Yunanistan Göçmenlik Şartları

Yunanistan Göçmenleri Vatandaşlık Şartları ve Çifte Vatandaşlık Başvurusu

Yunanistan göçmenlik vatandaşlık şartları Yunanistan vatandaşlık kanununa bağlıdır. Yunanistan vatandaşlığı; Yunan etnik kökene sahip olma, Yunan vatandaşla evlilik, Yunanistan topraklarında dünyaya gelme, Yunan vatandaşı tarafından evlat edinme, yurttaşlığa kabul, Yunanistan’da özel hizmet sunma (buluş yapma, girişimde bulunma vs) ve askerlik hizmeti yoluyla elde edilmektedir.

Yunanistan çifte vatandaşlık hakkı Yunan vatandaşlık kanunu uyarınca mümkündür.

Yunanistan Göçmenlerine Çifte Vatandaşlık Hakkı Veriliyor Mu?

Yunanistan göçmenlerine çifte vatandaşlık hakkı verilmektedir. Arnavutluk, Türkiye veya eski Sovyetler Birliği üye ülkelerinden herhangi birinde yaşayan Yunanistan göçmenleri Yunanca doğum belgesi, Yunanca aile cüzdanı, pasaport, yurttaşlık kabul başvurusu, Yunan etnik kökenli kişilere özel kimlik kartı başvurusu (E.D.T.O.), ebeveynlerine ait Yunanca evlilik cüzdanı ve vatandaşlık belgesi ile istedikleri zaman Yunanistan vatandaşlığı için başvuruda bulunabilmektedir.

Arnavutluk, Türkiye veya eski Sovyetler Birliği üye ülkelerinden başka ülkelerde ikamet eden kişiler AB vatandaşları veya AB vatandaşı olmayanlar olarak başvuruda bulunabilmektedir. AB vatandaşları için Yunanistan’da 3 yıl, AB vatandaşı olmayanlar için Yunanistan’da 7 yıl kalıcı ve yasal ikamet etme şartı bulunmaktadır.

Mübadele ile Yunanistan Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

Mübadele yolu ile Yunanistan dışında bir ülkede ikamet eden Yunan anne- baba veya Yunan büyükanne- büyükbabaya sahip olan kişiler Yunanistan vatandaşlığı için başvuru yapma hakkına sahiptir. Yunanistan vatandaşlığı mübadele döneminde Türkiye’ye göç eden anne- babanın çocuklarına verilmektedir.

Yunanistan Doğumlu Kişiler Vatandaşlık Alabilir Mi?

Yunanistan doğumlu kişiler Yunan anne ve/ veya Yunan babaya sahipse doğrudan vatandaşlık hakkına sahip olmaktadır. Yunanistan’da en az 5 yıl kalıcı ve yasal ikameti olan ebeveynlerin Yunanistan’da dünyaya gelen çocukları doğrudan vatandaşlık hakkı elde etmektedir. Yunanistan’da evlilik dışı dünyaya gelen çocuklar Yunan anne- babaya sahipse doğrudan vatandaşlık hakkı elde etmektedir. Yunanistan doğumlu çifte vatandaşlık hakkı olan kişiler, vatandaşı oldukları diğer ülkenin de çifte vatandaşlığa izin vermesi halinde ömür boyu çifte vatandaşlık haklarını elinde tutmaktadır.

Eski Nüfus Kaydından Yunanistan Vatandaşlık Alma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Eski nüfus kaydından Yunanistan vatandaşlık alma işlemleri için Yunan etnik kökenli anne- babanın çocuğu veya büyükanne- büyükbabanın torunu olduğunu ispatlamak gerekmektedir. Yunanistan vatandaşlık alma işlemleri Yunanistan Konsolosluğu tarafına başvuru yapılarak gerçekleştirilmektedir.

Yunanistan Konsolosluğuna Çifte Vatandaşlık Başvurusunda Bulunulabilir Mi?

Evet, Yunanistan Konsolosluğu’na çifte vatandaşlık başvurusunda bulunmak mümkündür.

Yunanistan Göçmenleri Çifte Vatandaşlık Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Yunanistan göçmenleri çifte vatandaşlık başvuru işlemleri 1- 3 yıl arasında sonuçlanmaktadır.

Yunanistan’da Çifte Vatandaşlık Hakkı Nedir?

Yunanistan çifte vatandaşlık hakkı, kişilerin Yunanistan ve Yunanistan harici bir ülkenin vatandaşlığını eşzamanlı ve her iki ülkenin kanunlarına uygun olarak elinde bulundurma hakkıdır. Yunanistan vatandaşlık avukat danışmanlığında elde edilebilmektedir.

Yunanistan Çifte Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yunanistan çifte vatandaşlık başvurusu AB vatandaşları, AB vatandaşı olmayan kişiler ve Türkiye, Arnavutluk veya eski Sovyetler Birliği ülkelerinde ikamet eden kişiler için gerekli belgelerin hazırlanması ile Yunanistan’ın merkezi olmayan idarelerine sunulması yoluyla yapılmaktadır. Yunan etnik kökene sahip vatandaşlar Yunanistan dış temsilciliklerine başvuru yapabilmektedir.

Yunanistan Vatandaşlık Kanunu Ne Zaman Yazılmıştır?

Yunanistan vatandaşlık kanunu 1984 yılında yazılmıştır.

Yunanistan Vatandaşlık Yasası 19. Madde Nedir?

Yunanistan vatabdaşlık yasası 19. Madde: “Başka bir ırktan olan vatandaş Yunan topraklarını geri dönmemek üzere terk ederse Yunan vatandaşlığını kaybedebilir. Aynı kural başka bir ülkede doğup ikamet eden Yunan etnik kökenli olmayan vatandaşlar için de geçerlidir. Söz konusu kişinin başka bir ülkede ikamet eden ve reşit olmayan çocukları, ebeveynlerinin ikisinin ya da hayatta olan ebeveynlerinden birinin Yunan vatandaşlığını kaybetmesi halinde Yunanistan vatandaşlığını kaybedebilir. Bahsi geçen kurallara ilişkin kararlar vatandaşlık kurulunun ortak görüşü uyarınca İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.” maddesidir.

Sık Sorulan Sorular

Yunanistan göçmenleri vatandaşlık başvuruları ile ilgili Vizem.net merkezine sıklıkla gelen sorular aşağıda derlenmiştir.

Ataları Yunanistan Doğumlu Olanlara Vatandaşlık Veriliyor Mu?

Anne- babası veya büyükanne- büyükbabası Yunanistan doğumlu olan kişilere vatandaşlık hakkı tanınmaktadır.

Soyağacı ile Yunanistan Vatandaşlığı Şartları Nedir?

Soyağacı ile Yunanistan vatandaşlığı şartları Yunan anne- babaya veya Yunan büyükanne- büyükbabaya sahip olmaktır. Üç kuşaktan daha eski Yunan akrabalara sahip olmak Yunanistan vatandaşlığı için yeterli görülmemektedir.

Babam Yunanistan Doğumlu Ben Vatandaşlık Alabilir Miyim?

Anne ve babasından en az birinin Yunanistan doğumlu olduğunu kanıtlayan biri Yunan vatandaşlığı alabilmektedir.

Dedem Yunanistan Doğumlu Ben Vatandaşlık Alabilir Miyim?

Büyükanne ve/ veya büyükbabasının Yunanistan doğumlu olmasını ispatlayan kişiler Yunanistan vatandaşlığı alabilmektedir.

Holokost Torunlarının Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

Holokost torunlarının vatandaşlık şartları Yunan etnik kökenine sahip olduğunu anne- baba veya büyükanne- büyükbaba ile kanıtlamaktır. Holokost torunlarının anne- baba, büyükanne- büyükbabalarının Yunan veya Yunan vatandaşlığının olduğunu doğrulamaları gerekmektedir.

Selanik Göçmenlerinin Yunan Vatandaşlığı Şartları Nelerdir?

Selanik göçmenlerinin Yunan vatandaşlığı şartları Yunan etnik kökene sahip olduklarını kanıtlamaktır. Yunan veya Yunan vatandaşı olan anne- baba, büyükanne- büyükbabaya sahip olan Selanik göçmenleri aile cüzdanları ile Yunan vatandaşlığı başvurusunda bulunabilmektedir.

Yunanistan Vatandaşlığı için Avukatlık Ücreti Ne Kadardır?

Yunanistan vatandaşlığı için avukatlık ücreti 400 Euro ile 2500 Euro arasında değişmektedir.

Vizem.net Yunanistan barosuna kayıtlı Türk avukatlar ile çalışma yürütmekte ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: