Hollanda Dil Okulları

Hollanda Dil Okulları ve Hollanda'da Dil Eğitimi

Hollanda dil okulları, başta Felemenkçe olmak üzere pek çok farklı dil için nitelikli eğitim olanağı sunmaktadır. Hollanda devlet okullarındaki köklü dil eğitimi geleneğine paralel olarak Hollanda dil okulları da, ülkedeki kültürel çeşitliliğin getirdiği zenginlikle öğrencilerine pek çok farklı dilde eğitim olanağı sunmaktadır.

Hollanda’da resmi dil, vatandaşların büyük çoğunluğu tarafından konuşulan Felemenkçe olmasına rağmen farklı bölgelerde farklı diller de resmiyet kazanmıştır. Hollanda dil eğitimi yasalarda resmiyet kazanmış olup bir yabancı dil öğrenme geleneği geliştirilmiştir. Toplam nüfusun yaklaşık %90'ı İngilizce, %70'i Almanca ve %29'u Fransızca konuşabildiğini belirtmektedir.

İngilizce, tüm Hollanda ortaokullarında zorunlu bir ders olarak okutulmaktadır. Çoğu alt düzey ortaokul eğitiminde ilk iki yıl boyunca ek bir modern yabancı dil zorunlu tutulmaktadır. Tüm bu köklü gelenekler ve kültürel çeşitlilik neticesinde, Hollanda’da dil eğitimi ülke için başka bir sembol halindedir.

Uluslararası nitelikteki bir çok farklı dil okulu diğer ülkelerden öğrencileri kabul ederek Hollanda’nın pek çok şehrinde kalifiye eğitim olanağı sunmaktadır. Farklı dillerde verilen kalifiye eğitimin yanı sıra fiyatların da diğer Avrupa ülkelerine kıyasla uygun olması sebebiyle Hollanda dil okulları Avrupa’da en çok tercih edilen dil okullarındandır.

Vizem.net, %98,1 ile son 4 yılın en yüksek Hollanda vize onay oranını elde eden ve Hollanda dil okulu vizesi başvuru işlemlerinde danışmanlık hizmeti veren akredite acentedir.

Hollanda dil okulu vize başvurusu: 0850 241 1868

Hollanda'da Hangi Diller için Eğitim Alınabilir?

Hollanda’da eğitimi alınabilecek diller aşağıda listelenmiştir.

  • Felemenkçe
  • İngilizce
  • Almanca
  • Fransızca
  • İspanyolca

Hollanda'da En İyi Dil Okulları Hangileridir?

Hollanda’da en iyi dil okulları aşağıda listelenmiştir.

  • Dutch Courses Amsterdam
  • Dutch & Such
  • Dutch Language Institute ITHA
  • Zamaradi
  • TaalBoost
  • Mercuur Taal Learn

Hollanda'da Dil Okullarının Avantajları Nedir?

Hollanda’da bir dil okulunda eğitim görmenin sağlayacağı pek çok avantajdan bazıları aşağıdaki maddelerle listelenmiştir.

  • Yeni ve farklı kültürlere sahip insanlarla tanışmak
  • Hollanda kültürü ve tarihi hakkında bilgi edinmek
  • Yeni bir ülke keşfetmek
  • Edinilen tecrübeler ile birlikte yeni bir perspektif kazanmak
  • Hollanda’da iş ve kariyer fırsatları edinmek
  • Hollanda’da yarı zamanlı çalışmak

Hollanda'da Yabancı Dil Kursları Neden Popülerdir?

Hollanda’da dil kurslarının popüler olma sebepleri maddeler halinde aşağıda listelenmiştir.

  • Social Progress Index ve United Nations’ın yapmış olduğu araştırmaya göre Hollanda, Almanya gibi pek çok büyük Avrupa ülkesini de geride bırakarak en iyi eğitim sistemi sıralamasında dünyada 8. olmuştur.
  • Hollanda’daki dil eğitimi veren okulların sağladığı dil çeşitliliği sayesinde İngilizce gibi diğer dillerden de fikir edinme ve öğrenme imkânı bulunmaktadır.
  • Hollanda ülke olarak büyük bir kültürel zenginliğe ev sahipliği yaptığı için farklı milletlerden insanlarla etkileşim kurulması noktasında büyük olanaklar sunmaktadır.
  • Diğer Avrupa ülkelerine kıyasla makul seviyedeki okul ücretleri, Hollanda dil kurslarının tercih edilme sebeplerinden biridir.
  • Hollanda’daki günlük yaşam maaliyetlerinin diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha uygun olması da öğrenciler arasında bu dil kurslarını popüler yapan etkenlerden biridir.

Ek olarak büyük çoğunluğu Avrupa’da olmak üzere günümüzde ana dili Felemenkçe olan yaklaşık 23 milyon insan bulunmaktadır. Bu durum da ayrıca Hollanda dil okullarının Felemenkçe eğitimi açısından seçenek sunması sebebiyle tercih edilmesine büyük bir katkıda bulunmaktadır.

Hollanda Dil Okulu Fiyatları Nedir?

Hollanda dil okulu fiyatları, 2022 yılı itibariyle ortalama 6 ile 8 hafta arasında değişmek koşuluyla; konaklama, ulaşım ve yeme-içme masrafları hariç haftada 20 ders saati için şehirler ve bölgeler arasında farklılık göstermekle birlikte ortalama 700-1200 eurodur. Yaşam masrafları ve diğer giderler hesaba katıldığında ise Hollanda dil eğitimi fiyatları aynı koşullar altında ortalama 1800-2500 euro arasında değişiklik göstermektedir.

Hollanda'da Dil Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Hollanda’da bulunan dil okulları için pek çok farklı süre zarflarında dil eğitimi seçeneği bulunmaktadır. A1 ve A2 gibi başlangıç seviyesi için eğitim süreleri genellikle 8 hafta civarındayken, B1 ve B2 gibi daha ileri seviyelerde 6 aya, C1 ve C2 seviyeleri için 12 aya varabilen süre zarflarında dil eğitimi verilmektedir.

Hollanda'da Hangi Şehirlerde Dil Eğitimi Alınabilir?

Hollanda’da dil eğitimi alınabilecek şehirler aşağıda listelenmiştir.

  • Almere
  • Amsterdam
  • Breda
  • Eindhoven
  • Groningen
  • Lahey
  • Nijmegen
  • Rotterdam
  • Tilburg
  • Utrecht

Hollanda'da Dil Eğitimi Alırken Yaşam Koşulları Nasıldır?

Yaşam masrafları konaklama unsurunda farklılık göstermekle birlikte ortalama olarak aylık 400 ile 700 euro arasında değişmektedir. Amsterdam nispeten daha pahalı bir şehir olmasına rağmen Rotterdam, Leiden, Maastricht, Groningen gibi şehirler konaklama, market masrafları gibi yaşam koşulları bakımından çok daha uygundur.

Bir ay içinde 500 euro bir cep harçlığı yeme-içme, kültürel aktiviteler ve ulaşım masrafları için yeterli olabilmektedir. Bu belirtilen meblağın konaklama haricinde sağlanması gerekmektedir. Ücretler, şehrin sosyal, ekonomik veya kültürel durumuna göre farklılık gösterebilmektedir. Hollanda'da dil eğitimi öğrencisi için yaşam koşulları; İngiltere, Fransa gibi diğer Avrupa ülkelerine kıyasla fiyatlar bakımından oldukça uygun bir ülkedir. Bu durumda Hollanda'da yaşam için aylık 1000-1500 euro bandında bir harçlık; konaklama, ulaşım, market ve kültürel aktivite masrafları için yeterli olabilmektedir.

Hollanda'da Eğitim Alırken Çalışılabilir mi?

Hollanda'da dil eğitimini sürdürürken farklı işlerde çalışmak pek çok öğrenci tarafından tercih edilen bir yoldur. Uyruğuna bağlı olarak, öğrenciler işverenlerinden aldıkları çalışma izni ile haftada on altı saate kadar çalışabilirler. Hollanda’da çalışmak için tek başına bir bireysel başvurunun yeterli olmadığı söylenebilir. Herhangi bir potansiyel işveren de o kişi adına çalışma izni başvurusunda bulunmalıdır.

Kursun bir parçası olarak bir işe yerleştirme yapılması gerekiyorsa, çalışma iznine ihtiyaç yoktur. Ancak herhangi bir işe yerleştirmeye başlamadan önce Hollanda sağlık sigortası planı alınması gerekir.

AB, AEA ve İsviçre vatandaşları, Hollanda'da okurken diledikleri süre zarfı kadar çalışmakta özgürlerdir. Ancak geçerli oturma iznine sahip yabancı uyruklu öğrencilerin (AB/AEA/İsviçre) yaz aylarında tam zamanlı çalışma veya yaz dışında haftada en fazla on altı saat yarı zamanlı çalışma yapmalarına izin verilmektedir. İşverenin, çalışacak kişi için çalışma izni başvurusunda bulunmadan önce, işi yapabilecek durumda olan Hollanda, AB, AEA, veya İsviçre vatandaşı olmadığını ispatlaması gerekmektedir.

Katılım Devletleri’nin vatandaşları (Türkiye, Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya) halen üçüncü ülke vatandaşları olarak sayıldığı için Hollanda'da eğitim görürken vize ve çalışma izinleri için başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Aynı durum Batı Balkan Aday Devletleri (Bosna Hersek ve Kosova) vatandaşları için de geçerliliğini korumaktadır.

Tüm bu sebeplerden dolayı pek çok öğrenci tam zamanlı işler yerine resmi olmayan yarı zamanlı işlere yönelmektedir. Öğrenciler için Hollanda iş imkanları genel olarak üniversite kampüsünde bulunan garsonluk, mağaza personeli, satış danışmanlığı gibi iş kollarından oluşmakta olup; yarı zamanlı, profesyonellik gerektirmeyen ve çalışma saatleri esnek olan işlerdir.

Hollanda'da Konaklama Seçenekleri Nedir?

Hollanda'da dil eğitimi almakta olan öğrenciler için farklı konaklama seçenekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Öğrenci yurtları
  • Paylaşımlı konaklama
  • Bireysel konaklama

Hollanda'da şehir merkezindeki öğrenci yurtları için ayda ortalama fiyatlar 200 EUR, paylaşımlı konaklama için ayda yaklaşık 250 EUR, bireysel konaklama için ise ayda ortalama 600-1500 euro arasında değişmektedir. Bununla birlikte evin konumuna göre ücretlerde değişiklik gözlemlenmektedir. Örneğin bireysel konaklama için aylık kiralar şehir merkezindeki 1 odalı evler için 620-1500 EUR aralığında iken, şehir dışındaki 1 odalı evler için 450-1100 euro aralığındadır. Şehir merkezindeki 3 odalı evlerin aylık kiraları 1100-2500 euro aralığındayken, şehir merkezi dışındaki yerleşimler için 900-1800 EUR aralığındadır.

Amsterdam'a Dil Eğitimi Almanın Avantajları Nelerdir?

Amsterdam’a dil eğitimi almaya gitmenin sağladığı avantajlar, aşağıda listelenmiştir.

  • Amsterdam’da özellikle eğitim ve iş yaşamında, insanların büyük çoğunluğu İngilizceyi ileri seviyede konuşabilmektedir. Bununla birlikte ikinci hatta üçüncü yabancı dil bilenlerin sayısı da oldukça yüksektir. Şehir genelinde dünyanın farklı milletlerinden öğrencilerle dolu bir çevre, İngilizce iletişim becerilerinin gelişmesi için olanak sağlamaktadır.
  • Amsterdam’da okumak isteyen öğrenciler için öğrenim ücretleri İngiltere, Amerika, Kanada, Avustralya gibi farklı diğer Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça düşüktür. Yaşam maliyetlerine bakıldığında, Amsterdam Londra, Paris, Roma gibi şehirlere göre daha uygundur.
  • Amsterdam, tarihi ve kültürel mirasları ile de uluslararası bir üne sahiptir. Bu kültür ile özdeşleşmiş olan laleler, bisikletler, renkli binalar, peynirler, yel değirmenleri, Holstein adı verilen inekler, kanallar ve Klompen adı verilen ahşap ayakkabılar da Amsterdam’da dil eğitimi alırken tanışılacak olan önemli kültürel miraslardandır.

Amsterdam diğer Hollanda ülkelerine kıyasla daha fazla çeşitli dillerde yabancı dil eğitimi alma imkanı sunmaktadır. Amsterdam’da alınabilecek dil eğitimleri arasında Hollanda dili olan Felemençke, İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve daha pek çok dil bulunmaktadır.

Hollanda'da Dil Eğitimi Vizesi Nasıl Alınır?

Hollanda’da dil eğitimi için vize işlemleri alınacak dil eğitiminin süresine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. 90 günden kısa sürecek dil eğitimleri için kısa süreli (C tipi) Hollanda vizesinin; 90 günden uzun sürecek dil eğitimleri için ise uzun süreli (D tipi) Hollanda vizesinin alınması gerekmektedir.

Hollanda’da kısa süreli dil eğitimi için Hollanda Schengen vizesi, başvuru sahibi tarafından şahsen ya da akredite vize acenteleri aracılığıyla yetkili Hollanda vize aracı kurumunun vize başvuru merkezlerine müracaat edilerek alınmaktadır.

Hollanda’da 90 günden uzun sürecek bir dil eğitimi programına katılacak kişiler ise kendilerine Hollanda’daki ilgili eğitim kurumunun sponsor olması ile vize işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. Uzun süreli Hollanda dil eğitimi için vize başvuru işlemleri sponsor tarafından Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi'ne yapılmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Hollanda’da uzun süreli bir dil eğitimi alabilmesi için Hollanda dil okulu vizesinin yanı sıra Hollanda geçici oturma izni (MVV) de alması gerekmektedir. Hollanda MVV vizesi başvuruları ya Hollanda dil okulu vizesi gibi bir sponsor aracılığıyla ya da şahsen İstanbul Hollanda Başkonsolosluğuna ya da Ankara Hollanda Büyükelçiliğine yapılmaktadır.

Hollanda Dil Okulu Vizesi için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Hollanda dil eğitimi vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: 2 adet boş sayfası olan geçerli bir pasaport gerekmektedir.
  • 2 adet biyometrik fotoğraf: Başvuran sahibine ait 6 aydan daha eski olmayan 2 adet biyometrik fotoğraf gerekmektedir.
  • Nüfus kayıt örneği: Başvuru sahibine ait güncel tarihli olan ve aile ile ikamet edilen adres bilgilerini kapsayan tam vukuatlı nüfus kayıt örneği gerekmektedir.
  • Motivasyon mektubu: Okul ve seçilen dil ile neden ilgilenildiğini, eğitimin adaya neler katabileceğini ve düşüncelerin belirtildiği ek motivasyon mektubu gerekmektedir.
  • Kimlik fotokopisi: Başvuru sahibine ait kimlik fotokopisi gerekmektedir.
  • Öğrenci belgesi veya diploma fotokopisi: Başvuran kişi öğrenci ise öğrenci belgesi, öğrenci değilse son mezun olunan okul diploma fotokopisi gerekmektedir.
  • Kabul onayı: Başvurulan dil okulundan gelen okul kabul onayı gerekmektedir.
  • Konaklama belgeleri: Okul yurdunda kalma durumunda yurt konfirmesi, ev kiralanması durumunda kira kontratı, henüz bir ev kiralanmamış ve Hollanda eğitim döneminde kalacak bir ev otel ayarlanacak ise en az 15 günlük otel konfirmesi gerekmektedir.
  • Seyahat sağlık sigortası: Başvuru sahibine ait olan ve Hollanda’da kalma süresi boyunca en az 30 bin euro teminatlı, Schengen ülkelerinde geçerliliği olan seyahat sağlık sigortası gerekmektedir.
  • Ulaşım belgeleri: Seyahat bilgisini içeren bilet rezervasyon belgeleri gerekmektedir.

Hollanda dil eğitimi vizesi alırken kişinin sosyal ve ekonomik durumuna göre ek belgeler istenebilmektedir. Hollanda dil eğitimi vizesi için hazırlanan belgelerin Hollanda İstanbul Başkonsolosluğuna ya da Hollanda Ankara Büyükelçiliğine ulaştırılması gerekir. Gerekli görülen durumlarda Hollanda Konsolosluğu tarafından yetkilendirilen vize merkezleri ya da akredite seyahat acentelerinden, sürece ait işlemlerin daha doğru yürütülmesi maksadıyla bilgi alınabilir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: