Yunanistan Oturma İzni Nasıl Alınır?
Yunanistan’da oturum almak için, Yunan ekonomisine 400,000 Euro değerinde yatırım yapmak, 250,000 Euro değerinde gayrimenkul satın almak, yabancı bir şirkete ait şube açmak veya 2000 Euro üzerinde düzenli bir gelire sahip olmak gerekir.
Yunanistan’da yatırım yaparak veya gayrimenkul satın alarak 5 yıl oturum almak mümkündür. Yatırım yoluyla oturma izni almak; 400,000 Euro değerinde bir yatırım yaparak veya aynı değerde hisse senedi ya da tahvil satın alarak, gayrimenkul satın alarak oturma izni; en az 250,000 Euro değerinde gayrimenkul alarak mümkün olmaktadır.
Yunanistan’da iş kurarak oturum almak için yabancı bir şirkete ait şube açmak yaygın bir yöntemdir. Kayıtlı sermayesi en az 60,000 Euro olan halka açık şirketler veya kayıtlı sermayesi en az 4500 Euro olan limited şirketlere ait yöneticiler, Yunanistan’da 5 yıl oturma izni hakkına sahip olmaktadır.
Herhangi bir işte çalışmadan Yunanistan’da ikamet etmek veya Yunanistan’da emekli olmak isteyen yabancılar, kendi ülkelerinde aylık en az 2,000 Euro gelire sahip olduklarını ispatlayarak 2 yıllık oturum izni alabilmekte ve bu süreyi daha sonra her üç yılda bir tekrar uzatabilmektedir.
Yunanistan’da Oturum Hakkı Sağlayan Koşullar Nelerdir?
Yunanistan’da oturum izni alınması gereken süreçler, belli şartlar sağlandığı takdirde gerçekleşir.
Yunanistan’da alınabilecek oturum hakkı sağlayan koşullar aşağıda listelenmiştir.
- Gayrimenkul satın alarak oturum izni alma
- Yatırım (Yunanistan altın vize programı) yaparak oturum izni alma
- Şirket kurarak oturum izni alma
- İkamet ederek oturum izni alma
- Eğitim alarak oturum izni alma
- Evlenerek oturum izni alma
Yunanistan’da Öğrenci Oturma İzni Nasıl Alınır?
Yunanistan’da eğitim alarak oturum izni alınabilir.
Yunanistan’da alınabilecek eğitim çeşitleri aşağıda listelenmiştir.
- Lisans eğitimi
- Yüksek lisans eğitimi
- Doktora eğitimi
- Dil eğitimi
Yunanistan’da bulunan üniversitelerde eğitim almak isteyenlerin öğrenciler için Yunanistan vizesi alması gereklidir.
Yunanistan’da Lisans Eğitimi için Oturum İzni Nasıl Alınır?
Lisans eğitimi amacıyla Yunanistan’a gitmek için, seyahattan 3- 4 ay önce öğrenci vizesine (D tipi ulusal vize) başvuru yapılmalıdır.
Yunanistan’da lisans eğitimi almak üzere oturum izni için gerekli şartlar aşağıda listelenmiştir.
- Başvuru formu: Eksiksiz doldurulmuş, imzalanmış uzun süreli konaklama için hazırlanmış olmalıdır. 18 yaşın altındakiler için anne ve baba tarafından imzalanmalıdır.
- Pasaport: Son on yıl içinde çıkarılmış, en az iki boş sayfalı ve vize süresi bitiminden itibaren en az üç ay geçerli olmalıdır.
- Adli sicil belgesi: Yeni ve onaylanmış olmalıdır.
- Sağlık raporu: Resmi veya özel bir kurumdan alınabilmektedir.
- Seyahat sağlık sigortası: Bütün konaklama süresini kapsamalı ve en az 30,000 Euro teminatlı olmalıdır.
- Kayıt mektubu ve ücret makbuzu: Kişinin üniversiteye kabul edildiğine ve kayıt ücretini ödediğine dair belge sunulmalıdır.
- Milli eğitim bakanlığı kayıt belgesi: Üniversitenin eğitim vermek için geçerli lisansı olduğuna dair belge sunulmalıdır.
- Dil belgesi: Başvuran kişinin İngilizce bilgisini gösteren belge sunulmalıdır.
- Fon kanıtı belgesi: Eğitim, yaşam ve seyahat giderlerinin nasıl karşılanacağını gösteren belgeler sunulmalıdır.
Yunanistan Yüksek Lisans Eğitimi için Oturum İzni Nasıl Alınır?
Yüksek lisans eğitimi almak amacıyla Yunanistan’a gitmek için tüm belgelerle birlikte seyahatten 8-12 hafta önce öğrenci vizesine (D tipi ulusal vize) Yunanistan Büyükelçiliği veya Konsolosluğu üzerinden müracaat edilmelidir.
Yüksek lisans eğitimi almak üzere oturum izni için gerekli şartlar aşağıda listelenmiştir.
- Başvuru formu: Uygun şekilde doldurulmuş ve imzalanmış kalış süresini kapsayacak şekilde olmalıdır. (Başvuran kişi 18 yaşını doldurmamışsa anne baba imzası gereklidir.)
- Pasaport: On yıldan eski olmayan, en az iki boş sayfası bulunan ve konaklamadan sonra en az üç ay daha geçerli olan bir pasaport olmalıdır.
- Adli sicil belgesi: Güncel ve geçerli olmalıdır.
- Sağlık raporu: Başvuran kişinin halk sağlığına zarar verebilecek hastalıklara sahip olmadığını gösteren resmi veya özel bir sağlık kurumundan alınmış belge sunulmalıdır.
- Seyahat sağlık sigortası: kalınacak süre boyunca geçerli ve 30,000 Euro teminatlı olmalıdır.
- Kayıt mektubu ve ücret makbuzu: Eğitim verecek kurumun kabul ettiğini ve kayıt ücretinin alındığını gösteren belge sunulmalıdır.
- Milli eğitim bakanlığı kayıt belgesi: Eğitim kurumunun kayıtlı olduğunu gösteren resmi belge olmalıdır.
- Dil belgesi: Dil yeterliliğini gösteren belge sunulmalıdır.
- Fon kanıtı belgesi: Yunanistan’da kalınacak süre boyunca eğitim, sağlık ve konaklama için gerekli ücretin karşılanacağı geliri gösteren belgeler sunulmalıdır.
Staj Amaçlı Oturum İzni Yunanistan’da Nasıl Alınır?
Yunanistan’da staj yapmak amacıyla oturum izni alınabilir. Yunanistan’da staj amaçlı oturma izni almak için, kayıtlı ve çalışma lisansına sahip şirketler çalışanları adına başvuru yapabimektedir.
Yunanistan’da Dil Okulu için Oturum İzni Nasıl Alınır?
Dil eğitimi amacıyla Yunanistan’a gitmek için tam zamanlı eğitim veren bir kuruma başvuru yapılarak 1 yıl geçerli vize ve bu vize ile eğitim süresinin sonuna kadar geçerli olacak oturum izni alınabilmektedir.
Yunanistan’da dil eğitimi alarak oturum izni almak için gerekli şartlar aşağıda listelenmiştir.
- Kayıt belgesi: Öğrenci, eğitim kurumuna kabul edildiğine ve gerekli ücretleri ödediğine dair belgeleri sunmalıdır.
- Gelir belgesi: Başvuran öğrenci, aylık en az 400 Euro geliri olduğuna dair banka hesabı bilgilerini yada kısmi zamanlı çalışarak gelir elde ediyorsa buna dair evrakları sunmalıdır.
- Muvakafatname: Öğrenci 18 yaşın altında ise, anne-baba ya da yerine geçen kişilerin konaklama süresi boyunca geçerli izinlerini gösteren belgeyi sunmalıdır.
- Başvuru formu: Tamamen doldurulmuş ve doğru olmalı, yeni çekilmiş standartlara uygun bir fotoğraf yapıştırılmış olmalıdır.
- Pasaport: Başvuran kişi, son on yıl içinde verilmiş, en az iki boş sayfası olan ve eğitim süresinin bitiminden itibaren en az üç ay daha geçerli bir pasaport sahibi olmalıdır.
- Sabıka kaydı: Başvuran öğrenci suçluluk durumunu gösteren geçerli belgeyi de sunmak zorundadır.
- Sağlık raporu: Devlet hastanesinden veya özel bir hastaneden alınmış, başvuran kişinin halk sağlığını tehdit edebilecek salgın, bulaşıcı ya da parazitsel bir sağlık sorunu olmadığını gösteren belge sunulmalıdır.
İngilizce öğrenmek ve Yunanistan’ı tanımak isteyenler, Yunanistan İngilizce dil okulu fiyatları hakkında araştırma yaptıktan sonra uygun dil okulunu seçebilmektedir.
Yunanistan’da İş Bularak Oturum İzni Nasıl Alınır?
Yunanistan’da bir iş bularak oturum izni almak, Yunanistan’da faaliyet gösteren yerli veya yabancı şirketler aracılığıyla mümkündür. Yunanistan’da oturma ve çalışma izni almak için yasal olarak Yunanistan’da faaliyet gösteren bir şirkette şube yöneticisi veya yetkili çalışan olmak gereklidir.
Yunanistan’da Şirket Kurarak Oturum İzni Nasıl Alınır?
Yunanistan’da şirket kurarak oturma izni almak için; Halka açık şirketler için en az 60,000 Euro, limited şirketler için en az 4,500 Euro sermaye bulundurulması ve şirketin kurulması gereklidir. Yunanistan’da yasal olarak faaliyet gösteren bir şirket şubesi açarak 5 yıl süreli oturum izni alınabilir.
Ulusal veya uluslararası bir şirket için şube açarak Yunanistan’da iş kurmak, oturum izni almak için uygun bir yöntemdir.
Yunanistan’da Ev Alana Oturma İzni Verilir Mi?
Yunanistan’da bir ev veya gayrimenkul alarak 5 yıl geçerli oturum izni almak mümkündür. Yunanistan’da ev alana oturma izni verilmesi için en az 250,000 Euro değerinde bir gayrimenkul satın alınmalıdır. Gayrimenkulün hisseli olması durumunda hisse sahibine ait kısmın değeri en az 250,000 Euro olmalıdır. Yunanistan’da ev alarak oturma izni edinmek için toplam değeri 250,000 Euro olan birden fazla gayrimenkul satın almak mümkündür. Yunanistan oturum izni, gayrimenkulün mülkiyet ve kullanımı devam etmek kaydıyla 5 yıl sonra uzatılabilir. Yunanistan gayrimenkul oturma izni, alınan evin en az 10 yıl süreyle sahip olunmasına bağlıdır.
Yunanistan’da yaşamak isteyen Emekliler için Yunanistan vizesi aylık en az 2,000 Euro gelir sağlamak şartıyla verilir.
Yunanistan Evlilik Oturma İzni Nasıl Alınır?
Yunan vatandaşı ile evli olan yabancılar, Yunanistan’da ikamet etmek şartıyla oturum izni alabilirler. Yunanistan’da evlilik yoluyla oturum izni almak için, yasal olarak Yunanistan’da bulunuyor olmak gereklidir. Schengen vizesi ile ülkeye girmiş olmak ya da kalıcı veya geçici oturum izni almış olmak öncelikli şartlardır.
Schengen bölgesi ülkelerde ikamet eden AB Vatandaşı eşi vize, Yunanistan için geçerli bir oturma izni sağlamaktadır.
Yunanistan’da Uzun Süreli Oturum İzni Nasıl Alınır?
Yunanistan’da uzun süreli oturum izni almak için; en az 400,000 Euro değerinde yatırım yapmak, en az 250,000 Euro değerinde gayrimenkul satın almak, Yunanistan’da yasal olarak faaliyet gösteren bir şirket şubesi açmak veya en az 2,000 Euro aylık kazanca sahip olmak gerekmektedir. Yatırım yaparak veya gayrimenkul satın alarak alınan 5 yıl geçerli oturum izni, süre bitiminde tekrar uzatılır. Aylık en az 2,000 Euro kazanç gösterilerek alınan 2 yıllık oturma izni, süre bitiminde 3 yıllık dönemler halinde uzatılabilir.
Yunanistan’da Kalıcı Oturum İzni Almak için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Yunanistan’da kalıcı oturum izni almak için en az 250,000 Euro değerinde bir gayrimenkul satın alarak 5 yıllık oturum izni elde edilebilmektedir. En az 400,000 Euro değerinde yatırım yapmak, şirket kurmak ya da en az 2,000 Euro değerinde gelir beyan etmek kalıcı oturum alma yöntemlerindendir. Yunanistan’da oturma izni almak için hangi yöntemle oturum alınacağına karar verildikten sonra ilk olarak kaç yıllık oturum izni olduğunu gösteren belge sağlanmakta ve oturum izni belgesi temelinde diğer başvuru evrakları hazırlanmaktadır.
Yunanistan’da kalıcı oturum izni almak için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.
- Pasaport fotokopisi
- Oturma izni hakkı sağlayan durumu ispatlayan belge
- Sağlık sigortası
- Sabıka durum kaydı
- Konaklama süresince masrafların nasıl karşılanacağını gösteren belge
- Sağlık raporu
- 3.5 × 4.5 cm ölçülerinde 3 adet fotoğraf
Yunanistan’da Oturma İzni Almak için Şartlar Nelerdir?
Yunanistan’da oturum izni alabilmek için belirli şartların sağlanması gerekir.
Yunanistan oturma izni şartları, diğer Avrupa Birliği ülkelerinden daha basit koşullar içermektedir.
Yunanistan’da oturum izni almak için karşılanması gereken şartlar aşağıda listelenmiştir.
- Yunanistan’da oturma izni almak için 18 yaşından büyük olmak gerekir.
- Yunanistan ulusal güvenliğine ve halk sağlığına tehdit teşkil etmeyen bir kimliğe sahip olmak gereklidir.
- Vatandaşı olunan ülkede temiz bir sicile sahip olmak gereklidir.
- Yunanistan’da kalınacak sürede gerçekleşebilecek sağlık sorunlarını ve acil durumları karşılayabilecek geçerli bir sağlık sigortasına sahip olmak gereklidir.
- Schengen bölgesi ülkelerinde vize ihlalleri yapılmamış temiz vize geçmişine sahip olmak gerekmektedir.
- Yunanistan’da kalınacak süre boyunca kalınacak kişi başı en az 9 metrekare gayrimenkulün varlığını gösteren ikametgah belgesi sunulmalıdır.
Yunanistan Oturma İzni Başvurusu Nereye Yapılır?
Yunanistan oturma izni başvuruları Yunanistan büyükelçiliğine ve konsolosluklarına yapılabilir.
Yunanistan’da Oturum İzni Alarak Vizesiz Gidilebilecek Ülkeler Hangileridir?
Yunanistan’da oturum izni alınması halinde Avrupa birliği üyesi 26 ülkeye vizesiz seyahat edilebilir. Avrupa Birliği ülkeleri, Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İsveç, İtalya, İspanya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya ve Slovenya’dır.
Yunanistan Göçmenlik Başvuru Şartları Nelerdir?
Yunanistan’a göçmen olarak yapılan başvuruların kabul edilebilmesi için gerekli şartlar aşağıda listelenmiştir.
- En az 18 yaşında olmak gerekmektedir.
- Yunanistan’a girişi engelleyecek kötü tanınmaya sahip olunmaması gerekir.
- Kişinin kendi ülkesinde sicilinin temiz olması gerekir.
- Yunanistan’da geçirilen süreyi kapsayan geçerli bir sağlık sigortası bulunmalıdır.
- Avrupa Birliği ülkelerinde vize ihlalleri bulunmamalıdır.
- Kişi başı en az 9 metrekare büyüklüğünde kalınacak yer gösteren belge olmalıdır.
Belgelerin doğru ve uygun bir şekilde tamamlanarak sunulmasıyla Yunanistan’a yerleşmek mümkün olacaktır.
Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.