Rusya Kültürü

Rus Kültürü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Rusya çok uzun geçmişe dayanan tarihi ve yüzyıllardır süregelen kültürel zenginlikleriyle dünyanın en büyük kültürel zenginliklerine sahip ülkelerinden bir tanesidir. Rusya kültürü ve gelenekleri Rus toplumunun sosyal yaşamının birçok alanında izlerini göstermektedir. Rusya en fazla edebiyatı, bale dansı, klasik müziği ve resim sanatıyla dünyada kendisinden bahsettirir. Rus gelenek ve görenekleri Rusya’nın uzun ve köklü tarihine dayanmaktadır. Dünya tarihinde her zaman önemli bir yer tutmuş olan Ruslar, Sovyet Rusya döneminde her ne kadar geleneklerinden kopartılsalar da bugün geleneklerine oldukça bağlı yaşamaktadır.

Rusya’nın geleneklerinin bir kısmı inandıkları din olan Hristiyanlıktan gelmektedir. Rus gelenekleri selamlaşmadan, hediyeleşmeye, yemek yemekten, toplu taşımadaki davranışlara kadar hayatın ayrılmaz bir parçasıdır. Rusya, tarihi boyunca coğrafi olarak yakın olduğu veya topraklarına katmak suretiyle yayıldığı ülkelere gelenek ve kültürünü götürmüştür. Eski Sovyet Rusya devleti olan Polonya, Ukrayna, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan gibi birçok devlet Rus kültüründen ister istemez etkilenmiştir.

Bu makalede Rusya kültürü hakkında bilgi verilecek, Rusya mutfak kültürü, giyim kültürü gibi konulardan bahsedilecektir.

Rusya'nın Kültürel Özellikleri Nelerdir?

Rusya zengin tarihiyle birçok kültürel özelliğe sahiptir. Birçok kültürel sembole sahip olan Rus kültürü içerisinde Rus bayrağı, milli marş, çift başlı kartal, matruşka gibi simgeler önemli yere sahiptir. Rus kültüründe çift başlı kartalın birisi Rusya’nın Avrupa tarafını temsil ederken, diğeri Asya tarafını simgelemektedir.

Rus kültüründe aile her zaman öncelik sahibidir. Rus kültüründe aile ve akrabalar her zaman birbirlerini destekler ve sahip çıkarlar. Sanat ve el işi Rus kültürel özellikleri arasında önemli bir yere sahiptir. El yapımı Rus oyuncakları nesilden nesile aktarılan önemli kültürel semboldür.

Alkollü içecek tüketiminde zirvede yer alan Rus kültüründe alkollü içecekler arasında en popüler olan votkadır. Rusya her ne kadar bilimsel gelişmelerde dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi olsa da Rus kültüründe hala aynanın kırılmasının kötü şans getirdiğine inanmak gibi batıl inançların yeri yadsınamayacak ölçüdedir. Düğünler Rus kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Geleneksel Rus düğünleri 2 ile 7 gün arasında sürebilmektedir.

Rusların Gelenekleri Nasıldır?

Rusların Gelenekleri Nasıldır?
Rusların Gelenekleri Nasıldır?

Rusların gelenekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Paskalya : Hz. İsa’nın yeniden dünyaya geldiği inanılan gün olan Paskalya Rusların 10. yüzyılda Hristiyanlıkla tanışması ile birlikte günümüzde hala kutlanmaktadır.
  • Noel Bayramı : Hz. İsa’nın doğum günü olduğuna inanılan gündür. Rus Ortodoks Kilisesi Noel bayramını, jülyen takvimine göre 7 Ocak’ta kutlamaktadır.
  • İvan Kupala : Rusların tanrının bereket gönderdiğine inandıkları gündür.
  • Maslenitsa : Slav kültürünün ayakta kalmış en eski bayramlarından birisidir. Pankek haftası olarak da bilinmektedir ve kıştan bahara geçişin bir sembolü olarak kutlanmaktadır.

Rus Düğün Gelenekleri Nasıldır?

Rus Düğün Gelenekleri Nasıldır?
Rus Düğün Gelenekleri Nasıldır?

Rus kültüründe evlilik çok önemli bir yer tutmaktadır. Rusya’da bazı düğünler 2 ile 7 gün arasında sürebilmekte ve bu düğünlerde dans etme, şarkı söyleme, yemek daveti verme gibi etkinlikler düzenlenmektedir. Düğünün ilk gününde yüzük takma geleneği Rus evlilik geleneklerinden birisidir.

Yüzüklerin geline evli olan bir kadın arkadaşı tarafından ve erkeğe bu arkadaşın eşi tarafından takılması Rusların evlilik gelenekleri arasındadır. Kız tarafının evine varan damat adayı eğlence amaçlı bir bahşiş ödemek zorundadır. Damadın aileyi tatmin edecek derecede bir bahşiş teklif etmesine kadar devam eden bu süreç Rusların ilginç düğün gelenekleri arasındadır.

Evliliğe adım atan Rus çiftleri evliliklerinde yaşayacakları zorlukları beraber aşacaklarına işaret olarak ekmek ve tuz yemektedir. Evlendikten sonra gökyüzüne balon bırakmak Rus evlilik geleneklerinden birisidir. Resmi olarak evlilik işlemini bitiren Rus çiftler bir limuzinle şehir turuna çıkarak şehrin önemli kültürel ve tarihi yerlerini ziyaret eder.

Rusya Giyim Kültürü Nasıldır?

Rusya Giyim Kültürü Nasıldır?
Rusya Giyim Kültürü Nasıldır?

Rus giyim kültürü Rusya’nın büyük bir coğrafyada yer almasından dolayı bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir. Rusya giyim kültürü tarihsel süreç boyunca farklı kültürlerle girilen etkileşimden ötürü farklılık göstermiştir. Geleneksel Rus kıyafetlerinin başında rubakha adı verilen büyük beden gömlek gelmektedir. Hem erkek hem kadın tarafından giyilen rubaka finansal koşullara göre pamuktan veya ipekten üretilmektedir. Sarafan adı verilen kadın elbisesi geçmişte sıklıkla giyilen geleneksel Rus kıyafetleri arasındadır. Ortadoğu kültüründen elde edilmiş ve yapımında bolca oya ve dekor kullanılan kaftan Rus geleneksel kıyafetleri arasında önemli bir yere sahiptir.

Günümüz Rusya'sında en popüler aksesuar ve hediyelik eşya Rus kalpağıdır. Kokoşnik adı verilen şapka türü kadınlar arasında popüler olan bir aksesuar türüdür. Rus modası dünyada en fazla takip edilen modalardan birisidir. Modern Rus giyim tarzı Avrupa’nın ve Amerika’nın modern giyim tarzına çok benzemektedir. Ruslar iklim şartlarından dolayı kürklü kıyafetleri tercih etmektedir. Özel günlerde Rus kadınları etek ve elbise tercih ederken, Rus erkekleri takım elbise giyinmektedir.

Rus Mutfak Kültürü Nasıldır?

Rus Mutfak Kültürü Nasıldır?
Rus Mutfak Kültürü Nasıldır?

Rusya’nın yemek kültürü ülkenin köklü tarihinin bir işareti olarak günümüzde varlığını devam ettirmektedir. Orta Asya, Doğu Avrupa, Ortadoğu gibi çeşitli coğrafi bölgelerle etkileşime girmiş olan Rusların yemek kültürü bu bölgelerin kültürlerinden etkilenmiştir. Geleneksel olarak dünyaca bilinen en popüler Rus yemeği borş çorbasıdır. Çavdar, buğday, arpa gibi ürünler Rusya’da çeşitli ekmek, pankek ve içecek yapımında kullanılır. Lahana, turşu, soğan gibi sebzeler içeren Vinegret salatası ve zeytin salatası Rusya’da en fazla tercih edilen salata türleridir. Et türü yemeklerde en fazla Straganov bifteği ve Kiev tavuğu tüketilir. Sabah kahvaltılarında tüketilen deniz ürünleri, yumurta ve kullanılan çeşitli baharatlar Rusya kahvaltı kültürünü çeşitlendirmektedir.

Rus sokak lezzetlerinin en başında her ne kadar nereden geldiği tartışmalı olsa da şavarma gelmektedir. Çeşitli meyve, patates, et veya sebze ile içi doldurulan bir börek türü olan piroşki en meşhur Rus yemekleri arasındadır. Rusya’nın alkolsüz milli içeceği pancardan üretilen kvastır. Alkollü içecek olarak Rusya’da en fazla votka tüketilir.

Rusya Sanatı Nasıldır?

Rusya’da sanat kültürü Rusların pagan inancından Hristiyanlığa geçişi ile birlikte uzun yıllar boyunca din konusu tarafından domine edilmiştir. Geleneksel Rus sanatı 18. yüzyıla kadar din temelinde şekillenmiş, 18. yüzyıldan sonra Rus sanatının üzerinde Batı etkisi görülmeye başlanmıştır. Rus sanat kültürünün önemli bir parçası olan Rus klasik müziği tüm dünyada halen oldukça popülerdir. Mikhail Glinka, Pyotr Tchaikovsky, Alexander Scriabin Rus klasik müziğinin en bilindik sanatçılarıdır.

Rus edebiyatı dünyanın en çok okunan edebiyat türlerinden birisidir. Alexander Puşkin, Lev Tolstoy, Fyodor Dostoyevski, Anton Çehov gibi Rus klasik yazarlarının eserleri bugün dünyanın pek çok ülkesinde temel eserler arasında yer almaktadır.

Heykelcilik Rus kültüründe her zaman önemli bir yere sahip olmuştur. Günümüz Rusya'sında tarihin önemli figürlerinin heykelleri kentlerin meydanlarında yer almaktadır. En popüler Rus heykeltraşları Aleksander Rodchenko, Zurab Tsereteli, Naum Gabo dur. Resim, edebiyat, klasik müzik gibi sanat dalları Rusya’nın en fazla popüler olduğu sanat dallarıdır.

Rusya Müzik Kültürü Nasıldır?

Rusya Müzik Kültürü Nasıldır?
Rusya Müzik Kültürü Nasıldır?

Rusya kültürel olarak çeşitli etnik yapılara sahip olduğu için geleneksel Rus müziği bu coğrafyada yaşayan diğer kültürlerden etkilenmiştir. 18. yüzyıla kadar din ağırlıklı bir çizgiye sahip olan Rus geleneksel müziği, 19-20. yüzyıllarda daha çok Batı klasik müziği çizgisine evrilmiştir. Rusya’nın müzik aletleri arasında en önemlileri domra, balalaika, akordiyon ve guslidir. Çağdaş Rus müziğinde elektronik pop ve rock tarzı müzik Rusya’da en çok dinlenen müzikler arasında yer almaktadır.

Alla Pugacheva, Lena Katina, Regina Spektor, Elena Zoubareva Rusya’da en çok bilinen müzik sanatçılarıdır. Rusya’nın günümüzdeki en popüler müzik grupları Little Big, Pharaoh, Pizza, Wildways’dir. Günümüz Rus müziği dünyaca tanınan sanatçıları ve müzik grupları ile günden güne popülerliğini artırmaktadır. Geleneksel Rus dansı Rus kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Rus geleneksel folklörünün en önemli özelliği çok hareketli ve tempolu olmasıdır. Geleneksel Rus dansının en bilindik olanları barynya, kamarinskaya, khorovod, troikadır.

Rus Sinema Kültürü Nasıldır?

Rus sinema kültürü Rus imparatorluğu döneminde ortaya çıkmış ancak en çok Sovyet Rusya döneminde gelişme göstermiştir. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Rus sineması dünyada bilinirliğini korumaya devam etmiştir. Rus sineması dünyada en çok Hardcore Henry, Leviathan, Night Watch filmleriyle popülarite kazanmıştır. Sovyet liderlerinin sinemayı milleti birleştirmekte bir araç olarak görmelerinden dolayı o dönemde üretilmiş filmler Rus sineması tarihi açısından önemlidir.

Rus filmlerinin konuları genelde 2. Dünya Savaşı, komünizm dönemi gibi konuları içermektedir. Günümüzde çekilen Rus filmleri daha çok drama, romantizm gibi konuları içermektedir. Rus insanı dizileri oldukça fazla takip etmektedir. Günümüzde en fazla bilinen Rus dizilerinden bazıları Border, Romance in the Taiga, Brigade, Taiga, Survival Course gibi dizilerdir.

Rusya'da Eğlence Kültürü Nasıldır?

Rusya’da eğlence kültürü oldukça gelişmiştir. Rus insanının eğlenmeye olan düşkünlüğünden dolayı büyük şehirlerde özellikle gece hayatı oldukça canlıdır. Geleneksel kutlama ve festivallere büyük katılım gösteren Rus halkı renkli eğlence anlayışıyla Rusya’nın kültürünü dünyaya tanıtmaktadır.

Ülkenin başkenti Moskova eğlencenin başkenti olarak bilinmektedir. Yüzlerce aktiviteye, gece kulübüne ve eğlence mekanlarına sahip olan Moskova, Rusya’da gece hayatı deneyimlemek isteyenler için en önemli şehirdir.

Rusya'nın Festivalleri Nelerdir?

Rusya'nın Festivalleri Nelerdir?
Rusya'nın Festivalleri Nelerdir?

Rusya’nın festivalleri aşağıda listelenmiştir.

  • Rus Ortodoks Noel Bayramı : 7 Aralık’ta kutlanan Noel bayramı ülkenin neredeyse tamamında kutlanmaktadır.
  • Tatyana Günü : Öğrenciler günü olarak da bilinen festival 25 Aralık’ta üniversite kentlerinde kutlanmaktadır.
  • Maslenitsa Festivali : Paskalya bayramından 7 hafta önce kutlanan bayram 1 hafta sürmektedir. Şubat ayında ülke genelinde kutlanan festivalde yemekler yenir, ateşler yakılır.
  • Kadınlar Günü : 8 Mart’ta kutlanan kadınlar günü Rusya’da çok önemli bir gündür. Kadınların başarılarının ve önemlerinin vurgulandığı gün ülkenin genelinde kutlanmaktadır.
  • Zafer Günü : 9 Mayıs’ta ülke genelinde kutlanan gün 2. Dünya Savaşı’nın bitmesinin kutlandığı ve ordunun Moskova Kızıl Meydan’da geçit töreni düzenlediği gündür.
  • İvan Kupala Gecesi : 23-24 Haziran’da kutlanan gecenin anlamı Yahya peygamberin anıldığı dini bir gecedir. Ülke genelinde kutlanan gecede havai fişekler patlatılır, mumlar yakılır.

Rusya'nın Politik Kültürü Nasıldır?

Rusya’nın politik kültürü tarihte yaşanan olaylardan ve günümüz dünya siyasetinden oldukça etkilenmektedir. Sovyetler döneminde büyük bir coğrafyada etkisini sürdüren Rus devleti 1991 sonrasında bölünerek etrafında yeni devletler kurulmasına yol açmıştır.

Günümüz Rusya’sında muhafazakar bir siyasi görüş hakimdir. Batılı değerleri ciddi şekilde eleştiren, Rus kültür, gelenek, örf ve adetlerinin korunup gelecek nesillere aktarılması gerektiğini düşünenlerin sayısı oldukça fazladır. Vladimir Putin liderliğinde belirlenen Rus politikası Batı devletleri tarafından ifade, düşünce özgürlüğü, insan hakları gibi konularda eleştirilmekte ve yaptırımlara tabi tutulmaktadır. Ukrayna ile son dönemde yaşanan sürecin bölgede yarattığı etkiler Rusya’nın iç siyasetinde de kendisini göstermektedir.

Rusya Federasyonu'nun Milli Bayramları Nelerdir?

Rusya Federasyonu’nun milli bayramları aşağıda listelenmiştir.

  • 1 Ocak, Yılbaşı
  • 7 Ocak, Ortodoks Kilisesi Noeli
  • 25 Ocak, Öğrencilerin Günü (Tatyana Günü)
  • 14 Şubat, Sevgililer Günü
  • 23 Şubat, Silahlı Kuvvetler Günü
  • 8 Mart, Kadınlar Günü
  • 1 Mayıs, İşçi Bayramı
  • 12 Haziran, Bağımsızlık Günü
  • 5 Ekim, Öğretmenler Günü
  • 12 Aralık, Anayasa Günü

En Bilindik Rusya Atasözleri Nelerdir?

En bilindik Rusya atasözleri aşağıda listelenmiştir.

  • Savaşa girerken bir, denize girerken iki, evlenirken üç defa düşün.
  • İnsanı elbisesine göre karşılar, bilgisine göre uğurlarlar.
  • Acele hareket yalnızca sinek yakalamaya yarar.
  • Kurtlarla arkadaş ol, yalnız elinden baltayı bırakma.
  • Karşılıklı oturup votka içmediğin kimseyle düşman olma.
  • Aynı anda iki tavşan kovalarsan ikisini de kaçırırsın.
  • Fazla sırıtmak, günah işlediğinize işarettir.
  • Geç gelen adalet, adalet değildir.

Rusya'nın Neyi Meşhurdur?

Rusya'nın Neyi Meşhurdur?
Rusya'nın Neyi Meşhurdur?

Rusya’nın en meşhur binaları Kremlin Sarayı, Terem Sarayı, Bolşoy Tiyatrosu, Kurtarıcı Kulesi’dir ve Rusya buna benzer daha onlarca görkemli tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Moskova’nın metro istasyonları başlı başına bir tarihi eserdir. Oldukça eski olan Moskova metro istasyonlarının dizaynı turistler tarafından oldukça ilgi görmektedir.

Rusya’nın en ünlü yiyeceği borş çorbası, en ünlü alkollü içkisi votka, alkolsüz içkisi de kvasstır. Tüm dünya tarafından Rusya denilince akla gelen ilk şey olan matruşka oyuncakları en meşhur Rus hediyelik eşyalardan birisidir.

Rusya Federasyonu Kültür ve Sanat Kuruluşları Nelerdir?

Rusya Federasyonu kültür ve sanat kuruluşları aşağıda listelenmiştir.

  • Puşkin Sanat Müzesi
  • Tretyakov Galerisi
  • Ermitaj Müzesi
  • Rus Müzesi
  • Straganof Moskova Devlet Sanat ve Sanayi Akademisi
  • Tavrickesya Sanat Okulu
  • Moskova Sanat Tiyatrosu
  • Rus Edebiyat Topluluğu

Türk ve Rus Kültürleri Arasındaki Benzerlikler ve Farklılıklar Nelerdir?

Türk ve Rus kültürleri arasında benzerlikler olduğu kadar farklılıklar da bulunmaktadır.

Rus ve Türk kültürlerinin ortak özelliği kültürel özelliklerinin büyük bir bölümünün inandıkları dinden gelmesidir. Rus kültüründe Hristiyanlık inancının izleri rahatlıkla görülürken, Türk kültüründe İslam dininin etkileri fark edilmektedir.

Rusya ve Türkiye’nin denize kıyısının olması, yaşam tarzlarının birbirine benzemesine ve mutfakta deniz ürünlerinin yaygın olarak kullanılmasına neden olmuştur. Türk mutfağında et ürünleri yaygın olarak kullanılırken Rus mutfağında tatlı ürünlerinin yaygınlığı iki kültürün mutfaklarındaki bir ayrımdır.

Rus ve Türk kültürlerinde evlilik önemli bir yer tutmaktadır. Rusya’da damadın gelinin evine gittiğinde bahşiş vermesi Türk kültürel özelliği ile benzerlik göstermektedir. Türk ve Rus külterleri sanatsal olarak birbirlerinden oldukça farklıdır. Rus kültüründe sanat daha çok resim ve heykelcilik üzerinde yoğunlaşırken Türk kültüründe sanat ebru gibi sanatlarda yoğunlaşmıştır.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: