
Hollanda D Tipi Vize Türleri ve 2023 Başvuru İşlemleri
Hollanda D tipi vize, uzun süreli Hollanda vizesi, geçici oturma izni (MVV vize) ya da ulusal Hollanda vizesi olarak da bilinen ve hamiline 90 günden uzun bir süreliğine Hollanda’da bulunma hakkı veren bir vize türüdür. Hollanda D tipi vize, Hollanda’ya çalışma, eğitim alma ya da aile birleşimi gerçekleştirme gibi amaçlarla seyahat etmek isteyen kişilere verilebilmektedir.
Vizem.net, Türkiye Cumhuriyeti'nden Hollanda'ya çalışma, eğitim alma, aile birleşimi gibi amaçlar ile uzun süreli seyahat edecek kişilere D tipi vize başvurularında tam kapsamlı danışmanlık hizmeti sunan bir akredite acentedir.
Daha fazla bilgi için: 0850 241 1868
Hollanda Uzun Süreli Vize Başvuru Şartları Nelerdir?
Hollanda uzun süreli vize başvuru şartları aşağıda listelenmiştir.
- Vize başvuru sahibinin Hollanda’da 90 günden uzun bir süre kalabilmek için çalışma, eğitim alma ya da aile birleşimi gerçekleştirme gibi bir amacının olması
- Vize başvuru sahibinin adli sicil kaydının temiz olması
- Vize başvuru sahibinin Hollanda’da kalmayı planladığı süre boyunca geçimini sağlamaya yetecek düzeyde finansal durumu olması ya da bir sponsora sahip olması
- Vize başvuru sahibinin geçmiş tarihlerde herhangi bir vize ihlalinde bulunmamış olması
Hollanda D Tipi Vize Türleri Nelerdir?
Hollanda D tipi vize türleri aşağıda listelenmiştir.
- Hollanda çalışma vizesi
- Hollanda aile birleşimi vizesi
- Hollanda öğrenci vizesi
- Hollanda MVV vizesi
- Hollanda partner oturum izni vizesi
- Hollanda iş arama vizesi
- Hollanda working holiday vizesi
- Hollanda au pair vizesi
- Hollanda yatırımcı vizesi
- Hollanda start up vizesi
Hollanda Ulusal Vize Başvurusu Nereye Yapılır?
Hollanda ulusal vize başvurusu; İstanbul'da yer alan Hollanda Başkonsolosluğuna veya Ankara'da yer alan Hollanda Büyükelçiliğine yapılır. Hollanda ulusal vize başvurusu işlemlerinin yapılabilmesi için öncelikle ilgili dış temsilcilikten mutlaka vize randevusu alınması gerekir.
Hollanda Uzun Süreli Vize Nasıl Alınır?
Hollanda uzun süreli vize, İstanbul ve Ankara illerinde yer alan Hollanda dış temsilciliklerine yapılan başvuru sonucunda alınır. Hollanda D tipi vize başvuru işlemleri için öncelikle D tipi vize Hollanda başvuru formunun başvuru sahibi tarafından doldurulması ve vize başvurusu için gerekli evrakların eksiksiz bir biçimde hazırlanması gerekir.
Gerekli Hollanda ulusal vize evraklarını hazırlayan başvuru sahipleri ilgili dış temsilcilik üzerinden vize randevusu almalıdır. Vize randevusunda Hollanda ulusal vize başvurusu için gerekli evrakların yetkili kişilere teslim edilmesi, vize harcının ödenmesi ve biyometri işlemlerinin yapılması ile başvuru işlemleri tamamlanmaktadır. Gerekli görüldüğü durumlarda vize randevusu sırasında Hollanda uzun süreli vize başvuru sahipleri ile vize mülakatı yapılabilmektedir.
Geçici Oturma İzni Gerektiren Hollanda D Tipi Vizesine Nasıl Başvurulur?
Geçici oturma izni gerektiren Hollanda D tipi vizesine; şahsen ve bir sponsor aracılığı ile olmak üzere iki yolla başvurulur. Geçici oturma izni (MVV vize) başvurularının şahsen yapılacağı durumlarda kişilerin kendi ülkelerinde bulunan ilgili Hollanda dış temsilciliklerine müracaat etmeleri ve ilgili prosedürü takip ederek başvuru işlemlerini tamamlamaları gerekir.
Hollanda’da yaşayan bir sponsor aracılığıyla yapılacak Hollanda MVV vizesi başvurularında, sponsor olacak kişinin başvuru sistemi üzerinden başvuru formunu doldurması, gerekli belgeleri başvuru sahibinden teslim alması ve başvuru belgelerini doğrudan Göçmenlik ve Vatandaşlığa Kabul Servisi’ne (IND) ibraz etmesi gerekir. Hollanda uzun süreli vize başvurularında; başvuruların aile birleşimi için yapıldığı durumlarda kişinin bir aile bireyi ya da partneri, başvuruların Hollanda’da çalışmak için yapıldığı durumlarda kişinin işvereni ve başvuruların ülkede eğitim almak için yapıldığı durumlarda eğitim alınacak okulu sponsor olabilmektedir.
Uzun Süreli Hollanda Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Uzun süreli Hollanda vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.
- Uzun süreli Hollanda vizesi başvuru formu: Hollanda D tipi uzun süreli vize başvuru formu, başvuru sahibi tarafından doğru bilgiler kullanılarak eksiksiz bir biçimde doldurulduktan sonra imzalanarak ibraz edilmelidir.
- Biyometrik fotoğraf: Son 6 ay içerisinde biyometrik standartlara uygun olarak çekilmiş, 35 mm genişlik ile 45 mm uzunluğa sahip, açık renkli fonlu ve rötuşsuz 1 adet biyometrik fotoğrafın sunulması gerekir.
- Pasaport: Hollanda vizesi başvuru sahibine ait, son 10 sene içerisinde düzenlenmiş, en az 2 adet boş sayfası olan ve kişinin Schengen bölgesinden ayrılmayı planladığı tarihinin ardından en az 3 ay daha geçerlilik süresi olan bir pasaport bulunmalıdır. Sunulan pasaport ile birlikte pasaportta kişisel bilgilerin yer aldığı sayfanın ve varsa kişinin eski pasaportunda yer alan vizelerin, giriş ve çıkış damgalarının ve kişisel bilgilerin bulunduğu sayfaların fotokopilerinin de sunulması gerekir.
- Ulaşım rezervasyonları ile ilişkili belgeler: Vize başvuru sahibi adında söz konusu Hollanda seyahati için alınmış ulaşım rezervasyonlarına ilişkin belgelerin ibraz edilmesi gerekir.
- Kişinin ülkesine geri dönme niyetine dair belgeler: Başvuru sahibinin söz konusu Hollanda seyahatinin ardından ülkesine geri döneceğini gösteren; iş sözleşmesi, kira kontratı ya da kişinin kendi ülkesinde eğitim gören çocuğu olduğunu gösteren belgelerin vize başvuru dosyası içerisinde sunulması gerekir.
- Seyahat sağlık sigortası: Hollanda vize başvuru sahibi adına düzenlenmiş, tüm Schengen bölgesinde geçerliliği olan, en az 30.000 euro teminatlı ve planlanan tüm Hollanda seyahati süresince geçerli olan bir seyahat sağlık sigortası poliçesi ibraz edilmelidir.
- İşveren yazısı: Vize başvuru sahibinin işvereni tarafından düzenlenmiş olan ve içerisinde; başvuru sahibinin işi, maaşı, seyahat amacı ve öngörülen seyahat süresi bilgilerini içeren işveren yazısının sunulması gerekir.
- Vize harcı ödeme dekontu: Hollanda D tipi vize başvuru işlemlerinin tamamlanması için ödenmesi gereken vize harcının ödenmiş olduğunu gösteren banka dekontu sunulmalıdır.
- Finansal yeterlilik durumu ile ilişkili belgeler: Vize başvuru sahibinin Hollanda’da kalmayı planladığı her bir gün için kişi başına 34 euro değerinde finansal birikimi olduğunu gösterecek nitelikte belgelerin beyan edilmesi gerekir.
- Aile bireylerine ait kimlik belgeleri: Hollanda D tipi vize başvurusunun aile birleşimi için yapılacağı durumlarda; aile bireylerine ait pasaport veya kimlik kartlarının fotokopilerinin vize başvuru işlemleri için sunulması gerekir.
- Oturma izni belgesi: Hollanda uzun süreli vize başvurusunun aile birleşimi için yapılacağı durumlarda; Hollanda’da oturma izni bulunan aile bireyinin oturma izni belgesinin fotokopisi sunulmalıdır.
- Gelir durumu belgeleri: Hollanda uzun süreli vize başvurusunun aile birleşimi için yapılacağı durumlarda; Hollanda’da yaşayan aile bireyinin düzenli bir gelire sahip olduğunu gösteren belgelerin sunulması gerekir.
- Eş durumu ile ilişkili belgeler: Hollanda uzun süreli vize başvurusunun aile birleşimi için eşler tarafından yapılacağı durumlarda; aile ilişkisini gösteren evlilik belgesi ya da partner belgesi gibi belgeler ibraz edilmelidir.
- Çocuk ile ilişkili belgeler: Hollanda uzun süreli aile birleşimi vizesi başvurusunun çocuk için yapılacağı durumlarda çocuğa ait doğum belgesinin sunulması gerekir.
- Sponsor yazısı: Hollanda uzun süreli aile birleşimi vizesi başvuru dosyası içerisinde, Hollanda’da yaşayan aile bireyinin başvuru sahibinin Hollanda seyahati için sponsor olacağını belirten bir sponsor yazısının ibraz edilmesi gerekir.
- İş sözleşmesi: Hollanda uzun süreli vize başvurusunun ülkede çalışma amacıyla yapılacağı durumlarda; başvuru sahibi ile Hollanda’da faaliyet gösteren bir işveren arasında imzalanmış iş sözleşmesinin sunulması gerekir.
- Maaş yeterlilik belgesi: Hollanda uzun süreli vize başvurusunun ülkede çalışma amacıyla yapılacağı durumlarda, kişinin maaşının en az Hollanda’da 23 yaşın üzerindeki çalışanlar için uygulanan asgari maaş tutarında olduğunu gösteren belgelerin beyan edilmesi gerekir.
- İşveren yazısı: Hollanda D tipivize başvurusunun ülkede çalışma amacıyla yapılacağı durumlarda, Hollanda’da faaliyet gösteren işverenden alınmış ve söz konusu iş pozisyonu için Hollanda vatandaşı ya da Avrupa Birliği veya Avrupa Ekonomik Alanı üye ülkelerinin vatandaşı olan uygun birinin bulunamamış olduğunu gösteren yazının sunulması gerekir.
- Transkript belgesi: Hollanda uzun süreli vize başvurusunun ülkede eğitim görmek için yapılacağı durumlarda, vize başvuru sahibine ait transkript belgesi sunulmalıdır.
- Okul yazısı: Hollanda uzun süreli vize başvurusunun ülkede eğitim görmek için yapılacağı durumlarda, kişinin Hollanda’da eğitim alacağı kurumdan alınmış, kişinin kayıtlı olduğu eğitim programının detaylarını içeren yazının ibraz edilmesi gerekir.
- Çalışma planı: Hollanda uzun süreli vize başvurusunu ülkede eğitim görmek için yapacak kişilerin, eğitim almak istedikleri alan ve bu alana dair geçmiş çalışmalarını belirten belgeyi beyan etmeleri gerekir.
- Tüberküloz testi: Hollanda’ya uzun süreli vize ile eğitim görmek için seyahat eden kişilerin, ülkeye giriş yapmalarını takiben 3 ay içerisinde tüberküloz testi yaptırmaları gerekmektedir.
- Au Pair sözleşmesi: Au Pair programı ile Hollanda’ya gidecek kişilerin, ev sahibi aile ile vize başvuru sahibi arasında yapılmış olan Au Pair sözleşmesini sunması gerekmektedir.
Hollanda Ulusal Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
Hollanda ulusal vize başvuru formu, vize başvuru sahibi tarafından doğru bilgiler kullanılarak eksiksiz bir biçimde doldurulur. Hollanda ulusal vize başvuru formu içerisinde; başvuru sahibinin kişisel bilgileri, çalışma ve meslek durumu bilgileri, seyahat amacı, pasaport bilgileri, iletişim bilgileri, seyahat tarihleri, aile bireylerine dair bilgiler ve Hollanda seyahati süresince konaklanacak yere dair bilgiler gibi alanların doldurulması gerekir. Hollanda ulusal vize başvuru formu doldurulurken verilen bilgilerin başvuru işlemleri için sunulan destekleyici belgeler ile uyumlu olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Hollanda ulusal vize başvuru formu için örnek bir görsel aşağıda verilmiştir.

Hollanda D Tipi Vize Başvuru Ücreti Ne Kadardır?
Hollanda D tipi vize başvuru ücreti; başvuru sahibinin yaşına ve başvurulacak vize türüne bağlı olarak 57 euro ile 285 euro arasında değişiklik göstermektedir. Hollanda D tipi uzun süreli)vize başvurusu yapacak kişilerin mutlaka başvuracakları vize türüne ve kişisel durumlarına göre uygun Hollanda vize ücreti tutarını eksiksiz bir biçimde hazırlaması gerekmektedir.
2022 yılında yapılacak Hollanda D tipi ulusal vize başvuruları için; tüm vize başvuru harcı, ulaşım ve konaklama rezervasyonları, seyahat sağlık sigortası, başvuru formu doldurma, gerekli görüldüğü durumlarda yeminli çeviri ve danışmanlık hizmetinin ücretleri dahil olmak üzere Hollanda Schengen vizesi ücreti ortalama 115 euro ile 370 euro arasında değişiklik gösterir.
Hollanda Ulusal Vize Başvurusu için Randevu Nasıl Alınır?
Hollanda ulusal vize başvurusu için randevu, Ankara'da yer alan Hollanda Büyükelçiliğine ve İstanbul'da yer alan Hollanda Başkonsolosluğuna yapılacak başvurular için ilgili konsolosluğa Hollanda Konsolosluk randevu alma konulu bir mail gönderilerek alınır.
Uzun süreli D tipi Hollanda vize başvurularını Ankara'da yer alan Hollanda Büyükelçiliğine yapacak olan başvuru sahiplerinin; ank-ca@minbuza.nl mail adresine randevu talebine ikişkin mail göndermeleri gerekir. Hollanda vize randevusu Ankara Hollanda Büyükelçiliği için gönderilecek olan mailin konusunda, söz konusu mailin ilgili vize için randevu talebi ile ilişkili olduğunun belirtilmesi gerekir.
Hollanda ulusal vize başvuru işlemlerinin İstanbul'da yer alan Hollanda Başkonsolosluğu için yapılacağı durumlarda, ist-ca@minbuza.nl adresine Hollanda vize randevusu İstanbul konulu bir randevu talep maili gönderilmesi gerekir. Hollanda vize başvuruları onay almış olan kişilerin, ilgili dış temsilciliklere gönderecekleri randevu alma mailine ek olarak onay belgesini de eklemeleri gerekmektedir.
Vizem.net danışmanlık hizmetinden yararlanılarak başvurulan Hollanda D tipi vize başvuruları için vize randevusu başvuru sahipleri adına uzman danışmanlar tarafından alınmaktadır.
Hollanda D Tipi Vize Randevusu İptal Edilebilir Mi?
Hollanda D tipi vize randevusu iptal edilebilir. Uzun süreli Hollanda vize randevusunun iptali için randevunun alındığı konsolosluğa mail atılarak bilgi verilmesi gerekir.
Uzun Süreli Hollanda Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?
Uzun süreli Hollanda vizesi 15 ile 30 gün arasında çıkar. Geçici oturma izni alınması gereken durumlarda Hollanda D tipi vize işlemleri 90 güne kadar sürebilmektedir. Hollanda uzun süreli vize başvuruları kabul edilen kişilerin, başvuru işlemlerinin yapıldığı dış temsilciliğe müracaat ederek pasaportlarını teslim etmeleri gerekir. Pasaport teslim işleminin ardından 10 gün içerisinde söz konusu Hollanda vizesi pasaporta işlenmektedir.
Hollanda Ulusal Vize Başvurusu Hangi Kurum Tarafından Değerlendirilir?
Hollanda ulusal vize başvurusu Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi tarafından değerlendirilir.
Hollanda D Tipi Vize Başvurusu Takip Edilebilir Mi?
Hollanda D tipi vize başvurusu takip edilemez.
Hollanda dış temsilciliklerinin herhangi bir vize takip sistemi bulunmadığı için vize takip işlemleri yapılamamaktadır. Hollanda Konsolosluğu vize takip işlemleri için ilgili konsolosluğa mail göndererek vize değerlendirme süreci hakkında bilgi talep edilebilir.
D Tipi Vize ile Hollanda'ya Gittikten Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?
D tipi vize ile Hollanda’ya gittikten sonra, ülkede 3 aydan uzun bir süre ile kalacak olan kişilerin bulundukları yerel otoritelerin veritabanına kayıt olmaları gerekmektedir. Hollanda’da yaşama alışmak için kişilerin; yerel sağlık hizmetlerine kayıt olması, Hollanda bankaları üzerinden banka hesabı açması ve elektrik, su, gaz gibi kamu hizmetleri ile iletişim hizmetlerini açtırmaları tavsiye edilir.

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.