Hollanda Öğrenci Vizesi

2023 Hollanda Öğrenci Vizesi Başvuru Şartları ve İşlemleri

Hollanda öğrenci vizesi, vizeye tabi yabancı ülke vatandaşlarının Hollanda'da 90 günden uzun süreli eğitim almasına olanak sağlayan bir MVV (D tipi) vizesi türüdür. 

Hollanda öğrenci vizesi almak için öncelikle Hollanda Krallığı'ndaki bir kurumdan lisans, değişim programı, yüksek lisans, doktora veya dil okulu gibi uzun süreli bir eğitim programına katılmaya hak kazanmış olmanız gerekir.

Hollanda öğrenci vizesi başvuru işlemleri için: 0850 241 1868

Hollanda Eğitim Vizesi Türleri

Hollanda eğitim vizesi türleri aşağıda açıklanmıştır.

  • Hollanda kısa süreli öğrenci vizesi: Bu vize, kursunuz/eğitiminiz üç aydan az sürecekse verilir.
  • Ortaöğretim ve mesleki kurslar için Hollanda öğrenci vizesi: Genellikle Surinam, Endonezya veya Güney Afrika'dan gelen öğrencilere verilir, ancak diğerleri de uygun olabilir. Ancak, bu kişilerin Hollanda'da bir aileye sahip olmaları ve Hollandaca konuşup yazabilmeleri gerekir.
  • Hollanda uzun süreli öğrenci vizesi: Hollanda öğrenci oturum izni olarak da bilinen bu vize, öğrencilerin Hollanda'daki eğitimlerini beş yıla kadar tamamlamalarına olanak tanır.

Hollanda Öğrenci Vizesi İçin Başvuru Şartları

Hollanda Öğrenci Vizesi Şartları

Hollanda öğrenci vizesi için başvuru şartları aşağıdaki gibidir.

  • Hollanda'daki bir eğitim kurumuna kabul edilmek
  • Başvuru sahibinin sicil kaydında herhangi bir suç bulunmaması
  • Eğitim sürecinin tamamını kapsayan geçerli bir sağlık sigortasına sahip olmak
  • Hollanda'da eğitim ve geçim masraflarının karşılanması için yeterli finansal kaynağa sahip olmak
  • Bir üniversitede veya yüksek mesleki eğitim enstitüsünde öğrenci olarak kayıtlı olunduğuna dair belge
  • Eğitim programının akredite edilmiş olması (Hollanda ve Flanders Akreditasyon Kuruluşu, NVAO, Yüksek Öğrenim için Avrupa Kalite Güvence Kaydı veya EQAR)

Hollanda'da Okumak İçin Dil Şartı

Hollanda'da lisans düzeyinde eğitim alabilmeniz için, yalnızca İngilizce öğretilen programlar için değil, bazen Hollandaca öğretilenler için de minimum düzeyde İngilizce dil yeterliliği gereklidir.

Hollanda'da okumak için kabul edilen başlıca İngilizce sınavları IELTS Akademik, TOEFL iBT ve PTE Akademik'tir.

Hollanda Öğrenci Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hollanda öğrenci vizesi başvurusu için ilk olarak eğitim göreceğiniz üniversite veya eğitim kurumu sizin adınıza IND'ye MVV/oturma izniniz için başvuru yapmalıdır.

Hollanda'da eğitim görmek için, size geçici bir Hollanda oturma izni verilmesi gerekmekte olup bazı durumlarda, MVV (uzun süreli kalış vizesi) için de başvurmanız gerekecektir. Bir MVV'ye ihtiyacınız varsa, sponsorunuz Giriş ve İkamet Prosedürü (TEV) aracılığıyla doğrudan Göçmenlik ve Vatandaşlık Servisi'ne (IND) aynı anda her iki izin için de başvurabilir.

Sponsorunuzun IND tarafından tanınması gerekmektedir. Tanınmak için, yükseköğrenimdeki uluslararası öğrenciler için Davranış Kurallarını imzalamış olmaları gerekir. Bu kurallar, üniversitelerin yabancı öğrencilere etkili ve erişilebilir eğitim sunmasını sağlar.

Hollanda Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Hollanda öğrenci vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Planlanan dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerli pasaport
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Hollanda öğrenci vizesi başvuru formu
  • Güncel ikametgah belgesi
  • Hollanda’ya geliş tarihini ve uçuş bilgilerini gösteren uçak bileti
  • Hollanda'da bulunulan süre boyunca geçerli sağlık sigortası
  • Okula kabul edildiğini açıklayan kabul mektubu
  • Eğitim ile bağlantılı çalışma planı
  • Akademik transkript
  • Finansal yeterlilik kanıtı

Tüm resmi belgeler ülkedeki devlet kurumları tarafından yasallaştırılmalıdır; apostil damgası genellikle geçerli kabul edilmektedir. Bazı hallerde Hollanda vizesi için gerekli belgeler, Hollanda Büyükelçiliği veya Konsolosluğu tarafından da yasallaştırılmalıdır. 

Belgeler İngilizce, Felemenkçe, Almanca veya Fransızca olmalıdır ve Türkçe belgeler yeminli bir tercüman vasıtasıyla tercüme edilmeli ve orijinal belgeler ile birlikte ilgili birimlere sunulmalıdır.

Hollanda Öğrenci Vizesi Başvuru Formu

Hollanda öğrenci vizesi başvuru formu başvuru yapan kişiye sponsor olan eğitim kurumu tarafından, elde tükenmez kalem ile Felemenkçe veya İngilizce olarak doldurulmalıdır.

Hollanda öğrenci vizesi başvuru formunda başvuru sahibinin sponsoru olan eğitim kurumunun ve kurum yetkilisinin bilgileri, başvuru sahibi öğrenciye ait kişisel bilgiler, eğitim programına dair detaylar, başvuru sahibine ait şartların durumu, ülkeye giriş tarihi ve ülkedeki ikamet bilgileri talep edilmektedir.

Hollanda öğrenci vizesi başvuru formu aşağıda gösterilmiştir.

Hollanda Öğrenci Vizesi Başvuru Formu

Hollanda Eğitim Vizesi İçin Kabul Mektubu

Hollanda eğitim vizesi için kabul mektubu, ülkede eğitim alınacak kurum tarafından öğrenci adına yazılmalıdır. Kabul mektubu içeriğinde öğrencinin bilgilerinin yanı sıra kabul edilen programın adı ve kapsamı, programın başlangıç ve bitiş tarihleri gibi bilgiler de bulunmalıdır. 

Kabul mektubu yetkili kişinin imzası ve üniversite veya eğitim kurumuna ait mühür ile sunulmalıdır.

Hollanda Öğrenci Vizesi İçin Banka Hesap Dökümü

Hollanda öğrenci vizesi için banka teminatı her ay için ortalama 870 euro olmalıdır.

Eğitim alınacak süre boyunca gerekli olan minimum tutara sahip olunduğu, Hollanda vizesi için banka hesap özeti ile kanıtlanmalıdır.

Hollanda Öğrenci Vize Ücreti

2023 yılında Hollanda öğrenci vizesi başvuru ücreti 210 eurodur.

Tüm vize başvuru harcı, ulaşım ve konaklama rezervasyonları, seyahat sağlık sigortası, başvuru formu doldurma,  yeminli tercüme ve danışmanlık ücreti dahil ortalama Hollanda öğrenci vizesi masrafları 255-310 euro arasında değişmektedir.

Hollanda Öğrenim Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Hollanda öğrenim vizesi başvuruları genellikle 1 ay içinde sonuçlanır.

Hollanda Öğrenci Vizesinin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Hollanda öğrenci vizesi en fazla 5 yıla kadar geçerli olup genellikle eğitim programının süresi kadar verilir.

Öğrenci Vizesi ile Hollanda'ya Gittikten Sonra Yapılması Gerekenler

Hollanda'da üç aydan uzun süre kalmayı planlıyorsanız, varıştan kısa süre sonra geçici oturma izni almalı ya da MVV'nizi oturma izni ile değiştirmelisiniz. Ayrıca 4 ay içinde BSN için yerel makam kayıt veritabanına (BRP) kayıt yaptırmanız gerekecektir.

Hollanda'ya geldikten sonraki ilk birkaç hafta içinde tamamlanması önerilen diğer işlemler aşağıdaki gibidir.

  • Yerel sağlık hizmetlerine kayıt olmak
  • Hollandalı bir banka hesabı açmak
  • Kendi konutunuzu kiralıyorsanız, kamu hizmetleri ve telekomünikasyon sözleşmelerinin düzenlenmesi

Sık Sorulan Sorular

Hollanda'da eğitim almak ve öğrenci vizesi ile ilgili merkezimize en sık yöneltilen sorular ve danışman yanıtları aşağıda paylaşılmıştır.

Hollanda Öğrenci Vizesi İptal Edilebilir Mi?

Evet, Hollanda öğrenci vizesi iptal edilebilir. Her akademik yıl gerekli kredilerin en az %50'sini tamamlamanız gerekmektedir, aksi halde Hollanda öğrenci vizeniz iptal edilir.

Öğrenci Vizesi İle Hollanda'da Çalışabilir Miyim?

Evet, öğrenci vizesi ile Hollanda’da çalışılabilmektedir. Haftada 16 saati aşmamak kaydı ve geçerli bir çalışma izni ile Hollanda'da okurken çalışmak mümkündür. 

Hollanda'da öğrenciler için çalışma izni işlemlerini işverenler tamamlamaktadır. Stajyer olarak çalışacak kişilerin ek olarak çalışma izni almalarına gerek yoktur ancak işverenin hem okul hem de kişiyle bir stajyer anlaşması imzalaması gerekir. 

Hollanda öğrenci çalışma izni ile tam zamanlı çalışmak yalnızca haziran, temmuz ve ağustos aylarını kapsayan yaz tatillerinde mümkündür. Çalışırken ödeme alabilmek için bir vatandaş kayıt numarasına sahip olmanız ve gelir vergisi ödemeniz gerekir.

Mezuniyet Sonrasında Hollanda'da İş Aramak İsteyenlere İzin Verilir Mi?

Evet, mezuniyet sonrasında Hollanda’da iş aramak isteyenler, oryantasyon izni için başvuru yapabilmekte ve Hollanda’da 1 yıl süreyle iş aramak için kalabilmektedir. 

Hollanda iş arama vizesi uygulaması ile de mezun kişilerin Hollanda’da belirli bir süre iş aramaları mümkündür.

Hollanda iş arama vizesi, uluslararası derecede kabul görmüş üniversitelerden mezun olan kişilere 1 yıl boyunca Hollanda’da iş arama hakkı verir. Hollanda iş arama vizesi ile 1 yıllık vize süresi içerisinde Hollanda’da iş bulamayan kişiler, vizeyi uzatamamaktadır ve ülkeyi terk etmek durumundadır.

Hollanda Yüksek Lisans Vizesi Almak İstiyorum, Gerekli Belgeler Nelerdir?

Hollanda yüksek lisans vizesi için eğitim kurumuna göre farklı belgeler istenebilmekle birlikte, genellikle aşağıda verilenleri ibraz etmek gerekir.

  • Başvurduğunuz alanla aynı veya benzer bir alanda lisans derecesi
  • Yeterli İngilizce bilgisine sahip olduğunuzu kanıtlayan IELTS, TOEFL veya Cambridge sertifikası
  • Felemenkçe dil yeterliliği için üniversite dil testi (program Felemenkçe ise)
  • Motivasyon mektubu ile birlikte özgeçmiş
  • Çevrimiçi veya yazılı başvuru formu 
  • Referanslar

Hollanda'da yüksek lisans yapmayı planlayanlar için uygun bir eğitim programı bulmak, uygun finansal kaynaklar, konaklama imkanları ve başvuru prosedürü ile ilgili konularda detaylı bilgiye resmi Study in Netherlands web sitesinden ulaşılabilir.

Erasmus Programı Kapsamında Hollanda'da Eğitim Alınabilir Mi?

Evet, Erasmus programı kapsamında Hollanda’da eğitim alınabilmektedir. Erasmus vizesi almak için öncelikle Erasmus programı kapsamında bir okuldan onay almanız gerekir. 

Aktif olarak öğrenci olan, 18 yaşından büyük ve ülkesine geri dönecek kişiler en az 3 ay en fazla 12 ay olmak kaydıyla Hollanda Erasmus vizesi kapsamında eğitim alabilirler.

Wageningen Üniversitesi, Amsterdam Üniversitesi, Utrecht Üniversitesi, Leiden Üniversitesi, Rotterdam Erasmus Üniversitesi, Delft Teknoloji Üniversitesi ve Groningen Üniversitesi Erasmus programı ile öğrenci kabul eden başarılı Hollanda üniversiteleridir.

Hollanda Öğrenci Vizesi Sahipleri Aile Üyelerini Hollanda'ya Getirebilir Mi?

Evet, Hollanda öğrenci vizeniz varsa ve ülkede en az 1 yıldır oturma izniyle yaşıyorsanız eşiniz veya partneriniz ve 18 yaşından küçük çocuklarınız size katılabilir. 

Genel olarak, Hollanda eğitim vizesi olan birine katılan aile üyeleri, katıldıkları aile üyesiyle aynı süre boyunca Hollanda oturma izni sahibi olur. Aynı zamanda aynı çalışma haklarına da sahip olacaklardır; örneğin standart bir eğitim vizesine sahip birine katılıyorlarsa haftada 16 saat çalışma izinleri olur.

Yabancı Öğrencilerin Başvurabileceği Diğer Hollanda Vizeleri Hangileridir?

Yabancı öğrencilerin başvurabileceği diğer Hollanda vizeleri aşağıda listelenmiştir.

  • Kültürel değişim vizesi: Bir yıl içinde Flemenkçe dili ve Flemenk kültürünü öğrenmek ve deneyimlemek isteyen 18 ile 30 yaş arasındaki gençler için geçerli bir vize türüdür. Vizenin başvuru maliyeti 320 eurodur.
  • Çalışma tatili vizesi: Kanada, Japonya ve Avustralya dahil dokuz ülkeden gelen gençlerin hem çalışıp hem de Flemenk kültürünü öğrenebilecekleri bir fırsat tanıyan vizenin maliyeti 69 eurodur.
  • Au pair vizesi: 18 ile 30 yaş arasındaki gençlerin haftada 30 saate kadar Hollanda’da çalışmasına imkan sağlayan vize türünün işlem ücreti 345 eurodur.
  • Çalışma deneyim vizesi: Kayıtlı sponsor kuruluş bünyesinde staj ya da çıraklık programına katılacak kişilere uygun bir vizedir ve ücreti 320 eurodur.

Yabancı uyruklu öğrencilerin, bir eğitim programına kayıt olmadan, yukarıda sayılan Hollanda vize türleri arasından seçim yapması ve Hollanda’da bir süre yaşaması mümkündür.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: