Avusturya'da Yaşam

Avusturya'da Yaşam: Avusturya Yaşam Şartları ve 2023 Maliyetleri

Avusturya, hayat standartları bakımından OECD Daha İyi Yaşam Endeksine göre 17. sırada yer almaktadır. Avusturya’nın başkenti Viyana, 2019 yılında 10. kez dünyanın en yaşanılabilir şehri seçilmiştir. Avusturya’da yaşam maliyetleri, bazı ülkelere göre ucuz bazı ülkelere göre ise pahalıdır.

Internations.org web sitesinin haberine göre yaşam maliyetleri bakımından ülkelere pahalıdan ucuza doğru sıralandığında Avusturya, dünya sıralamasında 18. sırada yer almaktadır. Avusturya, 2019 yılında yayınlanan İnsani Gelişmişlik Endeksinde 0,3 ile 1 arasındaki puanlamada 0,922 puan alarak gelişmiş ülkelerden biri olduğunu kanıtlamıştır.

Avusturya hayat pahalılığı bakımından Türkiye ile kıyaslandığında pahalı bir ülkedir. Yaşam Masrafları Endeksinde Avusturya 24. sırada yer alırken Türkiye 130. sırada yer almaktadır. Diğer Avrupa ülkelerinden Norveç 3. sırada, İrlanda 16. sıradaki yeri ile Avusturya’nın önünde yer almaktadır. İtalya, Almanya, Yunanistan gibi ülkeler ise Yaşam Maliyeti Endeksinde Avusturya’nın altında yer alan ülkelerden bazılarıdır.

Avusturya, yaşamak için yabancı ülke vatandaşları tarafından tercih edilen bir ülkedir. Avusturya’da yaşam kalitesinin yüksek olması, eğitim masraflarının düşük olması, sanattan mühendisliğe birçok alanda iş fırsatının bulunması ve maaşların toplu sözleşmeler ile belirlenerek adil olması yabancı ülkelerdeki vatandaşların Avusturya’da yaşamayı seçmesine neden olmaktadır.

Vizem.net, Avusturya’da yaşamak için çalışma, eğitim ve aile birleşimi yolu ile göçmenlik başvurusu yapacak kişilere danışmanlık hizmeti veren bir akredite acentedir.

Detaylı bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Avusturya'da Hayat Standartları Nasıldır?

Avusturya’da hayat standartları, OECD’nin Daha İyi Hayat Standartları Endeksine göre 17. sırada yer almaktadır.

Avusturya barınma bakımından oldukça iyi durumdadır ve kişi başına 1,6 oda düşerek yaşam alanı gereksinimleri iyi düzeyde karşılanmaktadır; Avusturya nüfusunun sadece %1’inin temel yetersizlikleri bulunan konutlarda yaşadığı bilinmektedir. Sağlık bakımından Avusturya, halk sağlığı politikalarıyla yaşam şartlarını oldukça iyileştirmiş durumdadır. Avusturya’da yaşam süresi ortalaması 82 yaştır ve bu oran, OECD ortalamasının üzerindedir. Avusturya nüfusunun yaklaşık %71’inin sağlık durumunun iyi olduğu tespit edilmiştir.

Avusturya’nın güvenli bir ülke olduğu bilinmektedir; Avusturya’daki cinayet oranı 0,5 ile OECD ortalamasından oldukça düşüktür. Refahın bir göstergesi olan sosyal yaşam ise Avusturya’da gelişmiş durumdadır; ülkede yaşayan kişiler arasındaki sosyal ilişkiler sağlamdır ve toplum birbirlerine destek olmaktadır.

Yaşam standartlarında bir gösterge olan çevre konusunda ise Avusturya’da su kalitesi %92 seviyesinde olsa da, hava kirliliği zaman içerisinde artmaya devam etmektedir. Avusturya’da hava kirliliği 12,2 mikrogram olarak ölçülmektedir ve bu seviye OECD ortalamasından düşük olsa da, Dünya Sağlık örgütü tarafından belirlenen kılavuz sınırın üzerindedir.

Avusturya eğitim sisteminin de etkisi ile Avusturyalılar 5 ile 39 yaş arasında yaklaşık 17 yıllık bir eğitim sürecinden geçmektedir; 25-64 yaş arasındaki Avusturyalıların %86’sının lise eğitimini tamamladığı bilinmektedir.

