
Hollanda Vize Reddi Nedenleri ve İtiraz Süreci
Hollanda’ya yapılmış bir vize başvurusunun konsolosluk yetkilileri tarafından çeşitli nedenler dolayısıyla başarısız bulunması vize reddi olarak tanımlanmaktadır. Vize başvuruları genellikle eksik evrak, finansal kaynakların yetersizliği, sahte evrak, hasar görmüş veya süresi dolmuş pasaport, geçersiz referans mektubu, adayın gayrimeşru etkinliklere yatkın olması gibi nedenler sebebiyle reddedilmektedir. Türkiye’de Hollanda Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan vize başvurularının ret oranı %23.91, Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu’ndan yapılan başvuruların ret oranı ise %16.21’dir.
Daha önce Hollanda vize başvurusu reddedilen kişilerin Vizem.net'ten danışmanlık hizmeti alarak yaptıkları ikinci vize başvurularında vize onaylanma oranı %81,2 olup bu oran Türkiye'deki en yüksek akredite acente skorudur.
Detaylı bilgi için: 0850 241 1868
Hollanda Vize Ret Nedenleri Nelerdir?
Hollanda vize ret nedenleri aşağıda listelenmiştir.
- Geçmişte bir suça karışmış olmak
- Sahte evrak
- Planlanan seyahat ile ilgili yetersiz bilgi
- Hasar görmüş pasaport
- Süresi dolmuş pasaport
- Geçersiz referans mektubu
- Finansal kaynakların yetersizliği
- Onaylı bir doğum veya evlilik belgesi göstermemek
- Geçersiz seyahat sigortası
- Konaklama belgesi göstermemek
Schengen ülkeleri vize reddi bildirimi için ortak bir form kullanmakta ve ret nedenlerinden en sık 2, 6 ve 9. maddelerini gerekçe göstererek vize ret kararı vermektedir. İlgili Schengen vize reddi maddeleri aşağıda açıklanmıştır.
Hollanda Vize Reddi 2. Madde Nedir?
Hollanda vize reddi 2. maddesi, öngörülen seyahat şartları ve amacının kanıtlanamamasını içermektedir. Schengen vize reddinin 2. maddesi, seyahat amacını kanıtlar nitelikte bir belgenin başvuru dosyasına eklenmemesinden kaynaklanmaktadır. Schengen vize reddi 2. madde kapsamında vize başvuruları reddedilen adayların güvenirliği sarsılmamaktadır.
Schengen 2. maddeden ret almamak için başvuruda bulunan adayların seyahat amacını kanıtlayan ve seyahat planını detaylı şekilde açıklayan belge sunmaları gerekmektedir. Schengen 2. maddeden ret alındıysa, başvuruda bulunan adayların detaylı seyahat planı belgelerini sunarak itiraz etmesi gerekmektedir.
Hollanda Vize Reddi 6. Madde Nedir?
Hollanda vize reddi 6. maddesi, vize başvurusunda bulunan aday hakkında bir veya birden fazla Schengen üyesi ülkeye giriş yasağı kaydı olması veya ulusal güvenlik ve kamu sağlığı açısından tehlike teşkil ettiğine karar vermesi sonucu kişiyi sınır dışı etmesine dayanmaktadır.
Schengen 6. maddeden ret almamak için başvuruda bulunan adayların daha önceden herhangi bir Schengen ülkesinden alınmış ret kararı var ise önceki ret sebebini ortadan kaldırarak gerekli evraklarla yeniden başvuruda bulunması gerekmektedir.
Hollanda Vize Reddi 9. Madde Nedir?
Hollanda vize reddi 9. maddesi, başvuruda bulunan adayın vize bitiminden önce Hollanda’dan ayrılma niyetini kanıtlayamamasına dayanarak verilmektedir. Başvuru sahibinin Hollanda’dan ayrılmayacağı ve ülkede illegal bir şekilde yaşamaya devam edeceği düşünülmesi durumunda başvuru sahibi vize reddi almaktadır.
Schengen 9. maddeden ret almamak için başvuruda bulunan adayların vize bitiminden önce ülkesine dönmek için kontratlı bir iş, aile, çocuk sahibi olmak gibi güçlü nedenlerinin olduğunu kanıtlaması gerekmektedir. Hollanda vize reddi 9. maddesine itiraz etmek isteyen adayların kendi ülkelerinde bağlayıcı sebepleri olduğunu gösteren evrakları ibraz etmesi beklenmektedir. Schengen vize reddi maddeleri ortadan kaldırıldığı durumda adayların vizelerinin onaylanma ihtimali artmaktadır.
Hollanda Vize Reddi Kararını Kim Verir?
Hollanda vize reddi kararını, vize başvurusunun yapıldığı konsolosluk veya büyükelçilik vize departmanları vermektedir.
Hollanda Vize Ret Kararı Nasıl Öğrenilir?
Hollanda vize ret kararı ve ret sebepleri, vize başvurusu yapan kişiye bir mektup aracılığı ile aktarılmaktadır. Hollanda vize ret mektubu, vizenin ret sebepleri ile birlikte adayın hangi tarihe kadar itiraz edebileceğini içermektedir. Vizeleri ret alan başvuru sahipleri Hollanda vize reddi itirazı yapabilir veya yeniden vize başvurusunda bulunabilir.
Vize ret mektubu görseli aşağıda verilmiştir.

Hollanda Vize Reddine İtiraz İşlemleri Nasıl Yapılır?
Hollanda vize reddine biri online biri yazılı dilekçe olmak üzere 2 şekilde itiraz edilebilmektedir. Vize reddine online olarak itiraz etmek isteyen adaylar hazır bir formu açıklamada verildiği şekilde doldurmaktadır. Yazılı dilekçe ile vize reddine itiraz etmek isteyen adaylar ise içerisinde gerekli bilgileri içeren ve neden vize reddine itiraz ettiğini açıklayan bir yazı yazarak Hollanda vize reddi itiraz dilekçesini, kararı veren dış temsilciliğe posta yoluyla yollayabilmektedir.
Hollanda Vize Reddi İtiraz Dilekçesi Örneği Nasıl Olmalıdır?
Hollanda vize reddi itiraz dilekçesi adayın tam ismi ve adresini, itiraz edilen tarihi, vizeye başvuran kişinin doğum tarihini, vize reddinin neden doğru bir karar olmadığını, vize alabilmek için talep edilen ilgili evrakları, adayın imzasını ve vize reddinin bir nüshasını içermelidir. Hollanda vize itiraz dilekçesi tamamlandıktan sonra kararı veren dış temsilciliğe yollanmalıdır.
Hollanda Vize Başvurusu Reddine Kaç Gün İçinde İtiraz Edilmelidir?
Hollanda vize başvurusu reddine 4 hafta içinde itiraz edilmelidir. Hollanda vize reddinin adaya ulaşmasından itibaren 4 hafta içinde itiraz belgeleri ibraz edilmelidir.
Hollanda Vize Reddine Kimler İtiraz Edebilir?
Hollanda vize reddine başvuru sahibinin kendisi ya da başvuru sahibi adına başka birisi itiraz edebilmektedir. Başvuru sahibi yerine yalnızca kişinin yasal temsilcisi, vekili veya özel olarak yetkilendirilmiş temsilcisi vize reddine itiraz edebilmektedir. Hollanda vize reddine itiraz edebilmek için yetkili kişilerin online bir form doldurarak veya vize reddinin neden doğru bir karar olmadığını açıklayan bir mektup yazarak kararı veren dış temsilciliğe yollaması gerekmektedir.
Hollanda Vize Reddi İtirazı Değerlendirilme Süreci Nasıldır?
Hollanda vize reddi itirazı Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi (IND) tarafından 12 hafta içerisinde değerlendirilmektedir. 12 haftalık süre, adayın itirazını yollayabileceği son günden, yani 4 haftalık sürenin bitiminden itibaren başlamaktadır. Vize reddi itirazının olumlu olarak değerlendirilmesi sonucunda başvuru yapan kişi Schengen vizesini alabilmekte, olumsuz değerlendirilmesi durumunda ise vizeyi alamamaktadır. Başvuru yapan adayın bir kere daha itiraz etmek istemesi durumunda temyiz mahkemesine başvurması gerekmektedir.
Hollanda Vize Reddi Sonrası Tekrar Başvuru Nasıl Yapılır?
Hollanda vize reddi sonrası tekrar başvuru, ret bildiriminden hemen sonra bekleme süresi olmaksızın yapılabilmektedir. Hollanda vize başvurusu reddedilmiş adayların ret gerekçelerini inceleyip ortadan kaldırdıktan sonra başvuru yapmaları gerekmektedir.
Hollanda vizesine başvurup, başvurusu reddedilmiş kişiler, Hollanda vizesi almak için 4 haftalık süre içinde ret gerekçelerini ortadan kaldırarak yeniden vizeye başvurmalıdır.
Vizem.net üzerinden yapılan ikinci Hollanda vizesi başvuruları için öncelikle ilk başvurunun reddedilme sebebi değerlendirilmekte, ret nedenlerinin ortadan kaldırılmasına yönelik yeni başvuru yöntemi oluşturulmaktadır.
Hollanda Vize Reddinden Sonraki 2. Başvurunun Onaylanma İhtimali Düşük Müdür?
Hollanda vize reddinden sonraki 2. başvurunun onaylanma ihtimali, vizenin reddedilme sebebine göre değişiklik göstermektedir. Hollanda vize başvurusu sahte evrak, geçmişte işlenmiş suç ve seyahat planı hakkında sahte bilgi vermek gibi sebepler dolayısıyla reddedilmiş adayların gelecekte yapacağı vize başvurularının ülke fark etmeksizin onaylanma ihtimali düşmektedir.
Hollanda Vize Reddi Pasaporta İşlenir Mi?
Hayır, Hollanda vize reddi pasaporta işlenmemektedir ancak Schen VIS veritabanına yansımaktadır. Schengen VIS veri tabanına işlenen vize reddi tüm ülke temsilcilikleri tarafından görülebilmektedir.
Hollanda Vize Başvurusu Reddedilen Kişilere Vize Ücreti İade Edilir Mi?
Hayır, Hollanda vize başvurusu reddedilen kişilere vize ücreti iade edilmemektedir.
Schengen vizesi başvurusunda bulunmuş adaylara, vize başvurularının yetkili konsolosluk tarafından reddedilmesi durumunda Hollanda vize ücreti iade edilmemektedir.
Vizem.net danışmanlık hizmeti alınarak başvurulan Hollanda vizelerinde ret kararı alınması durumunda belirli vize türleri için danışmanlık ücreti %80 oranında iade edilmektedir.
Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.