Hollanda Eğitim Sistemi

Hollanda Eğitim Sistemi: Eğitim Aşamaları ve Ücretleri

Hollanda'da eğitim sistemi, birçok ülkeden farklıdır ve şehirden şehire bile değişebilmektedir. Hollanda’da çocuklar 4-5 yaşından itibaren 8 yıl ilkokul eğitimi almaktadır. Hollanda’da 12-16 yaş grubu, ortaöğretimle lisenin bir karışımı denilebilecek, eğitimin ilkokuldan sonraki basamağında eğitim görür. Hollanda’da 16 yaşında mezun olan öğrenciler startkwalificatie adı verilen bir diploma alır, ancak eğitimine devam etmek isteyen veya bu diplomayı alamayan öğrenciler, 18 yaşına kadar öğrenime kısmi ya da tam zamanlı olarak devam edebilmektedir. Hollanda’da öğrenciler, eğitimin üçüncü basamağı olarak, 16-18 yaşlarından itibaren mesleki eğitim veya daha yüksek bir eğitim alabilmektedir.

Hollanda’da eğitimin her kademesinde devlet, özel ve genel okullar bulunmaktadır; özel kurumlar daha çok dini veya ideolojik prensiplere dayanmakta, genel okullar ise dini değerler taşımayıp nötr bir eğitim sağlamaktadır.

Hollanda, Dünya Ekonomik Forumuna göre, 2016 yılında dünyanın en eğitimli üçüncü ülkesi seçilmiştir. Hollanda, 15 yaş grubu için yapılan PISA 2018/OECD sıralamalarında en yüksek performansı gösteren ülkeler arasındadır.

Hollanda’da uluslararası eğitim devlet tarafından finanse edilen birkaç ülkeden biridir. Hollanda’da ailelerinin işi için kısa süreli (2-3 yıl) yaşayacak çocuklar göz önünde bulundurularak uluslararası okullar da bulunmaktadır. Hollanda’da uluslararası öğrencilerin lisans veya yüksek lisans yapabilmesi için birçok üniversite programı ağırlık olarak Felemenkçe olsa da İngilizce eğitim sağlayan 300 civarı lisans programı ve 1.300’ün üzerinde master programı bulunmaktadır. Hollanda’da İngilizce konuşanlar için yaşam kolay olmayabileceği için Felemenkçe dil okulları bulunmakta ve bu dil okullarına katılanların yeni bir kültüre ve kendi kariyerlerine uyum sağlaması kolaylaşmaktadır. Hollanda’da Felemenkçe dışında İngilizce dil okulları ile alternatif olarak Almanca ve Fransızca dil öğrenimi sağlayan uzmanlaşmış dil okulları da bulunmaktadır.

Hollanda’da en çok bakım, ekonomi, yönetim ve teknoloji alanlarında mesleki eğitimler; işletme, eğitim ve sağlık bölümlerinde lisans eğitimleri ve işletme, sosyal ve davranışsal bilimler ve sağlık bölümlerinde master eğitimleri tercih edilmektedir.

Hollanda'da Eğitim Sistemi Nasıldır?

Hollanda eğitim sistemi, öğrencinin geçmişi ve ihtiyaçlarına göre bölümlere ayrılır; eğitim farklı yaş gruplarına göre farklı okullarda verilir.

Hollanda’da özel okullar, devlet okulları ve genel okullar bulunmakta; özel okullar daha çok dini ve ideolojik kapsamda eğitim vermekte, genel-nötr okullar ise dini veya ideolojik değerlerden bağımsız bir eğitim sunmaktadır.

Hollanda’da çocuklar 4-5 yaşından itibaren 8 yıl ilkokulda eğitim alır; 12 yaşına geldiklerinde ortaöğretime geçerek 4, 5 veya 6 yıl boyunca eğitime devam eder. Hollanda’da ortaöğretimin ve lisenin bir tür birleştirilmiş hali, ilkokuldan sonra başlamaktadır. Hollanda’da ortaöğretim 16 yaşına kadar sürmektedir ve eğitimi başarıyla tamamlayan öğrenciler startkwalificatie adı verilen bir diploma almaktadır; bu diplomayı alamamaları durumunda öğrenciler 18 yaşına kadar öğrenime kısmi ya da tam zamanlı olarak devam edebilmektedir. Hollanda’da öğrenciler, ortaöğretimden sonra ise mesleki eğitim veya yüksek bir eğitim programlarına katılabilir.

Hollanda'da Eğitim Zorunlu Mudur?

Hollanda’da eğitim, 5 ile 16 yaş aralığı için zorunludur.

Hollanda’da okullar 4 yaşında öğrencileri de kabul eder, fakat zorunlu eğitim 5 yaş ile başlar. Hollanda’da eğitim 16 yaşındaki öğrencilere kısmi olarak zorunludur, 16-18 yaş grubundaki öğrenciler haftada en az iki gün derse katılmak zorundadır. Hollanda’da 18 yaş ve üzeri kişilerin eğitimi, VWO, HAVO veya MBO gibi diplomalar almasıyla sona erer.

Hollanda'da Eğitimin Aşamaları Nelerdir?

Hollanda’da eğitimin aşamaları aşağıda listelenmiştir.

  • Hollanda'da okul öncesi eğitimi
  • Hollanda'da ilkokul eğitimi
  • Hollanda'da ortaöğretim eğitimi
  • Hollanda'da yükseköğretim eğitimi

Hollanda'da Okul Öncesi Eğitim Sistemi Nasıldır?

Hollanda'da Okul Öncesi Eğitim Sistemi Nasıldır?
Hollanda'da Okul Öncesi Eğitim Sistemi Nasıldır?

Hollanda okul öncesi eğitim sistemine göre, çocuklar ilkokula başlamadan önce anaokuluna veya kreşe veya ikisine birden başlayabilmektedir. Hollanda'da okul öncesi eğitim zorunlu değildir.

Hollanda’da kreş, 10 haftalık ile 4 yaş aralığındaki çocuklar için olup, çoğu kreş haftanın 1 ila 5 günü tam gün sözleşme önermektedir. Hollanda’daki çoğu şehirde, okul öncesi eğitim 2 yaş ile başlamakta ve çocuklara haftanın üç günü ortalama 15 saat eğitim önerilmektedir.

Hollanda’da anaokulu genellikle kreşten daha planlıdır ve anaokulu, çocukları ilkokula eğlenceli bir yolla, belirli bir program dahilinde hazırlamaktadır. Hollanda anaokullarında, ana hedef; çocukların Felemenkçe dilini, sosyal ve motor becerilerini geliştirmektedir. Hollanda’da çoğu anaokulu bir ilkokula bağlıdır, fakat farklı bir kurum tarafından işletilmektedir.

Hollanda’da okul öncesi eğitim ücretlidir; çocuk bakımı için sağlanan olanaklara göre ücretler saatte 8 ila 10,50 euro arasında değişmektedir. Haftada beş gün çocuk bakımını sağlayan anaokulu veya kreş masrafları aylık 800 euro ile 2.000 euro arasında değişmektedir. Hollandalı ebeveynlerin her ikisi de veya çocuğunu yalnız büyüten ebeveynler çalışıyorlarsa, kreş masraflarının ödemeleri için “kinderopvangtoeslag” adı verilen vergi indirimi hakkı vardır, bu vergi indirimi ebeveynlerin gelirlerine bağlıdır ve çocukların günde kaç saat eğitim aldıklarına göre değişmektedir. Hollanda’da okul öncesi eğitime verilen çocukların, yalnızca tek bir ebeveyni çalışıyorsa veya her iki ebeveyn de çalışmıyorsa, belediyeden okul masrafları için yardım sağlanmaktadır.

Hollanda İlkokul Eğitim Sistemi Nasıldır?

Hollanda İlkokul Eğitim Sistemi Nasıldır?
Hollanda İlkokul Eğitim Sistemi Nasıldır?

Hollanda’da ilkokul eğitimi toplamda 8 yıl olup, 8 seviyeye ayrılmıştır. Hollanda’da ilkokul, 5-12 yaş grubundaki çocuklar için zorunludur, fakat kimi çocuklar 4 yaşında okula başlayabilmektedir. Hollanda’da bazı okullarda ilk iki seviye birleştirilmekte, ilkokulun ilk iki yılı anaokuluna oldukça benzeyerek öğrenme oyun yoluyla gerçekleştirilmekte ve çocuklar 3. seviyeye geldiğinde okumaya ve yazmaya başlamaktadır.

Hollanda’da ilkokul müfredatı; Felemenkçe, İngilizce, aritmetik ve matematik, sosyal ve çevresel dersler (coğrafya, biyoloji, tarih, bilim, trafik güvenliği, sağlıklı yaşam, sosyal ve yaşam becerileri, siyasi, ideolojik ve dini hareketler gibi), yaratıcı ifadelendirme derslerinden (sanat ve el işi, resim ve müzik gibi) meydana gelmektedir. Hollanda’da devlet okullarının sınıftaki ortalama öğrenci sayısı 23 veya 24 kişidir, büyük şehirlerde bu sayı 28-30’a çıkabilmektedir. Hollanda’da sınıflarda öğrenci sayısı özel okullarda daha düşük olduğundan, bazı ebeveynler çocuklarını özel okula göndermeyi tercih etmektedir.

Hollanda’da ilkokulların başlama saati, okuldan okula değişse de genel olarak 8.30-8.45’tir ve 15.00-15.15 arasında gün bitmektedir. Hollanda’da ilkokullarda 45-60 dakikalık bir öğle yemeği arası verilmekte, kimi çocuklar yemek için eve gidebilmekte kimisi de okulda yemeğini yiyebilmektedir; okulda yemek yiyen öğrenciler ise ek bir ücret ödemek durumundadır. Hollanda’da ilkokulların birçoğu çarşamba günleri saat 12.30 civarında kapanmaktadır.

Hollanda'da ilkokul eğitimi devlet okullarında ücretsizdir, ancak yıl içinde isteğe bağlı olarak, okul sonrası aktiviteleri veya okul yemeği için ücret ödenebilmektedir. İlkokul eğitiminin ek giderleri için, Hollanda’da ortalama 100 euro civarı bir masraf ödemek gerekebilmektedir.

Hollanda'da Ortaöğretim Eğitimi Nasıldır?

Hollanda'da Ortaöğretim Eğitimi Nasıldır?
Hollanda'da Ortaöğretim Eğitimi Nasıldır?

Hollanda’da ortaöğretim, lise ile birleştirilmiş bir eğitim aşaması olarak zorunlu olup, öğrenciler 12 yaşından itibaren ortaöğretime başlar. Hollanda’da eğitim süresi öğrencilerin seçtiği eğitim alanlarına bağlı olarak değişmektedir; genel olarak eğitimin 16-18 yaşına kadar sürdüğü, toplamda en az 4 sene sürdüğü söylenebilmektedir.

Hollanda’da ortaöğretimin iki çeşidi vardır; bunlar mesleki eğitime hazırlık (VMBO diploması verilir), üniversiteye hazırlık olan genel eğitimdir (HAVO ve VWO diplomaları verilir). Hollandalı öğrenciler akademik yeterliliklerine göre hangi tip eğitimin kendilerine uygun olduğuna karar vererek VBMO diploması kazanılan mesleki eğitime hazırlık eğitimi, HAVO diploması verilen eğitim, VWO diploması verilen eğitimden birini seçer.

Hollanda, mesleki eğitime (VMBO) 4 yıl süresince öğrencileri hazırlamaktadır. Hollanda’da HAVO adı verilen uygulamalı bilimler üniversitesine hazırlayan eğitim beş yıl sürmektedir. Hollanda’nın üniversite öncesi eğitim sağlayan VWO adındaki eğitimi ise 6 yıl sürmektedir, öğrenciler bunu aşama sonrasında üniversiteye başlarlar.

Hollanda’nın mesleki eğitim öncesi verilen VMBO eğitimi, hemşirelik veya teknisyenlik gibi alanlarda öğrencileri hazırlamaktadır ve öğrenci eğitimin son iki senesinde çalışma alanını akademik, pratik eğitim veya temel çalışmalar olmak üzere seçebilmektedir. VBMO eğitiminden mezun olabilmek için altı dersten mezun olmak gerekir, diploma çeşitleri ise öğrencinin seçtiği alana bağlı olarak değişebilmektedir.

Hollanda’nın üniversiteye hazırlık eğitimi olan HAVO ve VWO eğitimlerinin genelde ders müfredatı, kültür, toplum bilimi, ekonomi, doğa bilimleri, sağlık ve teknoloji alanlarından dersler içerir.Hollanda’da HAVO adı verilen uygulamalı bilimler üniversitesine hazırlayan eğitimde mezun olmak için en az yedi dersten mezun olmak gerekmektedir ve öğrenim daha pratik bir yaklaşımla gerçekleşmektedir; VWO eğitimi ise üniversiteye hazırlık olarak en az sekiz dersten mezun olmayı gerektirir ve daha akademik bir öğrenim söz konusudur.

Hollanda'da ortaöğretim eğitimi ücretsizdir, fakat okul seyahatleri ve diğer aktiviteler için ek ödemeler gerekebilmektedir.

Hollanda Lise Eğitim Sistemi Nasıldır?

Hollanda Lise Eğitim Sistemi Nasıldır?
Hollanda Lise Eğitim Sistemi Nasıldır?

Hollanda’da lise eğitimi, eğitim sisteminin ikinci aşaması olarak lise ve ortaöğretimin birleştirilmiş halidir. Hollanda’da lise eğitimi zorunludur ve öğrenciler 12 yaşından itibaren liseye başlar.

Hollanda’da lise eğitim süresi öğrencilerin seçtiği eğitim alanlarına bağlı olarak değişmektedir; mesleki eğitime hazırlık yapan öğrenciler 4 yıl okur ve VMBO diploması alır, uygulamalı bilimler üniversitesine hazırlık yapan öğrenciler 5 yıl okur ve HAVO diploması alır ve akademik alanda üniversiteye hazırlık yapan öğrenciler ise 6 yıl okur ve VWO diploması alır. Hollanda’da 12 yaşında başlayan lise eğitimi, 16-18 yaşına kadar sürmektedir.

Hollanda'da lise eğitimi ücretsizdir, ancak okul seyahatleri ve diğer aktiviteler için ek giderler meydana gelebilmektedir.

Hollanda'da Mesleki Eğitim Nasıldır?

Hollanda'da Mesleki Eğitim Nasıldır?
Hollanda'da Mesleki Eğitim Nasıldır?

Hollanda’da mesleki eğitim (MBO), ortaöğretimde VMBO eğitimi sonrasında başlayan, 16 yaşındaki öğrencilere sağlanan ve zorunlu olmayan yükseköğretim alanıdır. Hollanda MBO mesleki eğitimi, öğrencinin seviyesine göre 1- 4 yıl sürmektedir. Hollanda mesleki eğitim öğrencileri çoğunlukla 16-35 yaş aralığındadır. Hollanda MBO eğitimi mezunu öğrenciler, uygulamalı bilimler üniversitesine kayıt olabilmekte veya iş hayatına atılabilmektedir.

Hollanda’da MBO eğitimi alan öğrencilere 4 farklı seviye önerilmektedir. Hollanda’nın MBO eğitiminin 1. seviyesinde asistan eğitimi verilerek öğrenciye yönetimsel görevler verilir ve bir yıl sürer. Hollanda MBO eğitimi 2. seviyesinde öğrenciler temel mesleki eğitim, yönetimsel görevlerle birlikte verilir ve 2-3 yıl sürer. Hollanda’nın MBO 3. seviye programı 3-4 yıl sürmektedir ve öğrencilere bağımsız olarak görevleri yerine getirmek öğretilir; MBO 4. seviye programı ise orta düzey yöneticilik üzerine olup, 3-4 yıl sürmekte ve öğrenciyi daha yüksek sorumluluk gerektiren işlere hazırlayarak daha yüksek eğitim alabilmek için olanak tanır.

Hollanda mesleki eğitimi iki öğrenim yolu tanımaktadır; bunlar şirket içinde çalışmanın müfredatın %20 ila %59’unu içeren okul temelli bir eğitim ve eğitimin %60’ını temsil eden bir çıraklık eğitimi şeklindedir. Hollanda mesleki eğitiminin sonucu seçilen her öğrenim yolu, öğrenciler aynı sertifikayı kazanmaktadır. Hollanda MBO eğitimi sonucunda aldıkları diploma ile asistan, mühendislik, kriminolog, çocuk bakıcısı, sekreter, güvenlik görevlisi, ofis çalışanı, kuaför ya da hemşire olabilmektedir.

Hollanda MBO mesleki eğitimi, önlisans eğitimine eşdeğer olması nedeniyle, ücretlidir.

Hollanda Üniversite Eğitimi Nasıldır?

Hollanda Üniversite Eğitimi Nasıldır?
Hollanda Üniversite Eğitimi Nasıldır?

Hollanda üniversite eğitimi zorunlu eğitime dahil değildir. Öğrencinin seçtiği alana bağlı olarak üniversiteye başlama yaşı değişse de, genelde 18 yaş ve üzeri yaş grubu üniversite eğitimi almaktadır. Hollanda üniversite çalışmaları, bazı uzmanlık alanları için birkaç yıl daha fazla olacak şekilde, çoğu zaman 4 yıl sürmektedir.

Hollanda’da mesleki eğitime hazırlık eğitimi alan öğrenciler, önlisans eğitimine denk olan MBO eğitimi almaktadır. Hollanda’da ortaöğretim yıllarında Uygulamalı Bilimler Üniversitesi için hazırlık eğitimini (HAVO) bitiren öğrenciler, eğitimlerine HBO adı verilen ve lisans eğitimine denk düşen Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde devam etmektedir. Hollanda MBO mesleki eğitim diploması alan kişiler de eğitimlerine Uygulamalı Bilimler Üniversitesinde devam edebilmektedir.

Hollanda'da üniversite olarak Uygulamalı Bilimler Üniversitelerinden mezun olan HBO mezunları, ilkokul öğretmeni, mimar, sanat yönetmeni, gazeteci, çevirmen, ebe, sanatçı, pilot ve yönetim pozisyonunda yer alan hemşire olabilmektedirler. Hollanda üniversite okumak için birçok HBO enstitüsü, gerekli iş deneyimine sahip olunması halinde yüksek lisans programları da sunar.

Üniversitede akademik anlamda bilimsel eğitim alabilmek (WO eğitimi) için Hollanda üniversite şartları, ortaöğretimden VWO alanında 6 yıllık eğitim bitirip, diploma almış olmak veya uygulamalı bilimler alanının (HBO) ilk yılında 60 kredi toplamış olmak gereklidir. Hollanda’da akademik alan üniversitelerinden (WO) mezun öğrencilerin uzmanlık alanları arasında avukatlar, psikologlar, doktorlar, cerrahlar, araştırmacılar, noterler, profesörler, mühendisler ya da bilim insanları bulunmaktadır.

Hollanda üniversite eğitimi ücretlidir. Hollanda devlet üniversitelerinde okuyan öğrenciler üniversite masrafları için, yıllık ortalama 2.000 euronun üzerinde para öderler, Uygulamalı Bilimler Üniversitesi HBO mezunları ise yıllık bunun yarı fiyatını ödemektedir. Hollanda, ülkedeki öğretmen açığından dolayı, öğretmenlik için eğitim alan öğrencilerin ilk iki yıllık eğitimleri boyunca üniversite harçlarının yarısını ödemektedir. Hollanda’da öğrenciler eğitim performanslarına ve aile gelirlerine bağlı olarak burs kazanabilmektedir.

Hollanda'nın En İyi Üniversiteleri Hangileridir?

Hollanda'nın En İyi Üniversiteleri Hangileridir?
Hollanda'nın En İyi Üniversiteleri Hangileridir?

Hollanda’nın en iyi üniversiteleri, QS Sıralaması 2022 verilerine göre aşağıda listelenmiştir.

  • Delft Teknik Üniversitesi
  • Amsterdam Üniversitesi
  • Utrecht Üniversitesi
  • Leiden Üniversitesi
  • Wageningen Üniversitesi
  • Eindhoven Teknik Üniversitesi
  • Groningen Üniversitesi
  • Erasmus Üniversitesi Rotterdam
  • Twente Üniversitesi
  • Vrije Üniversitesi Amsterdam
  • Radboud Üniversitesi

Hollanda’ya okumak için gelen uluslararası öğrenciler tarafından en çok tercih edilen popüler Hollanda üniversiteleri arasında; Delft Üniversitesi, Breda Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Maastricht Üniversitesi bulunmaktadır. Hollanda’da da okuyan uluslararası öğrencilerin en çok seçtiği bölümler arasında tarım, sanat, bilim, mühendislik, moda, spor yönetimi, felsefe, işletme ve finans yer almaktadır.

Hollanda Nüfusunun Eğitim İstatistikleri Nasıldır?

Hollanda nüfusunun eğitim istatistiklerine göre, erkekler kadar kadınlar da mesleki alanda kariyer yapmaktadır.

OECD 2020 verilerine göre, Hollanda’da 24-35 yaş grubu kadınların %57’si, aynı yaş grubunda bulunan erkeklerin %47’sine göre kıyaslandığında, yükseköğretim eğitim seviyesine sahiptir.

Hollanda’da 2018 yılında, OECD verileri göz önünde bulundurulduğunda, ilkokuldan yükseköğretim kurumlarına kadar her öğrenci bazında toplamda 12.658 dolar yatırım yapılmıştır; bu alanda OECD üye ülkelerinin ortalaması ise toplamda 10.454 dolardır.

OECD verilerine göre, Hollanda’da kreş ve anaokullarına 3-5 yaş grubu çocukların %91’i kayıt olmuştur, OECD üye ülkelerinin ortalaması ise %88’dir.

Hollanda’da kalifiye öğretmenlerin kanunlara göre maaşları, yeni başlayan ve daha az kalifiye olan öğretmenlerin maaşlarına göre %85 ila %104 oranlarında daha fazladır; OECD üye ülkelerinin ortalaması ise %86 ila %91’dir.

Hollanda'da Eğitim Ücretli Midir?

Hollanda'da okul öncesi eğitim ücretli, ilkokul devlet okullarında ücretsiz, ortaöğretim ücretsiz, yükseköğretim ücretlidir. Türkiye’de okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite tüm devlet okullarında ücretsizdir, ancak eğitim dışında ilgili okulda beslenme, temizlik ve derslerde kullanılacak materyallerin temini için ek ücretler talep edilebilmektedir.

Hollanda’da okul öncesi eğitimin ücretleri, çocuk bakımı için sağlanan olanaklara (yemek vs.) göre değişebilmektedir, haftalık beş gün çocuk bakımını sağlayan kurumların ücretleri aylık 800 euro ile 2.000 euro arasındadır.

Hollanda’da yükseköğretim ücretler,, öğrencinin uyruğuna, yaşına ve hangi bölümü okumaya seçtiğine bağlı olarak değişebilmektedir. Hollanda, AB vatandaşlarına üniversite fiyatlarını özel olarak düzenlemiş olup, gerekli şartları sağlaması durumunda öğrencilere öğrenim kredisi ve burslu eğitim hakkı sağlamıştır; burs veya öğrenim kredisi olmaması durumunda üniversite ücretleri 10 kat veya daha fazla pahalı olabilmektedir.

Hollanda’da AB vatandaşı öğrencilere yıllık üniversite harcı 1.950 eurodan başlamaktadır; ancak AB vatandaşı olmayan öğrencilere yıllık lisans üniversite harçları 6.000 ile 15.000 euro arasında, master programları için ise yıllık ücretler 8.000 ile 20.000 euro arasında değişmektedir.

Hollanda'da Burslu Eğitim Alınabilir Mi?

Hollanda'da burslu eğitim almak isteyen uluslararası öğrenciler, eğitimin uluslararası hale gelmesini destekleyen Nuffic burslarının listesinden, Hollanda hükümetinin sağladığı Hollanda Burs Programları’ndan (NFP) veya Jean Monnet Burs Programları’ndan faydalanarak burs kazanabilecekleri programa başvuru yapabilmektedir.

Hollanda'da burslu eğitim için Nuffic burs sayfasında tüm programların kapsamlı bir listesi bulunmakta, Nuffic’in Grandfinder isimli burs bulma aracı ile burs alan ve burs verenler faydalanabilmektedir.

Hollanda’da eğitim süresince bir burs bulma programına dahil olabilmek için, ilgili öğrenciler belirli alanlarda eğitim almaktaysa ve üstün başarılı olmaları durumunda, kabul mektubu alınan üniversitenin danışmanlığından yarar sağlayabilmektedir.

Hollanda’da burslu eğitime destek olmak isteyen Türkiye’de veya Hollanda’da çeşitli şirketler vardır, ilgili şirketler etkinlik gösterdikleri alanlarda eğitim alan öğrencileri maddi olarak destekleyebilmektedir.

Hollanda Burs Programları, Hollanda Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmekte olup, yetenekli çalışanların eksiklerini gidermeyi amaçlayan programdır. Hollanda Burs Programları için başvuru kriterleri; en az alanında 3 yıl deneyim sahibi olmak, işveren tarafından aday gösterilmek ve 9-24 ay süren İngilizce bir yüksek lisans programına, kısa süreli bir İngilizce veya Fransızca dil programına veya bir kısmı kendi ülkesinde bir kısmı Hollanda’da tamamlanacak olan bir doktora programına kabul edilmektir. Hollanda Burs Programları’nın sağladığı burslar öğrenim süresi boyunca devam etmektedir ve öğrenim harcı, vize masrafı, seyahat masrafı, sağlık sigortası, doktora araştırmalarına ilişkin harcamalar gibi masrafların tümünü karşılamaktadır.

Hollanda’da burslu eğitim almak isteyen uluslararası öğrenciler, StudyPortals veya Internationals Scholarship siteleri üzerinden, kendilerine uygun programlar ve bursları bulabilmektedir.

Hollanda'da Yabancı Dil Eğitimi Nasıldır?

Hollanda'da yabancı dil eğitimi, ortaöğretimde zorunlu bir ders olarak başlamaktadır ve birçok ilkokul İngilizceyi öğretmektedir.

Hollanda dil eğitim oldukça yeterli olduğundan, Hollanda’ya giden farklı uyruklu kişiler iletişim konusunda zorluk çekmemekte, fakat Hollanda toplumuna uyum sağlamak için Felemenkçe öğrenmektedir. Hollanda’da öğrencilere, İngilizcenin yanı sıra Fransızca ve Almanca da öğretilmekte, kimi okullarda ise seçmeli olarak İspanyolca, Arapça gibi farklı dil seçenekleri sunulmaktadır.

Hollanda dil kursuna gitmek için geniş imkanlar sunulmaktadır; Felemenkçe kurslarının yanı sıra İngilizce dersleri verilmektedir.

Hollanda İngilizce dil kursu Amsterdam’da Berlitz, British Language Training Centre (BLTC) ve English Center dil okullarında; Rotterdam’daki CBE Languages ve Masterclass English dil okullarında bulunmakta; Lahey’de popüler Hollanda dil okulları ise The British School in the Netherlands(BSN), Kickstart School ve ABC English’tir.

Hollanda dil okulu fiyatları, okuldan okula değişerek, kursların uzunluk ve yoğunluğuna, ders grubunun büyüklüğüne ve okulun nerede yer aldığına göre bağlı olup, genel olarak ortalama dil eğitimi fiyatları 12 haftalık başlangıç kursları için 1.400-2.000 euro arasında değişmektedir, daha kısa ve daha az yoğun dersler ise 300-500 euro arasındadır.

Hollanda Eğitim Sistemi İle Türk Eğitim Sisteminin Karşılaştırılması Nasıldır?

Hollanda eğitim sistemi ile Türk eğitim sistemi benzer olarak 12 yıl boyunca zorunlu eğitim süresine sahiptir. Hollanda'nın eğitim sistemi okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaöğretim ve yükseköğretim basamaklarından oluşmaktadır, Türkiye’de eğitim sistemi ise benzer aşamalar içererek okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite basamaklarından meydana gelir.

Hollanda ile Türkiye’nin eğitim aşamaları arasındaki farklılıklardan biri, Hollanda’da ortaöğretime başlayan 12 yaşındaki öğrenciler, mesleki (VBMO), uygulamalı bilimler (HAVO) veya araştırma üniversitesine hazırlayan bir eğitim almak için öğrenciler seçim yapmasıdır; Türkiye’de ise öğrenciler 15 yaşında lise aşamasına geldiklerinde meslek lisesi, fen lisesi, imam hatip lisesi veya anadolu lisesi seçip seçmeyeceklerine karar vermektedir.

Hollanda’da eğitim yalnızca okul öncesi eğitim ve yükseköğretimde ücretlidir, Türkiye’de eğitim ilgili okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite devlet okulu ise ücretsizdir.

Hollanda'da Eğitim Görmek için Danışmanlık Hizmeti Nereden Alınır?

Hollanda'da eğitim görmek için eğitim ve Hollanda öğrenci vizesi danışmanlık hizmeti, akredite danışmanlık şirketi Vizem.net’ten alınabilmektedir.

Vizem.net’ten alınan Hollanda eğitim danışmanlığı hizmeti kapsamında; lisans, yüksek lisans, doktora ve dil okulu gibi eğitim programları için Hollanda'daki eğitim kurumu ile olan yazışmalar, denklik, kayıt ve vize başvuru işlemleri yer almaktadır.

Ön bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: