Hollanda Vize Reddi

Hollanda Vize Reddi Nedenleri, İtiraz Süreci ve Yeniden Başvuru (2024)

Hollanda vize reddi, gerekli başvuru şartlarının karşılanmaması halinde Hollanda Konsolosluğu tarafından vize başvurusunun olumsuz sonuçlanması kararıdır.

Son dönemde Hollanda vizesi başvurularında en fazla karşılaşılan ret nedenleri, finansal yetersizlik ve başvuru sahibinin vize süresi sonunda ülkesine geri döneceğine dair şüphe duyulmasıdır.  

Hollanda için vize başvurusunun reddedildiği pasaport iadesinden sonra öğrenilebilir. Hollanda vize başvuruları reddedilen kişiler bu karara itiraz edebilir ya da yeniden vize başvurusu yapabilir.

Hollanda vize reddi değerlendirmesi ve yeniden başvuru için: 0850 241 1868

Son 5 Yıllık Hollanda Vize Ret Oranları

2018-2022 yılları arasında Türkiye'den yapılan Hollanda vize başvurularında onay ve ret oranları aşağıdaki gibidir. 

YılToplam Başvuru SayısıOnaylanan Başvuru SayısıReddedilen Başvuru SayısıVize Reddi Oranı
201871,84562,6868,541%11.88
201975,94163,17111,909%15.68
202019,60515,4813,635%18.54
202120,79816,1423,898%18.74
202248,80738,3819,714%19.90

Schengenvisainfo.com websitesi verilerine göre 2022 yılında Hollanda Ankara Büyükelçiliği tarafından değerlendirilen vize başvurularının %22.6'sı reddedilmiştir. Bu oran Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu için %18.6'dır. 

Hollanda Vize Ret Nedenleri

Hollanda vize ret nedenleri aşağıda listelenmiştir.

  • Geçmişte bir suça karışmış olmak
  • Sahte veya eksik evrak beyanı
  • Planlanan seyahat ile ilgili yetersiz bilgi
  • Hasar görmüş pasaport beyanı
  • Süresi dolmuş pasaport beyanı
  • Geçersiz referans mektubu
  • Finansal kaynakların yetersizliği
  • Onaylı bir doğum veya evlilik belgesi göstermemek
  • Geçersiz seyahat sağlık sigortası
  • Konaklama belgesi göstermemek

Schengen Üye Devletleri vize reddi bildirimi için toplam 16 maddeden oluşan aşağıdaki ortak formu kullanmaktadır.

Hollanda Vize Ret Mektubu

2023 yılında en fazla karşılaşılan Hollanda Schengen vize reddi maddeleri aşağıda açıklanmıştır.

Hollanda Vize Reddi 2. Madde: Seyahat Amacının Kanıtlanmaması

Hollanda vize reddi 2. maddesi, öngörülen seyahat şartları ve amacının kanıtlanmamasına dayanır. Diğer bir deyişle Hollanda seyahat amacını kanıtlar nitelikte bir belgenin başvuru dosyasına eklenmemesi sonucunda 2. maddeden ret alınabilir.

Schengen 2. maddeden ret almamak için seyahat amacını kanıtlayan belgeler ve detaylı bir seyahat planı sunmanız önem taşır. 

Hollanda vize başvurunuz 2. madde gerekçesiyle reddedilmişse, itiraz başvurusunda detaylı seyahat planı ve destekleyici belgeleri mutlaka sunmalısınız.

Hollanda Vize Reddi 6. Madde: Schengen Bilgi Sistemi Kaydı

Hollanda vize reddi 6. maddesi, vize başvuru sahibi için Schengen Bilgi Sistemi (SIS) kapsamında bir veya birden fazla üye ülkeye giriş yasağı kaydı bulunması halinde kullanılır. 

Vize başvuru sahibinin ulusal güvenlik ve kamu sağlığı açısından tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi durumu da vize reddine neden olabilmektedir.

Schengen 6. maddeden ret almamak için daha önceden herhangi bir Schengen ülkesinden alınmış ret kararınız var ise önceki ret sebebini ortadan kaldırarak gerekli evraklarla yeniden başvuruda bulunmanız gerekir.

Hollanda Vize Reddi 13. Madde: Ülkeye Dönmeme Şüphesi

Hollanda vize reddi 13. maddesi, başvuruda bulunan adayın vize bitiminden önce Hollanda’dan ayrılma niyetini kanıtlayamaması durumunda kullanılan vize reddi gerekçesidir. 

Hollanda Konsoloslukları, başvuru sahibinin Hollanda’dan ayrılmayacağı ve ülkede illegal şekilde kalmaya devam edeceği kanısına varıldığı halde vize reddi vermektedir. Hollanda Krallığı'nda vize süresini aşarak yaşamaya devam etmek, Hollanda vize ihlali olarak değerlendirilir ve kişiye çeşitli yaptırımlar uygulanır. 

Schengen vizesi 13. maddeden ret almamak için vize bitiminden önce ülkenize döneceğinize dair kontratlı bir iş, aile bağları, çocuk sahibi olmak gibi güçlü nedenlerinizin olduğunu kanıtlamanız önemlidir. İtiraz başvurusunda ise ülkenizde bağlayıcı sebepleriniz olduğunu gösteren ek evrakları ibraz etmeniz beklenir.

Hollanda Vize Reddine İtiraz İşlemleri

Hollanda vize başvurunuz reddedildiğinde, ret kararını ve gerekçelerini açıklayan bir mektup alırsınız. Hollanda vize reddi mektubunda belirtilen tarihten itibaren karara itiraz etmek için 4 haftanız bulunur. 

Hollanda Schengen vizesi reddine itiraz başvurusu için aşağıda sıralanan adımları takip edin.

  1. Hollanda vize reddi itiraz dilekçesini hazırlayın ve imzalayın.
  2. Vize itiraz dilekçesi ve destekleyici ek evrakları Hollanda Göçmenlik ve Vatandaşlık Servisi'ne (IND) posta veya faks yoluyla gönderin. 
  3. İtiraz başvurusu sonucunu bekleyin. IND, itiraz başvurusu hakkında 12 hafta içinde karar vermekle yükümlüdür.
  4. IND, vize itirazınızı haklı bulursa, 3 ay içerisinde başvuru yaptığınız Hollanda Konsolosluğu'ndan pasaport ve vizenizi teslim alın.
  5. IND, itiraz başvunuzu kabul etmezse, kararı mahkemeye taşıma hakkınız bulunmaktadır.  

Hollanda vize reddine kendiniz itiraz edebilirsiniz. İtiraz başvurusu yasal temsilciniz, avukatınız ya da yetki verdiğiniz bir kişi tarafından da gerçekleştirilebilir. 

Hollanda vize reddi itirazınızı IND Visadienst, Postbus 2, 9560 AA Ter Apel adresine gönderebilir veya 088-04 32853 ile fakslayabilirsiniz.

Önemli Not: Hollanda vizesi için online itiraz başvurusu, yalnızca aile ziyareti vize başvurularında ve Hollanda'dan davet gönderen kişi tarafından yapılabilir. Bunun dışında kalan vize türleri için itiraz işlemleri yazılı olarak yapılmalıdır. 

Hollanda Vize Reddi İtiraz Dilekçesi

Hollanda vize reddi itiraz dilekçesi içeriğinde aşağıdaki bilgilere mutlaka yer vermeniz gerekir. 

  • Kimlik bilgileriniz 
  • İkamet adresiniz
  • Ret kararının yanlış olduğunu düşünme sebebiniz
  • İtirazın nedenini kanıtlayacak belgeler
  • Ek olarak vize ret kararının bir kopyası

İngilizce olarak hazırlanmış Schengen vizesi itiraz dilekçe örneği için tıklayın.

Hollanda Vize Reddinden Sonra Tekrar Başvuru İşlemi

Hollanda vize reddi sonrası tekrar başvuru yapmak istiyorsanız, ret bildiriminden hemen sonra bekleme süresi olmaksızın başvuru yapabilirsiniz. 

Hollanda vize başvurunuz reddedildiyse ret gerekçelerini inceleyip ortadan kaldırdıktan sonra başvuru yapmanızı öneririz. Aksi halde ikinci başvurunuzun da reddedilme ihtimali yüksektir. 

Hollanda vize reddinden sonraki 2. başvurunun onaylanma ihtimali, vizenin reddedilme sebebine göre değişiklik gösterir. Hollanda vize başvurusu sahte evrak, suç kaydı ve seyahat planı hakkında sahte bilgi vermek gibi sebeplerle reddedilmiş adayların, yeniden yapacağı vize başvurularının onaylanma ihtimali düşüktür.

Vizem.net üzerinden yapılan ikinci Hollanda vizesi başvurularında, öncelikle ilk başvurunun reddedilme sebebi değerlendirilir. Ardından uzman ülke danışmanı tarafından ret nedenlerinin ortadan kaldırılmasına yönelik yeni bir başvuru yöntemi oluşturulur.

Sık Sorulan Sorular

Hollanda Vize Reddi

Hollanda vize reddi ve itiraz işlemleri hakkında merkezimize sıkça sorulan sorular ve yanıtları makalenin geri kalanında paylaşılmıştır.

Hollanda Vize Reddine İtiraz Başvurusu Ücretli Midir?

Hayır, Hollanda vize reddine itiraz başvurusu ücretsizdir.

Hollanda Vize Reddine Ne Zaman İtiraz Edebilirim?

Hollanda vize başvurunuz reddedildikten sonra itiraz etmek için 4 hafta süreniz vardır. 4 haftalık süre, kararın size ulaşmasından 1 gün sonra başlar.

Hollanda Vizesi İtiraz Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Hollanda vizesi itiraz başvurusu hakkında IND'nin 6 hafta içinde bir karar alması gerekmekte olup bu süre 6 hafta daha uzatılabilir. 

Karar süresi, itirazınızı gönderebileceğiniz son gün başlar ve itirazınızı daha önce göndermeniz bu durumu değiştirmez.

Vize reddine itiraz başvurunuz haksız bulunur ve bu karara da itiraz etmek isterseniz, idari mahkemeye başvurmanız gerekmektedir. İdari mahkemeye itiraz başvurusu hakkında detaylı ve güncel bilgilere Hollanda Yargıtayı internet sitesi üzerinden erişebilirsiniz.

Hollanda Vize Reddine İtiraz için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Hollanda Krallığı vize reddine itiraz etmek için itiaz dilekçesi, pasaportunuzun bir kopyası ve itiraza ilişkin kanıt niteliğindeki belgeleri sunmalısınız. Tüm belgeler Hollandaca, İngilizce, Fransızca veya Almanca olmalıdır.

Vize ret kararına sizin adınıza başka biri itiraz ediyorsa, 4534 sayılı Vize Kararına İtiraz Yetkisi formunu da teslim etmeniz gerekir. Vize Kararına İtiraz Yetkisi formuna buradan ulaşabilirsiniz.

Hollanda Vize Başvurum Reddedildi, Harç Ücreti İade Edilir Mi?

Hayır, Hollanda vize başvurusu reddedilen kişilere vize harç ücreti iade edilmemektedir.

Hollanda vize reddinden sonra yeniden başvuru yapıyorsanız, standart vize ücretini tekrar ödemeniz gerekmektedir.

Hollanda Vize Reddi Kararı Pasaporta İşlenir Mi?

Hayır, Hollanda vize reddi kararı pasaporta işlenmez ancak VIS bilgi sistemine yansır.

Vize reddi ile ilgili geçmiş kayıtlar VIS sisteminde tüm Schengen üye devletleri tarafından görüntülenebilir.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: