İngiltere İçecek Kültürü

İngiliz İçecekleri: İngiltere'de Ne İçilir, İçki Fiyatları Nasıldır?

İngiltere’deki içecek kültürü, alkol tüketimi esaslı olsa da İngiliz çayı ve kahve gibi alkolsüz içeceklerin tüketimi de ülkede oldukça yoğundur. İçki kültürü, İngiltere’nin sosyal yaşamının önemli bir parçasıdır ve İngiliz pubları bu açıdan sundukları eğlence ve sosyalleşme imkanlarıyla çok büyük bir role sahiptir. İngiliz pubları ve restoranları içki tüketiminin en yaygın olduğu yerlerdir ve genelde öğleden sonra saatlerinde başlayarak tüm akşam hizmet vermektedir.

2017 yılında İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi tarafından yayınlanan rakamlara göre İngiltere’de ikamet eden erkeklerin %56’sı, kadınların %64’ü yıl içerisinde alkol tükettiğini belirtmiştir. Tüketilen alkolün %31’i barlarda, publarda ve restoranlarda satılmıştır. En çok tüketilen İngiliz içkilerinin %35,5 ile bira, %32,3 ile şarap ve %23,1 ile sert İngiltere içkileri olduğu belirlenmiştir.

İngiltere’deki en meşhur üç sıcak içecek olan çay, kahve ve sıcak çikolata kökenlerini Avrupa’nın dışından almakta olup, Viktorya Dönemi’nden önce İngiltere’de en çok tüketilen ürünlerden olmuşlardır. İngiltere’de çay ve kahve ağırlıklı olarak alkolsüz içecekler, genel olarak gündüz saatlerinde daha sık tüketilirken, öğleden sonra saat 3-4 civarlarında İngiliz çay saati geleneği de halen sürmektedir.

En Popüler İngiltere İçecekleri Nelerdir?

En popüler İngiliz içecekleri aşağıda verilmiştir.

  • Cin tonik
  • Pimm’s
  • Votka martini
  • Real ale
  • Cider
  • Mead (bal şarabı)
  • Buckfast tonik şarabı
  • İngiliz şarabı
  • Bira
  • Squash
  • Lime ve soda
  • Dandelion & Burdock
  • İngiliz kahvaltı çayı
  • Earl Grey çayı
  • Sıcak çikolata
  • Kahve

İngiliz Birası Nedir?

İngiliz Birası Nedir?
İngiliz Birası Nedir?

İngiliz birası İngiltere’de yüzyıllardır mayalandırılarak yapılan alkollü bir içecektir, en bilinen türü Real Ale’dir. İngiliz kültüründe pubların oldukça önemli bir yeri vardır ve İngilizler bira içmek için çoğunlukla bir puba gitmeyi tercih eder. İngiltere’de bira genellikle öğleden sonraki saatlerde içilir.

İngiliz biraları üretim şekillerine göre farklı türlere ayrılır, en popüler İngiliz birası olan Real Ale bira fabrikasından pubın içki mahzenine getirilerek olgunlaşması için burada bırakılır. İngiltere’deki en ünlü yerli bira markaları Shepherd Neame, Greene King, John Smith ve Sharp’s Brewery’dir.

İngiliz Cini Nedir?

İngiliz Cini Nedir?
İngiliz Cini Nedir?

İngiliz cini; tahıllar, ardıç meyvesi ve farklı bitkilerin birlikte damıtılması sonucu oluşan renksiz ve yoğun aromalı alkollü bir içecektir. 17.yüzyılın başlarında ilaç olarak üretilmeye başlayan cin zamanla İngiltere’de en çok tüketilen alkollü içeceklerden biri olmuştur.

Cin üretim şekilleri, kapta damıtılmış cin, sütun damıtılmış cin ve bileşik cin olarak üçe ayrılmaktadır.

İngiltere’de cin genellikle akşam 7’den sonra publarda ve restoranlarda özellikle cin tonik halinde tüketilir. En ünlü İngiliz cin markaları Sipsmith ve Beefeater’dır.

İngiliz Viskisi Nedir?

İngiliz Viskisi Nedir?
İngiliz Viskisi Nedir?

İngiliz viskisi; arpa, buğday, çavdar gibi tahıllardan damıtılarak yapılan alkollü bir içkidir. İngiltere’de viski 19. yüzyıldan beri üretiliyor olmasına rağmen günümüzdeki popülerliğini 2003 yılından sonra kazanmıştır. İngilizler viskiyi genellikle akşam yemeğinden sonra publarda veya restoranlarda tüketmektedir.

İngiliz viskisi üretimi; malt haline getirme, üre haline getirme, fermantasyon, damıtma ve yaşlandırma olan 5 aşamadan oluşur. En popüler İngiliz viski markaları Cotswolds, Forest Whisky ve The Lakes Whiskymaker’dır.

İngiliz Şarabı Nedir?

İngiliz şarabı, fermente edilmiş üzümlerden yapılan alkollü bir içecektir. Tarihte şarap yapımında ismini çok duyuramamış olan İngiltere son 10 yılda, özellikle köpüklü şarap üretimiyle, dünya çapında bilinmeye başlamıştır. İngiliz şarabı genellikle öğle veya akşam yemeğinde restoranlarda içilmektedir. En ünlü İngiliz şarapları Nyetimber, Chapel Down ve Camel Walley’dir.

İngiliz Çayı Nedir?

İngiliz Çayı Nedir?
İngiliz Çayı Nedir?

İngiliz çayı; yoğun tada sahip, şeker ve süt eşliğinde içilebilen harmanlanmış bir siyah çay çeşididir. İngiltere; 18. yüzyıldan beri çayın en çok tüketildiği ülkelerdendir; 18. yüzyılda yalnızca orta üst sınıfın içtiği İngiliz çayları zamanla diğer sınıflara da yayılmış ve neticede ülkedeki herkes tarafından yaygın olarak tüketilmeye başlanmıştır. İngiliz sütlü çay içimi, Çin’de yapılan çay seremonilerinden esinlenerek, 18. yüzyılda İngiltere’de popülerlik kazanmıştır.

İngiliz çay saati genellikle öğleden sonra 3 veya 4’tür. En ünlü İngiliz çay markaları Yorkshire Tea, Tetley Tea ve PG Tips’tir.

İngiliz Kahvesi Nedir?

İngiliz Kahvesi Nedir?
İngiliz Kahvesi Nedir?

İngiltere’de kahve 16. yüzyılda tüketilmeye başlamıştır, kahvenin hızlıca popülerlik kazanması sonucu 17. yüzyıl ortalarında İngiltere’de 100’ü aşkın kahve dükkanı açılmıştır. 1820’lerden sonra İngiltere çay tüketimi ile bilinen bir ülke haline gelmiş olsa da, 20. yüzyılın sonlarında kahve eski popülerliğini kazanmıştır. Günümüzde İngiltere, dünyada en çok kafeye sahip olan ülkelerden biridir.

İngiliz kahvesi günün her saatinde içilebildiği gibi her kafede, restoranda ve diğer içecek servis eden mekanlarda bulunabilir. En iyi İngiltere kahve markaları Chapter Coffee Roasters, HR Higgins ve Monmouth Coffee’dir. En popüler İngiltere kahve dükkanları Society Cafe, Origin Coffee Roasters ve Costa Coffee’dir.

İngiltere'de Yemeklerde Hangi İçecekler Tüketilir?

Yumurta, pastırma, sosis, tost ve marmelattan oluşan klasik İngiliz kahvaltısının yanında en çok tüketilen içecekler çay, kahve ve süttür. İngiltere’de akşam yemeklerinde en çok tüketilen içecekler şarap, cin kokteylleri, bira ve çaydır.

İngiltere’de yılbaşı ve Noel kutlama yemeklerinde en çok tercih edilen içecekler; sıcak şarap, şampanya, Winter Pimm’s ve elma şarabıdır. Geleneksel İngiltere yemekleri olan İngiliz kahvaltısı, fish & chips ve shepherd’s pie gibi ağır yemeklerin sonrasında çoğunlukla çay ve kahve içilir.

İngiltere İçki Fiyatları Nasıldır?

İngiltere içki fiyatları aşağıda verilmiştir.

  • 500 ml Shepherd Neame marka bira 2,80 İngiliz sterlinidir.
  • 500 ml Greene King marka bira 1,85 İngiliz sterlinidir.
  • 1 lt Beefeater marka cin 24 İngiliz sterlinidir.
  • 700 ml Sipsmith marka cin 28 İngiliz sterlinidir.
  • 750 ml Cotswold marka viski 45 İngiliz sterlinidir.
  • 750 ml Black Forest marka viski 54 İngiliz sterlinidir.
  • 750 ml Nyetimber marka şarap 32 İngiliz sterlinidir.
  • 750 ml Chapel Down marka şarap 27 İngiliz sterlinidir.

İçkilerde İngiltere market fiyatları işletmeye, içkinin türüne ve markasına göre farklılık göstermektedir. İngiltere’de bira fiyatları ortalama 4 İngiliz sterlinidir. Barlarda İngiltere alkol fiyatları, bir cin tonik için 5 ile 10 İngiliz sterlini arasında değişirken, 750 ml cin için 60 İngiliz sterlini civarındadır. Viski için bir şişe fiyatı 30 İngiliz sterlini ve üstündeyken bir shot fiyatı 6 İngiliz sterlini civarındadır. İngiltere’de bir restoranda bir bardak şarabın fiyatı 6 ile 12 İngiliz sterlini arasındadır.

İngiltere'de İçki Kültürü Nasıl Gelişmiştir?

İngiltere’de içki kültürü ve yoğun içki tüketimi Orta Çağ’a kadar uzanmaktadır. Bira, cin ve şarap tüketimindeki yoğunluk Birinci Dünya Savaşı ile birlikte 20. yüzyılda ciddi bir düşüş yaşamış ve bu düşüş 1910’lardan 1960’lara kadar sürmüştür. 1960 yılından sonra İngiltere’de içki tüketimi; ülkeye yeni içki türlerinin gelmesi gibi etkenlerden dolayı tekrardan artışa geçmiştir. Günümüzde İngiltere’de içki tüketim oranı hala oldukça yüksektir ve İngilizler içki tüketimi için çoğunlukla, sosyalleşme imkanının fazla olduğu pubları tercih etmektedir.

İngiltere’nin en eski içecekleri 17. yüzyıldan beri üretilen cin ve 15. yüzyıldandan beri üretilen biradır.

İngiltere’de yasal alkol alma ve tüketme yaşı 18’dir; fakat 16 ve 17 yaşındaki kişilerin bir yetişkin eşliğinde yemeklerde bira veya şarap tüketmesi mümkündür. İngiltere’de içki en çok evlerde, publarda, barlarda ve restoranlarda tüketilmektedir.

İngiltere Pub Kültürü Nasıldır?

İngiltere Pub Kültürü Nasıldır?
İngiltere Pub Kültürü Nasıldır?

İngiliz pub kültürü İngiltere tarihinin oldukça önemli bir parçasıdır ve yaklaşık 2000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Yüzyıllardır publar İngiltere’nin sosyal yaşamında kritik bir yer tutmaktadır ve eğlence mekanları olarak halkın çoğunluğunun bir numaralı tercihi olmaya devam etmektedir.

İngiltere’deki publarda içki servisi yanında; ufak konserler, dart tarzı oyunlar ve maç izleme gibi sosyal etkinlikler de sunulmaktadır. İngiltere kültürü içerisinde çok büyük bir yere sahip olan İngiliz pubları içkinin yanında cips tarzı aperatifler, sandviçler ve bazı durumlarda ufak bir akşam yemeği de servis etmektedir.

Londra pubları, günümüzde bile şehrin en önemli sosyalleşme merkezlerindendir. İngiliz pubları arasında en ünlüler; J.R.R Tolkien ve C.S. Lewis’in içerisinde olduğu The Inklings’in buluştuğu bar olan The Eagle and Child, George Orwell’ın sıklıkla ziyaret ettiği The Dog and Ducks, The Star Tavern, The French House ve Charles Dickens’ın en sevdiği mekanlardan olan The Lamb and Flag’dir.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: