Hollanda Kültürü

Hollanda Kültürü: Hollanda'nın Gelenekleri ve Kültürel Özellikleri

Hollandalılar, kendi ülkelerindeki iki büyük kültürel alt bölümü Randstad (Rim City) ve Randstad olmayan kültürler olarak birbirinden ayırmaktadır. Randstad kültürü, Kuzey Hollanda, Güney Hollanda ve Utrecht eyaletlerinde bulunmakta ve belirgin bir şekilde kentsel özellikler göstermektedir. Randstad dışı kültür, ağırlıklı olarak Protestan olan kuzey ile Katolik güney arasındaki, Ren Nehri ile ayrılan tarihsel ayrıma karşılık gelmektedir.

Hollanda kültürünün önemli yerel varyasyonları, aşırı kuzeydeki Friesian kültürünü ve güneydeki Brabant ve Limburg kültürlerini içermektedir. Güney Hollanda kültürü, 19. yüzyıla kadar ayrımcı politikalara maruz kalmıştır. Friesians, dillerini ve eski Friesian halkının soyunu yüceltirken, Limburgers ve Brabantines güney kültürlerini ve Katolik mirasını vurgulamaktadır.

Hollanda yüzyıllar boyunca ayrımcılık ve zulümden kaçan etnik azınlıklar için bir sığınak işlevi gördüğü için her bir azınlık Hollanda’nın kültürü üzerinde kendi tarzında etkiler bırakmıştır. İspanya ve Portekiz'den Protestan tüccarlar, 16. ve 17. yüzyıllarda Hollanda Cumhuriyeti'ne sığınmıştır. 20. yüzyıla gelindiğinde, Akdeniz'den gelen misafir işçiler, eski Hollanda kolonilerinden gelen göçmenler ve savaşın parçaladığı ülkelerden gelen mülteciler akını Hollanda’yı etkilemiştir.

Hollanda'nın tek tip ulusal kültürü olmadığı gibi, ülkenin kültürel çeşitliliği, farklılıklara toleransı ve yabancı etkilere açıklığı vurgulamaktadır. Hollanda’da Randstad kültürü, yoğun nüfuslu bölgede siyasi, ekonomik ve kültürel gücün yoğunlaşması nedeniyle hegemonik olmuştur.

Bu makalede Hollanda kültürüne ve geleneklerine dair bilgiler yer almaktadır.

Hollanda'nın Kültürel Özellikleri Nelerdir?

Hollanda, Batı Avrupa'nın en laik ülkelerinden biridir. Hristiyanlık şu anda Hollanda'daki en büyük din, İslam ise ülkedeki en büyük ikinci dindir. Hollandalılar genellikle toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda ilerici tutumlara sahiptir ve Hollanda, Avrupa Komisyonu'nun 2020 Cinsiyet Eşitliği Endeksi'nde AB'de 5. sırada yer almaktadır.

Hollandalılar dakikliği çok ciddiye alma eğilimindedirler ve Hollandalıların planlarını haftalar hatta aylar öncesinden düzenledikleri bilinmektedir. Hollanda iletişim tarzı açık ve anlaşılırdır. Hollandalılar dürüstlüğe değer verdikleri için akıllarından geçenleri direkt bir şekilde konuşmaktadırlar. Hollanda sosyal görgü kuralları, birisiyle konuşurken göz teması kurmayı gerektirmektedir. Hollandalılar bir kişinin statüsünü, cinsiyetini veya yaşını toplum içinde neredeyse hiç dikkate almamaktadır.

Hollandalıların Gelenekleri Nasıldır?

Hollandalıların Gelenekleri Nasıldır?
Hollandalıların Gelenekleri Nasıldır?

En ünlü Hollanda gelenekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Hollanda birası tadımı: Hollanda kültüründe bira sosyal bir içecektir. Heineken en önde gelen Hollanda birasıdır ve yerel halk için özel etkinlik birası olarak kabul edilmektedir.
  • Hollanda peyniri tadımı: Hollanda, peynir ile tanınmaktadır ve en çok tanınan çeşitler arasında Gouda, Edamer ve Reypenaer bulunmaktadır.
  • Kral Günü: Hollanda'nın en önemli festivallerinden biri olan Kral Günü her yıl 27 Nisan'da ülke genelinde kutlanan Kral Willem-Alexander'ın doğum günüdür. Hollandalıların geleneğine göre herkes turuncu giymekte, sokaklarda ve kanallarda birlikte kutlama yapmaktadır. Hollanda Kral Günü kutlamalarında müzik performansları ve geçmiş nesillerden öğrenilen eski oyunların oynanması geleneğin bir parçasıdır.
  • Nijmeegse yürüyüşleri: Her yıl temmuz ayının üçüncü salı günü düzenlenmektedir. Katılımcılar dört gün boyunca her gün 30, 40 veya 50 kilometre yürüyüş yapmaktadır. Yerel köylerdeki birçok aile katılımcılara dinlenmeleri için geleneksel olarak evlerini açmaktadır.
  • Buz pateni etkinlikleri: Bir çift paten giymek ve doğal buzda paten yapmak veya bir piste gitmek, Hollanda'daki en iyi kış aktivitelerinden biridir.
  • Veluwe’de hafta sonu kaçamağı: Hafta sonu kaçamağı için Veluwe'ye gitmek bir Hollanda geleneğidir. Hollanda Veluwe bölgesi yürüyüş yapmak ve bisiklete binmek için ideal bir destinasyondur.
  • Scheveningen’de yerlilerle vakit geçirmek: Yaz veya ilkbahar mevsimlerinde güneşli bir günde yerli halk trene veya arabaya binerek Scheveningen sahiline gitmektedir.

Hollanda Mutfak Kültürü Nasıldır?

Hollanda Mutfak Kültürü Nasıldır?
Hollanda Mutfak Kültürü Nasıldır?

Hollanda yemekleri genel olarak basit, besleyici ve Avrupa pişirme tarzlarının bir karışımını temsil etmektedir. Hollanda yemek kültürü üzerinde Çin, Endonezya, Surinam ve İtalyan kültürlerinin etkisi oldukça fazladır. Hollanda’da her yerde sokak satıcıları tarafından ringa balığı ve soğan satılmaktadır.

Hollanda kahvaltı kültürü, aile üyelerinin hafta içi programlarına göre ayrı ayrı kahvaltı yaptıkları, ancak pazar günleri birlikte özel bir kahvaltının hazırlandığı bir kültürdür. Hollandalı aileler geleneksel olarak kahvaltı ve öğle yemeği için sandviçleri tercih ederken, akşam yemeği genellikle günün tek sıcak yemeğidir.

Hollanda yemek kültürü içerisindeki tipik bir akşam yemeği, mevsiminde sebzeli patates, soslar, et veya balıktan oluşmaktadır. Hollanda’da genellikle öğleden sonra beş ile yedi arasında servis edilen akşam yemeği, çorba ile başlayan iki veya üç çeşit yemektir. Ana yemek genellikle sebze ve et, balık veya kümes hayvanları ile patates içermektedir. Hollanda’nın geleneksel yemekleri arasında bezelye çorbası, lahana yahnisi, hotchpotch (güveç), beyaz kuşkonmaz, mayonezli patates kızartması, et kroketleri ve çiğ ringa balığı bulunmaktadır.

Hollanda’nın meşhur yemekleri arasında şeker serpilmiş mini kreplere benzeyen poffertjes, Endonezya esintili bir pirinç yemeği olan Nasi Goreng, galeta ununa batırılarak yuvarlanmış bir hamur ve içerisinde kızarmış et bulunan Kroketten, Endonezya’dan ithal edilen temelde bir karides ya da balık aromalı olan Keropok yer almaktadır. Hollanda’da popüler tatlılar kuru üzümlü rulolar, çikolatalı kremalar, pudingler, şuruplu gofretler ve özellikle Hollanda meyan köküdür.

Hollandalılar, yakından tanımadıkları insanları akşam yemeğine neredeyse hiç davet etmemektedir. Hollanda içecekleri arasında kahvenin güçlü bir sosyal önemi vardır. Hollandalı komşular için sabah verilen kahve molası oldukça önemlidir ve sık sık birbirlerini kahve içmeye davet etmektedirler. Hollanda birası, MS 1'den beri Hollanda'da yapılmaktadır ve Orta Çağ'da, uygun bira fabrikaları yaygınlaşana kadar bira yapımını genellikle manastırlar üstlenmiştir. Hollanda'da şarap veya diğer alkollü içeceklerden daha fazla insan bira içmektedir.

Hollanda Giyim Kültürü Nasıldır?

Hollanda Giyim Kültürü Nasıldır?
Hollanda Giyim Kültürü Nasıldır?

Hollanda giyim kültürü dantelden ya da sert kumaştan yapılan küçük bir şapka veya daha büyük sivri şapka ya da omuzlara kadar uzanan uzun bir parçadan oluşmaktadır. Geleneksel Hollanda kıyafetleri Hollanda'nın belli başlı şehirlerinde pek görülmese de, Hollanda'da hala Urk, Spakenburg, Staphorst, Volendam ve diğer birkaç köyde geleneksel kıyafetler giyen çoğunlukla yaşlı kesimden oluşan Hollandalı köylüler bulmak mümkündür.

Hollanda’da belirli kıyafetleri giymek için doğum, vaftiz, evlilik ve ölüm gibi geçiş anları beklenmekte ve yılın belirli zamanlarında kostüm değişiklikleri bulunmaktadır. En şık Hollanda kıyafetleri düğün gibi özel günlerde ve pazar günleri kiliseye giderken giyilmektedir. Dinolingo adı verilen tahta ayakkabılar tipik geleneksel Hollanda ayakkabı türleridir.

Hollandalı kadınlar için geleneksel kıyafetler; elbise, uzun etekler, bluzlar, önlükler, şallar veya diğer omuz süslemelerini içermektedir. Hollandalı kadınlar genellikle iş için kaba önlükler, açık hava boneleri takarken gezmeye giderken daha zarif önlükler ve şık boneler giymektedir. Hollanda’da geleneksel erkek kostümü, gümüş düğmeli yün pantolonun yanı sıra tahta takunya, gömlek, ceket ve şapka içermekte ve şapkanın şekli ve tasarımı bölgeye göre değişmektedir.

Hollanda'da giyinmenin doğru ya da yanlış bir yolu olmasa da günümüzde Hollandalı kadınların çoğunluğu daha doğal bir görünümü tercih etmektedir. Hollanda sokaklarında zamansız bir klasik olan erkeksi silüetin modası asla geçmemektedir. Hollanda'da yürümek veya bisiklete binmek için çok zaman harcandığı için kıyafet seçerken rahatlık daha ön planda olmaktadır.

Ünlü Hollanda Kıyafet Markaları Hangileridir?

Ünlü Hollanda kıyafet markaları aşağıda sıralanmıştır.

  • 10 feet
  • A.F.C.A
  • BALR
  • C&A
  • Daily Paper
  • Peet Dullaert
  • Futura
  • G-Star Raw
  • Mexx
  • Pretty Wild Lingerie
  • Scotch & Soda
  • Sissy-Boy
  • Suitsupply
  • Viktor & Rolf
  • WE

WE; giyim, ayakkabı, çanta ve diğer aksesuarları satan Hollandalı bir moda zinciridir. WE'nin Hollanda, Belçika, Almanya, Fransa, Lüksemburg, Avusturya ve İsviçre'de yaklaşık 240 mağazası ve 3.000 çalışanı bulunmaktadır. C&A, Avrupa merkez ofisleri Vilvoorde, Belçika, Almanya'da bulunan, Hollanda markaları içinde çok uluslu bir perakende giyim mağazasıdır.

Hollanda Sanat Kültürü Nasıldır?

Hollanda resminin başyapıtları Amsterdam'daki Rijksmuseum, Van Gogh Müzesi ve Stedelijk Müzesi'nde sergilenmekte, Otterloo'daki Kröller-Muller Müzesi'nde, Lahey'deki Haags Gemeentemuseum ve Mauritshuis'de önemli koleksiyonlar bulunmaktadır. Hollanda’da geniş bir ziyaretçi kitlesi çeken Vermeer, Rembrandt ve Van Gogh gibi popüler ressamların eserleri dışında, müzeler esas olarak orta ve üst sınıflar tarafından ziyaret edilmektedir.

Hollanda’da klasik müzik ve bale uluslararası çekiciliği olan başlıca performans sanatlarıdır. Hollanda’da kabare uzun süredir devam eden bir ulusal geleneğe sahiptir ve hala oldukça popülerdir. Utrecht Erken Müzik Festivali, ortaçağ ve Rönesans müziği içeren konserleriyle tanınırken, Lahey'deki Kuzey Denizi Caz ​​Festivali dünyaca ünlüdür. Hollanda’daki Pinkpop ve Low Lands festivalleri, iki büyük popüler müzik etkinliğidir. Amsterdam'daki Hollanda Festivali, çağdaş Hollanda performans sanatlarının yıllık sunumu, ağırlıklı olarak orta ve üst sınıfları cezbetmektedir.

Hollanda Müzik Kültürü Nasıldır?

Hollanda Müzik Kültürü Nasıldır?
Hollanda Müzik Kültürü Nasıldır?

Hollanda, halk ve dans müziğinden klasik müzik ve baleye kadar çeşitli müzik geleneklerine sahiptir. Akordeon gibi geleneksel Hollanda müzik aletleri levenslied müziğin temelini oluştursa da son yıllarda birçok sanatçı synthesizer ve gitar da kullanmaktadır. Hollanda müzik türlerinde ünlü sanatçılar arasında Jan Smit, Frans Bauer ve merhum Andre Hazes bulunmaktadır. Çağdaş Hollanda pop müzik türü 1960'larda ABD ve İngiltere'den gelen popüler müzikten büyük ölçüde etkilenerek doğmuştur.

1990'ların ortalarında Hollandaca rap ve hip hop da olgunlaşmaya başlamış ve gittikçe Hollanda ve Belçika'da popüler hale gelmiştir. Klasik Hollanda müzikleri dalında Jan Sweelinck Hollanda'nın en ünlü bestecisi, Louis Andriessen yaşayan en tanınmış Hollandalı klasik besteciler arasında yer almaktadır.

Dünyanın en iyi DJ'leri arasında sayılan Armin van Buuren, Tiësto, Hardwell, Martin Garrix ve Afrojack Hollanda kökenlidir. Veleta, 1950'lerden 1970'lere kadar Hollanda'nın birçok yerinde, düğünlerde ve hatta danslarda, Waltz, Quickstep ve Tango balo dansları gibi yaygın bir dans olmuştur. Amsterdam dans etkinliği, dünyanın önde gelen elektronik Hollanda müziği konferansı ve birçok elektronik alt tür için en büyük kulüp festivalidir.

Hollanda Sinema Kültürü Nasıldır?

Hollanda Sinema Kültürü Nasıldır?
Hollanda Sinema Kültürü Nasıldır?

Hollanda film endüstrisi nispeten küçük olduğundan ve Hollanda filmleri için çok az veya hiç uluslararası pazar bulunmadığından, neredeyse tüm filmler devlet finansmanına dayanmaktadır. Uluslararası alanda başarılı Hollandalı aktörler arasında X-Men filmlerinden Famke Janssen, Game of Thrones’tan Carice van Houten, Blade Runner’dan Rutger Hauer, Jeroen Krabbe ve Derek de Lint yer almaktadır.

Turkish Delight, Black Book, Soldier of Orange, Spetters ile Paul Verhoeven’in yönettiği Hollanda sinema filmleri uluslararası dağıtım ve tanınırlık kazanmıştır. Tanınmış Hollanda filmleri yönetmenleri arasında Jan de Bont, Dick Maas, Fons Rademakers ve belgesel yapımcıları Bert Haanstra ve Joris Ivens yer almaktadır. Hollandalı film yönetmeni Theo van Gogh ise 2004 yılında Amsterdam sokaklarında öldürüldüğünde uluslararası üne kavuşmuştur.

Belgesel türü hala Hollanda film endüstrisinde önemli bir rol oynamaktadır. Her yıl kasım ayında düzenlenen Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali, dünyanın en büyük belgesel film festivallerinden biri olarak kabul edilmektedir. Uluslararası Film Festivali Rotterdam bağımsız, yenilikçi, deneysel sinema ve görsel sanatları destekleyen bir film festivalidir. Uluslararası festival 1972'den beri Rotterdam'da düzenlenmekte ve festival süresince Tiger Ödülleri, yeni başlayan film yapımcılarına verilmektedir.

Hollanda en ünlü pembe dizileri arasında Goede Tijde, Slechte Tijden (İyi Zamanlar, Kötü Zamanlar), Netflix’te yayınlanan Toon, Hollanda en iyi suç temalı dizisi Moordvrouw ve drama türünde Penoza dizisi dünya çapında oldukça popülerdir.

Hollanda Spor Kültürü Nasıldır?

Hollanda Spor Kültürü Nasıldır?
Hollanda Spor Kültürü Nasıldır?

Hollanda’da spor organizasyonu 19. yüzyılın başında başlamış, spor federasyonları kurulmuş, kurallar birleştirilmiş ve spor kulüpleri oluşturulmuştur. Hollanda’da hem bireysel hem de takım sporları oldukça yaygındır. Takım sporları arasında futbol, beyzbol, basketbol, çim hokeyi, voleybol, kriket, rugby, hentbol ve korfbol oldukça rağbet görürken, bireysel spor türleri arasında bisiklet sürmek, buz pateni, tenis, binicilik, golf, yüzme ve kick boks popülerdir. 1912'de Hollanda Ulusal Olimpiyat Komitesi kurulmuştur. Hollanda şimdiye kadar Yaz Olimpiyat Oyunları’nda 230 madalya ve Kış Olimpiyat Oyunlarında 95 madalya kazanmıştır.

Futbol, Hollanda'daki en popüler spordur ve Hollanda Kraliyet Futbol Federasyonu 1.076.759 oyuncusuyla ülkedeki en büyük spor federasyonudur. Hollanda milli futbol takımı 1908, 1912 ve 1920'de üç Olimpiyat bronz madalyası kazanmıştır. Johan Cruyff, Marco van Basten, Ruud Gullit, Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert, Ruud van Nistelrooy, Clarence Seedorf, Wesley Sneijder, Arjen Robben ve Robin van Persie gibi Hollandalı ünlüler uluslararası alanda tanınırlığa sahiptir.

Hollanda Bisiklet Kültürü Nasıldır?

Hollanda Bisiklet Kültürü Nasıldır?
Hollanda Bisiklet Kültürü Nasıldır?

Hollanda 17 milyon nüfusu olmasına rağmen 22 milyon bisiklete sahip olan, 32.000 kilometre bisiklet yolu ve dünyanın en büyük bisiklet park tesisleri ile dünyanın bir numaralı bisiklet ülkesidir. Hollanda’da bisiklet bir yaşam biçimi haline geldiği için şehirleri bisiklet dostu hale getirmenin yolları düşünülmüştür.

Hollanda'daki altyapı bisikletçiler üzerine kuruludur ve birçok bisiklet şeridi bulunması, bisikleti güvenli bir ulaşım aracı haline getirmektedir. Hollanda büyük şehirlerinde bisiklet sürmek araba kullanmaktan daha kolay ve hızlıdır. Hollanda’da bisiklet, çocuklar için okula giderken ulaşım aracı olurken, ebeveynler tarafından da çocuklarını antrenmanlara götürmek veya başka işler için de sıklıkla tercih edilmektedir.

Hollanda’da bazı yaşlılar yaz tatilinde ülkenin ya da Avrupa'nın her yerini bisikletle dolaşmaktadır. Hollandalılar için bisiklet sadece bir gereklilik değil, aynı zamanda bir boş zaman aktivitesidir. Hollanda Kraliyet Bisiklet Birliği 26 Ocak 1928'de kurulmuş ve Olimpiyat oyunlarında Hollanda bisiklette 18 altın madalya kazanmıştır.

Hollandalıların Eğlence Kültürü Nasıldır?

Hollanda Amsterdam'ın çeşitli eğlenceleri yüzlerce mekanda sahnelenmektedir. Amsterdam'da festivaller veya kanal tekne gezileri gibi pek çok düşük maliyetli eğlenceler bulunmaktadır. Hollanda şehri, Amsterdam gece hayatı ile ünlüdür ve sıklıkla yabancı ülke vatandaşları tarafından ziyaret edilmektedir.

Hollanda barlarında ve kafelerinde çok sayıda sokak sanatçısı ve canlı müzik grupları, Amsterdam eğlence kültürünün zenginliğini yansıtmaktadır. Hollanda Redlight bölgesi, Amsterdam'da gece hayatının tadının çıkarılabileceği birçok gece kulübü, küçük restoran ve kafenin bulunduğu bir bölgedir.

Hollanda’daki önemli festivaller ve kutlamalar arasında Amsterdam'da mart ayında geçen sessiz gece yürüyüşü 1345'te Kalverstraat'ta bir evde gerçekleşen ve Amsterdam'ı önemli bir hac şehri olan mucize şehre dönüştüren Katolik Amsterdam Mucizesi'ni anmak amacıyla gerçekleştirilmektedir.

Hollandalılar her yıl mart ayında Basisschool'daki çocukları parklara, sokaklara, meydanlara ve kırsal alanlara ağaç dikmeye teşvik ederek, ağaç festivalini ülke çapında kutlamaktadır. Hollanda, ülke çapında 5 Mayıs’ta gerçekleşen bir dizi Kurtuluş Günü etkinlikleriyle özgürlük ve demokrasiyi kutlamakta ve Hollanda'nın en eski pop konserlerinden biri olan Bevrijdingspop yüksek katılım oranıyla Haarlem'de düzenlenmektedir.

Hollanda'nın Festivalleri Nelerdir?

Hollanda'nın Festivalleri Nelerdir?
Hollanda'nın Festivalleri Nelerdir?

Hollanda’da düzenlenen en meşhur festivaller aşağıda verilmiştir.

  • Keukenhof Bahçeleri'nin açılış kutlaması Lisse’de mart ve mayıs ayları arasında düzenlenmektedir.
  • Çiçek Geçit Töreni Noordwijk'ten Haarlem'e doğru gidilen, nisan ayında dört gün boyunca süren bir törendir.
  • Kral Günü, 27 Nisan’da Amsterdam’da kutlanmaktadır.
  • Hollanda Festivali, haziran ya da temmuz aylarında Amsterdam’da gerçekleştirilmektedir.
  • Rotterdam Yaz Karnavalı, temmuz ayı içerisinde 2 gün sürmekte ve Rotterdam’da yapılmaktadır.
  • Amsterdam Gay Pride, ağustos ayında Amsterdam’da 7 gün kutlanan bir festivaldir.
  • Amsterdam Kanal Festivali, ağustos ayında Amsterdam’da 10 gün boyunca kutlanmaktadır.
  • Kızıl Saçlılar Günü, eylül ayında bir hafta sonu düzenlenir ve Hollanda’nın Breda ilinde yapılır.
  • Amsterdam Dans Etkinliği, Amsterdam’da her ekim ayında 5 gün sürecek şekilde organize edilmektedir.
  • GLOW Festivali, Eindhoven’da her kasım ayında düzenlenen festivaldir.
  • Scheveningen Havai Fişek Festivali, Hollanda’nın Lahey şehrinde aralık ayında 2 hafta sonu boyunca sürmektedir.
  • Sinterklaas Geçit Töreni, kasım ortasından aralık başına kadar gerçekleşmekte ve Amsterdam'da renkli bir geçit töreni sunmaktadır.

Hollanda'nın Politik Kültürü Nasıldır?

Hollanda siyaseti, parlamenter temsili demokrasi, anayasal monarşi ve ademi merkeziyetçi üniter devlet çerçevesinde şekillenmiştir. Hollandalılar kendilerini parlamentoda kimin temsil edeceğini seçebilmektedir. Hollanda siyasi yapısındaki başlıca kurumlar kral, kabine ve yargı sistemidir. Kral, Hollanda Krallığı'nın devlet başkanıdır. Hollanda kralı ve bakanlar, birlikte hükümeti oluşturmaktadır.

Hollanda’da oy kullanmak zorunlu olmamasına rağmen, oy kullanma hakkı olan her Hollanda vatandaşı, 18 yaşını doldurduktan sonra parlamento seçimlerinde oy kullanabilmektedir ve 18 yaşını doldurmuş herkes aday olabilmektedir.

Hollanda geleneksel bir güçler ayrılığı ilkesine sahip değildir. Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), İşçi Partisi (PvdA), Hristiyan Demokratik Temyiz (CDA) ve Demokratlar 66 (D66) Hollanda politikası içerisinde varlık gösteren partiler arasındadır. Hollanda, tarihsel olarak tarafsız bir devlet iken, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra BM, NATO ve AB gibi birçok uluslararası kuruluşa katılmıştır.

Hollanda Krallığı'nın Milli Bayramları Nelerdir?

Hollanda Krallığı’nın milli bayramları aşağıda listelenmiştir.

  • 27 Nisan Kral Günü (Koningsdag)
  • 5 Mayıs Kurtuluş Günü (Bevrijdingsdag)
  • 4 Mayıs Ulusal Anma Günü
  • 26 Mayıs Yükseliş Günü
  • 25 Aralık Noel Günü

En Yaygın Hollanda Atasözleri Nelerdir?

En yaygın Hollanda atasözleri aşağıda listelenmiştir.

  • Yaşlı bir fare tuzağa düşmez.
  • Çoban yoldan çıkınca koyun yoldan sapar.
  • Herkes kendi evinin önünü süpürse, her sokak temiz olur.
  • İki kavga olduğunda ikisi de haksızdır.
  • Bir kaşık şurupla, sirke dolu bir fıçıdan daha fazla sinek yakalanır.
  • Aptallar tüm dünyada özgürdür.
  • İyi şeyler zaman ister.
  • İyi içki kötü düşünceleri kovar.
  • Tüm gemiyi kaybetmektense çapayı kaybetmek daha iyidir.
  • Öfke kısa bir çılgınlıktır.
  • Yoksulluk, tembelliğin ödülüdür.
  • Kör bir at, boş bir yulardan daha iyidir.
  • Çok kulu olanın hırsızı çok olur.
  • Mide doyduğunda kalp mutlu olur.

Hollanda'nın Neyi Meşhurdur?

Hollanda'nın Neyi Meşhurdur?
Hollanda'nın Neyi Meşhurdur?

Hollanda, yel değirmenleri ve dünya genelinde oldukça ünlü olan laleler ile bilinmektedir. Dünyanın ilk borsası Amsterdam borsası adıyla Hollanda’da kurulmuştur. Hollanda dünyanın en popüler kırmızı ışık bölgesi olan De Wallen ile tanınmaktadır. Hollanda ünlü kanallarının yanı sıra topraklarından çıkan Van Gogh gibi ünlü ressamları ile de bilinmektedir.

Hollandalıların peynir yapımında uzun bir geçmişi vardır ve birçok dükkanda kolayca bulunabilen birkaç çeşit keçi peyniri, çiftçi peyniri veya Leiden peyniri vardır. Hollanda'nın en popüler biraları Heineken, Grolsch ve Amstel’dir. Hollanda’da tahta takunyalar, 13. yüzyıla kadar uzanan uzun yıllar kullanılan geleneksel ayakkabılar olmuştur.

Hollanda'daki Kültür ve Sanat Kuruluşları Nelerdir?

Hollanda’daki kültür ve sanat kuruluşları aşağıda sıralanmıştır.

  • Artist subsidy
  • Arts Collaboratory
  • Creative Court
  • Extrapool
  • De Kring
  • Nederlandsche Vereeniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst
  • Res Artis
  • Stepping Grounds
  • Vereniging Rembrandt
  • Forum Groningen
  • Blue Shield International
  • Stedelijk Museum Bureau Amsterdam

Hollanda’ya kültürel, spor veya dini bir etkinliğe katılmak amacıyla veya bir film ekibinin parçası olarak gitmek isteyen kişilerin vizeye ihtiyacı olmaktadır. Hollanda’daki kültür ve sanat kuruluşları tarafından düzenlenen etkinliklerde, Hollanda'da yapılacak etkinliklerin veya faaliyetlerin niteliğine ilişkin ayrıntıları içeren davet mektubu alınması Hollanda vize şartları içerisindedir.

Türkiye ve Hollanda Kültürleri Arasındaki Benzerlikler ve Farklılıklar Nelerdir?

Türk kültüründeki yaşa dayalı hiyerarşi ve saygı kültürü, Hollanda kültüründe bulunmamaktadır. Türk kültüründe tabu olarak nitelendirilen ve toplum içerisinde konuşulması hoş karşılanmayan cinsellik ile ilgili konular, Hollanda kültüründe bir tabu olmanın ötesindedir ve gündelik hayatın bir parçası konumundadır.

Hollanda kültüründe bisiklet sürmek oldukça yaygınken, Türk kültüründe otomobil ile ulaşım sağlamak daha ön plandadır. Hollanda nüfusu içerisinde İslamiyet’e inanan kişiler olmasına rağmen, Hristiyanların sayısı oldukça yüksektir. Türk kültüründe dini açıdan önyargılı olunan eşcinsellik gibi birçok konu Hollanda kültüründe oldukça popüler bir şekilde açık seçik yaşanmaktadır.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: