Karadağ Oturum İzni

Karadağ Oturma İzni Nasıl Alınır?

Karadağ’da oturum izni almak için, başvuru sahibinin, 1 yıllık çalışma izinleri ya da çalışma vizesi ile kesintisiz olarak 5 yıl boyunca Karadağ’da yasal olarak yaşamış olması gerekmektedir. Karadağ oturum almak isteyen başvuru sahibinin 5 yıllık ikamet süresi boyunca, toplamda 10 ay veya tek seferde 6 ay boyunca Karadağ dışında bulunmaması gerekmektedir. 1 yıllık geçici oturum ve çalışma izini boyunca, polise önceden bildirmek koşuluyla başvuru sahibi yılda 90 gün Karadağ dışında kalabilmektedir.

Montenegro oturum izni için, başvuru sahibinin geçerli bir seyahat belgesine sahip olması, Karadağ’da ve başvuru sahibinin kendi ülkesinde resen kovuşturulan bir suçtan dolayı yasal olarak 6 aydan fazla hapis cezasına çarptırılmamış olması, Karadağ’da geçimini sağlayacak belirli bir kaynağa sahip olması, sağlık sigortası olması, belirli bir ikamet adresinin bulunması ve ulusal güvenlik, kamu düzeni ve kamu sağlığı açısından tehdit oluşturmaması gerekmektedir.

Karadağ’da Oturum Hakkı Sağlayan Koşullar Nelerdir?

Karadağ’da oturum izni alınması için gereken süreçler aşağıdaki listede verilmiştir.

  • Karadağ aile birleşimi ile oturum izni
  • Lise veya yüksek öğrenim için Karadağ oturum izni
  • Karadağ öğrenci değişim programı ile oturum izni
  • Karadağ mesleki eğitim oturum izni
  • Karadağ bilimsel araştırma faaliyetleri oturum izni
  • Karadağ’da tıbbi tedavi için oturum izni
  • İnsani nedenlerle Karadağ’da oturum izni
  • Yatırım yoluyla Karadağ’da oturum izni
  • Karadağ’da dini hizmetler için oturum izni

Karadağ’da Aile Birleşimi ile Oturum İzni Nasıl Alınır?

Karadağ’da aile birleşimi ile geçici oturma izni, bir Karadağ vatandaşının birinci dereceden aile üyesi olan yabancıya ya da Karadağ’da geçici ikamet izni bulunan bir yabancıya verilmektedir. Karadağ’da aile birleşimi için; eşler, eşlerin evlilik içi veya evlilik dışı çocukları, üvey çocukları ve 18 yaşına kadar evlat edinilmiş çocukları, birinci dereceden aile üyesi sayılmaktadır.

Aile birleşimi ile Karadağ’da oturum izni almak isteyen kişilerin; geçerli pasaportun kopyası, eğitim belgesi, temiz bir adli sicil kaydı, bir Karadağ banka hesabında 3650 Euro olduğunu gösteren ödeme gücü kanıtı, evlilik cüzdanı, eşinin kimlik kartı fotokopisi, küçük çocuklar için doğum belgeleri, sağlık sigortası belgesi ve istihdam kanıtını ilgili birime sunması gerekmektedir.

Karadağ’da aile birleşimi ile oturum izni Karadağ İçişleri Bakanlığı tarafından verilmektedir. Geçici oturma izni başvuruları, başvuru tarihinden itibaren 40 gün içinde karara bağlanmaktadır. Kanunda aksi belirtilmedikçe, Karadağ geçici ikamet izni en fazla 1 yıl için verilmektedir.

Karadağ’da mevsimlik çalışma izni verilen yabancı vatandaşların aile fertlerine geçici oturma izni verilmemektedir. Aile birleşimi ile geçici oturma izni, Karadağ vatandaşının ölümü halinde ve Karadağ’da en az üç yıl süren evliliğin sona ermesi durumunda uzatılabilmektedir. Evliliğin anlaşmalı evlilik olduğunun tespit edilmesi durumunda aile birleşimi ile geçici oturma izni verilmemektedir.

Karadağ’da İnsani Nedenlerle Oturum İzni Nasıl Alınır?

İnsani nedenlerle verilen geçici oturma izni, yabancıya destek ve koruma sağlayan uluslararası bir kuruluş, sivil toplum kuruluşu veya devlet makamının yeterli kanıtı temel alınarak verilmektedir. 2019 yılından itibaren mültecilerin kabulü, statülerinin belirlenmesi ve entegrasyonundan tamamen sorumlu olan Karadağ İçişleri Bakanlığı, Karadağ’da uluslararası koruma sağlanan kişilere uygun desteği sağlamak için sınır polisi ile işbirliği içinde çalışmaktadır.

Karadağ’ın uluslararası anlaşmalara dayanarak kabul etmek zorunda olduğu bir yabancıya, insani, kamu düzeni veya kamu sağlığı nedenleriyle, gerektiğinde geçerli bir dış seyahat belgesi olmaksızın Karadağ’a giriş izni verilmektedir. Bazı ülkelerin vatandaşları, yetkili bir makam tarafından verilmiş geçerli bir kimlik kartı veya uluslararası anlaşma düzenlemelerine göre kimliklerinin ve uyruklarının belirlenebileceği başka bir belge ile Karadağ’a girebilmektedir. İnsani gerekçelerle Karadağ iltica başvurusu kabul edilen yabancı, geçici oturma izni alması halinde, yasaya uygun olarak barınma, sağlık, istihdam, eğitim ve mali destek alma hakkına sahip olmaktadır.

Karadağ’da Ev Alarak Oturum İzni Nasıl Alınır?

Karadağ’da gayrimenkul satın alma işlemlerini tamamlayan kişilerin, oturum izni için başvuru yapma hakkı bulunmaktadır. Karadağ’da oturum izni almak için alınacak olan gayrimenkulün belirli bir fiyatın altında veya üstünde olma şartı bulunmamaktadır.

Karadağ’da ev alarak oturum izni edinmek için; başvuru sahibinin yerel polis şubesi kaydı, geçerli bir pasaport, başvuru tarihinden en geç 6 ay öncesine ait gayrimenkul tapu belgesi, sağlık sigortası poliçesi, bir Karadağ bankasında 3650 Euro bulunduğuna dair hesap dökümü, başvuru sahibinin kendi ülkesinde sabıka kaydı olmadığına dair Karadağ diline tercüme edilmiş adli sicil kaydı ve başvuru ücretinin yatırıldığına dair makbuzun Karadağ İçişleri Bakanlığı’na veya büyük şehirlerdeki ofislerine şahsen ibraz edilmesi gerekmektedir.

Karadağ’da ev alarak oturum izni, kanunun gerektirdiği yükümlülüklerin yerine getirilmesi ve evin tabi olduğu gayrimenkul sertifikası gibi delillerin sunulması halinde verilmektedir. Karadağ gayrimenkul oturma izni 1 yıllık bir süre için verilmektedir ve başvuru sahibi gayrimenkul sahibi olduğu sürece, oturma izni yıllık olarak yenilenmektedir.

Karadağ’da Arsa Alarak Oturum İzni Alınabilir Mi?

Karadağ’da arsa alarak oturum izni alınamamakta, ancak konut, ticari işletme, otel ve restoran gibi tesislerin satın alınması durumunda oturum izni verilebilmektedir. Karadağ’da gayrimenkule dayalı oturum izni alabilmek için, satın alınan mülkün ikamet adresi olması gerekmektedir.

Karadağ’da arsa alarak oturum izni almak isteyen kişilerin, satın alınan arsa üzerine gayrimenkul inşa ettikten sonra, gayrimenkulü tapu siciline kayıt ettirmeleri gerekmektedir. Gayrimenkul sahipliğine dayalı oturum izni almak için, başvuru sahibinin öncelikle Karadağ’da arsa fiyatları hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Karadağ’da arsa metrekare değeri, arsanın konumuna göre, 80 Euro ile 713 Euro arasında değişmektedir.

Karadağ’da İş Bularak Oturum İzni Nasıl Alınır?

Karadağ’da iş bularak oturum izni; geçim kaynağını gösteren belge, Karadağ’daki ikametgah belgesi, sağlık sigortası, geçerli bir pasaportun fotokopisi, adli sicil belgesi, işveren ile yapılan iş sözleşmesi, işveren tarafından düzenlenen başvuran kişiye ait vergilerin ödenmiş olduğuna dair belge ve okul diploması sunularak alınabilmektedir.

Karadağ’da oturma ve çalışma izni için başvuran kişi ancak çalışma kayıt belgesinde belirtilen işleri yapabilmektedir. Geçici oturma ve çalışma izninin şekli, Avrupa ve uluslararası standartlara uygun olarak Karadağ İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.

Karadağ’da Oturma ve Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Karadağ’da oturma izni almak isteyen kişiler, yasal çalışma iznine sahip olmaları halinde geçici oturma izni alabilmektedir. Geçici oturma ve çalışma izni başvurusu, başvuru sahibi tarafından şahsen Karadağ İçişleri Bakanlığı’na bağlı birimlere yapılmaktadır. İstisnai durumlarda, Karadağ’da oturma ve çalışma izni başvurusu, başvuru sahibinin işvereni tarafından yapılabilmektedir.

Geçici oturma ve çalışma izni başvurusu, başvuru tarihinden itibaren 20 gün içinde karara bağlanmaktadır. Başvuru sahibine Karadağ çalışma izni için onay verildikten sonra, en geç 5 gün içerisinde kişi izni Bakanlığa bildirmek zorundadır, aksi halde işveren başvuruyu geri çekmiş sayılmaktadır.

Karadağ’da Bilimsel Faaliyetler için Oturum İzni Nasıl Alınır?

Karadağ’da bilimsel araştırma faaliyetleri için geçici oturum izni, kanunun gereklerini yerine getiren ve bilimsel araştırma kurumu, yüksekokul kurumu veya başka bir tüzel veya fiziki kuruluşla yaptığı sözleşmeyi Karadağ İçişleri Bakanlığı’na gerekli diğer evraklarla birlikte ibraz eden başvuru sahiplerine verilmektedir.

Karadağ Evlilik ile Oturma İzni Nasıl Alınır?

Karadağ’da ikamet eden ve oturum izni bulunan bir kişinin eşi ve çocukları da doğrudan oturma izni hakkı elde etmektedir. Karadağ’da oturma izni almak isteyen başvuru sahibinin, ilgili kuruma evlilik cüzdanını, eşinin kimlik fotokopisini ve doğum belgesini sunması gerekmektedir. Karadağ’da evlilik yoluyla oturum izni almak için sunulması gereken belgeler başvurulan bölgedeki kuruma göre değişmektedir ve oturma izni talebi 20 gün içinde sonuçlanmaktadır.

Karadağ’da Uzun Süreli Oturum İzni Nasıl Alınır?

Karadağ’da uzun süreli oturum izni, geçici oturma iznine dayalı bir izin başvurusunda bulunmadan veya sığınmayla ilgili yasaya uygun olarak onaylanmış ek koruma başvurusunda bulunmadan önce, art arda 5 yıl boyunca Karadağ’da yasal olarak ikamet eden yabancı vatandaşlara verilmektedir. Karadağ uzun süreli oturma izni almak isteyen başvuru sahibinin; geçerli bir seyahat belgesine sahip olması, 6 aydan fazla hapis cezası bulunmaması, kendi geçimini sağlayabilmesi, sağlık sigortasına sahip olması, konaklama yeri bulunması ve ulusal güvenlik, kamu düzeni veya kamu sağlığı nedenleriyle herhangi bir kısıtlamasının olmaması gerekmektedir.

Gerekli evraklarla birlikte başvuru yapan vatandaşlara, Karadağ İçişleri Bakanlığı tarafından kalıcı oturum izni verildikten sonra, milli güvenlik ve kamu düzeni konularıyla ilgili, en geç 60 gün içinde bakanlığa görüşünü iletmek üzere Karadağ emniyet birimlerinin görüşü istenmektedir. Karadağ uzun süreli oturma izni başvuruları, ortalama 6 ay içinde karara bağlanmaktadır.

Karadağ’da Kalıcı Oturum İzni Almak için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Karadağ’da kalıcı oturum iznine başvurmak için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Geçerli pasaport: Karadağ’da kalıcı oturum izni almak isteyen kişilerin geçerli bir pasaporta sahip olması gerekmektedir. Pasaportun geçerlilik süresi başvuru tarihinden itibaren en az 1 yıl olmalıdır ve başvuru sırasında pasaport fotokopisi teslim edilmelidir.
  • Karadağ’daki geçim kaynağına dair kanıt: Başvuru sahibi, Karadağ’da kalıcı oturum hakkı elde etmek için belirli bir geçim kaynağına sahip olmalı ve başvuruda bunu belgelemelidir.
  • Karadağ ikametgah belgesi: Başvuru sahibinin Karadağ’da ikamet ettiği yere dair ikametgah belgesi, gayrimenkul tapusu ya da kira sözleşmesinin sunulması gerekmektedir.
  • Karadağ banka hesap dökümü: Başvuru sahibinin Karadağ’da sorunsuz bir şekilde günlük 10 Euro ile 1 gün geçinebileceği düşünülmektedir ve 3650 Euro tutarındaki bakiyenin, başvuru sahibine ait bir Karadağ banka hesabında bulunması beklenmektedir.
  • Karadağ’da mülk sahipliği belgesi: Başvuru sahibi Karadağ’da herhangi bir gayrimenkul almış ise bunu belgelemesi gerekmektedir.
  • Sağlık sigortası: Başvuru sahibinin Karadağ’da ikamet ettiği sürece sağlık sorunlarının çözümü için sigortalı olması gerekmektedir.
  • Adli sicil belgesi: Başvuru sahibinin, adli sicil kaydını kendi ülkesindeki ilgili birimden alması ve yeminli bir tercüman aracılığı ile Karadağ diline tercüme ettirmesi gerekmektedir.
  • Karadağ yerel polise kayıt belgesi: Başvuru sahibi Karadağ’a giriş yaptıktan sonra ilk 24 saat içinde yerel polise kayıt yaptırdığına dair belgenin sunulması gerekmektedir.
  • Oturma izni başvuru ücreti: Başvuru sahibinin, 25 Euro’luk oturma izni başvuru ücretini ödemesi gerekmektedir.

Karadağ’da Oturma İzni Almak için Şartlar Nelerdir?

Karadağ oturum izni başvuru şartları aşağıdaki listede verilmiştir.

  • Kesintisiz şekilde, 5 yıl boyunca Karadağ’da yasal olarak ikamet etmek
  • 5 yıllık ikamet süresi boyunca, toplamda 10 ay veya tek seferde 6 ay boyunca Karadağ dışında bulunmamış olmak
  • Geçerli bir seyahat belgesine sahip olmak
  • Geçimini sağlayacak kaynaklara sahip olmak
  • Sağlık sigortasına sahip olmak
  • Karadağ’da belirli bir ikametgah adresine sahip olmak
  • Ulusal güvenlik veya kamu düzeni için tehdit oluşturan bir durumda bulunmamak
  • Karadağ’da ve Türkiye’de resen kovuşturulan bir suçtan dolayı yasal olarak 6 aydan fazla hapis cezasına çarptırılmamış olmak

Karadağ oturma izni şartları sağlandıktan sonra, başvuru sahibinin milli güvenlik ve kamu düzenine ilişkin bir engelinin olup olmadığı konusunda polisin görüşü alınmaktadır.

Karadağ’da Oturum İzni Uzatma ve Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?

Karadağ’da oturum izni uzatma ve yenileme başvurusu, geçici oturum izninin bitiminden en geç 30 gün önce başvuru sahibinin ikamet yerindeki Karadağ İçişleri Bakanlığı’na bağlı ilgili birimlere şahsen yapılmaktadır. Başvuru için geçerli bir yurt dışı seyahat belgesi veya kimlik kartı ve geçici oturum izni başvurusunu haklı gösteren, son 5 yıl içinde düzenlenmiş belgelerin sunulması gerekmektedir. Karadağ oturma izni yenileme şartları sağlandığı durumda, başvuru sahibinin oturma izni, 1 yıllık geçerlilik süresi ile yeniden düzenlenmektedir.

Montenegro Oturma İzni Başvurusu Nereye Yapılır?

Montenegro oturma izni başvurusu Karadağ İçişleri Bakanlığı’na ve bakanlığa bağlı çalışan yerel birimlere yapılmaktadır.

Karadağ’da Oturum İzni Alarak Vizesiz Gidilebilecek Ülkeler Hangileridir?

Karadağ Schengen anlaşmasına taraf olan ülkeler arasında değildir ve Karadağ’dan alınan vize veya oturum izinleri ile Schengen bölgesine seyahat edilememektedir. Karadağ’da oturum izni bulunan vatandaşların, başka ülkelere seyahat edebilmeleri, ülkeler arasındaki vize rejimine tabidir.

Karadağ Göçmenlik Başvuru Şartları Nelerdir?

Karadağ göçmenlik başvuru şartları aşağıdaki listede verilmiştir.

  • Başka bir ülkenin yetkili makamı tarafından verilmiş kimlik kartı veya uluslararası anlaşma düzenlemelerine göre kimliklerin ve uylukların belirlenebileceği başka bir belgeye sahip olmak
  • İnsan ticareti, organize suç veya aile içi şiddet mağduru olmak ve başvuru sahibinin suçların çözümünde işbirliği yapması
  • Reşit olmayan bireyler için ebeveynleri tarafından terk edilmiş veya refakatsiz kalmış olmak
  • Sivil toplum kuruluşlarının veya devlet makamlarının göçmenlik için başvuru sahibi hakkında yeterli kanıtı sunması
  • Ulusal güvenlik ve kamu düzeni için sakıncalı olmamak

Başvuru sahibinin Karadağ’a yerleşmek için yukarıdaki şartları sağlaması gerekmektedir.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: