Hollanda'da Din ve İnanç

Hollanda Dini ve Hollandalıların İnanç Yapısı

Hollanda, dini açıdan hoşgörülü bir topluma sahiptir. Çeşitli dinler ve ibadet yerleri ülke genelinde kabul edilmekte ve hoş karşılanmaktadır. Hollanda’nın dini inancı, toplumun sosyal ve kültürel alanında bir etki göstermemektedir. Laik bir ülke olması nedeniyle resmi olarak Hollanda’nın dini yoktur; toplumun yaklaşık %54,1’i kendini herhangi bir dine mensup olarak tanımlamamaktadır.

Hollanda Hangi Dine Mensuptur?

Hollanda resmi olarak tek bir dine mensup değildir. Hollanda halkının inandığı dinler çeşitli dinler mevcuttur; başlıca inanılan dinler Hristiyanlık ve İslam’dır.

Hollanda Resmi Dini Nedir?

Hollanda Devleti’nin resmi olarak bir dini yoktur. Hollanda nüfusunun çoğunluğu Hristiyandır.

Hollanda'da Dini İnanç Dağılımı Nasıldır?

Hollanda dini inanç dağılımı aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Dini İnançlarDağılım Yüzdesi
Hıristiyanlık%43,8
İslam%4,9
Hinduizm%0,6
Budizm%0,4
Yahudilik%0,1

Hollanda'da Hristiyanlık İnancı Nasıldır?

Hollanda'da Hristiyanlık İnancı Nasıldır?
Hollanda'da Hristiyanlık İnancı Nasıldır?

Hristiyanlık uzun süredir Hollanda’da varlığını sürdürmektedir. Katoliklik ve Protestanlık Hollanda’da en yaygın Hristiyan mezhepleridir. Hollanda halkının %17’si Katolik iken, %15’i Protestandır.

Hollanda dini inanç bakımından kimseyi ayırmadığından günümüzde Hristiyanlar dini yapılarda özgürce ibadet edebilmektedir. Hollanda’da dini inancın azalmasıyla birlikte hem Prostestan hem de Katolik kiliselerine gidenlerin sayısı da azalmaktadır. Hollandalı insanlar kiliseleri daha çok düğünler veya cenaze törenlerinde kullanmaktadır.

Zuiderkerk, Oude Kerk, Laurens Church, Nieuwe Kerk, Moses & Aaron Church ile The Westerkerk, Hollanda’da en çok turist çeken kiliselerdir.

Hollanda'de İslamiyet İnancı Nasıldır?

Hollanda'de İslamiyet İnancı Nasıldır?
Hollanda'de İslamiyet İnancı Nasıldır?

İslam, Hollanda için yeni bir dindir. Hollanda nüfusunun %4,9’u Müslümandır. Hollanda’daki Müslümanların çoğunluğunu Sünni mezhebi oluşturmaktadır. Hollanda halkı bütün inançlara saygılı bir halktır, müslüman kişiler Hollanda’da ibadetlerini özgür bir şekilde gerçekleştirebilmektedir.

Başta Amsterdam ve Rotterdam şehirleri olmak üzere Hollanda’nın birçok şehrinde Müslüman kişilerin ibadetlerini gerçekleştirebileceği camiler bulunmaktadır. Hollanda’da bulunan bazı camiler; The Blue Cami, El-Tawheed Cami ve Mevlana Cami’dir.

Hollanda'da Yahudilik İnancı Nasıldır?

Hollanda'da Yahudilik İnancı Nasıldır?
Hollanda'da Yahudilik İnancı Nasıldır?

Yahudilik, Hollanda'da yaygın bir inanç değildir ve Yahudiler nüfusun sadece %0,1’ini oluşturmaktadır. Sosyal hoşgörüsü nedeniyle Hollanda Cumhuriyeti, Avrupa’da inançları nedeniyle zulüm gören Yahudilere kapılarını açmıştır. Yaygın bir inanç olmadığı halde, Yahudiler Hollanda’da ibadetlerini özgürce gerçekleştirebilmektedir. Portuguese Synagogue, Amsterdam’da bulunan ve Hollanda’daki en bilinen sinagogtur.

Hollanda'de Budizm İnancı Nasıldır?

Hollanda'de Budizm İnancı Nasıldır?
Hollanda'de Budizm İnancı Nasıldır?

Budizm, Hollanda’da küçük bir azınlık dinidir, nüfusun yaklaşık %0,4’ü kendini Budist olarak nitelendirmektedir. Hollanda’nın birçok şehrinde Budistlerin ibadetlerini gerçekleştirmesi için yerler bulunmaktadır. Hollanda’da Budistlerin ibadetlerini gerçekleştirebiliceği yerler arasında Amsterdan Zen Grubu, Shambhala Merkezi, Buddharama Tapınağı sayılabilmektedir.

Hollanda'da Dini İnanç Özgürlüğü Var Mıdır?

Hollanda’da dini inanç özgürlüğü vardır. Hollanda’da herkesin kendi dini ve ideolojik tercihlerine saygı duyulmaktadır, farklı dinler veya inançlar arasında ayrım yapılmamaktadır. Din ve inanç özgürlüğü, Hollanda Anayasası 1. maddesi ve 6. maddesi tarafından güvence altına alınmaktadır.

Hollanda'nın Ateist Nüfusu Ne Kadardır?

Hollanda’nın ateist nüfusu, oldukça yüksektir ve Hollanda’da ateizm, agnostisizm ve Hristiyan ateizmi son zamanlarda yükseliştedir.

2015 yılında yapılan ankete göre Hollanda halkının %82’si neredeyse hiç kiliseyi ziyaret etmediklerini belirtirken, %59’u ise hayatlarında hiç kilise ziyareti yapmadığını belirtmiştir. Hollanda nüfusu içinde %24’lük bir kesim kendini tam anlamıyla ateist olarak nitelendirmektedir.

Hollanda'nın En Ünlü Dini Yapıları Hangileridir?

Hollanda’daki en ünlü dini yapılar aşağıda listelenmiştir.

  • St. John Katedrali
  • Eski Kilise
  • Fo Guang Shan Tapınağı
  • Fatih Camii
  • Nieuwe Kerk (Yeni Kilise)
  • Mevlana Camii
  • Dom Kulesi

Nieuwe Kerk (Yeni Kilise) Nerededir?

Nieuwe Kerk (Yeni Kilise) Nerededir?
Nieuwe Kerk (Yeni Kilise) Nerededir?

Nieuwe Kerk, diğer bir adıyla Yeni Kilise, Hollanda’nın Amsterdam şehrinde, Dam Meydanı’nda bulunan 15. yüzyıldan kalma bir kilisedir. Kilisenin inşaatına 1380’de başlanmış ve yapım 1408’de tamamlanmıştır. Kilise 1421 ve 1452 tarihli şehir yangınlarından zarar görmüş ve 1645’te Gotik mimari ile yeniden inşa edilmiştir.

Eskiden Hollanda Reform Kilisesi cemaati, ardından Prostestan Kilisesi’ne ait olan Nieuwe Kerk artık kilise hizmetleri için değil, sergi alanı olarak kullanılmaktadır.

Hollanda Fatih Camii Nerededir?

Hollanda Fatih Camii Nerededir?
Hollanda Fatih Camii Nerededir?

Amsterdam şehrinde bulunan Fatih Camii, 1927 yılında ilk kilise olarak inşa edilmiştir. Gotik mimari ile inşa edilen kilisenin iç mekanında çok sayıda sarı tuğlalı oda bulunmaktadır. 1981 yılında cami olarak kullanılmaya başlayan yapının içi ibadete uygun olacak şekilde restore edilmiştir. Günümüzde Müslümanların ibadet amacıyla sıklıkla tercih ettiği bir camidir.

Dinin Hollanda Kültürü Üzerindeki Etkisi Nasıldır?

Dinin Hollanda kültürü üzerindeki etkisi giderek zayıflamaktadır. Hollanda nüfusunda kiliselerde ayinlere katılma oranı düşerken, Katoliklerin yalnızca %13’ü cennetin varlığına ve %17’si Tanrı’nın varlığına inanmaktadır.

Hollanda’da dini festival ve kutlamalar Hollanda kültürü içerisinde ve özellikle halkın seküler kısmı için büyük kültürel önem taşımaktadır. Hollanda kültürü geçmişten günümüze büyük ölçüde Hristiyan kültüründen etkilenmiş olsa da, farklı dini inançlara sahip göçmenlere ve kişilere her zaman hoşgörülü yaklaşılmaktadır. Farklı dini inançların da tarih boyunca, Hollanda kültürüne, mimari veya sanat gibi alanlarda katkı sağladığı da bilinmektedir.

Hollanda Krallığı'nın Dini Bayramları Nelerdir?

Hollanda Krallığı’nın dini bayramları aşağıda listelenmiştir.

  • Noel
  • Paskalya (Easter)
  • King’s Day (Kralın Günü)
  • Ascension Day (Yükseliş Günü)
  • Pentekost (Hamsin Yortusu)
  • Good Friday (Kutsal Cuma)
  • Whit Monday

Hollandalıların Batıl İnançları Var Mıdır?

Her kültürde olduğu gibi Hollanda toplumunun da batıl inançları vardır. Örneğin; şemsiyenin evin içinde açılmasının kötü şans getirdiğine, ayna kırmanın 7 sene boyunca şanssızlık getireceğine, at nalının ve dört yapraklı yoncanın şans getirdiğine inanılmaktadır. Merdiven altından geçilmesinin, çalan ev kapısının ev sahibi tarafından açılmayıp misafirin kendisinin eve girmesinin kötü şans getirdiğine inanılır. Araplardan gelen bir kültür olarak, nazar boncuğunun şansına Hollanda halkı tarafından inanılmaktadır.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: