Yunanistan, sahip olduğu köklü tarihi, zengin kültür mirası, geleneksel yaşam öğeleri ve doğal değerlerinin çeşitliliği ile dünyanın ve Avrupa’nın öne çıkan turizm merkezlerinden biridir. Ziyaret edenlerin çok sayıda aktiviteyi deneyimleyebileceği Yunanistan’da, turizm destinasyonları ülkenin doğal ve kültürel zenginliğine paralel olarak çeşitlenmektedir.
Yunanistan’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında, Yunan coğrafyası ve kültür yaşamının ayrılmaz bir parçası olan Yunan adaları bulunmaktadır. Ege ve İon denizlerine yayılmış irili ufaklı, yaklaşık 6000 adet Yunan adasının 170’inde yerleşim bulunmaktadır ve Yunanistan’a seyahat eden kişilerin öncelikle tercih ettiği Yunan adaları; Santorini, Girit, Mikonos, Kos, Rodos, Sakız, Korfu, Naxos, Samos, Midilli, Patmos, Paros, Lefkada, Hidra, Karpatos ve İthaka adalarıdır.
Akdeniz kültürünü yansıtan kentlere, kırsal yerleşimlere ve arkeolojik alanlara ev sahipliği yapan Yunanistan turistik yerler açısından Avrupa’nın en zengin coğrafyalarından biridir. Yunanistan anakarasında; başkent Atina, Atina Akropolisi, Delfi antik kenti, Meteora Manastırı ve kayalıkları, Mistra tarihi kent merkezi, Selanik, Knossos Sarayı ve Nafplion tarihi kent merkezi, Yunanistan’ın en popüler turizm destinasyonlarıdır. Yunanistan’da, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan 18 adet doğal ve kültürel miras alanı ile Mavi Bayrak Sertifikası almış yaklaşık 400 plaj ve 9 marina bulunmaktadır.
Ilıman Akdeniz ikliminin etkisinde olan Yunanistan, ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsiminde ziyaret edilmeye uygun bir ülkedir ve en çok Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen ziyaretçileri ağırlamaktadır. Turizm sektörünün kültür, inanç, ekoturizm, konferans ve sağlık gibi alt dallarda geliştiği Yunanistan’da, Dünya Bankası rakamlarına göre, 2019 yılında 34.005.000 uluslararası turistin ağırlandığı kaydedilmiştir. Yunanistan’da turizm sektöründen elde edilen gelir, yıllık milli gelirin yaklaşık %25’ini oluşturmaktadır.
Yunanistan’da Hangi Şehirler Gezilmelidir?
Tarihi dokuları ile öne çıkan ve gezilmesi gereken Yunanistan şehirleri aşağıda listelenmiştir.
- Atina
- Selanik
- Girit
- Rodos
- Dedeağaç
- Gümülcine
- Drama
- Larissa
- Kavala
- Pire
- Kozani
- İskeçe
Atina Nerededir?
Yunanistan’ın başkenti ve en büyük şehri olan Atina, ülkenin güneydoğusunda ve Ege Denizi kıyısında, Faliron Körfezi’nin iç kesiminde konumlanmıştır. Etrafı Parnis, Pendeli, İmittos, ve Aigaleon dağları ile çevrili olan Atina şehri, su kaynakları bakımından kısıtlı olan, kurak bir havzada yer almaktadır. Akdeniz iklim özelliklerinin hakim olduğu Atina’da, yılın ortalama 300 günü güneşli ve çoğunlukla rüzgarlı geçmektedir.
Atina, eski Yunan medeniyetinin merkezi ve antik dönemde önemli bir ticaret ve kültür kenti olarak, Batı dünyası demokrasisinin doğmasına ve Platon, Sokrates, Perikles, Euripides ve Sofokles gibi çok sayıda önemli antik çağ filozofunun yetişmesine olanak sağlamıştır. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Atina, yaklaşık 3.400 yıllık kayıtlı bir tarihe sahiptir ve milattan önce 11. bin yıldan beri yerleşim görmektedir. Atina, 1834’te bağımsız Yunan devletinin başkenti olarak kabul edilmiştir.
İsmini, savaş tanrıçası Athena’dan alan Atina kenti, görülecek yerlerin zenginliği ile bir açık hava müzesi niteliğindedir ve Atina tarihi kent merkezinde 3 kilometrelik bir alan, Avrupa’nın en kapsamlı yaya bölgelerinden birine dönüştürülmüştür. Atina’nın bugüne ulaşan kültür mirası; antik döneme ait anıtsal yapılar ve sanat eserleri, Roma ve Bizans dönemi anıtları ve sınırlı sayıda Osmanlı yapısından oluşmaktadır ve kent merkezinin bütününde tarihsel bir süreklilik izlenmektedir. Atina’da, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan iki alan; antik dönem Atina Akropolü ve ortaçağa ait Daphni Manastırı’dır. Atina’nın en popüler ziyaret noktası olan Akropol, kentin her yerinden görülebilmektedir ve Parthenon tapınağına ev sahipliği yapmaktadır.
1896 yılında ilk modern Olimpiyat Oyunlarının düzenlendiği Atina, 1906 ve 2004 yıllarında Yaz Olimpiyatlarına ev sahipliği yaparak, dünyada olimpiyatlara birden fazla kez ev sahipliği yapan birkaç şehirden biri haline gelmiştir.
2016 yılı itibariyle kentsel ve kırsal bölgelerde toplam 3.753.783 kişinin yaşadığı Atina’da, kent merkezinin nüfusu 664.000’dir. Atina, Küreselleşme ve Dünya Şehirleri Araştırma Ağı’nın 2020 yılı raporuna göre küresel bir şehir olarak kabul edilmektedir ve Güneydoğu Avrupa’nın en büyük ekonomik merkezlerinden biridir. Atina’nın Pire limanı Avrupa’nın en büyük yolcu limanı, dünyanın ise ikinci en büyük limanıdır.
Atina’da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Atina’da gezilebilecek başlıca mekanlar aşağıda listelenmiştir.
- Atina Akropolis Müzesi
- Parthenon Tapınağı
- Dionysiou Areopagitou Caddesi
- Anayasa Meydanı
- Syntagma Meydanı
- Meçhul Asker Anıtı
- Panathinaiko Stadyumu
- Atina Ulusal Arkeoloji Müzesi
- Agora Müzesi
- Cycladic Sanat Müzesi
- Atina Bizans ve Hristiyanlık Müzesi
- Benaki İslam Sanatları Müzesi
- Atina Ulusal Bahçeleri
- Attica Zooloji Parkı
- Atina Üniversitesi Botanik Bahçesi
- Strefi Tepesi
- Plaka, Monastiraki ve Thissio tarihi mahalleleri
- Atina Rivierası ve Plajları
Drama Nerededir?
Drama, Yunanistan’da Doğu Makedonya bölgesinin en büyük şehridir ve Atina’nın 650 km., Selanik’in ise 150 km. kuzeydoğusunda yer almaktadır. 2011 yılı itibariyle nüfusu 44.823 kişi olan Drama, Falakro Dağı’nın eteğinde, bol su kaynaklarına sahip, verimli bir coğrafyada konumlanmıştır.
Tarihi Helenistik döneme uzanan Drama kentinin, 9. ve 13. yüzyıllar arasında süren Bizans devrinde askeri kaleye sahip bir ticaret merkezi olduğu bilinmektedir. Drama, 14. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyetine girmiş, 19. yüzyılda ise Drama sancağının merkez şehri ilan edilmiştir. 19. yüzyılın sonlarında tütün üretimi ve ticareti, demiryolu işletmelerinin açılması ve Kavala limanına giden yol ağının iyileştirilmesi sonucunda, Drama’nın nüfusu artmaya başlamış ve ticari faaliyetleri gelişmiştir. 20. yüzyılın başlarında Drama, Bulgarlar tarafından işgal edilmiştir ve 1913 yılında, Drama’nın da içinde bulunduğu bölge, İkinci Balkan Savaşı’nın ardından Bükreş Antlaşması’nın bir sonucu olarak Yunanistan’ın bir parçası haline gelmiştir.
Drama; geleneksel mahalleleri, tarihi meydanları, yeşil alanları ve iyi korunmuş sivil mimari örnekleri ile Yunanistan’ın ilgi çeken kentlerinden biri konumundadır. Canlı bir kültür ve sanat yaşamına ev sahipliği yapan Drama’da, ulusal kısa film festivali, genç müzisyenler festivali, Anastenaria etkinlikleri ve şehrin kurtuluşu anısına organize edilen Eleftheria şenlikleri gibi etkinlikler düzenlenmektedir.
Drama’nın ziyaretçiler tarafından tercih edilen mekanların başında; kent merkezinde yer alan Agia Varvara Parkı, Anastasiadis Konağı, Ayasofya Kilisesi, Korylovos Tepesi ve Makedon Mezarı’dır. Sırtlarında Drama kentinin konumlandığı Falakro Dağı’nda bulunan tesislerde; kayak, snowboard, dağcılık, tırmanış, doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü, dağ bisikleti ve offroad aktiviteleri yapılabilmektedir.
Drama’da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Drama kentinde gezilebilecek yerler aşağıda listelenmiştir.
- Drama Arkeoloji Müzesi
- Piskopos Konağı ve Kilise Müzesi
- Makedon Mezarı
- Ayasofya Kilisesi
- Taksiarkhes Şapeli
- Anastasiadis Konağı
- Agia Varvara Parkı
- Falakro Dağı
- Korylovos Tepesi
- Eleftheria Sanat Salonu
- Tarihi Olympia Sineması
- Tarihi okullar kompleksi
Larissa Nerededir?
Larissa, Yunanistan’ın doğusunda bulunan Teselya bölgesinde yer almaktadır ve ülkenin en gelişmiş ticaret, tarım ve endüstri merkezlerinden biridir. Larissa kenti, Selanik, Atina ve Volos limanı ile kurduğu karayolu ve demiryolu bağlantıları sayesinde, Yunanistan’ın önemli ulaşım merkezlerinden biri konumundadır. Yunanistan’ın en büyük beşinci kenti olan Larissa’nın nüfusu, 2011 yılı itibariyle 162,591’dir.
Etrafı vadiler ve dağlarla çevrili olan Larissa, bulunduğu coğrafyanın sağladığı verimli topraklar ve yağışlı mikro iklim koşulları sayesinde, Yunanistan’ın tarımsal faaliyetlerinde öne çıkan merkezlerden biri haline gelmiştir. Larissa kentini çevreleyen dağlar; Kamvounia dağları, Titaros Dağı, Ossa Dağı, Mavrovouni Dağı ve 2.917 metre yükseklik ile Yunanistan’ın en yüksek dağ zirvesi olan Olympos Dağı’dır.
Neolitik devirden beri yerleşim gören ve Yunan mitolojisindeki önemli öğelerden biri olan Larissa, klasik dönemde kaleli bir şehir- devlet olarak varlığını sürdürmüştür. Larissa, milattan önce 196 yılında Roma İmparatorluğu’nun Teselya bölgesindeki merkezi haline gelmiş, milattan sonra 4. yüzyılda Bizans İmparatorluğu kontrolüne geçmiştir. 1423 yılında Osmanlı hakimiyetine geçen Larissa şehri, 1881 yılında bağımsız Yunan Krallığı’nın kontrolüne alınmış ve bu dönemde deri, pamuk, ipek ve tütün ticaretinde önemli bir rol oynamıştır.
Larissa’da, kenti çevreleyen dağlık bölgede günübirlik doğa yürüyüşleri ve Pineios nehrinde kano ve su kayağı aktiviteleri yapılmaktadır. Geleneksel Teselya mutfak kültürü ve eğlence yaşamının örneklerini sergileyen tavernalar, Larissa kent merkezini ziyaret edenler için ilgi çeken seçenekler arasındadır.
Larissa’da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Larissa’da gezilmesi gereken yerler aşağıda listelenmiştir.
- Larissa Akropolü
- Türk çarşısı
- Larissa antik tiyatrosu
- Larissa Arkeoloji Müzesi
- Larissa Tarih ve Folklorik Sanat Müzesi
- Larissa Belediye Sanat Galerisi
- Alkazar Parkı
- Tarihi Larissa konakları
- Papas değirmenleri
- Hipokrat anıt mezarı
- Larissa Holokost Anıtı
- Larissa Savaş Anıtı
Selanik Nerededir?
Selanik, kuzey Yunanistan’da bulunan Makedonya bölgesinin en büyük kent merkezi ve Yunanistan’ın Atina’dan sonraki en büyük şehridir. Ege Denizinde, Thermaïkos Körfezi kıyısında inşa edilmiş olan Selanik, Atina’nın 502 kilometre kuzeyinde yer almaktadır ve 878.000 kişilik nüfusu ile Yunanistan’ın en gelişmiş metropollerinden biridir. Akdeniz iklim koşullarının etkisi altında olan Selanik, yılın her mevsiminde ziyaret edilmeye elverişli bir kenttir.
Selanik, tarih boyunca farklı uygarlıkların, kültürlerin, etnik grupların ve dinlerin merkezi olmuştur ve günümüzde çok kültürlü bir kent olarak kabul edilmektedir. Kuruluşu milattan önce 4. yüzyıla tarihlenen Selanik, o dönemden bugüne bölgesel bir merkez olarak var olmuştur. Selanik kent karakterini Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarının izleri şekillendirmiş; kentin sosyal dokusunun oluşmasında ise Yahudiler, Ermeniler, Pontuslar, Latinler gibi birçok etnik ve dini grubun varlığı etkili olmuştur.
Kozmopolit yapısı ve öğrenci nüfusunun fazlalığı ile Selanik, canlı ve dinamik bir kültür ve sanat ortamına ev sahipliği yapmaktadır. 2014 yılında Selanik, Financial Times Doğrudan Yabancı Yatırımlar dergisi tarafından, insan sermayesi ve yaşam tarzı açısından geleceğin en iyi orta ölçekli Avrupa şehri olarak ilan edilmiştir.
Yunanistan’ın en popüler turizm destinasyonlarından biri olan Selanik, 2013 yılında, National Geographic dergisinde dünya çapındaki en iyi turistik yerlerden biri olarak listelenmiştir. Selanik kent merkezinin çok kültürlü metropoliten dokusu, turizm sektörünün; kültür, inanç, kongre, gastronomi, sanat ve eğlence dallarında gelişmesini sağlamıştır.
Selanik’te Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Selanik’te gezilebilecek başlıca mekanlar aşağıda listelenmiştir.
- Selanik Arkeoloji Müzesi
- Selanik antik kenti
- Ladadika mahallesi
- Beyaz Kule
- Modiano çarşısı
- Vasilissis Olgas Bulvarı
- Aristoteles Meydanı
- Galerius Zafer Takı
- Bizans kent surları
- Mylos değirmeni
- Vlatadon Manastırı
- Lazarist Manastırı
- Rotunda Kilisesi
- Ayasofya Kilisesi
- Aziz Panteleimon Kilisesi
- Aya Demetrios Bazilikası
- Panagouda Bazilikası
- Bizans hamam kompleksi
- Osmanlı Bedesteni
- Hamza Bey Cami
- Alaca İmaret Cami
- Yeni Cami
- Osmanlı hamamları
- Yahudi Hamamı
- Selanik Devlet Çağdaş Sanatlar Müzesi
- Bizans Kültürü Müzesi
- Selanik Sinema Müzesi
- Selanik Bilim ve Teknoloji Müzesi
- Selanik Askeri Tarih Müzesi
Selanik için vize işlemlerinde Vizem.net danışmanlarından destek alabilirsiniz.
Pire Yunanistan’da Nerededir?
Pire, Yunanistan’ın güneyinde, Atina’nın 8 kilometre güneybatısında ve Saron Körfezi kıyısında kurulmuş bir liman kentidir. Atina’dan toplu ulaşım seçeneklerinin mevcut olduğu Pire’nin nüfusu, 2011 yılı itibariyle 163,688’dir. Taşlık bir yarımadanın üzerine kurulmuş olan Pire kenti Kantharos, Zea (Paşalimanı) ve Mikrolimano adı verilen üç doğal limana sahiptir.
Pire, milattan önce 5. yüzyılda Atina’nın liman kenti ve Yunan donanmasının üssü olarak kurulmuştur. Pire kenti, milattan önce 3. yüzyılda gerilemeye başlamış, ancak 19. yüzyılda Atina’nın başkent ilan edilmesiyle birlikte yeniden önem kazanmıştır.
Avrupa’nın en büyük ve dünyanın ikinci en büyük yolcu limanının bulunduğu Pire, ülkenin en önemli ticari, endüstriyel ve kültürel merkezlerinden biri haline gelmiştir ve Pire limanı, her yıl Ege Denizi ve Girit’e seyahat eden 20 milyon yolcuya hizmet etmektedir.
Pire’de Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Pire’de gezilebilecek başlıca mekanlar aşağıda listelenmiştir.
- Hellen Denizcilik Müzesi
- Pire Arkeoloji Müzesi
- Pire sur duvarları
- Paşalimanı
- Mikrolimano limanı
- Kastella mahallesi
- Veakeio Tiyatrosu
- Pire Katedrali
- Barış ve Dostluk Stadyumu
- Belediye Tiyatro binası
- Pire tren istasyonu
Kavala Nerededir?
Kavala, Yunanistan’ın kuzeyinde bulunan, Pangaion dağına yakın ve Taşoz adasının karşısında kurulmuş bir kıyı kentidir ve Selanik’e 160 kilometre, Drama’ya ise 37 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. 2011 yılı nüfusu 70.500 olan Kavala, Kuzey Yunanistan’da, ekonomik, ticaret, turizm, balıkçılık ve petrolle ilgili faaliyetler açısından önemli bir merkez konumundadır. Kavala’da tipik Akdeniz iklimi özellikleri görülmektedir ve yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise soğuk ve yağışlı geçmektedir.
Milattan önce 6. yüzyılda, göçmenler tarafından Neapolis adıyla kurulan Kavala, 1387’den 1912’ye kadar Osmanlı Devleti kontrolünde kalmış ve Balkanlar içerisinde önemli bir merkez haline gelmiştir. Önceleri bir balıkçı kasabası iken, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında Kavala, Yunanistan’daki tütün işleme faaliyetleri ve ihracatının en büyük merkezi haline gelmiştir. Kavala’nın sanayileşme ve kentleşme sürecinin izleri olan çok sayıda tütün deposu, Kavala kent merkezinde varlığını sürdürmektedir.
Kültür, deniz ve gastronomi turizminin geliştiği Kavala kenti, yoğun tarihi mirası ve canlı sosyal yaşamı ile Yunanistan’ı ziyaret edenlerin tercih ettiği destinasyonlardan biridir. Kavala’da, belediye binası, eski mahkeme binası, Lazarist Manastırı, Kavala Belediye Konservatuarı gibi, farklı mimari akımların etkilerini taşıyan çok sayıda tarihi kamu yapısı bulunmaktadır.
Kavala’da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Kavala’yı ziyaret edenler için, gezilebilecek başlıca yerler aşağıda sıralanmıştır.
- Philippi antik kenti
- Kavala Kalesi
- Kamares su kemerleri
- Kavalalı Mehmet Ali Paşa Evi
- Kavala deniz surları
- Halil Bey Camii
- Osmanlı İmareti
- Topal Mehmet efendi tütün deposu
- Herzog tütün deposu
- Kyprou Sokağı
- Kavala belediye sarayı
- Büyük Kulüp binası
- Lazarist Manastırı
- Wix Kulesi
- Dikilitaş
- Krinides Kil Tedavi Merkezi
- Taşoz adası
Kozani Nerededir?
Kozani, Yunanistan’ın kuzeyinde ve Batı Makedonya idari bölgesi içerisinde, Selanik’in 120 kilometre güneybatısında bulunan bir kenttir. Etrafı Pieria, Vermio, Vourinos ve Askio dağları ile çevrili olan Kozani’de, kış aylarının soğuk ve kurak, yaz aylarının ise sıcak geçtiği karasal bir iklim hakimdir. Kozani’nin 2011 yılı nüfusu 71.388’dir.
Kozani tarihinin, erken Demir Çağı’na dek uzandığı bilinmekle beraber, Bizans dönemine kadar geçen tarihe yönelik kaynaklar kısıtlıdır. 1528 tarihli Osmanlı kayıtlarına göre Kozani, o dönemde küçük ölçekli bir kasaba görünümündedir ve Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinde iken Balkanların önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. 1923 yılındaki Türkiye- Yunanistan mübadelesi sırasında, 1400 Rum asıllı aile Türkiye’den Kozani’ye yerleştirilmiştir.
Kozani’de, yerel kültürün en önemli yönlerinden biri olan Dionysos kültünü sürdüren ve kış mevsiminin sonunda 11 gün süren Kozani karnavalı düzenlenmektedir. Kozani Karnavalı’nın yanında, Kozani yerel kültürün de önemli bir yere sahip olan Lassaneia Etkinlikleri, Kozani’den Yunan Bağımsızlık Savaşı’na katılan Georgios Lassanis ve bağımsızlığın kazanılması anısına, her yıl yaz mevsiminin sonunda organize edilmektedir.
Kozani’de Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Kozani’de görülebilecek başlıca mekanlar aşağıda listelenmiştir.
- Aziz Nikolas Kilisesi
- Aziz Nikolas Saat Kulesi
- Nikis Meydanı
- Kozani Rum Mektebi
- Kovendareios Kütüphanesi
- Kozani Arkeoloji Müzesi
- Kozani Tarih, Folklor ve Doğa Tarihi Müzesi
- Kozani Modern Yerel Tarih Müzesi
- Grigorios Vourkas Konağı
- Georgios Lassanis Konağı
- Kouri Kent Parkı
Dedeağaç Nerededir?
Dedeağaç, Yunanistan’ın kuzeydoğusunda, Trakya bölgesinde bulunan ve deniz kenarına kurulmuş liman kentidir. İpsala Sınır Kapısı’na 40 kilometre uzaklıkta olan Dedeağaç, deniz ve kara yollarının kesiştiği bir kavşak noktası olarak Avrupa ve Asya’yı bağlayan bir merkez konumundadır. 2011 yılı nüfusu 72.959 olan Dedeağaç, kuzeybatı Yunanistan’ın önemli bir liman ve ticaret merkezidir.
Dedeağaç, 19. yüzyılın ortalarında Maroneia ve Makri’den gelen balıkçılar tarafından, keşiş ağacı anlamına gelen Dede Agats adıyla ve küçük bir balıkçı köyü olarak kurulmuştur. Dedeağaç, 1874 yılında Edirne Vilayeti’ne bağlı bir Osmanlı sancağı ilan edilmiştir. Balkan Savaşları sırasında Osmanlı hakimiyetinden Bulgaristan kontrolüne geçen Dedeağaç, 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması ile Yunanistan’a bağlanmıştır.
Dedeağaç’ta 1980’li yıllara kadar Yunan Ulusal Turizm Örgütü tarafından düzenlenen Dedeağaç Şarap Festivali, 2013 yılında Dedeağaç Belediyesi’nin girişimiyle tekrar organize edilmiştir ve kentin en büyük kültürel etkinliği haline gelmiştir.
Dedeağaç’ta Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Dedeağaç’ta görülmesi gereken başlıca yerler aşağıda sıralanmıştır.
- Dedeağaç Deniz Feneri
- Dimokratias Caddesi
- Panagia Kosmosoteira Kilisesi
- Agioi Theodoroi mağara kilisesi
- Maroneia arkeolojik alanı
- Mesimbria arkeolojik alanı
- Ismara antik yerleşimi
- Dadya Ormanı
- Evros Deltası Milli Parkı
- Altinalmazis Ekoparkı
- Dedeağaç Arkeoloji Müzesi
- Dedeağaç Tarih Müzesi
- Dedeağaç Doğa Tarihi Müzesi
- Trakya Etnoloji Müzesi
- Cyclops mağarası
- Traianoupoli kaplıcaları
İskeçe Nerededir?
İskeçe, Yunanistan’ın kuzeyinde, Batı Trakya’da bulunan ve Rodop Dağlarının eteklerine kurulmuş bir kenttir. İskeçe’nin içinden geçen Kosynthos Nehri, kenti; batıda eski ve modern İskeçe’nin bulunduğu kentsel alan ile doğuda korunmuş bir doğal çevreye sahip olan Samakov olarak ikiye ayırmaktadır. 2011 yılı nüfusu 70.873 olan İskeçe, doğusundaki Gümülcine ve Dedeağaç illeri ile birlikte Yunanistan’da Türklerin en yoğun olarak bulunduğu kentlerden biridir.
Yerleşim tarihi, milattan önce 1. yüzyıla uzandığı düşünülen İskeçe, Bizans döneminde bölgede önemli bir merkez haline gelmiştir ve 1361 yılında Osmanlı Devletinin kontrolüne geçmiştir. İskeçe, 18. yüzyılda tütün işleme faaliyetleri ve ticaretinde gelişmiştir ve Osmanlı’nın Edirne Vilayeti’ne bağlı Gümülcine Sancağı’na bağlanmıştır. Birinci Balkan Savaşı sırasında Osmanlı’dan Bulgaristan kontrolüne geçen İskeçe, 1919 yılında Yunanistan’a bağlanmıştır.
Osmanlı ve Yunan mimarisinin bir arada bulunduğu tarihi İskeçe kent merkezi, konakları, meydanları, Arnavut kaldırımlı sokakları ve Bizans kiliseleri ile İskeçe’yi ziyaret edenlerin ilgi odağı haline gelmiştir. İskeçe’nin kuzeyinde bulunan ve yaklaşık 40 köyden oluşan, kültürel ve mimari özellikleri ile tanınan Pomak köyleri bölgesi, İskeçe’nin önemli turizm destinasyonlarından biridir.
İskeçe’nin sahip olduğu doğal zenginliklerden bazıları, Nestos Deltası ve su kanalları, Drymos Ormanı, Vistonida Gölü ve Rodop Dağlarıdır. İskeçe’nin doğal alanlarında kano, doğa yürüyüşü, bisiklet, kuş gözlemciliği, okçuluk, offroad ve ata binme gibi etkinlik olanakları sunulmaktadır. İskeçe’de tüm yıla yayılan, geleneksel kent kültürünün yaşatılmasını sağlayan ve kent ekonomisine büyük bir girdi oluşturan etkinliklerin başında İskeçe Karnavalı, Eski Şehir Festivali, Yaz Gençlik Festivali ve Nestos Nehri Müzik Festivali gelmektedir.
İskeçe’de Gezilecek Yerler Nerelerdir?
İskeçe’de gezilecek yerler aşağıda sıralanmıştır.
- İskeçe Saat Kulesi
- Zagoras Meydanı
- İskeçe Bit Pazarı
- Ahiriyan mahallesi ve Osmanlı konakları
- Kapnergaton Sokağı tütün depoları
- İskeçe Katedrali
- Yunan Halk Sanatları Müzesi
- İskeçe Doğa Tarihi Müzesi
- İskeçe Belediye Galerisi
- İskeçe Tütün Müzesi
- Abdera arkeolojik alanı
- Nestos Nehri ve Deltası
- Drymos Ormanı
- Vistonida Gölü
Yunanistan İskeçe Karnavalı Ne Zaman Düzenlenir?
İskeçe Karnavalı, her yılın Şubat ayı sonu ve Mart ayı başlarında düzenlenmektedir. İskeçe’nin turizm gelirleri içinde önemli bir girdi oluşturan ve her yıl yaklaşık 500.000 kişinin katılım gösterdiği İskeçe Karnavalında, kostüm ve maskelerle yapılan yürüyüş ve dans gösterileri ile renkli bir atmosfer oluşmaktadır.