmesi ile Avrupa ülkelerinin 1 Ocak 2021 tarihinden sonra İngiltere’de dolaşım hakları kısıtlanmıştır ancak 180 gün içerisinde maksimum 90 gün süre ile İngiltere’ye giriş yapılabilmektedir.

İngiltere, Brexit ile Avrupa Birliği üye ülkelerinin İngiltere’de sınırsız dolaşım hakkına kısıtlama getirmiştir. İngiltere’de 180 gün içerisinde 90 günden uzun süre ikamet edecek olan AB ülkelerinin vatandaşları vize başvurusu gerçekleştirmek zorundadır.

Bulgaristan’da Oturma izni Alarak Vizesiz Gidilecek Ülkeler Hangileridir?

Bulgaristan’da oturum iznine sahip olan kişiler Schengen birliğine üye ülkelere Liçna kart ile giriş yapabilmektedir.

Kişiler uzun dönem D tipi Bulgaristan vizesi ile ise Romanya, Hırvatistan, Kuzey Kıbrıs ülkelerine 180 gün içerisinde maksimum 90 gün ikamet edecek şekilde vizesiz gitme hakkına sahiptirler.

Bulgaristan Oturma İzni Alındıktan Sonra Re-Entry Visa Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bulgaristan oturma izni alındıktan sonra ülkeden çıkış yapıldığı taktirde Re-Entry visa başvurusu gerçekleştirilmesine gerek yoktur. Bulgaristan oturum kartı kişilerin ülkeye yapacakları yeni girişlerde vizeleri yerine geçmektedir.

Bulgaristan Göçmenlik Başvuru Şartları Nelerdir?

Bulgaristan göçmenlik başvuru şartları aşağıdaki gibidir.

  • Öğrenciler için:
    • Buzlgaristan’da bulunan bir eğitim kurumundan kabul mektubu almış olmak
  • Çalışanlar için:
    • Bulgaristan’daki bir işveren tarafından işe kabul edilmiş olmak
  • Yatırımcılar için:
    • Bulgaristan Cumhuriyeti’nin belirlediği miktarlarda yatırım yapmış olmak
  • Emekliler için:
    • T.C’den emekli olmuş olmak
  • Bulgaristan’a sığınmış olmak/insani korunma talep etmiş olmak
  • Bir Bulgar vatandaşı ile evli olmak
  • Bulgar vatandaşı bir kişinin ebeveyni olmak
  • Bulgaristan’da uzun süreli tıbbi tedavi görecek olmak
  • Bulgaristan’da iş kurmak
Tuğçe Çaldıran Yazan: Tuğçe Çaldıran

Tuğçe Çaldıran graduated from University of Abant İzzet Baysal in 2018 with bachelor’s degre in Translation and Interpreting and is working as Senior Immigration and Visa Consultant at Vizem.net since March 2022.

Paylaş: