Avusturya Kültürü

Avusturya Kültürü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Avusturya kültürü yüzyıllardır devam eden Katolik kültüründen ve Almanya, Macaristan, Bohemya gibi eski ve yeni komşularından etkilenmiştir. Katolik kültürü etkisi altında bulunmasına rağmen günlük yaşam ve yasaları laiklik esasına göre şekillenen Avusturya’da toplum içinde sosyal uyum ve hoşgörü önemli bir değerdir. Dini özgürlüğün bulunduğu Avusturya nüfusunda Müslüman, Katolik, Hristiyan ve dini inanca mensup olmayan kişiler bir arada bulunmaktadır.

Avusturya, spor ve kültürel etkinlik alanında vatandaşlarına çeşitli aktivite ve imkanlar sağlamaktadır; ülkenin her bölgesinde sosyal/kültürel etkinlik alanları ve spor tesisleri bulunmaktadır.

Avusturya'nın Gelenekleri Nelerdir?

Avusturya gelenekleri aşağıda verilmiştir.

  • Paskalya Yumurtası savaşı: Avusturya’da bir Paskalya geleneği olan Paskalya Yumurtası Savaşı, Paskalya sabahı kahvaltı sonrasında düzenlenmektedir. Avusturyalı ailelerin kendi aralarında oynadıkları bu oyunda, avuç içinde tutulan Paskalya yumurtaları birbirine tokuşturularak rakibin yumurtası çatlatılmaya çalışılmaktadır, yumurtası kırılmayan kişi savaşın kazananı olmaktadır.
  • Sonbahar inek treni: Avusturya’nın Alp bölgesinde yaşayanlar tarafından gelenek haline gelen inek treni; yaz ayında beslenmeleri için dağa çıkarılan ineklerin, genellikle ekim ayının belli bir gününde aynı anda tren halinde indirilmesidir. İnek treni, Avusturya’da bir festival havasında kutlanmaktadır. Dağdan vadideki ahırlara indirilen ineklerin indirildiği gün pek çok dağ kasabasında zanaat ve tarım ürünlerinin satıldığı festivaller düzenlenmektedir.
  • Okul hunisinin ilk günü: Kökleri Alman geleneğine dayanan bir Avusturya geleneğidir. Genellikle ilk defa okula başlayacak çocukların ilk gününü biraz daha eğlenceli hale getirmek amacıyla kutlanan bir gelenektir. Okula ilk kez başlayan çocuklara aileleri tarafından içine şeker, çikolata ve oyuncak doldurulan huniler verilmekte ve bu huniler okul bahçesindeki ağaçlara asılmaktadır.
  • Gelini çalmak: Eski bir Avusturya geleneği olan gelin çalma geleneği, eğlenceli bir gelenektir ve aile evinden çıkıp yeni evine giden gelin ve damadın hayatlarında yeni bir bölümün başlamasına yönelik sembolik bir anlam taşımaktadır.
  • Kurşun dökme: Avusturya’da genellikle yeni yılda kutlanan bir gelenektir. Kurşun dökme geleneği için kalay parçaları ve metal kaşık gibi gerekli ekipmanlar çarşılarda satılmaktadır. Kurşun dökme geleneği, yılbaşında her bir aile ferdi için ayrı olarak uygulanmaktadır. Kalay, bir ocak veya çakmak ile eritilip metal kaşık yardımıyla soğuk suya konulduktan sonra oluşan şekil yeni yılda kişinin başına gelen alametleri simgelemektedir.
  • Korkunç maske alayı: Avusturya’nın Alp bölgelerinde genellikle aralık ayının tamamı ve ocak ayının başlarında gerçekleştirilen bir gelenektir. Krampus veya Perchten gibi kötü canavarları temsil etmek için onlar gibi giyinen yerliler, geçmiş Germen pagan ruhlarının kostümlerini bir geçit töreninde sergilemektedir.
  • Bölgesel Tracht: Özellikle Avusturya’nın kırsal kesimlerinde yaygın olan bir gelenektir. Düğün, gelenek, festival ve kutlamalarda giyilen Tracht kostümü eski dönemlerde kişilerin sosyal statülerini belirten bir kostüm olarak kullanılmıştır. Günümüzde Tracht kostümü, yerli ve kırsal kesimdeki toplumların gururla giydiği bir kostüm haline gelmiştir.
  • Avusturya Karnavalı: Avusturya’da Epifani ve Lent dini bayramları başlangıçları arasında düzenlenen bir karnavaldır.

Avusturya'nın İnanç Kültürü

Avusturya dini kültürü içinde Hristiyanlık baskın dindir. Din özgürlüğünün esas olduğu ve dini hoşgörüye önem verilen Avusturya’da pek çok farklı dine mensup insan yaşamaktadır. Avusturya’da farklı din ve inançların ibadethaneleri bulunmakla birlikte Avusturya’da yaşayan insanlar kendi dini inanışları doğrultusundaki dini bayramları özgürce kutlayabilmektedir.

Avusturya'nın Mutfak Kültürü

Avusturya'nın Mutfak Kültürü Nasıldır?
Avusturya'nın Mutfak Kültürü

Avusturya’nın mutfak kültürü, Orta Avrupa ve Avusturya- Macaristan İmparatorluğu'nun mutfak etkilerini taşımaktadır. Avusturya mutfağı içinde kahvaltı öğünü, genellikle reçel, soğuk etler, peynir ve kahve, çay ya da meyve suyu eşliğinde tüketilmektedir ve akşam yemekleri ana yemek olarak yenmektedir.

Eski dönemlerde Avusturyalılar ve modern dönem Avusturyalıların çalışma farklılıkları sebebiyle önceden ana yemek olarak yenen öğle yemekleri yerini akşam yemeklerine bırakmıştır. Modern Avusturya’da öğle yemeklerinde peynir, jambon ve ekmek tüketilmektedir. Avusturya'da kahvaltı ve öğle yemeğinde genellikle kahve ve çay, akşam yemeğinde ise alkollü içecekler tercih edilmektedir. Avusturya mutfağında diğer Avrupa ülkelerinin mutfaklarından ayrı olarak çorba daha fazla tüketilmektedir.

Avusturya ve Viyana yemekleri aynı görülse de iki mutfak arasında büyük bölgesel farklılıklar bulunmaktadır. Avusturya'nın geleneksel yemekleri arasında Wiener şinitzel, Wiener würstchen gibi Viyana mutfağıyla ortak yemekler ve tafelspitz gibi ülke genelinde tercih edilen yemekler bulunmaktadır.

Avusturya'nın Eğlence Kültürü

Avusturya eğlence kültürü temelinde festival ve karnavallar bulunmaktadır. Avusturya’da, yılın belli dönemlerinde kutlama yapmak ve sosyal aktivite gerçekleştirmek için festivaller düzenlenmektedir.

F1 Avusturya Grand Prix adıyla düzenlenen spor etkinlikleri, Mörbisch Gölü Festivali adıyla düzenlenen müzik festivali ve Trüffel Market adıyla düzenlenen yemek festivalleri Avusturya’da düzenlenen festivallerden birkaç tanesidir ve Avusturya’nın kültürel unsurları arasında yer almaktadır.

Avusturya'nın Spor Kültürü

Avusturya spor kültürü genellikle kış sporları alanında gelişme göstermiştir. Avusturya, jeopolitik konumu nedeniyle kayak, buz hokeyi ve snowboard gibi kış sporlarında çok önemli başarılar elde etmiş bir ülkedir. Alp Disiplini Dünya Kupası’nda lider ülke olan Avusturya, milli buz hokeyi takımı ile dünya sıralamasında 13.sırada yer almaktadır.

Annemarie Moser Pröll, Hermann Maier, Toni Sailer ve Marcel Hirscher gibi kış sporlarında dereceye girmiş sporcular yetiştiren Avusturya; futbol, satranç ve binicilik alanlarında da başarıları olan bir ülkedir. Satranç alanında ilk resmi dünya şampiyonu olan kişi Avusturya vatandaşı olan Wilhelm Steinitz’dir.

Avusturya Müzik Kültürü

Avusturya müzik kültürü içinde Viyana uzun zamandan beri önemli bir müzikal yenilik merkezi halindedir. 16. yüzyılda Avusturya müziği, ud ve diğer enstrümanlarla tanışarak enstrümantal bir müzik dönemi yaşamıştır.

17.yüzyılın başlarında yaşanan Barok döneminde Çek ve Macar halkları Avusturya müziğini etkilemiştir. 18 ve 19. yüzyılda Viyana’daki Wolfgang Amadeus Mozart ve Ludwig Van Beethoven gibi ünlü besteciler sayesinde Viyana, klasik müziğin Avrupa’daki başkentlerinden birisi haline gelmiştir. Avusturya müzik kültürü içinde Mozart ve Johann Strauss önemli yere sahiptir.

Avusturya Dans Kültürü

Avusturya Dans Kültürü Nasıldır?
Avusturya Dans Kültürü

Avusturya dans kültürü genelde figür dansları olarak bilinen Schuhplatter, Landler, polka ve vals ile ilişkilendirilmiştir. Avusturya’da Zweifacher, Kontratanze ve Sprachinseltanze gibi birçok halk dansı bulunmaktadır. Avusturya’da geleneksel dans kültürüne eşlik eden müzik aletleri akordeon, keman, klarnet, arp ve flüttür.

Avusturya Gece Hayatı

Avusturya gece hayatı; kalelerin, sarayların ve köklü bir Katolik tarihinin bulunduğu bir ülkeye göre oldukça renkli bir özelliğe sahiptir. Viyana, Salzburg, Innsbruck, Linz, Sankt Pölten, Graz, Eisenstadt ve Mayrhofen Avusturya’nın gece hayatının renkli geçtiği şehirleridir. Avusturya’da; Viyana’daki Babenberger Passage, Salzburg’daki Celtic Spirit ve Graz’daki Pharmacy Bar gece hayatı tutkunları tarafından tercih edilen gece kulüpleri arasında yer almaktadır.

Avusturya'da Noel Kutlamaları

Avusturya'da Noel Kutlamaları Nasıldır?
Avusturya'da Noel Kutlamaları

Avusturya’da Noel kutlaması; Noel öncesi dönem, Noel dönemi ve Noel sonrası dönem olmak üzere üç farklı dönemde kutlanmaktadır. Noel öncesi dönem kutlamaları sırasıyla; Noel takviminin oluşturulması, aralık ayında Noel şiir ve şarkılarının okunması ve son olarak Noel yemeğinde Advent çelengi üzerindeki mumlar üflenirken Alman Noel şiiri olan Advent şiirinin okunmasıdır.

Avusturya’da Noel dönemi içinde bulunan kutlamalar genellikle Barbara Bayramı, Aziz Nikolas Günü ve Noel arifesi gibi özel günleri kapsamaktadır. Noel dönemi içinde en neşeyle kutlanan gün Noel arifesi olarak kutlanan 24 Aralık günüdür.

Avusturya’da 24 Aralık; Noel ağacının süslenmesi, barış ışığı, Noel yemeği, Noel ağacının görülmesi için zilin çalması, hediyelerin verilmesi ve Noel ayini aşamalarının gerçekleştirilmesi ile kutlanmaktadır. Noel sonrası dönem genellikle Avusturyalı ailelerin yakınları ile Noel kutlaması yaptığı 25- 26 Aralık dönemini kapsamaktadır.

Avusturya'da Düzenlenen Festivaller ve Karnavallar

Avusturya’da düzenlenen festivaller ve karnavallar aşağıda listelenmiştir.

  • Viyana’da Viennale Film Festivali 7 Mart- 9 Nisan tarihleri arasında gerçekleşmektedir.
  • Salzburg’daki Salzburg Festivali 18 Temmuz- 31 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşmektedir.
  • Viyana’daki Grafenegg Kalesin’de yapılan Castle Grafenegg Müzik Festivali 23 Ağustos- 9 Eylül tarihleri arasında gerçekleşmektedir.
  • Viyana’da gerçekleşen Tuna Adası Festivali sonbaharda düzenlenmektedir.
  • Viyana’da düzenlenen Viyana Festival haftası 9 Mayıs- 23 Haziran tarihleri arasında gerçekleşmektedir.
  • Burgenland’da yapılan Liszt Festivali 18 Nisan- 10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşmektedir.
  • Wachau bölgesinde gerçekleşen Yaz Gün Dönümü kutlaması 21 Haziran’da kutlanmaktadır.
  • Viyana’da düzenlenen Genuss Festivali 29- 31 Temmuz arasında gerçekleşmektedir.
  • Tirol bölgesinde gerçekleşen Kar Bombası Festivali 4- 9 Nisan arasında gerçekleşmektedir.

Avusturya Giyim Kültürü Nasıldır?

Avusturya Giyim Kültürü Nasıldır?
Avusturya Giyim Kültürü Nasıldır?

Avusturya giyim kültürünü geleneksel olarak tracht adı verilen ve genellikle kırsal kesimde yaşayan insanların tercih ettiği kıyafet türü temsil etmektedir. Tracht, günümüzde kutlamalarda, festivallerde ve düğünlerde gururla taşınan bir kıyafet türü olmakla beraber eski dönem Avusturyasında kişilerin sosyal konumunu ve statüsünü belirten kıyafet türüdür.

Avusturya’da kadın ve erkeklerin giydiği trachtlar arasında farklar bulunmaktadır. Kadın kıyafetleri, dirndl adı verilen farklı renkte önlük ile birleştirilen dar bir korsajdan; erkek kıyafetleri deri, keten ve yünden yapılıp, lederhosen adlı diz boyu deri pantolon veya kısa pantolonların altına rustik ayakkabıdan oluşmaktadır. Avusturya yerel kıyafeti olan trachlardan Gold Hauben ve Bollenhut adlı kadın kıyafetleri ve Steireranzug adlı erkek kıyafetleri, Avusturya’nın her yerinde resmi bir Tracht olarak bilinmekte ve yalnızca resmi akşam yemekleri, balolar, bayramlar veya siyasi toplantılarda giyilmektedir.

Dünyanın en ünlü moda tasarımcılarından birisi olan Helmut Lang, Avusturya’nın başkenti Viyana’da doğmuştur. Avusturyalı Helmut Lang, modern dönem Avusturya modasına ve daha çok kadınlara yönelik yenilikler getirmiştir. Avusturya modasına yön veren Helmut Lang, kadın modası için şık, zarif ve sade kıyafetler tercih etmiştir.

Ünlü Avusturya Kıyafet Markaları Nelerdir?

Avusturya Sanatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Avusturya; pek çok müzeye, resim sergisine, kütüphaneye, sinema salonuna ve sahnelere ev sahipliği yapmaktadır.

Avusturya, özellikle 18. ve 19.yüzyıllarda müzik dünyasına yaptığı katkılarla tanınmaktadır. Mozart ve Beethoven gibi ünlü bestecilerin yaşadığı Avusturya topraklarında tiyatroda da önemli bir kültürel etkinliktir. Johann Nestroy, Franz Grillparzer ve Ferdinand Raimund adlı önemli sanatçılar, Avusturya’ya has bir drama geliştirmiştir.

Müzik ve tiyatronun yanı sıra Avusturya, edebiyat alanında tarihte önemli bir yere sahiptir. Orta Çağ’ın büyük Alman anonim destanı Nibelungenlied Avusturya’da yazılmıştır. Köklü bir sanat tarihine sahip olan Avusturya, sanat eserlerini muhafaza ederek günümüzde kültürel açıdan zengin bir ülke haline gelmiştir.

En Ünlü Avusturyalı Sanatçılar Kimlerdir?

En ünlü Avusturyalı sanatçılar aşağıda listelenmiştir.

  • Josefine Swoboda (1861- 1924)
  • Emilie Flöge (1874- 1952)
  • Friedrich Achleitner (1930- 2019)
  • Olga Wisinger Florian (1844- 1926)
  • Josef Grassi (1757- 1838)
  • Paenda (1938)
  • Bobbie Singer (1981)
  • Anita Spanner (1960)
  • Christina Simon (1954)
  • Zoe Straub (1996)
  • Lore Krainer (1939- 2020)
  • Lotte Lenya (1898- 1981)
  • Stefan Zweig (1881- 1942)
  • Thomas Bernhard (1931- 1989)

Avusturya Sinema Kültürü Nasıldır?

Avusturya sinema kültürü, özellikle sessiz sinema döneminde aktif bir rol oynamıştır. Avusturyalı yönetmenlerin büyük bir kısmı Berlin’de görev yapmıştır. Metropolis adlı filmin yönetmeni Fritz Lang, Berlin’de çalışan yönetmenler arasındaki en ünlü yönetmendir.

Avusturya’nın çeşitli şehirlerinde düzenlenen film festivalleri içinde Avusturya filmleri sergilenmektedir. Viyana Uluslararası Film Festivali, Diagonale Film Festivali ve Avrupa Film Festivali her sene Avrupa’da düzenlenen film festivalleri arasında yer almaktadır.

Avusturya Kültürünü Yansıtan Sinema Filmleri Nelerdir?

Avusturya kültürünü yansıtan sinema filmleri aşağıda listelenmiştir.

  • Wild Mouse (2017)
  • Stefan Zweig: Farewell to Europe (2016)
  • Kater (2016)
  • Die Falscher/ The Counterfeiters (2007)
  • Revanche (2008)
  • Amour (2012)
  • Happy End (2017)

Avusturyalıların Mizah Anlayışı Nasıldır?

Avusturyalıların mizah anlayışı genellikle ince, dolaylı yoldan yapılan, sinizm ve kara mizah içeren ironi türü mizahtır. Avusturya’nın mizah anlayışını tanımlayan “Scmaeh” kelimesi, özellikle Viyana’nın mizah anlayışı için kullanılan bir kelimedir. Avusturya mizahının başka dillere tercüme edilmesi ile bazı esprilerin can alıcı, güldürücü yerleri kaybolmakta ve insanlar esprilere beklenen tepkileri vermemektedir ve bu da Avusturyalıların mizah anlayışının kuru olduğu izlenimini vermektedir.

Avusturya Politik Kültürünün Özellikleri Nelerdir?

Avusturya politik kültürünün özellikleri hakkında bilinmesi gereken öncelikli nokta ülkenin yönetim şeklinin Avusturya Anayasası’na göre demokratik federal cumhuriyet ile yönetiliyor olmasıdır. Avusturya; Burgenland, Aşağı Avusturya, Yukarı Avusturya, Viyana, Karintinya, Salzburg, Steiermark, Vorarlberg ve Tirol olmak üzere dokuz eyaletten oluşmaktadır. Avusturya siyaset tarihi içinde, “Sol Sosyal Demokrat Partisi” ve “Sağ Halk Partisi” olmak üzere iki ana merkez partisinin oluşturduğu büyük koalisyonlardan Sol Parti modeli hakim olmuştur.

Cumhuriyet yönetiminin hakim olduğu Avusturya toplumunda düşünce özgürlüğü, yönetimin başına gelecek kişiyi halkın kendisinin seçmesi ilkelerine dayalı olarak çok partili siyasi hayat hakimdir. 21. yüzyılda Avusturya politikası, temsili demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerine uygun olarak yürütülmektedir.

Avusturya'daki Milli Bayramlar Nelerdir?

Avusturya’daki milli bayramlar aşağıda listelenmiştir.

  • Yılbaşı
  • Epifani
  • Paskalya Pazartesisi
  • İşçi Bayramı
  • İsa'nın Göğe Yükseliş Günü
  • Kutsal Ruh'un Pazartesisi
  • Corpus Christi
  • Meryem'in Göğe Yükseliş Günü
  • Noel
  • Ulusal Gün
  • Azizler Günü
  • Meryem Ana’nın Günahsızlığı Bayramı
  • Aziz Stephen Bayramı

En Bilinen Avusturya Atasözleri Nelerdir?

En bilinen Avusturya atasözleri aşağıda listelenmiştir.

  • Dünyadaki güzellikleri görme yeteneğini koruyan biri asla yaşlanmaz.
  • Tanrı buğday verir, ekmek pişirmez.
  • Tarih sürekli öğretir ama öğrenci bulamaz.
  • Önce turtayı pişirin sonra oturun düşünün.
  • Güneş saati gibi sadece güzel günleri say.
  • Başarının birden fazla babası vardır.
  • Dünyada sadece bir tane güzel çocuk vardır ve her anne ona sahiptir.
  • Tembel bir adam, şeytanın ulağıdır.
  • Pire öksürdüğünde dünya sallanmaz.
  • Bilmediğim şey beni sıcak tutmaz.

Avusturya ve Türkiye Kültürü Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Avusturya ve Türkiye kültürü arasındaki farklılıklar sanatsal, mutfak lezzetleri, eğlence anlayışı, din ve inanç alanlarında görülmektedir. Avusturya ve Türkiye çok çeşitli din yapısına sahip olmalarının yanı sıra Avusturya’da hakim din Hristiyanlık; Türkiye’de ise hakim din İslam’dır.

Sanat ve eğlence bakımından Avusturya’da düzenlenen karnaval ve festivaller Türkiye’de çok yaygın bir şekilde görülmese bile bölgelere göre değişen hasat zamanları, etkinlikler ile kutlanmaktadır. Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde zeytin hasatları sırasında konserler verilmesi ya da Bozcaada’da üzüm hasadı döneminde bir araya gelinerek şarap içilmesi ve çeşitli etkinliklerin yapılması bu kutlamalara örnek verilebilmektedir.

Avusturya ve Türkiye’nin mutfak kültürü arasındaki en temel farklılıklardan biri Türklerin Müslüman olması nedeniyle domuz eti yememesi, Avusturyalıların ise domuz etini oldukça sık tüketmesidir.

Avusturya'daki Kültür ve Sanat Kuruluşları Nelerdir?

Avusturya’daki kültür ve sanat kuruluşları aşağıda listelenmiştir.

  • Avusturya Kültür Ofisi
  • Avusturya Araştırmaları Derneği
  • Avusturya- Ermeni Kültür Derneği
  • Avusturya Topluluk Yayıncıları Derneği
  • Avusturya Kadın Sanatçılar Derneği

Avusturya’da faaliyet gösteren kültürel tanıtımlar için finanse edilen kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen sanat etkinliklerinde görev almak veya sanatını icra etmek isteyen kişilerin Avusturya kültürel vize alması gerekmektedir.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: