Hollanda Dili

Hollanda Resmi Dili ve Konuşulan Diğer Diller

Hollanda ana dili Felemenkçedir. Felemenkçe dünyada İngilizce ve Almancadan sonra en çok konuşulan üçüncü Germen dilidir.

Hollanda Felemenkçe dili AB resmi dillerinden biridir. Yaygın olarak Hollanda’da konuşulan diller; Felemekçe, İngilizce, Almanca, Fransızca ve Frizce olarak sıralanmaktadır.

Hollanda'da Hangi Dil Konuşuluyor?

Hollanda’da konuşulan ana dil Felemenkçedir. Hollanda’da en çok konuşulan diller; Felemenkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca ve Frizce olarak sıralanmaktadır.

Hollanda Resmi Dili Nedir?

Hollanda’nın resmi dili Felemenkçe olarak bilinmektedir. Felemenkçe dili Batı Avrupa, Kuzey Amerika ve Karayipler’de yaygın olarak konuşulmaktadır.

Felemenkçe alfabesi “a” dan “z” ye kadar Latin alfabesinde bulunan tüm harfleri içermektedir. Felemenkçede diyakritik işareti bulunan harfler alfabede yer almaz. Felemenkçe alfabesi 26 harften oluşurken, bazen kendisinde tek harf özelliği verilen diftong "IJ" ile alfabedeki harf sayısı 27’ye çıkmaktadır.

Felemenkçe, Hint-Avrupa dil ailesinin Cermen dilleri grubundadır. Dünyada üzerinde yaklaşık 24 milyon insan resmi dil olarak Felemenkçe konuşmaktadır. Hollanda'nın %70,8’i, Belçika’nın %27,1’i, Surinam’ın %1.7’si, Karayipler’in %0,1’i ve diğer ülkelerin %0.3’ü Felemenkçe konuşmaktadır.

Felemenkçe Dili Alfabesi Nasıldır?

Felemenkçe dili alfabesi aşağıda verilmiştir.

Felemenkçe Dili Alfabesi Nasıldır?
Felemenkçe Dili Alfabesi Nasıldır?

Hollanda Bölgelerinin Resmi Dilleri Nedir?

Hollanda konuşma dili Felemenkçedir. Hollanda’da Felemenkçe dilinin yanında farklı diller de konuşulmaktadır.

Batı Frizce, Hollanda’nın Friesland eyaletinin ortak dilidir ve Hollanda’da 453.000 kişi tarafından konuşulmaktadır.

İngilizce, Saba ve Sint Eustatius (BES Adaları) özel belediyelerinin yanı sıra Curaçao ve Sint Maarten özerk eyaletlerinin resmi dili olup, Saba ve Sint Eustatius'ta yaygın olarak konuşulmaktadır. Saba ve St. Eustatius'ta, eğitimin büyük bir bölümü İngilizce olmakla birlikte bazı iki dilli İngilizce-Felemenkçe okulları bulunmaktadır. Hollanda halkının %90- 93'ü İngilizceyi yabancı dil olarak da konuşabilmektedir. İngilizce Papiamento, Bonaire, Curaçao ve Aruba’nın ana dildir.

Hollanda’nın kuzeydoğusunun büyük bir kısmı Flemenkçenin lehçelerini konuşmaktadır. Low Saxon lehçesi 1.798.000 kişi tarafından konuşulurken Limburgish lehçesi 825.000 kişi tarafından konuşulmaktadır.

Felemenkçe, İngilizce ve Frizce dilleri Hollanda nüfusu tarafından yaygın olarak konuşulan dillerdir.

Resmi Dili Dışında Hollanda'da Konuşulan Diller Hangileridir?

Hollanda’da konuşulan diller aşağıda listelenmiştir.

  • %93, İngilizce
  • %71, Almanca
  • %29, Fransızca
  • %5, İspanyolca

Hollanda'da Eğitim Dili Nedir?

Hollanda’nın eğitim dili Felemenkçedir ancak eğitim dili İngilizce olan okullar da bulunmaktadır. Hollanda’da eğitim dili İngilizce olan üniversiteler; Amsterdam Üniversitesi, Delft Teknoloji Üniversitesi, Eindhoven Teknoloji Üniversitesi, Groningen Üniversitesi, Utrecht Üniversitesi ve Leiden Üniversitesi olarak sıralanmaktadır.

Hollanda'da Dil Eğitimi Nasıldır?

Hollanda’da eğitim 5 yaşında başlamakta ve ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite olarak devam etmektedir.

4 aşamadan oluşan Hollanda eğitim sistemi dil eğitimine ilkokulun son sınıflarında başlamaktadır. Hollanda'da dil eğitimi ilkokulun son sınıflarında başlayıp ortaokul, lise ve üniversitelerde devam etmektedir. Hollanda’da iki dilli ortaokullar bulunmakta ve bu okulların derslerinin en az %50'si İngilizce olarak verilmektedir.

Hollanda Dili Öğrenmek Zor Mudur?

Felemenkçe gramer yapısı, telaffuzu ve alfabesi göz önünde bulundurulduğunda Almanca ve İngilizce arasında bir yerde konumlandırıldığı için İngilizce ve Almanca konuşanlar arasında öğrenilmesi en kolay dildir.

Felemenkçe öğrenme yolları; Felemenkçe filmleri izlemek, online kursa katılmak, Felemenkçe müzik dinlemek, Felemenkçe dil öğrenme uygulamaları indirmek, dil okuluna gitmek ve bir kursa kaydolmak olarak sıralanmaktadır.

Yabancı ülke vatandaşları Hollanda'da dil öğrenmeye Hollanda dil okulu vizesi alarak gidebilmektedir. Hollanda dil okulu vizesinin hamiline Hollanda'da 90 günün üzerinde sürecek bir dil eğitimine katılma ve bu süreçte belirli şartları sağlamaları durumunda çalışma hakkı tanımaktadır.

Hollanda'daki En İyi Dil Okulları Hangileridir?

Hollanda'daki En İyi Dil Okulları Hangileridir?
Hollanda'daki En İyi Dil Okulları Hangileridir?

Hollanda’daki en iyi dil okulları aşağıda listelenmiştir.

  • Direct Dutch Institute
  • The BSN Language Centre
  • Language Institute Regina Coeli
  • European Language Centre
  • Apple Language Courses
  • Joost Weet Het

Hollanda’daki dil okullarının ücreti mevcut döviz kuruna bağlı olarak değişim göstermektedir. Ortalama Hollanda dil okulları ücreti, haftada 295- 350 dolar arasındadır.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: