Karadağ'da Çalışma İzni Nasıl Alınır, Şartlar Nelerdir?
Karadağ çalışma izni, Karadağ vatandaşı olmayan yabancı uyruklu bir kişinin gerekli şartları sağlayarak Karadağ’da çalışabilmesi ve çalıştığı süre boyunca geçici olarak ikamet edebilmesi için verilen bir izindir.
Karadağ’da çalışma izni, onaylanmış ve yayınlanmış anlaşmalara ve genel usüllere uyum sağlayan yabancı uyruklu bir kişiye, hangi devletin vatandaşı olduğu fark etmeksizin verilmektedir. Karadağ’da çalışma izni almak isteyen yabancı uyruklu vatandaşların, öncelikle Karadağ çalışma vizesine başvurması gerekmektedir.
Karadağ’da mesleki tecrübe edinmek amacıyla Montenegro çalışma izni almak isteyen yabancı uyruklu vatandaşların, Karadağ’da belirli bir iş pozisyonunda çalışmak üzere teklif aldığını, edindiği eğitimi, bireysel yeterlilik seviyesini ve sağlıklı bir birey olduğunu kanıtlarla beyan etmesi gerekmektedir.
Yabancı uyruklu bir kişinin Karadağ’da çalışma izni alabilmesi için; geçerli bir kimlik kartına ve seyahat belgesine, geçim kaynağına, barınma imkanına ve sağlık sigortasına sahip olması şartları aranmaktadır. Karadağ’da çalışma ve oturma izni almak isteyen yabancı uyruklu bireylerin, daha önce Karadağ’a giriş ve ikamet yasağı almamış olması; vatandaşı oldukları ülke sınırları içerisinde altı aydan fazla hapis cezasına çarptırıldıkları bir hukuki geçmişlerinin ve haklarında kamu düzenini tehdit ettiğine dair herhangi bir kanıtlı belgenin bulunmaması gerekmektedir.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Montenegro Oturma ve Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Montenegro çalışma ve oturma izni almak isteyen yabancı uyruklu vatandaşların, Karadağ’da bulunan bir şirket tarafından iş teklifi almaları gerekmektedir ve ancak bu iş teklifinin beyanıyla beraber çalışma vizesi için başvuru yapılabilmektedir. İş teklifinin alındığı sektöre bağlı olarak belirlenen Karadağ çalışma vizesi türü; mevsimlik, geçici ya da şirket bünyesindeki işler şeklinde üç farklı kategoride verilmektedir. Çalışma izni için başvuruda bulunan yabancı uyruklu bir kişinin, Karadağ’da çalışacağı süreyi açık bir şekilde beyan etmesi gerekmektedir ve aksi takdirde başvurunun reddedilme durumu söz konusu olabilmektedir.
Karadağ çalışma ve geçici oturma izni, Karadağ İstihdam Bürosu tarafından sağlanmaktadır. Yabancı uyruklu bir vatandaşın, Karadağ’da çalışma izni almak için C tipi ya da D tipi bir vize edinmesi ve Karadağ’a giriş yaptıktan sonraki 10 gün içerisinde çalışma izni başvurusunda bulunması gerekmektedir.
Karadağ’da sezonluk işçi olarak çalışmak, şirket kurmak ya da kalıcı meslek edinmek üzere çalışma vizesine sahip olan yabancı uyruklu vatandaşların, çalışma izni için gereken evrakları Karadağ İstihdam Bürosu’na teslim etmeleri halinde, 7 günlük bir süre içinde çalışma izni sonucu, başvuru sahibine teslim edilmektedir.
Karadağ Çalışma İzni Türleri Nelerdir?
Karadağ çalışma izni türleri aşağıda listelenmiştir.
- Yabancı uyrukluların Karadağ’da mevsimlik istihdamı
- Sözleşmeli olarak Karadağ’da geçici çalışma izni
- Karadağ’da kurulan bir şirket şubesinde çalışma izni
Karadağ Çalışma İzni Başvurusu Evrakları Nelerdir?
Karadağ çalışma izni başvurusu için gereken evraklar aşağıda listelenmiştir.
- Pasaport: Karadağ çalışma izni başvurusunda, başvuru sahibinin, pasaportunun aslını ve noter tasdikli bir suretini yanında bulundurması gerekmektedir.
- Karadağ çalışma izni başvuru formu: Başvuru sahibinin imzasını ve başvuru tarihini içermeli, tutarlı ve eksiksiz bilgilerle doldurulmalıdır.
- Karadağ şirketi davet mektubu: Başvuru sahibinin, Karadağ’da çalışma izni alması için, ilgili şirket tarafından hazırlanmış davet mektubunu sunması beklenmektedir.
- Mesleki ve eğitimsel sertifikalar: Karadağ çalışma izni başvuru sahibinin mesleki geçmişini ve mesleki eğitim diplomasını belgelemesi gerekmektedir.
- Yabancı dil yeterlilik belgesi: Başvuru sahibinin, Karadağ’da çalışma izni alabilmesi için mevcut dil yeterliliğini belgelemesi gerekmektedir.
- Adli sicil kaydı: Başvuru sahibinin adli sicil kaydı, kişinin imzasıyla birlikte eklenmesi gereken Karadağ çalışma izni başvuru evrakları arasında yer almaktadır.
- Sağlık raporu: Kişinin Karadağ’da çalışma izni alabilmesi için, çeşitli sağlık kurumları aracılığıyla, sağlıklı olduğunu ve kamu sağlığını tehdit eden bir hastalık taşımadığını belgelemesi gerekmektedir.
Karadağ’da Çalışmak için Alınabilecek Vizeler Hangileridir?
Karadağ’da çalışmak için alınabilecek, C tipi (kısa süreli) vize ve D tipi (uzun süreli) vize olmak üzere iki tip vize bulunmaktadır. Yabancı uyruklu vatandaşların Karadağ’a çalışma amacıyla gelmek için kullanabileceği C tipi vizenin süresi, 90 günü aşmamaktadır. Yabancı uyruklu bireyin, Karadağ çalışma izni almak için, Karadağ’a giriş yaptıktan sonra, ilk 10 gün içerisinde gerekli belgelerle birlikte çalışma izni başvurusunda bulunması gerekmektedir.
D tipi vize, Karadağ’da 90 günden fazla konaklayacak yabancı uyruklu vatandaşlara verilmektedir. D tipi vizeye sahip bir bireyin, Karadağ’da çalışma ve oturma izni edinmesi için, istihdam faaliyetlerine katılımını kanıtlaması gerekmektedir. Katıldığı istihdam faaliyeti sebebiyle Karadağ’da çalışma izni edinmek isteyen D tipi vize sahibi yabancı uyruklu kişinin, Karadağ’da bulunduğu ilk 10 gün içerisinde çalışma izni için başvuru yapması gerekmektedir.
Karadağ’da istihdam sebebiyle Karadağ çalışma vizesi almak isteyen vatandaşların, gerekli belgeleri tamamlayarak, 144 Euro tutarındaki başvuru ücreti makbuzu ile birlikte Podgoritsa Büyükelçiliği’ne şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir.
Karadağ’da Çalışma Hayatı Nasıldır?
Karadağ’da haftalık ortalama çalışma süresi, 40 saat olarak belirtilmektedir. Karadağ’da yaşayan birçok birey, ek işler yaparak mevcut maaşını artırabileceği esneklikte çalışmaktadır. Karadağ’da çoğunlukla sezonluk işlerin bulunabildiği turizm sektörü, çalışma saatleri ve ücretleri açısından dezavantajlı görünmektedir. Karadağ’da, turizm işlerinde sezonluk çalışan işçiler, günde ortalama 11 ile 12 saat arasında çalışmaktadır.
Karadağ’da çalışanlar, hafta içi 08.00 ve 16.00 saatleri arasında mesai yapmaktadır ve çalışanların ek mesaiye kalması halinde, fazla mesai ücreti ödenmektedir. Karadağ’da hafta sonu yasal tatil olduğu için, birçok meslek çalışanı sosyalleşirken aynı zamanda ek işler yaparak gelirini artırabilmektedir.
Karadağ Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Karadağ’da çalışma izni almak isteyen yabancı uyruklu vatandaşların; pasaport, pasaport sureti, dil yeterliliği belgesi, iş sözleşmesi, kimlik kartı, adli sicil kaydı ve sağlık raporu gibi gerekli evraklar ile birlikte Karadağ İstihdam Bürosu’na başvuru yapmaları gerekmektedir.
Karadağ’da Çalışma İzni Almak Ne Kadar Sürer?
Tüm belgeler ve ücretler eksiksiz teslim edilerek başvuru sağlandıktan sonra, Karadağ çalışma izni almak ortalama 7 gün sürmektedir.
Karadağ’da Çalışmak için Kabul Edilen Meslekler Nelerdir?
Bilgi teknolojisi uzmanlığı, mühendislik, yazılımcılık, bankacılık, doktorluk ve çevirmenlik gibi meslekler, Karadağ’da kalıcı iş kategorisinde çalışmak için kabul edilen meslekler arasında yer almaktadır. Karadağ’da mevsimlik çalışmak için barmenlik, garsonluk, animatörlük, fotoğrafçılık ve organizatörlük gibi, genellikle yaz sezonunda aktif meslekler tercih edilmekte, sözleşmeli ve geçici iş alanlarında ise dadılık ve bakıcılık gibi meslekler popülerliğini korumaktadır. Son zamanlarda Karadağ’da köpek gezdiriciliği de sık tercih edilen meslekler arasında yerini almıştır.
İnşaat sektörü, Karadağ’da “aranan eleman” niteliğindeki iş pozisyonlarıyla ön plana çıkmaktadır. Karadağ devletinin, hukuk ve devlet işleriyle alakalı meslek kollarında kendi vatandaşlarını tercih etmesi sebebiyle, avukatlık mesleği, Karadağ’da çalışmak isteyen yabancı uyruklu avukatlar için dezavantajlı görünmektedir.
Karadağ’da çalışmak isteyen yabancılar için Karadağ iş ilanları, temel olarak yüksek unvanlı meslekleri ve mevsimlik işleri kapsamaktadır.
Karadağ’da Çalışma Şartları Nasıldır?
Karadağ’da çalışma şartları aşağıda listelenmiştir.
- Karadağ’da asgari ücret alan birçok meslek alanında, günde 8, haftada ise 56 saat çalışılmaktadır.
- Ortalama bir çalışanın Karadağ’da kazandığı aylık maaş 300 ile 600 Euro arasında değişmektedir.
- Karadağ’da her çalışan için, yıllık 20 iş günü izin hakkı tanınmaktadır.
- Karadağ’da çalışan kadınlara 365 gün doğum izni kullanma hakkı verilmektedir.
- Karadağ’da çalışılabilecek sezonluk işlerin süresi, ortalama 1 ile 8 ay arasında değişmektedir.
- Mevsimlik işçiler, özellikle yaz sezonunda Karadağ’da günde 10-12 saat arasında çalışmaktadır.
- Karadağ’da sezonluk turizm sektöründe çalışanlar, ortalama 700 ile 900 Euro kazanılabilmektedir.
Birçok farklı sektörde, farklı dinamiklerle belirlenen Montenegro haftalık çalışma saati, ortalama 40 saattir ve Karadağ’da çalışma saatleri farklı sektörlerde 56 ile 84 saat arasında değişmektedir. 2021 yılında Karadağ asgari ücret uygulaması 332 Euro olarak belirlenmiştir. Karadağ’da asgari ücretle çalışan bir birey, geçici ve sezonluk işler yaparak maaşını 600 Euro’ya kadar çıkarabilmektedir.
Karadağ’da Kaçak Çalışmanın Cezası Nedir?
Karadağ’da çalışma izni olmadan işçi çalıştırarak Yabancılar Kanunu’nu ihlal eden işverenlere, 500 Euro ile 10.000 Euro arası bir para cezası verilmektedir. Karadağ’da çalışma iznine başvurmadan çalışan yabancı uyruklu vatandaşlar için, durumun tespiti halinde sınır dışı edilme gibi cezalar uygulanmaktadır.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.