Hollanda Sineması

Hollanda Filmleri ve Sinema Endüstrisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hollanda'nın medya sektörüne altı büyük medya şirketi hakim olmakla birlikte en büyük pay devlete aittir. Hollanda film endüstrisinin nispeten küçük olması ve Hollanda filmleri için çok az uluslararası pazar bulunması sebebiyle filmlerlerin büyük bir kısmı devlet finansmanına dayanmaktadır.

En çok izlenen Hollanda sinema filmleri doksanların sonunda nüfusun beşte biri olan 3.405.708 ziyaretçi çeken Titanic ve 1973'te toplam nüfusun yaklaşık dörtte biri sayılan 3.328.804 ziyaretçiye sahip Türk Lokumu filmidir. En çok izlenen Hollanda dizisi 1 ekim 1990’da başlayan 32 sezonluk Goede tijden slechte tijden dizisidir.

Pek çok Hollandalı aktör dünya çapında tanınmakta olup bunlar; X-Men’deki rolü ile Famke Janssen, The Fugitive’deki rolü ile Famke Janssen ve Game of Thrones’teki rolü ile Carice Van Houten’dir.

Hollanda’da film ve dizi endüstrisinin küçük olmasına rağmen son 50 yıldır uluslararası ödüllü film ve belgeseller üretilmekte ve yabancı seyirciler tarafından takip edilmektedir.

Hollanda Sineması Nasıldır?

İlk Hollanda filmi 1896 yılında çıkan, MH Ladde yapımı komedi Gestoorde Hengelaar’dır.

Willy Mullens,1900'lerin başında Hollanda sinemasının etkili öncülerinden biri olmuştur.

Hollanda film endüstrisi nispeten küçük olmasına rağmen, Hollanda film yapımcılığının geliştiği birkaç aktif dönem olmuştur. İlk dönem, Hollanda'nın tarafsız devletlerden biri olduğu Birinci Dünya Savaşı sırasında etkileyici uzun metrajlı filmler üretilmiştir. 1930'larda Felemenkçe konuşulan filmler çoğalmış 1934 ile 1940 arasında 37 uzun metrajlı film gösterime girmiştir. Hollanda film endüstrisi, dünyadaki hızlı büyümeye uyum sağlamak amacıyla sesli film teknolojisi konusunda deneyimli yabancı personele ihtiyaç duymuştur.

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Hollanda film endüstrisi neredeyse durma noktasına gelmiş ve De Nieuwe Tjd Breekt Baan (Yeni Bir Düzen Ortaya Çıkıyor, 1941), Met Duitschland Tegen Het Bolsjewisme (Almanya ile Bolşevizme karşı, 1941) ve Werkt in Duitschland (Almanya'da Çalışma, 1942) gibi propaganda filmleri çekilmiştir. 1943'ten sonra, Hollanda’daki iç mücadeleler ve hükümetin para eksikliği nedeniyle film sektörüne ayrılan finansman sona ermiştir.

Hollanda film sektörü tarihsel süreçte yaşanan gelişmelerden etkilenmiştir. Hollanda yapımı filmlerde en çok savaş ve dram türünde filmlere ağırlık verilmiştir.

Hollanda sinema endüstrisi yılda yalnızca 200 film üretmektedir. İngiltere'nin 2021 yılında 2.300'den fazla yeni film yayınlamış olması Hollanda film sektöründe oldukça az film çekildiğini göstermektedir.

En İyi Hollanda Filmleri Hangileridir?

En İyi Hollanda Filmleri Hangileridir?
En İyi Hollanda Filmleri Hangileridir?

En iyi Hollanda filmleri aşağıda listelenmiştir.

  • Gelukkig ben ik Gelukkig : Başrollerinde Fockeline Ouwerkerk, Tjebbo Gerritsma ve Yvonne van den Hurk'ün oynadığı 2014 tarihli sinema filmi kısa film türünde çekilmiştir.
  • Huizum op film : Başrolünde Alexander Burger'in oynadığı 2021 tarihli sinema filmi belgesel/tarih türünde çekilmiştir.
  • Agni-Taskar Story of a traitor : Başrollerinde Tuhin Banerjee ve Ritwik Bhattacharyya'nın oynadığı 2021 tarihli sinema filmi dram türünde çekilmiştir.
  • The Drag Manifesto : Başrollerinde Kevin de Witt, Sasha Jarvis ve Bart Wientjes In oynadığı 2021 tarihli sinema filmi belgesel türünde çekilmiştir.
  • Funeral : Başrolünde Sjoerd Martens'un oynadığı 2016 tarihli sinema filmi gizem türünde çekilmiştir.
  • Deus ex Machina : Başrollerinde Jochum ten Haaf ve Jan ten Haaf’ın oynadığı 2011 tarihli sinema filmi gizem türünde çekilmiştir.
  • Dino's & Pillen : Başrollerinde Michael Greenfield, Koen Kerkhofs ve Levi Trommels'in oynadığı 2015 tarihli sinema filmi komedi türünde çekilmiştir.
  • Vriend : Başrollerinde Daniël Bakker, Esther Bernaerts, Jaqcues Bisschops ve Stien Boswijk Veldhuizen’in oynadığı 2012 tarihli sinema filmi drama türünde çekilmiştir.
  • Divide by Zero : Başrollerinde Matthijs Ten Kate, William Sutton, Hans Dekker ve Chris King Perryman'in oynadığı 2020 tarihli sinema filmi bilim kurgu türünde çekilmiştir.
  • Geel Zwart Rotterdam : Başrollerinde Kiefer Zwart, Jade Olieberg, Toto Kersten ve Daryl Fijneman'in oynadığı 2017 tarihli sinema filmi dram türünde çekilmiştir.
  • Oud Zeer : Başrollerinde Leny Breederveld, Kirsten Mulder ve Ad van Kempen’in oynadığı 2016 yapımı film komedi türünde çekilmiştir.

En Ünlü Hollandalı Yönetmenler Kimlerdir?

En ünlü Hollandalı yönetmenler aşağıda listelenmiştir.

  • Mike van Diem : 1997 yılında En İyi Yabancı Film dalında Akademi Ödülü almıştır. Alaska en ünlü filmidir.
  • Theo van Gogh : 1996 yılında Altın buzağı ödül festivalinde En İyi Yönetmen dalında ödül almıştır. En önemli filmleri Blind Date, İnterview ve Submission olarak sıralanmaktadır.
  • Marleen Gorris : 1995 yılında En İyi Yabancı Film dalında Akademi Ödülü almıştır. Antonia's Line en ünlü filmidir.
  • Bert Haanstra : 1959 yılında Kısa Belgesel dalında Akademi Ödülü kazanmıştır. Fanfare ve Turkish Delight en ünlü filmleridir.
  • Joris Ivens: 1958 yılında Cannes Film Festivali’nde En İyi Kısa Film dalında ödül almıştır. A Tale of the Wind, The Spanish Earth en iyi filmleri arasındadır.

Popüler Hollandalı Sinema Oyuncuları Kimlerdir?

Popüler Hollandalı sinema oyuncuları aşağıda listelenmiştir.

  • Audrey Hepburn : Monte Carlo Baby, Always ve One Wild Oat başarılı filmleri arasındadır. En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü, Başrolde En İyi İngiliz Kadın Oyuncu dalında BAFTA Ödülü ve En İyi Kadın Oyuncu dalında Altın Küre ödülü kazanmıştır.
  • Rutger Hauer : Nighthawks ve Soldiers of Orange başarılı filmleri arasındadır.

Rembrandt Ödül töreninde En İyi Hollandalı Erkek Oyuncu ödülünü almıştır.

  • Jeroen Krabbé : Soldiers of Orange, No Mercy ve Spetters başarılı filmleri arasındadır. 1996 yılında Altın Buzağı Kültür Ödülü kazanmıştır.
  • Famke Janssen : The Postcard Killings, Asher ve Fathers & Sons başarılı filmleri arasındadır. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Satürn Ödülü kazanmıştır. Satürn Ödül töreninde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü kazanmıştır.

Hollanda sineması adına başarılı Hollandalı ünlüler; Tiffany’s filmiyle Audrey Hepburn, Batman Begins filmiyle Rutger Hauer ve Soldier of Orange filmiyle Jeroen Krabbe olarak sıralanmaktadır.

Hollanda Dizileri Nasıldır?

Hollanda dizileri daha çok komedi ve dram üzerine yoğunlaşmıştır. Keizersvrouwen dizisi, 2019-2020 arasında çekilmiş, başrollerini Karina Smulders, Susan Radder, Matteo van der Grijn’in paylaştığı suç/dram türündeki 1 sezon 10 bölüm süren ünlü dizidir. Flodder dizisi, 1993-1998 yılları arasında çekilmiş, başrollerini Nelly Frijda, Coen van Vrijberghe de Coningh, Stefan de Walle’in paylaştığı komedi türündeki 5 sezon 62 bölüm süren dizidir. Gooische vrouwen dizisi, 2005-2009 yılları arasında çekilmiş, başrollerini Linda de Mol, Peter Paul Muller, Tjitske Reidinga’nın paylaştığı 5 Sezon 42 bölüm süren ünlü dizidir.

En Ünlü Hollanda Yapımı Diziler Hangileridir?

En Ünlü Hollanda Yapımı Diziler Hangileridir?
En Ünlü Hollanda Yapımı Diziler Hangileridir?

En ünlü Hollanda yapımı diziler aşağıda listelenmiştir.

  • Red Light : 2018-2022 yılları arasında çekilen, başrollerinde Carice van Houten ve Maaike Neuville’in yer aldığı, suç/dram türündeki Hollanda dizisidir.
  • Dirty Lines : 2022 yılında çekilen, başrollerinde Joy Delima ve Minne Koole’in yer aldığı, dram türündeki Hollanda dizisidir.
  • Dertigers : 2020 yılında çekilen, başrollerinde Leonoor Koster, Wieger Windhorstnin yer aldığı, dram türündeki Hollanda dizisidir.

Müziğin Hollanda Sinemasındaki Önemi Nedir?

Cruel man filminde kullanılan Intwine ve Ciske De Rat filmindeki Ik Voel Mij Zo Verdomd Alleen müziği en başarılı Hollanda film müziklerindendir.

Müzik, Hollanda sineması üzerinde önemli bir etkiye sahiptir ve Hollanda müziği film ve dizilerde sıklıkla kullanılmıştır.

Sinema Sektörünün Hollanda'nın Ekonomisine Katkısı Nasıldır?

Hollanda’da çekilen film ve diziler gelir ve ilgili altyapı gelişimini sağlayarak yerel ekonomiye destek sağlamaktadır.

Dünya çapında en az 25 ülkeye satılan Hollanda yapımı I Love My Country dizisi ve benzeri yapımlar Hollanda ekonomisi adına büyük katkı sağlamıştır. 2012 yılı verilerine göre Hollanda’da brüt gişe 244.6 milyon euro iken, ulusal filmlerde brüt gişe 35,9 milyon euro olmuş ve bu da ülke ekonomisine katkı sağlamıştır.

Hollanda'da Çekilen Yabancı Filmler Hangileridir?

Hollanda'da Çekilen Yabancı Filmler Hangileridir?
Hollanda'da Çekilen Yabancı Filmler Hangileridir?

Hollanda’da çekilen yabancı filmler aşağıda listelenmiştir.

  • The Fault in Our Stars
  • Black Book
  • Diamonds Are Forever
  • Kidnapping Mr. Heineken
  • The Diary of Anne Frank
  • Girl with a Pearl Earring
  • Ocean’s Twelve
  • The Hitman’s Bodyguard
  • The Discovery of Heaven
  • Alice in the Cities

Hollanda'da Düzenlenen Film Festivalleri Hangileridir?

Hollanda'da Düzenlenen Film Festivalleri Hangileridir?
Hollanda'da Düzenlenen Film Festivalleri Hangileridir?

Hollanda’da düzenlenen film festivalleri aşağıda listelenmiştir.

  • World Cinema Festival : Amsterdam’da her yıl ağustos ayında düzenlenmektedir.
  • Nederlands Film Festival : Utrecht’te her yıl eylül, ekim ve kasım aylarında düzenlenmektedir.
  • International Documentary Film Festival : Amsterdam’da her yıl kasım ayında düzenlenmektedir.
  • Rotterdam International Film Festival : Rotherdam’da her yıl haziran ayında düzenlenmektedir.
  • CinemAsia : Amsterdam’da her yıl mart ayında düzenlenmektedir.
  • Movies That Matter Festival : Lahey’de her yıl mart ayında düzenlenmektedir.
  • Pink Film Days : Amsterdam’da her yıl mart ayında düzenlenmektedir.

Hollanda film festivali ile ünlü bir şehirdir ve Hollanda’da yıl boyunca festivaller devam etmektedir. Düzenlenen film festivallerine Hollanda'ya turistik vize alarak katılım sağlanabilmektedir.

Hollanda Film Müzesi Nerededir?

Hollanda Film Müzesi Nerededir?
Hollanda Film Müzesi Nerededir?

Eye Film Müzesi, Amsterdam’da bulunan bir sinematografi müzesidir. Eye Film Müzesi, Amsterdam Merkez İstasyonu önünde yer almaktadır.

Eye Film Müzesi’ne istasyondan sadece feribotla ücretsiz ulaşılabilmektedir. Eye Film Müzesi, Amsterdam-Noord feribot istasyonuna üç dakikalık yürüme mesafesindedir.

Eye Film Müzesi, Hollanda'da haftanın 7 günü hem gündüz hem de akşam açık olup sadece 27 nisan günü kapalıdır. Eye Film Müzesi gezisi Hollanda seyahatinde yapılabilecek aktiviteler arasında ilk sıralardadır.

Eye Film Müzesi, 1952 yılında gelecek nesillere sinema alanında bilgi aktarılması amacıyla kurulmuştur. Eye Film Müzesi’nde 46.000 film, 35.000 poster, 450.000'den fazla fotoğraf sergilenmektedir. Eye Film Müzesi Martin Scorsese, Federico Fellini, Stanley Kubrick ve David Cronenberg gibi büyük film yönetmenlerinin eserlerine ev sahipliği yapmaktadır.

Eye Film Müzesi ücreti; 11 yaş üstü yetişkinler için 11 euro, çocuklar için 7.50 euro ve Amsterdam müze kart sahipleri için ücretsizdir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: