Hollanda Öğrenci Vizesi

2023'te Hollanda Öğrenci Vizesi Başvuru Şartları ve İşlemleri

Hollanda yüksek yaşam standardı, özgürlükçü düşünce yapısı ve verdiği kaliteli eğitim sebebiyle uluslararası öğrenciler için sıklıkla tercih edilen Avrupa ülkeleri arasında yer almaktadır. 2022 yılında Dünyadaki En Başarılı Üniversiteler sıralamasında Hollanda’dan 7 üniversite yer almıştır. Hollanda’ya öğrenci olarak gitmek için minimum İngilizce dil yeterliliği gereklidir, ancak eğitim dili programdan programa değişiklik gösteren Hollanda’da İngilizcenin yanı sıra Fransızca, Almanca veya Flemenkçe bilmek gerekebilmektedir.

Mezun olmanın ardından Hollanda tarafından tanınan iş arama vizesi sayesinde okulun bitmesinin ardından da Hollanda’da belli bir süre kalınarak iş aranabilmektedir. Çeşitli staj ve çalışma programları ile birlikte Hollanda’da okurken çalışmak mümkün olmaktadır. 90 günden uzun süren eğitim programlarına katılmak için öğrenci vizesi Hollanda tarafından talep edilmekte ve eğitim programı boyunca geçerli olmaktadır.

Vizem.net, Türkiye’den Hollanda’ya eğitim amaçlı gidecek kişilere öğrenci vizesi başvurularında gerekli vize evraklarının hazırlanmasından vize takip işlemlerine kadar tüm süreç için danışmanlık hizmeti veren %90 üzerinde başuru onay oranına sahip akredite acentedir.

Daha fazla bilgi için: 0850 241 1868

Hollanda Öğrenci Vizesi Türleri Nelerdir?

Hollanda öğrenci vizesi türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Hollanda kısa süreli öğrenci vizesi: Öğrenim veya staj süresi 3 aydan kısa sürecek programlar için alınmalıdır.
  • İkincil veya mesleki kurslar için geçerli Hollanda öğrenci vizesi: Genelde Surinam, Endonezya veya Güney Afrika vatandaşları için geçerli olan, ancak farklı ülke vatandaşlarının da yararlanabildiği vize için aile üyelerinin Hollanda’da yaşaması ve yazılı-sözlü Flemenkçe bilgisine sahip olunması şartları aranmaktadır.
  • Hollanda uzun dönem öğrenci vizesi: Öğrenci oturma izni olarak da bilinen uzun dönem vizesi öğrencilere 5 yıla kadar Hollanda’da öğrenimlerini tamamlama izni vermektedir.

Hollanda Öğrenci Vizesi Şartları Nelerdir?

Hollanda öğrenci vizesi şartları aşağıda verilmiştir.

  • Hollanda’da bulunan bir eğitim kurumundan eğitim görmek amacıyla kabul almak
  • Temiz bir adli sicil kaydına sahip olmak
  • Eğitim süresi boyunca geçerli olacak tam kapsamlı bir sağlık sigortasına sahip olmak
  • Hollanda’da bulunulan süre boyunca eğitim ve kişisel masrafların karşılanabilmesi için yeterli finansal kaynaklara sahip olmak
  • Üniversite ya da yüksek öğretim enstitüsüne öğrenci olarak kayıt veya geçici kayıt yapıldığına dair kanıt sunmak
  • Belirli kurumlar tarafından akredite kabul edilen bir eğitim programına kayıt yaptırmış olmak
  • Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi tarafından tanınan bir sponsor olan eğitim kurumuna kayıt olmak

Hollanda Öğrenci Vizesi için Dil Şartı Var Mıdır?

Hollanda öğrenci vizesi için İngilizce dil şartı, sadece İngilizce programlar için değil, bazı Flemenkçe eğitim verilen programlar için vardır. Hollanda öğrenci vizesi dil yeterliliği için IELTS, TOEFL iBT ve PTE Akademik sınavlarından yeterli puanın alınması gereklidir.

Hollanda Öğrenci Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hollanda öğrenci vizesi için öğrenimin gerçekleşeceği üniversite ya da eğitim kurumu tarafından başvuru yapan kişi adına Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi’ne oturma izni başvurusu yapılır. Hollanda’da eğitim görecek kişilerin geçici oturum izni alması gerekirken, bazı hallerde MVV vizesi alınarak kişinin Hollanda oturum izninin çıkmasını beklemesi gerekebilmektedir. MVV vizesi alması gereken kişilerin sponsoru olan eğitim kurumu, oturum izni başvurusu ile birlikte vize başvurusunu da yapmaktadır.

Eğitim görecek kişi adına başvuru yapacak olan sponsor eğitim kurumunun, Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi tarafından tanınması gereklidir; sadece tanınan kurumların yabancı öğrencilerine efektif ve ulaşılabilir bir eğitim sunduğu kabul edilir.

Hollanda Öğrenci Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Hollanda öğrenci vizesi için gerekli evraklar listelenmiştir.

  • Pasaport: Son 10 yılda alınmış, en az 2 boş sayfası bulunan ve planlanan dönüş tarihinden 3 ay daha geçerli bir pasaport gereklidir.
  • Fotoğraf: 35 mm x 45 mm boyutlarında iki adet biyometrik fotoğraf teslim edilmelidir.
  • Hollanda öğrenci vizesi başvuru formu: İngilizce ya da Flemenkçe olarak başvuru sahibinin sponsoru olan işveren tarafından eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulmalı ve imzalı kaşeli olarak sunulmalıdır.
  • İkametgah belgesi: Başvuru yapılan ülkede yasal olarak ikamet edildiğini gösteren oturum belgesi sunulmalıdır.
  • Uçak bileti: Hollanda’ya geliş tarihini ve uçuş bilgilerini gösteren uçak bileti sunulmalıdır.
  • Sağlık sigortası: Hollanda’da bulunulan süre boyunca geçerliliğini koruyan bir sağlık sigortasının yaptırılması gerekmektedir.
  • Kabul mektubu: Eğitim kurumunun yetkili kişisi tarafından başvuru sahibi için yazılmış, okula kabul edildiğini açıklayan, içerisinde hem okula hem de kişiye ait bilgilerin, yetkili kişinin imzasının ve okul mührünün bulunduğu evrak eklenmelidir.
  • Finansal yeterliliğin kanıtı niteliğindeki belgeler: Ayda en az 870 euro gelire sahip olunduğuna dair banka hesap dökümanları veya varsa sponsora dilekçesi ile sponsorun maddi durumunu gösteren belgeler teslim edilmelidir.
  • Akademik transkript: Başvuru sahibinin mezun olduğu okullardan alınan, tüm not dökümünü ve ortalamasını gösteren akademik transkript belgesi sunulmalıdır.
  • Çalışma planı: Kişinin başvurduğu eğitim programına neden başvurduğu ve eğitim programının geçmiş çalışmaları veya eğitimi ile bağlantısını açıkladığı mektup yazılmalıdır.

Tüm resmi belgeler ülkedeki devlet kurumları tarafından yasallaştırılmalıdır; apostil damgası genellikle geçerli kabul edilmektedir. Bazı hallerde belgelerin Hollanda Büyükelçiliği veya Konsolosluğu tarafından da yasallaştırılması gerekebilmektedir. Belgeler İngilizce, Flemenkçe, Almanca veya Fransızca olmalıdır ve Türkçe belgeler yeminli bir tercüman vasıtasıyla tercüme edilmeli ve orijinal belgeler ile birlikte ilgili birimlere sunulmalıdır.

Hollanda Öğrenci Vizesi Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

Hollanda öğrenci vizesi başvuru formu başvuru yapan kişiye sponsor olan işveren tarafından, elde tükenmez kalem ile Flemenkçe veya İngilizce olarak doldurulmalıdır.

Hollanda öğrenci vizesi başvuru formunda başvuru sahibinin sponsoru olan eğitim kurumunun ve kurum yetkilisinin bilgileri, başvuru sahibi öğrenciye ait kişisel bilgiler, eğitim programına dair detaylar, başvuru sahibine ait şartların durumu, ülkeye giriş tarihi ve ülkedeki ikamet bilgileri talep edilmektedir.

Hollanda için öğrenci vize başvuru formu görseli aşağıda verilmiştir.

Hollanda Öğrenci Vizesi Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
Hollanda Öğrenci Vizesi Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

Hollanda Eğitim Vizesi için Kabul Mektubu Nasıl Olmalıdır?

Hollanda eğitim vizesi için kabul mektubu, ülkede eğitim alınacak kurum tarafından öğrenci adına yazılmalıdır; içeriğinde öğrencinin bilgilerinin yanı sıra kabul edilen programın adı ve kapsamı, programın başlangıç ve bitiş tarihleri gibi bilgiler de bulunmalıdır. Kabul mektubu yetkili kişinin imzası ve üniversite veya eğitim kurumuna ait mühür ile sunulmalıdır.

Hollanda Öğrenci Vizesi için Banka Teminatı Nasıl Olmalıdır?

Hollanda öğrenci vizesi için banka teminatı her ay için ortalama 870 euro olmalıdır.

Eğitim alınacak süre boyunca gerekli olan minimum tutara sahip olunduğu, vize için banka hesap dökümü ile kanıtlanmalıdır.

Hollanda Öğrenci Vize Ücreti Ne Kadardır?

Hollanda öğrenci vizesi ücreti 171 eurodur.

2022 yılı için tüm vize başvuru harcı, ulaşım ve konaklama rezervasyonları, seyahat sağlık sigortası, başvuru formu doldurma, gerekli görüldüğü durumlarda yeminli tercüme ve danışmanlık ücreti dahil ortalama Hollanda öğrenci vize masrafları 255 ile 310 euro arasında değişmektedir.

Hollanda Öğrenci Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Hollanda öğrenci vizesi ortalama 1 ay içinde çıkmaktadır; başvuru sahibinin uyruğu ve diğer faktörler vize sonuçlanma süresini önemli ölçüde değiştirmektedir.

Hollanda Öğrenci Vizesinin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Hollanda öğrenci vizesinin geçerlilik süresi kabul edilen eğitim programının süresi kadardır. Eğitim programının tamamlanması amacıyla başvuru sahibine 5 yıla kadar vize verilebilmektedir.

Öğrenci Vizesi ile Hollanda'ya Gittikten Sonra Ne Yapılmalıdır?

Öğrenci vizesi ile Hollanda’ya gittikten sonra sağlık hizmetlerine kaydolmak, bir Hollanda banka hesabı açmak ve kiralanan konut için kamu hizmetleri ve telekomünikasyon sözleşmelerini yapmak gerekmektedir.

Hollanda’da üç aydan uzun süre kalınacağı takdirde Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi’nden oturma izninin teslim alınması veya MVV vizesinin oturma izni ile değiştirilmesi gereklidir. Hollanda’ya gelmesinden itibaren dört ay içinde kişi, yerel yönetim veritabanına kayıt yaptırmalıdır.

Sık Sorulan Sorular

Hollanda öğrenci vizesi ile ilgili merkezimize en sık yöneltilen sorulara ve cevaplarına aşağıda yer verilmiştir.

Hollanda Öğrenci Vizesi İptal Edilebilir Mi?

Evet, Hollanda öğrenci vizesi iptal edilebilir. Her akademik yılda ilgili eğitim programındaki yıllık kredinin %50’sinin tamamlanmaması halinde, öğrenci vizesinin iptali mümkündür.

Öğrenci Vizesi ile Hollanda'da Çalışılabilir Mi?

Öğrenci vizesi ile Hollanda’da çalışılabilmektedir. Haftada 16 saati aşmamak kaydı ve geçerli bir çalışma izni ile öğrenci olarak çalışmak mümkündür. Çalışma izni işlemlerini işverenler tamamlamaktadır. Stajyer olarak çalışacak kişilerin ek olarak çalışma izni almalarına gerek yoktur ancak işverenin hem okul hem de kişiyle bir stajyer anlaşması imzalaması gerekmektedir. Hollanda öğrenci çalışma izni ile tam zamanlı çalışmak yalnızca haziran, temmuz ve ağustos aylarını kapsayan yaz tatillerinde mümkündür. Çalışırken ödeme alabilmek için bir vatandaş kayıt numarasına sahip olunması ve gelir vergisinin ödenmesi gereklidir.

Mezuniyet Sonrasında Hollanda'da İş Aramak İsteyenlere İzin Verilir Mi?

Mezuniyet sonrasında Hollanda’da iş aramak isteyenler, oryantasyon izni için başvuru yapabilmekte ve Hollanda’da 1 yıl süreyle iş aramak için kalabilmektedir. Hollanda iş arama vizesi uygulaması ile de mezun kişilerin Hollanda’da belirli bir süre iş aramaları mümkündür.

Hollanda iş arama vizesi, uluslararası derecede kabul görmüş üniversitelerden mezun olan kişilere verilen ve kişilere bir yıl boyunca Hollanda’da kalarak iş arayabilmektedir. Hollanda iş arama vizesi ile 1 yıllık vize süresi içerisinde Hollanda’da iş bulamayan kişiler, vizeyi uzatamamaktadır ve ülkeyi terk etmek durumundadır.

Erasmus Programı Kapsamında Hollanda'da Eğitim Alınabilir Mi?

Erasmus programı kapsamında Hollanda’da eğitim alınabilmektedir. Wageningen Üniversitesi, Amsterdam Üniversitesi, Utrecht Üniversitesi, Leiden Üniversitesi, Rotterdam Erasmus Üniversitesi, Delft Teknoloji Üniversitesi ve Groningen Üniversitesi Erasmus programı ile öğrenci kabul eden başarılı Hollanda üniversiteleridir.

Erasmus vizesi almak için öncelikle Erasmus programı kapsamında bir okuldan onay alınması gerekmektedir. Aktif olarak öğrenci olan, 18 yaşından büyük ve ülkesine geri dönecek kişiler en az 3 ay en fazla 12 ay olmak kaydıyla Hollanda Erasmus vizesi kapsamında eğitim görebilmektedir.

Hollanda Öğrenci Vizesi Sahipleri Aile Üyelerini Hollanda'ya Getirebilir Mi?

Hollanda öğrenci vizesi sahipleri aile üyelerini Hollanda’ya getirebilir.

Eş, kayıtlı partner veya 18 yaşından küçük çocuklar Hollanda öğrenci vizesi sahipleri ile birlikte ülkede yaşayabilmektedir. Hollanda aile birleşimi vizesi ile aile bireyleri ile Hollanda’ya gelen kişiler, öğrenci vizesinin süresi boyunca aile üyesi ile kalabilir ve öğrenci vizesinin tanıdığı haklardan yararlanır.

Yabancı Öğrencilerin Başvurabileceği Diğer Hollanda Vizeleri Hangileridir?

Yabancı öğrencilerin başvurabileceği diğer Hollanda vizeleri aşağıda listelenmiştir.

  • Kültürel değişim vizesi: Bir yıl içinde Flemenkçe dili ve Flemenk kültürünü öğrenmek ve deneyimlemek isteyen 18 ile 30 yaş arasındaki gençler için geçerli bir vize türüdür. Vizenin başvuru maliyeti 320 eurodur.
  • Çalışma tatili vizesi: Kanada, Japonya ve Avustralya dahil dokuz ülkeden gelen gençlerin hem çalışıp hem de Flemenk kültürünü öğrenebilecekleri bir fırsat tanıyan vizenin maliyeti 69 eurodur.
  • Au pair vizesi: 18 ile 30 yaş arasındaki gençlerin haftada 30 saate kadar Hollanda’da çalışmasına imkan sağlayan vize türünün işlem ücreti 345 eurodur.
  • Çalışma deneyim vizesi: Kayıtlı sponsor kuruluş bünyesinde staj ya da çıraklık programına katılacak kişilere uygun bir vizedir ve ücreti 320 eurodur.

Yabancı uyruklu öğrencilerin, bir eğitim programına kayıt olmadan, yukarıda sayılan Hollanda vize türleri arasından seçim yapması ve Hollanda’da bir süre yaşaması mümkündür.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: