Hollanda Geri Dönüş Vizesi: 2023'te Şartlar ve Başvuru Süreci
Hollanda geri dönüş vizesi, Hollanda vatandaşı olmayan kişilerin yurt dışından Hollanda’ya dönmesini sağlayan bir resmi seyahat izni belgesidir.
Hollanda'ya geri dönüş vizesi, aşağıda sıralanan kişilere verilmektedir.
- Hollanda kalıcı oturma izni başvurusunda bulunmuş ve sonuç bekleyenler
- Hollanda oturma izni süresini uzatmak ya da değiştirmek isteyenler
- Hollanda ikamet belgesi zarar gören ya da kaybolan kişiler
- Hollanda’da doğan çocuğu için Hollanda'da oturma izni bekleyenler
- Bir Avrupa Birliği ülkesinde aile üyesiyle beraber ikamet eden ve AB vatandaşı olmayanlar
Hollanda giriş vizesi olarak da bilinen geri dönüş vizesi, Hollanda vatandaşı olmayan hamiline Geri Dönüş Yasası kapsamında yurt dışından Hollanda Krallığı’na dönme hakkı sağlar.
Hollanda Giriş Vizesi Hangi Durumlarda Alınır?
Hollanda giriş vizesine başvurabileceğiniz durumlar aşağıda listelenmiştir.
- Oturma izninin uzatılması veya değiştirilmesi için zamanında başvuruda bulunduysanız ve karar bekliyorsanız
- İkamet belgenizin kaybolması, çalınması veya hasar görmesi ya da yanlış bilgi içermesi nedeniyle başvuruda bulunup karar bekliyorsanız
- Hollanda'da doğan çocuğunuz için oturma izni başvurusu kararını bekliyorsanız
- AB vatandaşı aile üyenizle birlikte yaşadığınız ve AB vatandaşı olmadığınız için ilk oturma izninize başvurduysanız ve karar bekliyorsanız
- Başvurunuzla ilgili olumlu bir karar aldıysanız ancak ikamet belgeniz henüz düzenlenmediyse
Hollanda Geri Dönüş Vizesi Başvuru Prosedürü
Oturum izninin Hollanda dışında kaybolması, çalınması veya süresinin dolması halinde, bulunulan ülkedeki Hollanda büyükelçiliği ya da konsolosluğuna ulaşılarak geri dönüş vizesi alınabilmektedir.
Hollanda oturum izni Türkiye’de kaybolan kişiler, Hollanda geri dönüş vizesi başvuru formunun online olarak doldurulmalıdır. Ardından gerekli evraklar hazırlanmalı ve yetkili aracı kurum VFS Global'den randevu alınmalıdır. Randevu sırasında evrak teslimi, vize ücreti ödemesi ve VIS sistemine kayıtlı parmak izi bilgisinin bulunmayan kişiler için biyometri işlemlerinin yapılması ile başvuru tamamlanır.
Hollanda geri dönüş vizesine, oturum izni yenileme veya vize uzatma durumunda, Hollanda'dan ayrılmadan önce, geçerli bir pasaport ile birlikte Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi’nden randevu alınarak başvurulur.
18 Yaş Altındakiler İçin Hollanda'ya Dönüş İşlemleri
18 yaşından küçükler için Hollanda geri dönüş vizesine başvuru, ebeveyn ya da yasal vasisi (velayet sahibi) ile birlikte yapılmalıdır.
Bazı durumlarda, 18 yaşın altındaki bir çocuk sadece bir ebeveynle seyahat edebilmektedir. 18 yaşından küçükler yalnızca bir ebeveynle seyahat ediyorsa, seyahat ettiği ebeveynin izin sahibi olması gerekir.
Ebeveyn çocuğun tek yasal vasisi ise, izin belgesi gerekmemektedir. Çocuk ebeveyn sorumlulukları olmayan bir kişiyle seyahat edecekse, yasal vasiden izin belgesi gerekmektedir. Çocuğun birlikte seyahat ettiği ebeveyn dışındaki ebeveyni vefat etmişse de tek ebeveyn ile seyahat mümkündür.
Her çocuk için ayrı bir vize başvuru formu doldurulmalıdır. 18 yaşından küçükler için yurt dışı seyahatinde rıza mektubu formunun doldurulması gerekmektedir.
Hollanda'ya Dönüş Vizesi Başvuru Evrakları
Hollanda'ya dönüş vizesi için gereken evraklar aşağıda listelenmiştir.
- 10 yıldan eski olmayan ve başvurudan itibaren en az 3 ay geçerli olan pasaport
- Eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulmuş vize başvuru formu
- 6 aydan eski olmayan, 35 mm x 45 mm ölçülerinde 1 adet biyometrik fotoğraf
- Hollanda oturma izni çalıntı ya da kayıp belgesi
- Süresi dolan oturum izinleri için; oturum izninin aslı ve fotokopisi
- Dönüş vizesi başvuru mektubu (vize talep dilekçesi)
- Menşe ülke ile ilgili pasaport damgası bulunmaması durumunda giriş çıkış raporu
- Pasaportun işlem görmüş sayfaların fotokopileri
- Vize ücretinin ödendiğine dair makbuz
- Acente veya firma yetkilendirme yazısı
Hollanda Dönüş Vizesi Başvuru Mektubu
Hollanda dönüş vizesi başvuru mektubu, başvuru sahibi tarafından kişisel olarak eksiksiz, dikkatlice doldurulmuş ve imzalanmış olan açıklayıcı bir dilekçedir. Hollanda dönüş vizesi mektubu, vize talebinin nedenlerini detaylı olarak incelediği için önem taşır.
Dilekçe içerisinde Hollanda dönüş vizesi başvurusu olan kişinin Türkiye'ye giriş tarihi, Türkiye’de hangi aralıklarda kaldığı, dönüş vizesine başvuru nedeni ifade edilmelidir. Ek olarak seyahat rotası ve başvuru sahibinin gelir bilgileri de Hollanda vize başvuru dilekçesi içeriğinde yer almalıdır.
Hollanda Geri Dönüş Vizesi Ücreti
Hollanda geri dönüş vizesi ücreti; 12 yaş ve üzerindeki başvuru sahipleri için 80 euro, 6-11 yaş aralığındaki kişiler için 40 eurodur. 6 yaşın altındakiler için vize ücreti alınmamaktadır. Vize ücreti randevu sırasında nakit olarak TL cinsinden ilgili memura ödenmelidir.
2023 yılı için Hollanda geri dönüş vizesi masrafları; vize başvuru harcı, dilekçe yazımı, ulaşım rezervasyonları, seyahat sağlık sigortası, tercüme işlemleri ve danışmanlık ücreti dahil olmak üzere ortalama 215 euro tutmaktadır.
Hollanda Dönüş Vizesi Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?
Hollanda geri dönüş vizesi başvurusu için en erken seyahat planından 6 ay önce, en geç ise 15 iş günü önce başvurulmalıdır. Çoğu durumda, 15 takvim günü içinde işlem sonucu size bildirilecektir. Fakat bazı durumlarda, vize başvurusunun karar verme süreci 45 güne kadar çıkabilmektedir.
İzleme kodunu kullanarak başvuru durumu takip edilebilmektedir. Başvuru durumu hakkında herhangi bir sorun varsa, vize başvuru merkezi ile iletişime geçilmelidir.
Sık Sorulan Sorular
Hollanda geri dönüş vizesi ile ilgili tarafımıza en sık yöneltilen sorular, makalenin geri kalanında yanıtlanmıştır.
Hollanda Giriş Vizesi İçin Nasıl Randevu Alabilirim?
Hollanda geri dönüş vizesi randevusu yetkili aracı kurum olan VFS Global’in web sitesi üzerinden online olarak alınmaktadır.
VFS Global web sitesi üzerinden Hollanda vize başvuru randevusu almak için öncelikle bir kullanıcı hesabı açılmalıdır. VFS Global web sitesinden kullanıcı hesabı oluşturulduktan sonra hesaba giriş yapılarak randevu alma seçeneği seçilmeli ve istenen bilgiler girilerek uygun randevu tarih ve saat seçimi yapılmalıdır; servis ücreti ödenerek randevu alma işlemi tamamlanmaktadır.
Hollanda Geri Dönüş Vizesi İçin Başvuru Takibi Nasıl Yapılır?
Hollanda geri dönüş vizesi için başvuru takip işlemi, aracı kurumunun resmi web sitesi üzerinden online olarak yapılabilir. Fakat online olarak vize sonucuna erişilmesi mümkün değildir.
VFS Global üzerinden yapılan vize başvuruları, resmi web sitesinin başvuru takip ekranı üzerinden, başvuru referans numarası ve başvuran kişinin soyadı ile sorgulanabilir.
Hollanda geri dönüş vizesi için başvuru takip ve sorgulama sayfası aşağıdaki gibidir.
Hollanda Giriş Vizesi Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Hollanda giriş vizesi 3 ay için geçerlidir ve tek girişlidir.
İş amacıyla seyahat etmeniz gerekiyorsa veya eğitiminiz için daha uzun süre Hollanda dışında kalmanız gerekiyorsa istisnalar söz konusudur. Yeniden giriş vizesi hiçbir zaman seyahat belgenizin sona ermesinden önceki 1 aydan daha uzun bir süre için geçerli değildir.
Hollanda Geri Dönüş Vizesi Başvurum Neden Reddedilebilir?
Hollanda geri dönüş vizesi başvurusunun başlıca ret nedenleri aşağıda verilmiştir.
- Gidişin ertelenmesine izin vermeyen acil bir neden olduğunu belgelerle kanıtlayamamak
- Bağımsız olarak geçerli bir sınır geçiş belgesine sahip olmamak
- Hollanda'da bulunulan süre boyunca denetim tedbirlerinden kaçınmış olmak
- Denetim, cezai suçların soruşturulması veya kovuşturulması, bir kararın uygulanması veya diğer ciddi nedenlerle yabancı uyruklu kişinin Hollanda'dan ayrılmasına itiraz edilmesi
Madde 8'de f, g veya h kapsamında belirtilen bir kararın dönüş vizesinin geçerlilik süresi içinde beklenmesinin makul olması - 14. maddede atıfta bulunulan ikamet izni başvurusuna ilişkin kararı bekliyor olmak veya bir itiraz bildirimine ilişkin kararı ya da böyle bir karara karşı temyiz başvurusunu bekliyor olmak ve ikamet izni için başvurulan ikamet amacına karşılık gelen geçici ikamet için gerekli izne sahip olmamak veya bu Kanun hükümleri uyarınca geçici ikamet iznine sahip olma yükümlülüğünden muaf tutulmak
- Kamu düzeni veya ulusal güvenlik için tehdit oluşturmak veya terörizm, savaş suçları veya insanlığa karşı diğer suçları işlemiş olmak veya bunlardan şüphelenilmesi
Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.