Hollanda Çalışma İzni

Hollanda Çalışma İzni Nedir, Nasıl Alınır?

Yabancı uyruklu kişiler yüksek maaşla çalışmak, kolay iş bulabilmek ve yaşam şartlarının yüksek olması nedeniyle Hollanda’yı sıklıkla tercih etmektedir.

Hollanda'da çalışmak isteyen yabancı ülke vatandaşlarının ilk olarak kendilerine Hollanda'da bir iş bulması, başvuru yapması ve başvurusunun kabul edilmesi gerekmektedir. Böylelikle başvuru sahibinin milletine bağlı olarak Holanda Krallığı'nın vize uygulamaları kapsamında Hollanda çalışma vizesi, ve oturma ve çalışma izni işlemlerine geçilmektedir.

Hollanda çalışma izni, Hollanda’da çalışmak isteyen ve AEA (Avrupa Ekonomik Alanı) vatandaşı olmayan yabancı uyruklu vatandaşların alması gereken Hollanda izin türüdür. Hollanda çalışma izni, MVV (Machtiging Voorlopig Verblijf) olarak da bilinmektedir.

Vizem.net, Hollanda'da faaliyet gösteren bir şirket veya kurumdan iş teklifi almış ve MVV leri onaylanmış kişiler için Hollanda vize başvuru işlemlerinde danışmanlık hizmeti vermektedir.

Daha fazla bilgi için: 0850 241 1868

Hollanda Çalışma İzni Şartları Nelerdir?

Hollanda çalışma izni şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Hollanda’da faaliyet gösteren bir şirket veya kurumdan iş teklifi almak
  • Teklif alınan kurum veya şirket ile başvuru sahibi arasında iş sözleşmesinin imzalanması
  • Başvuru sahibinin Hollanda’da alacağı maaşın Hollanda yaşam masrafları için yeterli düzeyde olması
  • Başvuru sahibinin sicil kaydının temiz olması

Hollanda Çalışma İzni Türleri Nelerdir?

Hollanda çalışma izni türleri aşağıda verilmiştir.

  • Hollanda nitelikli işçi izni (Mavi Kart): Hollanda devleti tarafından nitelikli kabul edilen işçiler için düzenlenen Hollanda çalışma izni türüdür.
  • Hollanda single permit (tekli izin): Hollanda’da 3 aydan fazla çalışacak olan işçiler ve stajyerler için düzenlenen Hollanda çalışma izni türüdür.
  • Hollanda girişimci ve serbest meslek sahibi izni: Hollanda’da girişimcilik ve serbest meslek faaliyetlerinde bulunacak kişiler için düzenlenen Hollanda çalışma izni türüdür.
  • Hollanda oryantasyon yılı çalışma izni: Hollanda’da eğitim vermekte olan üniversitelerden mezun olmuş veya yüksek lisansını tamamlamış kişiler için düzenlenen Hollanda çalışma izni türüdür.
  • Hollanda mevsimlik işçi çalışma izni: Hollanda’da mevsimlik olarak (en fazla 24 hafta) çalışacak olan işçiler için düzenlenen Hollanda çalışma izni türüdür.
  • Hollanda şirket içi transfer çalışma izni: Aynı şirketin AB dışındaki merkezlerinden birinde çalışan ve Hollanda’ya transfer olacak işçiler için düzenlenen Hollanda çalışma izni türüdür.

Hollanda Tek Çalışma İzni Nedir?

Hollanda'da çalışmak isteyen yabancı ülke vatandaşlarının ülkede ikamet edebilmesi için oturma izni ve çalışabilmesi için Hollanda çalışma izni alması gerekmektedir. Ayrı ayrı olarak verilen Hollanda oturma izni ve Hollanda çalışma iznini aynı izin altında birleştiren izin türüne Hollanda tek çalışma izni denmektedir.

Hollanda tek çalışma izni kısaca GVVA olarak anılmaktadır ve 1 ile 3 yıl arasında düzenlenebilmektedir. Hollanda tek çalışma iznine başvurular, başvuru sahibinin çalıştığı kurum ya da işveren tarafından yapılmaktadır. Hollanda tek çalışma izni başvuruları, Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Hollanda tek çalışma izni başvuruları Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi tarafından değerlendirilmekte ve Hollanda İş Bulma Kurumu ile ortaklaşa olarak karara bağlanmaktadır.

Hollanda tek çalışma iznine başvuru yapabilen kişiler arasında yabancı uyruklu düzenli işçiler, stajyerler, pratisyenler, din adamları, uluslararası eğitim öğretmenleri ve Uzakdoğu restoran çalışanları bulunmaktadır.

Denizciler Hollanda Tek Çalışma İzni Alabilir Mi?

Hayır, denizciler Hollanda tek çalışma izni alamamaktadır. Denizcilik faaliyetleriyle ilgilenen ve Hollanda’ya giriş yapmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin Hollanda denizci vizesine başvuru yapması gerekmektedir.

Hollanda’ya giriş yapmayı sağlayan vizelerden biri de Hollanda denizci vizesidir. Hollanda’ya bağlı limanların herhangi birinden kalkış yapacak bir gemiye katılmak isteyen denizcilerin ve gemi adamlarının Hollanda denizci vizesi başvurusu yapması gerekmektedir. Hollanda denizci vizesi, kısa süreli (C tipi) Hollanda vizesi olarak değerlendirilmektedir.

Girişimciler için Hollanda Çalışma İzni Nedir?

Girişimci olarak yabancı uyruklu kişilerin Hollanda’da iş kurmak ve girişimcilik faaliyetinde bulunmak istediğinde Hollanda girişimci çalışma izni alması gerekmektedir.

Yabancı uyruklu girişimcilerin Hollanda’ya gidebilmesi için 18 yaşından büyük olma, yabancı dil bilgisine sahip olma ve yeterli finansal varlığa sahip olma koşulları aranmaktadır. Hollanda startup vizesi için başvuru yapacak kişilerin iş fikirlerinin yenilikçi, orijinal ve Hollanda ülke ekonomisine katkı sağlayacak nitelikte olması gerekmektedir.

Girişimciler için Hollanda çalışma iznine başvuru yapabilmek için başvuru sahibine ait geçerli bir pasaport, biyometrik fotoğraf, başvuru formu, adli sicil kaydı, konaklama ve ulaşım rezervasyonları, seyahat sağlık sigortası, finansal durumu gösteren belgeler, diploma, özgeçmiş, Hollanda iş planı ve dil yeterlilik belgesi gibi evrakların sunulması gerekmektedir.

Hollanda Çalışma ve Oturma İzninden Kimler Muaftır?

Hollanda oturma ve çalışma izni muafiyet durumları aşağıda listelenmiştir.

  • Avrupa birliği üyesi ülkelerin vatandaşı olunması
  • Avrupa birliği üyesi olmayan ülkelerin vatandaşları, daha önce 5 yıl boyunca Hollanda’da yasal yollardan çalıştıklarında, Hollanda çalışma izninden muaf olmaktadır (Türk vatandaşları için 3 yıl)
  • Hollanda’da üniversite veya yüksek lisans eğitimini tamamlamış ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerin vatandaşı olunması

Hollanda’ya Çalışmak için Nasıl Gidilir?

Hollandaya çalışmak için hollanda çalışma izni programlarından birisine kabul edilmiş olunması gerekir. Resmi iş teklifi veya çalışma sözleşmesi ile Türkiye’deki hollanda dış temsilciliklerinden randevu alarak Hollanda çalışma vize başvurusu yapılmalıdır.

Hollanda'da Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hollanda çalışma izni başvuru prosedürleri, başvurulacak izin türlerine ve planlanan çalışma süresine göre değişiklik göstermektedir. 90 günden kısa süreliğine Hollanda çalışma izni almak için Hollanda İşçi Sigorta Acentesi’ne başvuru yapılmaktadır.

90 günden uzun süre ile Hollanda’da çalışmayı planlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Hollanda’da çalışma iznine sahip olabilmesi için geçici oturum iznine (MVV) başvurması gerekmektedir. MVV başvuruları, başvuru sahibi olan çalışan kişilerin sponsorları yani işverenleri tarafından Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi'ne yapılmaktadır.

Hollanda çalışma izni başvurusu onaylanan yabancı uyruklu kişilere Hollanda çalışma izni en fazla 1 yıl süreliğine düzenlenmektedir ve geçerlilik süresinin bitiminden sonra yenileme başvurusunda bulunmak mümkündür.

Hollanda Çalışma İzni için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Hollanda çalışma izni için gerekli belgeler ve evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Hollanda çalışma vizesi başvuru formu : Eksiksiz ve mavi tükenmez kalem ile doldurulmaldır
  • Pasaport: Alınacak Hollanda çalışma vizesinin bitiş süresinden en az 3 ay sonrasına kadar geçerliliği bulunan bir pasaport sunulmalıdır.
  • Adli sicil kayıtları: Öncül sertifika sunulmalıdır.
  • İş sözleşmesi: İşveren tarafından onaylı ve imzalı iş sözleşmesi veya kontratı, işin tanımı, işin yapılacağı yeri belirten belge ibraz edilmelidir.
  • Diploma: Eğer üniversite veya yüksek lisans eğitimi Hollanda’da tamamlanmışsa, mezun olunan okuldan alınacak diploma ve eğitim belgeleri (sadece oryantasyon yılı oturum izni için) sunulmalıdır.
  • CV (iş deneyimleri): İş deneyimine sahip olunması durumunda CV ve iş deneyimlerini kanıtlayan belgeler teslim edilmelidir.

Hollanda Krallığı Çalışma İzni Ücreti Ne Kadardır?

Hollanda çalışma izni ücreti, başvuru yapılan izin türüne göre 57 ila 285 euro arasında değişiklik göstermektedir.

Sık Sorulan Sorular

Hollanda çalışma izni ve Hollanda'da çalışma konuları hakkında merkezimize en sık sorulan sorulara ve yanıtlarına aşağıda yer verilmiştir.

Hollanda'da Çalışma Şartları Nasıldır?

Hollanda’da çalışma şartları ve iş yükleri meslek türlerine göre değişiklik göstermektedir. Hollanda’da bedenen ve masa başı işlerde çalışan kişilerin sorumlulukları farklı olmaktadır.

Hollanda’da haftalık çalışma süresi 36 saat ile 40 saat arasındadır ve mesai çalışması ile günlük en fazla 12 saat, haftalık en fazla 60 saat çalışabilmek mümkündür.

Hollanda’da doktor maaşı ortalama 6.400- 8.800 euro, aşçı maaşı ortalama 4.400- 5.600 euro, mühendis maaşı ortalama 7.500- 11.000 euro, avukat maaşı ortalama 3.300- 6.600 euro, kurye maaşı ortalama 2.200- 3.300 euro ve kasiyer maaşı ortalama 1.800- 2.700 eurodur.

Hollanda’da işçi ve çalışan hakları kapsamında iş gününden sonra kesintisiz bir şekilde en az 11 saat dinlenme süresinin olması gerekmektedir. Hollanda’da çalışanlar için hamilelik ve doğum izni 16 haftaya kadar çıkmaktadır. Hollanda’da raporlu hastalık sonucu 2 yıla kadar izin almak mümkündür ve maaşın %70’i ödenmektedir. Hollanda’da ücretli yıllık izin günü sayısı 20’dir.

Hollanda Krallığı'nın 2022'de Belirlediği Asgari Ücret Ne Kadardır?

Hollanda Krallığı’nın 2022’de belirlediği asgari ücret 1,725 eurodur.

Hollanda’da asgari ücret miktarı, çalışan kişinin yaşına ve haftalık çalışma süresine göre değişiklik göstermektedir. 21 yaşından büyük çalışanlar için Hollanda asgari ücret hesaplaması haftalık 36 saat çalışma için saat başına 11,26 euro, 38 saat çalışma için saat başına 10,67 euro ve 40 saat çalışma için saat başına 10,14 euro olmaktadır.

Hollanda’da Çalışmak için Kabul Edilen Meslekler Nelerdir?

Hollanda`da çalışmak için vasıflı kabul edilen meslekler aşağıda verilmiştir.

  • Tıp uzmanı
  • Boya ustası
  • Fabrika işçisi
  • Sera işçisi
  • İnsan kaynakları yöneticisi
  • Pilot
  • Avukat
  • Bilim insanları
  • Ekonomist
  • Yazılım mühendisi
  • Muhasebeci

Hollanda devleti, ülkede istihdam açığı bulunan meslekler ve iş kolları için yabancı uyruklu vatandaşlara çalışma izinleri düzenlemektedir.

Kişilerin, Hollanda çalışma izinleri kapsamında Hollanda işgücüne katkıda bulunacak, vasıflı kabul edilen ve ihtiyaç duyulan mesleklere sahip olmaları gerekmektedir.

Hollanda’da Nasıl İş Bulunur?

Kişiler, Hollanda’da bulunan şirketler ile internet siteleri üzerinden ya da mail adresleri üzerinden direkt olarak iletişime geçerek iş başvurusunda bulunabilmektedir.

Hollanda’da iş bulmak için kullanılabilecek diğer bir yöntem ise iş arama internet siteleridir.

Hollandalı işverenler, işgücü açığı bulunan meslek gruplarında yabancı işçi istihdam edebilmek için dünyanın her yerinden başvuru gerçekleştirebilecek iş ilanları oluşturmaktadır. Kişiler, iş arama internet siteleri üzerinden Hollandalı iş verenler ile iletişime geçerek Hollanda’daki işler için başvuruda bulunabilmektedir.

Hollanda İş Bulma Siteleri Hangileridir?

En yaygın kullanılan Hollanda iş bulma siteleri aşağıda verilmiştir.

  • www.monsterboard.nl
  • www.jobbird.nl
  • www.nationalevacaturebank.nl
  • www.intermediair.nl
  • www.vacaturekrant.nl

Hollanda'ya İş Bulma Amacıyla Gidilebilir Mi?

Evet, Hollanda’ya iş bulma amacıyla gidilebilmektedir. Hollanda Hükümeti, iş arama amacıyla Hollanda’ya gelmek isteyen yabancı ülke vatandaşlarına Hollanda iş arama vizesi vermektedir.

Hollanda iş arama vizesi ile Hollanda’da kalıp faaliyet halinde olan kurum veya şirketlerde iş aramak mümkün olmaktadır. Hollanda iş arama vizesi için en az lisans mezunu olmak gerekir. Hollanda’da iş bulunması halinde Hollanda iş arama vizesi yerine Hollanda çalışma iznine başvuru yapılmaktadır.

Çalışma Vizesi Dışında Hollanda'da Çalışma İzni Veren Vize Türleri Hangileridir?

Çalışma vizesi dışında Hollanda’da çalışma izni veren vize türleri aşağıda verilmiştir.

  • Hollanda öğrenci vizesi
  • Hollanda şoför vizesi
  • Hollanda denizci vizesi
  • Hollanda dil okulu vizesi
  • Hollanda Erasmus vizesi
  • Hollanda girişimci vizesi
  • Hollanda aile birleşimi vizesi (eğer Hollanda’daki aile bireyinin çalışma izni var ise)

Eğitim, dil okulu, Erasmus ya da aile birleşimi amacı olmadan Hollanda’da çalışmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin çalışma vizesine başvurması gerekmektedir. Hollanda’da 90 günden uzun süreyle çalışmak ve yasal yollarla ikamet etmek isteyen yabancı uyruklu kişilerin Hollanda çalışma vizesi hamili olması gerekmektedir.

Hollanda Öğrenci Çalışma İzni Nedir?

Hollanda’da 90 günden uzun süre ile eğitim alacak uluslararası öğrencilerin sahip olduğu öğrenci vizesi aynı zamanda kişilere çalışma izni hakkı sunmaktadır.

Hollanda öğrenci çalışma izni kapsamında belirli kısıtlamalar uygulanmaktadır. Hollanda öğrenci vizesi ile kişilere haftada en fazla 16 saat çalışma izni verilmektedir ve sadece haziran, temmuz ve ağustos aylarına denk gelen yaz tatilinde çalışmak mümkündür. Hollanda’da öğrenci vizesi ile çalışan öğrenciler için saatlik çalışma ücreti ortalama 13 ile 18 euro arasındadır.

Hollanda’da Kaçak Çalışmanın Cezası Nedir?

Hollanda’da çalışmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin yasal yollarla çalışma izni alması şarttır.

Hollanda’da kaçak çalışmanın cezası ve yaptırımları bulunmaktadır. Hollanda’da kaçak çalıştığı tespit edilen kişilere sınır dışı etme cezası, para cezası veya hapis cezası uygulanmaktadır. Hollanda’da kaçak çalışan kişilere, ceza uygulandıktan sonra gelecekte Hollanda ve Schengen bölgesindeki diğer ülkelerden vize alma konusunda yaptırımlar uygulanmaktadır.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: