St. Petersburg Rehberi

St. Petersburg Gezi ve Yaşam Rehberi

St. Petersburg, Rusya’nın Finlandiya Körfezi üzerinden Baltık Denizi’ne açılan kapısı niteliğindedir. Rusya’nın ikinci büyük şehri olan St Petersburg'un eski adı 1914-1924 tarihleri arasında Petrograd iken 1924-1991 tarihleri arasında Leningrad olarak değiştirilmiştir. 1,439 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip St. Petersburg, 5,4 milyonluk nüfusu ile Baltık Denizine sınırı olan şehirler arasında en kalabalık nüfusa sahip şehir konumundayken, Avrupa’nın 4. büyük şehri olma özelliğini taşımaktadır.

St. Petersburg Rusya’nın Ladoga Gölü’nden başlayıp Finlandiya Körfezi’ne akan Neva Nehri deltası üzerinde yer almaktadır. St. Petersburg, 200 yüzyıl boyunca Rusya Çarlığı ve Rus İmparatorluğu’na başkentlik yapmış köklü bir tarihe ve kültürel zenginliğe sahiptir. Rusya için stratejik liman konumundaki St. Petersburg federal şehir yönetim sistemine sahiptir. St. Petersburg Rusya ve Avrupa’nın önde gelen ekonomi, bilim, eğitim ve turizm merkezlerinden biri olarak kabul edilmektedir ve günümüzde “Rusya’nın Kuzey Başkenti” olarak anılmaktadır.

St. Petersburg, St. Petersburg Devlet Üniversitesi, St.Petersburg Politeknik Üniversitesi gibi üst düzey üniversiteler sayesinde kaliteli eğitim vermenin yanı sıra sağlık alanında yüksek donanımlı hastanelere sahiptir ve Rusya Anayasa Mahkemesi, Rusya Federasyonu Başkanı Heraldik Konseyi gibi Rusya’nın önemli federal hükümet organları St. Petersburg sınırları içinde yer almaktadır.

Bu makalenin devamında St. Petersburg’un tarihi, kültürel ve turistik yerleri hakkında bilinmesi gerekenlere yer verilmiştir.

St. Petersburg Rusya'da Nerededir?

St. Petersburg Rusya'da Nerededir?
St. Petersburg Rusya'da Nerededir?

St. Petersburg Rusya’nın batısında, Baltık Denizi’nin uzantısı olan Finlandiya Körfezi’nde yer almaktadır. St. Petersburg’un bazı Rus şehirlerine olan uzaklıklarında; Velikiy Novgorod 165 kilometre, Pskov 259 kilometre, Vantaa 299 kilometre, Petrozavodsk 305 kilometre, Cherepovets 429 kilometre ve Moskova 715 kilometredir. St. Petersburg’un Estonya ve Finlandiya şehirlerine olan uzaklıklarında ise Helsinki 304 kilometre, Espoo 319 kilometre, Tampere 408 kilometre ve Tallinn 319 kilometredir.

Rusya St. Petersburg şehri Finlandiya Körfezi’nin en doğusunda, Neva Nehri’nin Baltık Denizi’ne döküldüğü noktada kurulmuştur, doğusunda Ladoga Gölü bulunmaktadır.

St. Petersburg'un Nüfusu Kaçtır?

United Nations World Population Prospects 2022 yılı verilerine göre St. Petersburg nüfusu 2021 yılına göre %0.58’lik artışla 5,536,000 olmuştur. St. Petersburg 5 milyonu aşkın nüfusu ile 12,1 milyonluk nüfusa sahip Moskova’nın ardından Rusya’nın en kalabalık ikinci şehridir.

Saint Petersburg Şehrinin Yüzölçümü Nedir?

Rusya’nın Kuzey Başkenti lakabına sahip St. Petersburg 1,429 kilometrekarelik yüzölçümü ile Rusya’nın 82. büyük yüzölçümüne sahip şehridir.

St. Petersburg'un Coğrafyası Nasıldır?

St. Petersburg, Neva Nehri deltasında ve Baltık Denizi kıyılarında düşük “Tayga” bölgesinde yer almaktadır ve rakım olarak genellikle deniz seviyesine yakındır. St. Petersburg; Vasilyevskiy, Petrogradskiy ve Dekabristov gibi doğal adaların yanı sıra ve Kotin adası gibi insan yapımı irili ufaklı adalara sahiptir. Kuzeyde Ladoga Gölü ve İjora yaylası, batıda Baltık Denizi bulunmaktaıdır.

Genelde deniz seviyesinde olan 1,439 kilometrekarelik St. Petersburg’un en yüksek noktası 176 metre ile güneyde bulunan Duderhof Tepeleri arasında yer alan Orekhova Tepesinin zirve noktasıdır. St. Petersburg deniz seviyesine yakınlığı nedeniyle tarih içerisinde çeşitli mühendislik projeleriyle yükseltilmiş ve bazı küçük adalar birbirlerine bağlanmıştır. Düşük rakım nedeniyle Baltık Denizi’nin yükselmesiyle oluşan sel felaketlerini önlemek için 26,5 kilometre uzunluğundaki Sankt-Petersburg Baraj sistemi 2011 yılında tamamlanarak hizmete alınmıştır.

St. Petersburg İklimi Nasıldır?

St. Petersburg hava durumu Köppen iklim tipleri sınıflandırmasında yazları soğuk geçen “ıslak kara iklimi” olarak tanımlanan iklim sınıfına girmektedir. St. Petersburg iklimi Baltık Denizi ve Finlandiya Körfezi’nin yüksek basınç merkezli hava şartları doğrultusunda şekillenmektedir.

Yazları kısa, yağmurlu ve sıcaklık seviyeleri düşük ve enlem olarak kuzeyde yer almasına rağmen St. Petersburg’da yazın sıcaklıklar 30 dereceye kadar ulaşabilmektedir. Kış ayları yaz aylarına göre uzun ve soğuk geçmektedir, kış aylarında St. Petersburg kanallarında donma gözlenmektedir. En soğuk aylar olan aralık ve mart aylarında Rusya iklimi ile 123 gün kar yağışı görülmektedir ve şubat ayında ortalama kar kalınlığı 23 santim olarak ölçülmüştür.

St. Petersburg’da yılın ortalama 145 günü bulutlu geçmektedir ve yıllık ortalama yağış miktarı semtlere göre değişiklik göstermekle birlikte 600-750 mm arasındadır. St. Petersburg’un enlem olarak çok kuzeyde olması kış aylarında gündüzlerin çok kısalmasına sebep olmaktadır, haziran ve temmuz ayları arasında ise en uzun gündüzler yaşanmaya başlamaktadır ve 2 hafta güneşin neredeyse hiç batmadığı döneme “beyaz geceler” adı verilmektedir.

St. Petersburg'a Ne Zaman Gidilir?

St. Petersburg soğuk iklim koşullarının hakim olduğu kuzey coğrafyasında yer almaktadır ve kış turizmi açısından oldukça zengin imkanlara sahiptir. Yaz ayları turistik geziler açısından daha uygundur ve St. Petersburg’un “beyaz geceler” olarak adlandırılan, neredeyse güneşin hiç batmadığı dönem yaz aylarına denk gelmektedir.

St. Petersburg Tarihi Nasıldır?

St. Petersburg Rusya Çarlık ve Rusya İmparatorlukları döneminde stratejik konumu nedeniyle önemli olmuştur. Mart 1917’de yaşanan devrim sonrasında 1917 yılı eylül ve ekim aylarında Alman güçleri Petrograd’ı (St. Petersburg’un eski adı) işgal etmiş ve sonucunda Sovyetler Birliği yönetimde bulunan hükümeti korumak amacıyla başkenti sınırdan uzaklaştırmak amacıyla Moskova’yı başkent ilan etmiştir.

Sovyetler Birliği’nin başında bulunan Lenin’in 20 Ocak 1917’de ölümünün ardından 25 Ocak 1917’de Petrograd şehrinin ismi Leningrad olarak değiştirilmiş ve cadde, sokak isimleri yeniden adlandırılmıştır. St. Petersburg’da Lenin’in anısını yaşatmak ve faaliyetlerini hatırlatmak üzere aralarında Ekim Devrimi’nin sembolü ve Rus Donanması’nın en eski gemisi olan Aurora Kruvazörünün de bulunduğu 230’dan fazla anıt, bina ve yapı muhafaza edilmektedir.

Bölgesel olarak özel bir idari yapıya sahip olan Leningrad’da 1 Aralık 1934 tarihinde komünist lider Sergey Kriov’un suikastinden sonra 40.000 kişi idam edilmiştir ve Stalin’in tasfiyesine hizmet eden bu eylem “büyük temizlik” olarak adlandırılmıştır.

II. Dünya Savaşı sırasında 2,5 yıl kadar Alman güçlerinin ablukası altında kalan Leningrad şehri düşmemiştir, kuşatma sırasında 1,000,000 sivil çoğunlukla açlıktan ölmüş ve nüfusun büyük çoğunluğu şehri terk etmiştir. Alman birliklerinin ablukasına direnen Leningrad’a 8 Mayıs 1965 tarihinde “kahraman şehir” onursal unvanı verilmiştir.

1949- 1952 yılları arasında Stalin, Leningrad’da bulunan siyasi otoriteyi yıkmak için farklı hamleler yapmış toplamda 23 lidere idam cezası verilirken 2,000 üstünde rütbeli de ordudan ihraç edilmiştir. 1953 yılında Stalin’in ölümünden sonra Leningrad mimarisinde Stalinist yapı terk edilmiş ve yeni mimari yapılar kullanılmaya başlanmıştır.

12 Haziran 1991 tarihinde yapılan ilk Rusya Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Leningrad’da şehrin ismi ve belediye başkanlığı seçimleri üzerine referandum düzenlenmiş ve şehrin adı St. Petersburg olarak değiştirilmiştir.

St. Petersburg'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

St. Petersburg’da turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerler aşağıda listelenmiştir.

  • Mariinsky Tiyatrosu
  • Yusupov Sarayı
  • Saint Isaac Katedrali
  • Petro ve Pavel Kalesi
  • Ermitaj Müzesi
  • St. Petersburg Saray Meydanı
  • Rostral Sütunları
  • Kazan Katedrali
  • Rus Devlet Müzesi
  • Faberge Müzesi
  • Smolny Katedrali
  • Peterhof Sarayı

Ermitaj Müzesi Nerededir?

Ermitaj Müzesi Nerededir?
Ermitaj Müzesi Nerededir?

St. Petersburg’da bulunan Ermitaj Müzesi galeri alanı büyüklüğü bakımından dünyanın en büyük kültür ve sanat müzesidir. St. Petersburg Ermitaj Müzesi İmparatoriçe Büyük Catherine tarafından 1764 yılında resim koleksiyonu üzerine kurulmuştur. Ermitaj Müzesi’nin kuruluşu her yıl 7 Aralık’ta Aziz Catherine Günü’nde kutlanır ve müze, 2021 yılında 1,649,443 ziyaretçisi ile dünyada en çok ziyaret edilen sanat müzeleri sıralamasında 6. sırada yer almıştır.

Ermitaj Müzesi’nde üç milyondan fazla eser bulunmaktadır ve tüm eserler müzeye bağlı 6 bina kompleksinde sergilenmektedir. Kışlık Saray, Küçük Hermitage, Eski Hermitage, Yeni Hermitage ve Hermitage Tiyatrosu turist ziyaretine açıktır ve turistlerin ödedikleri ücret Rus vatandaşlarından daha fazladır.

Pazartesi günleri kapalı olan Ermitaj Müzesi haftanın geri kalan günlerinde saat 11:00’de açılmakta, çarşamba, perşembe ve pazar günleri 18:00’de kapanırken salı, cumartesi ve cuma günleri 20:00’de kapanmaktadır. Ermitaj Müzesi her ayın üçüncü perşembe günü tüm ziyaretçilerini ücretsiz olarak ağırlarken, öğrencilerden ve çocuklardan müze ziyareti için ücret talep edilmemektedir, diğer günlerde giriş ücreti olarak 800 ruble tahsil edilmektedir.

Neva Nehri’nin güney kıyısında şehir merkezinde yer alan St. Petersburg Ermitaj Müzesi’ne metro, 7-10-24 ve 191 numaralı otobüs hatları ile ve 1-7-10-11 numaralı troleybüs hatlarıyla ulaşım sağlanabilmektedir.

Petro ve Pavel Kalesi Nerededir?

Petro ve Pavel Kalesi Nerededir?
Petro ve Pavel Kalesi Nerededir?

Peter ve Pavel Kalesi, Büyük Peter tarafından 1703 yılında yıldız kalesi olarak kurulmuştur ve St. Petersburg şehrinin orjinal kalesi niteliğindedir. Peter ve Pavel Kalesi 1700- 1920 yılları arasında siyasi suçluların tutulduğu hapishane olarak kullanılmıştır, 1924 yılından sonra ise müzeye çevrilmiştir.

St. Petersburg şehir merkezinde Neva Nehri’nin kuzey kıyısına yakın Tavşan Adası üzerinde bulunan Peter ve Pavel Kalesi günümüzde St. Petersburg Devlet Tarihi Müzesi olarak hizmet vermektedir. Şehir merkezindeki Peter ve Pavel kalesine metro, otobüs ve troleybüs hatlarıyla erişim sağlanmaktadır.

St. Petersburg Saray Meydanı Nerededir?

St. Petersburg Saray Meydanı Nerededir?
St. Petersburg Saray Meydanı Nerededir?

St. Petersburg Saray Meydanı, St. Petersburg ve daha önceki Rus İmparatorluğu’nun merkezi olarak kabul edilmektedir. Rusya tarihindeki “Kanlı Pazar Katliamı”, “1917 Ekim Devrimi” gibi önemli olaylar St. Petersburg Saray Meydanında gerçekleşmiştir.

St. Petersburg Saray Meydanı, Neva Nehri ile Moika Çayı arasında Saray Köprüsü’nün güney ucunda yer almaktadır ve Saray Meydanı’nın kuzeyinde Ermitaj Müzesi’nin bir bölümü olan Kışlık Saray bulunmaktadır. St. Petersburg Saray Meydanı; Yat’, La Rus Restaurant, Last Palace gibi özel restoranlara ve pek çok ünlü yemek zincirinin şubelerine ev sahipliği yapmaktadır. St. Petersburg Saray Meydanı şehrin merkezinde bulunduğundan, metro, otobüs ve troleybüs ile kolaylıkla erişim sağlanmaktadır.

St. Petersburg Turu Sırasında Yapılabilecek Aktiviteler Nelerdir?

St. Petersburg turu sırasında yapılabilecek aktiviteler aşağıda listelenmiştir.

  • St. Petersburg Saray Meydanı’nı görmek
  • Ermitaj Müzesi, Askeri Tarih Müzesi, Dostoyevski Müzesi, Rus Devlet Müzesi’ni ziyaret etmek
  • Kış Bahçesi ve Yaz Bahçesi’ni gezmek
  • Peter ve Paul Katedrali, Kazan Katedrali’ni ziyaret etmek
  • Büyük Rusya maketini görmek
  • Udelnaya Flea Market, Kolpinskiy AVM’de alışveriş yapmak
  • Nevsky Klady antika pazarını gezmek
  • Santa Barbara Club, Crawl Pub, Na Vina gece kulüplerinde eğlenmek

St. Petersburg’da Gece Hayatı Nasıldır?

St. Petersburg’da Gece Hayatı Nasıldır?
St. Petersburg’da Gece Hayatı Nasıldır?

St. Petersburg yaz aylarında açık mekanlarda kış aylarında ise kapalı mekanlarda gece eğlence hayatı doludizgin akan şehir hüviyetindedir. St. Petersburg'un en ünlü gece kulüpleri; Nebar, Maximus, Fidel, Club Rossi ve Vegas gece kulüplerinin en yoğun olduğu cadde olan Nevsky Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Nevsky Caddesi üzerinde yer alan gece kulüpleri farklı tarz müzikleri ile her kesimden ziyaretçiyi eğlendirmeyi amaçlamaktadır. St. Petersburg gece eğlence mekanları çok kalabalık olmaktadır ve hemen hemen tüm mekanlar rezervasyon ile çalışmaktadır. St. Petersburg gece kulüplerinde girişler genellikle ücretlidir ve hafta içi 200 ruble olan giriş ücretleri hafta sonu 400 rubleye çıkmaktadır. St. Petersburg gecelerinin en popüler mekanı 1500 kişilik kapasitesiyle Maximus olarak kabul edilmektedir.

Ünlü St. Petersburg'da Alışveriş Yerleri Nerelerdir?

Ünlü St. Petersburg'da Alışveriş Yerleri Nerelerdir?
Ünlü St. Petersburg'da Alışveriş Yerleri Nerelerdir?

St. Petersburg’un ünlü alışveriş merkezleri aşağıda listelenmiştir.

  • Galeria
  • Nevsky Merkezi
  • Amiral
  • Au Pont Rouge
  • Gostiny Dvor

St. Petersburg, lüks alışveriş merkezlerinin yanı sıra geleneksel yiyeceklerin, içeceklerin ve kıyafetlerin satıldığı sokak pazarlarına da sahiptir. St. Petersburg Rusya’nın diğer şehirleriyle kıyaslandığında alışveriş açısından daha pahalı olarak gözükmektedir. Rusya alışveriş merkezleri St. Petersburg’a gelen turistleri hem yerel hem de dünyaca ünlü markalarla buluşturmaktadır.

St. Petersburg'da Yaşam Standartları Nasıldır?

St. Petersburg'da Yaşam Standartları Nasıldır?
St. Petersburg'da Yaşam Standartları Nasıldır?

St. Petersburg yaşam şartları ile yükselen şehirler arasında yer almaktadır. Konut konforu, ulaşım, eğlence, eğitim, sağlık hizmetleri ve altyapı hizmetleri St. Petersburg’u Rusya’nın diğer şehirlerine göre daha yaşanır hale getirmiş ve St. Petersburg yoğun göç almaya başlamıştır. St. Petersburg’un sahip olduğu kaliteli üniversiteler, düzenlenen konserler, kültürel ve sanatsal aktiviteler genç nüfusun St. Petersburg’a göç etmesine neden olmaktadır.

St. Petersburg; sanat galerileri, tiyatro sahneleri, sinema salonları, konser salonları ve Rusya tarihindeki önemli olaylara ev sahipliği yapması nedeniyle turistlerin uğrak noktası konumundadır.

St. Petersburg'da Yaşamak Güvenli Midir?

St. Petersburg şehri %0.60 seviyesindeki suç oranı ile Rusya’da bulunan en güvenli şehirler arasında yer almaktadır. St. Petersburg’da en sık karşılaşılan suçlar; ev hırsızlığı, araba hırsızlığı gibi suçlar olarak göze çarpmaktadır. St. Petersburg sokakları şehir güven endekslerine göre; sokakta gece ve gündüz tek başına yürümek, parklarda rahat dolaşmak, silahlı olaylarda ölüm ya da yaralanma riski açısından Rusya’daki diğer şehirlere nazaran daha güvenli görülmektedir.

Dünya şehirleri arasında yapılan güven endeksi sıralamasında şehirlerde işlenen suç oranına göre İstanbul listenin 42. sırasında yer alırken St. Petersburg 34. sırada yer almaktadır. Rusya’da yaşam ve güvenlik açısından yapılan araştırmalarda Rusya’nın en güvenli 10 şehri arasında St. Petersburg 2. sırada gösterilirken listenin birinci sırasında Nizhny Novgorod yer almaktadır.

St. Petersburg'da Sağlık Hizmetleri Nasıldır?

St. Petersburg'da Sağlık Hizmetleri Nasıldır?
St. Petersburg'da Sağlık Hizmetleri Nasıldır?

St. Petersburg sağlık sistemi, Rusya ve Avrupa’nın diğer şehirlerindeki sisteme benzer bir yapıya sahiptir. Eyalet ve özel sağlık sigortaları St. Petersburg’da sağlık hizmetlerinden faydalanmak için kullanılabilmektedir.

Rus vatandaşlar St. Petersburg'da Rus sağlık sisteminden zorunlu sağlık sigortası (OMI) aracılığı ile ücretsiz olarak faydalanırken Rusya’yı ziyaret eden yabancılar kalıcı ya da geçici olarak yaptırılan OMI sayesinde sağlık sisteminden yararlanabilmektedir. Rusya’nın karşılıklı olarak sağlık anlaşmasında bulunmadığı ülke vatandaşları Rusya ziyareti öncesinde özel sağlık sigortası yaptırmak zorundadır.

Rusya’nın yüksek öğretim kurumlarında uyguladığı modern ve bilimsel araştırmalara dayalı eğitim sistemi St. Petersburg hastanelerinde verilen sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmaktadır. St. Petersburg genelinde 7 büyük hastane ve irili ufaklı klinikler hizmet vermektedir.

St. Petersburg Eğitim Olanakları Açısından Nasıl Bir Şehirdir?

St. Petersburg’da 30 üniversite, 15 akademi ve 29 enstitü olmak üzere 90’a yakın yükseköğretim kurumu bulunmaktadır. St. Petersburg üniversitelerinde verilen yüksek kaliteli eğitim, mezuniyet sonrası iş bulma imkanının çok olması, şehrin Avrupa’ya yakınlığı yabancı öğrencilerin St. Petersburg'u tercih etmesinde etkili olmaktadır.

St. Petersburg üniversiteleri arasında dünya sıralamasında 236. sırada bulunan St. Petersburg Devlet Üniversitesi, 393. sırada bulunan St.Petersburg Politeknik Üniversitesi önde gelen üniversiteler arasında gösterilmektedir. Dünya çapında bilinen, eğitim kalitesi yüksek üniversiteleri St. Petersburg ve Moskova’yı Rusya’nın diğer şehirlerinin bir adım önüne geçirmektedir. Rusya eğitim sistemi modern ve gelişmiş eğitim yöntemlerine ağırlık vermekte, bilimsel araştırmaları ön planda tutan yapısıyla dünya genelinde Rus yüksek öğretim sistemi en iyiler arasında kabul edilmektedir. Rusya’da verilen eğitim programları UNESCO kalite sıralamasında üst sıralarda yer almaktadır.

St. Petersburg’da HSE Üniversitesi ve diğer üniversiteler 6 ay ile 1,5 yıl arasında Rus dili eğitimi vermektedir.

St. Petersburg'da İş İmkanları Nasıldır?

St. Petersburg aylık maaşlar açısından çalışanlara iyi olanaklar sunmaktadır. St. Petersburg’da asgari ücret 161 euro, mimar maaşı ortalama 1,050 euro, garson maaşı 500 euro ve diş hekiminin aylık kazancı ortalama 2,500 euro civarındadır. St. Petersburg turistler ve iş insanları tarafından sıklıkla ziyaret edildiğinden iş bağlantıları kurmak ve ticaret yapmak için güzel fırsatlara sahiptir. St. Petersburg %1,1 işsizlik oranı il Rus şehirleri arasında işsizlik oranı en düşük şehirler arasında yer almaktadır.

St. Petersburg'da Yaşam Masrafları Nasıldır?

St Petersburg Rusya’nın Avrupa’ya en yakın bölgesi olması ve sağladığı yüksek yaşam standartları nedeniyle tercih sebebidir. St. Petersburg’da kiralık ev fiyatları ortalama olarak 360 euro civarındadır ve konum, büyüklük gibi kriterlere göre daha da artabilmektedir.

St. Petersburg’da yaşam maliyeti kapsamında; 1 ekmek 0,32 euro, bir litre süt 0,9 euro, 1 kilogram muz 0,8 euro, zincir fast food restoranlarda 1 kişilik menü ortalama 4,12 euro, kaliteli bir restoranda bir kişilik yemek 28 euro, bir adet kot pantolon 70 euro, marka spor ayakkabı 65 euro, sinema bileti 5 euro, aylık konut (ısıtma, elektrik, su ve internet) faturaları ortalama (80 metrekare için) 110 euro civarındadır.

St. Petersburg'da Ev Fiyatları Ne Kadardır?

St. Petersburg ev fiyatları konutun merkeze yakınlığı, yeni ya da eski oluşu, büyüklüğü gibi kriterlere göre değişmektedir. St. Petersburg şehir merkezine yaklaştıkça St. Petersburg ev kiraları ve satılık evlerin metrekare fiyatları artmaktadır.

St. Petersburg'da 15- 20 metrekarelik stüdyo tipi veya 1+1 evlerin satış fiyatları 1,800,000 ruble ile 3,000,000 ruble arasında değişirken ortalama kira fiyatları 22,500 ruble civarındadır. St. Petersburg ve Moskova Rusya’nın diğer şehirlerine oranla emlak piyasası açısından daha hareketlidir ve konut fiyatları daha yüksektir.

St. Petersburg’da aylık ortalama maaşların diğer Rusya şehirlerine oranla yüksek olması, artan göç etkisi satılık ve kiralık evlerin fiyatlarını yükseltmektedir. Rusya ev fiyatları açısından bakıldığında en pahalı şehirler; Moskova, St. Petersburg ve Simferopol olurken listenin sonunda aylık 7,500 - 9,000 ruble ortalama kira bedeli olan Voronej, Kursk, Lipetsk, Oryol, Kirov ve Saransk bulunmaktadır.

Türkiye'den St. Petersburg'a Nasıl Gidilir?

Türkiye İstanbul ve St. Petersburg arası karayoluyla 3,067 kilometredir ve araçla 40 saat civarında sürmektedir, benzer şekilde demiryolu kullanılarak St. Petersburg’a aktarmalı olarak 3- 4 günde (Bükreş- Kişinev- Moskova- St. Petersburg) gidilmektedir. Türkiye’den St. Petersburg’a ulaşmanın en hızlı yolu ise havayoludur ve İstanbul- St. Petersburg havalimanı aktarmasız gidiş- dönüş biletleri ortalama 1,200 dolar civarındadır.

İstanbul St. Petersburg Arası Uçakla Kaç Saat Sürer?

İstanbul St. Petersburg Arası Uçakla Kaç Saat Sürer?
İstanbul St. Petersburg Arası Uçakla Kaç Saat Sürer?

İstanbul Havalimanı (IST) ile St. Petersburg Pulkovo Havalimanı (LED) arası uçuş süresi aktarmasız direkt uçuşlarda 3 saat 45 dakika sürmektedir.

St. Petersburg'a Gitmek için Vize Gerekli Midir?

St. Petersburg’a gitmek isteyen umuma mahsus pasaport hamili Türk Vatandaşları vizeye tabidir. St. Petersburg’u ziyaret etmek isteyen hususi ve hizmet pasaportu hamili Türk vatandaşları her 180 günde bir 90 günü aşmamak koşuluyla 30 gün süresince vizeden muaf tutulurken, diplomatik pasaport sahipleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.

St. Petersburg'a Vize Nasıl Alınır?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları St. Petersburg vize başvurularını şahsen veya akredite acenteler aracılığı ile Rusya konsolosluklarına veya Rusya vize başvuru merkezlerine yapabilmektedir. 8 günü geçmeyen turistik, ticari veya insani amaçlarla yapılacak St. Petersburg vize başvuruları için e-vize başvurusu da yapılabilmektedir.

1 Ekim 2019 tarihinde başlatılan uygulama ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları St. Petersburg vize başvurularını e-vize ile yapabilmektedirler. St. Petersburg e-vize başvurusu için geçerliliği seyahat tarihinden sonra en az 6 ay daha devam eden pasaport, 35x45 milimetre boyutlarında biyometrik fotoğraf ve çevrimiçi ödemelerde kullanılacak banka ya da kredi kartı ile başvuru yapılabilmektedir.

St. Petersburg elektronik vize ile Rusya girişleri sınırlandırılmış ve belirli kapılardan giriş çıkışa izin verilmektedir. St. Petersburg e-vize hamillerinin; Pulkovo Havaalanı, Vysotsk Limanı, St Petersburg Uluslararası Limanı ve Ivangorod Torfyanovka, Brusnictchnoe, Svetogorsk sınır kapılarından başka yollarla Rusya’ya girişlerine izin verilmemektedir. Son yıllarda uygulanmaya başlanan e vize Rusya politikası uyarınca St. Petersburg e-vizesi ile Rusya’nın kuzeyinde yer alan St. Petersburg ve Leningrad şehirleri ziyaret edilebilmektedir.

Türkiye'den yapılacak St. Petersburg vize başvurularında hem standart vize başvuruları hem de e-vize başvuruları için akredite acente Vizem.net'ten danışmanlık hizmeti alınabilmektedir.

Daha fazla bilgi için: 0850 241 1868

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: