Yunanistan'a Gitmek için Gerekli Belgeler

2023'te Yunanistan'a Gitmek için Gerekli Belgeler ve Prosedürler

Yunanistan’a gitmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları; kara yolu, deniz yolu ve hava yolu olmak üzere farklı yollar kullanabilmektedirler.

Yunanistan’ın Ege Denizi ve Akdeniz’de yer alan bazı adalarına 15 günlük geçerlilik süresine sahip kapıda vize ile giriş yapılabilmektedir.

İstanbul’dan Atina’ya gitmek için Sofya aktarmalı trenler kullanılabilmektedir ve yolculuk yaklaşık 1 gün sürmektedir.

İstanbul’dan Atina ve Selanik başta olmak üzere Yunanistan’ın birçok şehrine giden otobüs seferleri vardır.

Yunanistan’a Gitmek için Gerekenler Nelerdir?

Yunanistan’a gitmek için gerekenler aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: Seyahatin sonrasında en az 6 ay daha geçerli olacak pasaport Yunanistan’a seyahat için gereklidir.
  • Schengen vizesi: Bordo pasaport hamilleri, gidiş tarihlerini kapsayan geçerli bir Schengen vizesine sahip olmak durumundadır. Yeşil, gri ve siyah pasaport hamillerinin Schengen vizesine ihtiyacı yoktur.
  • Zorunlu seyahat sağlık sigortası: En az 30.000 Euro kapsama sahip Schengen ülkelerinde geçerli seyahat sağlık sigortası başvuruya eklenmelidir.
  • Yunanistan yeşil kart sigortası: Kendi aracı ile gideceklerin araçları için yurt dışı masraflarını karşılayacak bir araç sigortası yapmak durumundadırlar.

Yunanistan’a Gitmek için Pasaport Gerekli Midir?

Yunanistan’a gitmek için geçerli bir pasaporta ihtiyaç duyulmaktadır.

Yunanistan’a Gitmek için Vize Gerekli Mi?

Yunanistan’a seyahat planı olan umuma mahsus pasaport (bordo) sahiplerinin seyahatlerinden önce gerekli aracı kurumlara başvurarak vize almaları gerekmektedir.

Yunanistan’a seyahat edecek olan hususi (yeşil), diplomatik (siyah) ya da hizmet (gri) pasaport sahipleri, 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde, Yunanistan’a ve diğer Schengen Bölgesi ülkelerine yapacakları seyahatlerinde herhangi bir vizeye ihtiyaç duymamaktadırlar.

Yunanistan Üzerinden Almanya’ya Nasıl Gidilir?

Yunanistan’da Atina Elefterios Venizelos Uluslararası Havalimanı başta olmak üzere birçok havalanından Almanya’daki havaalanlarına düzenli uçuşlar bulunmaktadır.

Yunanistan üzerinden arabayla Almanya’ya gitmek için Kuzey Makedonya, Sırbistan, Macaristan ve Avusturya gibi ülkelerden geçmek gerekmektedir.

Yunanistan’dan Almanya’ya Sofya, Bratislava, Budapeşte gibi yerlerden çeşitli tren ve otobüs aktarmaları yaparak ulaşmak mümkündür fakat aktarmalı yolculuklar çok uzun süreler almaktadır.

Yunanistan Üzerinden Almanya’ya Gitmek Ne Kadar Sürer?

Yunanistan’ın başkenti Atina ile Almanya’nın başkenti Berlin arasında yaklaşık 2.330 km karayolu mesafesi vardır ve bu mesafeyi kat etmek yaklaşık 24 saat almaktadır. Atina Elefterios Venizelos Uluslararası Havalimanı ile Berlin Brandenburg Havalimanı arası yapılan uçuşlar yaklaşık 3 saat sürmektedir.

Atina’dan Berlin’e ayrıca; Atina-Selanik tren seferleri, Selanik-Bratislava otobüs seferleri ve Bratislava-Berlin tren seferleri kullanılarak tahminen 30 saat sürecek bir yolculukla gidilebilmektedir.

Yunanistan ve Almanya’nın sınırları arası kuş uçuşu uzaklık yaklaşık 1.000 km iken kara yolu ile iki ülke arasındaki kısa yolculuk 1400 km civarındadır. Almanya sınırından Yunanistan sınırına gitmek ideal koşullarda en kısa 15 saat sürmektedir.

Tekneyle Yunanistan’a Nasıl Gidilir?

Tekneyle Yunan adalarına gitmek Çeşme, Kuşadası, Marmaris gibi yerlerden kalkan feribotlarla ve özel teknelerle mümkündür. Yunanistan’a tekneyle ya da feribotla geçiş yapanlar bazı adalar için Yunanistan Schengen vizesi almadan kapıda vize ile giriş yapabilmektedirler; fakat bu vize sadece söz konusu adalara giriş izni sağlamaktadır.

Yunanistan kapıda vizenin erişim sağladığı adalar arasında; Rodos, İstanköy (Kos), Midilli, (Lesvos), Meis (Kastellorizo), Sakız (Chios) ve Sisam (Samos) yer almaktadır.

Tekneyle Yunanistan’a Gitmek için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Tekneyle Yunanistan’a gitmek için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport
  • Geçerli bir vize
  • Özel tekne belgesi
  • Kaptana ait mesleki bilgiler
  • Tekne kira sözleşmesi

Özel tekne ile Yunan adaları vize işlemleri için vizem.net’in uzman danışmanlarından destek alınabilmektedir.

Yunanistan’a Kaçak Gitmenin Cezası Nedir?

Yunanistan’a kaçak gidenlere hapis cezası veya para cezası verilebilmektedir, bunun yanında Yunanistan’a kaçak giren kişi sınır dışı edilebilmektedir.

Kendi ülkelerinde kimlikleri sebebiyle ayrımcılığa uğrayanlar ve hayati tehlikesi bulunanlar, Yunanistan’a kaçak girdikten sonra beyanlarını takiben Yunanistan iltica süreci başlatabilmektedirler.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: