
2023'te Hollanda Çalışma Vizesi Başvuru İşlemleri
Hollanda çalışma vizesi, Hollanda’da bir şirket veya kurumdan iş teklifi alan kişilere 1- 3 yıllığına verilen bir vize türüdür.
Hollanda, 2020 Dünya Bankası verilerine göre dünyanın en büyük 17. ekonomisi konumunda bulunmaktadır. Hollanda’da standart çalışma saatleri haftalık 38 saattir. Hollanda’daki tam zamanlı işlerin çoğunluğu haftada beş gün, günde yedi ile sekiz saat arasında olmakta ve haftada 36- 40 saat arasına tekabül etmektedir. Hollanda’da işçi haklarına oldukça önem verilmektedir.
Hollanda’da iş imkanları gelişmiş sektörler arasında; tarım sektörü, metal ve mühendislik ürünleri üretim sektörü, elektronik makine ve ekipman üretimi sektörü, petrol ve doğal gaz endüstrisi, kimyasal üretimi, inşaat sektörü, mikroelektronik ve balıkçılık sektörleri bulunmaktadır.
Hollanda’da yüksek vasıflı işçi açığı fazla olduğundan çalışma vizesi Hollanda sahibi yüksek vasıflı işçiler için iş bulmak çok kolay olmaktadır fakat eğitim seviyesi yüksek olmayan kişiler için iş bulmak oldukça zordur.
Vizem.net, Hollanda'da bir şirket veya kurumdan iş teklifi alan kişilere çalışma vizesi başvurularında tam kapsamlı danışmanlık hizmeti sunan akredite acentedir.
Daha fazla bilgi için: 0850 241 1868
Kimler Hollanda Çalışma Vizesi Alabilir?
Hollanda’da bir şirket veya kurumdan iş teklifi almış olan yabancı ülke vatandaşları, çalışma vizesi alarak Hollanda'da çalışabilmektedir.
Hollanda Çalışma Vizesi Türleri Nelerdir?
Hollanda çalışma vizesi türleri aşağıda listelenmiştir.
- Çalışma vizesi
- Mevsimlik çalışma vizesi
- Şirket içi transfer vizesi
- Yüksek nitelikli işçi vizesi
- Avrupa mavi kart çalışma vizesi
- Yüksek eğitimli kişiler için bir yıllık oryantasyon çalışma vizesi
- (AB) 2016/ 801 direktifi kapsamında araştırmacılar için çalışma vizesi
- Serbest meslek sahipleri, serbest çalışanlar ve girişimciler için çalışma vizesi
- Tatilde Çalışma Programı (Working Holiday Program) vizesi
- Au Pair vizesi
Hollanda Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?
Hollanda çalışma vizesi almak için, Hollanda'daki bir sponsor aracılığıyla vize başvurusu yapılması gerekmektedir.
Türkiye vatandaşlarının, Hollanda’da çalışmak için geçici oturum izni (MVV) alması gerekmektedir ve MVV vizesi sponsor aracılığıyla başvuru yapılarak alınabilmektedir. Sponsor, başvuru sahibi adına MVV başvurusu yaptıktan sonra başvuru sahibi konsolosluktan MVV’yi teslim almaktadır.
MVV alındıktan sonra Hollanda’da çalışmak için çalışma izni ve oturma izni alınması gerekmektedir fakat göçmenlerin çoğu, tekli izin (GVVA) alarak oturma izniyle çalışma iznini birleştirebilmektedir. GVVA veya çalışma izni almak için, başvuru sahibinin gerekli tüm evrakları işverenine göndermesi ve işverenin Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi’nden (IND) başvuru yapması gerekmektedir.
Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi, başvuruyu aldıktan sonra değerlendirmekte ve Hollanda İş Bulma Kurumuna (UWV) karar konusunda danıştıktan sonra sonuçlandırmaktadır.
Hollanda Çalışma Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Hollanda’da çalışmak için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.
- Pasaport: En az 2 boş sayfa içeren, son 10 yıl içerisinde alınan, talep edilen vize süresinin bitiş tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerliliği olan bir pasaporta sahip olunması gerekmektedir.
- Hollanda vize başvuru formu: Hollanda vizebaşvuru formunun, başvuru sahibi tarafından dikkatli, eksiksiz ve okunaklı şekilde doldurulması ve imzalanması gerekmektedir.
- İş sözleşmesi: Hollanda’daki işveren ile başvuru sahibi arasında imzalanmış olan bir iş sözleşmesi ibraz edilmelidir.
- Biyometrik fotoğraf: Başvuru sahibine ait, 35 mm x 45 mm ölçülerinde, arka planı beyaz, son 6 ay içerisinde çekilmiş, 1 adet biyometrik fotoğrafın başvuru dosyasına eklenmesi gerekmektedir.
- Ulaşım rezervasyonu: Hollanda’ya gidiş ve dönüş için düzenlenmiş, ulaşım aracı rezervasyonunun beyan edilmesi gerekmektedir.
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği: Aile bireylerinin doğum yerleri ve doğum tarihlerinin listelendiği haliyle e-devlet üzerinden alınması gerekmektedir.
- Konaklama rezervasyonu: Hollanda’da kalış süresinin tamamını kapsayan otel veya airbnb gibi konaklanacak yerlere ait rezervasyonun beyan edilmesi gerekmektedir.
- Hollanda seyahat sağlık sigortası: Başvuru sahibi adına yaptırılmış, seyahat süresinin tamamını kapsayan, Schengen ülkelerinin tamamında geçerli ve en az 30.000 euro teminatlı seyahat sağlık sigortası yaptırılması gerekmektedir.
- Maddi yeterlilik kanıtı: Başvuru sahibine ait, son 3 aydaki hareketleri gösteren ve düzenli gelir kaynağına sahip olunduğunu kanıtlayan banka hesap özeti ve son 3 aya ait maaş bordrosunun sunulması gerekmektedir.
- Davet mektubu: Hollanda’da iş teklifi alınan şirketten gönderilen, ziyaretin amacı, süresi, kimin tarafından karşılanacağını gösteren davet mektubuna ek olarak ziyaretin amacı ve süresini içeren destek mektubunun sunulması gerekmektedir.
- Vize ücreti makbuzu: Hollanda vize başvuru ücretinin ödendiğine dair makbuzun sunulması gerekmektedir.
Hollanda çalışma vizesine gerekli evraklar, başvurulacak çalışma vizesi türüne göre değişiklik göstermektedir.
Hollanda Çalışma Vizesi Ücreti Ne Kadardır?
Hollanda çalışma vizesi ücretleri aşağıda tablolanmıştır.
Vize türü | Ücret |
---|---|
Çalışma | 285 euro |
Au Pair | 285 euro |
Tatilde çalışma (Working Holiday) | 57 euro |
Şirket içi transfer | 285 euro |
Yüksek nitelikli işçi | 285 euro |
Mevsimlik çalışma | 171 euro |
Yüksek eğitimli kişiler için bir yıllık oryantasyon çalışma | 171 euro |
Avrupa mavi kart çalışma | 285 euro |
(AB) 2016/ 801 direktifi kapsamında araştırmacı | 171 euro |
2022 yılında Hollanda çalışma vize türleri için başvuru masrafları; vize başvuru harcı, ulaşım ve konaklama rezervasyonları, seyahat sağlık sigortası, başvuru formu doldurma, gerekliyse yeminli tercüme ve danışmanlık ücreti dahil ortalama 115- 370 euro arasında değişmektedir.
Hollanda Çalışma Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Hollanda çalışma vizesi çıkma süresi; başvurulan çalışma vizesinin türüne, sponsorlu ya da sponsorsuz başvuruya, süreç içinde yaşanabilecek ek belge talebi, yoğunluk vs. gibi olaylara bağlı olarak değişmektedir fakat MVV almanın gerekli olduğu durumlarda ortalama 3 ay kadar sürmektedir.
Hollanda Çalışma Vizesinin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
Hollanda çalışma vizesinin geçerlilik süresi; mevsimlik çalışma için en fazla 24 hafta, çalışma vizesi ve yüksek nitelikli işçi için 3 yıl, Au Pair ve Working Holiday için 1 yıl, mavi kart için 4 yıl ve (AB) 2016/ 801 direktifi kapsamında araştırmacı için 5 yıldır.
Sık Sorulan Sorular
Hollanda'da çalışmak ve çalışma vizesi ile ilgili en sık sorulan sorulara ve cevaplarına aşağıda yer verilmiştir.
Hollanda'da Çalışma Vizesi Bulunan Kişilerin Aileleri Hollanda'ya Gelebilir Mi?
Mevsimlik çalışan, stajyer ve bir yıllık oryantasyon vizelerine sahip kişiler hariç Hollanda çalışma vizesi bulunan kişilerin aileleri Hollanda’ya gelebilmektedir.
Hollanda Ticaret Sicili tarafından tanınan sponsorların çalışanları için sponsor, başvuru sahibi ve ailesi adına eş zamanlı başvuru yapabilirken, Hollanda Ticaret Sicili tarafından tanınmayan sponsorların çalışanlarının ailesi adına başvuru yapması gerekmektedir.
Hollanda Çalışma Vizesi ile Kalıcı Oturma İzni Alınabilir Mi?
Hollanda çalışma vizesi ile kalıcı oturma izni alınabilmektedir.
Çalışma vizesi ile Hollanda süresiz oturum izni alabilmek için en az 5 yıl boyunca kesintisiz bir şekilde Hollanda’da yaşayıp çalışılması ve yurttaşlık uyum sınavının geçilmesi gerekmektedir.
Hollanda Çalışma Vizesi ile Vatandaşlık Alınabilir Mi?
Hollanda çalışma vizesi ile vatandaşlık alınabilmektedir.
Hollanda çalışma vizesi ile vatandaşlık almak için; en az 5 yıl boyunca oturma izniyle Hollanda’da ikamet edilmesi, Felemenkçe ve vatandaşlık sınavının geçilmesi, Hollanda halkı için tehlike oluşturacak bir suç geçmişine veya hastalığa sahip olunmaması, mevcut vatandaşlıktan vazgeçilmesi ve dayanışma beyanı verilmesi gerekmektedir. Hollanda vatandaşlık sürecinde verilen dayanışma beyanı, Hollanda Krallığı kanunlarının başvuru sahibi için geçerli olduğunu kabul edilmesine dayanmaktadır.
Hollanda'da İş İmkanları Nasıldır?
Hollanda ağırlıklı olarak dış ticarete bağlı, zengin ve açık bir ekonomiye sahiptir. Hollanda iş imkanları, en çok iş açığı duyulan sağlık, ve teknoloji sektörlerinde yoğunlaşmıştır. Hollanda’da yüksek vasıflı işçi açığı fazla olmaktadır. Hollanda’da en fazla iş açığı bulunan şehirler; Amsterdam, Lahey ve Rotterdam’dır.
Hollanda’da en yüksek iş imkanına sahip sektörler arasında; tarım sektörü, metal ve mühendislik ürünleri üretimi, elektronik makine ve ekipman üretimi, petrol ve doğal gaz endüstrisi, kimyasal üretimi, inşaat sektörü, mikroelektronik ve balıkçılık sektörleri bulunmaktadır.
Tır Şoförleri için Hollanda'da İş Fırsatları Nasıldır?
Tır şoförleri için Hollanda’da iş fırsatları fazladır. Hollanda’da en fazla tır şoförü alan firmalar; Tesla, Goodings, Sappi, Van den Bosch, De Winter Logistics, Action, Freight Line Europe, Transport People B.V., YoungCapital ve Newrest’tir. Hollanda tır şoförü iş ilanları, şirketlerin web sitesinden takip edilebilmektedir.
Hollanda Krallığı, tır şoförlerine özel düzenlenmiş şoför vizesine Türkiye’de kayıtlı araçlar ile Hollanda’ya uluslararası kargo ve yolcu taşımacılığı hizmetleri veren sürücülerin başvurmasına izin vermektedir. Hollanda şoför vizesi, C tipi bir vizedir ve hamiline Hollanda’da 6 ay içerisinde azami 3 ay süreyle konaklama hakkı sunmaktadır.
Hollanda'da İş Kurmak İsteyen Yatırımcılar Çalışma Vizesi Mi Almalıdır?
Hollanda’da iş kurmak isteyen yabancıların çalışma vizesi yerine start up vizesi alması gerekmektedir. Hollanda start up vizesi, sahibinin ülkede kalmasına ve bağımsız çalışmasına izin veren bir vize türüdür.
Hollanda’da iş kurabilmek için, başvuru sahibinin yenilikçi ve Hollanda ekonomisine katkı sağlayan bir fikre sahip olması ve Hollanda Girişim Ajansı (RVO) tarafından Hollanda'da şirket kurmak için yeterli görülmesi gerekmektedir.
Hollanda’da şirket kurmak için başvuru sahibinin Hollanda Girişim Ajansı (RVO) tarafından belirlenen üç kritere uyması gerekmektedir. RVO tarafından belirlenen kriterler; başvuru sahibinin kişisel deneyimi (eğitim, iş deneyimi, girişimcilik), iş planını (hizmet/ ürün, pazar analizi, finansman, organizasyon, fiyat) ve Hollanda'ya kattığı değeri (istihdam olanakları, yatırımlar, inovasyon) kapsamaktadır.
Türk vatandaşlarının Hollanda startup vizesi alabilmek için ayrıca Ticaret Odası Ticaret Siciline kayıtlı olması gerekmektedir.

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.