Yabancılar için de sıkça çalışmak için tercih edilen Avusturya, çalışma koşulları bakımından iyi durumdadır. 15 ile 64 yaş arasındaki Avusturya nüfusunun yaklaşık %72’sinin bir ücretli işte çalıştığı bilinmektedir; bir yıl veya daha uzun süredir işsiz olan kişilerin oranı ise %1,3’tür. Avusturya’da çalışanlar yıllık ortalama 53.132 Amerikan doları kazanç elde etmektedir ve bu miktar OECD ortalamasının üzerindedir. Avusturya nüfusunun sadece %5’lik kısmı işlerinde normalden uzun saatler çalışmaktadır. Ülkede iş ve özel yaşam dengesi de rahatlıkla sağlanmaktadır; tam zamanlı çalışanlar Avusturya’da günlerinin yaklaşık %60’ını kişisel zaman olarak kullanabilmektedir.

Avusturya'nın Refah Seviyesi Nasıldır?

Avusturya’nın refah seviyesi, yaşam memnuniyeti ile ölçülmektedir. Avusturya'da yaşayan kişilerin yaşam memnuniyeti, OECD tarafından yapılan araştırmada 0 ile 10 puan arasında 7,2 olarak belirlenmiştir. OECD yaşam memnuniyeti ölçeğinde ortalama 6,7’dir. Avusturya’nın aldığı puan, yaşam memnuniyeti açısından ortalamanın üzerinde olduğunu göstermektedir. Avusturya yaşam memnuniyeti sıralamasında diğer ülkeler içerisinde 11. sırada yer almaktadır.

Avusturya Yaşamak için Güvenli Bir Ülke Midir?

Avusturya, yaşamak için güvenli bir ülkedir. Worldpopulationreview.com web sitesinin yaptığı araştırmaya göre Avusturya, 2020 yılında dünyanın güvenli ülkeleri arasında 4. sırada yer almaktadır.

Avusturya'da Suç Oranları Nasıldır?

Avusturya’da suç oranları düşüktür. Numbeo.com web sitesinin yaptığı araştırmaya göre, Avusturya’da suç endeksi 26,25 puan ile düşük iken, güvenlik endeksi 73,75 puan ile yüksektir. Avusturya’da suç oranı, macrotrends.com verilerine göre ise 2018 yılında 0,97 seviyesindedir. Avusturya’da en çok işlenen suçlar, cinayet, hırsızlık ve yolsuzluktur.

Avusturya'da Günlük Yaşam Nasıldır?

Avusturya’da günlük yaşam, iş saatlerinde çalışmak ve geri kalan boş vakitlerde dinlenmek ve eğlenmek üzerine kuruludur. Avusturya’da insanlar boş zamanlarında evlerinde televizyon izleyerek, radyo dinleyerek veya internette vakit geçirmektedir.

Müzik ve sanat, Avusturya’da yüzyıllardan beri önemli aktivitelerden biri olmuştur. Birçok tarihi opera binasının, tiyatro salonun bulunduğu Avusturya’da yaşayan kişiler, dışarıda geçirilen boş zamanlarında müzik ve tiyatro faaliyetlerine katılmaktadır. Avusturya’da Alp Dağları’nın varlığı nedeniyle doğa etkinlikleri de çok gelişmiştir. Avusturya’da kış aylarında kayak, yaz ve bahar aylarında ise doğa yürüyüşü gibi faaliyetler yapılmaktadır.

Avusturya'da Çalışma Koşulları Nasıldır?

vusturya’da çalışma koşulları, haftalık çalışma saatleri, ortalama maaş tutarı ve çalışan hakları birlikte değerlendirildiğinde rahattır. Avusturya’da haftada ortalama 40 saat çalışılmaktadır. 24 saat içerisinde ise Avusturya'da yaşayan kişiler en fazla 8 saat çalışmaktadır. Avusturya’da çalışanların haftada 40 saatten fazla çalışması mesai içerisine girmektedir. Çalışanların kendi kişisel işleri dışında fazladan saatler çalışması, mesai olarak adlandırılmaktadır.

Avusturya’da çalışan kişiler, en az 6 saatlik bir çalışma için yarım saatlik bir mola hakkına sahiptir. Çalışanların çalışma süresi bittikten sonra en az 11 saat dinlenme hakkı bulunmaktadır. Avusturya’da haftalık dinlenme süresi, Çalışma Dinlenme Yasası tarafından düzenlenmektedir.

Avusturya’da bir asgari ücret belirlenmemiş olsa da, en düşük maaşlar 1.500 euro civarında verilmektedir. Ortalama maaşlar, toplu sözleşmeler sonucunda belirlenmektedir ve meslekler arasında farklılık göstermektedir.

Avusturya'da Asgari Ücret Ne Kadardır?

Avusturya’da asgari ücret bulunmamaktadır. Avusturya’daki maaş sistemi, müzakereler sonucunda ortaya çıkan toplu sözleşmeler ile belirlenmektedir. 2022 yılında Avusturya’daki minimum maaş miktarı, 1.500 eurodur.

2009 yılından bu yana hükümetin toplu sözleşme sistemine geçmesi ile birlikte Avusturya asgari ücret sistemi ortadan kalkmıştır. Avusturya’da her yıl müzakereler ile belirlenen toplu sözleşme için yetkili kurum, Adil Çalışma Komisyonudur. Avusturya’daki minimum maaş miktarı her sektör için geçerlidir.

Avusturya'da İş Fırsatları Nasıldır?

Avusturya’da iş fırsatları, hem ülkede ikamet edenler hem de yabancı ülkelerden çalışmak için gelenler için turizm, hizmet, pazarlama, eğitim, yazılım, kimya gibi birçok sektörde bulunmaktadır. Yazılım mühendisliği, müşteri danışmanlığı, sosyal medya danışmanlığı, aşçılık, turizm sektöründe görevli personel gibi birçok meslek grubundan iş ilanları mevcuttur. Avusturya’da başkent Viyana, Salzburg, Graz gibi büyük şehirlerde iş bulma imkanı çok daha fazladır.

Avusturya'da Yaşam Maliyetleri Nasıldır?

Avusturya’da yaşam maliyetleri, bir kişi için kira hariç 855,72 eurodur. 4 kişilik bir ailenin kira hariç ortalama yaşam maliyeti ise, 2022 yılı için 2.982,41 euro oalrak hesaplanmıştır. Avusturya’da şehir merkezinde yaşayan 1 kişinin kira masrafı ortalama 720 eurodur. Avusturya'da temel ihtiyaçlar arasında yer alan yiyeceklerden 1 ekmek 1,95 euro, 1 litre süt 1,14 euro, 1 kilo soğan 1,39 euro, 1,5 litrelik su 0,59 eurodur.

Avusturya’da toplu taşıma için verilmesi gereken tek yönlü bilet ücreti ortalama 2,40 euro, aylık ücret ortalama 49,55 eurodur. Avusturya’da 1 litre benzin için ödenmesi gereken ortalama ücret, 1,72 eurodur. Avusturya’da 85m² bir ev için ödenmesi gereken elektrik, su, çöp gibi giderleri içeren fatura bedeli ise 222,9 eurodur.

Avusturya'da Ev Fiyatları Nasıldır?

Avusturya’da ev fiyatları, kiralık evler için oda sayısına ve evin şehir merkezine uzaklığına göre değişmektedir. Avusturya’da şehir merkezinde 1 odalı bir ev için ödenmesi gereken ortalama kira bedeli 720,97 euro iken, 3 odalı bir ev için ödenmesi gereken ortalama kira bedeli 1.321,59 eurodur. Avusturya’da şehir merkezinden uzak bir bölgedeki 1 odalı bir ev için ödenmesi gereken ortalama kira bedeli 594,35 euro iken, 3 odalı bir ev için ödenmesi gereken ortalama kira bedeli 1.072,78 eurodur.

Avusturya ev kiraları, şehirlere göre de değişmektedir. Kiraların en düşük olduğu Avusturya şehirler Klagenfurt ve Graz’dır. Avusturya’da ev kiraların en yüksek olduğu şehir ise Vorarlberg’dir.

Satılık evler için Avusturya ev fiyatları, şehir merkezine uzaklığın yanı sıra evlerin metrekaresine göre de değişmektedir. Avusturya’da şehir merkezine yakın bölgede bulunan satılık evler için metrekare başına ödenmesi gereken ortalama ücret, 5.071,36 eurodur. Avusturya'da şehir merkezine uzak bölgede bulunan bir ev için metrekare başına ödenmesi gereken ücret ortalama 3.784,18 eurodur.

Avusturya'da Eğitim Masrafları Nasıldır?

Avusturya’da eğitim masrafları, devlet okullarında okuyan Avusturya ve AB üyesi ülke vatandaşları için yok denecek kadar azdır. Avusturya ve AB üyesi ülke vatandaşı olan kişiler, anaokul, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite eğitimlerini devlet okullarında tamamladıkları sürece ücret ödememektedir; bu kişiler yalnızca öğrenci birliği için gerekli olan 20 euroluk bir ücret ödemektedir.

Avusturya üniversite fiyatları, uluslararası öğrenciler için de yüksek değildir; Avusturya’da eğitim için burs imkanları değerlendirildiğinde, eğitim ve yaşam masrafları azaltılabilmektedir.

Avusturya'da Market Masrafları Nasıldır?

Avusturya’da market masrafları aşağıda listelenmiştir.

  • 1 adet ekmek: 0,49 euro
  • 1 litre süt: 1,12 euro
  • 1 kilo soğan: 1,4 euro
  • 1 kilo pirinç: 0,8 euro
  • 1 kilo yerel peynir: 13,5 euro
  • 1 kilo muz: 1,72 euro
  • 1 kilo patates: 1,55 euro
  • 1 kilo domates: 2,7 euro

Avusturya’da 1 aylık ortalama market masrafı 315,26 eurodur. Bir kişi için bir öğün başına 10,17 euro tutan Avusturya market fiyatları, şehirlere göre değişmektedir. Viyana, Salzburg gibi büyük şehirlerde market fiyatları diğer şehirlere göre daha pahalıdır.

Avusturya'da Ulaşım Maliyetleri Nasıldır?

Avusturya’da ulaşım maliyetleri, şehirlere göre değişmektedir. Avusturya’nın başkenti Viyana’da metro, otobüs, tramvay gibi toplu taşıma araçlarını kullanabilmek için bilet almak gerekmektedir. Viyana’da toplu taşıma araçlarını bir kez kullanmak için ödenmesi gereken ortalama ücret 2,4 euro, 24 saat kullanmak için ödenmesi gereken ücret 8 euro, 8 gün kullanmak için ödenmesi gereken ortalama ücret 40,8 eurodur.

Avusturya yakıt fiyatları, benzinli araçlarda 1 litre için 1 euro, dizel araçlarda ise 1 litre için 1,25 eurodur. Avusturya'da benzin fiyatları, özel araç sahibi kişiler için 2022 Mayıs ayında bir litre için 1,732 eurodur. Avusturya mazot fiyatları ise 2022 Mayıs ayında 1,859 eurodur.

Avusturya Yaşam Masrafları Bakımından Pahalı Bir Ülke Midir?

Avusturya yaşam masrafları bakımından pahalı bir ülke sayılmaktadır. Avusturya, numbeo.com web sitesinin hazırlamış oluduğu ve dünya ülkelerinin sıralamasının yapıldığı Yaşam Masrafları Endeksine göre 2022 yılında 24. sırada yer almaktadır. Birçok ülkenin sıralandığı listede Türkiye, 130. sırada yer alarak Avusturya’nın gerisinde kalmaktadır.

Yaşam Masrafları Endeksine göre Avusturya, Türkiye’den daha pahalı bir ülkedir. Aynı endekste Avrupa ülkelerinden Danimarka 8. sırada, Fransa 19. sırada, Almanya ise 34. sırada yer almaktadır. Avrupa’da yer alan bir diğer ülke olan Kosova ise 134. sırada yer almaktadır.

Avusturya'da Yaşamanın Avantajları Nelerdir?

Avusturya’da yaşamanın avantajları aşağıda listelenmiştir.

  • Avusturya’da yaşam kalitesinin yüksek olması
  • Metro, tramvay, otobüs, tren gibi ulaşım araçlarının yaygın olması
  • Zorunlu eğitimini ve devlet üniversitelerinin parasız olması
  • AB üyesi olmayan ülkelerden gelen öğrenciler için az miktarda eğitim ücreti alınması
  • Sağlık hizmetlerinin kaliteli ve erişilebilir olması
  • Suç oranının düşük olması
  • Orman yürüyüşü, dağcılık, kamp gibi açıkhava faaliyetleri için imkan olması
  • Avrupa’nın orta bölümünde olması nedeniyle ulaşılabilir olması

Avusturya'da Yaşamak için Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Avusturya’da yaşamak için vize başvurusu, ikamet edilen ülkedeki Avusturya dış temsilcilikleri, aracı kurum görevi gören vize başvuru merkezleri ve akredite acenteler üzerinden yapılmaktadır. Avusturya'da yaşamak için evlilik, eğitim, çalışma, aile birleşimi, yatırım gibi vize türlerinden uygun olan tercih edilerek vize başvurusu yapmak gerekmektedir.

Avusturya’da yaşamak için vize başvurusu yaparken gerekli evrakların hazırlanması ve randevu alınması gerekmektedir. Gerekli evraklar tamamlandıktan ve randevu aldıktan sonra, randevu gününde biyometri işlemleri ve vize ücreti ödemesi de yapıldığında, D tipi vize olarak da bilinen Avusturya ulusal vizesi için başvuru tamamlanmaktadır.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: