İngiltere Kültürü

İngiliz Kültürü ve İngiltere Gelenekleri

İngiliz kültürü, Kuzey Atlantik’te yer alan küçük bir adanın kültürü olmaktan ziyade, tarih boyunca dünyadaki hemen hemen her ulusu etkilemiş olan küresel bir kültürdür. İngiliz kültürü, ilk olarak ortaya çıkış dönemlerinde bir Anglo-Sakson kültürü iken coğrafi olarak kendilerine yakın olan İskoç, İrlanda, Gal halklarının kültürlerinden ve Hristiyanlığın benimsenmesinden itibaren Roma-Katolik kültüründen etkilenmiştir. İngiliz kültüründeki dini etkinin yapısı, İngiltere'nin Prostestanlığı benimseyip Roma ve Papa merkeziyetinden uzaklaşmasıyla değişmiştir.

İngiltere kültürü ve gelenekleri tarihsel gelişiminin sonucunda özellikle Sanayi Devrimi ile beraber sinema, edebiyat, teknoloji, felsefe, bilim, müzik ve matematik gibi alanlarda dünyaya önemli katkılar sunmuştur. İngiltere’nin gelenek ve görenekleri kendine özgü alışkanlıkları, değerleri ve zengin tarihiyle birlikte dünya çapında tanınmakta ve kültürler arası etkileşimin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Kültür, medya ve spordan sorumlu devlet bakanı, İngiltere’de kültürel yaşamdan sorumlu olmaktadır.

İngiltere'nin Kültürel Özellikleri Nasıldır?

İngiliz kültürü, Birleşik Krallığı oluşturan diğer uluslara özgü kültürlerden etkilendiği kadar imparatorluk geçmişinden de etkilenmiştir; bu iki element, İngiliz ve Avrupa tarihinin büyük bir parçası olmamakla beraber günümüzde İngiltere’nin ve birçok kültürünün temelini oluşturur. İngiliz kültürünün Birleşik Krallık içindeki etkili konumu nedeniyle İngiliz kültürünü bir bütün olarak Birleşik Krallık kültüründen ayrı ele almak kimi zaman zor olabilir; bununla birlikte Anglo-Sakson dönemlerinden beri İngiltere; Gal, İskoç ve Kuzey İrlanda kültürlerinin dışında kendine özgü bir kültüre sahiptir.

Birçok bilim insanı ve teknolojik gelişme, Sanayi Devrimi’nin doğduğu yer olan İngiltere’de ortaya çıkmıştır. İngiltere sinema, edebiyat, müzik, bilim, teknoloji, mühendislik, demokrasi, felsefe ve matematikte tarihsel süreç boyunca önemli bir rol oynamıştır ve aynı zamanda edebiyat ve şiir türlerindeki başarılarıyla tanınmaktadır. İngilizlerin kültürü ile ilişkilendirilen özellikler arasında görgü kuralları ve mizah bulunmaktadır. İngiltere kültürel özellikleri ve zengin tarihiyle Avrupa kültürünü oluşturan en önemli unsurlardan biridir.

En Ünlü İngiliz Gelenekleri Nelerdir?

En Ünlü İngiliz Gelenekleri Nelerdir?
En Ünlü İngiliz Gelenekleri Nelerdir?

En ünlü İngiliz gelenekleri aşağıda verilmiştir.

  • Guy Fawkes Gecesi: Her yıl 5 Kasım’da, 1605 yılında İngiltere Parlamento Binası’nı havaya uçurmaya çalışıp başarısız olan ve İngiltere tarihinin en büyük vatan haini olarak görülen Guy Fawkes’un kuklalarının ateşe verildiği, havai fişeklerin patlatıldığı ve şenlik ateşlerinin yakıldığı bir gecedir.
  • Tövbe Salısı veya Pankek Günü: Paskalya orucunun başlangıcından önce ülke genelinde Hristiyanlar tarafından pankek pişirilerek kutlanan bir gündür.
  • Boks Günü: Noel’den sonraki gündür. Boks gününde insanlar avlanma, oyun oynama, spor müsabakaları izleme, alışverişe çıkma gibi etkinliklerle vakit geçirir.
  • Anma Günü veya Gelincik Günü: Her yıl 11 Kasım’da Birinci Dünya Savaşı sırasında ölen İngiliz askerlerinin anıldığı gündür.
  • Peynir yuvarlama : İngiltere’nin Gloucestershire kentinde düzenlenen ve katılımcıların Gloucester peynirinin bulunduğu noktaya kadar bir tepeden yuvarlandıkları bir gelenektir.
  • Morris dansı: Genellikle mendil, sopa ve kılıçla yapılan; yılbaşı ve noel gibi dönemlerde gerçekleştirilen bir İngiliz dans türüdür.
  • Kürek yarışı: Oxford ve Cambridge üniversitelerinin kürek takımlarının arasında gerçekleştirilen geleneksel bir yarıştır.
  • İkindi çayı: İngiltere’nin gelenekleriarasında en çok bilinenlerden biri olan İkindi Çayı geleneği, öğleden sonra saat 2 ile 4 arasında içilen ve tarih boyunca sosyalleşmesinin en geçerli yöntemlerinden biri olan gelenektir.
  • Kraliçenin konuşması: İngiliz kraliyet ailesi gelenekleri arasında yer alan Kraliçenin Konuşması ya da tahttan konuşma, her yıl parlamentonun açılışında Kraliçe tarafından yapılan konuşmadır.
  • Pirinç atmak: İngiltere’de düğün gelenekleri arasında yer alan pirinç atmak, yeni evlenen çiftlerin üzerine atılan pirincin saflık ve bereket getireceğine inanılan bir gelenektir.

İngiltere'nin Dini Kültürü Nasıldır?

İngiltere'nin Dini Kültürü Nasıldır?
İngiltere'nin Dini Kültürü Nasıldır?

Birleşik Krallığın resmi dini, Hristiyan Protestan inancını benimseyen İngiltere Kilisesi merkezlidir. Britanya’da kilisenin rolü geçen yüzyılın ortalarından günümüze, nüfusun yarısından daha azının kiliseye gitmesi veya Tanrıya inanması ile büyük oranda etkisini yitirmiştir. İngiltere’de nüfusun üçte birinin herhangi bir dini bağlantısının olmadığı tahmin edilmektedir.

Birleşik Krallık nüfusunun %30’u İngiltere Protestan Kilisesine bağlı iken %10’u Roma Katolik Kilisesi ile kendini bağdaştırmaktadır. İngiltere’de Hristiyan olup Protestan ve Katolik mezhepleri dışında Presbiteryen, Baptist ve Metodist mezheplerini kabul edenler de bulunmaktadır. İngiltere dini Hristiyanlık olmasına karşın İslam, Hinduizm, Sihizm, Yahudilik ve Budizm azınlık dinleri arasında yer alır.

İngiliz Aile Kültürü Nasıldır?

İngiltere’de 20. yüzyılın ortalarına kadar babanın evin reisi olarak görüldüğü geleneksel bir aile kültürü hakim olsa da son yıllarda tek ebeveynli ailelerde ve evlenmek yerine birlikte yaşamayı tercih eden çiftlerde bir artış görülmektedir. İngiltere’de yarım yüzyıl önce birlikte yaşamak ya da boşanma gibi durumlar sosyal olarak bir tabu ve dini açıdan günah olarak görülmüştür ancak günümüzde eşcinsel evlilikler dahil tüm yaşam biçimleri toplumsal boyutta olumlu karşılanmaktadır.

İngiltere’de son birkaç on yılda aile ilişkileri farklılaşmış olmasına rağmen günümüzde nüfusun 3’te 2’si birinci derece ailesinin ya da akrabalarının yakınında yaşamaktadır ve gençler hala yaşlı aile bireylerinin bakımında aktif olarak rol almaktadır. İngiltere’de iş gücündeki hareketlilikten dolayı genç bireyler ailelerinin veya akrabalarının daha uzağında yaşamaya başlamışlardır ancak aile bağları, aralarında kurdukları düzenli iletişim sayesinde güçlü bir şekilde devam edebilmektedir.

İngiltere Giyim Kültürü Nasıldır?

İngilizlere özgü belirli bir ulusal kostüm olmamakla beraber Kraliçe muhafızlarının giydiği askeri üniformalar veya Morris dansçılarının giydiği kıyafetler kimileri tarafından İngiliz kültürüyle özdeşleştirilir. İngiltere kıyafet kültürü, özellike 18. yüzyıla denk gelen Viktorya döneminde küresel kıyafet kültürünü etkileyen en büyük unsurlar arasında yer almıştır. İngiliz iş adamlarının Viktorya döneminde giydikleri melon şapka, kravat ve üç parçalı takım elbise gibi ögeler takip eden dönemlerde küresel çapta bir “iş adamı” portresinin en önemli parçası halini almıştır.

İngiltere Geleneksel Kıyafetleri Nelerdir?

İngiltere Geleneksel Kıyafetleri Nelerdir?
İngiltere Geleneksel Kıyafetleri Nelerdir?

İngilizlerin, diğer Britanya halklarının aksine belirli bir geleneksel kıyafet tipi bulunmamaktadır. İngiltere yöresel kıyafetleri denince akla Viktoryen dönem modası ya da klasik iş adamı portresi gelmektedir. İskoçlar, İrlandalılar, Galler gibi diğer Britanya halklarının kendilerine özgü yöresel kıyafetleri bulunmaktadır ancak İngiltere kıyafetleri tarihsel ya da güncel olarak belirli bir giyim tarzına işaret etmemektedir.

İngiltere'nin Mutfak Kültürü Nasıldır?

İngiltere'nin Mutfak Kültürü Nasıldır?
İngiltere'nin Mutfak Kültürü Nasıldır?

İngiliz mutfağı tarih boyunca ekmek, peynir, kavrulmuş ve haşlanmış et, haşlanmış sebzeler, tatlı ve tuzlu su balıkları gibi yemekleri barındırmıştır. Britanya İmparatorluğu’nun Amerika, Çin ve Hindistan halklarıyla etkileşime girmesi sonucu İngiliz mutfak kültürü çeşitlenmiştir. İngiliz mutfağı, yabancı kültürlerin mutfağından yoğun bir şekilde etkilenmiş multi kültürel bir mutfak olma özelliği taşır.

İngiltere’de en çok tüketilen yiyecekler arasında balık, patates, patates kızartması, sosis ve püre, sandviç, İngiliz kahvaltısı, çorba çeşitleri, güveç, rozbif yer almaktadır. İngiltere’de en çok tüketilen sebzeler patates, havuç, soğan, sarımsak, kırmızı biber, bezelye, domates, brokoli, sarı biber ve mısırdır. İngiltere’de en çok tüketilen meyveler çilek, yeşil ve kırmızı üzüm, muz, mandalina, ananas, elma, limon ve eriktir. İngiltere’de en çok tüketilen içecekler arasında kahve, çay, kola, bira, viski ve şarap yer almaktadır.

İngiliz Çay Kültürü Nasıldır?

İngiliz çay kültürü, çayın İngiltere’ye 17. yüzyılda gelmesi ve 18. yüzyılda popülarite kazanmasıyla gelişmeye başlamıştır. İngiltere’de çay önceleri tıbbi ve tedavi edici bir içecek olarak pazarlanmıştır ancak kısa sürede maliyetinin yüksek olmasından dolayı aristokrat ve üst sınıf arasında sıkça tüketilen bir içecek halini almıştır. İngiltere’de eskiden şeker de lüks bir gıda ürünü olduğu için şekerli çay içmek statü göstergesi olmuştur. Britanya İmparatorluğu, çay üretiminden ithalatına kadar her şeyi kontrol ettiği için komşu imparatorlukların ürünleri olan kahve ve çikolata tüketimi yerine çay içmeyi teşvik etmiştir.

İngiltere’de çayın popülaritesi bugün hala çeşitli sebeplerden dolayı devam etmektedir. İngiliz 5 çayı geleneği, öğle yemeği ile akşam yemeği arasında içilen çay ve yanında sandviç, kek, hamur işi gibi atıştırmalıklarla beraber servis edilen bir gelenektir.

İngilizlerin Kahvaltı Kültürü Nasıldır?

Geleneksel İngiliz kahvaltısı, kökeni 1300’lü yıllara kadar dayanan eski ve tarihsel bir kahvaltı çeşididir. İlk olarak, Anglo-Sakson kültürünün devamlılığını sağlamak amacıyla orta çağlarda üst sınıf olarak benimsenen ve korunan İngiliz kahvaltısı daha sonraları Viktoryen dönemde salt bir gelenek olmaktan çıkıp aristokrasinin kendini zarif bir şekilde ifade ettiği bir sanat formuna dönüşmüştür. İngiliz kahvaltı kültürü, Britanya’nın güneşin batmadığı imparatorluk haline geldiği Edward döneminde yalnızca aristokrat ve zenginlere ait bir kültür olmaktan çıkıp, orta sınıfın da sıkça tükettiği bir öğün halini almıştır.

İngiliz kahvaltısı Birinci Dünya Savaşı sonrasındaki dönemde ise işçi sınıfının dahi günlük hayatında yer edinmiş ve toplumun her tabakasında yaygın olarak tüketilmeye başlanmıştır. Geleneksel İngiliz kahvaltısı domuz pastırması, yumurta, sosis, siyah puding, kuru fasulye, ızgara domates, kızarmış ekmek ve tost, çeşitli reçel ve marmelatlar, çay ve portakal suyundan oluşmaktadır.

İngiliz Sanatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

İngiliz kültürünün oluşumunda ve gelişiminde sanat büyük bir etkiye sahiptir. İngiliz sanatının ilk örnekleri Anglo-Sakson döneminde icra edilen metal işçiliğinden ve erken Orta Çağ döneminde yapılan taş kiliseler, manastırlar, kaleler gibi mimari eserlerden gelmektedir. Erken dönem İngiliz sanat eserlerinde dinin etkisi ağır basmaktadır. 16. ve 17. yüzyılı kapsayan dönemde ortaya çıkan İngiliz Rönesansı, sanatta dini etkinin azaldığı ve oyun yazarlarının, şairlerin, din dışı temalar işleyen ressamların dönemi olmuştur.

17. yüzyılın ikinci yarısında İngiltere’de Aydınlanma Çağı’nın etkisiyle beraber sanatta bilimin etkileri görülmeye başlanmış, sanatçılar sanatın kaynağı olarak doğayı kullanmaya başlamıştır. Takip eden yüzyıllarda romantizm, empresyonizm, realizm, sürrealizm gibi sanat akımları ortaya çıkmış ve artık kadın sanatçılar İngiltere’de adını duyurmaya başlamıştır. İngiliz sanatı Harry Potter gibi filmler üreten bir sinema, Charles Dickens gibi yazarlar ortaya çıkaran bir edebiyat ve William Shakespeare gibi oyun yazarlarına zemin hazırlayan bir tiyatro kültürüne sahiptir.

İngiliz Edebiyat Kültürü Nasıldır?

İngiliz edebiyatı, İngiliz dilinin kendisi kadar eski ve köklü bir geçmişe sahiptir. Milattan sonra beşinci yüzyılda Anglo-Sakson işgalciler tarafından Büyük Britanya'ya getirilen bir dizi Anglo-Friz lehçesi olan İngilizcenin en eski biçimlerine Eski İngilizce denir; Beowulf adlı eser bu dönemde yazılmıştır ve İskandinavya’da geçmesine rağmen İngiltere’de ulusal destan statüsü kazanmıştır.

İngilizcenin standartlaşmasını takip eden dönemde yaşamış olan İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare, hem İngiliz edebiyatı hem de dünya edebiyatı açısından büyük bir yere sahiptir. William Shakespeare’in Macbeth, Romeo ve Juliet, Bir Yaz Gecesi Rüyası gibi oyunları dünya çapında birçok dile çevrilmiş, tarih boyunca en çok sahnelenen oyunlar arasında yer almıştır.

İngiliz dili, 18. yüzyılın başlarında Britanya İmparatorluğu’nun gelişmesiyle dünyaya yayılmış ve bu dönemde ABD gibi İngiliz kolonileri kendi edebi içeriklerini İngilizce olarak üretmeye başlamış, böylece İngiliz edebiyatı ve dili artık İngiltere’ye özgü bir yapı olmaktan çıkmıştır. 18. yüzyıl ve sonrası İngiliz edebiyatı klasikleri olarak görülebilecek yapıtlar arasında Jane Austen’ın Aşk ve Gurur adlı eseri, Charles Dickens’ın Oliver Twist ve David Copperfield adlı eserleri, George Orwell’in 1984 ve Hayvan Çiftliği adlı eserleri yer almaktadır.

İngiliz edebiyatı 20. yüzyılda klasikler arasına girebilecek eserler üretmeye devam etmiştir. 20. yüzyıl İngiliz edebiyatının en önemli yapıtları arasında John Steinbeck’in Gazap Üzümleri adlı eseri, Aldous Huxley’in Cesur Yeni Dünya adlı eseri, Anthony Burgess’in Otomatik Portakal adlı eseri, J.R.R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi serisi ve J.K. Rowling’in Harry Potter serisi yer almaktadır.

İngiliz Müzik Kültürü Nasıldır?

İngiliz Müzik Kültürü Nasıldır?
İngiliz Müzik Kültürü Nasıldır?

İngiltere müziği, yüzyıllar öncesine dayanan canlı ve çeşitli müzikal kültüre sahiptir. Günümüzde dünyanın en büyük müzik endüstrilerinden biri İngiliz müzik endüstrisidir. İngiltere’nin müzik kültürü, uluslararası alanda müzik anlayışını etkileyen birçok sanatçı üretmiştir.

İngiltere, 1960’lı yıllarda rock ve pop müzik türlerinde dünya çapında lider olmuştur ve dönemin başarılı İngiliz müzik grupları arasında The Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd, The Who ve Led Zeppelin yer almaktadır. 1960’lı yılların İngiliz müzik grupları, asi yapısıyla bilinen Amerikan rock müziğine klasik İngiliz dokunuşları katarak kendilerine özgü bir rock müziği türü oluşturmuştur.

İngiltere sonraki yıllarda Bee Gees, Queen, the Police, David Bowie, Duran Duran, Madness, Radiohead, The Specials, Blur, Oasis, Robbie Williams gibi önemli sanatçıların doğduğu yer olmuştur. 21. yüzyılda gelişmeye devam eden İngiltere müziği Amy Winehouse, Franz Ferdinand, Adele, Stormzy, Florence Welch gibi sanatçıların yükselişine tanıklık etmiştir.

İngiltere Sinema Kültürü Nasıldır?

İngiltere’de sinema, 20. yüzyılın başlarından beri önemli bir endüstri halini almıştır. David Lean, Michael Powell, Carol Reed gibi yönetmenlerin en güzel eserlerini ürettiği 1940’lı yıllar İngiliz sinemasının altın çağı olarak görülür.

Audrey Hepburn, Sean Connery, Judi Dench, Daniel Day-Lewis, Gary Oldman gibi birçok İngiliz aktör dünya çapında başarı elde etmiştir. Alfred Hitchcock, Christopher Nolan ve Charlie Chaplin gibi İngiliz kökenli yönetmenler Hollywood’da başarılı çalışmalara imza atmıştır. İngiliz sineması, dünya çapında gişe hasılatı rekorları kıran Harry Potter gibi filmleri üretmiştir. İngiltere filmleri, Hollywood filmleriyle beraber dünya çapında tanınmakta ve geniş bir izleyici kitlesine hitap etmektedir.

İngiliz Tiyatrosu Nasıldır?

İngiliz Tiyatrosu Nasıldır?
İngiliz Tiyatrosu Nasıldır?

İngiliz tiyatrosu, ülke kültürünün en önemli unsurlarından biridir. Tiyatro kavramıyla Birleşik Krallık Roma İmparatorluğu sayesinde tanışmış ve İngiliz tiyatrosu tarihi ülke genelinde oyun sergileme amacıyla oditoryumlar inşa edilmesiyle başlamıştır. Orta Çağ İngiliz tiyatrosu Saint George ve Robin Hood gibi temalara odaklanmış ve geleneksel Morris dansının eşlik ettiği bir tür sokak tiyatrosu halinde icra edilmiştir. Orta Çağ İngiliz tiyatrosunu icra eden sanatçılar kasabadan kasabaya gezerek gittikleri yerlerde oyunlarını sergilemişlerdir.

İngiltere’nin rönesansı olarak bilinen 1. Elizabeth dönemi İngiliz tiyatrosu diğer sanat dalları açısından büyük gelişmelerin yaşandığı bir dönem olmuştur. İngiliz rönesansı döneminde Shakespeare Globe Tiyatrosu kurulmuş, William Shakespeare tarafından bugün dünya çapında sahnelenen aralarında Hamlet, Othello, Bir Gecesi Rüyası, Romeo ve Juliet gibi eserlerin yer aldığı 40 oyun yazılmıştır. Elizabeth döneminin Shakespeare dışında önemli oyun yazarları arasında Ben Jonson, Christopher Marlowe, John Webster gibi isimler yer almaktadır.

En Ünlü İngiliz Sanatçılar Kimlerdir?

En ünlü İngiliz sanatçılar aşağıda verilmiştir.

  • William Blake
  • Henry Moore
  • Francis Bacon
  • John Everett Millais
  • Jane Austen
  • George Orwell
  • Charles Dickens
  • J.K. Rowling
  • William Shakespeare
  • J.R.R. Tolkien
  • Jude Law
  • Colin Firth
  • Daniel Craig
  • Charlie Chaplin
  • Emily Blunt
  • Kate Winslet
  • Naomi Watts
  • David Bowie
  • Paul McCartney
  • John Lennon
  • Adele

İngiliz kültürü sanat, bilim, edebiyat gibi birçok dalda önemli insanlar ve eserler üretmiştir. İngiltere’nin farklı alanlardaki üretkenliği sayesinde İngiliz ünlüler dünya çapında tanınmaktadır.

İngiliz Mizahı Nasıldır?

İngiliz mizahı, günlük hayatın absürtlüğüne yönelik güçlü hiciv unsurları taşıyan bir mizah türüdür. İngiliz mizahında çokça işlenen konular arasında tabular, sınıfsal ayrım, günlük hayatın işleyişi, otoriteyi ve hakim gücü eleştirme ve taşlama yer alır. İngiliz mizahında akla gelebilecek her şey mizah konusu yapılabilir ve şakaların genel olarak sınırı yoktur ve bu durum kimi zaman İngiliz komedyenlerin duyarsızlıkla suçlanmasına yol açabilmektedir. İngiliz mizahında taşlama en önemli komedi araçları arasında yer alır ve Yanlışlıklar Komedisi gibi Shakespeare komedi oyunları İngiliz mizahında taşlamanın en büyük örneklerini oluşturur.

İngiliz komedyenler yaptıkları absürt ve kural tanımaz kara mizah sayesinde dünya çapında tanınmaktadırlar. Uluslararası ün yapmış İngiliz komedyenlerine en büyük örnek ünlü Monty Python komedi grubudur. Monty Python komedi grubu 1969-1974 yılları arasında BBC’de yayınlanan 45 bölümlük komedi serisini üretmiş ve bu seri İngiltere sınırlarını aşarak dünya çapında ün kazanmıştır.

Mr. Bean, The Office, Modern Family, Shameless gibi İngiliz komedi dizileri dünya çapında geniş bir izleyici kitlesine ulaşmış ve farklı ülkelerden hayran kitleleri oluşturmuşlardır. En ünlü İngiliz komedyenler arasında Rowan Atkinson, Ricky Gervais, Graham Norton, Charlie Chaplin ve Monty Python yer almaktadır.

İngiltere'de Spor Kültürü Nasıldır?

İngiltere'de Spor Kültürü Nasıldır?
İngiltere'de Spor Kültürü Nasıldır?

İngiltere’de yapılan en yaygın sporlar arasında kriket, ragbi, futbol, tenis ve badminton yer alır. İngiliz spor kültürü içinde özellikle futbol ayrı bir yere sahiptir. İngiltere, diğer tüm ülkelerden daha fazla 4 ve 5 yıldızlı futbol stadyumu içerir ve dünyanın en iyi futbol kulüplerine ev sahipliği yapar. İngiltere’nin en ünlü futbol takımları arasında Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Manchester City yer alır. İngiltere’de özellikle futbol kulüplerinin yüksek oranda fanatizm ve holiganlığa varan hayran kitleleri bulunmaktadır. İngiltere ayrıca Wayne Rooney, David Beckham, Steven Gerrard, Frank Lampard gibi birbirinden yetenekli futbolcuların anavatanı olma ayrıcalığına sahiptir.

İngiltere, futbol dışında farklı branşlardaki sporlarda büyük başarı elde etmiştir. Ragbi ve kriket İngiliz sporları olarak bilinen sporlar arasında yer alır. İngiltere’nin en başarılı Ragbi takımları arasında Leicester Tigers, London Wasps ve Northampton Saints kulüpleri yer alır. İngiltere’nin futbol haricindeki diğer branşlarda en ünlü sporcuları arasında kriket oyuncusu Ian Botham, tenis oyuncusu Andy Murray, atletizm oyuncusu Paula Radcliffe, Formula 1 oyuncusu Lewis Hamilton ve boks oyuncusu Joe Calzaghe yer alır.

İngiltere Politik Kültürünün Özellikleri Nelerdir?

İngiliz politik kültürü birçok sosyolog tarafından saygı unsurlarının korunduğu etkili bir sivil kültür olarak tanımlanır. İngiliz politik kültürünün temelini oluşturan unsurlar arasında coğrafya, din, tarih ve sosyolojik yapı bulunur. Coğrafya, İngiltere’nin bir ada ülkesi olmasından dolayı politik kültürde kritik bir rol oynar. İngiliz politik kültüründe dinin etkisi Kalvinistler, Anglikanlar, Katolikler gibi grupların var olmasından dolayı çok boyutludur.

İngiliz siyasi kültüründe tarih önemli bir rol oynar. İngiltere tarihi, devrimsel süreçlerden ziyade siyasi zeminde kademeli bir ilerleyiş barındırdığı için demokrasinin kültürel olarak daha sağlam bir temele oturduğunu gözler önüne serer. İngiltere siyaseti sosyolojik yapının çeşitliliği ve özellikle Brexit sürecinden sonra ortaya çıkan farklı görüşlerden dolayı çalkantılı bir ilerleyiş kaydetmektedir.

İngiltere'nin Milli Bayramları Nelerdir?

İngiltere’nin milli bayramları aşağıda listelenmiştir.

  • Yeni Yıl Günü
  • Kutsal Cuma
  • Paskalya Pazartesisi
  • Bank Holiday
  • Noel
  • Boks Günü

İngiltere'de Düzenlenen Festivaller ve Karnavallar Hangileridir?

İngiltere'de Düzenlenen Festivaller ve Karnavallar Hangileridir?
İngiltere'de Düzenlenen Festivaller ve Karnavallar Hangileridir?

İngiltere’de düzenlenen festivaller ve karnavallar aşağıda verilmiştir.

  • Notting Hill Karnavalı
  • Glastonbury Müzik Festivali
  • Buxton Festivali
  • Durham Uluslararası Bando Festivali
  • Hadrian Duvarı Ateşi Festivali
  • Shetland Folk Festivali
  • Sidmouth Folk Festivali
  • Lost Village Festivali
  • Camp Wildfire Festivali
  • Neverworld Festivali

İngiltere'de Yılbaşı Kutlamaları Nasıldır?

İngiltere’de yeni yıl 31 Aralık akşamından 1 Ocak’a kadar kutlanır. Geleneksel olarak yeni yıl gecesi İngiltere’de havai fişekler patlatılır; evlerde, barlarda ve sokaklarda geniş katılımlı partiler düzenlenir. İngiltere’de yeni yılın daha geleneksel olarak kutlanış biçiminde insanlar evin arka kapısını eski yılın dışarı çıkması için gece yarısı açar ve ön kapıdan giren ilk siyah saçlı insandan tuz, ekmek ve kömür getirmesini ister.

İngiltere’nin geleneksel yeni yıl kutlamasında gece yarısından sonra ön kapıdan giren ilk siyah saçlı insandan istenen tuz parayı, ekmek yemeği ve kömür ise ısınmayı temsil eder.

İngiltere Neyi ile Ünlüdür?

İngiltere’nin ünlü olduğu konular aşağıda verilmiştir.

  • David Beckham, Wayne Rooney gibi ünlü futbolcular
  • Big Ben, kırmızı otobüsler, siyah taksiler ve çay
  • The Beatles, Oasis, Pink Floyd, Rolling Stones, Radiohead gibi ünlü müzik grupları
  • Köklü tarihi ve kraliyet ailesi
  • Oxford, Cambridge gibi köklü ve kaliteli eğitim kurumları
  • Yağmurlu hava ve yemyeşil kırsal bölgeler
  • Kahvaltı kültürü
  • William Shakespeare gibi tarihe damga vuran edebi isimler
  • Stonehenge gibi antik tarihi yapılar

En Ünlü İngiliz Atasözleri Nelerdir?

“The grass is always greener on the other side of the fence”, çitin diğer tarafındaki çim her zaman daha yeşildir anlamına gelmektedir ve bu atasözü, başkasının sahip olduğu şeylerin aynısına sahip olunsa da başkasında olanın göze daha değerli ve güzel göründüğünü anlatır.

“Don’t judge a book by its cover”, bir kitabı kapağıyla yargılama anlamına gelmektedir ve bu atasözü, insanların dış görünüşlerine göre önyargı geliştirilmemesi gerektiğini anlatır.

“Better late than never”, geç olması hiç olmamasından iyidir anlamına gelmektedir ve bu atasözü, hayatta acele edilmemesi gerektiğini anlatır.

“Curiosity killed the cat”, merak kediyi öldürdü anlamına gelmektedir ve bu atasözü, fazla merakın zararlı sonuçları olabileceğini anlatır.

“The forbidden fruit is always the sweetest”, yasak meyve her zaman en tatlısıdır anlamına gelmektedir ve bu atasözü, yasak olan şeylerin daha cezbedici olduğunu anlatır.

Türk Kültürü ve İngiliz Kültürü Arasındaki Farklar Nelerdir?

İngiliz kültürü ile Türk kültürü arasında birçok farklılık bulunmaktadır ve bu belirgin farkların arasında din, eğlence kültürü, sanat anlayışı ve mutfak yer alır. İngiltere’de baskın din Hristiyanlık iken Türkiye’de İslam’dır. Türkiye ve İngiltere arasındaki eğlence kültürü oldukça farklıdır. Türkiye’de pub kültürü çok gelişmemiştir ancak meyhane, taverna gibi yerler oldukça yaygındır; İngiltere’de ise hayatın neredeyse her alanında yer alan bir pub ve gece hayatı kültürü bulunur.

Türkiye ve İngiltere’nin sanat tarihinde ve sanata olan bakış açısında farklılıklar baş gösterir. İngiltere Hristiyanlık, Rönesans, reform ve Sanayi Devrimi gibi olaylarla paralellik gösteren bir sanatsal gelişime sahip iken Türkiye, bahsi geçen süreçleri deneyimlememiş ve sanatına İslam, tasavvuf ve Orta Asya figürlerini yansıtmış bir kültüre sahiptir.

Türk mutfağı, Anadolu’nun verimli topraklarının getirisiyle oldukça zengindir. İngiliz mutfağı, yaşadıkları coğrafyanın zorluğundan dolayı Türk mutfağı kadar çeşitli değildir ancak son yüzyıllarda sömürgecilik faaliyetlerinin neticesinde farklı kültürlerin mutfağını ülkelerine tanıtmış olduklarından dolayı çokkültürlü özellikler taşır.

İngiltere'deki Kültür ve Sanat Kuruluşları Hangileridir?

İngiltere’de, bilimsel ve teknolojik başarılara dayalı olarak burs ve madalya veren köklü kuruluşlardan biri Royal Society’dir. İçerisinde antik dönemlerden kalma el yazmaları, papirüslerin dahi bulunabildiği dünyanın en geniş kütüphanelerinden biri olan British Library’nin bağlı bulunduğu kuruluş olan British Museum arkeolojinin, tarihin ve sanatın bir araya geldiği kurumlar arasında yer alır.

İngiltere’de faaliyet gösteren Londra Zooloji derneği büyük bir hayvanat bahçesine sahip olmanın yanı sıra hayvanlar üzerinde araştırmalar yapan ve bilimsel dergiler yayınlayan bir dernektir. Kraliyet Botanik bahçeleri, hem bir araştırma enstitüsü hem de İngiltere’nin doğal güzelliklerinden biridir. İngiltere’nin köklü üniversiteleri arasında yer alan Cambridge ve Oxford üniversitelerinin oldukça geniş ve kapsamlı kütüphaneleri bulunmaktadır. İngiltere ziyaretçi sanatçı vizesi ile her yıl düzenlediği kültür sanat etkinlikleri kapsamında tüm dünyadan katılımcıları ülkesine davet etmekte ve uluslararası bir zeminde köklü kültürünün tanıtımını yapmaktadır.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: