Yunanistan Geçici Vize

Yunanistan Geçici Vize Nedir, Nasıl Alınır?

Yunanistan geçici vize, D tipi vize türleri içinde yer almaktadır. Yunanistan geçici vize başvuru sahibinin Yunanistan’da kalacağı belirli süreye göre düzenlenmektedir ve vize sahibi Yunanistan’da Yunanistan geçici vizesinin gerektirdiklerini sağladığı takdirde, oturum izni alma hakkına sahip olup Yunanistan geçici vizesinin süresi uzatılabilmektedir.

Yunanistan Geçici Vizeler Ne Kadar Süre Ile Düzenlenir?

Yunanistan geçici vizelerin ne kadar süre ile verildiği aşağıda listelenmektedir.

  • Mevsimlik çalışanlar: 6 aya kadar düzenlenmektedir.
  • Balık işçileri: 11 aya kadar düzenlenmektedir.
  • Sanatsal grupların üyeleri: 1 yıla kadar düzenlenmektedir.
  • Avrupa Birliği üye ülkelerinden birinde kurulu bir proje tarafından yasal olarak istihdam edilen çalışanlar ve sözleşme yükümlülüğü altında belirli bir hizmeti sağlamak için seyahat edenler: 1 yıla kadar düzenlenmektedir.
  • Üçüncü bir ülkede yerleşik bir proje tarafından, bir tedarik sözleşmesi kapsamında, belirli hizmetleri sağlamak için istihdam edilen nitelikli teknik personel: 6 aya kadar düzenlenmektedir.
  • Organize turist gruplarının liderleri: 8 aya kadar düzenlenmektedir.
  • Sporcular, antrenörler ve eğitim amaçlı diğer uzman personel: 6 aya kadar düzenlenmektedir.
  • Bir staj programına katılan öğrenciler: 6 aya kadar düzenlenmektedir.

Yunanistan Geçici Vize ile Oturum İzni Nasıl Alınır?

Yunanistan geçici vize ile oturum izni alınabilmektedir. Yunanistan’a bir yıl veya daha uzun süreli geçici vize ile hareket eden tüm kişilerin, Yunanistan oturma izni başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.

Yunanistan oturma izni başvurusunda bulunmak için öncelikle kişinin ülkesindeki Ulusal vize başvurusu için topladığı belgelerin çoğu yeniden gönderildiğinden aslı veya kopyaları kişinin yanında olmalıdır. İkinci aşama olarak oturma izni için çevrimiçi başvuru formu doldurulmalıdır ve kişi Yunanistan’a gelir gelmez (birkaç gün içinde) bu formu doldurduğundan emin olmalıdır. Sonraki aşama kişinin Yunanistan’da yerleştiği ilçedeki ana polis karakolundan bir randevu almasıdır, ardından kişi belgelerini randevu aldığı polis karakoluna göndermelidir. Ayrıca, Yunanistan’da ikamet etme amacıyla ilgili olarak kişiye birkaç soru soracak olan bir memurla görüşmeye de katılım zorunludur.

Yunanistan’da Oturum İzni Almanın Faydaları Nelerdir?

Yunanistan’da oturum izni almanın faydaları çeşitlidir ve bu faydaların ilki mukim vergi mükellefi olmadan kısıtlamasız olarak Yunanistan’da yaşayabilmektir.

Yunanistan oturum iznine sahip kişi Schengen bölgesinde serbestçe seyahat edip altı ayda bir 90 gün kendi topraklarında yaşayabilmektedir.

Yunanistan oturum iznine sahip olan kişi Yunanistan’daki kamu sağlık hizmetlerine ve Yunanistan’daki kamu eğitim sistemine erişime sahip olmaktadır.

Yunanistan’da beş yıl sürekli ikamet eden Yunanistan oturum izni sahibi daimi ikamet için başvurma hakkına sahiptir.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: