Hollanda Vize Politikası ve 2023'te Diğer Ülkelere Giriş Şartları

Hollanda Krallığı'nın vize politikası, Hollanda'ya gelmek isteyen yabancı ülke vatandaşlarının kabul edilme koşullarını düzenleyen prosedürdür. Turist, öğrenci veya geçici işçi gibi statülere sahip yabancılar Hollanda Krallığı'na girişlerinde vize politikası kurallarına tabidir.

Hollanda vize politikası; göçmenlik şartları, kota sınırlamaları, oturum izni ve vize ücreti düzenlemelerinin yanında, ülkenin vize kolaylığı anlaşmaları gibi kamu diplomasisi yönünü kapsar. 

1985 yılından bu yana Schengen Anlaşması'na taraf devletlerden biri olan Hollanda'nın vize politikası, Schengen kuralları çerçevesinde oluşmuştur. Schengen serbest dolaşım hakkı; Hollanda veya diğer üye devletler tarafından düzenlenen vize sahiplerine, Schengen ülkeleri ve anlaşmaya taraf olmayan bazı Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında serbest olarak giriş çıkış hakkı vermektedir.

Hollanda seyahati öncesinde vize alma gerekliliği, Hollanda vize politikasına göre başvuru sahiplerinin uyruğuna göre belirlenir.

Ücretsiz Hollanda vize bilgi hattı: 0850 241 1868

Hollanda'ya Vizesiz Seyahat Edilebilir Mi?

Hollanda Vize Politikası

Hollanda'yı ziyaret etmek için vizeye ihtiyacınız olup olmadığı uyruğunuza bağlıdır. Hollanda-Türkiye vize anlaşması uyarınca pasaportunuzun türüne göre 90 günden kısa süren seyahatlerde vizesiz giriş yapabilme hakkınız vardır. 

Umuma mahsus (bordo) pasaport hamili iseniz Hollanda'ya yapacağınız kısa ya da uzun süreli tüm seyahatler için vize almanız gerekir. Diplomatik (siyah), hizmet (gri) veya hususi (yeşil) pasaportunuz varsa 180 günlük süre içinde 90 günü aşmama koşuluyla Hollanda'ya vizesiz seyahat edebilirsiniz.

Hollanda Aktarmalı Uçuşlarda Transit Vize Uygulaması

Hollanda Amsterdam Havaalanı

Havaalanı transit vizesi, Hollanda'daki bir havaalanında kısa bir mola vermenize veya uçak değiştirmenize olanak tanır.

Afganistan, Bangladeş, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Küba, Eritre, Etiyopya, Gana, Gine, Gine-Bissau, İran, Irak, Nepal, Nijerya, Pakistan, Sierra Leone, Somali, Güney Sudan, Sudan, Sri Lanka ve Suriye vatandaşları Hollanda transit vizesine tabidir.

Umuma mahsus ve hususi pasaport sahibi T.C. vatandaşlarının, 1 Aralık 2022'den itibaren Hollanda havalimanlarından Schengen Bölgesi dışına yapacakları aktarmalı uçuşlar için Hollanda transit vize almaları gerekmektedir.

Karayipler'de Hollanda Krallığı Vize Politikası

Hollanda Karayipleri Vize Politikası

Hollanda Krallığı'nın Karayipler'deki topraklarını oluşturan Aruba, Curaçao, Sint Maarten ve Karayip Hollandası (Hollanda ülkesinin bir parçası olan Bonaire, Sint Eustatius ve Saba) bölgeleri için 2010 yılından itibaren uygulamaya konan ortak bir vize bulunmaktadır. 

Standart vize Hollanda Karayipleri'ndeki 6 adanın tamamı için geçerlidir ve bölgenin tamamına 180 gün içinde en fazla 90 gün süreyle çoklu girişe izin verir. Bu vize ile münferit ülkelerden birinde kesintisiz maksimum kalış süresi ise 30 gündür. Ancak Hollanda Karayipleri vizesi, Schengen Bölgesi'nin bir parçası olan Avrupa'daki Hollanda topraklarına giriş için geçerli değildir.

Karayipler için Hollanda vize işlemleri, Hollanda Konsolosluklarında yapılır. Karayipler için Hollanda vize başvurusunda seyahat edeceğiniz ana ziyaret ülkesi belirtilmelidir. Bununla birlikte, ana ziyaret ülkesindeki başvurunun değerlendirilmesinin temeli tüm bölge için aynıdır. Daha uzun süreli girişler farklı ülkeler tarafından ayrı ayrı düzenlenir.

Sık Sorulan Sorular

Hollanda vize politikasına ilişkin sık sorulan sorular danışmanlarımızın verdiği yanıtlar ile birlikte aşağıdaki başlıklarda aktarılmıştır.

Schengen Vizem Var, Hollanda'ya Gidebilir Miyim?

Evet, Schengen vizesi ile Hollanda'ya gidebilirsiniz.

Schengen Bölgesi, 26 Avrupa ülkesini kapsayan ve bölge içindeki iç sınır kontrollerini sona erdirmeyi amaçlayan bir alandır. Hollanda Schengen Anlaşması imzacı ülkerinden biri olarak, bölgeye üye olan diğer ülkelerle aynı vize politikasını paylaşmaktadır.

Hollanda Vizesi ile Gidilebilen Ülkeler Nerelerdir?

Hollanda vizesi ile diğer tüm Schengen ülkelerine seyahat edebilirsiniz ancak ülkeye girişiniz, ilgili ülkenin sınır memurlarına bağlıdır. 

Hollanda vizesi ile (180 günlük süreçte 90 günü aşmamak şartıyla) seyahat edebileceğiniz ülkeler Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, İspanya, İsveç, İtalya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'dır.

Schengen vizesi size otomatik olarak diğer Schengen ülkelerine giriş hakkı vermemekte olup nihai karar sınır görevlilerine aittir. Başka bir Schengen ülkesine seyahat ederken sınırda geçim kaynaklarınız, Schengen Üye Devletinde ne kadar kalmayı planladığınız ve Schengen Üye Devletini neden ziyaret ettiğiniz gibi durumlar hakkında bilgi vermeniz gerekebilir. Bu nedenle, bölge içerisindeki sınır geçişlerinde vize başvuru evraklarınızın kopyalarını yanınızda taşımanız önerilir.

Hollanda Vizesi ile Almanya'ya Giriş Yapabilir Miyim?

Evet, Hollanda vizesi ile Almanya'ya giriş yapabilirsiniz. Hollanda Schengen vizesi ile 180 günlük periyot içinde 90 günü aşmayacak şekilde Almanya'ya gidebilirsiniz. 

Hollanda vizesi ile Schengen Bölgesi'nden ayrıldıktan sonra tekrar Almanya'ya giriş yapabilmeniz için çift veya multi girişli vizeniz olmalıdır. Tek girişli Hollanda vizesi ile Almanya'ya tekrar giriş yapabilmeniz için Schengen Bölgesi'nden ayrılmamış olmanız gerekir.

Hollanda Pasaportu İle Vizesiz Gidilebilen Ülkeler Hangileridir?

Hollanda Pasaportu

Hollanda pasaportuna sahip olan vatandaşlar, 188 ülke ve bölgeye vizesiz ya da varışta vize alarak seyahat edebilmektedir.

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya, Bahamalar gibi ülkelere vizesiz erişim sağlayan Hollanda pasaportu, seyahat özgürlüğü açısından Henley Pasaport Endeksi listesinde 4. sırada yer almaktadır.

Türkiye Hollanda'dan Vize İstiyor Mu?

Hayır, Türkiye umuma mahsus pasaport ve resmi pasaport sahibi Hollanda vatandaşlarından 90 güne kadar olan ziyaretlerinde vize istememektedir.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: