ünlü bulgar şarkıcılar eserleri ve ödülleri

Bulgaristan Ünlü Bestecileri ve Şarkıcıları Kimlerdir?

Bulgaristan müziği, klasik müzik, halk müziği, popüler müzik ve diğer müzik türleri dahil olmak üzere Bulgaristan Cumhuriyeti’nde yaygın olarak dinlenen tüm müzik türlerini ifade eder. Bulgaristan’da en ünlü müzik türlerinden biri çalgadır. Çalga veya pop-folk, temelde halktan ilham alan bir dans müziği türüdür.

Bulgaristan’daki ünlü şarkıcıların ve bestecilerin listesi aşağıda verilmiştir.

En ünlü Bulgar Besteciler,

  • Emanuil Manolov,
  • Pancho Vladigerov
  • Georgi Atanasov

En ünlü Bulgar Şarkıcılar,

  • Ghena Dimitrova
  • Mariana Paunova
  • Boris Hristov
  • Raina Kabaivanska
  • Nicolai Ghiaurov

Bulgaristanlı şarkıcılar dünya çapında çeşitli ödüllere layık görülmüşlerdir.

Ghena Dimitrova Kimdir, Hangi Ödülleri Almıştır?

Ghena Dimitrova, 6 Mayıs 1941 yılında doğmuş Bulgar bir sopranodur. Ghena Dimitrova, Turandot gibi opera rollerinde kullanılmış olan güçlü sesi ile bilinmektedir.

Ghena Dimitrova, İtalya’daki ilk çıkışını Turandot olarak 1975’te Treviso’da yapmış ve aynı rolü Franco Zeffirelli’nin yapımında tenor Plácido Domingo karşısında La Scala’da oynamıştır. Ayrıca 1974-75’te Buenos Aires’te Teatro Colón’da Tosca, Turandot, Andrea Chenier, Il trovatore ve Don Carlo’yu seslendirmiştir.

Dimitrova, 1987’de New York’taki Metropolitan Operası’nda aynı rolü oynayarak ilk kez sahneye çıkmıştır. Dimitrova, repertuarında bazı mezzo-soprano rollerini de seslendirmiştir. Ghena Dimitrova, 1970 yılında Sofya Uluslararası Şarkı Yarışması’nı kazanmıştır.

Boris Christoff Kimdir, Hangi Ödülleri Almıştır?

Boris Christoff 18 Mayıs 1914 yılında Bulgaristan’da doğmuştur ve 20. yüzyılın en büyük baslarından biri olarak kabul edilmektedir.

Christoff’un kendine özgü mükemmel bir ses tonu bulunmaktadır. Christoff, sahnedeki varlığı ve mizacından dolayı, Fyodor Stravinsky, Lev Sibiriakov, Vladimir Kastorsky, Feodor Chaliapin, Alexander Kipnis ve Mark Reizen tarafından örnek gösterilen büyük Slavon bas geleneğinin değerli bir varisi olmuştur.

Boris Christoff çoğunlukla Verdi ve Rus repertuarında şarkılar söylemiş ve aynı zamanda vokal odası müziğinin kaliteli bir sanatçısı olmuştur. Christoff, çok sayıda canlı kayıt (radyo veya sahne performansları) ve sekiz operanın (Don Carlo, Boris Godunov ve Faust) stüdyo kayıtlarını yapmıştır. Şarkıcı olarak çok beğenilen Christoff, Mussorgsky, Çaykovski, Rimsky-Korsakov, Glinka, Borodin, Cui, ve Balakirev’in 200’den fazla Rus şarkısını ve çoğunlukla geleneksel şarkıları piyano eşliğinde kaydetmiştir. Başarılı eseriyle tanınan Boris Christoff, 1969 yılında Léonie Sonning Müzik Ödülü’nü kazanmıştır.

Raina Kabaivanska Kimdir, Hangi Ödülleri Almıştır?

Raina Kabaivanska 15 Aralık 1934 yılında Bulgaristan’da doğmuştur. Raina Kabaivanska kendi neslinin en popüler lirico-spinto sopranolarından biridir. Güzel sesi ve müzisyenliği ile çok yönlü birisi olan Raina Kabaivanska, aynı zamanda yetenekli bir şarkıcıdır.

Kabaivanska, Bellini (1965), Viotti d’Oro (1970), Puccini (1978), Illica (1979), Monteverdi (1980), Accademia Ödülü ‘Medici’ - Lorenzo il Magnifico, Floransa (1990), Grand Prix ‘Müziğe Adanmış Bir Hayat’, Venedik (2000) uluslararası opera ödüllerini almıştır.

Nicolai Ghiaurov Kimdir, Hangi Ödülleri Almıştır?

Nicolai Ghiaurov 13 Eylül 1929 doğmuş Bulgar bir opera sanatçısıdır ve savaş sonrası dönemin en ünlü baslarından biridir. Güçlü ve görkemli sesiyle dikkatleri üzerine çekmiş, özellikle Mussorgsky ve Verdi rolleriyle ilişkilendirilmiştir.

Müzik çalışmalarına 1949 yılında Prof. Cristo Brambarov ile birlikte çalıştığı Bulgaristan Devlet Konservatuarı’nda başlamıştır fakat asıl olarak Ghiaurov’un kariyeri, 1955’te Paris’teki Uluslararası Vokal Yarışması’nda Grand Prix’i ve Prag’daki Beşinci Dünya Gençlik Festivali’nde birincilik ödülü ve altın madalyayı kazanmasıyla başlamıştır.

Ghiaurov, 1955’te Rossini’nin Sofya’daki The Barber of Seville filminde Don Basilio olarak ilk opera çıkışını yapmıştır. 1958’de Teatro Comunale Bologna’da ilk İtalyan opera çıkışını yapmış, 1959’da La Scala’daki Boris Godunov operasında Varlaam’ın yorumuyla uluslararası kariyerine başlamıştır.

Lili Ivanova Kimdir, Hangi Ödülleri Almıştır?

Lili Ivanova, 24 Nisan 1939 tarihinde doğan Bulgar şarkıcıdır. Ülkenin müzik kültürüne yapmış olduğu katkılardan dolayı “Bulgar popüler müziğinin Prima’sı” olarak anılmaktadır. Lili Ivanova, 1961’den beri sürekli olarak performans ve konser etkinliklerinde yer almış, şarkılar ve albümler kaydetmiş, televizyon programlarına katılmış ve videolar yapmıştır.

Ivanova kariyerine en çok dinlenen İtalyan, Fransız ve Rus şarkılarını söyleyerek başlamıştır. Şarkıcının müzik tarzı kendine özgüdür ve bu müzik tarzı güçlü, anlamlı sözlere, unutulmaz melodilere sahiptir.

1960’lardan ve 1970’lerden müziği, karmaşık ve zengin orkestrasyonlarla, sessiz ve gürültülü anlar arasındaki geçişleriyle genellikle bir bando, yaylı orkestra ve elektrogitar, piyano ve arka vokaller eşliğinde söylemiştir. Bu tarzın modası geçmesiyle birlikte şarkıcı, elektronik müzik aletleriyle bestelenmiş müzikleri icra etmeye başlamıştır.

2000 yılından bu yana Ivanova’ya canlı performanslarında başta piyanist, kemancı, gitarist ve saksafoncu olmak üzere birçok müzisyen eşlik etmektedir. Lili Ivanova, kariyeri boyunca yeni sesler denemeye ilgi göstermiş ve repertuarını rock, soul, ritim ve blues, balkan etno ve caz besteleriyle genişletmiştir.

Birden çok müzik tarzıyla dikkat çeken Lili Ivanova bugüne kadar birçok ödül kazanmıştır. Lili Ivanova’nın kazandığı ödüller arasında Golden Key, Golden Plate, Grand Prix, Golden Orpheus, Stara Planina bulunmaktadır.

Emil Dimitrov Kimdir, Hangi Ödülleri Almıştır?

Emil Dimitrov 23 Aralık 1940 tarihinde Pleven’de doğmuş Bulgar şarkıcı, müzisyen ve bestecidir. En ünlü şarkıları arasında “Ако си дал” (Verdiyseniz), “Моя страна, моя България” (Ülkem, Bulgaristanım), “Нашият сигнал” (Sinyalimiz), “Само един живот “(Sadece bir ömür boyu),” Джуева “(Julia),” Арлекино “(Arlequine) ve” Писмо до мама “(Anneme Mektup) bulunmaktadır.

Vasil Naydenov Kimdir, En Çok Dinlenen Şarkıları Nelerdir?

Naydenov, 3 Eylül 1950’de Bulgaristan’ın Sofya kentinde doğmuştur. Vasil Naydenov, Bulgar Müzik Akademisi Popüler Müzik Fakültesi’nde müzik eğitimi almış ve burada piyano, trompet ve diğer enstrümanları çalma becerlerini geliştirmiştir. Naydenov, 1973 ile 1979 yılları arasında ünlü Bulgar progresif rock grubu “Diana Express” in solisti olmuştur fakat daha çok 1979 yılında ilk hiti olan “А дали е така” ile başlayan solo kariyeri ile tanınmaktadır.

Popüler müzikteki katı hükümet düzenlemelerine rağmen, kariyeri 1980’ler boyunca hızla ivme kazanmış ve “По първи петли”, “Любовта продължава”, “Мелодия на годината”, “Телефонна любов” ,”Междучасие”, “Чудо” ve “Сбогом казах” şarkılarını çıkarmıştır.

Valya Balkanska Kimdir, Hangi Ödülleri Almıştır?

Valya Mladenova Balkanska, 8 Ocak 1942 doğumlu geniş Balkan türküleri repertuarıyla tanınan bir Bulgar halk müziği şarkıcısıdır. Balkanska, çocukluğundan beri Rodop türküleri söylemiştir. Bulgaristan’da ve yurtdışında 300’den fazla şarkıdan oluşan bir repertuar seslendirmiştir. Balkanska, Batı’da en çok 1968’de gaydacı Lazar Kanevski ve Stephan Zahmanov ile birlikte kaydettiği “Izlel ye Delyo Haydutin” adlı şarkı ile ünlüdür.

Valya Balkanska’nın en ünlü kaydı ise 1960’ların sonunda Amerikalı Bulgar Martin Koening (folklor kültürünün kaşifi) tarafından yapılmış ve Amerika Birleşik Devletleri’nde plak olarak yayınlanmıştır. 2002’de Balkanska, Stara Planina Orden (en yüksek Bulgar ödülü) ile ödüllendirilmiş ve Aralık 2005’te Sofya’daki Bulgar Şöhret Kaldırımı’nda kendi yıldız plaketiyle onurlandırılmıştır.

Bulgaristan Müzik Kültürü Nasıldır?

Bulgaristan müzik kültüründe ve Bulgaristan şarkıcıları arasında çok sayıda bölgesel stil vardır. Dobrudzha, Sofya, Sofya’yı çevreleyen bölge (Shope stili), Rodoplar, Makedonya (Pirin), Trakya, Istranca ve Tuna kıyılarının hepsinin kendine özgü sesleri vardır. Bulgaristan kültüründe bazı halk müzikleri Noel, Yılbaşı ve Aziz Lazarus Bayramı gibi özel günlerin yanı sıra, Istranca bölgesinin sıradışı ayinlerinde de dinlenmektedir.

Bulgaristan’da müzik, düğün gibi daha kişisel kutlamaların da bir parçasıdır. Bulgaristan’da şarkı söylemek hem erkekler hem de kadınlar için gelenektir. Şarkılar genellikle, nişan törenlerinde, iş partilerinde veya sadece eğlence için söylenmiştir. Bulgaristan’da kadınlar ayrıca tarlada çalışırken söyledikleri geniş bir şarkı repertuarına sahiptir.

Evlenmeye uygun genç kadınlar, köy meydanındaki eğlencelerinde danslarıyla da özellikle önemli bir rol oynamışlardır. Bulgaristan’da danslar enstrümantal müzikle değil, iki grup genç kadının şarkı söylemesi ile başlamakta ve daha sonra enstrümantalistler gelerek şarkıcıların danstaki liderliği azalmaktadır. Bulgaristan kültürü içinde özel bir şarkı türü olan ağıt ise, yalnızca cenazelerde değil, genç erkekler askerlik için uğurlarken de söylenmektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: