Avusturya Dili

Avusturya Dili Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Avusturya'nın resmi dili, Almancadır. Avusturya resmi dillerinden Almancayı bilmek, ülkenin çalışma, ekonomik ve sosyal yaşamına katılmak için önemli bir ön koşuldur. Avusturya sınırları içerisinde standart Almanca, Avusturya Almancası ve İsviçre Almancası konuşulmaktadır.

Avusturya’da bazı bölgelerde özerk nüfus gruplarının resmi dilleri olan Türkçe, Sırpça, Hırvatça, Slovence ve Macarca; Avusturya resmi dili Almancanın yanı sıra kabul görmektedir. Avusturya’da İngilizce çoğu okulda ilk yabancı dil olarak öğretilmektedir.

Avusturya’nın Ana Dili Nedir?

Avusturya'nın ana dili Vorarlberg dışında Bavyeracadır. Avusturya’nın dili olarak kullanılan Almanca, Avusturya Almancası olarak adlandırılmaktadır.

Avusturya Almancası Özellikleri

Avusturya Almancası, Hint Avrupa dil ailesinden gelmektedir ve 18. yüzyılın ortalarından itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Standart Avusturya Almancası, hükümet belgeleri ve idari metinlerde kullanılan özel bir dil biçimidir. Avusturya'da gündelik yaşamda Bavyera ve Alemannik lehçelerine daha yakın veya bunlarla aynı formları içeren geleneksel olarak konuşulan bir dil kullanılmaktadır.

Avusturya Almancası İle Almanya Almancası Arasındaki Farklar

Avusturya Almancası ile Almanya Almancası arasındaki en önemli fark, kelimeler ve resmi terimler konusundaki çeşitliliktir. Avusturya’da 1500’lü yıllardan günümüze kadar modern Almanca konuşulmaya devam etmektedir. Almanya Almancasında cinsiyete göre erkek ve dişil kişi zamirleri ayrımı söz konusudur; Avusturya Almancasında ise böyle bir ayrımdan söz etmek mümkün değildir.

Avusturya'da Hangi Diller Konuşulur?

Avusturya’da konuşulan diller, toplam nüfus içerisindeki yüzdeleri ile birlikte aşağıda listelenmiştir.

  • Almanca, %98
  • İngilizce, %73
  • Fransızca, %11
  • İtalyanca, %9
  • Türkçe, %2.3
  • Sırpça, %2.2
  • Hırvatça, %2.5
  • Slovence, %0.3

Avusturya'daki Azınlık Dilleri

Avusturya’daki azınlık dilleri Türkçe, Hırvatça, Macarca, Sırpça ve Slovencedir.

Avusturya nüfusunun % 2.3'ü, Avusturya’daki en yaygın azınlık dili olan Türkçe dilinde konuşmaktadır. Avusturya’da Türkçenin en çok konuşulduğu eyaletler Vorarlberg, Salzburg ve başkent Viyana'dır.

Avusturya'nın en doğusundaki Burgenland'da yaşayan Avusturya vatandaşlarının% 2,5'i Burgenland Hırvatçası konuşmaktadır.

Burgenland'da yaşayan yaklaşık 1000 Avusturya vatandaşı, Macarca konuşurken Sırpça, Avusturya nüfusunun % 2,2'si tarafından konuşulmaktadır. Avusturyalıların % 0,3'ü Karintiya'nın resmi dili olan Slovence dilini konuşmaktadır.

Avusturya'da Eğitim Dili Nedir?

Avusturya’nın eğitim dili Almancadır. Avusturya üniversitelerinden kabul almak için bazı kurumlar, Avrupa Ortak Referans Çerçevesi bazında B2 seviyesinde Almanca dil yeterliliği talep ederken diğerleri C1 seviyesini kabul etmektedir.

Legatum Refah Endeksi’ne göre Avusturya eğitim sistemi, 167 ülke arasında 22. sırada yer almaktadır. Avusturya hükümeti, Bologna süreci doğrultusunda lisans, yüksek lisans ve doktora olmak üzere üç aşamalı bir Avusturya eğitim sistemi düzenlemiştir.

Avusturya'da Dil Eğitimi Nasıldır?

Avusturya’da dil eğitimi çoğunlukla Almanca verilmektedir. Resmi dili Almanca olan Avusturya’da İngilizce, İspanyolca, Arapça, İtalyanca, Japonca ve Fransızca ve azınlık dilleri olan Türkçe, Macarca, Sırpça, Hırvatça, Slovence için eğitim alınabilmektedir.

Avusturya Dil Okulları

Avusturya dil okulları arasında en popüler olanlar aşağıda listelenmiştir.

  • Actilingua Academy: Viyana’nın merkezinde yer alan ActiLingua Academy, yılın tüm zamanları tüm seviyelere uygun Almanca kursları sunan Avusturya dil okuludur.
  • Alpha Sprachinstitut: Avusturya’nın en popüler dil okullarından birisi olan ViyanaAvusturya dil okuluViyana şehir merkezinde yer almaktadır.
  • Univie: Viyana Üniversitesi’ne ait Almanca kursudur.
  • Deutschothek Viyana: Almanca ve İş Kursları alanında uzmanlaşmış modern ve yenilikçi bir Almanca dil okuludur.
  • Cultura Wien: 1987 yılında kurulan okul Eğitim, Bilim ve Kültür Bakanlığı tarafından tanınmakta ve öğrenim garantisini teminat etmektedir.

Başkent Viyana’da yoğunlaşan Avusturya dil okulu seçenekleri, Almanca öğrenmek isteyenlerin tercih edebileceği alternatifler arasında yer almaktadır. Yaz okulları ve sınavlara hazırlık dahil birçok kurs bünyesinde Avusturya’da Almanca eğitimi almak mümkündür.

Avusturya’da dil okulu eğitimi alabilmek için; Avusturya dil okulu vizesi alınmalıdır. D tipi vize kategorisinde verilen Avusturya dil okulu vizesi, 90 günden fazla süren eğitimler için alınmaktadır.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: