Rusya'da Yaşam

Rusya'da Yaşam ve 2023 Hayat Masrafları

Rusya; sağlık ve yaşam memnuniyeti alanlarında ortalamanın altında performans sergilemektedir. Rusya'nın sosyal alanlardaki yetersiz performansına rağmen gelişmişlik düzeyi ve vatandaşlarına sunduğu yaşam standartları son on yıla göre ilerleme kaydetmektedir. Hanehalkı başına düşen ortalama yıllık gelir 19.546 dolardır (yaklaşık 350.000 Türk lirası) ve bu gelir düzeyi Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından belirlenen 30.490 dolar (yaklaşık 546.000 Türk lirası) barajının altındadır. Türkiye’de hane başına düşen yıllık gelir 2021 yılındaki TUİK verilerine göre 76.733 Türk lirasıdır.

Rusya dünyanın en büyük 11. ekonomisine sahiptir ve 1,78 milyar dolar gayri safi milli hasıla ile dünyanın en güçlü ekonomilerinden birisidir. Gelişmiş ekonomisin sayesinde Rusya'da yaşam koşulları ortalama düzeydedir. Rusya’da bir kişinin kira harici aylık harcaması ortalama 40.000 Rus rublesidir (yaklaşık 12.0008 Türk lirası). Türkiye ile kıyaslandığı zaman kira fiyatları %57, yaşam maliyeti ise %42 daha ucuzdur. Kıyaslama yapılırsa, Almanya’nın kira ve yaşam maliyetleri Rusya’dan daha pahalıdır. İspanya ile kıyaslandığı zaman kira fiyatları Rusya’da daha ucuzken market alışverişi daha pahalıdır.

Rusya’da bir yabancı olarak yaşamanın artıları ve eksileri vardır. Yüksek maaşlar, kiralık ev çeşitliliği veya sosyal aktivite çeşitliliği konularında Rusya hayat şartları gelişmişlik düzeyi ile öne çıkmaktadır. Soğuk hava şartları, dil bariyeri, zayıf devlet sağlık hizmetleri, ve ortalama yaşam pahalılığı Rusya’da yaşamanın eksi yanlarına örnek olabilir.

Vizem.net, çalışma, aile birleşimi, evlilik ve eğitim gibi nedenlerle Türkiye'den Rusya'ya yerleşmek isteyen kişilere Rusya vizesi başvuru işlemlerinde tam kapsamlı danışmanlık hizmeti veren akredite acentedir.

Detaylı bilgi için: 0850 241 1868

Rusya'da Yaşam Şartları Nasıldır?

Rusya’da yaşam şartları gelişmişlik düzeyi ile öne çıkmaktadır ve çoğu istatistiklerde Rusya, Türkiye’den yüksek performans göstermektedir.

Rusya yaşam şartları araştırması yapan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerine göre eğitim alanında, Rusya’da 25-64 yaş arasındaki kişilerin %95’i lise mezunudur; Türkiye için bu rakam %42’dir. Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) sınavında okuma, matematik ve bilim alanlarında Rus öğrenciler 481 puan almaktadır.

Rusya barınma bakımından incelendiğinde, evlerde kişi başına ortalama 1 oda düşmektedir ve kişiler barınma masrafları için gelirlerinin %17’sini harcamaktadır; barınma ile ilgili istatistiklerde Rusya, OECD ortalamalarının altında kalmaktadır.

Rusya’da 15-64 yaş aralığındaki kişilerin %70’i iş sahibidir; Türkiye için bu rakam %48’dir. 1 yıldan uzun süreyle işsiz kalan kişilerin oranı %1,1 ile OECD ortalamasından düşüktür.

Çevresel kalite bakımından Rusya, çoğu Avrupa ülkesinden kötü, Türkiye’den ise iyi durumdadır. Çevresel etkenler incelendiğinde Rusya’da su kalitesinden memnuniyet %62 ile OECD ortalamasının altında olduğu gibi, hava kirliliği de her geçen gün artmaktadır; hava kirliliği bakımından Rusya, 41 OECD ülkesi arasında 19. sıradadır.

Devlet sağlık hizmetleri bakımından sorun yaşayan Rusya’da özel sağlık hizmetleri sıklıkla tercih edilmektedir ve ortalama ömür 73 yıl ile çoğu Avrupa ülkesinden azdır. Rusya’da kişilerin sadece %43’ü sağlık durumlarını iyi olarak nitelendirmektedir.

İş-yaşam dengesi olarak en üst sıralarda yer alan Rusya’da, uzun saatlerde fazla mesai yapan kişilerin oranı %0,1’dir; tam zamanlı çalışanlar, günlük bazda çalışma süresine eşit bir zamanı özel hayatlarına ayırabilmektedir.

Numbeo verilerine göre Rusya 2022 yılında yaşam kalitesinde dünyada 69. sıradadır; aynı listede Türkiye 54., Almanya ise 9. sıradadır.

Rusya'da Yaşamak Güvenli Midir?

Rusya dünyanın en güvenli ülkelerinden birisidir. 2022 suç oranları dünya sıralamasında 86. sırada olan Rusya; İtalya, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa gibi ülkelerden daha güvenlidir. Statista verilerine 2021 yılında Rusya’da en çok işlenen suç %36 ile hırsızlıktır. Her ne kadar suç oranının yüksek olduğu şehirler olsa da Rusya’ya taşınacak kişiler için en güvenli şehirler Nizhny Novgorod, St. Petersburg ve Moskova olarak sıralanabilir.

Rusların Yaşam Tarzı Nasıldır?

Rusların yaşam tarzı yalnız sosyaldir. Ailecek yenen yemekler, edilen sohbetler ve yapılan aktiviteler aile dinamiği için önemlidir. Gençler boş vakitlerini sinema, tiyatro, kafe veya müze gibi yerlerde geçirmektedir. Futbol veya buz hokeyi maçlarını izlemek de Rusya halkı tarafından tercih edilen sosyal aktivitelerdendir.

Daha büyük yaştaki insanlar sosyal aktivite olarak çay içip sohbet etmeyi tercih ederler. Rusya çay daveti, Türkiye kültüründe çay sohbetleri ile benzerlik göstermektedir. Rusya yaşam tarzı çeşitli alkollü içecekler eşliğinde gece kulübünde dans etme aktivitelerini de içerir.

Rusya'da Yaşam Pahalı Mıdır?

Rusya'da yaşam pahalı değildir. World Data verilerine göre Rusya dünyanın en pahalı 80. ülkesidir; Türkiye ise aynı listede 89. sıradadır. Rusya'da ekonomik yaşam Türkiye’den daha pahalıdır, fakat ülkenin güçlü ekonomisi ve alım gücü Rusya vatandaşlarının bu pahalılıktan az etkilenmesini sağlamaktadır.

Rusya'da Yaşam Maliyetleri Nasıldır?

Rusya'da yaşam maliyetleri ortalama düzeydedir. Şehir merkezinde 1+1 bir apartman dairesi aylık 33.000 Rus rublesidir (9.000 Türk lirası). Elektrik, su ve doğalgaz gibi faturalar ise aylık 7.000 Rus rublesi (2.000 Türk lirası) tutmaktadır. Bir somun ekmek 47 Rus rublesi (14 TL), bir litre süt 77 (22 TL) Rus rublesi, bir kilo pirinç 108 Rus rublesi (32 TL), bir kilo tavuk 332 Rus rublesi (98 TL), bir kilo et ise 619 Rus rublesidir (183 TL).

Aylık toplu taşıma akbili 2.200 Rus rublesidir (657 TL). Bütün potansiyel harcamalar baz alındığında tek kişi için Rusya'da yaşam masrafları ortalama olarak 40.000 Rus rublesidir (11.000 Türk Lirası). Dört kişilik bir aile ise aylık ortalama olarak 143.000 Rus rublesi (42.400 Türk lirası) gidere sahiptir. Bir kişinin ortalama aylık geliri 52.500 Rus rublesi (15.500 Türk lirası) civarındadır.

Rusya'da Ev Kiraları Nasıldır?

Rusya'da Ev Kiraları Nasıldır?
Rusya'da Ev Kiraları Nasıldır?

Rusya'da ev kiraları şehir merkezine uzaklığa, oda sayısına veya büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. 3+1 ve şehir merkezinde olan bir apartman dairesi ortalama olarak 62.935 Rus rublesi (18.370 TL) kiraya sahiptir. 3+1 fakat şehir merkezine uzak bir apartman dairesinin kirası 42.281 Rus rublesidir (12.345 TL). Şehir merkezinde olan 1+1 evlerin kirası 33.268 Rus rublesi (9.715 TL)iken şehir merkezine uzak olan benzer daireler ortalama olarak 23,276 Rus rublesidir (6.796 TL).

Rusya'da kiralık ev fiyatları şehirden şehire değişiklik göstermektedir. Rusya ev fiyatları bakımından Magas en ucuz şehirken, Moskova en pahalı şehridir.

Rusya'da Market Fiyatları Nasıldır?

Rusya'da Market Fiyatları Nasıldır?
Rusya'da Market Fiyatları Nasıldır?

Rusya’da market fiyatlarına dair tablo aşağıda verilmiştir.

ÜrünlerÜcretler
1 litre süt77 Rus rublesi (22 TL)
1 somun ekmek47 Rus rublesi (14 TL)
1 kilo pirinç108 Rus rublesi (32 TL)
12’li yumurta110 Rus rublesi (32 TL)
1 kilo peynir721 Rus rublesi (213 TL)
1 kilo tavuk332 Rus rublesi (98 TL)
1 kilo dana eti619 Rus rublesi (183 TL)
1 kilo elma119 Rus rublesi (35 TL)
1 kilo muz96 Rus rublesi (28 TL)
1 kilo domates188 Rus rublesi (55 TL)
1 kilo patates63 Rus rublesi (18 TL)
1,5 litre su46 Rus rublesi (13 TL)
1 aylık ortalama market masrafı3000 Rus rublesi (870 TL)

Rusya'da market alışverişi fiyatları şehirler arası farklılık göstermektedir; Rusya market fiyatları ürünlerin üretim şekline veya markasına göre de artıp azalabilmektedir.

Rusya'da Ulaşım Maliyetleri Nasıldır?

Rusya'da Ulaşım Maliyetleri Nasıldır?
Rusya'da Ulaşım Maliyetleri Nasıldır?

Rusya'da ulaşım maliyetleri toplu taşıma ve kişisel araç kullanımı arasında farklılık göstermektedir. Bir kişilik tek yön toplu taşıma bileti 35 Rus rublesidir (10 Türk lirası). Aylık toplu taşıma biletleri 2.200 Rus rublesidir (657 Türk Lirası). Kişisel araç kullanan kişiler için Ağustos 2022 itibari ile Rusya benzin fiyatı 51,6 Rus rublesidir (15,31 Türk lirası). Rusya mazot fiyatı Ağustos 2022 itibari ile 53,2 Rus rublesidir (15,57). Rusya ulaşım masrafları özellikle benzin bakımından Avrupa ülkeleri veya Amerika’dan daha ucuzdur.

Rusya'da Sağlık Harcamaları Nasıldır?

Rusya'da Sağlık Harcamaları Nasıldır?
Rusya'da Sağlık Harcamaları Nasıldır?

Rusya'da sağlık harcamaları kişinin insiyatifindedir. Rusya vatandaşlarına ve sakinlerine aylık gelirlerinin %3’ü kadar vergi ödemelerine karşılık ücretsiz sağlık hizmeti sunulmaktadır. Devlet tarafından sunulan sağlık hizmetleri hastane yatışı, kronik rahatsızlıkları, anne ve yenidoğan bakımını ve aşı gibi çoğu hizmeti içine alarak kapsamlı bir sağlık hizmeti sunmaktadır. Bazı poliklinik servisleri veya diş problemleri devlet tarafından karşılanmamaktadır.

Rusya’nın kapsamlı devlet sağlık hizmetine rağmen Rusya halkı uzun hastane sıraları ile karşılaşabilmektedir. Hastanelerdeki kalabalık kişilerin aldığı hizmet kalitesini etkilemekte ve uzun saatler beklemelerine sebep olabilmektedir.

Devlet hastanelerinin az sayıda olması ve bazı kesimlerin devlet hastanelerine zor erişim sağlaması da Rusya sağlık sisteminin en büyük sorunlarındandır. Özel sağlık sigortaları genellikle diş, psikiyatri veya uzman bakımı gibi hizmetleri kapsamakta ve kişinin ödediği rakamı kısmen veya tamamen geri ödemektedir.

Devlet sağlık hizmetleri tarafından karşılanmayan diş kontrolü için 50 Amerikan doları, özel tedavi için 150 ila 700 Amerikan doları, uzman kontrolü ise 25-50 Amerikan doları tutmaktadır.

Rusya'da Eğitim Masrafları Nasıldır?

Rusya'da Eğitim Masrafları Nasıldır?
Rusya'da Eğitim Masrafları Nasıldır?

Rusya'da eğitim masrafları özel ile devlet okulları arasında değişiklik göstermektedir. Rusya’da ilköğretim zorunludur ve Rusya Eğitim Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır; devlet okullarında eğitim ücreti yoktur fakat kitap, kıyafet ve kırtasiye masrafları bulunur. Devlet ilköğretim okullarının yanı sıra özel okullar da hizmet vermektedir. Örnek olarak Moskova’da bulunan Zhukovka Gymnasium ilköğretim okulunun ücreti aylık 63.000 Rus rublesidir (18.320 Türk lirası). Lise eğitimi de Eğitim Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak sunulmaktadır; fakat özel eğitim tercihi de lise eğitiminde mevcuttur.

Rusya'da üniversite eğitiminde de Rusya eğitim sistemi tümünde olduğu gibi ücretsiz devlet okullarının yanı sıra ücretli özel okullar da bulunur. Örnek olarak St. Petersburg’da bulunan Tete-a-Tete Üniversitesi yıllık 240.000 Rus rublesi (69793 Türk lirası) eğitim ücreti istemektedir.

Rusya'da Dil Eğitimi Masrafları Ne Kadardır?

Rusya'da dil eğitimi masrafları eğitim programının süresine, okuluna ve yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Moskova’da haftada 20 saatlik 4 hafta süreli Rusça programının eğitim ücreti ortalama olarak 1.120 eurodur. St. Petersburg’da haftada 25 saatlik 8 hafta süreli Rusça programının eğitim ücreti ortalama olarak 2.600 eurodur.

Rusya’da Rusça dışında İngilizce başta olmak üzere Almanca, Fransızca ve İtalyanca gibi farklı diller için de dil eğitimi alınabilmektedir; dil okullarının farklı programlarına göre ücret değişebilse de, haftalık 300 ile 350 euro ücretler karşılığında Rusya’da dil eğitimi almak mümkündür.

Eğitim ücretinin yanı sıra, Rusya dil okulu eğitimi için seyahat edenlerin, eğitim sırasında haftalık 150 ila 400 euro arası konaklama masrafı ve aylık 400 euro kadar da yaşam masrafı oluşmaktadır.

Rusya'da Yaşamanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Rusya'da yaşamanın avantajlarının başında konaklama çeşitlerindeki geniş yelpaze gelmektedir. Rusya’ya taşınan kişiler kendi istedikleri gibi bir evi kolayca bulabilir ve yerleşebilir. Rusya, sosyal çevresi ile kendini göstermektedir. Yapılabilecek aktivite çeşidi fazladır ve organizasyonlar yabancı insanlara karşı misafirperverdir. Her mevsim açıkhava etkinlikleri vardır ve bu etkinlikler herkese açıktır. Rusya’nın suç oranı düşüktür ve toplu taşıması gelişmiştir. Gelişmiş toplu taşıma sayesinde Rusya’yı gezmek oldukça kolaydır.

Rusya'da yaşamanın dezavantajlarının başında soğuk hava koşulları gelmektedir. Kış ayları uzun ve sert geçmektedir. Rusya’da devlet sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu noktada, özel sağlık hizmetleri pahalıdır ve kişilerin sigorta yaptırılması gereklidir. Trafik genellikle yoğundur ve yolların tıkanması geç kalma gibi durumlara yol açabilmektedir; özellikle yoğun saatlerde toplu taşıma kalabalık olabilmekte ve sıkışık bir yolculuk yapılması gerekebilmektedir.

Yaşamak için En Avantajlı Rusya Şehri Hangisidir?

Yaşamak için en avantajlı Rusya şehri Moskova’dır. Moskova’da yaşam güvenlidir. Gelişmiş güvenlik ağı, kamera sistemleri ve polis gücü ile şehir, güvenli bir atmosfer sağlamaktadır. Moskova yaşam alışkanlıkları sosyal etkinlikleri sayesinde de keyiflidir; hem gece hem gündüz saatlerinde yaşayan bir şehir olmasıyla göze çarpmaktadır. Moskova yaşam şartları bakımındanher kişiye ve bütçeye uygun seçeneklere sahip olduğu için Rusya’nın yaşamak için en çok tercih edilen şehirlerinden birisidir.

Rusya Amur'da Yaşam Nasıldır?

Rusya Amur'da Yaşam Nasıldır?
Rusya Amur'da Yaşam Nasıldır?

Rusya Amur, Moskova’ya 8.000 kilometre uzaklıkta bulunan ve Zeya Nehri’nin kıyısında yer alan bir bölgedir. Yiyecek ve içecek endüstrisi ile Rusya’nın iç ekonomisinin %18,3’üne etki etmektedir. Zengin maden yatakları ile öne çıkan Amur; altın, gümüş, titanyum veya mineraller ile ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Ceicdata verilerine göre 2020 Aralık ayı için Amur’da yaşam masrafı 13.530 Rus rublesidir (3.925 Türk lirası). Tarım, madencilik, ormancılık veya sanayi gibi alanlar gelişmiş olduğu için bu alanlarda çalışılabilir. Amur Üniversitesi ile ücretsiz eğitim hizmeti sağlayan şehrin refah seviyesi yüksektir.

Rusya Ufa'da Yaşam Nasıldır?

Rusya Ufa'da Yaşam Nasıldır?
Rusya Ufa'da Yaşam Nasıldır?

Rusya Ufa, Belaya ve Ufa nehirlerinin kesiştiği noktada yer almaktadır. Ekonomisi ile Rusya’nın işletme konusundaki en iyi şehri olarak tanınmaktadır. Mühendislik, enerji ve yakıt konularındaki gelişmişliği ile bu alanlarda istihdam sağlamakta ve refah seviyesini yukarıda tutmaktadır. Ufa’da 8 adet üniversite vardır ve üniversitelerin çoğu teknik ve bilim üniversiteleridir. Expatistan’ın Ağustos 2022 verilerine göre 4 kişilik bir ailenin Ufa’da bir aylık masrafı 119.000 Rus rublesidir (34.600 Türk lirası).

Rusya'da Yaşamak için Gerekenler Nelerdir?

Rusya'da yaşamak için gerekenler aşağıda listelenmiştir.

  • Uzun süreli bir Rusya vizesi
  • Geçerli bir pasaport
  • Rusya voucher belgesi
  • Rusya'da geçinmek için yeterli ekonomik kaynaklar
  • Temiz adli sicil kaydı
  • Rus toplumuna herhangi bir tehdit oluşturulmaması
  • Konaklanacak uygun bir yer

Yukarıda şartları sağlayan kişiler Rusya'da türk olarak yaşamak için Rusya göçmenlik başvurusu yapabilir ve temelli olarak Rusya’ya yerleşebilir.

Rusya'ya Yerleşmek için Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Rusya'ya yerleşmek üzere vize başvurusu için, öncelikle Rusya'ya çalışma, eğitim, aile birleşimi, evlilik gibi nedenlerle yerleşecek kişilerin, ilgili Rusya vizesine başvurmadan önce yetkili yer ve kişilerden bir davetiye (voucher) belgesi almaları gerekmektedir. Gerekli belge alındıktan sonra şahsen ya da akredite acenteler aracılığıyla Rusya konsolosluklarına ya da Rusya vize başvuru merkezlerine ilgili Rusya vizesi için başvuruda bulunulabilir. Rusya vize işlemleri süreci online Rusya vize başvuru formu doldurulması, gerekli evrakların hazırlanarak teslim edilmesi ve vize ücretinin ödenmesi gibi aşamaları içermektedir.

Vizem.net, Türkiye'den yapılacak Rusya için vize başvurularında gerekli vize evrakların hazırlanmasından vize takip işlemlerine kadar tüm süreci kapsayan danışmanlık hizmeti veren akredite acentedir.

Ön bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: