Avusturya Oturum İzni

Avusturya Oturma İzni Şartları ve Başvuru İşlemleri

Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Topluluğu ülkeleri dışındaki yabancı ülke vatandaşlarının, Avusturya’da 6 aydan fazla ikamet etmek için oturum izni alması gerekmektedir. Avusturya Cumhuriyeti oturum izinleri, geçici ve kalıcı olarak iki kategoride düzenlenebilmektedir.

Avusturya Geçici Oturma İzni Türleri

Avusturya geçici oturma izni türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Çalışma amaçlı oturma izni
  • Kurum içi transfer amaçlı oturum izni
  • Eğitim amaçlı oturma izni
  • Aile birleşimi amaçlı oturma izni
  • Araştırma amaçlı oturum izni
  • Sosyal hizmet amaçlı oturum izni
  • Serbest meslek amaçlı oturum izni
  • Gönüllülük amaçlı oturum izni

Çalışma Amaçlı Avusturya Oturma İzni

Çalışma amaçlı Avusturya oturma izni, Avusturya vatandaşı olmayan kişilerin Avusturya’da iş teklifi alması halinde geçici veya kalıcı olarak alınabilmektedir.

Çalışma amaçlı Avusturya oturma iznine başvuru yapmak isteyen kişiler, Avusturya’da iş bulmaları halinde özel durumlarına göre; oturma izni ve çalışma izninin birlikte yer aldığı iki yıla kadar Avusturya’da çalışmaya izin verilen kırmızı-beyaz-kırmızı kart, farklı işverenlerle çalışma hakkının yer aldığı ve genel anlamda kırmızı-beyaz-kırmızı kart ile benzer özellikler taşıyan kırmızı-beyaz-kırmızı+ kart veya Avusturya’da bir lisans programını tamamlayan vasıflı kişilere verilen AB mavi kart alabilmektedir.

Çalışanlar İçin Avusturya'da Sınırlı Kalma İzni Nedir?

Çalışanlar için Avusturya’da sınırlı kalma izni; çalışanların iş rotasyonu durumu olduğunda, Avusturya’da sınırlı bir süre boyunca görev yapmak için çalışanın başka bir ülke tarafından Avusturya’ya gönderilme durumu olduğunda, kar amacı gütmeyen organizasyonlarda çalışan kişilerin Avusturya’da kalmalarını gerektiren durumlar oluştuğunda ve gazeteci, medya çalışanı, Avusturya’da düzenlenen bir etkinlikte davetli konuşmacı, dini lider gibi kişiler için özel durumlarda verilmektedir.

Çalışanlar için Avusturya’da sınırlı kalma izni genellikle 12 ay geçerli olmakla birlikte özel durumlar dışında uzatılabilmektedir. Avusturya oturma ve çalışma izni aldıysanız, sınırlı kalma iznine başvurmanız gerekmemektedir.

Eğitim Amaçlı Avusturya Oturma İzni

Eğitim amaçlı Avusturya oturma iznini, Avusturya vatandaşı olmayan yabancı öğrencilerin Avusturya’da 3 aydan uzun sürecek olan eğitimleri için almaları gerekmektedir.

Avusturya öğrenci oturum izni almak için Türkiye’de bulunan Avusturya Başkonsolosluğuna veya Avusturya Büyükelçiliğine şahsen başvuru yapmanız gerekmektedir.

Aile Birleşimi Amaçlı Avusturya Oturma İzni

Aile birleşimi amaçlı oturma iznine, Avusturya vatandaşı olmayan kişiler tarafından Avusturya’da yaşayan bir aile bireyi ile birlikte Avusturya’da yaşamak için başvurulmaktadır.

Aile birleşimi amaçlı Avusturya oturma izni almak için Türkiye’de bulunan Avusturya Başkonsolosluğuna veya Avusturya Büyükelçiliğine şahsen başvurulmalıdır.

Avusturya Oturum İzni Şartları Nelerdir?

Avusturya oturma izni şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Yeterli geçim kaynağı: Başvuru sahibinin Avusturya’daki makamlara sosyal yardım için başvurmadan geçim masraflarını karşılayabilecek sabit ve düzenli bir gelire sahip olması gerekmektedir. Kişinin bekar olması halinde Avusturya’da kalacağı her ay için düzenli ve sabit olarak en az 1.030,49 euro, evli olması halinde en az 1.625,71 euro ve her çocuk için ayrıca en az 159 euroya sahip olabileceğini resmi kaynaklar ile kanıtlayabilmesi gerekmektedir.
  • Yeterli konaklama imkanları: Başvuru sahibinin Avusturya standartlarına göre aile büyüklüğü için yeterli olduğu düşünülen bir konaklama yeri için tapu veya kira sözleşmesinin olması gerekmektedir.
  • Sağlık sigortası: Başvuru sahibinin Avusturya’da geçerli bir sağlık sigortasına sahip olması gerekmektedir.

Avusturya Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Avusturya oturma izni başvurusunun kişilerin ikamet adreslerine bağlı olarak yetki alanında bulundukları Avusturya dış temsilciliğine yapılması gerekmektedir.

İstanbul, Bursa, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Balıkesir, Çanakkale, Sakarya, Bilecik, Bolu, Zonguldak illeri İstanbul Avusturya Başkonsolosluğunun yetki alanında bulunmakta iken belirtilen illerin dışındaki tüm iller Ankara Avusturya Büyükelçiliğinin yetki alanındadır.

Avusturya oturma iznine başvurmak için Avusturya Büyükelçiliği merkezi randevu sistemi üzerinden, uygun oturum izni kategorisini seçtikten sonra online randevu almanız gerekmektedir. Randevu gününde gerekli evraklar ile Ankara Avusturya Büyükelçiliği veya İstanbul Avusturya Başkonsolosluğuna şahsen giderek başvuruyu tamamlamanız gerekir.

Konsolosluk merkezi randevu sistemi ekranı aşağıdaki gibidir.

Avusturya Konsolosluğu Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Avusturya Konsolosluğu Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Avusturya Oturum İzni İçin Gerekli Belgeler

Avusturya oturum izni başvurusu için aşağıda sıralanan belgeleri hazırlamanız gerekmektedir.

  • Pasaport
  • Avusturya oturma izni başvuru formu
  • Biyometrik fotoğraf
  • Formül A uluslararası doğum belgesi
  • QR kodlu adli sicil kaydı
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Almanca dil yeterlilik belgesi
  • İkametgah belgesi
  • Pasaport fotokopisi

Avusturya oturma izni için gerekli belgeler; başvurulan Avusturya uzun süreli vize türüne, başvuru sahibinin yaşına ve mesleki durumuna bağlı olarak değişebilmektedir.

Avusturya Oturum İzni Başvuru Ücretleri

Avusturya oturum izni başvuru ücreti 120 eurodur ve bu ücrete ek olarak biyometrik veri kaydı için 20 euro ödenmektedir. 0-6 yaş arasındaki çocuklardan başvuru ücreti olarak 75 euro alınmaktadır.

Avusturya oturum izni başvuru ücretini yalnızca euro cinsinden ve nakit olarak ödemeniz gerekir; başka para birimi veya kredi kartı ile ödeme geçerli değildir.

Avusturya Oturma İzni İşlem Süresi

Avusturya oturma izni işlemleri ortalama 3 ila 6 ay arasında sonuçlanmaktadır. Avusturya oturma izni başvurusunun değerlendirme süreci; resmi tatiller, dış temsilcilikte yaşanan yoğunluk gibi sebeplerle uzayabilmekte veya daha kısa sürebilmektedir.

Avusturya Kalıcı Oturum İzni Nedir?

Avusturya kalıcı oturum izni, Avusturya’da oturum izni ile 5 yıl ikamet eden kişilerin, belirli şartları sağlamaları ve Entegrasyon Sözleşmesi’nin 2. modülünü tamamlamaları ile başvurulabilen bir oturum izni türüdür.

Avusturya Kalıcı Oturma İzni Şartları

Avusturya kalıcı oturma izni şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Avusturya’da geçici oturma izni ile en az 5 yıl ikamet edilmesi gerekmektedir.
  • Bağımsız yollarla Avusturya’da elde edilen iş sayesinde finansal olarak yeterli kaynağa sahip olmak gerekmektedir.
  • Avusturya sağlık sigortasının 5 yıl boyunca kesintisiz devam etmiş olması gerekmektedir.
  • 5 yıl boyunca düzenli ve yeterli konaklamanın sağlanmış olması ve konaklama yerinin hükümete kaydettirilmiş olması gerekmektedir.
  • Kişinin Avusturya sınırları içerisinde daha önce güvenlik veya kamu düzeni için herhangi bir tehdit oluşturmamış olması gerekmektedir.
  • B2 veya daha yüksek bir seviyede Almanca dil yeterliliğinin kanıtlanması gerekmektedir.

Avusturya Daimi Oturum İzni Başvurusu

Avusturya kalıcı oturum izni almak için Avusturya’nın herhangi bir şehrinde bulunan eyalet hükümet yetkilisine pasaport, Formül A uluslararası doğum belgesi, kira sözleşmesi gibi konaklama bilgisini kanıtlayacak belgeler, iş sözleşmesi gibi gerekli olan diğer belgeler ile birlikte şahsen başvuru yapmanız gerekir.

Avusturya kalıcı oturum izni başvurusu ücreti, tercüme ve tasdik masrafları hariç 210 euro olarak belirlenmiştir, ücret nakit olarak veya kredi kartı ile ödenebilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Avusturya oturma izni konusunda merkezimize en sık sorulan sorular yanıtları ile birlikte aşağıda verilmiştir.

Avusturya Oturma İzni Kartımı Nasıl Alabilirim?

Avusturya Oturma İzni Kartı Ne Zaman Alınır?
Avusturya Oturma İzni Kartı Ne Zaman Alınır?

Avusturya oturma izni başvurunuz kabul edildikten sonra, Avusturya’ya giriş yaparak yetkili makamdan oturum kartınızı alabilirsiniz.

Avusturya’ya giriş için, oturum izni onayından sonraki 3 ay içinde dış temsilciliğe başvuru yaparak Avusturya onaylanmış vize almanız gerekmektedir.

Avusturya'da Ev Alarak Oturum İzni Alabilir Miyim?

Hayır, Avusturya’da ev alarak oturum izni almanız mümkün değildir.

Avusturya vatandaşı olmayan bireyler Avusturya oturum izni aldıktan sonra Avusturya’da herhangi bir gayrimenkulü, ticari amaç bulunmaksızın, kendi gayrimenkulü olması şartıyla satın alabilmektedir.

Avusturya'da Oturma İznimi Yenileyebilir Miyim?

Evet, Avusturya oturma izninizi geçerlilik süresi dolmadan 3 ay önce, ikamet ettiğiniz Avusturya şehrindeki yetkili makama başvuru yaparak yenileyebilirsiniz.

Avusturya Kalıcı Oturma İzni İptal Edilebilir Mi?

Avusturya kalıcı oturma izni, çok yaygın olmasa da iptal edilebilmektedir. 12 aydan uzun bir süre boyunca Avrupa Birliği’nin dışında kalmak, 6 yıl Avusturya’da yaşamamak, kamu güvenliği için risk oluşturmak gibi sebeplerle kalıcı oturma izni iptal edilebilmektedir.

Avusturya Kalıcı Oturum İzni İle Vatandaşlık Alabilir Miyim?

Evet, gerekli şartları sağlamanız halinde Avusturya kalıcı oturum izni ile vatandaşlık almanız mümkündür.

Avusturya’da gerekli ikamet süresinin tamamlanması, Almanca dil yeterliliğinin kanıtlanması, ülke tarihi hakkında temel bilgilere sahip olması gibi şartların Avusturya vatandaşlık başvurusu için karşılanması gerekmektedir.

Oturma İzni İle Avusturya'ya Yerleşmenin Avantajları Nelerdir?

Oturma izni ile Avusturya’ya yerleşmenin avantajları aşağıda listelenmiştir.

  • Avusturya’da bir iş sahibi olma özgürlüğü
  • Avrupa’da hareket özgürlüğü
  • Aile üyelerini Avusturya’ya getirebilme hakkı
  • Ücretsiz eğitim seçeneklerinden faydalanma hakkı
  • Sosyal güvenlik ve sağlık sigortasından faydalanma imkanı

Avusturya’da yaşamak ve çalışmak isteyen kişilerin Avusturya’da ailesi ile birlikte yaşayıp çalışabilmelerini sağlayan oturma izni ile Avusturya’ya yerleşmek birçok açıdan avantajlıdır.

Damla Kızılkoca Yazan: Damla Kızılkoca

Damla Kızılkoca 2022 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler yüksek lisans eğitimini tamamladı ve 2022 yılının şubat ayından beri vizem.net için vize danışmanlığı yapmaktadır.

Paylaş: