Güney Kore Vatandaşlık Şartları

2023'te Güney Kore Vatandaşlık Şartları ve Başvuru İşlemleri

Güney Kore vatandaşlık başvurularının değerlendirilmesi ve karara bağlanmasında yetkili kurum Güney Kore Adalet Bakanlığı’dır. Güney Kore’de ikamet etmek, iş kurmak veya kan bağına sahip olmak, Güney Kore Cumhuriyeti’nden vatandaşlık alabilmek için seçilebilecek üç yoldur.

Kore Vatandaşlık Yasasına göre Kore’de beş yıldan uzun süre ikamet eden, 20 yaş üstü daimi Kore ikamet izni sahibi kişiler Güney Kore vatandaşlığı alabilmektedir. Güney Kore vatandaşlığı almak isteyenlerin dil yeterliliğine sahip olmak gibi belirli şartları karşılaması gerekmektedir.

Güney Kore vatandaşlığına reşit olmayan kişilerin başvurabilmesi için vatandaşlık başvuru yapmaya bir ebeveynle birlikte gitmeleri gerekmektedir.

Güney Kore vatandaşlığına sahip olmanın birçok avantajı vardır. Güney Kore vatandaşlığı alınarak elde edilecek Güney Kore pasaportu dünyada sahip olunabilecek en güçlü pasaportlardan biridiir. Güney Kore vatandaşları için dünyanın en iyi sağlık sistemlerinden biri olan Kore sağlık sisteminden faydalanabilmektedir.

Güney Kore Vatandaşlık Veriyor Mu?

Güney Kore, gerekli kriterleri sağlayan yabancı uyruklu kişilere vatandaşlık vermektedir.

Kore Çifte Vatandaşlık Veriyor Mu?

Kore Cumhuriyeti, çifte vatandaşlığı sadece bazı durumlarda vermektedir. Güney Kore’de çifte vatandaşlığı almak için gereken şartlar; başvuran kişi bir Güney Koreli biri ile evli olması, sporda ya da bilimde yetenekli ve başarılı olması, Güney Kore’ye ciddi bir katkıda bulunmuş olması, kendi ülkesi tarafından katı kurallar sebebiyle vatandaşlıktan çıkmaya zorlanıyor olması ve eskiden sahip olduğu Kore vatandaşlığını geri almak istiyor olmasıdır.

Kore Cumhuriyeti Vatandaşlık Başvurusu Şartları Nelerdir?

Kore Cumhuriyeti vatandaşlık başvuru şartları aşağıda belirtilmiştir.

  • Güney Kore’de en az beş yıl aralıksız ikamet edilmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda vatandaşlığa başvuran kişinin Güney Kore dışında geçici olarak bir ayı geçmeyecek şekilde kalmasına izin verilmektedir.
  • Güney Kore medeni hukukuna göre vatandaş olmak isteyen yabancı uyruklu kişi en az 20 yaşında olmalıdır.
  • Güney Kore vatandaşlığına başvuran kişinin sabıka kaydı olmayan bir kişi olması gerekmektedir.
  • Güney Kore vatandaşlığı için başvuran kişinin kendi birikimleri ile ülkede yaşamak için yeterli mali güvencesi olmalıdır.
  • Kore dili, kültürü ve gelenekleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmak gerekmektedir.

Güney Kore Vatandaşlığı Hangi Yollarla Alınır?

Güney Kore vatandaşlığı aşağıda belirtilen şekillerde alınabilmektedir.

  • Başvuru yoluyla Güney Kore vatandaşlığı
  • Doğum yoluyla Güney Kore vatandaşlığı

Doğum Yoluyla Kore Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Doğum yoluyla Kore vatandaşlığı eğer vatandaşlık için başvuru yapan kişinin en az bir ebeveyni Güney Kore vatandaşı ise alınmaktadır. Ebeveynlerinden biri Güney Kore vatandaşı olan çocuklar, Kore Cumhuriyeti sınırları içinde doğsa da doğmasa da otomatik olarak Güney Kore vatandaşlığına sahip olmaktadır.

Yabancı uyruklu ebeveynlerin çocuklarının Kore Cumhuriyeti sınırları içinde doğması durumunda otomatik olarak Güney Kore vatandaşı olma hakları bulunmaktadır. Ebeveynlerinden biri Kore vatandaşı olan kadınlar 22 yaşına kadar, erkekler ise 18 yaşına kadar Güney Kore vatandaşlığı

için başvuruda bulunmalıdır.

Başvuru Yoluyla Güney Kore Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Başvuru yoluyla Güney Kore vatandaşlığı, yabancı uyruklu kişilere özel bir uygulama olarak 3 farklı şekilde başvuru yapılarak alınmaktadır. Güney Kore vatandaşlığını başvuru yoluyla almak için kullanılabilecek başvuru yolları; genel başvuru, basitleştirilmiş başvuru ve özel başvurudur.

Güney Kore Genel Vatandaşlık Başvurusu Nedir?

Güney Kore genel vatandaşlık başvurusu, art arda beş yıldan fazla Güney Kore’de yaşayan kişilerin tercih edebileceği vatandaşlığa başvurma yoludur. Güney Kore genel vatandaşlık başvurusuna bulunan kişiden istenen nitelikler kişinin en az 20 yaşında olması, Yabancı Kayıt kartına sahip olması, Kore’de adres göstermesiı, Güney Kore’de çalışmaya elverişli olması, sabıka kaydı bulunmaması, geçimini kendi başına sağlayabilecek ya da geçinmesine yetecek kadar birikimi olması ve Kore dili ile kültürüne hakim olmasıdır.

Basitleştirilmiş Kore Vatandaşlık Başvurusu Nedir?

Basitleştirilmiş Kore vatandaşlık başvurusu, Güney Kore kökenli yabancıların yararlanabildiği vatandaşlığa başvurma yollarından biridir. Basitleştirilmiş Kore vatandaşlık başvurusu için gereken kriterler; vatandaşlık başvurusu yapan kişinin geçmişte Güney Kore vatandaşı olan bir ebeveyni olması, ebeveynlerinden biri ile birlikte Güney Kore’de doğması, bir Güney Kore vatandaşının evlatlık çocuğu olması ve eşinin Güney Kore vatandaşı olmasıdır.

Kore Özel Vatandaşlık Başvurusu Nedir?

Kore özel vatandaşlık başvurusu çoktan vatandaşlığa kabul edilmiş yabancıların biyolojik çocukları ya da Çin ya da Kore kökenli olan çocukların başvurabileceği Güney Kore vatandaşlığına başvurma yollarından biridir. Güney Kore vatandaşlığına başvurmak için her durum için farklı nitelik ve şart gereksinimleri getirilirken başvuru sahibinin ikamet süresi, yaşı ve finansal güvencesi ile ilgili bilgi istenmemektedir.

Kore Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kore vatandaşlık başvurusu, genel, basitleştirilmiş ve özel başvuru yöntemlerinden biri seçilerek yapılmaktadır. Kore vatandaşlık başvurusundan önce kişinin Kore’de 5 yıl aralıksız yaşamış olması ve 20 yaşından büyük olması gerekmektedir. Kore vatandaşlığı için başvuru yapan kişinin ödemesi gereken başvuru ücreti 100.000 Güney Kore wonudur.

Kore vatandaşlık başvurusu için Göçmen Bürosuna gereken belgelerin verilmesinden sonra başvuru yapan kişinin 20 adet çoktan seçmeli soru içeren yazılı bir sınava girmesi gerekmektedir. Kore vatandaşlık başvurusunun son adımı, başvuran kişinin dil yeterliliğini test etmek ve Kore’ye karşı olan tutumunun öğrenmek için gereken bir mülakat yapmaktır.

Güney Kore Vatandaşlık Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Güney Kore vatandaşlık başvurusu için gereken belgeler aşağıda belirtilmiştir.

  • Korece yazılmış Güney Kore vatandaşlık başvuru formu
  • Bir pasaport fotoğrafı
  • Yabancı Kayıt Kartı
  • Güney Kore vatandaşlık başvurusu için yazılı beyan
  • Kimlik beyanı
  • Üzerine pasaport fotoğrafı eklenmiş olan bir kimlik belgesinin kopyası
  • Basit veya özel vatandaşlığa kabul için başvuruluyor ise aile kayıt belgeleri ve vatandaşlık belgeleri
  • Bakmakla yükümlü olunan kişilerin belirtildiği belge
  • Güney Kore vatandaşlığına başvuran kişinin finansal olarak istikrarlı olduğunu gösteren belge

Güney Kore vizesi için gerekli evraklar başvuru sahibinin kişisel durumuna ve vatandaşlık başvurusu için seçtiği yönteme göre değişiklik gösterebilir.

Kore Vatandaşlığı Başvuru İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Kore vatandaşlığı başvuru işlemleri ortalama 1 ya da 2 ay sürer. Güney Kore Göçmenlik Bürosu vatandaşlığabaşvurusu için ek bilgiye ihtiyaç duyarsa başvuru işlemleri için gereken süre uzamaktadır. Kore vatandaşlığına başvuru sürecinin sonunda vatandaşlığa başvuran kişiye daimi oturma izni verilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Kore vatandaşlığı ve vatandaşlık başvurusu ile ilgili en sık yöneltilen sorular aşağıda danışmanlarımızın verdikleri cevaplarla sıralanmıştır.

Evlilik Yoluyla Kore Vatandaşlığı Alınabilir Mi?

Evlilik yoluyla Kore vatandaşlığı alınabilir. Güney Kore vatandaşlık yasasına göre Güney Kore vatandaşı ile evlenen bir kişinin evlendikten sonra en az iki yıl Kore’de bulunması gerekmektedir.

Evlilik yoluyla Güney Kore vatandaşlığı almak isteyen kişinin vatandaşlığa kabul sırasında yapılacak testte Kore dili, tarihi, gelenekleri ile ilgili 20 soruyu cevaplaması gerekmektedir. Yabancı uyruklu kişiler, bir Kore vatandaşı ile evlendikten 1 yıl sonra Kore evlilik vizesi olan F-2-1 vizesini alabilme hakkına sahip olmaktadır.

Yatırım Yoluyla Kore Vatandaşlığı Alınabilir Mi?

Yatırım yoluyla Kore vatandaşlığı alınabilir. Yabancı uyruklu kişiler, Güney Kore’de iş kurarak veya yerel Kore işletmelerine yatırım yaparak Güney Kore vatandaşlığı alabilmektedir.

Güney Kore Hükümeti, yabancı yatırımların ülkeye yatırım yapması için en uygun koşulları yaratmaktadır. Güney Kore’ye yatırım yapan bir kişi 100 milyon Güney Kore wonunu Güney Kore'de şirket kurmak yoluyla yatırım yaparak daimi oturum vizesi alabilmektedir. Azami olarak 300 milyon Güney Kore wonu ile küçük işletmelere yatırım yapan kişiler Güney Kore yatırımcı vizesi olarak da adlandırılan D-8 vizesi alabilmektedir.

Mülteciler Kore Vatandaşlığı Alabilir Mi?

Mülteciler Kore vatandaşlığı alabilir. Güney Kore’ye iltica ile ya da mülteci statüsü ile gelen kişiler vatandaşlık alma hakkına sahiptirler. Yerel entegrasyonun en kapsamlı biçimi olan vatandaşlık, Güney Kore’de 1992 yılında imzalanan mülteci sözleşmesinden beri ilk defa 2001 yılında bir mülteciye verilmiştir.

Öncelikle yapılmak istenen Güney Kore iltica başvurusu için geçerli gereksinimleriniz olduğunu kanıtlayabilir olmanız gerekmektedir.

F4 Vizesi Sahipleri Ne Kadar Süre Sonra Kore Vatandaşlığı Alabilir?

F-4 vizesi sahipleri yaklaşık 4 ila 6 aylık bir bekleme süresinden sonra Kore vatandaşlıklarını alabilmektedirler.

Kökenlerinde Güney Kore vatandaşı bir akrabası olan ya da daha önceden Güney Kore vatandaşlığından feragat etmiş kişiler Güney Kore F-4 vizesi sahibi olabilmektedir.

F-4 vizesini sahipleri daha sonra Güney Kore vatandaşlığı almak için başvuru yapabilmektedir

Kore Cumhuriyeti Vatandaşlığının Avantajları Nelerdir?

Kore Cumhuriyeti vatandaşlığın avantajları aşağıda belirtilmiştir.

  • Dünyanın en iyi sağlık sistemlerinden birinden faydalanma hakkı
  • 5 yaşın altındaki çocuklar için ücretsiz veya indirimli kreş imkanı
  • Devasa halk kütüphanelerinden faydalanma
  • Güney Kore’de oy kullanabilme hakkı

Güney Kore Pasaportunun Avantajları Nelerdir?

Güney Kore pasaportu, sahip olunabilecek en güçlü pasaportlar arasında yer almaktadır. 2017 yılında "Vizesiz Seyahat Skoru" 157 olan Güney Kore pasaportu dünyada sahip olunabilecek en iyi 4 pasaporttan biridir. Güney Kore vatandaşları 2021’den itibaren 190 ülkeye ve bölgeye vizesiz olarak giriş yapabilmektedir.

Damla Kızılkoca Yazan: Damla Kızılkoca

Damla Kızılkoca 2022 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler yüksek lisans eğitimini tamamladı ve 2022 yılının şubat ayından beri vizem.net için vize danışmanlığı yapmaktadır.

Paylaş: