İngiliz Mimarisi

İngiliz Mimarisi Nasıldır, İngiltere'nin Ünlü Mimari Yapıları Nelerdir?

İngiltere mimarisi, İngiltere Krallığı ve modern İngiltere tarihinden etkilenerek ortaya çıkmıştır. İngiltere’de İngiliz kolonileri ve İngiliz İmparatorluğu döneminden kalan eserler vardır.

15. yüzyıldan itibaren gotik mimari tarzı İngiltere genelinde yaygınlaşmıştır. 14. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar geçen sürede İngiltere’de geç gotik mimarisinin etkisinin olduğu bir dönem yaşanmıştır. İngiltere’de 16. yüzyılda İtalya Rönesans mimarisinin etkileri yaygınlaşarak gotik mimarinin etkisi azalmıştır. 17. yüzyılda İngiltere’de barok mimarisinin etkisi ortaya çıkmıştır. İngiltere, 18. yüzyılda Fransa ve İtalya’daki neoklasik mimariden etkilenmiştir. 20. yüzyıl modernist mimariden etkilenen İngiltere’de Avrupa ve Amerikan mimarisinin izleri görülmektedir.

İngiltere mimari simgelerinden Londra Kalesi, British Müzesi, Buckingham Sarayı, Aziz Paul Katedral gibi yapılar ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

İngiltere Mimarisi Nasıl Gelişmiştir?

İngiliz mimarisi, İngiltere tarihinden ve İngiltere’nin etkileşimde bulunduğu kültürlerden dönemlerden etkilenerek gelişmiştir. İngiliz mimarlık tarihi, 597 yılından sonra Anglo-Sakson Hıristiyan kiliselerinin yapımıyla başlamaktadır. İngiltere’de 1066 yılında Normanların İngiltere’yi fethetmesinden sonra Norman mimari etkili olmuştur. 12. ve 16. yüzyıl arasında İngiliz gotik mimarinin etkisi görülmüştür. 16. yüzyılda İtalyan etkili Tudor Mimarisi İngiltere’de popülerlik kazanmıştır.

1615 yılı İç Savaşı’nın bitmesi sonucu İngiltere’de çok sayıda yapı hasar almıştır. İngiltere mimarisi Sanayi Devriminden sonra Gergioan tarzı yapılar ön plana çıkmıştır. İngiliz mimarisi yüzyıllar içerisinde değişimlerden geçmiştir. İngiltere’de yıllar geçtikçe değerini koruyan yapılar günümüzde hala önemini korumaktadır.

Tarih Öncesi Dönemde İngiltere Mimarisi Nasıldır?

Tarih öncesi dönemde İngiltere mimarisi, Tunç Çağı ve Demir Çağı mimarisinin etkisiyle inşa edilen yapılardan oluşmaktadır. İngiltere’de tarih öncesi döneme ait megalitik mezar anıtlar vardır. İngiltere’de tarih öncesi döneme ait önemli kalıntılar Oxfordshire'daki Wayland's Smithy, Wiltshire'daki West Kennet ve Gloucestershire'daki Belas Knap’tır. İngiltere’de tarih öncesi döneme ait önemli kaleler Dorset'teki Kız Kalesi ve Oxfordshire'daki Uffington’dır.

Stonehenge, İngiltere’nin Salisbury şehrinde bulunmaktadır. Tarih öncesi dönemden kalan Stonehenge taşları arasında yüksekliği en fazla olan taş 9,1 metre, en ağır taş ise 30 tondur.

İngiltere'de Roma Dönemi Mimarisi Nasıldır?

İngiltere’de Roma dönemi mimarisi yüksek boyutlu yapıların inşa edildiği bir dönemdir. Roma döneminde İngiltere’de geleneksel Demir Çağı inşaat yöntemleri kullanılmıştır. İngiltere’de Roma döneminde yapılan eserler sağlam niteliktedir. İngiltere’de Roma dönemi mimarisine ait eserler Hadrian Duvarı, Chester şehir duvarları, Portchester, Pevensey, Lullingstone Şapeli, Fishbourne Roma Sarayı, Burgh Kalesi’dir.

İngiltere'de Orta Çağ Mimarisi Nasıldır?

İngiltere’de Orta Çağ mimarisi Anglo-Sakson mimari, Norman mimari, gotik mimari ve yöresel mimari akımlardan oluşmaktadır. Bradwell-on-Sea ve Escomb, İngiltere’de Anglo-Sakson mimari türünde taştan yapılmış kiliselerdir. Brixworth, Anglo- Sakson mimari etkisiyle taştan yapılan kiliseler içerisinde hayatta kalan tek kilisedir.

İngiltere’de Orta Çağ mimari akımlarından Norman mimarisine ait Durham Katedrali, Romanesk bir yapıya sahiptir. İngiltere’de günümüzde varlığını koruyan Norman mimarisine ait eserler Jew'in Evi, Saltford ve Boothby Pagnall’daki malikaneler ve Oakham Kalesi’dir. İngiltere’de Orta Çağ mimari akımlarından gotik tarzı yapıları, büyük pencereli eserlerden ve dört merkezli kemerlerden oluşmaktadır.

İngiltere'de Britanya İmparatorluğu Mimarisi Nasıldır?

İngiltere'de Britanya İmparatorluğu Mimarisi Nasıldır?
İngiltere'de Britanya İmparatorluğu Mimarisi Nasıldır?

İngiltere’de Britanya İmparatorluğu mimarisi, Stuart mimari, Georgian mimari ve Victorian mimari akımlarının etkisiyle oluşturulmuştur. St. Paul Katedrali, Stuart mimarisi ile oluşturulmuş tek İngiliz katedralidir. İngiltere’de Twickenham'da bulunan Strawberry Hill Gotik yapısı Gotik Revival Villası’dır. Woburn Manastırı ve Kedleston Salonu, Georgian mimari akımından yararlanılarak inşa edilmiştir. İngiltere’de Britanya İmparatorluğu mimari akımlarından Victoria mimarisi, 1837-1901 yılları arasında Kraliçe Victoria zamanında oluşturulmuştur.

Modern İngiliz Mimarisi Nasıldır?

Modern İngiliz Mimarisi Nasıldır?
Modern İngiliz Mimarisi Nasıldır?

Modern İngiliz mimarisi, uluslararası stil, brütalist mimari, yüksek teknoloji mimari, postmodern mimari ve modern mimariden oluşmaktadır. Modernizm olarak bilinen uluslararası stil, 1. Dünya Savaşı öncesinde tepki olarak kıta Avrupa’sında ortaya çıkmıştır.

İngiltere’de brütalist mimari eserleri, Ekonomist Binası, Hayward Galerisi, Barbican Sanat Merkezi ve Kraliyet Ulusal Tiyatrosudur. Modern İngiliz mimari akımlarından yüksek teknoloji mimari, modernizmi yeniden canlandırmak amacıyla oluşturulmuştur. İngiltere’de en önemli yüksek teknoloji mimari yapıtı, Norman Foster'in 30 St Mary Axe binasıdır.

Modern İngiliz mimari akımlarından postmodernist akımın etkisiyle oluşturulan en önemli yapı Robert Venturi'nin Ulusal Galeri'nin Sainsbury Kanadıdır. Modern İngiliz mimari akımlarından modern mimari türündeki yapıtlar sırasıyla, Peckham Kütüphanesi, North Greenwich Metro İstasyonu, Beetham Kulesi, Manchester, Beetham Kulesidir.

İngiltere'nin Görülmesi Gereken Mimari Yapıları Nelerdir?

İngiltere’de görülmesi gereken mimari yapılar aşağıda listelenmiştir.

  • Londra British Müzesi : Londra British Müzesi, 1753 yılında kurulan Londra’nın en meşhur müzesidir. 2022 verilerine göre Londra British Müzesi’nde yaklaşık 7 milyon nesne vardır. British müzesinde eskiçağ yapıtları bölümü, sikkeler, madalyalar ve insanlık müzesi olarak bilinen etnografi bölümü olmak üzere toplam 4 bölüm vardır.
Londra British Müzesi
Londra British Müzesi
  • Buckingham Sarayı : Buckingham Sarayı, 1703 yılında Edward Blore tarafından inşa edilmiştir. İngiltere’nin Westminster şehrinde bulunmaktadır. Buckingham Sarayı, 77.000 m²’lik bir alan üzerine kurulmuştur. Buckingham Sarayı’nda 19 devlet odası, 52 ana yatak odası, 188 personel yatak odası ve 92 ofis bulunmaktadır.
  • Stonehenge : Stonehenge, İngiltere’nin Wiltshire şehri Salisbury düzlüğünde bulunmaktadır. Stonehenge Anıtı, Amesbury’nin 3 km batısında yer almaktadır. Arkeologlar Stonehenge’in M.Ö. 3000 ve M.Ö. 2.000 arasında inşa edildiğini düşünmektedir. Stonehenge’nin dikili taşlarının her biri ortalama 4.1 metre yüksekliğinde, 2.1 metre genişliğindedir.
Stonehenge
Stonehenge
  • London Eye : İngiltere’de görülmesi gereken yerler arasında yer alan London Eye, Londra’da Thames Nehri üzerinde bulunmaktadır. London Eye, resmî olarak 1999 yılında açılmıştır. London Eye, ‘’Avrupa’nın en uzun dirsekli gözlem tekerleği’’ olarak bilinmektedir. London Eye, 135 metre yüksekliğindedir. Dönme dolabın tekerleği 120 metre çapındadır.
London Eye
London Eye
  • Tower Bridge : Tower Bridge, İngiltere’nin Londra şehrinde Thames Nehri üzerinde yer almaktadır. İki katlı açılır kapanır özellikli Tower Bridge, İngiltere’nin en önemli sembollerinden biridir. Tower Bridge, 1886 yılında inşa edilmeye başlamıştır. Tower Bridge, 1894 yılında kullanıma açılmıştır.
Tower Bridge
Tower Bridge

İngiliz Evleri Nasıldır?

İngiltere evlerinin mimarisi, iki katlı yapılar şeklindedir. Yüksek katlı binaların çok fazla bulunmadığı İngiltere’de ev tarzları Viktorya ve modern mimariden etkilenmiştir. Kiremit çatılı ve beyaz çerçeveli simetrik pencereleri bulunan Viktorya tarzı kırmızı İngiliz tuğla evlerin yapıları İngiliz tarzı ev modelleri arasında yaygın olarak görülen ev tipidir. İngiltere malikaneleri ve modern emlak komplekslerinin yanı sıra az katlı binaların yapımı yaygındır. İngiliz kır evleri, İngiliz kırsalında bulunan evlerdir. Montacute Evi, Chatsworth Evi ve Blenheim Sarayı, İngiltere’de bulunan kır evlerine örnektir.

İngiliz Tarzı Ev Dekorasyonu Nasıldır?

İngiliz Tarzı Ev Dekorasyonu Nasıldır?
İngiliz Tarzı Ev Dekorasyonu Nasıldır?

İngiliz tarzı ev dekorasyonu dönemlere farklılaşmaktadır. İngiliz tarzı ev dekorasyonu Tudor, Georgian, Victorian, Edwardian ve sonrası dönemden 2010 yılına kadar sınıflandırılmıştır. 2000’li yıllarda İngiliz tarzı salon dekorasyonu renklidir. Çiçekli motiflerin kullanıldığı İngiliz mobilya tarzı, İngiliz evlerinde popüler olmuştur.

İngiliz evleri iç dekorasyon konsepti içerisinde desenli duvar kağıtları, döşenmiş yastıklar, battaniyeler ve şömine yer almaktadır.

İngiltere'de Ev Fiyatları Ne Kadardır?

İngiltere’de ev fiyatları, 2022 Şubat ayı verilerine göre ortalama 277.000 sterlindir. Corona virüs ile birlikte İngiltere’de ev fiyatları artmıştır. İngiltere’de ilk kez ev alacak kişiler için ortalama ev satış fiyatı, 2022 Mart ayında 231.704 euro olarak belirlenmiştir. İngiltere’de ortalama kiralık ev fiyatları yaklaşık 2500 sterlindir.

İngiltere’de ortalama ev fiyatları Şubat 2022’de %11,3 olan oran Mart 2022’ye kadar 12 ay içinde %9,8 artmıştır. İskoçya’da Mart 2022’ye kadar olan ev fiyatları %8,0 artmıştır. Kuzey İrlanda, konut fiyatları yıl boyunca %10,4 artarak 2022 yılının ilk üç ayında artmıştır.

İngiltere’nin doğu ve güney batı yönlerinde yıllık konut fiyat artışı yüksektir. Şubat 2022 tarihine kadar İngiltere’de ev fiyatları yılda %12,5 artmıştır. 2022 yılında İngiltere’nin kuzeydoğu bölgesi, 153.000 euro ile en düşük ev fiyatlarının olduğu bölge olmuştur.

En Ünlü İngiliz Mimarlar Kimlerdir?

En ünlü İngiliz mimarları aşağıda verilmiştir.

  • Norman Foster
  • Christopher Wren
  • Ebenezer Howard
  • Robert Adam
  • James Stirling
  • İnigo Jones
  • John Nash
  • Joseph Paxton
  • Michael Ventris
  • William Kent

İngiltere'de Mimarlık Mesleği Nasıldır?

İngiltere’de mimarlık mesleği, tercih edilen meslekler arasında yer almaktadır. İngiltere’de genellikle 35-40 saat mesai yapan nitelikli bir mimarların kazandığı ücret, 31.500- 37.250 euro arasındadır.

İngiltere’de mimarlık mesleği yapmak isteyen kişiler Mimarlar Kayıt Kurulu tarafından kabul edilecek bir yıl süren iş deneyimi, BArch, Diploma, MArch gibi 2 yıl süren tam zamanlı üniversite kurslarında alınacak eğitim ve final yeterlilik sınavı sonucunda kabul edilmektedir.

İngiltere’de öğrencilerin mimarlık bölümünden en az 5 yıllık öğrenim görmesi İngiltere’de mimar olmak için gerekli şartlardandır. İngiltere’de mimarlık bölümünden mezun olduktan sonra mimar, mimari teknisyen ve iç mimar sektörlerinin yanı sıra finansman, bina yönetmelikleri ve planlama kanunu sektörlerinde de iş imkanları vardır.

En İyi İngiltere Mimarlık Ofisleri Hangileridir?

En iyi İngiltere mimarlık ofisleri aşağıda listelenmiştir.

  • Foster + Partners
  • Allford Hall Monaghan Morris
  • Sheppard Robson
  • Grimshaw
  • Hawkins\Brown Architects
  • Atkins
  • Scott Brownrigg
  • Stride Treglown
  • Rogers Stirk Harbour + Partners
  • Purcell
  • Pascall + Watson
  • AHR
  • Jestico + Whiles
  • Benoy
  • Apt
  • Stokckwool

İngiltere Mimar Maaşları Ne Kadardır?

İngiltere’de mimar maaşları, ARB’ye kayıtlı ve beş yıl üzeri çalışanlar için 2022 yılında ortalama 40.000 euro olarak belirlenmiştir. ARB’ye üye olan ve beş yıldan az çalışan mimarlar için ödenen ücret ortama 34.000 eurodur. Londra ve güneydoğu’da çalışan mimarlara ödenen ortalama ücret yüksektir. İngiltere’de ortaklar, direktörler ve müdürlerin ortalama maaşı 46.100 eurodur.

İngiltere'de Mimar Olarak Çalışmak İçin Gerekenler Nelerdir?

İngiltere’de mimar olarak çalışmak için gerekenleri İngiltere mesleki niteliklerine ve Avrupa Birliği mesleki niteliklerine sahip olmaktır. İngiltere’de mimar olmak için ARB (Mimarlar Kayıt Kurulu) tarafından tanınan mimarlık derecesine sahip olmak gerekmektedir.

ARB, 2005/36/EC Mesleki Nitelikler Direktifinde listelenenler dışında İngiltere dışından gelenleri doğrudan tanımamaktadır. ARB’nin denklik sınavına girerek yeterlilik kazandıktan sonra ARB tarafından belirlenen Genel Kriterler Raporunda yer alan Kısım 1 ve Kısım 2’deki genel kriterler yerine getirilmelidir. İngiltere’de bulunan bir kurum veya kuruluştan iş teklifi alan kişiler İngiltere nitelikli çalışan vizesi alarak çalışabilirler.

İngiltere’de kendi ofisini açmak isteyen mimarlar için izlenmesi gereken yol öncelikle işletmenin ne tür olması gerektiğine karar vermektir. İngiltere’de mimarlık ofisi açmak için tek tüccarlı, ortaklık, limited şirket ve sınırlı sorumlu ortaklık olmak üzere 4 işletme türü bulunmaktadır.

İngiltere'de Mimarlık Okumak İçin En İyi Üniversiteler Hangileridir?

İngiltere’de mimarlık okumak için en iyi üniversiteler aşağıda verilmiştir.

  • Cambridge Üniversitesi
  • Bath Üniversitesi
  • Cardiff Üniversitesi
  • Nottingham Üniversitesi
  • Sheffield Üniversitesi
  • Manchester Mimarlık Okulu
  • Belfast Kraliçe Üniversitesi
  • Londra Üniversite Akademisi
  • Strathclyde Glasgow Üniversitesi

İngiltere mimarlık üniversiteleri açısından öne çıkan üniversiteleri ile tanınmaktadır. İngiltere, QS World Üniversite sıralamasında en iyi mimarlık üniversiteleri içerisinde 15. sırada yer almaktadır. İngiltere’de mimarlık eğitimi teknoloji, tasarım ve teori alanlarından oluşmaktadır. Son teknoloji tesislerinin kullanıldığı İngiltere üniversiteleri mimarlık öğrencilerine 3D baskı ve lazer kesim eğitimi sunmaktadır.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: