Japon Kültürü

Japon Kültürü ve Gelenekleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Japon kültürü, toplumsal uyum ve sıkı çalışmaya önem veren bir değerler bütünüdür. Japon kültürü oldukça eskidir ve aileyi onurlandırmak için uygulanan ayinler ve geleneklerle doludur. Japonya bir ada ülkesi olduğu için yüzyıllar boyunca diğer kültürlerin etkisini yumuşatmayı başarmıştır. 10. yüzyıla kadar Japon kültürü Çin kültürüne benziyor olsa da samurayın Heian Dönemi'ndeki yükselişi ve Edo Dönemi'ndeki izolasyon, toplumun kurallarını büyük ölçüde değiştirmiştir. Genel olarak Japonya’nın kültürü yerel Şinto dini, Budizm ve Konfüçyüsçülükten etkilenmiştir.

Japonya’da insanlar genellikle vermek istedikleri mesajı iletmek için öne doğru eğilmektedirler. Japon geleneklerine göre daha yüksek bir açıyla daha uzun eğilmek, daha fazla saygı anlamına gelmektedir. Japon halkının aynı anda Budizm ve Şintoizm olmak üzere iki dini inancı bulunmaktadır. Japon bir bebek doğduğunda, tören Şinto tapınağında yapılırken, biri öldüğünde tören bir Budist tapınağında gerçekleşmektedir.

Bu makalede Japonya kültürü hakkında bilgiler yer almaktadır.

Japonya Kültürel Özellikleri Nelerdir?

Japonya, çok çalışmanın, yaşlılara saygının ve nezaketin hayattaki en özen gösterilmesi gereken kültürel değerler olduğunu savunan bir ülkedir. Japon kültüründe bulunan ortak temalar arasında sosyal gruplara ve doğum yerine dayalı bir kimlik duygusu, kibar ve alçakgönüllü bir iletişim tarzı, durumlara ve zorluklara pragmatik bir yaklaşım, sanatsal faaliyetler ve formların takdir edilmesi yer almaktadır.

Japonların Gelenekleri Nasıldır?

Japonların Gelenekleri Nasıldır?
Japonların Gelenekleri Nasıldır?

Japonların en ünlü gelenekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Bonenkai partileri: Genellikle aralık ayında düzenlenen Japon ofis partileridir.
  • Fukusasa şanslı bambu dalları: Japonya’daki birkaç türbe tarafından yerel iş adamlarına şanslı eşyalarla süslenmiş Fukusasa adı verilen bambu dalları satılmaktadır.
  • Zabuton fırlatma: Sumo maçı sonunda hayal kırıklığı yaşayan kişiler tarafından Zabuton yastığı sahneye fırlatılmaktadır.
  • Mochi yapımı: Çeşitli pirinç türlerinin bir tahta yardımıyla dövülerek ezilmesi ile yapılan geleneksel Japonya kekleridir.
  • Bow geleneği: Japonya’da spor müsabakalarından düğün törenlerine kadar her yerde gerçekleştirilen eğilme geleneği vardır.
  • Toro Nagashi : Ünlü bir Japon geleneği olan Toro Nagashiye göre denize bırakılan fenerlerin, ruhların öbür dünyaya yolculuğunu temsil ettiğine inanılmaktadır.
  • Dondo Yaki: Ocak ayında Şinto tapınaklarında şanslı eşyaları yakma geleneğidir.
  • Tori-no-ichi: Kelime anlamı olarak horoz tırmığı olarak Türkçeye çevrilen gelenekte Japonlar yıl sonunda şanslı sembollerle süslenmiş bir tırmık satın almaktadır.

Japonya’da Giyim Kültürü Nasıldır?

Japonya’da Giyim Kültürü Nasıldır?
Japonya’da Giyim Kültürü Nasıldır?

Kimono, Çin Tang Hanedanlığı döneminde iki ülke arasındaki diplomatik elçi alışverişi neticesinde Çin saray giysileri örnek alınarak geliştirilen Japonya'nın ulusal giysisidir. Kimono kelimesi kelimenin tam anlamıyla omuzlara giyilecek şey olarak tercüme edilmektedir. Japonya kimono kıyafeti çeşitli renk, stil ve boyutlardadır. Erkekler çoğunlukla daha koyu veya daha yumuşak renkler giyerken, kadınlar daha parlak ve pastel renkler tercih etmektedir. Japon genç kadınları genellikle karmaşık, soyut veya çiçek desenli kimonolar giyme eğilimindedir.

Happi ceketler, geleneksel Japon kıyafetlerinin bir başka şeklidir. Japon happi ceket, tipik olarak bir aile arması ve/veya yaka boyunca kanji ile süslenmiş düz kollu bir cekettir. Geta, ayakkabının tabanından zemine kadar uzanan tahta bloklar üzerine monte edilmiş, kimono veya yukatalı kadın ve erkekler tarafından giyilen tangalı sandaletlere verilen isimken, zōri, bir dizi farklı malzemeden yapılmış düz tabanlı veya eğimli sandaletlerdir ve getadan daha resmi olarak kabul edilmektedir.

Japonlar günlük yaşamda tipik olarak geleneksel kıyafetler giymemektedir. Japon kimono veya yukataları genellikle törenler veya özel etkinlikler için ayrılmıştır. Japon sokak stilinde sönük renklerde bol, üzerine oturan giysiler oldukça tipiktir. Japon sokak kültüründe bazı yaygın aksesuarlar arasında şık spor ayakkabılar ve bel çantaları vazgeçilmez parçalardır.

Japonya’da Hediye Kültürü Nasıldır?

Japonya’da Hediye Kültürü Nasıldır?
Japonya’da Hediye Kültürü Nasıldır?

Japonya'da hediye verme kültürü dünyanın en yaygın kültürlerinden biridir. Japonya'da mezuniyetten düğünlere ve hatta bir olayı sonuçlandırmaya kadar neredeyse her fırsatta kişiler birbirlerine hediye vermektedir.

Geleneksel olarak Japonya'da her yıl Ochugen ve Oseibo olmak üzere iki ana hediye olayı bulunmaktadır. Ochugen yaz aylarında, yılın ortasında meydana gelmekte ve başkalarına şükran göstergesi olarak hediyeler verilmektedir. Oseibo aralık ayında gerçekleştirilmekte ve borçluluğun bir işareti olarak görülmektedir. Oseibo’da hediyeler normalde yiyecek veya alkolle ilgilidir ve aile üyelerine, yakın arkadaşlara ve iş arkadaşlarına verilmektedir. Oseibo bir tür yükümlülük veya görev olan Japon Giri geleneğine uygundur.

Japonya Mutfak Kültürü Nasıldır?

Japonya Mutfak Kültürü Nasıldır?
Japonya Mutfak Kültürü Nasıldır?

Uzun bir mutfak geçmişi boyunca, Japonlar sofistike ve rafine bir mutfak geliştirmişlerdir. Japonya yemekleri günümüzde Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve diğer birçok bölgede moda ve popüler hale gelmiştir. Japon mutfağında suşi, tempura, erişte ve teriyaki gibi yemekler yaygın olarak bilinen yiyeceklerden bazılarıdır.

Japonya'nın geleneksel mutfağı miso çorbası ve diğer yemekler ile pirinç üzerine kuruludur ve mevsiminde taze malzemeler kullanılmaktadır. Japon yemek kültürü içerisinde garnitürler genellikle balık, salamura veya et suyunda pişirilmiş sebzelerden oluşmaktadır. Japonya yemek kültürü genellikle deniz ürünleri ile bilinmektedir, deniz ürünleri çoğunlukla ızgara yapılmakta olsa da çiğ olarak sashimi veya suşi olarak da servis edilmektedir.

Tarihsel olarak Çin mutfağından etkilenen Japon mutfağı, modern çağda Batı mutfaklarından da etkilenmektedir. Ramen ve gyōza gibi yabancı yiyeceklerden, özellikle Çin yemeklerinden ilham alan yemekler ile spagetti, köri ve hamburger gibi yiyecekler, Japon lezzetlerine ve malzemelerine uyarlanmıştır. Klasik bir Japon atıştırmalığı olan yakitori, kömürde ızgarada pişirilen tavuk şişleridir. Yakitori, Japon sokak yemekleri içerisinde en popüler olandır. Japonya’nın her yerinde bulunan Yakitori, tavuk kuyruğu, boyun ve karaciğer gibi tavuğun tüm kısımlarını içermektedir.

Yeşil çay çoğu Japon yemeği ile birlikte servis edilmektedir. Shōchū, Japonya'nın her yerinde üretilen arpa, tatlı patates, karabuğday veya pirinçten yapılan damıtılmış bir içecektir. Lager biralar Japonya'da en yaygın olarak üretilen ve tüketilen bira tarzıdır.

Japonların Çay Kültürü Nasıldır?

Japonların Çay Kültürü Nasıldır?
Japonların Çay Kültürü Nasıldır?

Japonya'da çay sadece sıcak bir içecekten daha fazlasıdır. Japonya’da çay ile ilgili düzenlenen seremoniler kültür içinde çok fazla anlam barındıran önemli ritüellerdir. Japon çay seremonisi saflığı, sükuneti, saygıyı ve uyumu temsil etmekte ve bu önemli olay için çok fazla hazırlık yapılmaktadır.

Çay töreni Japoncada chanoyu veya sado olarak bilinmekte ve matcha tozu yeşil çay hazırlama ve sunma sanatı ve performansına otemae denilmektedir. Japonya çay kültürü Budizm ile bağlantılıdır ve Budist keşiş tarafından Çin'den dönüşünde alındığı 9. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Yeşil çay Japon içecekleri arasında Budist manastırlarında dini ritüellerde kullanılmış ve Japonya'da savaşçı sınıf arasında bir statü sembolü haline gelerek kendi estetiğini geliştirmeye başlamıştır.

Japonya Sanat Kültürü Nasıldır?

Japon sanatı; eski çanak çömlek, heykel, mürekkeple boyama, ipek ve kağıt üzerine kaligrafi, ukiyo-e tablolar ve tahta baskılar, seramik, origami ve daha yakın zamanda manga ve anime dahil olmak üzere çok çeşitli sanat stillerini ve medyayı kapsamaktadır. Japonya'daki en eski karmaşık sanat, Budizm ile bağlantılı olarak 7. ve 8. yüzyıllarda üretilmiştir.

Japon çanak çömleği dünyanın en iyileri arasındadır. Hayao Miyazaki ve Studio Ghibli'nin sanatçıları ve animatörleri genellikle anime dünyasının sunduğu en iyiler arasında kabul edilmektedir. Yayoi Kusama, Yoshitomo Nara, Hiroshi Sugimoto, Chiharu Shiota, Daidō Moriyama, Mariko Mori, Aya Takano ve Tabaimo çağdaş Japon sanatı alanında önemli sanatçılardır.

Japonya Müzik Kültürü Nasıldır?

Japonya Müzik Kültürü Nasıldır?
Japonya Müzik Kültürü Nasıldır?

Japonya’da kıtasal kaynaklardan elde edilen eski saray müziği ve dans formları, imparatorluk ev müzisyenleri, tapınak ve türbe toplulukları aracılığıyla korunmuştur. Geleneksel Japon müziği genellikle gagaku veya klasik imparatorluk saray müziği ve bir tür Budist ilahisi olan shōmyōyü içermektedir. Gagaku, Japonya'daki en eski müzik geleneğidir ve Japonya'ya 10. yüzyılın başlarında Çin saray müziği olarak girmiştir.

Geleneksel Japon müziği, Japon tiyatrosuyla yakından bağlantılıdır ve tiyatro gösterilerinde geleneksel enstrümanlar sık sık kullanılmaktadır. Nohkan, Japonya'nın en eski nefesli çalgılarından biri olan bir tür flüttür. Koto, Japonya'nın ulusal enstrümanı olarak kabul edilmekte ve Japonya'ya 8. yüzyılda Çin'den geldiği düşünülmektedir. Rentaro Taki, Hikaru Hayashi, Minoru Miki ve Umekichi Japonya'nın en ünlü besteci ve müzisyenlerinden bazılarıdır.

Japonya, dünyadaki en büyük müzik piyasalarından biridir ve Japon müziği poptan yeraltı yerel ska ve punk sahnelerine kadar her şeyi kapsayan çok çeşitli alt kültürleri bünyesinde barındırmaktadır. Japonya'nın en çok satan sanatçısı, hard rock parçaları ve pop rock baladlarıyla tanınan bir rock ikilisi olan B’z’dir. JPop'un İmparatoriçesi olarak adlandırılan Ayumi Hamasaki ise en çok satan solo sanatçı olma ve 80 milyondan fazla plak satan ilk kadın ve solo sanatçı olma rekorunu elinde bulundurmaktadır. Japon elektronik müziği son yıllarda hem Japonya'da hem de yurt dışında gelişmiş, Takako Minekawa, Fantastic Plastic Machine ve Kahimi Karie gibi Japon sanatçılar popülerlik kazanmıştır.

Japonya’da Edo döneminde yaratılan Odori ve Japonya'nın batı kesiminde yaratılan Mai adı verilen iki tür geleneksel Japon dans türü bulunmaktadır. Japon Odori dansı, erkeklerin dans ettiği Kabuki dramasına dayanırken Mai dansı, Noh dramasından türemiştir. Japonya’da Bon odori ve diğer halk danslarını görmek için en iyi yer, özellikle ağustos ayındaki Obon sırasındaki festivallerdir.

Japonya Sinema Kültürü Nasıldır?

Japonya Sinema Kültürü Nasıldır?
Japonya Sinema Kültürü Nasıldır?

Japonya, dünyanın en eski ve en büyük film endüstrilerinden birine sahiptir. Japonya 2021 itibariyle, üretilen uzun metrajlı film sayısı bakımından dördüncü en büyük ülke olmuştur. Anime, kaiju eiga, jidaigeki, korku ve yakuza eiga olmak üzere beş benzersiz Japon filmleri türü bulunmaktadır. Anime, hem Japonya'da hem de uluslararası alanda en popüler Japon filmi türüdür. Japon film türleri çok farklı şekillerde Batı sinemasını etkilemiş, aynı zamanda da ilham kaynağı olmuştur.

Hayao Miyazaki 2001'de Spirited Away'i yöneterek Japon gişe rekorlarını kırmış ve 2003'te En İyi Animasyon Filmi Akademi Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödül kazanmıştır.

2020'de Japon anime filmi Demon Slayer: Mugen Train, Japonya’daki tüm gişe rekorlarını kırmış ve Japon sineması tarihinde tüm zamanların en yüksek hasılat yapan filmi olmuştur. Japon yönetmen Kurosawa Kiyoshi en çok korku filmleriyle tanınmaktadır.

Japon drama dizileri, çoğunlukla dayandıkları mangaların veya orijinal eserlerin popülaritesi ve sık sık ana rolleri oynayan tanınmış J-pop şarkıcıları ve idollerinin oyuncu kadrosu sayesinde Japonya'da ve dünyada oldukça başarılı bir çizgide ilerlemektedir. Japon dramaları içerisinde popüler olanlar Hana Yori Dango, Zettai Kareshi ve Koizora gibi yapımlardır.

Japonya'da Spor Kültürü Nasıldır?

Japonya'da Spor Kültürü Nasıldır?
Japonya'da Spor Kültürü Nasıldır?

Japonya'da spor, Japon kültürünün önemli bir parçasıdır. Sumo ve dövüş sanatları gibi hem geleneksel sporlar hem de beyzbol ve dernek futbolu gibi Batı ithalatı sporlar Japonya’da oldukça popülerdir. Sumo, Japonya'nın ulusal sporu olarak kabul edilmektedir. Japonya’nın sporları arasında yer alan judo, karate ve modern kendō gibi dövüş sanatları ülkedeki seyirciler tarafından yaygın olarak takip edilmektedir. Japonya’daki diğer popüler sporlar arasında artistik patinaj, rugby, golf, masa tenisi ve otomobil yarışları yer almaktadır.

Japonya başkenti Tokyo, 2020 Yaz Olimpiyatlarına da ev sahipliği yapmıştır. Tokyo Olimpiyatları 33 spor dalında düzenlenen 339 etkinlik ile bilinmektedir. Tokyo Olimpiyatları kaykay, spor tırmanış, sörf ve karate gibi sporların olimpiyatlara çıkışının yanı sıra BMX serbest stil ve 3x3 basketbol gibi etkinlikleri içermiştir. Daiki Haşimoto, Mao Asada, Ryoyu Kobayashi ve Sara Takanashi dünyaca ünlü Japon sporcuları arasındadır.

Japonya'nın Milli Sporları Nelerdir?

Japonya’nın milli sporları aşağıda listelenmiştir.

  • Sumo güreşi
  • Puroresu
  • Kemari
  • Kendo
  • Yukigassen
  • Yotsudama

Japonların Eğlence Kültürü Nasıldır?

Japonya’da eğlence kültürünün gelişmiş olduğu şehirler Tokyo ve Osaka’dır. Tokyo'nun en iyi gece hayatı bölgeleri Shinjuku, Shibuya, Roppongi ve Ginza'dır. Osaka'da partiye katılmak için başlıca yerler, nehir boyunca uzanan renkli bar ve restoran bölgesi olan Dotonbori bölgesi çevresinde yoğunlaşmıştır.

Japon eğlence kültürünün başlıca aktivitesi olan karaoke dünya çapında popülerlik kazanmıştır ve Japonya’da karaoke dükkanlarının çoğu 24 saat açıktır. Japonya’da her yaştan kişiyi cezbeden oyun merkezleri genellikle gece yarısına kadar açıktır ve iş stresini atmak ya da sadece iyi vakit geçirmek isteyenler için popüler mekanlardır. Nomikai, özellikle meslektaşlar veya iş ilişkileri ile iyi bir ilişki kurmak için önemli kabul edilen Japon içme kültürünü ifade eden kelimedir. Japonlar işten sonra meslektaşları veya düzenli müşterileri ile içmeye gitmekte ve genellikle Japonya gece hayatı merkezlerinden biri olan İzakaya barlar varış yerleri olmaktadır.

Tokyo'daki Roppongi ve Shibuya, uluslararası sanatçıların da aralarında bulunduğu en büyük ve en tanınmış gece kulüplerinden bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Japonya Kyoto, geyşalar için ünlü bir yerdir ve geyşaların yaşadığı, sahne aldığı bölge olan beş Kagai bulunmaktadır.

Japonya Festivalleri Nelerdir?

Japonya Festivalleri Nelerdir?
Japonya Festivalleri Nelerdir?

Japonya’da düzenlenen en meşhur festivaller aşağıda listelenmiştir.

  • Sappora Kar Festivali: Şubat ayı başında Odori Park’ta düzenlenmektedir.
  • Yokote Kamakura Festivali: 15- 16 Şubat tarihlerinde Akata’da kutlanmaktadır.
  • Omizutori: Her yıl 1-14 Mart tarihlerinde Todaiji Tapınağı'nın Nigatsudo Salonu'nda düzenlenen bir festivaldir.
  • Takayama Matsuri: İlkbaharda 14-15 Nisan ve sonbaharda 9-10 Ekim tarihlerinde Eski Takayama kasabasında kutlanmaktadır.
  • Aoi Matsuri: Kyota’da 15 Mayıs’ta düzenlenmektedir.
  • Kanda Matsuri: Tek sayılı yıllarda 15 Mayıs'a en yakın hafta sonunda Tokyo’da kutlanmaktadır.
  • Hakata Gion Yamakasa: Fukuoka'nın Hakata semtinde1-15 Temmuz tarihleri ​​arasında gerçekleşmektedir.
  • Tenjin Matsuri: Osaka'nın Tenmangu Mabedi festivali olan Tenjin Matsuri, 25 Temmuz’da kutlanan Japonya'nın en büyük üç festivalinden biridir.
  • Chichibu Yomatsuri: Chichibu Gece Festivali, Japonya'nın büyük festival şamandıraları (yatai) içeren, 2-3 Aralık’ta düzenlenen en iyi üç festivalinden biri olarak kabul edilmektedir.

Japonya Sakura Festivali Ne Zaman Yapılır?

Japonya Sakura Festivali Ne Zaman Yapılır?
Japonya Sakura Festivali Ne Zaman Yapılır?

Sakura kiraz çiçeği anlamına gelmektedir ve basitçe çiçek açmak anlamına gelen saku kelimesinden türetilmiştir. Japonya'da çiçek gözlemciliğinin ilk kez, MS 710 ile MS 794 yılları arasında, ülke tarihinin Nara döneminde başladığına inanılmaktadır. Sakuranın narin çiçekleri Japon yaşamının, kültürünün ve tarihinin büyük bir parçasıdır.

Japonya'nın ünlü kiraz çiçeği festivali sezonu mart ayı sonlarında başlamakta ve konuma bağlı olarak yaklaşık 2 hafta sürmektedir. Japonya’da Maruyama Parkı, Yoshino Dağı, Himeji Kalesi ve Fuji Beş Gölleri gibi en iyi seyir noktaları, dünyanın en atmosferik yerlerinden bazılarıdır ve sakuraları görmek için harika yerlerdir.

Japonya Sakura Festivali’ne katılmak isteyen turistlerin Japonya turist vizesi ile Japonya'ya gelerek festivale katılmaları mümkündür. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, sahip oldukları pasaport türü fark etmeksizin 90 günden kısa sürecek seyahatlerinde Japonya'ya vizesiz seyahat edebilmelerine bağlı olarak Japonya turist vizesi almalarına gerek yoktur. Japonya hükümeti, Covid-19 kısıtlamaları kapsamında Türkiye’den ziyaretçi kabul etmediği için günümüz koşullarında Japonya’ya turist olarak gitmek mümkün değildir.

Japonya'nın Politik Kültürü Nasıldır?

Japonya, parlamenter hükümete sahip bir anayasal monarşi sistemi ile yönetilmektedir. Japonya'da birkaç siyasi parti olsa da Japonya siyasetine 1955'ten beri Liberal Demokrat Parti hakim olmuştur ve DPJ birkaç kez muhalefet olarak önemli bir rol oynamıştır. Japonya başbakanların çoğu LDP'nin iç kesimlerinden seçilmiştir.

Japonya hükümeti, 20 yaş ve üstü tüm vatandaşlar için evrensel yetişkin oy hakkı tanımaktadır. Japonya temsilciler meclisi üyeleri en az 25 yaşında olmalı iken Japonya politikası kurallarına göre meclis üyeleri için asgari yaş 30'dur. Japonya Demokrat Partisi lideri Başbakan Yoshihiko Noda, yönetme yetkisini anayasadan almaktadır. Japonya’da yargı sistemi hükümetin yürütme ve yasama organlarından tamamen bağımsızdır.

Japonya'nın Milli Bayramları Nelerdir?

Japonya’nın milli bayramları aşağıda listelenmiştir.

  • Ulusal Kuruluş Günü 11 Şubat’ta kutlanmaktadır.
  • İmparatorun doğum günü kutlamaları 23 Şubat’ta düzenlenmektedir.
  • Anayasa Anma Günü 3 Mayıs’tadır.
  • Yaş gününün gelişi her Ocak ayının ikinci Pazartesi günü kutlanmaktadır.
  • Shōwa Günü 29 Nisan’a denk gelmektedir.
  • Çocuk Bayramı, 5 Mayıs'ta gerçekleşmektedir.
  • Dağ Günü, her yıl 11 Ağustos'ta düzenlenmektedir.
  • Yaşlılara Saygı Günü her eylül ayının üçüncü pazartesi günü düzenlenen ulusal bayramdır.
  • Spor Günü, Japonya'da her yıl ekim ayının ikinci pazartesi günü düzenlenen ulusal bir bayramdır.
  • Japonya'nın İşçi Şükran Günü 23 Kasım'da kutlanan ulusal bayramları arasındadır.

En Yaygın Japon Atasözleri Nelerdir?

En yaygın Japon atasözleri aşağıda sıralanmıştır.

  • Kötü bir eş, yüzyıllık kötü hasat anlamına gelir.
  • Bir samuray, yemek yemediği zaman bile kürdanını kullanır.
  • Yağmurdan sonra toprak sertleşir.
  • Tapınağın yanındaki bir çırak, öğretilmemiş kutsal yazıları okuyacaktır.
  • Kurbağanın çocuğu bir kurbağadır.
  • Aptalların varlığı sayesinde bilge insanlar öne çıkar.
  • Maymunlar bile ağaçtan düşer.
  • Yedi kez düş, sekiz kez ayağa kalk.
  • Bir bahar akşamında yarım saat bin altın değerindedir.
  • Kaplan mağarasına girmezseniz yavrusunu yakalayamazsınız.
  • Bir hata yaparsanız, düzeltmekten çekinmeyin.
  • Bir aptalla uğraşmak aptallıktır.
  • Ağlayarak ya da gülerek geçirsek de hayat aynı.
  • Rakibi olmadan kimse kavga edemez.
  • İki tavşanın peşinden koşan birini bile yakalayamaz.
  • İnsanlar ıslanmadan önce çiyden korunmak ister.

Japonya'nın Neyi Meşhurdur?

Japonya'nın Neyi Meşhurdur?
Japonya'nın Neyi Meşhurdur?

Fuji Dağı, Japonya'daki en yüksek yanardağ ve bu ülkedeki en ünlü yerlerden biridir. Tokyo Skytree, sadece Japonya'da değil, tüm dünyadaki en yüksek kuledir. Japonya, kaliteli demiryolu ağı ve günlük olarak trenlere binen insan sayısı ile tanınmaktadır. Japonya, Way of Tea olarak bilinen çay törenleriyle oldukça ünlüdür. Geyşalar, Japon geleneğinin ve kültürünün büyük bir parçasıdır.

Japonya, tüm Şinto Tapınakları ve Budist Tapınakları ile dünya çapında ünlüdür. Japonya volkanik olarak aktif bir ülkedir, bu nedenle kaplıca ya da yerel dilde onsen adı verilen jeotermal olarak ısıtılan yeraltı suyuna sahiptir. Suşi ve Ramen, genellikle orijinalinin sadece yorumları olmalarına rağmen, dünya çapında popüler hale gelen iki yemektir. Samuray, Japon gelenek ve kültürünün çok önemli bir parçasıdır.Japonya'nın hemen hemen her bölgesinde bulunan Sakuralar, ulusal çiçek olarak kabul edilmektedir. Japonya, manga ve anime olarak bilinen çizgi romanları ve çizgi filmleriyle oldukça ünlüdür. Tokyo'nun Harajuku semtindeki Takeshita caddesi, çok çeşitli cosplay mağazalarıyla oldukça popülerdir.

Japonya'daki Kültür ve Sanat Kuruluşları Nelerdir?

Japonya’daki kültür ve sanat kuruluşları aşağıda verilmiştir.

  • Ainu Hokkaido Derneği
  • Japonya Shogi Derneği
  • Uluslararası Amigo Federasyonu
  • Birleşik Krallık Japonya Topluluğu
  • Japonya-İngiliz Toplumu
  • Japon Yazarlar, Besteciler ve Yayıncılar Hakları Derneği
  • Nihon Ukulele Derneği
  • Nippon Taiko Vakfı
  • Tokiwayama Bunko
  • Japonya Sanat Akademisi
  • Japonya Kogei Derneği
  • Japon Sanatları Derneği

Türk ve Japon Kültürleri Arasındaki Benzerlikler ve Farklılıklar Nelerdir?

Türk ve Japon kültürü arasındaki benzerlikler arasında ilk dikkat çeken çay içme alışkanlığıdır. Japonlar yeşil çay tercih ederken, Türkler siyah çay içmektedir. Hem Türk hem de Japon kültüründe yaşlılara saygı son derece önemli bir toplumsal kuraldır. Her iki kültür de ataerkil bir düzene bağlıdır.

Türkçe ve Japonca dilbilgisi açısından birbirine benzeyen özellikler göstermektedir. Gerek Türkiye’de gerekse Japonya’da ev içerisinde ayakkabı giyilmemekte, genellikle terlik tercih edilmektedir.

Japonlar yemeklerini chopstick kullanarak yemektedir. Japonlarda el sıkışma geleneği yerine baş eğerek selamlaşma yaygınken, Türkler tokalaşmakta ve sarılmaktadır.

Japon kültüründe hitap ederken kişilerin soyadları kullanılırken, Türk kültüründe kişilere ön adları ile seslenilmektedir. Japonya ve Türkiye dini inanç ve pratikler açısından büyük farklılıklara sahiptir. Japonya’da Budizm ve Şintoizm etkisi görülürken, Türkiye’de baskın dini görüş İslamiyet’tir.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: