Hollanda Göçmenlik Başvurusu

2023'te Hollanda Göçmenlik Başvurusu ve Gerekli Şartlar

Hollanda 2. Dünya Savaşı’nın ardından büyük ölçüde göç almaya başlamış ve bununla birlikte göçmen politikaları geliştirilmiştir. Hollanda nitelikli göçmen alımının ve yabancı işletmelerin Hollanda ekonomisine büyük oranda katkıda bulunması sebebiyle kanun ve politikalarla göçü desteklemiştir.

Hollanda göçmen yasası amaçları; düzensiz göçü önleme, AB ve Hollanda'da dayanışmaya dayalı bir sığınma sistemine ulaşma, yasa dışı ikamet ile mücadele ve iadeleri artırma, entegrasyon ve katılıma teşvik etme ve yasal göç yollarının teşvik edilmesi şeklinde sıralanmaktadır.

Hollanda'nın 17.6 milyonluk nüfusunun %26'sını göçmenler oluşturmaktadır. Göçmen nüfusun en yoğun olduğu Hollanda şehirleri; Amsterdam, Rotterdam, Lahey ve Utrecht’tir.

Cia.gov 2022 verilerine göre 2021 yılında 252.528 kişi Hollanda'ya göç etmiştir. Hollanda göçmen alımının en yoğun olduğu ülkeler; Suriye, Türkiye, İran, Eritre, Cezayir, Yemen, Fas, Irak, Moldova, Nijerya ve Arnavutluk olarak sıralanmaktadır.

Vizem.net, Türkiye'den Hollanda'ya göçmen olarak gidecek kişilere Hollanda ulusal vize başvuru işlemlerinde tüm süreç için danışmanlık hizmeti sunan akredite acentedir.

Hollanda ulusal vize başvurusu için: 0850 241 1868

Hollanda Göçmenlik Şartları Nelerdir?

Hollanda göçmenlik şartları başvuru yapılacak göçmenlik programına göre değişiklik göstermektedir.

Tüm programlar için geçerli Hollanda göçmenlik şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Hollanda’ya geçerli bir ulusal vize ile giriş yapmış olmak.
  • En az geçerliliği 2 yıl olan pasaporta sahip olmak
  • Hollanda’da bulunulacak süre boyunca yeterli mali gelir veya birikime sahip olmak
  • Adli sicil kaydının bulunmaması

Hollanda'ya Göç Etmek için Dil Şartı Var Mıdır?

Hollanda'daki birçok şirket ve işletme, İngilizce konuşan göçmenlere İngilizce fırsatlar sunduğu için Flemenkçe dil şartı aranmamaktadır ancak Flemenkçeyi bilmek, daha kolay bir iş bulunması, sosyal hayatta iletişim kurulması, tabelaların okunması ve yol tarifi sorulması gibi günlük hayatta önem teşkil eden faaliyetlerde faydalı olmaktadır.

Hollanda Göçmenlik Başvurusu Hangi Durumlarda Yapılabilir?

Hollanda göçmenlik başvurusunun yapılabileceği durumlar aşağıda listelenmiştir.

  • Hollanda göçmenlik başvurusunda bulunacak olan kişinin Hollanda’da yasal olarak ikamet etmekte olan veya Hollanda oturum izni belgesine sahip olan biri ile evlenmesi veya evli durumda olması gerekmektedir.
  • Hollanda göçmenlik başvurusunda bulunacak kişinin Hollanda’da 1. ve 2. dereceden akrabalarının bulunması ve aile birleşimi maksadıyla Hollanda göçmenlik başvurusu yapmış olması gerekmektedir.
  • Hollanda göçmenlik başvurusunda bulunacak olan kişinin Hollanda’da devam edecek uzun süreli eğitime kabul edilmiş olması gerekmektedir.
  • Hollanda göçmenlik başvurusunda bulunacak olan kişinin Hollanda’da kendi yöneteceği bir firma için sektörde yatırımcı olarak iş kurması ya da işe ortak olması gerekmektedir.
  • Hollanda göçmenlik başvurusunda bulunacak olan kişinin Hollanda’da yüksek lisans, doktora ya da staj amaçlı eğitim görecek olması gerekmektedir.
  • Hollanda göçmenlik başvurusunda bulunacak olan kişinin, Hollanda’da 3 aydan daha uzun süreli bir dil eğitimine kabul edilmiş olması gerekmektedir.
  • Hollanda göçmenlik başvurusunda bulunacak olan kişinin misafir öğretim görevlisi olması ya da yükseköğretim görevlisi olarak mesleğini Hollanda’da devam ettirmeyi amaçlaması gerekmektedir.
  • Hollanda göçmenlik başvurusunda bulunacak olan kişinin Hollanda’da işçi olarak bir şirketten davet almış olması gerekmektedir.

Hollanda Yüksek Nitelikli Göçmen Programı Nedir?

Hollanda yüksek nitelikli göçmen programı yeterli Felemenkçe, İngilizce, Almanca ya da Fransızca dillerinden en az birisini bilen, en az lisans mezunu ve Türkiye’de en az 3 yıl bir şirkette çalışmış olan beyaz yakalı çalışanlar için göçmen programıdır.

Hollanda yüksek nitelikli göçmen programı başvuruları Covid-19 sebebiyle 2020 yılında geçici olarak durdurulmuştur.

Öğrenci Olarak Hollanda Göçmenlik Başvurusu Nedir?

Hollanda öğrenci vizesi başvurusu yapabilmek için,öğrenci başvurusu yapacak olan kişinin bir Hollanda eğitim kurumu tarafından 90 günden fazla sürecek uzun süreli eğitim için kabul edilmiş olması gerekmektedir.

Öğrenci olarak Hollanda göçmenlik başvurusu Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi resmi sitesi üzerinden başvuru formu doldurularak yapılabilmektedir. Hollanda’da eğitim gören göçmenler Hollanda Öğrenci Vizesi ile eğitim süreleri boyunca Hollanda’da öğrencilere tanınan haklara sahip olmaktadır ve Hollanda’da ikamet edebilmektedir.

Çalışmak için Hollanda Göçmenlik Başvurusu Nedir?

Çalışmak için Hollanda göçmenlik başvurusunda bulunmadan önce Hollanda’daki bir işveren tarafından iş daveti mektubu alınmış olması gerekmektedir. Hollanda çalışma iznine sahip kişiler çalıştıkları süre boyunca Hollanda hükümeti tarafından verilmiş haklara sahip olmaktadırlar ve izinleri bitmeden önce mevcut izinlerini uzatmak için başvuru yapabilmektedirler.

Hollanda’da bir işveren tarafından davet mektubu alan kişiler başvurularının olumlu sonuçlanması durumunda Hollanda çalışma iznine başvurmaya hak kazanmaktadır. Hollanda çalışma izninin alınabilmesi için Hollanda çalışma vizesi için başvuruda bulunulması ve başvuru sahibinin milletine bağlı olarak ayrıca geçici oturma izni alması gerekmektedir.

Hollanda’da çalışmak için göçmenlik kaydı türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Düzenli ücretli işçi göçmenlik kaydı
  • Mevsimlik işçi göçmenlik kaydı
  • Şirket içi transfer göçmenlik kaydı
  • Önemli start-up personeli göçmenlik kaydı
  • Yüksek vasıflı göçmenler göçmenlik kaydı
  • Misafir öğretim görevlisi göçmenlik kaydı
  • Stajyer doktor ve araştırmacı göçmenlik kaydı

İş Aramak için Hollanda Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

İş aramak için Hollanda’ya göç etmek isteyen yüksek eğitimli bireyler (yüksek vasıflı göçmenler, misafir öğretim görevlileri, stajyer doktor ve araştırmacılar) 1 yıl boyunca Hollanda’da iş aramak için Hollanda oryantasyon oturum izni başvurusunda bulunabilmektedirler.

Hollanda oryantasyon oturum izni azami 1 senelik bir süreç için Hollanda’da ikamet etme ve iş arama olanağı sağlamaktadır. Yüksek eğitimli bireyler Hollanda’da oryantasyon yılı boyunca çalışma izni olmadan çalışabilmektedirler.

Aile, Eş ya da Partner Olarak Hollanda Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hollanda aile birleşimi göçmenlik başvurusu ile bireyler Hollanda’da yaşayan aile üyeleri ya da partnerlerin yanına gidebilmekte ve onlarla beraber yaşayabilmektedir. Hollanda aile birleşimi göçmenlik başvurusu ile Hollanda’da yaşamak için başvurular Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi resmi sitesi üzerinden yapılmaktadır. Başvuru yapacak olan bireyler, ilk olarak Hollanda hakkında genel bilgileri ve başvuru yapacak kişinin dil bilgisini ölçen; yabancılar için temel vatandaşlık entegrasyon sınavına girmeleri gerekmektedir. Yabancılar için temel vatandaşlık entegrasyon sınavı Hollanda Büyükelçiliği veya Hollanda Başkonsolosluğu’nda yapılmaktadır.

Yabancılar için temel vatandaşlık entegrasyon sınavını başarıyla geçen bireyler eğer kendileri veya sponsorları Hollanda’daki temel yaşam masraflarını karşılayabilecek finansal yeterliliğe sahipse; istenen belgeler ve şartlar karşılandıktan sonra Hollanda aile birleşim göçmenlik başvurusu Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi resmi sitesi üzerinden başvuru formu doldurularak yapılabilmektedir. Başvuru sahiplerinin Hollanda aile birleşimi vizesi göçmenlik başvurusu olumlu sonuçlandığı takdirde Hollanda’ya seyahat edebilmektedir ve elde ettikleri MVV (uzun süreli vize) ve oturum izni ile Hollanda’da göçmen olarak yaşayabilmektedirler.

Yatırım Yoluyla Hollanda'ya Nasıl Göç Edilir?

Hollanda yatırımcı vizesi ile gereken şartları sağlayan yabancı yatırımcılar Hollanda'ya göç edebilmektedir.

Hollanda yatırımcı vizesine başvurabilmek için gereken şartlar; geçerli bir pasaporta sahip olmak, asayiş ve milli güvenliğe karşı bir tehdit oluşturmamak, herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmak, sigortalı olmak, bir grup şirkete en az 1,250,000 euro değerinde yatırım yapmak ve bu yatırımı Hollanda’da yer alan bankadaki bir hesaba yatırmak ve Hollanda'da bulunan bir muhasebeden yatırıma ilişkin rapor almaktır.

Hollanda’da oturum iznini şirket kurarak almak, ülkede vizesiz serbest dolaşım hakkı ve oturum izninden aile üyelerinin de yararlanmasına imkan sağlamaktadır. İşlem süresi 3 ay olan Hollanda yatırımcı vizesi başvurusu ekstra araştırma ihtiyacı olursa 3 ay daha uzatılabilmektedir.

Hollanda Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hollanda göçmenlik başvurusu yapmak için öncelikle hangi kategoriden göçmenlik başvurusu yapılacağı belirlenmelidir. Yapılacak Hollanda göçmenlik başvurusu kategorisi belirlendikten sonra belirlenen kategori için Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi (IND) tarafından istenen evraklar ve şartlar sağlanmalıdır.

Hollanda göçmenlik başvurusu için istenen tüm şartlar ve evraklar sağlandıktan sonra resmi site üzerinden online başvuru formu doldurulmalıdır. Başvuru olumlu sonuçlandıktan sonra göçmenlik başvurusunda bulunan kişi geçerli pasaportu ile Hollanda’ya seyahat edebilmekte ve IND’den haber aldıktan sonra IND ofisinden ikamet izni alınabilmektedir.

Hollanda Göçmenlik Bürosu Nerededir?

Hollanda göçmen bürosu (IND) Hollanda genelde 5 merkezden başvuru kabul etmektedir. Hollanda göçmen bürosu telefon numarası +31 880 430 430 ve resmi web adresi https://ind.nl/‘dir.

Hollanda Göçmenlik Başvurusu için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Hollanda göçmenlik başvurusu için istenen evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Geçici oturum izni (MVV) başvuru formu : Eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulmuş olmalıdır.
  • Pasaport : Pasaport ve kişisel bilgilerin olduğu sayfanın kopyası sunulmalıdır. Pasaportun, oturum izni onaylandıktan sonra 6 ay daha geçerliliği olmalıdır.
  • Fotoğraf: 35 mm genişliğinde 45 mm uzunluğunda, adayın yüzü fotoğrafın merkezinde ve beyaz arka plan üzerinde olmalıdır. Işık eşit olmalı ve gözlük kullanımı durumunda, yansıma olmamalıdır. Yüzü kapatan bir aksesuar olmamalı ve dini sebepler dışında baş çevresini kapatan aksesuar olmamalıdır.
  • Yabancılar için oturum izni : Yaşanılan ülkenin vatandaşı değil ise, aday oturum izni ve kopyasını sunmalıdır.

Hollanda göçmenlik başvurusu yapılırken istenen tüm evraklar ve belgelerin eksiksiz şekilde ve istenen formatta dosyaya eklenmesi çok önemlidir, aksi takdirde başvuru süreci uzayabilmekte veya reddedilebilmektedir.

Başvuruda kullanılacak olan evrakların yeminli tercümanlar tarafından Felemenkçe, İngilizce, Almanca ya da Fransızca dillerinden birine çevrilmiş olması gerekmektedir.

Hollanda göçmenlik başvurusu türlerine göre ek evraklar istenmektedir.

Hollanda Göçmenlik Başvurusu Ücretleri Ne Kadardır?

Hollanda göçmenlik başvurusu için başlıca uzun süreli vize türleri ve ücretleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Uzun süreli Hollanda vize kategorisiÜcret
Aile üyesi veya partneri ile kalmak171 euro
Eğitim171 euro
Au pair/değişim programıİlk başvuru - 285 euro
Working holiday57 euro
Kurum içi aktarma285 euro
Çalışma285 euro
Eğitim, terfi veya araştırma bittikten sonra iş arama171 euro
Stajyer285 euro
Mevsimlik işçi171 euro
Mavi kartİlk başvuru - 285 euro
Serbest meslek1348 euro
Yabancı yatırımcı2173 euro
Tıbbi tedavi1033 euro
Geçici insani amaçlarÜcretsiz
Start-up326 euro

2022 yılı Hollanda göçmenlik başvurusu için vize başvuru masrafları tüm vize başvuru harcı, ulaşım ve konaklama rezervasyonları, seyahat sağlık sigortası, başvuru formu doldurma, gerekli durumlarda yeminli tercüme ve danışmanlık ücreti dahil olmak üzere ortalama 115- 370 euro arasında değişim göstermektedir.

Hollanda Göçmenlik Kayıt Ücreti Nasıl Ödenir?

Başvuru yapan kişi tarafından doldurulan başvuru formu Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi’ne ulaştıktan sonra Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi başvuru yapan kişiye detaylı bir şekilde ödenmesi gereken miktarı ve ödeme yöntemini içeren bir mektup göndermektedir.

Hollanda Göçmenlik Kayıt Ücreti Muafiyeti Nedir?

Hollanda göçmen yasası gereğince bazı gruplar Hollanda hükümeti tarafından Hollanda göçmenlik kayıt ücretinden muaf tutulmaktadır.

Hollanda göçmenlik kayıt ücretinden muaf olunacak durumlar aşağıda listelenmiştir.

  • NATO personeli olmak
  • Aile birleşim amacıyla başvuruda bulunup gelir yetersizliği yaşamak (Şartların ve gelir yetersizliğinin kanıtlanması gerekmektedir.)
  • 6 yaşından küçük olmak
  • İnsan kaçakçılığı, iş sömürüsü mağduru veya bu bireylerin çocukları olmak

Hollanda’ya Göç Ettikten Sonra Vatandaşlık Nasıl Alınır?

Hollanda’da göçmen olarak bulunan vatandaşlar istenen şartları karşıladıktan sonra Hollanda vatandaşlık başvurusunda bulunabilmektedirler.

Hollanda vatandaşlığı başvurusu için Hollanda Vatandaşlık Başvurusu yapacak olan kişinin Hollanda’da yasal oturum izni ile en az 5 sene geçirmiş olması ve oturum izninin devam ediyor olması, yabancılar için temel vatandaşlık entegrasyon sınavını başarıyla geçmiş ya da sınavdan muaf tutulmuş olması (Başvuru yapacak olan kişinin Felemenkçe dilinde okuma, yazma ve anlama olarak yeterli olduğunu göstermektedir.) gerekmektedir. Gerekli kriterleri sağlayan kişiler başvuruları olumlu sonuçlandığı takdirde Hollanda pasaportu almaya hak kazanmaktadır.

Hollanda toplumunun ve Hollanda Krallığı’nın güvenliğine tehlike teşkil etmiyor olması, mevcut vatandaşlığından vazgeçmiş olması ve başvuru esnasında Hollanda Krallığı dayanışma beyanını kabul etmesi gerekmektedir.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: