Hollanda İş İlanları ve 2023'te Hollanda'da Çalışmak için Gerekenler
Hollanda çalışma şartları bakımından gelişmiş ve iş olanaklarının çok, açık pozisyonların ve iş ilanlarının çeşitli alanlarda bulunabildiği bir Avrupa ülkesidir.
Hollanda turizm, teknoloji, tarım gibi birçok sektörde gelişmiştir ve dünyadaki birçok çok uluslu şirkete ev sahipliği yapmaktadır.
Enerji, bilişim, lojistik, sağlık ve yaşam bilimleri sektörleri Hollanda’da gelişmekte olan sektörler arasında yer almaktadır.
Hollanda iş imkanları ve çalışma koşulları nedeniyle yabancı ülke vatandaşları tarafından tercih edilen ülkeler arasında yer almaktadır. Hollanda’da iş bulmak için en çok tercih edilen yöntem iş bulma siteleridir. Hollanda iş bulma siteleri arasında togetherabroad, glassdoor, mansterboard gibi websiteleri yer almaktadır.
Hollanda iş başvurusu şartlarını sağlamak için en az lisans mezunu olmak gerekmektedir. Hollanda’da çalışmak için gerekli şartları sağlayan kişiler Hollanda çalışma vizesine başvurarak ülkede çalışma hakkına sahip olmaktadır.
Vizem.net, Hollanda'da çalışmak isteyen ve Hollanda’da bir şirket veya kurumdan iş teklifi almış kişilerin Hollanda çalışma vizesi ve Hollanda oturma izni başvurularında danışmanlık hizmeti veren, akredite kuruluştur.
Daha fazla bilgi için: 0850 241 1868
Türk Vatandaşları Hollanda'da Çalışabilir Mi?
Türk vatandaşları Hollanda’da çalışabilir. Hollanda’da bulunan bir şirkete veya kuruma iş başvurusu yapan Türk vatandaşları, kabul edilmeleri halinde Hollanda çalışma vizesi alarak çalışma hakkına sahip olur.
Hollanda İş İmkanları Nasıldır?
Hollanda’da iş imkanları, birçok farklı sektörde bulunmaktadır. Hollanda’nın ticaret, sanayi, turizm ve teknoloji alanlarında gelişmiş olması, bu alanlarda geçerliliği olan mesleklerde iş imkanlarının artmasını sağlamaktadır. Hollanda’da iş imkanı daha fazla olan meslekler arasında sera işçiliği, fabrika işçiliği, doktorluk, avukatlık, mühendislik, muhasebecilik ve aşçılık bulunur.
İş İmkanlarının En Fazla Olduğu Hollanda Şehirleri Hangileridir?
İş imkanın en fazla olduğu Hollanda şehirleri; Amsterdam, Rotterdam, Lahey, Eindhoven ve Utrecht’tir. Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da en fazla pazarlama, hizmet, finans, eğitim, e-ticaret sektörlerinde iş imkanı bulunmaktadır. Hollanda’nın Rotterdam şehrinde denizcilik ve ticaret sektörlerinde, Lahey şehrinde mühendislik ve bilişim teknolojileri sektörlerinde, Eindhoven şehrinde teknoloji sektöründe, Utrecht şehrinde sağlık ve eğitim sektöründe iş imkanları bulunmaktadır.
Hollanda'da İş Fırsatlarının En Fazla Olduğu Sektörler Hangileridir?
Hollanda’da iş fırsatlarının en fazla olduğu sektörler aşağıda listelenmiştir.
- Sağlık sektörü
- Mühendislik sektörü
- Turizm sektörü
- Eğitim sektörü
- Bilgi ve iletişim sektörü
- Tarım sektörü
Hollanda’da Doktor Olarak Çalışmak Nasıldır?
Hollanda’da doktor olarak çalışmak gelir açısından Avrupa ortalamasının üzerindedir. Avrupa Sağlık Tüketici Endeksine (EHCI) göre Hollanda, Avrupa’daki en iyi sağlık sistemine sahip ülkedir. Hollanda doktorlara en yüksek maaş veren ülkeler arasında 7. sırada bulunmaktadır. Hollanda’da doktor maaşları 8430-28000 euro arası değişiklik göstermektedir.
Hollanda’da doktorların çalışma saatleri haftada 36-48 saat arasında değişiklik göstermektedir. Hollanda’daki doktor sayısı ortalama 56.000 olarak hesaplanmaktadır. Hollanda’da 1000 vatandaş başına yaklaşık 3.4 doktor çalışmaktadır. Hollanda’da 1000 vatandaş başına düşen doktor sayısı Avrupa ortalaması olan 3.6’nın altında kalmaktadır.
Hollanda’da Mühendis Olarak Çalışmak Nasıldır?
Yüksek mühendislik ve teknolojide yenilikçi bir lider olarak anılmasına rağmen, Hollanda’da mühendis olarak çalışmak en çok talep gören ikinci meslektir. Hollanda’da yaklaşık 172.000 mühendis, 212.000 mühendislik teknisyeni bulunmaktadır.
Hollanda’da tam zamanlı çalışan mühendisler için ortalama ücretler; ek ödemeler, komisyonlar veya diğer tazminat biçimleri hariç, 38.000 ile 70.000 euro arasında değişmektedir. Hollanda mühendis maaşları; inşaat mühendisleri için 44.290 euro, elektrik mühendisleri için 38.945 euro, elektrik ve telekomünikasyon mühendisleri için 43.750 euro, kimya mühendisleri için 42.870 euro, maden mühendisleri ve metalurji uzmanları için 47.900 euro yıllık ortalama olarak hesaplanmıştır.
Hollanda'da İş Bulma Yolları Nelerdir?
Hollanda’da iş bulma yolları, Hollanda iş bulma siteleri ve uygulamalarındaki iş ilanlarını takip ederek iş başvurusu yapmaktır. Hollanda’da iş ilanları, Hollanda dışında yaşayan kişiler tarafından en rahat online olarak takip edilebilmektedir. Hollanda iş ilanları sitesi, yurt dışında yaşayan ancak Hollanda’da çalışmak isteyen kişilerin en çok tercih ettiği iş bulma yoludur.
Hollanda İş İlanları Nereden Takip Edilir?
Hollanda iş ilanlarının takip edilebileceği siteler aşağıda verilmiştir.
- Indeed.nl: Hollanda’da aktif olarak iş arayanların %54’lük kısmı Indeed.nl platformunu kullanmaktadır.
- LinkedIn : Hollanda’da aktif olarak iş arayanların %26’lık kısmı LinkedIn platformunu kullanmaktadır.
- De Nationale Vacaturebank: Hollanda’da aktif olarak iş arayanların %23’lük kısmı De Nationale Vacaturebank platformunu kullanmaktadır.
- Monsterboard.nl: Hollanda’da aktif olarak iş arayanların %15’lik kısmı Monsterboard.nl platformunu kullanmaktadır.
- Werk.nl: Hollanda’da aktif olarak iş arayanlar arasında en çok kullanılan platformlar arasında 5. sırada yer alan Werk.nl Hollanda hükümetinin resmi iş arama sitesidir. Werk.nl sitesi çoğunlukla düşük standartlı, geçici iş ilanları içermektedir.
Hollanda Büyükelçiliği İş İlanlarını Nerede Yayınlar?
Hollanda Büyükelçiliği’nin iş ilanlarını resmi olarak yayınladığı site work.nl sitesidir. Work.nl sitesi düşük standartlı ve geçici iş arayanlara uygun bir sitedir. Work.nl sitesinde aktif olarak 178.000’den fazla iş ilanı bulunmakadır.
Hollanda Türk İş İlanları Nereden Takip Edilir?
Hollanda Türk iş ilanlarının takip edilebileceği websiteleri aşağıda listelenmiştir.
- glassdoor.com
- togetherabroad.nl
- undutchables.nl
- işkur.com
- toplanguagesjobs.nl
- mansterbroad.nl
Hollanda’daki En Yaygın İş İlanları Nelerdir?
Hollanda’daki en yaygın iş ilanları aşağıda listelenmiştir.
- Hollanda sera iş ilanları
- Hollanda inşaat iş ilanları
- Hollanda yazılım iş ilanları
- Hollanda inşaat mühendisi iş ilanları
- Hollanda makine mühendisi iş ilanları
İş Aramak için Hollanda'ya Gidilebilir Mi?
Evet, iş aramak için Hollanda’ya gidilebilir. Hollanda, belirli kriterleri karşılayan kişilere, eğitimlerine, becerilerine uygun bir iş aramaları için Hollanda iş arama vizesi vermektedir.
Hollanda'da iş aramak isteyen başvuru sahiplerinin, Hollanda iş arama vizesi başvuru şartları kapsamında Hollanda dışında yer alan uluslararası kabul görmüş üniversitelerden mezun olması veya bir doktora programını tamamlaması gereklidir.
2022'de Hollanda İşçi Alımı Yapıyor Mu?
2022’de Hollanda işçi alımı, mevsimlik, yarı zamanlı veya tam zamanlı olarak yapılmaktadır. Hollanda’da işçi alımı başvurusu, en çok tarım, inşaat, lojistik, sağlık, mühendislik sektörlerinde için yapılır. Hollanda mühendis alımı için en çok tercih edilen mühendislik alanları inşaat mühendisliği ve makine mühendisliğidir. Hollanda’da sağlıkçı alımı, hemşire ve doktorların yanı sıra hastane veya klinikler içerisinde çalışabilecek masa başı çalışanlar için de mevcuttur.
Hollanda Türk işçi alımını şoförlük, hemşirelik, doktorluk, avukatlık gibi birçok farklı meslek dalında çalışan kişiler için yapmaktadır. Hollanda’da çalışmak isteyen Türk vatandaşları, internet siteleri üzerinden Hollanda’da bulunan şirket veya kurumlara iş başvurusu yapabilmektedir. İşkur Hollanda işçi alımı ile ilgili Türk vatandaşlarının başvurabileceği kurumlardan biridir.
Hollanda Tır Şoförü Arayan Firmalar Hangileridir?
Hollanda tır şoförü arayan firmalar, Randstad Transport ve PostNL firmalarıdır. Hollanda’da şoför alımı, şoförlük deneyimi ve tır kullanma belgesi olan kişiler arasından yapılmaktadır. Hollanda’da tır şoförü olarak çalışmak, yabancı tır şoförleri tarafından tercih edilmektedir. Hollanda’da tır şoförü olabilmek için sürücülerde aranan şartlar, CE belgesine sahip olmak, İngilizce veya Hollandaca bilmek, Hollanda’da yaşamak, esnek çalışma saatlerine uyum sağlamaktır.
Hollanda’da bulunan bir şirketten iş teklifi alan, tır şoförü olabilmek için gerekli özelliklere sahip olan ve pasaport, sürücü belgesi, vize başvuru formu gibi gerekli belgeleri hazırlayan kişiler Hollanda şoför vizesi için başvuru yapabilmektedir.
Türkiye'den Hollanda'ya Çalışmak için Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Hollanda’ya çalışmak için Hollanda’da bulunan bir işe başvurarak ve kabul edilerek gidilir. Hollanda’da çalışmak isteyen Türk vatandaşları, Hollanda’da kendi özelliklerine uygun bir işe başvuru yapmış ve kabul edilmiş olmalıdır. Türkiye’den Hollanda’ya çalışmak için gidecek kişilerin iş bulabilmek için Hollanda iş arama siteleri üzerinden iş ilanlarını takip etmeleri mümkündür. Hollanda’da bir işe kabul edilen Türk vatandaşlarının iş sözleşmesi yapması ve vize için gereken evrakları hazırlayarak Hollanda çalışma vizesine başvurması gerekmektedir.
Türkiye’den Hollanda’ya çalışma amacıyla gidecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, çalışma vizesinin yanı sıra geçici oturum iznine de başvurmalıdır. Türk vatandaşlarının Hollanda’da çalışabilmesi için gerekli geçici oturum izni, Hollanda’daki bir sponsor, yani işveren, tarafından yapılmalıdır. Hollanda çalışma vizesi başvurusu onaylanan ve geçici oturum izni alan kişiler, Hollanda’da yasal olarak çalışma hakkına sahip olmaktadır.
Hollanda'da Çalışmak için Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hollanda’da çalışmak için vize başvurusu, Hollanda’da bulunan bir sponsor aracılığı ile yapılabilmektedir. Hollanda’da çalışmak isteyen kişilerin geçici oturum izni alması gerekmektedir ve Hollanda’da çalışacak yabancılar, vize başvurusunun yanı sıra geçici oturum izni başvurusunu da sponsor aracılığı ile yapmalıdır.
Hollanda’da çalışmak için çalışma vizesine ve geçici oturum iznine ayrı ayrı başvuru yapılabileceği gibi ikisine birlikte de başvurabilmek mümkündür. Hollanda çalışma vizesi ile geçici oturum iznini birleştiren ve GVVA olarak adlandırılan tek izin için Hollanda Vatandaşlık ve Göç İdaresine başvurmak gerekmektedir.
Hollanda’da çalışmak için tek izine başvuracak kişilerin, geçerli pasaport, iki adet vesikalık fotoğraf, iş sözleşmesi örneği, eğitim ve çalışma geçmişini gösteren belge, sağlık sigortası, sabıka kaydı, sponsorluk beyan formu belgelerini tamamlaması gerekmektedir. Hollanda’da çalışmak için gerekli belgelerin hazırlanması ve şartların sağlanması ile vize başvurusu tamamlanmaktadır.
Sık Sorulan Sorular
Hollanda'da çalışma şartları ile ilgili merkezimize en sık sorulan sorulara danışmanlarımızın verdiği yanıtlar aşağıda verilmiştir
Hollanda’da Gönüllü Çalışma Başvurusu Nedir?
Hollanda’da gönüllü çalışma başvurusu, Hollanda kültürünü tanımak, yurtdışı deneyimine sahip olmak ve dil gelişimi sağlamak için kısa ya da uzun dönemli olarak yapılabilmektedir. Hollanda’da gönüllü çalışma başvurusu uluslararası öğrenciler ve bilimsel araştırmacılar tarafından yapılabilmektedir. Hollanda’da uluslararası ve yerel kurumların çoğu gönüllü çalışanlar için fırsatlar sunmaktadır.
Hollanda’da gönüllü olarak çalışmak için oturma izni ve Gönüllülük Beyanı (Vrijwilligersverklaring) almak gerekmektedir. Hollanda oturma izni almak için, geçerli bir pasaport, Avrupa Gönüllü Hizmeti’nin (European Voluntary Service) onaylamış olduğu, Hollanda’da bir kuruluşla anlaşıldığına dair Gönüllülük Beyanı’nın hazırlanması gerekmektedir. Hollanda Gönüllülük Beyanı kişiye 3 yıl süreyle Hollanda’da gönüllü olarak çalışma imkanı sunmaktadır.
Yabancılar için Hollanda'da Çalışma Koşulları Nasıldır?
Yabancılar için Hollanda’da çalışma imkanları, yabancı vatandaşlar ile aynıdır ve Avrupa standartlarındadır.
Hollanda’da yabancılar için haftalık çalışma saati genellikle 38 saat olsa da, 36 ile 40 saat arasında değişebilmektedir. Hollanda’da çalışan yabancıların saat başına aldığı çalışma ücreti, haftada kaç saat çalıştıklarına ve yaşlarına bağlı olarak değişmektedir. Hollanda’da hafta 38 saat çalışan 21 yaş ve üzeri bir yabancı, saatlik çalışma ücreti olarak 10,67 euro almaktadır.
Hollanda’da yabancıların aldığı ortalama maaş, çalıştıkları sektöre göre değişmektedir. Hollanda’da bir yabancı çalışan ayda 1.480 euro ile 23.400 euro arasında değişen bir ücret kazanabilmektedir. Hollanda’da çalışacak yabancılar, haftada beş gün çalışıp iki gün izin kullanabilmektedir.
Hollanda’da çalışanlar, yılda haftalık çalışma gününün 4 katı kadar ücretli izin hakkına sahip olur; tam zamanlı çalışanlar genellikle Hollanda resmi tatilleri dışında yılda 25 gün izin hakkına sahiptir. Hollanda’ya çalışmaya gelen kişilerin sosyal sigortalarına; işsizlik ödemeleri, annelik ve babalık izni veya hastalık izni gibi haklardan yararlanabilmek için prim katkısı yapmaları gerekir.
Hollanda’da İşçi Hakları Nasıldır?
Hollanda İşçi Yasası, Hollanda çalışma koşullarını belirleyen ve mavi yakalı çalışanlarla beyaz yakalı çalışanlara eşit şartlar sağlayan yasa türüdür. Hollanda İşçi Yasası’na göre asgari ücret 21 yaş ve üstü için 1.684 EUR olarak belirlenmiştir. Hollanda İşçi Yasası’na göre işçiler günde maksimum 12, haftada maksimum 60 saat çalıştırılabilmekte ve işten sonra minimum dinlenme süresi 11 saat olmaktadır.
Hollanda Eşit Muamele Yasası, Hollanda’da iş ortamında eşit muamelenin uygulanması için ana kaynaklardan biridir. Hollanda Eşit Muamele Yasası, ırk, din ve inanç, siyasi ilişkiler, cinsiyet, hamilelik, cinsel yönelim, milliyet ve medeni durum gibi gerekçelerle ayrımcılığı yasaklamaktadır.
Hollanda’da çoğu şirket ve kuruluş toplu iş sözleşmesine (CAO) katılmaktadır. Toplu iş sözleşmesi; bir veya daha fazla işveren ile bir veya daha fazla sendika arasında; ücretler, ek işin ödenmesi, çalışma saatleri, denetimli serbestlik süresi, emeklilik, eğitim ve çocuk bakımı gibi konularda tüm çalışanların çalışma koşullarını belirleyen bir anlaşma türüdür. CAO’daki anlaşmalar genellikle yasaların öngördüğünden daha iyi koşullara sahiptir ve Hollanda, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) belirlediği koşullar ile çelişmeyecek şekilde düzenlenmektedir. CAO yoksa, işçi ve işverenin çalışma koşulları hakkında, yasal kurallara dayandırılmış, yazılı bir bireysel anlaşma yapması gerekmektedir.
Hollanda’da ücretli tatil hakkı 20 gün olarak belirlenmiştir. Hollanda’da çalışanlar, senede bir kere ücretli izin günlerinde maaşa ek olarak, maaşın üçte biri kadar geçiş ödeneği almaktadır. Hollanda’da 16 haftaya kadar hamilelik ve doğum izni, 6 haftaya kadar babalık izni, 2 yıla kadar maaşın %70’i ödenerek hastalık izni, kısa süreli bakım izni, uzun süreli bakım izni, acil izin ve 1 aya kadar fesih bildirim izni kullanılabilmektedir.
Hollanda’da her sene 27 Nisan (Kralın Doğum Günü) resmi bayram olarak belirlenmiştir. Hollanda’da 27 nisana ek olarak, 1 ocak, paskalya pazartesisi, yükseliş günü, hamsin yortusu ve noel günü resmi bayram olarak belirlenmektedir. Bu bayramlarda kişinin çalışıp çalışmaması, işveren ve çalışan arasında yapılan CAO’ya veya iş sözleşmesindeki koşullara bağlıdır.
Türk Vatandaşlarının Hollanda’da Çalışma Hakları Nasıldır?
Hollanda’da çalışmak isteyen Türk vatandaşları iş türüne göre şirket içi transfer (ICT) izni, yüksek vasıflı göçmen izni, AB mavi kart izni, birleşik oturma ve çalışma izni (GVVA) veya düzenli çalışma izni (TWV) başvurusu yapabilmektedir. Hollanda’da başvurulacak çalışma izni türüne göre çalışma izni alma koşulları değişmektedir.
AB ile Türkiye arasında yapılan Ortaklık Anlaşması sayesinde, AB üyesi olmayan diğer göçmenlere göre Hollanda’da çalışmaya gelecek Türk vatandaşları ve aile üyeleri için daha ılımlı kurallar geçerlidir.
Hollanda çalışma koşullarını belirleyen Hollanda İşçi Yasası, Hollanda’da çalışan Türk vatandaşlarına, diğer ülke vatandaşlarıyla eşit şartlar sağlayan yasa türüdür. Hollanda Eşit Muamele Yasası, Hollanda’da çalışan Türk vatandaşlarına iş ortamında eşit muamelenin uygulanması için ana kaynaklardan biridir.
Hollanda’da çalışacak Türk vatandaşlarının ücretli tatil hakkı 20 gündür. Hollanda’da çalışacak Türk vatandaşları senede bir kere ücretli izin günlerinde maaşa ek olarak, maaşın üçte biri kadar geçiş ödeneği almaktadır. Hollanda’da çalışan Türk vatandaşı kadınlar 16 haftaya kadar hamilelik ve doğum izni, Türk vatandaşı erkekler 6 haftaya kadar babalık izni kullanabilmektedir. Hollanda’da 2 yıla kadar maaşın %70’i ödenerek hastalık izni, kısa süreli bakım izni, uzun süreli bakım izni, acil izin, ve 1 aya kadar fesih bildirim izni kullanılabilmektedir.
Hollanda'da Maaşlar Ne Kadardır?
Hollanda’da maaşlar, mesleklere ve kişinin tecrübesine göre değişmektedir. Hollanda’da bir bankacı ortalama 4.662 euro, makina mühendisi ortalama 3.664 euro, doktor ortalama 7.600 euro, avukat ise ortalama 4.950 euro maaş almaktadır. Hollanda’daki en yüksek maaşlı meslekler arasında; klinik araştırmacıları, pilotlar, avukatlar, cerrahlar, dermatologlar ve mali müşavirler bulunur.
Hollanda Sera İşi Maaşları Nasıldır?
Hollanda sera işi maaşları, ortalama olarak yıllık 22.803 eurodur. Hollanda’da sera işçilerinin aldığı saatlik ücret, ortalama 10,96 eurodur.
2022'de Hollanda'da Asgari Ücret Ne Kadardır?
2022’de Hollanda’da asgari ücret, 21 yaşından büyük kişiler için 1.756,20 eurodur.
Hollanda’da asgari ücret, çalışan kişilerin yaşına ve bir haftada ne kadar süreyle çalıştığına bağlı olarak değişmektedir. 21 yaşından büyükler Hollanda asgari ücret uygulaması kapsamında en yüksek ücreti alırken, yaş düştükçe asgari ücret tutarı da düşmektedir. Hollanda asgari ücret tarifesi, her yıl ocak ve temmuz aylarında güncellenir.
Hollanda Saatlik Çalışma Ücreti Nedir?
Hollanda saatlık çalışma ücreti gösteren tablo aşağıda verilmiştir.
Haftalık Çalışma Saati | 21+ yaş | 20 yaş | 19 yaş | 18 yaş | 17 yaş | 16 yaş | 15 yaş |
---|---|---|---|---|---|---|---|
36 saat | 11,36 euro | 9,01 euro | 6,76 euro | 5,63 euro | 4,45 euro | 3,89 euro | 3,38 euro |
38 saat | 10,67 euro | 8,54 euro | 6,40 euro | 5,34 euro | 4,22 euro | 3,69 euro | 3,20 euro |
40 saat | 10,14 euro | 8,11 euro | 6,08 euro | 5,07 euro | 4,01 euro | 3,50 euro | 3,04 euro |
Hollanda'da Kaçak Çalışmanın Cezası Nedir?
Hollanda’da kaçak çalışmanın cezası, hem çalışan kişilere hem de işverene verilmektedir. Hollanda’da kaçak çalışan kişilere, para cezası, hapis cezası ve Hollanda’dan sınır dışı edilme cezası verilirken, kaçak işçi çalıştıran işverenlere 4.000 euro, şirketlere 8.000 euro para cezası verilmektedir.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.