unlu-bulgaristan-ickileri-ve-bulgar-icki-kulturu

Bulgaristan'da İçecek Kültürü Nasıldır, En Ünlü Bulgar İçkileri Nelerdir?

Bulgaristan, yüksek oranda alkol tüketilen ülkelerden biridir. Bulgaristan, kişi başına alkol tüketiminde dünyada 27. sırada yer almaktadır. Bulgaristan’da içecek kültürü alkollü ve alkolsüz içeceklerin tüketimi etrafında şekillenmiştir.

Hem erkekler hem de kadınlar, çoğu günlük olmak üzere önemli miktarlarda bira, şarap ve sert alkollü içecekler tüketir. Bulgaristan’da tüketilen alkol miktarı fazla olmasına rağmen, Bulgarlar nadiren sarhoş olmaktadır.

Bulgaristan’da, içki tadımı yapan çok sayıda bar ve restoran bulunmaktadır. Başta geleneksel içkileri olan Raiki olmak üzere dünyaca ünlü birçok Bulgar içkisi bulunmaktadır.

Bulgaristan’da Mehana (Taverna) Kültürü Nasıl Gelişmiştir?

Taverna, insanların alkollü içkiler içmek ve yemek yemek için toplandıkları alanlara denmektedir. Bulgaristan kültüründe tavernalar önemli bir yere sahiptir. Bulgar edebiyatının dehası Hristo Botev’in “meyhanede” isimli bir şiiri vardır ve eserlerinde havalı meyhanelerdeki adamlardan bahsetmektedir.

Patrik İvan Vazov da “Inhospitable Village” hikâyesinde benzer bir şekilde meyhanelere değinmiştir. Yazarların tavernalarını eserlerine dâhil etmesi Bulgaristan’da meyhaneleri sadece alkol içilen mekanlar değil edebiyata da konu olan önemli bir kültür haline getirmiştir.

Zamanla taverna kültürü daha da gelişmiş ve derinleşmiştir. Eski Plovdiv, Veliko Tarnovo, Koprivshtitsa, Gabrovo, Panagyurishte ve daha birçok yerde de tavernalar açılmıştır.

Bulgaristan’da kamu sektörüne komünizm döneminde fon ve kapsam sağlansa da, turizm ve yemek hizmetleri bir süre geri planda kalmıştır, bu nedenle genel olarak taverna ve restoranların gerçek patlaması 1990’dan sonra yaşanmıştır. Bulgaristan kültürü içerisinde tavernaların yeri 90’lı yıllardan sonra daha da artmıştır.

Bulgaristan’da Sabah Saatlerinde Ne İçilir?

Bulgaristan yemek kültüründe kahvaltı önemli bir yere sahiptir. Bulgaristan’da sabah saatlerinde yaygın olarak tüketilen içecekler arasında boza, kahve, ayran bulunmaktadır. Bulgar yoğurdu dünya çapında ünlüdür ve ülke içinde hem yoğun hem de sıvı haliyle tüketilmektedir.

Bulgaristan’da Türk kahvesi ise Osmanlı Dönemi’nden beri yaygın olarak tüketilmektedir. Doğu kökenli bir başka içecek olan boza ise genellikle bir parça banitsa böreği ile birlikte Bulgar kahvaltılarında tüketilir. Boza alkollü bir içecek olsa da %0,5 alkol oranına sahip olduğu için çok etkisi bulunmamaktadır. Milli günlerde Bulgar kahvaltısı için bölgeye has Bulgaristan yemekleri de tercih edilebilmektedir.

En Ünlü Bulgaristan İçkileri Nelerdir?

Bulgaristan, hem alkollü hem de alkolsüz içecekleriyle ferahlatıcı bir geleneğe sahiptir. Birçok Bulgar içeceği dünya çapında bilinmekte ve tüketilmektedir.

En ünlü bulgaristan içkileri aşağıda listelenmiştir:

  • Rakia
  • Ayran
  • Maden suyu
  • Şarap
  • Türk kahvesi
  • Boza
  • Mastika
  • Menta
  • Mürver suyu
  • Etar

Rakia Nedir, Nasıl Üretilir?

Rakia, Balkanlar’da ve Avrupa’nın güneydoğusunda popüler olan meyve brendileri (damıtılmış şaraptan üretilen yüksek dereceli alkollü içki) için kullanılan bir terimdir. Rakia, bölgesel geleneklere, yerel hammaddelere, damıtma yöntemlerine ve her bir bölgenin mevzuatına göre farklı şekilde üretilmektedir.

Bulgaristan’da Rakia üretiminin ilk işaretleri, rakia üretimi için kullanılan bir damıtma kabının 11. yüzyıldan kalan parçasına dayanmaktadır. Parçanın yaşı, rakia üretiminin 16. yüzyılda başladığı fikrine aykırıdır, bazı tarihçiler bulunan bu parça sebebiyle rakia’nın aslen Bulgaristan’dan geldiğine inanmaktadır.

Bulgaristan’da rakialar iki gruba ayrılmaktadır. Birincisi üzüm rakiası ikinci ise genellikle erikle ve aynı zamanda kayısı, ayva, armut, şeftali ve hatta yabani kırmızı meyvelerle yapılan meyve rakiasıdır. Rakia üretiminde kullanılan meyveler çoğunlukla çok miktarda sakaroz içermesi nedeniyle kullanılır ve bu meyvelerin brendi haline gelmeden önceki süreci, hasat, yıkama, öğütme, fermantasyon, damıtma ve yaşlandırmadır.

Rakia, Bulgaristan’da yaşam, sağlık ve ölüm için önemli bir içecektir ve birçok Balkan ülkesinde içecekleri farklı ritüellere dahil etmek alışılmış bir durumdur. Ortodoks Hristiyan cenazelerinde, ziyaretçilere bir parça ekmek ve rakia ikram edilir, ruh için içerler ve yere biraz rakia dökerek yüksek sesle “Ruhun huzur içinde dinlenmesi için” derler ve rakının geri kalanını içerler. Rakia aynı zamanda düğün törenlerinde, damadın babası tarafından masalarda dolaşılarak tüm misafirlere ikram edilir. Rakia’nın iyileştirici güçlere sahip olduğuna inanılır.

Bulgar Ayranı Nedir, Nasıl Yapılır?

Ayran, Bulgaristan’da çok popüler bir içecektir. Yoğurttan yapılan Ayran, su ve tuzla karıştırılarak yapılan basit bir içecektir. Ayran genellikle kahvaltıda banitsa eşliğinde tüketilir. Yazın serinletici bir etkiye sahip olan ayran ve hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından restoranlarda sıkça tüketilir.

Mastika Nedir, Nasıl Üretilir?

Bulgaristan’da, mastika, soğutulmuş olarak tüketilen güçlü bir anason içeceğidir. Mastika, “Cloud” adlı geleneksel bir kokteyl yapmak için genellikle nane ve creme de menthe ile birleştirilir. Yunan içeceği Mastika’ya benzer olmasına rağmen, bu içeceğin Bulgar versiyonunda ana madde olarak anasonu kullanır.

Mastika güçlü, keskin bir bitkisel tada sahiptir ve normal koşullar altında tamamen şeffaf iken, geleneksel buz ilavesi onu beyaza çevirir ve sıvının içinde küçük kristallerin oluşmasına neden olur. Mastika, soğutulmuş ayran ile karıştırılarak içilir veya bir şırınga kullanılarak bir karpuzun içine enjekte edilir.

Bulgar Şarabı Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Bulgar şarabı, rakia ve biranın yanı sıra Bulgaristan’ın en popüler içecekleri arasındadır. Bulgaristan 1980’lerde dünyanın en büyük ikinci şarap üreticisi olmuştur. Bugün, Bulgaristan’da şarap üretimi azalmış olsa da, bin yıllık şarapçılık gelenekleri, yüksek kaliteli ve uygun fiyatlı Bulgar şarabı sunmaya devam etmektedir. Bulgaristan’da asma yetiştirme ve şarapçılık, çok eski zamanlardan beri Bulgar kültürünün bir parçası olmuştur.

Bulgar şaraplarının listesi aşağıda verilmiştir.

  • Mavrud
  • Broad-Leaved Melnik
  • Dimyat
  • Pamid
  • Pelin
  • Keratsuda
  • Gamza

Mavrud Şarabı Nedir, Nasıl Üretilir?

Mavrud’un adı Yunanca siyah kelimesinden gelmektedir ve nedeni bu şarabın koyu renkte olmasıdır. Koyu yakut renginde ve yumuşak tada sahip bir şarap yapmak için kullanılan Mavrud (Мавруд) üzümleri, Rodop Dağları’nın kuzeyindeki küçük bir alanda yetiştirilmektedir.

Mavrud üzümleri tipik olarak küçük boyutludur, geç olgunlaşır ve hasadı Ekim ayı sonunda yapılmaktadır. Tüm bu faktörler, yüksek kaliteli, yüksek olgunlaşma potansiyeli ve yerel karakteriyle takdir edilen, yüksek tanenli baharatlı ve meyveli bir çeşitlilikle sonuçlanır.

Melnik Şarabı Nedir, Nasıl Üretilir?

Melnik, Bulgaristan’ın güneybatısında, Yunanistan ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti sınırına yakın yerlerde yetişen, nadir görülen, koyu renkli bir üzüm çeşididir. Adını, Struma Vadisi’ndeki Harsovo’nun kontrolünde yetiştirildiği Melnik kasabasından almıştır. Melnik şarabı adını bu üzüm çeşidinden alır.

Melnik üzümü egzotik parfümlü olma, zengin dokulu ve bol tanenlere sahip olma eğilimindedirler. Melnik, geç olgunlaşan bir çeşittir ve bölgenin uzun sonbahar havasından yararlanır. Melnik asmaları, pürüzlü bir yüzey alanına sahip geniş, büyük yaprakları ve özellikle kalın kabuklu üzümleri ile ayırt edilir. Geniş Yapraklı Melnik üzümlerinden elde edilen şarap olgun bir tada sahiptir.

Dimyat Şarabı Nedir, Nasıl Üretilir?

Dimyat, Bulgaristan’da en çok yetiştirilen yerli beyaz üzümdür ve şarabı genellikle sıcak yaz günlerinde soğuk olarak tüketilir. Büyük, aromatik üzümleriyle tanınan Dimyat, ülkenin doğusunda, özellikle Şumnu, Varna ve Haskovo gibi Karadeniz kıyılarına komşu bölgelerde yüzyıllardır yetiştirilmektedir.

Dimyat şarapları genellikle yıllandırılmaz. Tatlı tadı, güçlü bir aroması ve hafif bir gövdesi vardır ve günlük sofra şarapları olarak değerlendirlir. Dimyat üzümleri ayrıca brendi ve üzüm rakısı yapımında da kullanılmaktadır.

Bulgaristan Bozası Nedir, Nasıl Yapılır?

Bulgaristan bozası, Bulgaristan’da çok popüler olan fermente bir içecektir. Boza, geleneksel tatlı tadı için ilave şeker ile haşlanmış buğday, çavdar ve darı kombinasyonundan yapılan bir içecektir. Bozanın yoğun bir kıvamı ve düşük bir alkol içeriği (yaklaşık% 0,5) vardır.

Gin Menta Nedir, Nasıl Yapılır?

Gin menta Bulgarlar arasında bir diğer popüler likör çeşididir. Nane yağlarından yapılan ferahlatıcı bir içecek olan yeşil menta anlamında gelir.

Menta genellikle diğer Bulgar alkollü içkiler kadar güçlü değildir, alkol içeriği yaklaşık% 25’tir ve tipik olarak daha tatlı ve daha ferah bir tada sahiptir. Menta, soğuk taze süt veya Sprite gibi bir meşrubat ile bir kokteyl içinde servis edilebilir.

Mürver Suyu Nedir, Nasıl Yapılır?

Mürver suyu, ticari satışı yapılmayan bir içecektir. Bulgarlar, özellikle kırsalda bir köy veya yazlıkları varsa ve bölgede siyah mürver çalıları varsa, mürveri evde hazırlamayı tercih etmektedir.

Mürver suyu sağlıklı ve lezzetli bir ev yapımı içecektir. Yarı tatlı, yarı ekşi bir tada ve tipik olarak bulutlu sarımsı bir renge sahiptir.

Etar Nedir, Nasıl Yapılır?

Etar, yapay bir içecektir. Etar açık kahverengidir ve hafif şekerli bir meyve tadı vardır.

Günümüzde etar artık çoğu Bulgarlar tarafından bilinmese de, bu içecek sevenleri için hala küçük şirketler tarafından üretilmekte ve şişelenmektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: