Rusya'da Din ve İnanç Kültürü

Rusya Dini ve İnanç Yapısı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Rusya Federasyonu, vatandaşlarına dinlerine bakılmaksızın eşit haklar sunmaktadır. Rusya dini yapısı birçok farklı inanca ev sahipliği yapmaktadır. Hristiyanlık, Ateizm, İslam, Budizm ve Paganizm Rusya Federasyonu’nda bulunan inanç çeşitlerindendir.

Rusya Federasyonu’nun herhangi bir resmi dini olmamasına karşın Rus Ortodoks Kilisesi ülkede en çok takipçisi olan inançtır. Rusya yasaları tarafından; Hristiyanlık, İslam, Yahudilik ve Budizm ülkenin 4 geleneksel dini olarak tanımlanmaktadır. Paganizm gibi 1982 yılı öncesinde oluşmuş ve Rusya’da takipçisi bulunan inançlar da devlet tarafından tanınmış ve ibadet hakkı verilmiştir.

Rusların Dini Nedir?

Rusya’da halk birçok farklı dine inanmaktadır. Rusya’da en çok inanılan dinler; Ortodoksluk, İslam, diğer Hristiyan mezhepleri, Budizm ve Paganizmdir.

Rusya'nın Resmi Dini Nedir?

Rusya resmi din olarak belirli bir dine sahip olmamakla birlikte Hristiyanlık, İslam, Yahudilik ve Budizm ülke yasalarınca 4 geleneksel din olarak belirlenmiştir ve Rusya Ortodoks Kilisesi ülke tarihi mirasının önemli bir parçası olarak görülmektedir.

Rusya'da Din Dağılımı Nasıldır?

Rusya’da inanılan dinler aşağıda listelenmiştir.

  • Rus Ortodoksluğu, %41.1
  • Diğer Hristiyan mezhepleri, %6.3
  • Herhangi bir dine bağlı olmayan inanç sahipleri, %25.2
  • Ateizm, %13
  • İslam, %6.5
  • Paganizm, %1.2
  • Budizm, %0.5
  • Hinduizm, %0.1
  • Yahudilik, %0.1
  • Belirtilmemiş, %5.5

Rusya'da Hristiyanlık İnancı Nasıldır?

Rusya’da Hristiyanlık inancı ülkedeki en yaygın inançtır ve devlet tarafından tanınmış 4 geleneksel inançtan biridir. Ortodoksluk ülkede en çok takipçisi bulunan Hristiyanlık mezhebidir.

Moskova Patrikhanesi olarak da bilinen Rusya Ortodoks Kilisesi ülkedeki en önemli Hristiyanlık din merkezlerinden ve ibadethanelerinden biridir. Rusya’da 21,000’in üzerinde kilise, şapel ve ibadethane bulunmaktadır.

Rusya'de İslamiyet İnancı Nasıldır?

Rusya’da İslamiyet inancı, devlet tarafından tanınmış 4 inançtan biri olup en çok inananı bulunan ikinci dindir.

Rusya’da 8000 civarında cami bulunmaktadır. Moskova’daki Moskova Ulu Cami, Kazan’daki Kul Şerif Cami ve Bulgar Cami, Coharkale’deki Ahmed Kadirov Cami ülkede bulunan popüler camilerdir.

Rusya'de Budizm İnancı Nasıldır?

Rusya’da Budizm inancı, devlet tarafından tanınmış 4 inançtan biri olup ülke tarihi mirasının bir parçası olarak görülmektedir. Rusya Federasyonu’nun yaklaşık %5’lik nüfusunu oluşturan Budistler çoğunlukla Tuva Cumhuriyeti, Kalmukya Cumhuriyeti, Buryat Cumhuriyeti ve Zabaykalskiy Özerk Bölgesi’nde ikamet etmektedir.

Rusya 700,000 ila 1.5 milyon budiste ev sahipliği yapmaktadır. Buryat’da Ivolginsky datsan ve Atsagatsky datsan, Tuva’da Üstüü-Hüree, Kalmukya’da Buda Shakyamuni’nin Altın Evi ve Atsagatsky datsan, St. Petersburg’da Datsan Gunzechoinei Rusya’daki önemli Budist tapınaklarıdır.

Rusya'da Dini İnanç Özgürlüğü Var Mıdır?

Rusya’da dini inanç özgürlüğü vardır. 1997 yasası ile Rusya yasaları, tüm inançları yasa önünde eşit kılmakta ve devletin dini yapılara müdahale etmesine izin vermemektedir. Ortodoksluk, yasalarca Rusya dini mirasının bir parçası olarak görülmektedir ve Hristiyanlık, İslam, Yahudilik ve Budizmi Rusya’nın geleneksel inançları olarak tanımlanmaktadır.

2006’da çıkan Kamu Dernekler Kanunu ile bazı dini gruplar devlet tarafından yasaklı ilan edilmiştir. Rusya tarafından aşırılık yanlısı bulunan Yehova Şahitleri, yasalar tarafından yasaklanmıştır.

Rusya'da Ateist Nüfusu Ne Kadardır?

Rusya’da ateistler toplam nüfusun %13’ünü oluşturmaktadır. Rusya nüfusunun %25’inin Tanrı’ya veya ilahi bir güce inandıkları ancak herhangi bir dine bağlı olmadıkları belirtilmiştir.

Sovyet döneminde dinlerin yasaklanması ile ateizm devlet politikası haline gelmiştir. Rusya Federasyonu’nun kurulması ile ateistlerin nüfus içindeki oranları düşmüştür. Günümüzde Rusya nüfusu içerisinde birçok ateist bulunmaktadır. Ateistlerin ve herhangi bir dine bağlı olmayan kişilerin hakları devlet tarafından korunmaktadır.

Rusya'daki En Ünlü Dini Yapılar Hangileridir?

Rusya’daki en ünlü dini yapılar aşağıda listelenmiştir.

  • Saint Seraphim-Diveyevo Manastırı
  • Dormition Katedrali
  • Aziz Sergius'un Teslis Manastırı
  • Spaso-Yakovlevsky Manastırı
  • Kul Şerif Cami
  • Voskreseniya Hristova Kilisesi
  • Aziz Vasil Katedrali
  • Ivolginsky Datsan
  • Peter ve Paul Katedrali
  • Archangel Katedrali
  • Moskova Ulu Cami

Aziz Sergius'un Teslis Manastırı Nerededir?

Aziz Sergius'un Teslis Manastırı Nerededir?
Aziz Sergius'un Teslis Manastırı Nerededir?

Aziz Sergius'un Teslis Manastırı Moskova’nın 70 km kuzeydoğusundaki Sergiyev Posad şehrinde yer almaktadır.

1337 yılında Radonezh’li Sergius tarafından kurulan Aziz Sergius'un Teslis Manastırı, 1993 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilmiştir. 22,75 hektarlık bir alana inşa edilmiş Aziz Sergius'un Teslis Manastırı, 50’den fazla binayı kapsamaktadır ve günümüzde 300’ün üzerinde keşişe ev sahipliği yapmaktadır

Aziz Sergius'un Teslis Manastırı, en önemli Rus manastırlarından biri ve Rus Ortodoks Kilisesinin manevi merkezidir.

Voskresenia Khristova Kilisesi Nerededir?

Voskresenia Khristova Kilisesi Nerededir?
Voskresenia Khristova Kilisesi Nerededir?

Voskresenia Khristova Kilisesi, Rusya'nın St. Petersburg şehrinde bulunmaktadır.

İnşaası 1883’te başlayıp 1907 yılında biten Voskresenia Khristova Kilisesi, St. Petersburg şehrindeki en popüler yapılardan biridir. St. Petersburg şehri genel olarak barok ve neoklasik mimarinin egemen olduğu bir şehir olsa da Voskresenia Khristova Kilisesi romantik milliyetçilik sebebi ile ortaçağ Rus mimarisine göre inşa edilmiştir.

Voskresenia Khristova Kilisesi bir Ortodoks kilisesidir ve günümüzde hem müze hem de kilise olarak hizmet vermektedir.

Moskova Ulu Cami Nerededir?

Moskova Ulu Cami Nerededir?
Moskova Ulu Cami Nerededir?

Moskova Ulu Cami, Moskova’nın şehir merkezindeki Olimpiysky meydanında bulunan bir camidir. 1904 yılında inşa edilen Moskova Ulu Cami, 10,000 kişilik kapasiteye sahiptir.

Moskova’da bulunan 4 camiden biri olan Moskova Ulu Cami, Moskova’da bulunan Müslümanlar tarafından en çok ziyaret edilen camidir.

Dinin Rusya Kültürüne Etkisi Nasıldır?

Rusya yüzyıllar boyunca Ortodoks inancının önemli merkezlerinden biri olmuştur. Sovyetler döneminde din yasaklanmış olmasına rağmen Sovyetlerin yıkılması ile dinin etkisi toplumda artmıştır.

Rus Ortodoks Kilisesi Rusya’da en benimsenen inançtır ve kültüre en fazla etki eden kurumdur. Dini kurumlar tarih boyunca Rus kültürü üzerinde etki oluşturmuştur.

Rusya Federasyonu'nun Dini Bayramları Nelerdir?

Rusya Federasyonu'nun Dini Bayramları Nelerdir?
Rusya Federasyonu'nun Dini Bayramları Nelerdir?

Rusya Federasyonu’nun dini bayramları aşağıda listelenmiştir.

  • Ortodoks Noel’i
  • Epifani Bayramı
  • Tatyana Günü
  • Maslenitsa
  • Paskalya

Rus Toplumunun Batıl İnançları Var Mıdır?

Rus toplumunun batıl inançları vardır.

Rusya’da kapıda el sıkışmanın veya öpüşmenin, ruhların kapı eşiklerinde yaşadığı düşünüldüğünden kötü şans getirdiğine inanılır. Rusya’da el sıkışmak ve öpüşmek için kişilerin eve tamamen girmesi beklenmektedir. Rusya’da yola çıkmadan önce bir süre sessizce beklenmektedir; bunun sebebi Rusların ev ruhlarına yolculuk öncesi saygı göstermek istemeleridir.

Rusya’da birinin arkasını temizlemek için kişilerin gittikleri yere varmış olması beklenmektedir. Rusya’da insanların üzerinden geçilmesinin kişilerin büyümelerine engel olacağı düşünülmektedir.

Rusya’da evden çıktıktan sonra unutulan bir şeyi almak için eve geri dönmenin uğursuzluk getireceğine inanılmaktadır. Evde unutulan nesnenin mutlaka alınması gerektiği durumlarda uğursuzluğu kaldırmak için aynaya bakılıp evden çıkılması gerekmektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: