Yunanistan Çalışma İzni

Yunanistan'dan Çalışma İzni Almak

Yunanistan çalışma izni, Yunanistanda çalışmak isteyen vatandaşların alması gereken izin türüdür. Yunanistan çalışma izni için çalışma vizesi kapsamındaki, D tipi vizelere başvurulması gerekmektedir. Yunanistan Cumhuriyeti, yabancı uyruklu vatandaşlar için farklı çalışma izni türleri düzenlemiştir. Yunanistan’ın belirlediği çalışma izni türleri, yüksek nitelikli çalışma izni ve genel çalışma iznidir.

Yunanistan’da çalışma izni almak için, Yunanistan’da yeni bir şirket kurmak ya da iş bulmak gerekmektedir. Yunan şirketinde çalışacak kişilerin çalışma izni için Türkiye’de bulunan Yunanistan Konsolosluğuna başvurması ve çalışma izni talebinde bulunması gerekmektedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Yunanistan’da Oturma ve Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Yunanistan’da çalışma izni almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Yunanistan’da bulunan bir şirkette işe girerek, yeni bir şirket kurarak ya da serbest meslek icra ederek çalışma izni almaktadır.

Yunanistan çalışma izni başvurusu yapacak kişilerin D tipi Yunanistan vizesi ile ülkeye yasal olarak giriş yapması gerekmektedir. Yunanistan’da çalışacak vatandaşların, çalışacağı Yunan şirket tarafından gönderilen çalışma davetiyesi, iş sözleşmesi ve gerekli evraklar ile Yunanistan Konsolosluğuna çalışma vizesi başvurusunda bulunması gerekmektedir. Çalışma vizesi başvurusu kabul edilen kişiler oturma iznine başvurabilmektedir. Yunanistan’a giden vatandaşların pasaportunda bulunan çalışma vizesi ile Yunanistan’a gidişinin ardından oturma izni için bağlı bulunduğu belediyeye, çalışma izni için ise Atina Valiliği Çalışma Müdürlüğüne başvurması gerekmektedir.

Yunanistan’a yatırım yaparak veya şirket kurarak gidecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Golden visa programı veya şirket kurmak içim gerekli prosedürü izledikten sonra çalışma izni ve 5 yıllık oturma iznine sahip olabilmektedir.

Yunanistan Çalışma İzni Türleri Nelerdir?

Yunanistan’da çalışma izni türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Yüksek nitelikli çalışma izni
  • Genel çalışma izni
  • Dil okulu çalışma izni
  • Lisans çalışma izni
  • Yüksek lisans çalışma izni
  • Staj için çalışma izni

Yunanistan Çalışma İzni Başvurusu Evrakları Nelerdir?

Yunanistan çalışma izni başvuru sürecinde gerekli olan evraklar aşağıda verilmiştir.

  • Pasaport ve kimlik aslı ile fotokopisi
  • Yunanistan çalışma izni başvuru formu
  • Seyahat sağlık sigortası
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Konaklama ve ulaşım rezervasyonları
  • Banka hesap dökümleri
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu, ruhsat ve ek gelirleri olanlar için bunlara ait belgeler
  • Şahsi seyahat planını anlatan dilekçe
  • Yurt dışı giriş çıkış belgesi
  • Adli sicil kaydı
  • Motivasyon mektubu
  • Son eğitimine ait diplomalar ve mesleki gelişimi açıklayan özgeçmiş
  • İş sözleşmesi evrakı
  • İş yerinin resmi sicil kaydı durumu
  • İş yeri tarafından yazılan çalışma davetiyesi.

Yunanistan’da Çalışmak için Alınabilecek Vizeler Hangileridir?

Yunanistan çalışma izni için D tipi Yunanistan vizesine başvurulması gerekmektedir. D tipi Yunanistan vize başvurusu için gerekli evrakların hazırlanması ve teslim edilecek evrakların yeminli tercüman ile Yunancaya çevrilmesi gerekmektedir. Yunanistan çalışma vizesi başvurusu için vize başvuru merkezinden veya Yunanistan Konsolosluğundan randevu alarak, randevu günü ve saatinde gerekli evraklar ile şahsen başvuru yapılmalıdır. Yunanistan D tipi vize ücreti 100 Euro’dur.

Yunanistan D tipi vizesine başvuran ve Yunanistan çalışma vizesi alan kişilerin, ülkeye şahsen giriş yaptıktan sonra oturum izni için belediyeye başvuru yapması gerekmektedir.

Yunanistan’da Öğrenci Olarak Çalışmak için Öğrenci Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Yunanistan’a eğitim ve öğrenci vizesi ile giden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerin oturma belgesi ile birlikte part time çalışma izni belgesi almaları gerekmektedir. Yunanistan öğrenci vizesi ile giden uluslararası öğrencilerin yerel makamlardan haftada 20 saat çalışmak için çalışma izni talep etmesi gerekmektedir.

Eğitimler sırasında haftada en fazla 20 saat, tatillerde ise tam zamanlı işlerde çalışmaya izin verilmekle birlikte Yunanistan eğitim vizesi olan kişi, öğrenci vizesinin süresi bitene kadar Yunanistan’da çalışma imkanı bulunmaktadır. Yunanistan Cumhuriyetinde eğitim alıp çalışmak isteyen üniversite öğrencilerinin Yunanistan Erasmus programı katılım imkanı bulunmaktadır.

Yunanistan Dil Okulu Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Yunanistan’da dil eğitimi alırken çalışmak mümkündür. Yunanistan’da dil eğitimi alırken çalışmak isteyen kişiler, 3 aydan uzun süreli dil eğitimi alırken çalışma izni alma hakkına sahiptir. Yunanistan’da uzun süreli dil eğitimi alan Türk vatandaşları, çalışma izni için gerekli evrakları hazırlayarak yerel makamlara başvuru yapabilmektedir.

Kısa süreli Yunanistan dil okulu eğitim vizesi alan kişilerin, çalışma izni alma imkanı bulunmamaktadır.

Yunanistan’da Yüksek Lisans Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Yunanistan’da yüksek lisans için eğitim vizesine başvuran kişiler, başvurusu kabul edilip Yunanistan’a yasal giriş yaptıktan sonra çalışma iznine başvurabilmektedir. Yunanistan’da yüksek lisans eğitimi alan Türk vatandaşlarının çalışma izni, part time olmak üzere haftada 20 saattir.

Yunanistan’da Staj için Çalışma İzni Gerekir Mi?

Yunanistan’da staj yapmak için çalışma izni gerekmemektedir. Yunanistan’a staj yapmak için gidecek kişilerin eğitim vizesine başvuru yapması gerekmektedir.

Yunanistan Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yunanistan’da çalışma izni almak isteyen vatandaşlar, Yunanistan’a varış tarihinden itibaren 30 gün içerisinde çalışma izni için Yunanistan Konsolosluğuna şahsen başvurmalıdır. Başvuru sahibi Yunanistan’da öğrenci ise gerekli evraklarla beraber eğitim gördüğü okuldan alıdığı öğrenci belgesi ile başvurusunu tamamlaması gerekmektedir.

Yunanistan’da Çalışma İzni Almak Ne Kadar Sürer?

Yunanistan’da çalışma iznine başvuran kişiler, başvuru sonrası ortalama 30 iş günü içerisinden yanıt almaktadır.

Yunanistan’da Çalışmak için Kabul Edilen Meslekler Nelerdir?

Yunanistan, istihdam açığı bulunan meslekler için yabancı uyruklu vatandaşlara çalışma izni vermektedir. Yunanistan’da işgücüne katkıda bulunacak, vasıflı kabul edilen ve ihtiyaç duyulan meslekler: doktorlar ve sağlık çalışanları, hizmet sektörü çalışanları, tarım işçileri, mühendis ve yazılımcılardır.

Yunanistan’da çalışmak isteyen kişiler, iş aramak için Yunanistan’a gidebilmekte veya internet üzerinden Yunanistan iş ilanları bularak görüşmeler ayarlanabilmektedir.

Yunanistan’da Çalışma Şartları Nasıldır?

Yunanistan’da çalışma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Yunanistan’da asgari ücret 758 Euro’dur.
  • Saatlik asgari ücret 4.08 Euro’dur.
  • Haftalık çalışma saati ortalaması 42 saattir.
  • Birçok sektörde mesai saatleri 08.00-14.00 arasındadır.

Avrupa Birliği ülkeleri ile benzer çalışma şartlarına ve standartlarına sahip Yunanistan asgari ücret olarak da Avrupa ülkeleri standartlarına yakın maaş vermektedir.

Yunanistan’da Kaçak Çalışmak Cezası Nedir?

Yunanistan’da çalışma izni olmadan çalışan kişilere genelde para cezası verilmektedir. Gerekli görülen durumlarda Yunanistan Hükümeti tarafından para cezası yerine hapis cezası verilebilmektedir.

Yunanistan’da kaçak işçi çalıştıran işverenler için para cezaları uygulanmaktadır. Yunanistan’da kaçak çalıştığı tespit edilen işçiler, gerekli para ya da hapis cezası uygulanmasının ardından sınır dışı edilmektedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: